Monday, 10 February 2014

Brunei Part 5 : Speed Boat dari Brunei ke Pulau Labuan

Sambungan Dari Brunei Part 4 : Bandar Seri Begawan - Gambar Berbicara


Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia untuk semua..

Kita masih lagi di entry Brunei.. Nak tunjuk betapa best nyer Brunei ni.. sampai masuk entry ke-5.. Aku pun tak tahu kenapa boleh sampai 5 entry huhuu.. Apa pun aku memang tak setuju dengan mereka yang mengatakan tak perlu datang Brunei sebab tiada apa yang menarik..

Mungkin orang yang suka shopping dan suka pada kemodenan maka memanglah Brunei ini bukan destinasi yang sesuai bagi mereka.. tapi bagi mereka yang suka ketenangan dan keindahan alam sila lah ke Brunei..

oh tak lupa nak bagitau.. hari ni hari terakhir untuk mengundi di Malaysia Sosial Media Week 2014.. Kepada yang belum undi blog ini di ketegori "Best Travel Blog" di harap dapat mengundi yer.. jasa baik anda semua saya ucapkan jutaan terima kasih :D


Hanya Bas 36 dan 37 sahaja akan ke Muara dari Bandar Seri Begawan..

Jom hari ni kita amik tahu sedikit cara untuk ke Pulau Labuan dari Brunei.. Dari pengalaman aku sendiri.. Alhamdulillah ianya amatlah mudah.. dan orang2 di Brunei memang baik hati.. suka menolong bila aku bertanya bagai..


Ada dua cara untuk ke Pulau Labuan dari Bandar Seri Begawan.. Pertama menerusi penerbangan Royal Brunei Airlines, MAS Wings dan juga Airasia.. Kedua ialah feri besar di mana kereta dan motor pun boleh di bawa sekali.. Dan yang paling menarik ialah menaiki speed boat.. :D


Lebih selamat bertanya dengan orang ramai
atau pemandu bas untuk ke Muara.
.
Keadaan selesa  di dalam bas..
tapi bila orang dah penuh fuhhh :P
Undang-undang di Brunei untuk syarikat bas..
1 minit sebelum bertolak?
Amik seat second last
Sebab Muara jauh..
Kira duit dalam bas
cuak tak cukup huhu..

Cara menggunakan perkhidmatan air ke Pulau Labuan dari Bandar Seri Begawan ialah pertama anda perlu pergi ke Daerah Muara dengan menaiki perkhidmatan awam..

Teksi adalah paling cepat tapi agak mahal sedikit.. Jika tidak mengejar masa dan dalam keadaan bajet.. Maka boleh la menaiki bas Laluan Timur ke Muara..

Menggunakan bas mengambil masa 45 minit hingga 1 jam untuk sampai ke Daerah Muara.. Hanya dua bas yang akan ke Muara dengan jadual waktu tertentu.. Bas nombor 36 dan 37 berwarna unggu.. Dengan bayaran BD1.00 seorang.. Bas akan bertolak dari terminal bas berada di belakang The Brunei Hotel berdekatan Sungai Kianggeh..


Inilah pegawai yang
cop tiket bas anda..
Tiket hanya BD 1.00 sahaja
untuk terus ke Terminal Muara dari BSB
Perhentian Bas di
Pekan Muara..
Turun bas.. cop tiket..
Terus naik bas 33 parking sebelah jer..

Bas akan melakukan transit di Pekan Muara sebelum sampai ke Terminal Feri Penumpang Serasa.. Anda di kehendaki untuk turun dari bas dan dapat kat stamp dari pegawai bas yang duduk berhadapan dengan tempat bas berhenti.. Kemudian menaiki bas warna unggu nombor 33.. untuk ke terminal feri..


Akhirnya sampai juga di Terminal Feri Penumpang Serasa.. :D
Kaunter membeli tiket speeed boat..
Tiket dan juga tax permit terminal.. 

Dalam sehari hanya ada dua kali feri ke Labuan dari Muara, Brunei.. Pukul 10.00 pagi dan 13.30 petang.. Dan telah dinasihatkan oleh Faizal.. Feri pagi memang akan bertolak ke Labuan tetapi feri petang mungkin tidak sebab bergantung berapa ramai penumpang.. Jika tiada feri petang atau terlepas maka second choice ialah menaiki speed boat.. Perkhidmatan speed boat 3 hingga 4 kali sehari..


Ini lah dia rupa speed boat..
Mereka ambil peluang untuk hisap rokok sebelum masuk dalam..
First time naik memang cuak jugak la.. 
Alhamdulillah nasib tak kene mabuk laut.. :D
Sempat peace - Pegawai Immigration Brunei yang spotting :D

Jika tidak.. maka anda kene bermalam di terminal feri sehingga keesokan pagi nyer.. Bayaran untuk ticket speed boat adalah BD 15.00 dan tax untuk terminal perlabuhan BD 3.00.. maka jumlah yang perlu bayar adalah BD 18.00 untuk seorang.. speed boat mengambil masa 1jam untuk smpai ke Labuan..


Keadaan dalam speed boat yang bersih dan selesa..
 Seat lagi besar dari AirAsia hahaha.. 

Speed boat yang aku naik agak seronok dan menarik.. ia dilengkapi aircond yang amat sejuk, tandas, dua tv, ada cafe menjual snack dan minumam.. dan kalau tak silap aku ia mampu memuatkan hampir 90 orang di dalam speed boat ini..

Dari pandangan tingkap seolah-olah kita duduk betul-betul di atas paras air.. tapi bagi yang mabuk laut jaga2 sebab speed boat ni bergoyang-gayang je huhu.. Lagi-lagi bila keadaan ribut atau hujan.. ombak dia memang best hehehe.. :P

Untuk entry Brunei yang lepas.. Sila klik link di bawah :D

Brunei Part 1 : Jalan - Jalan Di Kuala Belait dan Seria
Brunei Part 2 : Perjalanan Miri ke Bandar Seri Begawan

104 comments:

  1. Ade mabuk2 tak naik bot ni? Last me naik bot ni back in 2009 ... tak sangka after 4 years, tambangnye masih lagik 15 dollar jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tak ada mabuk laut.. orang lasak kot huhuhuu..
      Oh ye ker since that time harga tak berubah.. bagus nyer.. :D

      Delete
  2. Kalau pergi Pulau Ketam pun naik bot ni! Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. tak tahu belum pernah ke Pulau ketam lagi hahaha :D
      Baru balik Malaysia terus terjah Borneo.. nanti terjah negeri sendiri pulak :D

      Delete
  3. Brunei ni best aman dan damai je rasanya. Penduduknya pun baik dan ramah tamah walaupun rumah gadang tapi tetap merendah diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. aman dan damai.. sifat merendah diri seperti orang melayu di semenanjung tahun 60-an :D

      Delete
  4. Brunei senantiasa memakai bahasa jawi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hampir keseluruhan nya menggunakan bahasa jawi.. seronok melihat nya :D

      Delete
  5. Askm Afif. Minta Unc. itenarary utk Negara bersempadan dg Afrika selatan. Unc akan merayap 8 negara berkenaan Ogos nanti. As Salam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. intenery untuk negara bersempadan dengan south africa? ada enam negara sahaja bukan 8.. insyallah akan di usahakan :D

      Delete
  6. Akak suka je pemandangan / nature.

    Shopping suka jgk tp kalu diberi pilihan, akak plh jln2 jamu mata tengok life orang ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 kita enjoy keadaan di sesuatu tempt itu.. kalau di situ shopping kita enjoy shopping.. kalau nature kita layan nature.. kan hehehee :D

      Delete
  7. macam best la pulak. tapi kalau nak try ni kena reverse la from Labuan-Brunei lak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kenapa pulak.. amik la return tiket dari tempat lain .. boleh jer arrival Brunei departure Labuan :D

      Delete
  8. salam =)

    besh nek bot...yaya lame da xnek bot...(untuk jarak jao la..)

    sempt kire uet lam bas tu ea..selamat btol..^,^
    hati2 tau ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaaikumsalam.. itulah bukan selalu naik bot kan.. sekali sekala enjoy jugak huhuhuu..
      Oh time tu tak ade orang lagi dalam bas.. memang berani la hahaha :P
      Insyallah akan hati2 selalu ..:D

      Delete
  9. wah best....naik bot....jalan je ye...best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu naik bot ni memang best.. tapi goyang dia memang tak yah kata la hahahaa.. :P
      Selagi kita boleh jalan kita jalan jer untuk mengembara Tuan Khairuddin :D

      Delete
  10. Nice..
    dah follow back
    http://redscarz.blogspot.com/2014/01/segmen-ramaikan-follower-raikan-ukhuwah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sudi datang sini Saudara Firdaus..
      Akan try join segmen tu.. :D

      Delete
  11. Assalamualaikum...Tahniah! krn berjaya mengkhatamkn entry Brunei dgn berwibawa skali...he3
    part yg paling menggamit memori skali bla tgk tang bas dia..tringt plak cm bas mini kaler pink da kt KL suatu ketika dahulu(kecik molek ja tgk)..sweet memory..(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. itulah alhamdulillah dapat jugak habiskan entry Brunei ni hehehee.. :D
      Itulah teringat bas mini warna pink zaman saya kecik2 dulu.. bas tu sesuai di Brunei sebab orang tak ramai.. comel jer :D

      Delete
  12. hadoi lemah nak naik bot ni...leh pening n loya kalo arus kuat sangat...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah kalau semput or mabuk laut tak yah la naik boat laju ni.. naik feri sudehh.. :D
      kang loya pening tgh2 laut xde sape boleh tolong ... tapi nk try ok jer :D

      Delete
  13. perjalanan yang menarik..sebab saya pun tak pernah ke Brunei lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perjalanan yang menarik bila kita mencuba dan enjoy with the environment tempat tu :D
      Brunei memang tempat yang menarik :D

      Delete
  14. Sebenarnya kakak tak pernah naik speedboat bila tengok macam dlm flight pulak seat dia 3-3. Mesti seronok perjalanan macam ini. Tapi betul org kata kalau tak biasa ada yg mabuk laut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah seronok naik speed boat dengan teryoyang hayun dia hahahaa :D
      seat selesa besar.. but yang mabuk laut tu takut tak tahan la..itu je la yg kene jaga2..

      Delete
  15. ombak dia best?.mesti laju ni..tapi boleh makan2 dlm boat ni, siap ada cafe lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cafe macam AirAsia la.. hehehee.. memang boleh makan.. nak bawa makanan dari luar pun boleh :D

      Delete
  16. Salam kenal dari blog Umi Qi....terima kasih ye sudi baca blog Umi Qi ye...wahhhhh....kita sekepala...sbb umi QI suka jalan2 dgn family kecik umi Qi...tp xdlah sampai ke luar negara...dlm malaysia je pun....tp bila pertama kali tgk blog anda terasa sgt bertuah...sbb boleh tgk pengalaman anda merantau dan meliha keseronokan mengembara ke pelosok negara....wahhhh sgt2 bangga!....

    Ok i follow ur blog...see u soon! Brunei walaaaaaaa....nice view!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam thanks a lot Umi Qi sudi datang and follow blog kecil ini :D
      Tak pe mula2 memang la dalam malaysia.. nanti sket2 naik la ke negara lain pulak..
      Terharu sebab ada orang bangga hehhee.. ok sebab tu nak share pengalaman di blog ini.. :D

      Delete
  17. fuh speed boat dia da mcm kapal terbang je tgk dari dalam. kompem laju kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama pun "speed boat" confirm laju.. sebab kalau naik feri makan masa lebih 2 jam setengah.. tapi yg ni tak sampai sejam suku kot.. aah besar dan selesa :D

      Delete
  18. ha .. ha... ha.. tu je yg aku mampu comment :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha .. ha .. ha .. ha ..itu je yang aku mampu balas hahahahaa :P

      Delete
  19. setiap negara ada kelebihan @ kekurangan masing2. tapi kalau ada peluang bercuti tak kan ditolak walaupun hanya ke Batam atau Lombok pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batam dan Lombok tu kan best huhuu.. ada tempat yang cantik huhuhu.. :D
      Betul tu setiap negara ada kelebihan masing mungkin tidak menarik bg kita tapi ia amat menarik bagi org setempat itu :D

      Delete
  20. Ok dah nak sampai Labuan..

    Jeles ngn blog ni, banyak gambo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik banyak gambor pun jeles ker?? hahahaa.. ok nnti kita kurang kan huhuhuu.. :P
      Kita dah sampai Labuan dia dah sampai mana tu.. kat Indonesia lagi ker? :D

      Delete
  21. seronok aq baca entry ko kat brunel bro..lengkap..:)
    mcm dah cover sluruh brunei..he..he, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh lupa..aq dah vote kau..good luck ya !!

      Delete
    2. Eh belum lengkap lagi.. sebab orang Brunei kata kene try mancing dekat area muara2 Brunei hehee.. ikan besar dan pelbagai jenis.. tgk la next time dtg nak pi mancing jer..

      Oh dah vote yer.. alhamdulillah terima kasih sesangat :D

      Delete
  22. comelnyerrr bas! hehehe

    kalo moon yg naik speed boat tu..sah2 kejenye muntah ajekk..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas yang comel kan huhuu..
      Itu lah orang mabuk laut tak digalakan kot.. tapi tak salah try dulu sekali :D

      Delete
  23. salam...hai..balas kunjungan..tqvm..sy pn suka travel jugak..so far bnyk dalam mesia jela..klu oversea nk kena extra budget kan..kena menabung dulu la jwbnya...:)Anyway,nti bolehla mntk advise dr awak kalau ade peluang travel oversea pulak..especially tmpt2 yg admin dh pernah jejak..so far,pusing2 korea jela dulu sementara stay cni..by the way,niceeee blog.I like...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. terima kasih kerana membalas kunjungan.. Biasa la nak travel jauh mmg kene menabung dulu huhuu.. insyallah boleh jer kalau nak minta nasihat.. tapi saya tak ada la bagus sangat hanya pengalaman sahaja yg banyak mengajar :D

      Delete
  24. sekali tengok dari pandangan belakang macam kat dalam flight pula seat 3-3 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. macam dalam flight kan huhuhuu.. :D
      tapi goyang dia lagi hebat dari duduk dalam flight hahahaa :P

      Delete
  25. Pernah pergi Kemboja tak bro?

    Saya ada anjurkan sebuah contest mudah buat blogger semua, hadiahnya merupakan wang tunai bernilai RM2000. Jemput awak untuk join sekali ya, boleh baca details lebih lanjut di ->>> Contest Kembara Kemboja :)

    Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah pergi tapi sewaktu pra-matang dulu la.. memang niat nak pergi lagi..
      Insyallah akan join contest tersebut.. terima kasih singgah sini dan bagi info mengenai conest tersebut.. :D

      Delete
  26. awk buat sy teringin terbang ke sana la.. uwaaaaa :(

    doakan rezeki travel nanti one day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah kalau Brunei tu gagah lagi untuk sampai ke sana.. Saya doakan Kak Nurul dipermurahkan rezeki untuk melihat keindahan di Brunei :D

      Delete
  27. penah dengar jugak org kata brunei tak best, makanan pun mahal, Tapi betul la awk kata, org tu ialah org yg suka hiburan. Mmg confirm la takde kat brunei.

    Lejennya bas yg ada tiket macam tu. heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa la.. kita susah nak faham atau percaya selagi tak lihat dengan mata sendiri.. dan melihat sendiri adalah lebih baik dari dengar dari orang lain :D

      Bas tu memang lejen kan hehehee ..

      Delete
  28. sorry awk, akak nak vote tadi sekali dah closed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh tak apa lah.. itu bermakna bukan rezeki saya lah :D
      Apa pun terima kasih sudi nak vote saya ... terharu..

      Delete
  29. kerusi lagi best dari air asia , wow. sekali pandang mcm ferry langkawi, tapi negara kaya hasil minyak sure facilities terbaik...waktu kira duit masih dalam brunei kan? negara selamat takde masalah kot macam south korea, australia boleh kira duit di tempat awamt. cuma malaysia je kita tak boleh buat. sgt sedih. immigration officer dia nampak santai dan tak muka ganas, mesti enjoy keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka kan boat mesti la boleh buat sesuatu yang lebih dari pesawat udara hahahaa.. :D
      Kira duit tu atas bas.. masa tu takde orang lagi dalam bas.. berani la hahhaa..

      Abng immigration tu memang spotting abis la hahahaa :D

      Delete
  30. pada noe..klu nk g bercuti...mesti cari tempat yg tenang n x havoc..noe bukan jenis cuti sambil shopping...g cuti mesti nk relaxkan minda n kenali tempat orang...tambah klu tempat yg x pernah pergi...mcm brunei ni...mmg bess la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap orang ada kesukaan masing2.. tapi layan tempat yg tak havoc ni pun best.. tenang jer kan.. well sila lah datang ke Brunei Darussalam.. memang best 2-3 hari dah cukup nak lawat banyak tempat.. :D

      Delete
  31. tiba-tiba ingat punya cerita naik speed boat yang belum ditulis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker goiq.. cepat2 tulis.. boleh aku baca bagaimana keadaan speed boat di Indonesia pula :D

      Delete
  32. menarik ! betol! besar dr air asia hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menarik dan ia betul hahahaa..
      lebih besar dan include berpuluh2 kilo luggage hahahaa:D

      Delete
  33. alalalala.. teman suka naik bottt.. bestnyaaa.. err.. brunei ni kos hidup tinggi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naik boat best lagi2 mengharungi lautan besar huhuhuu..
      Brunei kos tak tinggi tapi bagi rakyat malaysia mata wang mereka lebih besar walau bagaimana pun tetap murah dan lebih kurang sahaja dgn Malaysia..

      Delete
  34. Speed boat nampak ruang lebih besar dari airasia
    Akak sudah vote.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang lebih besar just nak bagitau betapa selesa nyer dalam speed boat ni :D
      Thanks Kak Mrs Smile sudi vote :D

      Delete
  35. laaaa... gmbr dlm bot ke yg last tu..?? ingatkan dlm flight.. hahahaha... unik plak bas tu kaler purple... ! sy suka keindahan tmpt mcm ni... so mmg sy sesuai la kan kalo ke sna... in shaa Allah teringin jugak nak ke sana.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah la .. itu la gambar yang menunjukan keadaan di dalam speed boat tu huhuhuu.. Bas yang unik dan comel.. memang sesuai sangat la.. moga dipermudahkan urusan dan dipermurahkan rezeki untuk kesana :D

      Delete
  36. AKK x pnh sampai sini
    macam teringin ja nak gi
    thanks for sharing info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringin?? sila la ke Brunei.. jangan segan silu.. harga tak la mahal sangat.. GST pun tak de hahaaa.. memang blog ni untuk kongsi pengalaman dan info :D

      Delete
  37. Good article! We are linking to this particularly
    great article on our site. Keep up the great writing.


    My site - www

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum afif,, bestnya.. nak mohon maaf sesangat sebab harini baru tergerak hati nak pergi vote awak. Rupanya voting last 10 februari.. Allahurabbi.. kesal jadinya sebab terlewat nak mengundi untuk kamu... T____________T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. la ye kerr.. sedih nyerr.. takpela bukan rezeki saya nak buat macam mana kan.. doakan jer la moga saya menang yer terima kasih :D

      Delete
  39. comel tul bas theyol tu..kaler pepel lagi hahahaha
    speedboat theyol pun npk hebat gak
    dlm boat tu nice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee.. memang comel sangat.. biar ala kadar tapi service bagus kan :D
      speed boat tu dalam dia meriah dan mewah jugak la :D

      Delete
  40. Eh..dah sampai Labuan..lama betul akak tak sggah sini...sihat tak adik akak ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sihat kak.. aah dah sampai labuan.. akak tu busy sangat dengan Cambodia mmg la xde masa nak mai sini hahahaa.. :D

      Delete
  41. Ingatkan speed boat tu kecik je TT rupanya besar jugak yek macam feri......
    Hish takkan lah nak mabuk laut kot..... mengembara dah seluruh dunia! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan .. memang mula2 ingat kecik jer speed boat nie huhuuu.. Besar sgt smpai boleh naik 80 orang lebih.. Takut jer mabuk laut.. alhamdulillah ok tak de pape :D

      Delete
  42. bestyaa naik bot..suka sngat naikk..excited kalau dapat naik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang excited sangat.. Boleh hilang mabuk laut hahahaa :D

      Delete
  43. en.travel...hee xtau nak buat apa jadi sy singgah blog en.travel ingat ada entry baru,..cepat2 update pengembaraan yg baruu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni tengah update tapi tak boleh siap.. sebab macam2 masalah pulak kebelakangan ini :D

      Delete
  44. brunei memang best. walaupun xsesak dgn bangunan tp tenang je kan. tgk bot mcm kt langkawi plak tp bot ni lapang. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang tenang.. memang recommended sangat jika nak bercuti menenangkan fikiran di Brunei :D

      Delete
  45. assalamualaikum TT.

    sj nak kongsi dan perbetulkan beberapa istilah TT, boleh kn? :)

    'speed boat' yg menuju ke Labuan tu di panggil kapal express..
    kalau speed boat sebenar, untuk laluan ke Sundar,Lawas dan Limbang saja..
    kalau boat menyebarang sungai untuk ke Kampung Air, tu di panggil perahu tambang atau penambang..

    rupa speedboat boleh rujuk gmbr TT masa kat kg.Air, mcm kapal kecil ada tingkap dan atap tu.. itu lah speedboat.. nanti datang Brunei lagi, boleh la naik speedboat menuju Pekan Sundar atau Pekan Lawas atau Pekan Limbang di Sarawak.. itu salah satu alternative perjalanan selain menggunakan perjalanan darat.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. terima kasih sangat2.. sebab tolong beri dan betulkan info disni :D

      Delete
  46. entri yang buatkan akak rasa nak pergi Bruneiler pulak.. ha.. ha.. 5 entritu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak per... pergi la sekadar menambah kan ilmu pengatahuan jer .. seronok pun yer :D

      Delete
  47. Bagus jika jadi saksi peguambela .....kita doakan pasangan ini bebas segera dan bersama abak-anak mereka

    ReplyDelete
  48. Bagus jika jadi saksi peguambela .....kita doakan pasangan ini bebas segera dan bersama abak-anak mereka

    ReplyDelete
  49. Bagus jika jadi saksi peguambela .....kita doakan pasangan ini bebas segera dan bersama abak-anak mereka

    ReplyDelete
    Replies
    1. ( salah entry ni mengomen hahahaa.. ) tapi tak pe.. insyallah kalau di panggil akan bersiap sedia :D

      Delete
  50. Wah mcm best gak tengok view negara brunei....plg sy suke tang penggunaan tulisan jawi tue. Nak tanya jalan2 kat bsb tue guna cab ke...or bus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seronok tengok view di ibu negara Brunei ni.. Alhamdulillah suka sangat.. :D
      Dalam BSB tu saya jalan kaki jer tak guna pun cab or bus .. tak besar mana pun :D

      Delete
  51. Salam.kalau nak parking kereta kt terminal feri tu 2 hari agak2 ok ke x? Nk pi labuan tp nak angkut kereta skali tu yg pyh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalaam.. saya rasa tak menjadi masalaah kalau nak parking kereta 2 hari di terminal tu.. nak bawa kereta payah sket ..

      Delete
  52. Assalammualaikum
    Nanti nak trylah gi ke labuan naik feri..tapi tak tau lagi bila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... Try la.. memang seronok sangat pengalaman baru huhuu :D
      Insyallah anytime jer tu dah kata duduk area sana.. kan.. hehehe :D

      Delete
  53. Assalamualaikum. Mcm plan nk p brunei plak. Good Info ye. Thanks. Sy plan nk p kl-brunei by flight, n bsb-labuan by boat , n labuan-kl by flight ok tak ye. 1 nite bsb n 1 nit labuan. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa utk perjalanan tu macam agak ketat jer.. perjalanan nak ke labuan dri BSB tu dah makan seharian... kalau boleh tambah la satu malam lagi.. sebab labuan pun ada bnyak tmpt nak berjalan..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...