Thursday, 13 September 2012

Perkenalan blog ini dan diri aku

Assalamualaikum.. 

Salam Ramadhan 1433 Hijrah.. First at all.. why i feel want to create this blog is because.. just want to share my travel experience story.. maybe there will be useful information ( i hope so ) hehehee.. and because requested from my friend.. Alhamdulillah i have been travel to 21 countries from 4 continents.. Asia, Africa, Europe and North America..

Main2 troli di  Schiphol Airport 
@ Amsterdam,  Netherlands..
Insyallah my target is to travel at least half of the world or more then 89 countries before i turning 35 years old.. because after that age i need to start thinking for having a wife hahaa.. and need to take care of my mother which getting old day by day.. and ofcoz after you married.. you need to look after your family to.. right now I'm still single and that only the reason for me to do what i want for my life ... :D

People always said that to travel.. u need to be a rich man or the son for the rich man because it will cost u a lot.. "makan belanje besar.." so it look like only for the rich people.. but i don't think that true.. because i already proved it and did my travel trip.. because people like me.. we want to travel.. and we like to travel.. but how??.. because money is the biggest problem for people like me.. so..??


Swedish apple with cream nyumm nyumm..
@ Stockholm, Sweden..
Air terjun Victoria Falls @ Zimbabwe..

Yes it's true that we have to use money to travel.. but we don't have to follow the way how the rich people travel.. for me i declare my self as a "backpacker"... this will save u a lot especially accommodation..

And for transport use the cheapest.. don't have to follow how other people do.. for my opinion if that place u want to go just below 6 or 7 km.. why not u just walk isn't it? don't have to take a bus.. and for long journey u can take night journey at least it can save your money for accommodation..

But the biggest why i can do lot of saving is i'm not a smoker ( i think so ).. kalau orang lain yang merokok tu abiskan hampir RM800 setahun untuk merokok maka kat situ aku dah save.. eh melalut dah pulak... :P dan paling best sebab aku tak ade kekasih.. that why senang nak bergerak.. tak ada la kes orang yang nak kengkang/control hidup aku huhuhuuuu...


Amik angin musim bunga Eiffel Tower
 @ Paris, France
Kilang Kasut Kayu (Croccs) 
@ Marken Island, Holland
Okla... aku belajar over the sea.. mungkin itu pun menyebabkan aku mudah nak travel... but ade je ramai kawan2 aku yang study dengan aku.. but tak ade pulak diorang nak travel... mungkin itu masing2 nye minat la kan.. nak buat apa yang diorang suka..

But from my opinion.. study sampai 5 - 6 tahun oversea tapi tak pernah pergi mana... dari tempat belajar bila cuti panjang je balik malaysia.. cuti panjang jer balik malaysia.. padahal harga tiket balik malaysia lagi mahal nak ke europe dari tempat aku belajar...

Pastu balik Malaysia spend banyak giler duit sebab rasa tak lama kat malaysia.. so berbelanje sepuas2 nya.. but kalau niat nak tengok mak ayah kat malaysia sebab rindu tak apa lah.. suka hati lah.. yang itu aku pun sokong.. tapi ada student yang balik Malaysia sebab nak jumpa awek.. itu lagi la mengarut..  giler menyampah..

Dan aku jenis yang tak suka berbelanja dan tak suka barang mahal dan tak suka makan luar.. suka masak sendiri.. tak pakai handphone mahal just nokia lampu suluh.. apa yang aku pakai semua barang murah.. jaket brown aku RM 15.00 jer.. tapi alhamdullilah dah 11 negara jaket brown ni ikut aku jalan.. koyak tidak.. warna pun tak pudar dah 4 setengah tahun.. but bergantung pada si pemakai jugakan..

Jam tangan suka beli kat tepi wisma yakin.. jam murah RM 20.00 jer.. pakai 2 tahun.. then confirm rosak.. so every 2 tahun akan tukar jam baru.. at least boleh tukar2 jam.. Kan..?? yang best beg backpacker Timberland merah aku RM 70.00 jer bukan RM700.00 yer.. beli kat Padang Besar.. Perlis buatan Thailand.. 13 negara  atau 3 benua beg ni dah ikut aku.. sampai sekarang masih ada bersama ku.. dah 9 tahun berkhidmat dengan ku.. ( Update Januari 2013 beg ni dah uzur )..


(Update May 2013)
Birmingham Railways Station @ England
(Update May 2013)
Giant Causeway, Belfast @ Northern Ireland 

Apa yang aku dapat travel ni... ilmu.. pengalaman.. pengetahuan.. kenalan.. boleh study culture negara orang.. setiap pandangan dalam melihat kebesaran Allah Taala itu maka kita akan dapat sesuatu.. aspecially bile aku pergi kat third world country macam Zimbabwe, Malawi, Zambia etc yang dalam benua afrika ni.. dengan kemiskinan, kemudahan kurang.. makanan tak mencukupi untuk harian hidup.. keselamatan yang tak terjamin di rompak, di rogol, di zalimi oleh yang jahat atau orang2 besar.. penyakit yang tidak terkawal, di mana sesuatu penyakit yang tak patut wujud lagi di masa kini..

So memang kene rasa bersyukur sangat la especially kita yang berada di malaysia.. atleast kita (walau pun harga naik mcm giler gak kdg2 kat malaysia) still boleh hidup dengan aman, ada tempat tinggal, ada benda nak di makan setiap masa.. dan keadaan selamat lagi nak di bandingkan dengan negara lain.. kat sini lah baru aku dapat rasa apa itu nikmat selesa bila di bandingkan dgn ngara yg miskin.. sebab itu pun Nabi Muhammad s.a.w suruh kita bersyukur dengan apa yang ada..

(Update December 2012) 
View from the highest peak of  Sibebe Rock, Kingdom of Swaziland
So jika ada apa2 yang tak puas hati dgn apa yang aku tulis.. kalau info salah ker.. ayat penggunaan tak betul ke.. (maklum la belajar sampai tingkatan 1 je).. nak comment tu sila2 lah..  aku baru je buat blog ni.. tak tahu sangat nak mengubah suai blog ni.. Insyallah nanti aku akan belajar2 lagi pasal blog ni... hope para pembaca boleh manfaatkan maklumat (jika ada la hehehee..) sebab aku tulis atas pengalamn pengembaraan aku sahaja..

Insyallah akan cuba untuk letak lebih banyak info yang lebih bermanfaat.. if ada sesiapa yang nak travel tempat yang aku dah pergi.. nak tanya any question boleh la ajukan soalan.. if aku tahu aku jawap.. if not aku try to refer dengan member2 traveller aku yang lain.. kalau tidak juga aku akan jawap tak tahu..


Tower Bridge @ London, England
Bridge to Zambia @ Livingstone, Zambia
Kegemaran Ku

Aktiviti Outdoor :Mountain Hiking, Camping, Fishing, Scuba Diving, (Hunting in South Africa je)
Aktiviti Di Rumah :Memasak, Mencipta Masakan Baru, Bercucuk Tanam, Bela Ikan, Ayam, Itik dan Arnab.
Warna Kegemaran :Hitam, Putih, Hijau.

Hobi : Mengumpul Poskad, Setem & Fridge Magnet , Mengumpul Peralatan Camping & Travel, Mengumpul Peralatan Memasak, Mengumpul Peralatan Diving.



Union Building @ Pretoria, 
Republic of South Africa
National Memorial Museum 
@ Lusaka, Zambia
Kama Rhino National Park @ Botswana

City Hall @ Stockholm, Sweden
Grand Palace @ Brussels, Belgium.

Orang tanya aku kenapa pilih nama Time Traveller nie.. Jawap : Ialah sebab time untuk aku travel tak banyak.. sebab nak travel kene cari duit.. so memang target nak travel sampai umur 35 tahun jer.. lagi2 bila dah abis belajar ni.. agak susah nak travel.. susah nak dapat masa free.. 

Dan ada jugak orang tanya mana datang nya hobi mengembara.. salah satu sebab yang paling kuat ialah dari abang aku sendiri.. time aku masih bersekolah tahfiz.. abang aku yang belajar di South Korea suka mengembara.. setiap tempat yang dia pergi dia akan send satu postcard ke rumah.. just nak buat collection postcard negara berserta setem yang dia sendiri hantar.. aku rasa itu lah permulaan hobi mengembara aku.. :D

91 comments:

  1. Assalamualaikum wbt..

    Alhamdulillah, finally ad gak blog.. btw, bagus gak blog nie pasai ia menceritakn tiap perjalanan awk.. utk org mcm sy yg mgkn xberpluang ke oversea, dpt baca blog awk pn dh ok..atleast dpt la gak sy membygkn diri sy brada d setiap tmpt yg awk p..

    dr segi penggunaan bhs tue ok laa, but jenis tulisan tue sy cdgkn tukaq sket bleh?? mata sy susah nk baca..heee

    syukran atas kewujudan blog nie.. (^_^) slmt mengupdate blog n lastly, ahlan wa sahlan ya new blogger afif..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok thanks.. dah tukar jenis tulisan.. semua org suruh tukar..

      Delete
    2. Alhamdulillah... blog ni semakin kelihatan menarik... ^_^

      Delete
  2. Alhamdulillah, baguih2.. barulah mata dengan lancarnya akan membaca blog nie..

    ReplyDelete
  3. Nilaaaa member punya blog ehh..not bad.blog something bout s.a...rindu s.a!!!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee.. aah member nyaa.. south africa nanti kot bila dah keluar for good :D

      Delete
  4. hmmm... yg ni cute! hahaha...eleh.... xde awek la ape la... kecoh lebih...lek luuu...t dah ade yg mnambat hati ko..hmmm.... hahhahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape la ko ni.. ayat mesti nk power jer.. heheheee..

      Delete
  5. impressive! I liked what you've done with the background. And I love the pics especially when you were at the Eiffel Tower! I'M SO PROUD!!!
    TEEHEE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Megat Danish.. thanks a lot.. but u the one who help me to start this blog right.. see u soon..

      Delete
    2. yup, terasa perbezaannya...very good ^_^

      Delete
  6. Alhamdulillah tengok byk tempat dah afif merantau... so what's next pula afif? if boleh, ambik la byk2 gambar view sbb gmbar tu yg plg mahal sekali.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. next tak tahu lagi kak izza... insyallah nanti dah ada camera dslr boleh la amik view picture yang lawa2.. :D

      Delete
  7. Bagus anak muda mengembara tambah pengalaman hidup macam ni. Tahniah kerana berani.and selamat pulang ke tanah air, esok. Nanti boleh ye beremail utk tanye itu ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas sokongan anda... insyallah moga saya selamat pulang tanah air..
      boleh aje nak tanya itu ini.. mana yg saya tahu saya akan bntu.. insyallah.. :D

      Delete
  8. Plz join here...http://www.graphickitsdepot.com/idevaffiliate/idevaffiliate.php?id=122

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.
    Akak terjumpa blog ni masa search belajar tahfiz di south Africa.Actualy akak tgh survey sekolah utk anak2 lelaki akak.Terasa besar kuasa Allah apabila tgk pendidikan adik di Darul Quran Wal Hadith .sama dgn anak2 akak.dan akak pun tgh bercadang utk hantar anak akak ke Darul uloom Zakariyya.Terasa bersemangat sikit sbb akak sebenarnya tak pasti adakah tu sekolah terbaik utk mereka.anak akak skrg sorang 16thn dan 13thn.Alang2 adik afif bersekolah disana nak tanya sikit pandangan adik ttg sekolah darul uloom zakariyya dan masa depan pendidikan disana.anak akak dah hafal 8 juz n adiknya baru 1 juz.harap sgt adik dpt e-mail pd akak tentang sekolah ni atau rujukan yg boleh akak buat.e-mail akak mai.salleh@gmail.com.harap sgt adik afif dpt membantu.Jazakallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      terima kasih sudi datang ke teratak ini..
      Oh anak2 akak pun belajar di Darul Quran Wal Hadith.. bawah jagaan ustaz zuhir..
      insyallah saya akan email akak mengenai pengajian di Darul Uloom Zakariya..

      Delete
  10. salam ustaz

    alhamdulillah
    jauh perjalanan, luas pengalaman dan pandangan
    berpeluang melihat peradaban dunia dan mensyukuri nikmat Allah yang tak terperi kurniaannya

    Sandton City, Joburg, Durban dan South Africa sendiri mengamit kembali kenangan 3 tahun lepas ketika berada di sana seketika semasa WC2010 .
    Paling tak dapat lupakan bila tersesat kerana mengikut GPS semasa ke pergunungan Drakenberg yang merupakan suatu pengalaman yang tak dapat dijual beli hehehe

    Kalau tau masa tu ustaz ada kat sana, boleh kita sama2 travel hehe
    Kalau berkesempatan , rasanya nak terokai lagi bumi SA yang pada kami menjanjikan suatu kelainan dari yang lain

    Insyallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Tak yah panggil ustaz la.. :D
      Alhamdulillah rezeki yang di beri..
      Oh.. dah pernah sampai di sana.. masa WC2010.. sempat juga ye smpai ke Darskenberg.. tak singgah Kruger National Park ker? :D

      Betul tu.. south africa memang kaya dgn landscape semula jadi yang mmg cantik.. specially waktu spring..

      Masa tu saya tak start blerbloging lagi.. insyallah next time boleh jer buat trip angkut satu bas pi South Afirca.. :D

      Delete
    2. Kruger tak sempat

      di Joburg sempat ke Pilannes Game & Safari Park , pasal tak puas maka kat Durban ke Umpolozi pula kerana tempat dia lebih beso dan senang nak bertentang mata dengan haiwan liar dan ganas ni hehe

      Hajat nak ke kruger tak kesampaian pasal masa tu tgh peak season psl WC2010 , jadi sukar nak dapat penginapan . Nak ke Cape Town jugak tak dapat masa tu krn semua tiket flight habis ehhe

      Tak kenal maka tak cinta, mmg bumi Africa menjanjikan sesuatu yang berlainan berbanding tempat lain

      Delete
    3. Waa.. kalau sempat ke Pilannesberg and umpolozi tu kira hebat la heheee.. :D tak senang nak sampai sana even student..

      even pilannesberg kecik jika di bandingkan dgn yg lain.. tapi di sebab kawasan tak besar senang nak nampak big 5.. sy dapat jumpa 4 dari big 5 kat situ.. :D

      Oh ye ker.. ingat WC2010 orang serang stadium jer..
      insyallah jika rezeki itu tertulis.. akan kembali jua tua ke sana.. :D

      Delete
  11. Replies
    1. ada jer.. nanti saya bagi link fb.. email akak ape ek?

      Delete
  12. Assalamualaikum....salam kenal dar kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Salam kenal juga.. :D

      Terjumpa blog African Ride 2013 tu.. tak teringat pulak itu kak mah punya :D di doakan moga mission complete dengan success :D

      Delete
  13. I love the way you think!
    Hope you will reach your target and travel all the time..
    Good job friend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Besh Shimatado : Thnaks a lot..
      i hope my family also will love the way i think hahahahaa.. :D
      As i wish.. hope will travel all the time
      Thanks friend...

      Delete
  14. Hmmm...this is good coz I love travel..cuma tak berkesempatan nak travel half of the world aje...akan selalu singgah sini nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan selalu berkongsi pengalaman travel dalam blog nie.. :D
      Sila lah follow jika belum berbuat demikian.. mudah untuk mengikuti update :D

      Delete
  15. I love travel... memang banyak info berguna kat blog ni... bole akak buat rujukan nanti.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan cuba letak banyak info di sini..
      Thanks selalu datang sini.. :D

      Delete
  16. Hai! Senang nemu blog Malaysia yang informatif namun tetap dengan gaya bahasa yang santai. Blognya asik dibaca. Tapi di biodata kurang nomor ukuran sepatu dan ukuran baju. Hahaha... I am kidding :))
    Salam hangat dari Indonesia, mari silakan bertamu di blog saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi travendom.com..
      Suka aku bila di lawati sahabat bogger dari Indonesia :D
      oh terlalu tinggi pujian kamu itu.. sikit2 sudeehh..
      iya.. salam terhangat juga dari Malaysia gitu hahahhaa..

      Delete
  17. alhamdulillah, rasa best jumpa blog yg cerita tentang travel. memang sekarang nak kumpul blog org travel sebab nak blajar tentang travel. even nak jejak kaki susah ke sana, hope one day Allah bagi rezeji jelajah ke seluruh Asia dan dunia.

    Ameen.

    keep update n blog ya. salam ukhuwah dr nanie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for coming here Kak Nurul Harmani.. just berkongsi pengalmanan jer kat sini..
      insyallah sy doakan moga di murahkan rezeki boleh travel :D

      Delete
  18. Alahai..bestnye dpt g travel2..jelas2..huhu.. >.<
    nice sharing.. =) =)

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. oh ingatkan apa la jelas2 sgt tu heheee.. thanks for coming here :D

      Delete
  20. seronok baca entri2 kt travel blog ni.bagus bg yg nk travel & yg xdpt nk jejak jgk,at least boley tgk picture2nye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for coming here nuuna szz.. mmg harap dapat kongsi pengalaman dgn semua orang.. oh picture tu mungkin akan upgrade lagi dgn camera baru :D

      Delete
  21. assalamualaikum.. boleh sy tau link atau maklumat sambung uni kat africa tu? maaf sy takde email.. blh inbox maklumat kat fb sy? terima kasih..
    fb- umaimah salam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..insyallah nanti saya inbox di FB maklumat uni di africa tu.. kalau jumpa la fb kamu.. ok sama2.. :D

      Delete
  22. Salam muhammad afif.dah lama baca blog ni ..tp baru baca tentang diri empunya blog..suka the way u think ttg travel.ok moga tercapai impian ..dari kak ciku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Thanks Kak Ciku kerana sudi jenguk pada first entry nie
      Harap boleh tercapai la satu hari nanti .. :D

      Delete
  23. ok sekarang sudah mula terpikat dgn blog ni..
    suka cara penulisan...santai banyak informasi..
    teruskan bro smoga sblum usia 35 tahun tercapai ke 89 negara..
    sangat memberi inspirasi kpd saya .. untuk mengembara keluar negara.. :)
    ye la slama iniorg beranggapan mngembara ke oversea byak pakai duit utk org kaya..
    yang penting tahu cara mcm mana nak servival.. mesti ada jalan ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Tuan Sobri Yaacob.. sudi baca blog yang tak seberapa ini.. :D
      Insyallah impian di letak untuk mencapai matlamat.. harap ia tercapai..
      di mana ada kemahuan di situ pasti ada jalan .. :D

      Delete
  24. ha..ha,tuan? orite bro..insaallah :)

    ReplyDelete
  25. Banyak informasi yang saya perolehi dengan membaca blog ini, terutama yang berhubungan dengan Afrika. Tapi saya kadang kebingungan dengan penggunaan bahasa melayu yang tidak resmi. Ditambah lagi sering bercampur-campur dengan bahasa Inggris. Namun secara keseluruhan, saya salut dengan pengalaman anda yang luar biasa yang telah berkeliling ke beberapa negara. Ingin mengikuti jejak anda, tetapi saat ini terbatas dengan banyak hal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih kerna sudi datang berkunjung ke blog ini.. Pengguna bahasa adalah tidak rasmi di blog ini kerana ia di tulis dengan secara bersahaja.. tetapi akan di baiki lagi dengan lebih menggunakan bahasa rasmi melayu.. Apa2 pun terima kasih di atas teguran saudara..moga menjadi iktibar untuk saya selepas ini ..:D

      Delete
  26. Salam,

    Gugle2 tetiba terjumpa blog ni. Sangat menarik. Btw, ada fb tak? :)

    -Aish-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. sila bagi link fb anda di afif_4ht@hotmail.com :D

      Delete
  27. salam, where can i find ur links on ur trip to ireland..? i fall in love with ireland and would like to see some from u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. opss sorry entry untuk Ireland belum tulis lagi.. insyallah akan tulis as soon as possible :D me to fall love with Ireland :D

      Delete
  28. waa.. bestnye dpt traveling around the world !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki dari Allah untuk melihat kebesaran ciptaan Allah :D

      Delete
  29. sy x bace abis2 lg blog ni.. tp pe kate klu awak sertakan skli perbelanjaan stp trip.. mcm ala2 rancangan tv destinasi budget gitu.. haaa ;D.. so bolehla org lain yg nak melancong kat tempat2 yg awak dah pergi tu wat budget plan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nak buat detail tapi maklum la.. saya travel dulu pastu baru buat blog ni.. tempat saya boleh refer hanya lah dairi travel saya.. mana info yang ingat dan tertulis maka boleh la saya nyata kan di sini.. but will try to do that .. thanks for your opinion and advise :D

      Delete
  30. Assalam.
    Seriously jeles tgk ustad explore the world.sy pun suke travel tp mak xbg travel sorg2 mcmni. Boleh tak nk tanya pasal kyoto japan.boleh bg email@fb?.
    My email : nicepink80@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak apa simpan azam dari sekarang.. perlahan2 buat perancangan dari sekarang.. banyakan membaca untuk tambah kan ilmu pengatahuan ...moga berjaya nanti :D

      Delete
  31. Salam afif, selalu backpacking sorang-sorang ke atau berteman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. selalu nyer seorang diri.. kadang2 jer la berteman... :D

      Delete
  32. Replies
    1. Alhamdulillah .. Syukur Thanks Miss Shila Nget :D

      Delete
  33. saya tgok your blog so far so good la compare masa mula2 terjah... *thumbs up!

    Then, semakin hari semakin baik dlm penulisan. keep in learning blogging ye...picture pon da rajin buat signature. good! *(ada penambah baikkan since menang award) hahah.

    and peminat pon smakin ramai dan semkin dikenali. quit famous * harap tak lupa diri..hehe

    I wish All the best and good luck for you akhi. Hopefully get what you want in your life.

    ##Saya hanya pemerhati dan peminat dari jauh. *abaikan

    ***Moga2 kekal dlm kenalan. (if ingat ayat ni mst ingat siapa orgnye- pls Flashback)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for follow this blog from starting.. insyallah akan teruskan untuk memperbaiki diri sendiri setiap hari.. itu lah sekarang ni nak rajin kan diri buat watermark hehehee..

      Insyallah tak lupa diri..kenapa mesti nk lupa diri tanpa orang yg baca blog ni tak mungkin smpai tahap ni.. insyallah just that level.. i want it not more.. thanks again
      sy selalu ingat dengan siapa kalau sy berkata - thanks poskad dari Warsaw :D

      Delete
  34. hahaha never thought man like u exist!! tahniah menang n may your future be even more adventurous than its already is #yakin2 je speaking...LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. First at all thanks for coming here.. and i never thought women like u exist hahhaa (boleh ker).. Apa pun ini sekadar dari perkongsian dari pengalaman.. :D Speaking as long kita confident tak pe hehehe :D

      Delete
  35. Assalamualaikum..nice blog..sy minat sgt sejarah dunia..tp xpenah lg dapat travel ke luar negara..Insya allah one day nanti dpt la travel ke tempat bersejarah..Teringin nak ke tempat pembikinan film Braveheart..Doakan impian ini tercapai..Btw,salam perkenalan..(",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..first at all thanks for coming here :D
      Itu lah nak lihat tempat bersejarah ni memang kene hati braveheart hahaha...
      Insyallah moga dipermudahkan segala urusan untuk mencapai cita2 itu :D

      Delete
  36. Wahh...bangga rase dapat jumpe blogger yg famous amous ni..haha..btw..tahniah atas kejayaan yang telah dicapai..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangga dapat jumpa geng remaja yang riang ceria bermain di Belum Royal giteww hahahaa.. Alhamdulillah terima kasih :D

      Delete
    2. Insyallah .. moga ketemu lagi :D

      Delete

  37. Assalamualaikum..salam pkenalan,,suka baca blog awak ni
    suka ayat pembukaan d atas..sangat betul.tak semestinya anak orang kaya je boleh merantau.tapi bila sesuatu yang kita nak pasti kita akan usaha utk dapatkan,apa pun taniah dengan usaha awk..doa satu hari saya pun dapat merantau sejauh itu..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Salam Kenal juga dari saya :D thanks datang and baca blog nie..
      Apa yang saya kata tu just dari pandangan sendiri semata2.. setiap apa yang kita nak kene lah berusaha.. insyallah saya doakan saudari pun diberi peluang dan dimurahkan rezeki untuk meneroka keindahan ciptaan Allah ini.. :D

      Delete
    2. Mudah-mudahan..amin.. Hehe

      Delete
  38. niat suci nak cari link untuk contact, sebab in case kalau nak travel nanti nak tanya2 tp tak jumpa contact information sobs..
    boleh bagi ika email? fb link ke ape2 laa yang boleh berhubung...

    and i'm proud of the style you travel...betul, travel melibatkan kos...dan kos tu jadi satu masalah untuk mereka2 yang bukan anak orang kaya or kaya..and ika pun pernah terfikir nak travel as backpackers..tp masih rasa takut sebenarnya T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. La kan ada kat email kat profile tu huhuhu .. ok ok ni email afif_4ht@hotmail.com..
      Insyallah kalau saya tahu saya akan bantu.. kalau tak kita boleh tanya dengan sahabat lain huhuu..

      travel letak destinasi pertama duit nombor dua.. insyallah saya doakan ika dipermudahkan jalan untuk travel tu.. mula2 memang la takut sket tapi nanti lama2 jadi excited huhuu :D

      Delete
    2. hokalohhhh, tak perasan email kat profil..padahal duk scroll up down up down mencari =..=" terima kasih ya, apa2 insyaAllah ika email..terima kasih sudi kongsi heee :D

      Delete
    3. Ish tak apa la small metter kata orang bawang putih huhuuu.. :P
      ok pape hal keep in touch la .. moga segala nyer dipermudahkan amin :D

      Delete
  39. nice know u , mr.traveller.
    superb agreed. not only rich we can go and travel , also tak berteman / berkasih is best part to go e'where w/o too many reports. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for coming here Yan Ty..
      Sekadar pandangan la kan.. tak kisah la apa orang nak kata hahahaa ..
      Apa pun itu yang buat kita free dan mampu ... right? :D

      Delete
  40. Assalamualaikum Mr Traveller,

    Tahniah ya, menang award. Enjoy baca blog u, sy seorang kaki melancong tp x lah backpackers, sy biasa2 aje just utk kenal ngan dunia luar & sy jugak x pandai nak mengarang dalam blog.Tq for sharing a lot of info & nice to know u Mr Traveller.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Anonymous.. Alhamdulillah syukkur menang award tempoh hari.. Thanks sudi membaca blog yang tak seberapa ini.. Insyallah akan terus berkongsi pengalaman travel dalam blog ini :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...