Wednesday, 3 December 2014

Jordan Part 4 : River Trekking - Wadi Al-Mujib Natural Reserve

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia

Sambungan dari Jordan Part 3 : The Amman Citadel and The Roman Theater (Colosseum)

Tatkala aku menghabiskan masa dengan bersiar ke sana sini dan ustaz2 nie semua menghitung hari bagi menghabiskan kertas2 peperiksaan mereka.. Terdetik di hati "Musim panas macam ni kalau dapat mandi sungai mesti best" setelah aku luahkan pada Ust Farid.. Beliau berkata "Ada ke sungai di Amman ni?? Kalau Aqaba dan negeri lain mungkin ya.."

Aku pun memulakan pencarian di internet jika ada sungai yang boleh kami mancing ke.. pincic ke.. atau bermandi mandi.. sekali search punya search tak ada!!!! Info yang aku dapat pun air untuk kegunaan di Jordan kebanyakanya di ambil dari negara jiran.. Perghh biar betul.. Patut la rumah sewa ust2 nie pun air akan masuk ke tangki 3 kali seminggu sahaja..


Let explore River Trekking at Wadi Mujib Natural Reserve, Jordan
Antara pemandangan River Trekking di Wadi Mujib Natural Reserve..
Kedudukan Wadi Mujib Natural Reserve di dalam peta Jordan

Pada satu waktu selepas selesai semua kertas peperiksaan ketika makan malam.. Perbincangan diteruskan mana nak cari tempat boleh main air.. Tiba2 Ust Hakim mengemukan satu tempat berdekatan dengan Laut Mati.. terus aku search dan terjumpa River Trekking di Wadi Al-Mujib Natural Reserve..

Sebelum kami memulakan perjalanan ke destinasi.. Beberapa perancangan dibuat.. antaranya Ust Hakim akan mendapatkan sebuah kereta.. Ust Farid menolong aku untuk mendapatkan kad pelajar dari pelajar Malaysia yang lain supaya dapat harga student.. dan yang lain termasuk aku membuat persiapan makanan dan lain2..


Musim panas di Jordan.. Landskap yang amat berlainan dari Malaysia..
Alhamdulillah... Lagi 18 km jer nak sampai Laut Mati.. :D
Ustaz Hakim memandu sepanjang perjalanan..
Ust Farid sebagai Kor Pilot.. :D
Melepasi Dead Sea..Terdapat beberapa hotel mewah di sini..
Alhamdulillah akhirnya kami sampai jua di pintu masuk :D
Itulah Mujib Bridge.. Bila jumpa maka tahu lah kita dah sampai :D
Bergambar sat dengan Ustaz Mursid Al-Amin  :D

Perjalanan yang mempersonakan di sepanjang Dead Sea Highway (Amman - Karak - Madeba) sepatutnya memakan masa tak sampai satu jam.. tapi disebabkan kami menggunakan GPS sehingga tidak nampak arah yang di tuju membuatkan kami beberapa kali berputus asa dan ingin berpatah balik.. Tetapi berkat doa ustaz2 belajar Jordan ni Allah Taala memudahkan perjalanan kami.. 

Info : Terletak kira-kira 90 km dari selatan Bandar Amman dan 32 km dari Bandar Karak.. Kawasan seluas 220 square kilometer.. Di ishtihar sebagai Natural Reserve pada 1987 oleh  Royal Society for The Conservation of Nature.. Sungai ini mengalir dari ketinggian 900 meter di atas gunung sehingga ke Laut Mati yang berada 410 meters di bawah paras laut.. 

Entrance fee adalah JD 18.00 seorang bagi bukan warganegara.. Ranger hanya akan memberi nasihat "Do's and Don'ts" dan memberi setiap pengunjung (wajib) memakai life jacket.. Dan seorang guide disediakan tetapi boleh untuk tidak menggunakan perkhidmatan guide jika mahu.. (Kami tak amik guide, lagi seronok!!)


Jom kita memulakan River Trekking kita..Permulaan nampak okay :D
Aku memang teruja la dapat jejak kaki ke sini.. Excited main air hahahaa.. 
Air sungai ini akan terus mengalir ke Laut Mati..
Keadaan makin sempit..but still dalam keadaan berjalan bersahaja.. :D
Mungkin disebabkan air dan batu kiri dan kanan.. keadaan menjadi sejuk

Kami memulakan river trekking melalui Siq Trail.. Kami mengambil masa trekking hampir 2 jam pergi dan 1 setengah jam untuk balik.. Dan berhenti hampir sejam di penghujung trek iaitu Air Terjun Wadi Mujib untuk berendam dan bermain air.. Maklum la.. kan sekarang ni tengah musim panas.. Nikmat dapat main air yang sejuk.. :D

Jika anda ingin ke sini make sure datang sebelum pukul 3.00 petang kerana itulah waktu terakhir yang dibenarkan masuk sebab perjalanan yang jauh dan soal keselamatan serta Pihak Ranger tidak mahu anda berjalan di dalam setelah hari gelap.. Alhamdulillah kami memulakan trekking pada pukul 2.30 petang..


Keadaan yang mula tegang dengan air yang cukup deras..
Meredah air deras sedalam dada.. Kene panjat pulak tu..
Tersenyum selepas melepasi setiap halangan :D
Kerjasama berpasukan diperlukan bagi mendatangkan kejayaan :D

Pada pandangan aku River Trekking di Wadi Mujib ini bukanlah mudah bagi mereka yang tidak biasa dengan aktiviti lasak.. Sebab ada beberapa check point yang anda harus menyusuri air sedalam atas dada.. ada beberapa spot air bergerak terlalu deras.. dan kene memanjat timbunan batu besar bagi meneruskan lagi.. tidak semua spot yang susah disediakan tali untuk memanjat.. Apa pun sediakan stamina sebelum ke Wadi Mujib Natural Reserve.. :D

Jika anda bernasib baik akan dapat melihat beberapa hidupan liar di Natural Reserve ini seperti Kambing Gurun, Kucing Gurun (Carnivore okay!!), Keldai Gurun, Anjing Gurun, Burung yang hidup di kawasan gurun dan banyak lagi.. Nama betul aku tak tahu la hahahaa.. but lebih kurang itulah mereka yang ada di sini semua gurun.. :D


Antara haiwan liar gurun.. Jika anda bernasib baik dapatlah jumpa :D
Ini halangan terakhir sebelum sampai ke air terjun..
Bantu membantu antara sama lain untuk naik ke atas ..
Sampai juga penghujung River Trekking ni.. :D
Seronok bermain air tapi kene berjaga-jaga sebab ada kawasan yang tetiba dalam :D
Nama pun gorup terakhir memang kami jer la kat sini :D

Adalah lebih baik bermain air di sini dari pergi Laut Mati yang bayaranya mahal dan jika musim panas sangatlah di suggestkan untuk datang explore Wadi Mujib Natural Reserve ini.. Perjalanan memenatkan hanyalah ketika masuk.. sebab kita akan melawan arus air.. dan lebih memenatkan lagi bila nak lawan arus yang deras..

Okay nampak jer air ni macam kosong tiada hidupan di lembah gunung ini.. tetapi kalau tengok betul-betul ada juga katak yang kami jumpa.. dan satu kali tu tak sure ular atau belut.. tapi rasa belut kot sebab pendek jer hahaha.. tapi paling best ikan banyak kecik besar tapak tangan pun ada.. tapi jenis ikan kecik je kami tangkap.. but sorry to say la kami tangkap penuh separuh botol  :P


Walaupun penat tapi boleh nampak muka semua tak puas hati tak nak balik huhuhu..
Ikan ni aku jemur sampai kering buat ala2 ikan bilis huhuhu..
Suhu panas sini senang nak keringkan ikan.. :D
Berjalan balik semula ke entrance gate..

Alhamdulillah kami semua selamat walaupun River Trekking ini agak ganas melayan kami.. Cuma dua dari kami hilang cermin mata.. dua dari kami hilang selipar.. dan aku hilang tongkat hiking warna biru kalau korang perasan la dalam gambar tu.. Sorang lagi hilang something tapi tak apa la biar jadi rahsia kami berlima.. so satu lagi peringatan jangan pakai selipar even nak kaki ayam pun tak boleh sebab dasar sungai berbatu..

Continue Part 5

119 comments:

  1. Subhanallah..akak menghabiskan setengah jam..membaca cerita dan menghayati semua gambar2...sungguh besar rahmatNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishh setengah jam.. terharu nya.. thanks akak sudi baca.. betul besar sungguh rahmat Nya :D

      Delete
  2. jauh perjalanan luas pemandangan. ALLAHUAKBAR!!

    rezeki awk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki saya.. insyallah akan tetus brrkongsi pengalaman di sini :D

      Delete
  3. bestnya...tengah-tengah panas, main air sejuk.cantiknya tempat ni.kalau saya mungkin dah berhenti kat part air separas dada tu..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuu.. kat malaysia pun kalau dpt mandi sungai time panas2 mmg puas hati tak terkata.. :D

      Delete
  4. Replies
    1. Alhamdulillah.. seronok sangat rasa macam nak repeat pun ada :D

      Delete
  5. Replies
    1. Meluaskan perjalanan demi melihat indahnya bumi Allah :D

      Delete
  6. subhanallah cantiknya river trekking tu
    uols berani betul..kagum2
    eh lau iols dpt main air pun sgt ronok2 ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg la.. tempat ni mmg cantik sangat dgn kesan batu dia yang berwarna warni.. mmg kene berani kan diri la..nak rasa keseronokn :D

      Delete
  7. Huh!.. betul-betul mencabar kakak tengok perjalanan nak menuju ke sana
    Kalau tak cekal memang tak sampailah kakak rasa

    Ikan jemur tu menjadi ke tak Afif?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak mencabar jugak la.. alhamdulillah berjaya melepasi halangan hingga ku hujung..

      Ikan tu jadi just kering bila goreng jadi rangup yg amat sedapp.. :D

      Delete
  8. menarik sbb tempat yg pergi ni xpenah tunjuk dekat mana2 rancangan @ revierw tempat melancong pn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang jarang orang review sini.. sbb ramai yang datang akan ke Laut Mati tmpat ni mcm tak di layan sgt :D

      Delete
  9. Ya-Allah bestnyer river tracking tu...apatah lagi panas-panas pastu jumpa air camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah mmg puas hati walau 2 jam trekking.. tak rasa pun .. mmg puas sgt huhuhuu.. :D

      Delete
  10. Trip yang berbaloi walaupun jauh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap... jauh biarkan ia berbaloi.. alhamdulillah.. seronok sgt :D

      Delete
  11. Indahnya. sungai dengan landscape yang unik. Darimana datangnya air sungai sederas itu Bang Afif ? Gunung 900 meter itu ada hutannya kah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap sungai ini unik sebab landskap nya yang begitu bercorak menawan.. air menjadi deras bila sungai mengecil dan bertingkat2.. hurmmm tak ada hutan pun.. air mata air kot hehe.. :D

      Delete
  12. wahhh mencabar tu.....tp nampak menyeronokkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg mencabar sangat.. alhamdulillah lega sangat dapat selesaikan mission di wadi mujib nie.. mmg seronok.. :D

      Delete
  13. Ya Allah...chanteknye tempat air tuuuu...macam dalam citer indiana jones...hihiih...mesti sonok main air kat situ kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang chantek sungai nie..
      Memang seronok sangat main air kat sungai wadi mujib.. lagi2 datang berkawan.. :D

      Delete
  14. beshnyer river tracking..
    kwsn tu pon nmpk menarik..
    sadisnye lau g tmpt yg kekurngn air ni kan..huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ini first time dpt rasa river trekking di luar negara.. tempat pun menarik.. setiap negara ada ujian masing2.. :D

      Delete
  15. Bestnya afif river trekking tp...tp tang pnjat2 ni yg lemah ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheee.. Kak DJ.. River Trekking di Wadi Mujib nie memang terbaik huhuu..
      Jangan lah lemah... hati mesti kental hahahha :D

      Delete
  16. salam afif,
    terima kasih singgah blog saya.
    what a nice blog u have here..
    seronok yer mengembara mengenal bumi Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. sama-sama.. kunjung mengunjung itu kan amalan yang murni hehehee.. :D and thanks for coming here to.. Alhamdulillahdiberi peluang untuk mengembara :D

      Delete
  17. Oh My Allah....bila saya masuk baca blog u ni mmg membawa ke sana terusss...saya suka baca pengembaraan anda di River Trekking tu..saya tak sanggup nak redah batuan air terjun yg sgt licin...tp group korang sangatttttttttt hebat...ya Allah Mujib Bridge tu sgt unik...best la...one more thing u all student kan..macam mana you dpt dana ye boleh pergi travel ke semua rangkaian...hebat tau nanti kongsikan dan tag saya...saya nak belajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. First at all thanks for coming here and read my very small blog .. terharu.. :D
      Ada masa sila-silalah datang lagi baca pengalaman di tempat lain.. well benda ni nak try kat sana.. mau tak mau kena try jugak la.. hurmm macam mana ada dana and so on..??? insyallah akan kongsikan ia di blog ini.. :D

      Delete
  18. Amboi tak sangka pergi jauh2 sampai ke Jordan, jadi nelayan kt sana ye. heheheh.., Gurau je. Sikit betul ikan yg nak dibuat ikan bilis tu.

    Peralatan utk trekking tu bawa sendiri atau renjer yg bagi? Seronok tgk air jenih yg masa mula2 tu. Bila dah masuk part air laju dan dlm tu, terus takut akak tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kita pun tak sangka boleh sampai ke Jordan.. syukur alhamdulillah :D
      Banyak sebenarnya bukan sikit.. sebab dia besar lagi dari ikan bilis.. hehehee..
      Ranger hanya kasi life jacket.. kene tabah la kak tak boleh takut :D

      Delete
  19. bestnya...dapat ke Jordan..moga sahabat sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang seronok dapat ke Jordan.. sihat walafiat saja :D

      Delete
  20. siriyes best gaban river trakking tuh!!!!! thorbaek!!!!!!!..cite bab ilang slipar tu tibe2 tingat ilang selipar sebelah kat NZ thehe..tapi ni bukan kat river, dok lam campervan pun bleh ilang slipar..thehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah memang tak menyesal la dapat pergi ke Wadi Mujib tu.. memang mengamit memori smpai sekarang huhuhuu..

      Aik dlm campervan pun blh hilang?? Huhuhu.. lagi pelik.. :D

      Delete
  21. Cantiknya TT......dapat mandi kat situ sure best kan...tengok muka memasing pun tau punyalah happy tu. Kalau OKje nak kena manjat bagai tu sure terus patah semangat huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang cantik sampai rasa kalau ada peluang ke Jordan nak pergi lagi situ huhuu.. semua xhappy bila nak balik..semangat je patah tulang jgn patah hahaha :P

      Delete
  22. pergh cantik sungai tu keliling batu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap landskap dia yang membuatkan kawasan tu lebih mempersona :D

      Delete
  23. sgt berlainan ye dgn lain2 tempat untung merasa pengalaman mcm ni...
    eh! betul2 derassss tu bnyk sgt benda hilang ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah mmg berlainan sebab di berada di tengah2 gunung.. tu yg batu2 dia berwarna warni.. aah byk hilang sbb tu kene berjaga2.. :D

      Delete
  24. nampak best sangat! :D tempat ni ada sediakan pengawal kat any check point ke in case anything emergency?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. badly.. tak ada pengawal pape pun.. anything happen is by your own.. :D

      But this place really awesome :D

      Delete
  25. Wahh. Best. Tempat cantik. Air bersih. Mandi sungai, air terjun time musim panas, nikmat. Allah saja yg tahu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best perfect place.. air bersih sejum.. landskap cantik :D nikmat mandi di kala panas tu Allah saja yang tahu :D

      Delete
  26. Amazing.... cantik betul tempat nya... entah bila rezeki akak nak sampai ke sana... huhuhu

    http://malaysianladyexplorer.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik sgt memukau mata yg melihat.. insyallah ada rezeki akak tu :D

      Delete
  27. Bestnya sungai tu..mesti sejukkan..kiri kanan batu..macam ngeri pun ada jugak coz air dia deras...kalau silap ni..hmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ngeri pun.. mungkin dalam gambar jer la ngeri sket hehehe.. :D part air deras tu cuak jugak la .. sket jer hehehe.. :D

      Delete
  28. Boleh tahan jugak harga entrance... Batu2 tu memang awesome...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. dtg jordan kene prepair duit lebih sket sebab mata wang mahal mcm pound england.. :D

      Delete
    2. Kalu SS pegi kena korek tabung ayam... Gurau je... He He He...

      Delete
    3. Hahahaa... trip nie pun mmg bajet giler habis la... :D menumpang dan mengharap pertolongan org jer.. :D

      Delete
  29. Awesome sangat dapat amik gambo2 haiwan tu! So puas hati dapat main sungai? And... gps tu bawak ke mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak puas .. tgh search kat tempat lain kalau ada tempat yg serupa huhuhuu.. GPS tu bawa pusing2 kat Dead Sea... :P

      Delete
  30. Jauh perjalanan luas pemandangan.. Cantik ciptaan Tuhan! Jordan salah satu destinasi yang saya juga teringin nak pergi..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kita pun disuruh utk meluaskan pandangan dlm perjalanan.. insyallah datang la Jordan mmg terbaik.. :D

      Delete
  31. Bestnyer tengok kat River Trekking walau agak mencabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab mencabar tu yang lebih menarik tertarik tu hahahaa.. :D

      Delete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adventure habis sini. Kalah green canyon pangadaran.

      Delete
    2. Green Canyon Pangadaran..???
      Huhh... *cepat2 google... huhuhuu.. Tempat2 yang adventure ni kam selalu nya mmg awesome huhuhu :D

      Delete
  33. Replies
    1. Sekali sekala try apa salah nyer kan hahaha :D

      Delete
  34. wow..adventure sungguh ni!
    Masya Allah cantik la formasi batuan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah mmg adventure tempat nie.. tapi landskap yang cantik melupakan kita dari kepenatan huhuhuuu.. :D

      Delete
  35. Replies
    1. Yeap memang adventure sangat.. apa pun alhamdulillah semua selamat :D

      Delete
  36. Fuyooo, advanture la... siap buat ikan bilis sndri lg.....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. memang adventure sangat ada la cedera sket2..
      Negara arab mana nak dpt sgt ikan bilis hahahaaa.. :D

      Delete
  37. ida datanggg nak baca traveloggg hehhehe~....................... bestnya aktvt kat sane! i wishhhhh one dayyyyy ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila sila lah datang.. lama tak dtg sini.. huhuhuu.. insyallah didoakan moga sampailah hajat utk kesana :D

      Delete
  38. menarik..... saya x payah nk bagi tips kurus..sebab tvt ni pun da boleh bakar lemakkkkk.... heheheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah... ia nya memang akan membakar lemak.. tp yg best nya walau penat tp tetap bersemangat huhuhuu... :D

      Delete
  39. cantiknya batu-batu di sekeliling wadi tu, natural....

    best dapat berendam dlm sungai di musim2 panas, tak yah tukar baju kot, cepat je kering..

    mcm2 benda hilang...hilang cermin mata tu yg tak tahan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap keadaan batu sekeliling sungai ni memang cantik.. terpegun jugak la..

      Tak ada la sampai baju cepat kering hahahaa.. tp mmg seronok la main air waktu panas..

      Huhuhuu... tak tahu sungai yg ganas atau kitorang yg ganas hahahaa... :P

      Delete
  40. Subhanallah...cantik...di celah2 batu pulak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap memang rare sangat lah tempat nie.. mmg tak menyesal pergi.. :D

      Delete
  41. subhanalloh pemandangan river trekking di wadi mujib natural reserve indah banget :)
    dokumentasinya lengkap banget mas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya memang sungguh mengamit mata yang memandang.. walau capet bangat tapi tetap indah dalam memori.. :D

      Delete
  42. mencabar kekuatan dan stamina betul utk sampai ke tempat air terjun tu tapi yg mmg puas hati kan..mesti sejuk dna nyaman je air nya kan..terutama bila mandi ketika cuaca panas..NIKmat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap mmg mencabar stamina dn kkuatan sungguh.. tapi bak kata mabk JM memang puas huhuhuu..
      Air tu mmg sejuk dan nyaman sekali.. musim pnas la katakan :D

      Delete
  43. mak aiiii... cantik memang lah cantik.. tapi kalau akak lah ke sini, mau duduk kat entrance tu je.. kena manjat bagai.. untung orang2 muda ni..

    best nyaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jugak kak.. kitorang pun kalau seorang diri mesti dah out but alhamdulillah semangat berpasukan tu kami berjaya smpai air terjun :D

      Delete
  44. memang mencabarlah.. sebelum nak pergi situ, kena buat persediaan apa yang patut.. bukan mudah tu.. Tapi, betul kalau pergi secara berkumpulan lebih baik, bantu membantu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kami pun ingat biasa2 jer.. sekali amik huhuhuu.. but alhamdulillah yang penting semua selamat dan enjoy.. teamwork mmg penting :D

      Delete
  45. Wah best nya dapat mandi manda ye. nak jugak jumpa kucing tu .. kucing kan tu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kucing garang la .. karnivor.. bukan boleh bela cenggitu jer hahahaa... mandi air waktu panas mmg terbaik.. :D

      Delete
  46. wah seronoknya dapat ke sana ke sini... hope suatu masa nanti dapat ke sana juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah bila niat baik nak lihat keindahan ciptaan Allah.. mesti ada jalan yang dibuka utk kita.. moga dipermudahkan :D

      Delete
  47. Akak dulu mandi kat laut mati tu jer terus....haha
    Aktiviti lasak korang memang ohsem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laut mati kalau time panas macam tak sesuai pulak nak pergi kan.. so baik main air yg sejuk di wadi mujib nie :D

      Delete
  48. Tqs Afif atas info hari tu.. Now kami di SA.. Drive sikit2 dr Cape Town to Port Elizabeth pastu patah balik Cape Town..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah sampai SA rupa nya.. patut la senyap jer.. moga sentiasa selamat di sana..Cape Town dan Port Elizabeth tu mmg lawa.. :D

      Delete
  49. Assalammualaikum...

    mselim3 hanya mampu melihat... tak pernah gi. Tgk kat TV aje Jejak Rasul. Best dapat tengok keunikan umat2 terdahulu..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Insyallah.. akan terus berkongsi pengalaman di sini.. itulah sejarah byk mengajar kita dlm tamadun.. :D

      Delete
  50. Seronoknya main air...ada aktiviti mencabar lagi..panjat2 bagai..best je tengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape tak suka main air kan hahaha.. lagi2 mencabar panjat2.. letih jugak.. mmg best pun tgk hahaha.. :D

      Delete
  51. ooookay ini seronok. i mean the main air part hihi tapi yang hiking ke trekking tu hurm.. memang tidaklah nak buat. maybe kalo CT pegi main air yang depan depan sajalah kot hehee.. laut mati menarik jugak kan.. open sea or just like tasik..? katanyaa boleh terapung coz composition garam yang too high..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak main air yg best lagi awesome kene la buang peluh sket.. hehehe.. mmg laut mati boleh tarapung sebab kandungan garam yg tinggi.. nak main ke depan tak masuk dlm rugi la hahaha.. mmg laut mati menarik tapi tgh summer ni tidak lah :P

      Delete
  52. balas kunjungan. tak semua berpeluang travel ke sana. nice sharing! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for coming here.. :D
      Sebab tu nak share pengalaman mengembara di sini utk dikongsi bersama :D

      Delete
  53. subhanallah afif.. bestnya dapat mandi air sungai. walaupun jauh beza di malaysia. dpt tgk haiwan2 yg comel tu dan kesian ikan2 tu kena salai. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi sedap bila boleh mandi dan main air sungai waktu musim panas yang membahang.. :D
      Ikan tu dah nasib nya boleh dimakan mmg tak boleh nak kesian la hahaha :D

      Delete
  54. Assalamualaikum afif, bestnya pergi trekking...lawa la tempat tu.. hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... itulah untung sangat nasib sampai kesana.. lawa sangat dgn landskap mcm kn

      Delete
  55. fuhh mencabar betul nie.. part air paras dada tu yg seram.. kalau tinggi xpelah... kalau yg kecik cikenet tu camne nak lepas..hahah... tengok air tu rase tenang je..jernih sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah mmg mencabar.. tapi alhamdulillah teamwork membantu sampai ke penghujung trek.. seram takut mmg kene tolak tepi la huhuu.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...