Monday, 22 December 2014

Jordan Part 5 : The Hidden Secret in Lost City of Petra

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Sambungan dari Jordan Part 4 : River Trekking - Wadi Al- Mujib Natural Reserve

Petra - The Lost City.. Adalah salah satu tempat yang wajib di dalam bucket list aku untuk dilawati ketika sampai di Jordan.. Tapi dengan kos yang agak mahal untuk membawa seorang solo traveller ke Petra membuatkan aku lebih banyak berfikir dari membuat tindakan.. tapi Alhamdulillah Allah telah mempermudahkan aku untuk melawat tempat ini..

Sebelum semua pembaca meneruskan bacaan di artikel ini.. Aku mohon maaf sebab entry kali ni memang panjang sangat sebab there is so many thing i want to share with all of you especially photos.. bagi aku tempat ni memang awesome.. pape pun sila komen dibawah pada segala kekurangan :D


The Lost City of Petra, Jordan

Maka plan asal ialah aku akan bertolak ke Petra for good dari Amman dan akan meneruskan perjalanan ke Aqaba dan terus menaiki ferry ke Dahab atau Nuwaibah, Egypt.. Tapi secara kebetulan aku diberitahu, Ust Wan Abdbaith Izzuddin yang baru habis belajar di University of Jordan nak drive ke Petra so dia tengah mencari sesiapa yang free untuk temankan beliau..

Dan yang paling menakutkan ialah harga tiket untuk masuk ke Petra ialah 1.00 JD per person for Jordanians and Residents.. Dan 50.00 JD untuk Non-Jordanian yang bermalam di Jordan.. Bermakna bagi pengunjung yang bukan Jordanian dan mereka datang ke Jordan dalam tempoh tidak bermalam maka bayaran mereka ialah 90.00 JD..!!! Mahal tak.. by the way 1.00 JD bersamaan 4.89 MYR.. :P


Antara Kedai Souvenir di bahagian entrance Petra
Kaunter membeli tiket untuk masuk ke Petra
Nampak tak berapa jauh beza harga tiket.. Mahal gilerr..!!!

Bagi pelajar luar negara yang belajar di Jordan mereka dikira sebagai Residents.. So aku bayar berapa?? hehehe.. 1.00 JD jer..!! Sebab aku pinjam kad pelajar Ustaz Farid hahaa.. Tapi takut jugak sebab ada orang pernah try tapi tak lepas, kantoi beb..!! well aku cuba nasib jer la.. nasib baik lepas huhuu.. Thanks Ustaz Farid Suhaimi :D

Jom mulakan perjalanan.. Tanah Gersang + Panas + Berdebu + Kering
Kalau korang nak datang make sure bukan musim panas yer  :D

Info : Pada tarikh 7 Julai 2007 bertempat di Lisbon, Portugal.. Petra telah dinobat sebagai salah satu 7 keajaiban dunia.. Terletak di tengah-tengah di antara Teluk Aqaba dan Laut Mati dan Petra bermakna "Batu" dalam bahasa Yunani.. Petra pada zaman kegemilanganya adalah ibukota bagi kerajaan Nabatean yang didirikan oleh Raja Aretas IV..

Mengikut kajian yang telah dibuat - Petra telah dibina 9 tahun sebelum Masihi dan wujud sehingga tahun ke 40 Masihi.. Sebuah kota yang aman, selamat dari ancaman musuh mahu pun bencana alam serta sistem pengairan mereka yang teramat istimewa iaitu teknologi Hidraulik bagi mengangkat air..


Jangan tanya panas ke tak panas hahahaa :P
Antara peninggalan bangunan dari zaman Kaum Tsamud
Alhamdulillah sampai di first check point..
Ada kedai jual souvenir dan minuman dan makanan ringan tapi mahal :P
Di first check point ni ada pondok pengawal.. Tandas jika anda sanggup guna.. dan kalau nak amik gambar dengan askar yang pegang lembing tu kene donate something dalam tabung huhuhu.. :D

Petra yang dikenali dengan beberapa panggilan antara yang paling famous "The Hidden City" dan "The Lost City"..  Membawa pengunjung kembali semula pada zaman kegemilanganya di satu masa dahulu mengenai Kaum Tsamud dan nabi yang di utuskan pada mereka ialah Nabi Saleh a.s seperti mana yang di ceritakan di dalam Qasasul Quran (قصص القران) .. 

Dan seperti mana diketahui ramai Kaum Tsamud ini adalah anak warisan daripada Kaum 'Ad iaitu di zaman Nabi Nuh a.s yang telah dihancurkan kerana keingkaran mereka pada Allah Taala.. Cerita mengenai Kaum Tsamud, Nabi Saleh a.s dan unta betina yang besar sebagai mukjizatnya telah banyak diceritakan maka tidak perlulah aku tulis di sini.. :D


Tetiba terjumpa pokok yang berbuah ni.. Macam Rambutan pulak hahahaa :D
Lega bila dah lepas first check point.. Tak kene cahaya matahari dah :D  
Menyusuri celahan gunung yang membelah
Laluan yang penuh ukiran di dinding sepanjang perjalanan :D
Sistem saluran air.. Ukiran di batu-batu.. 
Wondering... How they make it..
Kawasan ini pernah menjadi sebuah kota yang mempunyai beribu penghuni..

Perjalanan dari Amman ke Petra mengambil masa hampir 3 jam dengan pemanduan normal.. Ianya terletak 250 km dari Bandar Amman dan 128 km dari Bandar Aqabah.. Actually aku pun tak berapa cam sangat siapa Ustaz Wan Abdbaith Izzuddin ni.. sebab boleh dikatakan ramai jugak la pelajar Malaysia yang duduk di sekitar rumah Ust Mursyid ni.. Sekali dah jumpa baru ingat beliau lah yang tolong aku nak beli ayam kat pasar selepas waktu asar beberapa hari lepas hahaha  :D

Siapa Ust Abdbaith ni..?? Beliau sudah habis belajar dan beliau juga merupakan bekas Ketua Pelajar Malaysia Amman.. Oleh kerana isteri beliau masih menuntut di Amman maka beliau terus tinggal di Jordan.. seorang yang amat peramah dan baik serta ringan tulang.. Alhamdulillah seronok jumpa dengan orang-orang yang hebat di Jordan nie :D


Okay jom masuk untuk melihat  Bandar Petra.. Excited giler aku time ni.. :D
Ramai yang bergambar di binaan pertama dari 13 binaan yang lain.. :D
Mungkin orang dulu tinggi kot boleh ukir setinggi tu..
Inilah dia ukiran di gunung yang menjadikan ia sebuah kota..
Part souvenir nie memang menarik.. sebab menggunakan pasir yang berwarna-warni sekitar Petra untuk melukis di dalam botol kaca.. Nak suruh di tulis nama kita dalam botol tu pun boleh.. tapi harga mahal la :D

Bagaimana cara untuk ke Petra.. Pertama ialah dengan cara paling senang dan mahal iaitu mengambil tour guide atau juga menggunakan perkhidmatan teksi.. Dan yang kedua ialah dengan menaiki satu-satunya bas dari Amman iaitu JETT Bus Company (CLIK).. Bertolak pada pukul 06:30 am dari Amman (Di hadapan JETT Office di Abdali) dan 07:00 pm dari Petra tak jauh dari entrance parking lot Petra..  Harga tiket bas ini ialah JD 19.00..

Dan cara ketiga ialah mengambil Public Mini Bus di Mujamaa Janobi Station dengan bayaran JD 5.00 seorang dari pukul 09:00 am - 04:00 pm.. But actually ni aku tak suggest sangat sebab antaranya Minibus ni hanya akan berjalan setelah penuh dengan penumpang.. Over charge to tourist.. Kadang2 ada penipuan dari segi mencuri.. tapi kene berjaga2 juga sebab kadang2 pemandu teksi akan datang pada kita memberitahu bahawa minibas cancel hari ni bagi memudahkan kita mengmbil teksi mereka ke Petra..


Kawasan Perumahan Dibina/Diukir Pada Gunung




Tak tahu mana Master Bedroom ke apa ke hahahaa :P
Jalan dalam rumah yang dibina beribu tahun dahulu..
Menikmati pemandangan sejarah yang indah 
Kalau boleh main paintball kat sini.. Memang terbaik la.. :P

Colosseum Kaum Tsamud atau Rome?

Dilarang masuk.. Tapi bayar mahal.. curi-curi lah masuk ruang theater ni :D
Inilah ruang theater mirip Colosseum Rome
Memang takda orang sebab kawasan larangan hehehee.. :D
Maka kita posing la dengan sakan sebelum kantoi.. :P

Ini pun dah cukup mempersona.. Mesti lagi cantik pada zaman ia digunakan..

Bayaran teksi dalam lingkungan JD 65.00-80.00.. Dan jika anda dari Bandar Aqabah di selatan Jordan maka bayaran adalah lebih murah yer.. Dan berita baik untuk orang Malaysia ialah Ust Baith ni secara tak langsung memberi perkhidmatan dengan harga yang amat berpatutan bagi mereka yang ingin tour gudie sekali dengan transport ke tempat2 menarik berdekatan Amman termasuklah Laut Mati, Ashabul Kahfi dan Petra.. Contact Ust Baith (CLICK)..

Secara tak langsung aku bernasib baik sebab Ust Baith nak kene bawa 2 kakitangan kementerian berjalan-jalan di Petra tapi sebab beliau tak berapa sihat maka sebab tu mencari seseorang yang boleh bantu beliau.. Alhamdulillah dapat la jugak aku merasa bawa kereta lebih 150 km di Jordan melepasi tanah gurun arab yang gersang ni balik dari Petra..  :D


Kereta Keldai atau nak tunggang unta.. silakan :D
Kalau korang jumpa budak jual poskad nie..
Beli jer.. sebab memang murah USD 1.00 untuk 10 keping..
Kalau sesiapa ada kenal dengan 2 akak kementerian ni tolong sampaikan salam saya dan ucapan terima kasih :D

Okay few thing yang aku boleh nasihatkan di sini ialah elakan dari datang musim panas.. Bawalah air minum 1-2 liter seorang.. Coklat atau gula-gula.. Boleh bawa bekal sebab nak tour Petra ni memakan masa atleast 3-4 jam lebih.. kalau sanggup nak beli makanan mahal tak apa la.. huhuhu..

Di sini bagi mereka yang tak sanggup nak berjalan jauh ada perkhidmatan Kereta keldai atau unta dan kuda yang boleh ditunggang.. but again.. bayaran dia mahal.. Kalau amik dari pintu enterance mereka hanya membawa anda ke first check point sahaja.. So jangan tertipu okay.. sebab perjalanan dari frist check point ke first view point adalah lebih jauh..  :D

Untuk Sambungan Entry Jordan Sila Klik Link Di Bawah :- 

116 comments:

  1. selamat pagi... singgah pagi isnin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Kak Nurzakiah... selamat pagi.. thanks menyinggah sini... :D

      Delete
  2. mahalnya duit jordan! wah, buat onar di negara orang!nasib baik tak kantoi..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mahal giler... ala.. tak boleh masuk je bukan buat onar apa pun hahahaha... :D

      Delete
  3. Mmg masuk dlm wishlist dah lama...pegi nya tatau bile. ...kikiiki
    Tatau pun mahal sgt currency nya.dah nak dekat mcm £

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petra kan one of seven wonder of the world... kene la letak dalam wish list hehehee.. :D
      Itu lah currency jordan duduk sama level dengan pound kalau usd hahaha :D

      Delete
  4. uishhh nasib xkantoi kan..
    tapi seronok tgk pegi tempat bersejarah mcm ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak puas mata kalau tak masuk kawasan tu.. hahahaha.. :D
      Kene la beyond sket baru puas..
      Tempat bersejarah mcm ni mmv la kene pergi kan :D

      Delete
    2. ya lah..
      tapi tgk dlm pic ni memang panas betul la...

      Delete
    3. Keadaa panas tu memang tak boleh buat apa la hahaha.. dah waktu summer je rezeki kita nak ke sana..

      Delete
  5. Buah yang macam rambutan tu boleh makan ke? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh makan rasa nyer lah.. sebab kalau boleh makan confirm dan sebiji pun tinggal kat pokok tu hahahaha :P

      Delete
  6. wow..unik la binaan, formasi batuan gunung..
    tapi yg plg best, dari 50 JD jadi 1 jek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang unik sngt sampai kagum terpesonalah katakan..
      Hehehe.. itu lah kalau kene bayar 50 JD mahal ooo.. :D

      Delete
  7. Subhanallah sambil perantau melihat peninggalan kaum dulu kala yang pasti dpt memberi pengajaran...

    mahal kot dari 1 ke 50.. ermm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merantau mencari dan mengenali dunia memang best.. pengajaran al quran dah beritahu cuma kita atas kita nak amik atau tidak.. :D

      Delete
  8. Assalammualaikum...

    buat rumah dalam batu.. zaman sekarang dah takder.. unik dan memang menarik..

    mselim3

    pls: seronok nyer kalau dapat gi nie.. dapat ambil pengajaran buat ingatan diri mselim3 nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. itulah buat rumah dgn mengukir di dinding gunung.. mmg menarik.. :D

      Insyallah akan terus berkongsi pengalaman di blog ni.. terima kasih dtg mengunjung di sini :D

      Delete
  9. Assalam.. salam kenalan juga.. ishh anis ingt ownernye gugurl.. nasib x panggil kakak..hihi.. soriii.. wahh banyak nak bace pasal travel kat blog nie.. semua tmpat best2.. nanti anis marathon sini oke.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. terima kasih dtg menyinggah ke sini.. hahaha macam mana boleh fikir admin org prmpuan lak hahaha..

      Thanks la dtg sini nak buat marathon... terharu sangat hahaha.. :D

      Delete
  10. Yang penting bekalan air mencukupi :)
    Congratulations !!!
    Bersyukur apa yang ada di Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap betul tu bekalan air kene cukup kang tak pasal2 bayar mahal utk sebotol air huhuuu..
      Yeap syukur malaysia masih aman.. :D

      Delete
  11. untungnya..dah sampai ke petra ni... mmg bertuah dapt ke sini... murah ya postcard tu...usd1 ja... lgpon saya pon kdng2 belik kalu nmpk bdk2 jual..mcm kesian ke mereka... cantik ya architecture bangunan2 ni wpon dah mcm di mamah usia... tp agak similar dngn bangunan2 lama yg di turki tu kan...? dah lupa plak nama tmpt tu..he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah sampai ke Petra.. mmg sendiri pun tak jangka.. huhuhuu.. :D
      Biasa budak2 jalanan mnjual mmg murah..
      Yeap binaan masih utuh walau di telan zaman.. turkey?? Hehe.. tak tau :D

      Delete
  12. Tak terjangkau di fikiran macam mana orang dulu boleh membuat binaan sebegitu rupa...memang hebat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan tak terjangkau macam mana mereka boleh bina dgn tiada teknologi yang hebat masa tu..
      Memang terpesona dgn keadaan di Petra.. :D

      Delete
  13. Sungguh mengagumkan seni ukiran yg dipaparkan. Tangan dan minda mereka mengukir jalan serentak. Unik and cantik.

    Lagi satu yg kakak suka pemerintahan mereka menjaga kebajikan students. Bayangkan 1/- dgn 50/- JD bezanya. Tak macam tempat kita kira usia. Itu yg student tempat kita yg tak cukup duit ada yg buat kerja -ve.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kelebihan kaum Tsamud yg diberi Allah pada mereka.. bangga dgn duduk di pergunungan.. sampai lupa pd Allah..

      Itulah mmg jauh beza dari 1 -50 JD.. mmg ada jugak student yg keje.. :D

      Delete
  14. First time singgah ke sini rasanye.. terus baca part 5, in shaa Allah, akan kembali membaca entry berikutnya.. menarik dan suka dengan gambar2 yang banyak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. ada juga yg nak dtg menyinggah.. terima kasih..
      Okay ada feedback .. sebab takut kalau bnyak gambar nanti akan mengganggu pulak hehehe.. :D

      Delete
  15. klu kantoi mmg x kuar gambar2 tu ... heh heh ... mmg hebat org zmn tu kan . blh tarah gunung tu jadi sebuah kota yg indah tanpa sebarang teknologi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. itulah pasal.. kalau kantoi mmg tak ada la gambar tu hahahaa... mmg hebat la org zaman tu.. tarah gunung mnjdi sebuah kota huhuhu.. :D

      Delete
  16. Binaan-binaan yang tinggi itu buatan manusia atau Jin ya ? terlalu sulit dibayangkan kalau manusia yang membuatnya, Bang Afif. Hebat orang jaman dulu. Subhanalloh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Binaan ni mmg dibuat dgn tgn manusia... bukan ada jin yg tolong.. mmg kelebihan kaum tsamud yg Allah beri.. hebat mereka tu walau jaman dulu :D

      Delete
  17. Wah..kata orang jauh perjalanan luas pemandangan! Masa yang sama poket pun mau tebal.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meluaskan pemandangan dgn menjauhkan perjalanan.. :D
      Mana ada poket tebal.. trip bajet jer nie hehehe.. :D

      Delete
  18. nice place nice story. tekun saya membacanya sebab saya suka sejarah. saya suka tempat2 mcm ni...cuma blom ada rezeki nak ke sana.

    nanti cerita lagi yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap nice place will give us nice story.. thanks la bg feedback yg memberangsangkan huhuhu.. :D
      Insyallah akan terus berkongsi pengalaman di blog ni lagi ..:D

      Delete
  19. Pemandangan yang cantik dan bangunan yang sangat unik :) Seronoknya bila dapat mengembara dan tahu cerita disebalik tempat tu kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unik dgn penuh keajaiban.. alhamdulillah mmg seronok dpt explore tempat bersejarah.. :D

      Delete
  20. Replies
    1. Hahahaa... itulah geram kot sebab tmpt tu cantik.. rugi tak buat onar curi2 masuk.. :D

      Delete
  21. Best..alhamdulillah dapat tengok pic dan baca stori tentang petra.Tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for coming here to CIKU.. insyallah akan terus berkongsi pengalaman di blog ini.. syukur ada org yg membaca :D

      Delete
  22. Best gila! One day, InsyaAllah nak pergi juga ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat bersejarah memang best.. insyallah sy juga mndoakan agar saudara Engku dipermudahlan utk ke sana :D

      Delete
  23. sy memang kagum betul dengan ukiran bangunan dia...mcm mne laa diorg buat dulu kan...dah laa peralatan xcanggih...mesti diorang lagi kreatif kan...rasa nak g sana jugak laa...agak2 bila time yang sesuai nak g sana ek??? ececececehhhh...mcm nak pegi betul2 dah ni...hahahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. kagum kan dgn seni bina mereka yg dahulu kala.. time sesuai nak pergi ialah waktu winter .. at least sejuk la sket :D

      Delete
  24. Subhanallah. Memang lawa ah architecture dia semua. Xterjangkau dek akal macamana diorang mampu ukir semua tu dari batu gunung kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg mendapat kepujian sungguh dgn seni bina mereka nie.. ia lah dari gunung mereka boleh ukir smpai menjadi sebuah kota beribu penghuni.. ;D

      Delete
  25. cantik sangat! subhanallah.................... tgok pic je dah tahu panas lew nii hehehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita masuk nampam pun memang mempersonakan sungguh.. itu lah panas.. tpi kalau winter pun sama macam tu jugak keadaan nya.. :D

      Delete
  26. wonderful! jangan ditanya panas atau tidak yer.. hoho
    aah la.. buah tu mcm rambutan.. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap so wonderful kan.. bab panas tu mmg tak boleh elak la.. tp pd zaman kegemilangan nya ia penuh dgn tumbuhan hijau.. skrng ni kering.. :D

      Delete
  27. wah..best tu...entah bila dapat ke Jordan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah satu hari nanti.. saya doakan Tuan Khairuddin akan sampai ke Jordan suatu hari nanti.. :D

      Delete
  28. Makcik saya baru balik dari sini aritu. Bila dia tunjuk gambar2 kat sana, subhanallah... Rasa macam nak pegi je. Tapi memandangkan harga itu ini sangat la mahalnya, cuma mampu berdoa semoga dicukupkan belanja ke sana satu hari nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tempat bersejarah sedikit sebanyak walau melawat kita akan mendapat ilmu pengetahuan.. tak apa tanam azam.. suatu hari nanti pasti akan sampai jua :D

      Delete
  29. Untung la dpt hg tiket JD 1.00.
    Aqak bayor penuh...huh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila travel kene la think smart hahahaa... kalau 50 JD memang saya pun tak sanggup hahaha :D
      rezeki saya hehehe.. :D

      Delete
  30. Allahuakbar canteknye semuanya. Ehhh kwsn larangan pon dpt ceroboh? ish3 ada mandrem apa ni afif? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada la.. tak kan nak tengok jer dari luar kawasan colosseum tu kan... bila curi2 masuk dapat la tgk dlm feeling gitu hahaha :D

      Delete
  31. SAya sangat jakun baca entry you kali ini, seperti saya termasuk dalam pengembaraan the lost of city petra...tahu tak saya membayangkan kerajaan pada zaman dahulu yg sgt gah? Bagaimana mereka begitu bijak membina banda yg sangat unik suatu ketika dahulu kan...tp saya kagum and aberjaya masuk kawasan larangan coliseum tu....sangat2 besar kawasannnya, saya bg 10 bintang untuk entry you kali ini tau....oh 1JD pakai kad pelajar pinjam dari uztaz tu bijak...selamat 50JD hhheehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak pinjam kad pelajar.. mau melepas 50 JD tu hahaha.. itulah mmg kerajaan mereka sangat gah hebat.. tapi syg kufur terhadap Allah..
      Well tmpt ni mungkin sekali seumur hidup nak jejak.. so whg not try jer masuk colosseum tu hahaha :D thanks for the 10 bintang tu :D

      Delete
  32. Arghh bestnya , bila nya dapat travel cam bro ni.... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh dia pun travel hebat jugak..
      Insyallah moga dipermudahkan utk mengembara seluruh dunia.. :D

      Delete
  33. lamanya xsinggah sini..huhu..mnta maaf ye tuan blog..
    jordon, tmpt pnggambaran cite trnsformer n indiana jones!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuu.. kita pun nak minta maaf sebab jarang jugak buat blog walking sekarang nie.. tak yah mnta maaf hahaa.. ;p
      Yeap tempat indiana Jones dgn transformers :D

      Delete
  34. Salam kenal.
    Tq kerana singgah di blog Mrs. A.
    Follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga.. thanks dtg menyinggah ke sini blog yg biasa2 nie.. okay will follow u back :D

      Delete
  35. Best memang Best....terbaik untuk 2014 tahniah...bukan semua boleh travel macam ni...yang paling penting info yg TERBAIK.....tahniah sekali lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. syukur juga sebab berjaya update entry nie.. info pun letak sket2 jer.. hehee.. and thanks dtg singgah sini.. lama Tuan Has1deen tak dtg jenguk sini :D

      Delete
    2. Stalker baca jer...jarang komen...segan...hehehehe...

      Delete
    3. Alahai comey nyer... hahahaa.. :D
      Oh macam tu ke cerita nya.. thanks juga sebab rajin stalker hahaha :D

      Delete
  36. Ohsemlah TT...I am so jealous...I've been to one the theatre ..tapi tak ingat nama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita ni biasa2 je.. tempat tu yang ohsem huhuhuu... jgn jealous sgt.. sket2 sudeh.. huh.. theater kat mana tu dah pergi hehehee..

      Delete
  37. bestnya.. selalu saya tgk gambar-gambar kawan yg belajar di sana. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ada kawan belajar Jordan.. Untung kalau belajar di tempat yang banyak sejarah nie.. kan :D

      Delete
  38. hehe takpe tak ada panjang mana.. masih setia membaca.. btw ritu CT sneaky cemtu jugak guna kad kawan untuk dapatkan tiket yanv lebih murah.. punyalah dok doa dalam hati jangan kantoi..

    panas ke kat kawasan ni..? ke terik tapi berangin ? macam terbayang pulak set set pengambaran few movies yng background lebey kurang sama tapi at this moment takleh nak give a name..

    yang dilarang masuk tu yang lagi nak masuk.. da bayar and jauh mari tak kasi masuk plak heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh thanks for the feedback.. lega la kalau tak panjang sgt.. sebab tmpt ni mmg awesome.. nak share banyak gambar.. hehehe.. :D

      Panas sebab tgh musim summer.. but kalau nak best pi waktu winter la.. well dah dtg jauh2.. tmpat larangan sket tu la kene masuk.. bukan belakang rumah boleh masuk selalu haha ;D

      Delete
  39. maknanya orang Rom tiru colesseum kaum Tsamud lah kan...tak dapat bayangkan bagaimana mereka grill batu-batan tu sampai jadi macam tu..kelebihan ilmu yg Allah berikan kpd kaum Tsamud..

    binaan pertama tu memang famous..first time tengok dlm filem Indiana Jones Temple of Doom..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu nak dikatakan jugalah.. sebab rome pun wujud sebelum masihi.. kingdom mereka telah beribu tahun lama nyer.. mmg kemahiran mereka mnjadi tanda tanya buat masa sekrang... kelebihan yg diberi pd mereka..

      Yeap mmg famous sampai transformers pun dikatakan ada kene mengena di situ hahaha :P

      Delete
  40. alhamdulillah rezeki afif,,jauh perjalanan luas pemandangan=) teruskan meneroka bumi Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. insyallah akan meneruskan perjalanan dlm meluaskan pemandangan.. :D

      Delete
  41. bestnya. teringin pulak nak pegi sni.. kene kumpul duit byk2 ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah.. ada usaha dan niat yg baik mesti dipermudahkan untk mncapai tujuan.. :D

      Delete
  42. rasa kagum dgn seni bina bangunan di sana.. hebatnya org purba ukir bangunan mcm tu. hehe.. nampak sebijik mcm buah rambutan. lama juga nina xsinggah sini. busy memanjang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah mmg kagum sangat.. lagi kagum bila lihat dgn mata sendiri.. hebat org purba kan..
      Macam buah rambutan tpi mngkin racun huhuhuu.. kita pun dah jrang buat blog walking.. :D

      Delete
  43. amboi slamat x kantoi ye guna ID ustaz.. hissss!! tak mau buat mcmtu lagi bahaya.

    kongsi lg more place. sukeeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita mencuba jer.. dapat untung la .. tak dpt nak buat mcm mana kan.. mahal tu 50.00 JD bukan murah hahahaa..

      Insyallah akan berkingsi lagi tempat2 yg menarik di dlm pengembaraan :D

      Delete
  44. ooooh mahal bangat.. lepaihtu beza jauh ngat ngan orang sanakan... alamak tak mampu akak gamaknyer... kalau takat sorangtu bolehler tapi sekeluarga pengsan... anyway beruntunglah TT yer dapat 1 JD jer...
    tapi rasanya berbaloi gak dapat masuk ke sana .. kalau murah ngat nanti ramai yang masuk dan akan merosakkan apa yang ada di dalam sana...
    akakni lost world of tambunjerler dapat perginyer... ha.. ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mahal bangat sangat lah kan.. nasib baiklah dapat bayar 1.00 JD jer kan.. Jordan ni kene berjalan berkumpulan kalau sorang2 mahal jadi nyer.. saya pun nasib baik jer.. :D

      Delete
  45. Assalamualaikum afif, Subhanallah. cantik sangat. kagum sheila tengok. agaknya orang zaman beribu tahun dulu besar.. tu yang tinggi2 ukiran tiang. perghhh sukanya tengok gambar2 celah gunung tu. teringat satu movie omputih. yang dia survive sesorang kat gurun. pastu siap potong kaki lagi. adehh lupa tajuk movie... cepat sambung part 6 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..itulah mmg kagun melihat keindahan kaum yg membina ni.. beribu tahun dulu pulak tu.. oh apakah nama movue tu cepat ingatkan hahah :D

      Delete
  46. Assalam Afif....dah ramai yg komen so akak x perlu nk komen lagi..nanti akan kuar komen yg sama hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. rindu komen akak yg lawak mega sangat tu hahaha.. well ayat play safe nampak kihkihkihhh... by the way thanks mengomen sini :D

      Delete
    2. arghhh...rindu sama Afif..opsss...dia dh kahwin lah ahahaha

      Delete
    3. Hahahaa.... kak JM bila nak belanja makan ni :P

      Delete
    4. in sha Allah...boleh je tapi perlu tunggu sis ada teman dulu lah baru best dan jgn lupa ajak your sweetheart sama tau

      Delete
    5. Bukan ke Kak JM janji nak belanja makan sebab tak dtg kenduri hahaha.. jangan risau sy dgn wife makan sket jer.. hahaha tapi ketam wajib ada :P

      Delete
  47. Jordan! :O Nak pergiiii fuh in shaa Allah one fine day

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah.. amin saya doakan semoga dipermudahkan niat nak melawat Jordan.. :D

      Delete
  48. Semalam dah baca kat handphone, seperti biasalah susah nak comment kalau via handphone. kena jadi silent reader jer.

    ok, this is my dream ever since tgk movie indian jones masa sekolah dolu dolu... negara wajob nih. my bro said that masa zaman nabi mmg org2 tinggi2 belaka hence the buildings are mammoth like. scary dak?

    part jalan bulan sabit tuh yang pemes kan. then the treasury nampak celeh2 tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa.. ye ker kalau kat Handphone jadi silent reader :D Jordan kan penuh dgn sejarah.. mmg kene letak dlm bucket list la.. wajib tu.. :D

      Hurmm.. memang zaman dulu2.. org nyer tinggi2. Aah jalan bulan sabit tu mmg femes.. lingkaran treasury kata nya hahaa.. :D

      Delete
  49. kat entrance tuh leh sewa guide dak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah boleh jer kalau nak amik guide tapi nak buat apa.. sebab tak akan sesat pun.. jalan dia memang sehala.. dah buat trek.. :D

      Delete
    2. allllaaa.... I reply tadi panjang2 hilang ke? arghi;wemumwfhxuf.....

      Delete
    3. Hahahaa.. awat nyer hilang.. itulah lain kali kene tunggu page abis loading.. lepas tu click kat reply.. tunggu kejap.. pastu baru click publish.. tekan publish sekali jer.. bila tekan banyak kali tu yg stuck terus hilang.. :P

      Delete
  50. Cantiknya ukiran2 tu semua..
    Menunjukkan mereka dulu2 mahir bab2 gini..

    Dan yg best untung dpt 'memecah masuk' kawasan larangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menjadi satu kemahiran bagi kaum tsamud dalam mengukir dinding2 gunung dan menjadikan ia sebagai tempat tinggal..

      Tempat larangan itu selalu nya menarik hehehee.. :D

      Delete
  51. memang hebat ... kadang2 terfikir bagaimana mereka membina semua bangunan ini? apakah teknologi yang mereka guna...dikhabarkan juga...orang di zaman dahulu2 semua tinggi2...terima kasih atas perkongsian Afif...mmmg amat berguna pada sis yang tak pernah sampai ke sana...mmg teringin nak jejak ke sana...insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin la juga masa zaman tu manusia tinggi2 dan kuat2.. dan ada kelebihan dan kepakaran sehingga boleh mengukir gunung mnjadi tempat tinggal.. moga dipermudah niat nak ke sana.. :D

      Delete
  52. Tetiba mak lupa pasal sejarah Kaum Tsamud dan Nabi Salleh as....camne? Kena gali sendirilah ni yeh hihi...

    Kulit tu tak sunburn ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak.. Kene tanya dgn anak2 la sebab ada cerita tu dlm subjek pendidikan islam mereka.. :D
      Kulit tak sunburn sgt.. Sebab pakai lengan panjang dan topi huhuhuu.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...