Monday, 21 April 2014

Kembara England : Part 4 - Portobello Market & QPR Stadium

Sambungan Dari Kembara England : Part 3 - Arsenal & Tottenham Stadium

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.. :D

Jom sambung cerita aku di London, England yang dah nak basi ni hahaa.. tak tahu kenapa malas sangat nak update.. Mengalahkan orang yang sibuk nak kahwin upsss.. tak ada pape la.. ok back to our main topic.. Untuk hari yang keberapa dan kali keberapa aku pun dah tak ingat.. tapi untuk kali ni aku nak share beberapa tempat yang anda sebagai pelancong di London kene mai lawat kawasan ni..

Portobello Market -  The World’s Largest Antiques Market yang penuh dengan keunikan yang tidak patut anda ketepikan.. Terdapat berapa barangan yang unik serta makanan yang menarik dan semestinya halal untuk di makan.. Alhamdulillah dengan cuaca yang sejuk.. tak la rasa crowd sangat dengan manusia yang ramai memenuhi setiap ruang gerai jualan di sini..


Dalam Kedai Portobello Map ni.. Ada peta yang dah lebih 100 tahun di jual..
Suasana orang ramai, barang2 rare yang dijual.. Jalan santai pun best..
"The world’s largest antiques market with over 1,000 dealers selling every kind of antique and collectible. Visitors flock from all over the world to discover one of London’s best loved landmarks which contains the most extensive selection of antiques in Britain"
Train There’s a choice of two underground stations: Ladbroke Grove (Hammersmith & City Lines) or Notting Hill Gate, which is on the Central, Circle and District lines.

Buses - The following buses stop in or near the market: 7,12, 23, 27, 28, 31, 52, 70, 94, 328 & 452.


Nama jalan yang famous - Portobello Road.. 
Kesesakan orang ramai tidak menghalang anda untuk menerokai setiap gerai :D
Ada ke orang nak beli camera zaman perang german - europe ni..??

History - Portobello Road was originally no more than a winding country path known as Green Lane. Then in 1740 after the construction of Portobello Farm (so called after Puerto Bellos, a town formerly under Spanish rule captured by the Britsh during the War of Jenkins’ Ear by Admiral Edward Vernon ) It was renamed Porto Bello Lane.

Portobello Road really started to take form and be recognizable as we know it today around 1850 during the Victorian Era; snuggled between the large new residential developments of Paddington and Notting Hill its shops and market stalls were in the perfect place to benefit from the new well-to-do residents of the majestic terrace houses that were built up around the area.

By 1945 many “Rag and Bone” men began setting up stalls and selling second hand household items and antiques, kick starting the now world famous antiques section of the market.Originally the market trade was predominantly food stalls (known locally as Costermongers) but driven by the ever expanding neighborhood other traders set up shop selling general “bric-a-brac” goods and medicines.


See..???!!! that halal food here..  Not Vegetable but Chicken okay.. :D
Nasi Goreng ala-ala ayam pun ada  :D 

Mencari lorong tenang untuk makan
Portobello Green Market
Sherlock Homes - Ada gaya tak??
Tengok live music kalau nak :D
The DEN Live Music Bar.. 
Pokok apa tak tahu tapi lawa jer..

Di sini juga ada benda yang tak sengaja terbeli  sama kes di Stadium Arsenal dan Tottenham.. Dalam banyak2 barang antik ni aku terbeli juga setem lama orginal.. ada yang sampai 60 tahun lepas.. ada dari negara eropah, middle east dan asia.. tapi selepas beli.. simpan dalam beg.. sampai sekarang tak jumpa mana aku letak setem2 tu huhuuu..

Selepas mencuci mata serta merasa sedikit makanan.. kerana tak tahan bau sedap yang datang kiri kanan atas bawah segala arah.. terbeli juga sedikit makanan dek tak tahan hahahaa.. Alhamdulillah dari hujung ke hujung berjalan kaki dan end up dengan menaiki bas untuk singgah ke rumah seketika sebelum berjalan2 ke tempat lain.. 

Masa kat Portobello Road Market nie Abg Adi beli sejambak bunga Tulip warna putih dan kuning.. aku tanya nak buat apa?? dia kata rumah kene ada bunga baru mendatang ketenangan.. dan aku pun.. Huh..??? biar betul abg aku ni.. bila dah kahwin makin sesuci hati dia mcm bunga tulip hahahaa.. apa pun well done my brother :D

Queens Park Rangers Stadium

Tertera nama AirAsia di Queens Park Rangers Stadium..



Stadium QPR.. Bila Abang Adi posing.. 
Maka aku pun nak posing hahhaaa..  :D

Selepas mandi dan solat zohor kami terus keluar rumah  dengan tergopoh gapah..  Menaiki bas untuk ke sebuah lagi stadium bola premium league.. Stadium Queens Park Rangers own by Mr Tony Fernandez.. siapa tak kenalkan Jutawan Malaysia.. Club ni tak la hebat.. hidup segan mati tak nak jer.. tapi dah kata ada nama Malaysia tertera di situ meh kita datang support.. Lagi pun match yang berlangsung QPR vs Arsenal..


Banyak kedai menjual barangan halal di Shepherds Bush..

Jom Solat dulu  :D
Keadaan di dalam Shepherds Bush masjid
Nama jalan yang rare :D
Di hadapan Office Station BBC, London

Walau tak ada tiket.. kami nak try redah if mana tahu ada orag jual tiket kat luar stadium ker.. memang mencuba nasib jer.. tapi memang nasib tak menyebelahi.. First memang tak ada sebab kami sampai pun second half dah bemula.. Second tak ada orang jual dan kedai souvenir pun dah tutup.. dan Last QPR kalah 2-0 dengan Arsenal if aku tak silap la.. Maka terus buat u-turn untuk solat asar di masjid yang berdekatan di Stadium QPR..

Selepas solat kami berjalan ke sebuah mall.. dan terlihat Restoran Pizza 1 Pound (Halal and own by Pakistani) murah jer.. makan size pizza personal pun dah kenyang sangat.. Maka terbayar lagi kat kaunter tu satu personal pizza setiap seorang dan boleh pilih 2 topping dari jenis sayuran.. 2 topping dari jenis seafood, meet and chicken.. dan boleh pilih 3 sos dari 10 sos..


2 adik beradik yang riang gembira.. meloncat sakan sana sini :P

Ruang lega di Westfield Mall, London
Di hadapan Restoran Penang @ Westfield Mall, London

Selepas makan kami menapak terus ke Westfield Mall.. Di London nie susah nak jumpa mall sebab orang english ni suka shopping in open air.. negara sejuk la katakan.. kita kat Malaysia panas open air berpeluh la jawap nyer.. tak banyak benda yang menarik melainkan usha2 harga Le Creuset.. memang aku suka collect brand ni huhuuu..

Dan paling menarik ada sebuah restoran Malaysia kat sini.. iaitu Restoran Penang.. Kami just passing by.. tak makan pun.. sebab tadi dah makan Pizza 1 Pound.. tapi walau macam mana pun bergambar itu wajib yer depan Restoran Penang nie.. Petang tu beransur pulang dengan menaiki bas sehingga sampai di rumah Abg Adi.. Continue Part 5

88 comments:

  1. Wah sakan menjelajah stadium ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap.. memang sakan menjelajah stadium PL di England.. :D

      Delete
  2. ka..kah.. terbeli stem..sayang la tuan aliff kalau terhilang..p cek balik elok2.. kalau jumpa untung sabut stem tu bharga 10 juta.. meh share dgn aku..he.. wah sakan berjalan.. btw ada tbaca kat blog lain yg bloggers popular ni p belum.. itu bila masa bro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. smpai sekarang tak jumpa kat mana2.. harap2 ada la somewhere dalam bilik huhuuu.. oh ada terbaca.. ntah la kita mana setanding dengan mereka yang hebat2 tu.. tapi alhamdulillah ramai blogger travel yg sohor berhati mulia dan baik :D

      Delete
    2. ha..ha..amin sesungguhnya mereka hebat lagi masyur di malaya :P

      Delete
    3. Satu sebab kenapa mereka masyur dipersada kerana sifat baik hati mereka :D

      Delete
  3. Wah... Hebat sekarang.. Dah join group travel tersohor.. Tahniah.. Saya gembira sangat... Moga berjaya selalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh .. saya join jer.. tapi tetap tak macam mereka yang tersohor tu.. Alhamdulillah apa pun memang riang dan senang bila berjumpa dengan mereka yg tersohor tu :D

      Delete
  4. wowo best nya! bab2 barang2 antik ni kita memang teruja sikit sebab minat sangat benda2 mcm ni.. harap one day boleh menjejakkan kaki ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah pasal.. memang teruja dengan peta2 lama dan beberapa barang lagi di portobello ni.. Insyallah moga di permudahkan untuk menjejak kaki ke sana juga :D

      Delete
  5. wah..akhirnya Bang Afif update juga blog ini. busy rupanya bang Afif persiapan nak kahwin...hehe. Besarnya potongan ayam yang dimasak dengan nasi goreng... ckckck.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. masa tak mengizinkan untuk sentiasa menghadap PC bagi mengupdate blog ni.. eh mana ada nak kahwin rasa je macam nak kawen hehehee.. apa pun doakan la yer :D

      Delete
  6. masuk blog ni mesti hati berkobar2 nak travel..miahahahah
    menunggu masa je ni :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus la.. moga dipermudahkan.. dan menjadi kenyataan .. di doakan :D
      Insyaallah moga masa itu tepat pada masa nya .. gd luck

      Delete
  7. 1. abang adi tu abg betul ke..hee macam artis la abang awak !

    2. Allah..kalau kita kat POrtobello tu..habessss...kita mimang gilakk barang antik..vintage..retro..ohhmaii...sejak baca entry Afif pasal london ni tetibe rasa cam bes lak london ni walhal seblom ni takde feeling kat london lgsg ! suma gegara awak lah ni..~ =='

    3. setem tu baik la carik wehh..kot la listed kat ebay harga ribu riban pound ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap abang betul iaitu abg kandung.. dari satu ibu dan satu ayah :D
      Eh saya cuma berkongsi pengalaman bagus la kalau ia membuat Nana tron menjadi minat hehehee.. london best la pergi sekali dah cukup tak perlu repeat :P

      Memang tgh mencari lebih2 lepas dah tulis entry ni heheee :D

      Delete
  8. Assalaualaikum afif.. bestnya.. dapat jalan ke negara orang... sheila suka cuba masakan orang.. *gulp* terliur pula tengok nasi goreng tu. hehhe singgah menabung darlie sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Sheila Salim.. Alhamdulillah diberi peluang untuk melihat dan merasa keadaan di negara orang.. Nasi goreng tu memang sedap siap bagi kuah ala2 kari lagi tu :D

      Delete
  9. Sudah smp masa terbitkan buku kembara...although sound traditional tp value dye tinggi...title buku: travelog ustaz afif...hiikkkss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Rawahah.. insyallah idea yang menarik tu.. memang teringin juga tapi buat masa terdekat ni tak la kot.. sedap gak nama tu hehehee :D

      Delete
  10. Waalaikumussalam....jgn lupa share Royalti kalo gne suggested name tu..heheheehe....btw, kindly check ur email bcoz i drop a few questions...thanx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh .. oh insyallah mesti boleh nak share tapi kene take part jugak la :D
      Ok email dah di balas.. and all the question telah di jawap dengan baik heheee..

      Delete
  11. wah wah afif....tu hint nak mendirikan masjid dah ke...jgn lupa jemput tau.....hehehee adoi lapar plak baca psl pizza 1pound tu...mcm best je, mcm sedap je....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh mendirikan masjid?? ish saya nak buatkan tingkap masjid pun tak mampu lagi hehee..but if ada rezeki insyallah hehahee.. memang sedap dan best.. nasib baik tak terbayar untuk makan satu lagi hehehee :p

      Delete
  12. Menarik sekali. Aku suka melihat deretan kamera tua itu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh pasti menarik kesemuanya kerna barang2 antik yang susah boleh dicari dengan senang :D

      Delete
  13. Wahhh... habis satu London dijelajahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti la.. kene jelajah habis satu London tapi ikut mana takat yg kita mampu kan :D

      Delete
  14. Siapa kata tak ada orang nak beli kamera antik macam tu? Saya akan beli. Saya nak kamera Bolex macam dalam gambar Time Traveller ni. Saya dah collect beberapa kamera yang macam dalam gambar ni.
    Oh di sini pasar antik terbesar di dunia? Hmmm berapa jam jalan baru boleh habis tengok pasar ni? Saya pernah pergi ke Pasar Antik Terbesar di Asia. Ada saya ceritakan dalam blog saya: http://nota-kembara.blogspot.com/2012/12/tempat-menarik-di-beijing-11pasar-antik.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaahh ini dah jumpa collector camera... bagus la.. ada tulis tak pasal camera2 yang telah dikumpul tu :D
      Oh di Beijing ada ada pasar antik terbesar asia..Nak pergi tengok jugak la.. ok thanks kongsi link tu :D

      Delete
  15. bestnya afif... :) masuk blog afif mmg rasa seolah turut mengembara.. rasa damai je tgk lorong2 tu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah merasa jugak la kan keadaan ditempat orang.. oh macam tu ker rasa nyer.. tempat menjual beli kan banyak yang kita boleh tengok2.. :D

      Delete
  16. Haritu salah beli tour ke Bath. Terus burn impian nak gi Portobello feeling2 Notting Hill. Tapi divert gi Camden Market. Sibaik berbaloi gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh dapat pergi ke Camden Market tu kira bagus la.. banyak kedai orang malaysia .. pastu makan atas kerusi wespa hahhaaa.. :D

      Delete
  17. brapa byk dh rugi,setem plak xjmpa.haha..

    terbaiklah restoren png.bangga org png ni.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah cerita nyer.. kalau jumpa dsetem tu mesti akan buat satu entry penuh hahaha..
      Itu lah orang penang ni hebat buka restoran jauh ke europe hehehee :D

      Delete
  18. hahahah.. itu je komen aku mampu bagi untuk orang busy bekerja :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak apa .. ko dah tinggal kan komen pun aku dah happy hahahaa..
      nanti august insyallah kan hadirkan diri.. btw congratulation :D

      Delete
  19. ke main lagi lompat2 ni..hepy sungguh :)

    ehhh ada kamera zaman dulu kala.... kalau ada yg jenis suka kumpul barang2 lama ni... mesti beli punya kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melompat tanda gembira selain dari watermark.. hehehee... :D
      Ada tadi akak naramas ada bagitau dia antara peminat collector lama.. setiap orang ada jer minat tersendiri.. :D

      Delete
  20. Nasik goreng ala2 ayam tu nampak mcm sedap je. Hebat jugak ada restoren penang kat london. Tak hilang penang di london.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah sedap .. Banyak lak tu.. tapi lebih sedap sebab ada juah untuk nasi goreng tu :D
      Aah tak kan nama penang tu hilang di eropah kan hehehee.. pandai org penang menjual nama :D

      Delete
  21. patutla penang lebih terkenal kat Malaysia ni..nama dah terpampang kat London nun..

    setem lama tu..pi cari cepat. Kalau takmo, bagi kat akak ya..hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah Penang memang dikenali lebih dari Malaysia itu sendiri.. apa boleh buat..
      Itu leh tengah semangat cari setem ni ..mana la ko ni.. bukan tak nak tapi lepas balik tu tak tahu letak mana :P

      Delete
  22. hai nasi goreng, hey nasi goreng.. sungguh enak sungguh lazat. ops.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishhhh sampai menyanyi dia kat sini.. ala nasi goreng masak sendiri lagi sedap.. sana sedap sebab weather tengah sejuk jer hahaha :P

      Delete
  23. Tu dia pose2 melompat girang.

    Ada la org nak beli kamera zaman nazi tu (seluk poket keluarkan syiling)..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti melonpat kan tandan kegirangan hahahaa.. :D
      Ada jer orang ank beli kalau tak tak kan dia nak jual kan.. collector la kebiasanyer :D

      Delete
  24. ayoyoyoyo lapar pulak tgk nasi goreng ala2 ayam tu..hahaha
    dasat kat sana pun ada restoran penang..ptt uols try masuk
    mnlah tau org penang gak yg owner nye hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah sejuk terbau nasi goreng kan.. pastu ternampak pulak kan.. pastu terbeli dan termakan kan .. memang sedap sesangat huhuuu.. :D
      Itu dasat sgt kan kat sana nama Penang terbawa2.. tak nak masuk nanti terbayar lagi hahahaa.. ntoh ler.. nanti la tanya operator dia :P hehehee

      Delete
  25. London ni negara ke berapa pula? Walahweiii..bestnyaaaa...Tengok gambar macam menarik je.. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. London ini bandar ke berapa.. tak ingat England negara ke 20+ kot...
      Gambar kasi menarik sebab tulis tak menarik hahaha :p

      Delete
  26. Been to a few places kat atas tu.miss all those places and my class as well..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. memang kebiasaan tempat yg pernah di lawat memberi seribu kenangan..
      lagi tempat kita pernah belajar dulu kan .. :D

      Delete
  27. Replies
    1. N...???? End???? belum lagi ada 2 part lagi hahahaa :p

      Delete
  28. terima kasih berkongsi...walaupun tak dapat menjejakkan kaki, dengan tengok gambar2 yang ada, semacam dah sampai je ke sana...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama.. kene berkongsi akan pengalaman dan sedikit ilmu yang kita dapat dari pengembaraan :D itu lah memang share gambar untuk feel sekali hehehe :D thanks

      Delete
  29. Lama tak singgah sini...dah ramai peminat..opss..tak sempat nk baca lagi..bos panggil..huhu..itulah time kerja nak baca log kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. memang lama Kak JM tak singgah sini.. terasa sangat cewahhh hahaaa..
      Baru balik dari jepun kan.. ok ok kerja dulu blogging kemudian :D

      Delete
  30. Kamera sempoi tu... :)
    syok buat koleksi, tapi rege sure mahal kan, sebab legend :)

    Nasi ala2 ayam tu macma sedap je ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Camera legend mesti la rare pastu harga pun mesti mahal :D
      macam sedap..??? hahaha memang sedap kot ... siap bagi kuah lagi :D

      Delete
  31. dua jenis paella..tengok resipi..dua2 mcm sedap je...Portobello Market..kedai pun antik juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai antik dan orang2 antik pun ramai hahahaaa..
      tu yang berpengalaman pandai buat nasi goreng hahahaa.. :D

      Delete
  32. Baru sempat nak terjah blog kengkawan...wah tetibe je dah episode 4... nanges nak baca..... ok gambar kemera bebanyak tu sangat inzal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker bau sempat nak terjah .. tak apa asalkan terjah ... jgn tak terjah hehehee.. :D
      Ahh episod 4 dah.. abis ni boleh cerita pasal Belum hehehe ( tiru style kak anash ) refer tempat lain hahahaa.. aik boleh inzal dengan camera? :p

      Delete
  33. tak sempat pegi aritu sbb tak kene dgn waktu bak kata kawan yg kat sana bukak weekend je market ni. kene terjah jugak ni. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Excited sampai dua kali ker? hehehee :D

      Delete
  34. tak sempat pegi aritu sbb tak kene dgn waktu bak kata kawan yg kat sana bukak weekend je market ni. kene terjah jugak ni. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat wajib memang kene terjah nie.. tak pe la hang lama lagi kat sana .. sila la amik masa yg secukup nyer :D

      Delete
  35. kemain hepi dia...
    smpi terloncat2 tu. ^_^
    beshnyer....eh ade restoran penang kat sana?
    pasemboqqq ada kaa?? hehe memang xlaaa kann ^o^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti la heppi abang tersayang bawa jenjalan hahahaa.. dengan abang pun main loncat2 :D bukan adake memang ada pun huhuu.. pasemboqq belum ada lagi.. boleh la kalau nak buka :P

      Delete
  36. bestnya..... bila la nak sampai ke sana.. dalam mimpi jer lah.. hhheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah didoakan moga rezeki Kak Jueliza dimurahkan untuk ke sana jua :D

      Delete
  37. Aku akan beli camera tue, percaya lar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. amat di percayai sangat :D hahahaa...
      ada pun collector camera :D

      Delete
  38. korg bergambar mmg style.. mcm2 gaye... meliuk2 hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. bergambar kene lah bergaya kan huhuuuu... camera murah tak pe tapi kene bergaya meliuk2 hahaha :P

      Delete
    2. dua adik beradik pun sama...thanks share cerita2 boleh jd pedoman utk mengembara dimasa depan...xpon boleh tiru style begambo..hahah!

      Delete
    3. Dah kata adik beradik.. mesti la sama jer.. tak pun sket tu mesti ada hahahaa..
      Insyallah akan selalu share pengalaman di sini.. oh nak tiru gaya tu sila la hahahaa :D

      Delete
  39. kalau dah jumpa benda yang menarik hati dan susah nak dapt.. memang ter banyak kalilerkan... itu biasa...
    memang puas hatiler kembara ke england TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu tapi kene berpada jugak la.. dah la di negara orang lain kan.. alhamdulillah memang puas berjalan dan mengembara di England.. :D

      Delete
  40. Cik adik kepada abang awak tu tak marah ke TT...tak balik balik dari pagi hehe.....
    Amboi bukan main seronok lagi sampai mmelompat girang gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak marah pun .. biasa jer.. hehehee.. muka kene confident macam tak ada apa yang berlaku.. melompat tu kan tanda kegirangan :D

      Delete
  41. melompat dgn lebih tinggi yer...hehe...senang je kan klu travel gi London, dah banyak makanan halal kat sna..tak perlu risau klu x cukup bwk bekalan dr M'sia..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah pergi london ni makanan halal banyak tapi still ramai juga bawa makan dari malaysia sebab nak budget.. .. biasa la nak loncat2 nie trademark kan huhuuu :P

      Delete
  42. sila menuntut ilmu rumahtangga dgn abg adi.. moga lebih suci..
    kah3

    berjalan dgn abg adi je ke..? wife dia x ikut..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk kenapa nak kene menuntut ilmu rumah tangga dengan abg adi pulak? huhuu.. :D
      Moga lebih suci ... fuhh besar makna nyer tu.. wife abg adi masa ni sibuk sket.. insyallah nanti ada la wajah dia :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...