Thursday, 4 July 2013

Update of My Self : Doha - Qatar

Assalamualaikum.. Harap kepada semua pembaca blog nie sihat walafiat.. Dan kepada muslimin dan muslimat aku harap korang dah bersedia untuk beramal ibadah di bulan Ramadhan nanti dan Selamat Menyambut Ramdhan Al-Mubarak yang akan datang aku ucapkan.. 

Okey.. just nak inform pada semua keadaan aku dan mana tempat2 yang aku dah travel dari sebelum last update aku " Update of My Self : London - United Kingdom ".. but sebelum tu nak minta maaf sebab aku tak boleh nak mengarang cerita travel aku di beberapa negara yang aku jelajahi.. sebab tengah travel sakan nie hehee.. dah dekat 3 bulan lebih aku travel.. Insyallah aku akan singgah sebuah negara yang baik untuk aku stay whole Ramadhan nanti.. dan entry kali ni juga aku nak share sket gambar2 yang belum di ceritakan lagi di sebahagian tempat yang aku jelajah..

Namibian Parliament House, Windhoek Namibia @ November 2012
Keetmanshoop Train Station, Namibia @ November 2013
Big Hole Kimberly, Republic South Africa @ November 2012
The Highest Single Drop Water Falls in Southern Africa, Kingdom of Lesotho @ March 2013
Burj Khalifah Dubai, U.A.E @ April 2013
Al-Maklumlah.. tengah travel kemudahan internet bukan ada selalu.. dan kemudahan nak menaip pun tak ada.. asyik fikir mana nak pergi.. mana nak tido malam nie.. nak makan apa sekarang nie.. nak buat apa sekarang nie.. dan paling best time travel backpacker sorang2 nie.. akan selalu terasa " eh kat mana aku sekarang nie??? " hahahaa... selalu sesat.. :P

Alhamdulillah aku sekarang berada di Mesaieed atau Ummu Said di Qatar.. dah hampir 3 minggu aku kat Qatar.. hampir keseluruhan negara Qatar aku jalan - Dukhan, Wakra, Doha etc.. dan ada jugak plan nak buat umrah dari Qatar nie sebab dah dekat.. tapi ntah tak dapat.. macam2 sebab.. kenaikan harga visa umrah.. pakej fully book.. maklumlah Ramadhan dah dekat.. ramai orang nak buat umrah.. Tapi yang tepat Allah tak izinkan lagi aku buat umrah.. sebab masih tak ada pendirian lagi.. hurmm.. maybe??  :D

Birmingham City, England @ May 2013
Arsenal Stadium, England @  May 2013
Royal Albert Hall London @ May 2013
Sebelum nie gagah jugak aku habiskan cerita pengembaraan aku di Swaziland while travelling di Europe.. but lepas dari tu.. fuh memang tak dapat nak buat apa.. sebab buat trip travelling solo backpacker in Arab countries is another story huhuu... macam example pengalaman aku cross border dari Aqabah, Jordan ke Nuwaibah, Mesir/Egypt.. kene tipu dengan teksi pak arab - dia minta duit lebih tapi alhamdulillah aku fight sampai macam nak bertumbuk.. hingga aku bayar tak seberapa yang dia minta (even kira mahal jugak yang aku bayar tu).. kene tipu dgn penjual tiket ferry la.. nak kene tinggal dengan ferry la..

Cerita bermula begini.. penjual tiket ferry tu first tak nampak macam penjual tiket sebab muka dia, pakaian dia dan office dia.. dan dia juga kawan kepada pemandu teksi aku ( si penipu tu )..  aku tanya ferry akan bertolak pukul berapa..?? dia kata dalam pukul 12 malam lebih.. so aku pun okey la.. dalam keadaan curiga..  pastu dia minta lebih amount dari harga yang tertera di dinding dan tiket.. macam2 lah dia kata.. charge for this and that..

Pastu pemandu teksi tu kata akan bawa ke restoran dulu sebelum ke perlabuhan etc.. tapi aku tahu dia memang akan tipu nie.. so aku cakap ( lepas dah beli tiket ferry ) stop kat mana2 masjid sekejap sebab aku nak solat dulu.. dia kata tak boleh sebab masjid semua tutup selepas solat asar.. nanti magrib baru buka.. dan dia kata boleh solat dekat masjid yang cantik di perlabuhan nanti.. aku pun kata " tak apa lah.. berhenti je kat masjid besar depan tu "( sambil menunjuk pada menara masjid yg kelihatan tak berapa jauh )..  saya nak solat kat tepi masjid pun tak apa kalau masjid tu tutup "..

Belfast City, North Ireland @ May 2013
Giant Causeway, North Ireland @ May 2013
Galway City, Republic of Ireland @ May 2013
Dublin City, Republic of Ireland @ May 2013
Bila sampai jer.. pintu masjid tu memang terbuka sebesar2 nyer.. hah amik ko.. terdiam jer dia.. memang aku take time la.. sebelum masuk masjid amik gambar sekitar bandar Aqabah nie.. buat2 lambat.. padan muka dia.. lepas solat aku naik teksi dan dia terus bawa aku pi perlabuhan.. aku tanya mana restoran ko nak bawa aku?? dia kata ada food court dalam terminal port tu.. panas je aku.. pastu aku tanya lagi.. kata nak bawa pusing2 tengok bandar.. dia kata tadi on the way ke perlabuhan.. kan dah lalu bandar.. maka start la pertelingkahan.. sebab dia ingat aku ni macam pelancong lain tak boleh cakap arab..

oh ada lagi soalan yang aku ingat.. aku tanya dia.. mana masjid yang ko kata kat perlabuhan ni.. dia tunjuk tu   sebuah kontena petak hahaha... bagus betul mamat arab nie.. penipu yang terbaik.. lepas aku bayar kat dia.. aku pun start jalan ke dalam terminal.. kene pulak bayar tax departure and arrival.. berharga 10 Jordanian Dinar..

Masalah lain pulak sekarang nie.. mana aku ada duit JD lagi.. ATM pulak tak boleh pakai.. nasib baik ada money changer.. dan aku ada duit AED - Arab Emirate Dirham.. maka lepas tukar gedebuk gedabak.. bayar tax.. dan pi kat immigration.. time nak cop passport.. dia kata " i think better you run now.. your ferry is leaving now.. " aku menjawap jugak " but my one is at 12:00 am.. "  dan dia dengan tersenyum.. " there will be no ferry leaving at that time.. this will be the last ferry.." terus aku teringat mamat yang jual ticket tadi.. hampehh..!!! kene tipu lagi..  :P

Roman Citadel, Amman Jordan @ June 2013 
Petra - The Lost City, Jordan @ June 2013
Ashabul Kahfi - Cave of the Seven Sleepers, Jordan @ June 2013
Wadi Mujib Natural Reserve, Jordan @ June 2013
King Farouk Palace, Alexandria Egypt @ June 2013
Pyramid Al Giza, Cairo Egypt @ June 2013 
But tak semua orang arab macam tu.. alhamdulillah ramai jugak orang arab yang baik.. tolong aku time aku sesat etc.. kepada yang berlaku baik tu aku doakan Allah memberkati hidup mereka.. dan yang tipu aku semua tu aku doakan Allah Taala bagi hidayat kat diorang..

Souq Waqif, Doha Qatar @ Julay 2013
Ok semua gambar2 ni.. aku kene tulis cerita pengambaraan nyer.. dan buat masa sekarang memang tak la.. mungkin lepas raya nanti baru akan start tulis..  K Bye.. :D

88 comments:

  1. okey..part dekat Jordan tu, I jelly lebih sikit dari negara2 lain :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tunggu la saya tulis pasal Jordan nanti.. :P
      tapi tak tahu bila akan tulis nyer..

      Delete
  2. wah Wadi Rum, Ashabul Kahfi, Petra...semua tempat impian saya tu nak pergi...jeles la ni...hehehe btw kagum la org jalan smpai bulan2, tp beg kecik tu aje??hahaha adoi serius la tak dapat bayang saya...hehehe + mesti dah beribu gmbar ni kan...bestnya! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh tempat impian Kak DJ ker.. Insyallah nanti sampai la kat sana..
      tak ada la sampai berbulan2.. :P

      Beg tu besar la jugak 70 Liter.. dulu start travel 13kg sekarang dah 19kg.. mungkin berat Fridge Magnet kot hahaaa.. ( thay y kalau tgk baju saya sama jer hehee.. )

      Yep gambar dah lebih 10 ribu keping hahaha.. dan terpaksa beli External hard Disk heheee...

      Delete
    2. insyaAllah mmg ada plan nak pi Jordan+Egypt nanti...sekali harung....dah bekerja takleh la nak cuti lama2..hehehe amboi naik 6kg semata FM je...ahsyat tu...almaklum byk sgtttt tmpt dah pegi ni...hehehe wah gambar 10ribu....bestnyaa....hehehe

      Delete
    3. Hurmm.. kalau seminggu Mesir seminggu Jordan pun insyallah dah cukup.. memang untung buat sekali harung..

      Sebab saya travel selepas berhenti kerja hahahaa.. :P
      xde la bukan FM jer.. ada jugak beli baju sehelai dua camtu la..



      Delete
    4. tak dpt laaa nak 2minggu cuti dik oi...hahaha cuti umrah lepas la kot 2minggu...hehehe 1 week je utk cover 2negara terus...so kena select places to go laa...takleh nak cover semua...hehehe btw, really admire your spirit la...abes blaja, keje jap nak kumpul duit travel...hehehe apesal laaaa saya tak pikir dulu kan pas abes blaja...dah tua br nak start jalan...hehehe

      Delete
    5. Actually asal plan was.. " on my way back to malaysia.. " so kerje la dulu.. duit dah cukup untuk travel backpacker badget giler.. then explore the mission hehehe..

      1 week?? hurmm kalau dapat 8 - 10 hari.. that will be lovely to travel for this two country.. :D

      Delete
    6. rezeki awak la kan...blaja oversea...hehe takpe, its better late than never kan...hehe ok nanti sy tgk smula plan...takat rough draft itinerary je, tak study details pun lg psl Jordan n Egypt ni...kalo dah study sok, br leh finalised berapa hari semua..hehe haish sana nakpi, sini nakpi...semua pun nakpi kan...hehehe btw, salam ramadhan ye walau di mana awak berada...kalo dpt masuk mekah masa ramadhan ni mesti best...semoga yg terbaik utk awak. InsyaAllah...

      Delete
    7. Alhamdulillah.. rezeki di murahkan..
      tak apa.. janji kene ada perancangna yang baik dan sempurna.. dan banyakan berdoa.. insyallah Allah Taala mempermudahkan urusan.. :D

      Ye salam ramadhan juga pada Kak DJ.. tu lah kalau dapat masuk Mekah buat umrah bulan Ramadhan ni memang best :D

      Delete
  3. Cool giler! Even though I have been to some of the places shown in the photos above, masih lagi boleh jealous, hahaha! What more with places that I haven't been to, lagi la jealous tahap dewa!

    Enjoy your stay in Qatar. I live Doha, it's like a combination of Jeddah & Dubai, a little bit of both.

    Hope you'd eventually get the visa for umrah, by the way.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr R.a.W.. you don't have to be jealous.. you staying near by.. anytime can visit all that places.. but i respect you more.. you went more places than me hehehee.. :D

      Yes Qatar no much development like Dubai.. but it is very nice country no crime at all..!!! :D

      Yes i wish can get visa for umrah..by the way thanks :D

      Delete
  4. wow macam indiana jones malaysia..next stop great wall china dan korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow macam indiana jones malaysia..next stop great wall china dan korea-ilham

      Delete
    2. hahahaa... indiana jone tak travel satu dunia.. tak nak la..
      i want to be my self :P

      insyallah next year will conquer asia pulak :D

      Delete
  5. Wahh bestnya you free to travel all the time gini...mcm sy nak tunggu dpt cuti..dlm sthn maybe cmpny boleh bg sekali jer cuti..hmm so sad. Saper snap gambar? Pegi ni sensorang kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. habis belajar.. kerja jap then berhenti.. ada duit sket ada masa sket.. kita travel la hehehe.. nanti dah balik Malaysia tak tahu boleh ke tidak huhuhuu..

      Snap picture tu kene buat tebal muka.. but ade jugak trip yg di temani kawan tempatan.. tapi selalu gak minta orang tolong amik kan.. siap boleh dia amik lagi kalau gambar tak kene hahhaa.. tapi selalu jugak letak camera kat mana2 then buat timer.. :D

      Delete
  6. Wah tengah travel sakan katanya sebelum balik Msia..kak JM doakan semoga semua berjalan lancar yer..adakah terlalu awal utk ucapkan selamat Meyambut Ramadhan di tempat org nanti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat orang lain pun sambut Ramdhan sama je macam kat malaysia la kak JM hehehe...

      thanks doakan.. moga sy selamat sampai malaysia nanti :D

      Tak la sakan sangat hehehe.. :P bebiasa jer hehehe..

      Delete
  7. Allahu akbar , kenapa journey travel kamu sangat best , semoga kamu selamat sentiasadlm rahmatnya ...serious aku jelous dgn pengalaman travel kamu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. kita merancang Allah jua yang menentukan.. sebab itu berdoa agar rancangan kita menjadi yang terbaik.. :D

      Thanks wish me luck.. oh jangan jealous sangat ini biasa2 saja.. :D

      Delete
  8. nak travel sesorang ni... kena banyak ilmu dan panjang akal... kalau tak teruk la kena kelentong.

    yang bestnya dapat menjelajah negara orang tengok budaya... mesti enjoy kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. dah check kat internet.. baca blog mereka yang lain.. but banyak perkara yang dah tak sama.. atau situasi yang berlainan..

      so memang kene guna pengalaman dan pemikiran yang mantap nak hadapi sebarang dugaan :D memang enjoy aspecially tgk orang nyer budaya..

      Delete
  9. mengigil nak bagi komen nih!!!!
    sebab
    jeles.ok...akak jeles ...
    (cekak pinggang)...
    mana poskad akak???
    (tu yg ditanya? hehehe..-just joking ...)
    jalan negara orang...luas pengetahuan..tambah pengalaman...
    sok sok bila nak citer kat cucu..ada bahan nak dikongsi..kan?
    yes dik..be yourself...
    taking care!!!!!
    Salam Ramadhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh...!!! nape sampai menggigil.. ?? hehehe.. rilek2 sudehh.. :P
      mana poskad akak??? kita dah send email minta alamat dia.. tapi akak yg tak balas.. cane saya nak hantar :P huhuuu..
      memang pengalaman bertambah dgn pancaroba.. :p
      cerita dekat isteri tercinta sudehh.. :D anak cucu jauh lagi..
      Will take care of myself.. Salam ramadhan..

      Delete
    2. eh..ade anta email?
      ...ok dah reply....
      (pastu sambung sekup muka dgn paperbag sebab malu)
      hehehhehe...

      Delete
    3. Nampak sangat baru reply.. pastu bising2 mana poskad hahahaaa... :P

      Delete
    4. (mana ntah komen akak hilang!!!) arghh...tenet nih!!!(bulan Ramadhan..sila bawak bersabar)

      (sambil tinjau petisurat Janggel)
      heheh...akhirnya sampai jua poskad dambaan akak
      thanks a lot!!!!
      (terus tepek kat dinding opis sbb katanya mahal)

      al maklum..akak nih lembab bab reply komen
      lagipun..kekangan masa nak layan permintaan peminat yang kian ramai dlm blog

      (nah..hambek nih plastik beg buat tadah muntah)

      hahah..
      thanks again dik for the poskad!!!!!

      Delete
    5. komen hilang?? sabar kak.. nanti termakan nasi tomato dlm periuk tu hahahaa.. bulan pose nie..

      minta poskad bukan main.. tapi nak kasi bukan main susah .. ( macam mna la peminat tu layan hahahaa.. ) hohohoo.. thanks la tampal kat office.. kalau bg awal alamat.. mesti dah dapat byk hahaha.. :D

      huhuhu..whatever u are welcome.. :D

      Delete
  10. Replies
    1. Orang dalam picture tu hemsem bukan lawa hahahahaaa.. :P

      Delete
    2. Haha ok salah penjodoh bilangan pulak. Gambar lawa, org pulak....ok laaa boleh buat menatu soleh.

      HAha

      Delete
    3. eh ke situ pulak pemikiran nyer.. hehehee... nanti jangan lupa buka peti surat yer.. :P

      Delete
    4. testing...testing...
      (ok tak tenet line??)

      Delete
    5. hahahaa... tiba2 nak testing ape nyer kak anash oiii..
      nak belanje berbuka puasa ke hahaahaa.. :P

      Delete
    6. eh..laju reply? nih kat mana? tanah besar korea ker?
      tadi buat penat akak taip pepanjang..tetiba ilang?
      meh sini..akak belanja makan kurma meh

      Delete
    7. hah tanah besar korea? mana tahu ni? kita belum update pape lagi hahahahaa.. :P

      ye ker taip memanjang pastu hilang? boleh cayer ker? hahahaa.. :P

      Delete
    8. hai? mana akak tau ada di korea?
      dah bukan dia sendiri yg ngaku masa reply komen para peminat di sini?
      *jeng jeng jenggg*

      iya..percayalaa..akak tak tipu.
      internet sini memain ..kejab ok kejab tak

      (simpan nasi tomato kat dapur kembali..)
      salam Ramadhan...ok bai

      Delete
    9. Untunglaaaa akak anash banyak peminat.....

      Delete
    10. kak Anash.. hehheee.. ada ek comment kat peminat macam tu hehehee.. tak ingat la pulak hahahaa.. :D

      ye ye amat percaya.. ingat internet kat malaysia laju :P
      nasi tomato sajer jer.. sebab teringin hahahaa.. :D

      Janggel.. kan kan.. peminat kak anash tu sampai lubang cacing pun ada hahahaa.. :P

      Delete
    11. Haah retis yg makin meningkat naik la katakan, siap org jumpe kat giant mintak sain otograp!

      Delete
    12. haip janggelllll!!!!!!!! hamboiii ewahhh!!!!!
      yang nak otograft tuhhh tuhh..(moncongkan molot tunjuk kat john)..

      hahah....

      Delete
    13. Fuh hebat.. kat giant pun dah dikerumuni peminat hahaa.. :D
      Boleh la jalan ngan kak anash kalau nak publicity hahahaa.. :P

      Delete
  11. Jalan bebaik!!!! Ade duit dtg la puase sini..adi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuuu.. duit dah abis kot nak lawat adi kat sana..
      Tengok la kalau ada keje kosong time travel ni.. boleh la penuhkan balik wallet hehehee..
      ( korea sape tak nak pi heheheee.. )

      Delete
  12. Assalamualaikum..

    Alhamdulillah baru ad mse nk bjalan2 d blog awak, btw mmg xkn jemu wa bosan kalo baca blog awak pasai byk bnd yg sy xtau tp sy ketahui melaluinya..owh ye, Ramadhan dh nk dekat so nnt awk stay kat negara mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      terima kasih la sudi datang menjengok..
      and thanks for your feedback to..
      Ramadhan ni akan stay somewhere nearby Korea kot :D

      Delete
  13. Bila nak tulis pasal Jordan? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah tak lupa tulis nanti.. tapi kene ikut trun la.. Jordan lepas beberapa negara huhuuu..

      Delete
  14. tgk ur gambar kat petra igt indiana jones dlm citer tu petra tu roboh.

    have fun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ker dalam cerita tu petra roboh? hahahaa.. tak ingat la pulak..
      by the way for coming.. you to.. have fun where ever you are.. :D

      Delete
  15. Replies
    1. Duit kita boleh cari.. but time doesn't come twice.. so have a plan what to do.. where to go.. :D

      Delete
  16. Assalam..i really luv this blog.sgtt! haahaha
    Ya Allah..bestnya..im the same.luv to travel.but masih beljar lagi.in sha Allah cerita sgt menginspirasi saya.uhh.jels pun ada..haha.I like this quotes. "Traveling will leave u speechless, but it will make u a story teller-ibnu Battuta..:) hopefully may keep in touch with u.here my email: ashraf.lemon@gmail.com
    .anyway, Salam Ramadhan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... thanks for your lovely feedback.. :D
      Alhamdulillah.. dalam melihat keindahan ciptaan Allah dalam dunia ni memang best.. kene amik iktibar.. baru ia kita hargai..

      Insyallah will keep in touch with u.. and thanks for coming.. :D
      salam ramadhan juga :D

      Delete
  17. Assallammualaikum wbt Afif

    Salam Ramadhan Al Mubarak! Semoga Afif diberikan kesihatan untuk berpuasa & beribadat dalam bulan yang mulia ni!

    Cemburu tengok gambar2 pengembaraan tu tapi at the same time bersyukur sangat Allah berikan peluang pada Afif untuk mengembara & dan berkongsi cerita & penglaman pada kami semua.. Take care dik, semoga Allah mudahkan segala urusan Affi sepanjang perjalanan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak ayu..

      Salam Ramadhan juga untuk akak sekeluarga.. moga di beri kesihatan yg elok sempena bulan Ramadhan yg mulia ni..

      Cemburu fitrah manusia tak apa.. and thanks for that doa.. insyallah akan terus share pengalaman kat blog ni :D thank you so much :D

      Delete
  18. Lama sudah tak komen di blog ini.. Maaf le.. busy2.. tapi sebusy anda.. waaa .. hebat sangat perjalanan solo mu itu..
    p.s: tengok gambar je sudah jealous.. kalau baca lagi jelous.. hahaha..

    Anyway.. Ramadhan Kareem.. Allahu akram..

    Good luck bro! Kejar impianmu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Cik Nina Hamdan.. lama tak dengar kabar.. harap sihat selalu la.. faham.. semua orang busy sekarang.. :D

      Selamat Menyambut Ramadhan and Selamat Berpuasa buat kamu :D

      awak pun.. kejar cita2 juga :D

      Delete
  19. kudos bro. kagum aku dgn ko ni. semoga selamat semuanya. insyaallah! ada sedikit jeles yang amat kat semua trip ko nih. !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak.. orang yg aku segani selama ini pun dah comment.. :P
      thanks bro.. ni yang bertambah semangat lagi ni nak travel :D
      tak yah la nak jelas kita ni biasa2 jer.. :D

      Delete
    2. uishhh... tinggi sgt ni bro puji-pujian nih. aku biasa sgt nak compare dgn orang2 lain termasuk ko yg dah jelajah banyak tempat lagi dari aku. ;) aku pun semangat nak travel mcm ko gak ni. insyaALLAH. ;)

      Delete
    3. Tak apa tinggi puji sesuai dengan watak nyer hahahaa..
      biasa sebab luar biasa hahaha.. :D orang lain pun travel tapi tak berjaya macam ko hehee..
      insyallah moga kita sama2 berjaya dalam bidang hobi travel ni.. :D

      Delete
  20. terbaiklah..bkn main riang lagi eh..heee..bestnya sampai speechless sy tgk gambar2 tu semua..tak sbr nk tunggu full entri, apa2 pun, have a safe trip and enjoy the journey..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks.. riang? boleh la hahahaa.. insyallah lepas raya ni.. siap la semua nya..

      u to.. have safe and enjoy your journey to "balik kampung" hehehe.. :D

      Delete
  21. giler best.. tempat pun menarik.. adoiii nakkena kumpul banyak banyak tabung ayam nih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yus.. tak apa kumpul lama sket.. tapi bila travel sekali biar betul2 sakan hehehee.. :D

      Delete
  22. Travel selagi diberikan sihat tubuh badan.
    Tengok keindahan ciptaan Allah.
    Tak kira lah di mana-mana pun kan... bukan boleh dibeli :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. selagi sihat.. jgn menyesal di hujung hari :P
      Berjalan, melihat dan menafsir keindahan ciptaan Allah.. :D
      Thanks datang :D

      Delete
  23. Selain Birmingham City and London, yang lain itu semua belum saya jejaki. Jealous gila lihat kau pergi begitu banyak negara especially Africa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh.. jealous jugak tgk kau jalan2 kat asia.. hehehee..
      setiap orang ada peluang.. by the way thanks datang sini :D

      Delete
  24. best-best.. teruskan usaha.. sila travel sebelum awak terikat dengan kerja.. bestnya dapat backpack 3 bulan non-stop.. :)

    keep it up~

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah akan terus kan usaha dlm dunia travel nie..
      mmg nak travel semampu boleh.. nnti dah keje then kawen susah..
      selamat hari raya.. thanks for coming :D

      Delete
  25. Bestnyer nengok merantau ke serata negara, luas pengalaman yang diperolehi ni..
    Backpacker pulak tu.. Yg penting kena kuat fizikal dan mental..

    Lain negara lain caranya kan...

    MJ setakat dalam Malaysia jela, tu pun tak habis lagi..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah.. Rezeki dapat lihat keindahan ciptaan Allah :D
      Nak murah macam ni la.. ikut cara backpacker..

      kalau fizikal dan mantel kuat boleh la masuk fear factor hahaha :D

      Saya pun sama.. dalam Malaysia tak jalan mana pun.. ni baru nak start cuti malaysia :D

      Delete
  26. wah... satu perngalaman jika dapat ke negara luar.. saya suka tengok jordan.. nanti share ye pasal jordan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah rezeki dpt melihat tempat orang :D..
      Insyallah akan tulis pengalaman di jordan.. ( byk dah tertunggak nie) hehehee..:P

      Delete
  27. wah...jelesnya zaza tgk...big hole kimberly tu cantik betul..suka tgk suasana tempat ni... serius cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaza boleh search 10 big hole in the world.. salah satu nyer Big Hole Kimberley ni.. :D
      insyallah nanti akan update pasal tempat nie ...

      Delete
  28. Replies
    1. memang seronok sangat.. bila lagi kann :D

      Delete
  29. sy suka travel awk, especially kat africa, memg rare dan menarik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. moga ramai lagi orang malaysia menjelajah ke Afrika :D

      Delete
  30. Replies
    1. Memang seronok .. lihat keindahan alam :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...