Wednesday, 8 January 2014

Brunei Part 1 : Jalan-Jalan Di Kuala Belait Dan Seria

Assalamualaikum..

Aku nak minta maaf sebab ada beberapa kekeliruan.. semuanya bermula dengan internet yang tiba2 jadi sangat slow.. actually dah publish entry Brunei Part 1 pada pagi Isnin 6 January.. tapi "page not exist" pulak.. bila check di dashboard half of this entry hilang.. nak upload gambar semua tak lepas.. so tindakan aku ialah tutup laptop dan abaikan.. keseokan baru lah aku start balik mengarang dan upload gambar.. 

Okay sambung cerita.. Selama 5 hari berada di Miri Sarawak.. aku berpeluang berkunjung ke beberapa tempat yang menarik dan merasai makanan yang amat sedap dan menarik.. yang hanya boleh di dapati di Miri Sarawak.. Maka hari ini aku mengambil keputusan untuk meneruskan perjalanan ke Bandar Seri Begawan, Brunei dengan menaiki bas..


Selepas aku menyatakan hasrat.. Pak Man kata "Terus ke Bandar Seri Begawan ker..? Kenapa tak singgah di Kuala Belait dulu.." hurmm.. ada apa di Kuala Belait aku kata.. Pak Man kata kalau nak jom kita pergi hari ni.. alang2 hari ni free.. "Boleh ko tahu apa ada kat sana.. dari Miri ke Kuala Belait tak sampai 40 km pun.."


Jika anda ingin menggunakan pengangkutan awam.. Intra-City Public Bus menyediakan perkhidmatan sebanyak 5 kali sehari untuk ke Kuala Belait.. Anda hanya perlu ke Miri Bus Station di Jalan Padang.. menaiki bas hingga ke Sungai Tujuh Border Check Point untuk penukaran bas dan melepasi immigration untuk pengesahan passport..

Dan aku tak pasti kalau syarikat bas besar seperti Biaramas, Suria Bas Express dan Borneo Highway Express ada memberi perkhidmatan bas untuk ke Kuala Belait atau Seria dari Bandar Miri.. Yang pasti ke Bandar Seri Begawan memang banyak.. oh ya.. untuk lesen memandu Malaysia anda tidak perlu untuk menukar kepada lesen antarabangsa untuk memandu di Brunei  :D


Jalan menuju ke Kuala Belait - Brunei Darussalam..
Merentasi Jambatan Asean.. 
Tol sebelum sampai Sungai Tujuh Immigration Check Point
Resit selepas melepasi Tol Jambatan Rasau..
" Teapot - The Monument "

Kami memulakan perjalanan seawal pagi dan menukar duit di Boulevard Mall RM 2.50 - BD 1.00.. aku tukar RM 140.00 dapat dalam BD 55.00.. sekadar cukup untuk di guna di Bandar Seri Begawan nanti.. Perjalanan melepasi Jambatan Asean.. Dan melepasi Tol dengan bayaran yang mencekik darah RM 10.00.. sebelum sampai di Sungai Tujuh Immigration Check Point..

Antara masjid di Kuala Belait

Alhamdulillah urusan passport yang amat mudah dengan pihak immigration Malaysia dan Brunei.. tiada banyak soalan.. dan yang seronok pegawai immigration Brunei sempat membuat jenaka pada aku kerana lupa untuk memulangkan pen beliau selepas mengisi form.. baik dan spotting.. sebab selama ni dengar orang kata pegawai dia sombong tapi tidak bagi aku..


 Jom Jalan-Jalan Di Oil & Gas Discovery Centre


Replika Masjid Bersejarah di Kuala Belait
Replika Balai Bomba di Kuala Belait..
Shell - Sebagai Syarikat Minyak Pertama di Brunei

Naik Go-kart ni pun ok
Ada beca boleh round kawasan sekitar..

Menara Jam Kuala Belait

Replika Ibu Pejabat Polis Kuala Belait

Selepas melepasi Border Brunei.. aku terpandang ada signboard.. "Berbanggalah Dengan Bahasa Melayu" dan juga "Selamat Datang Ke Brunei Darussalam" dalam ejaan Jawi dan Rumi.. Dan kami melepasi Tol Jambatan Rasau di Kuala Belait dengan bayaran BD 3.00.. perjalanan hanya memakan masa tak sampai 45 minit untuk sampai di Pekan Kuala Belait.. 

Kuala Belait mempunyai sejarah tersendiri.. Dan ianya adalah bandar kedua terbesar di Brunei.. Ada sebuah bangunan dua tingkat sebagai Mini Shopping Mall.. nama aku dah tak ingat hahaa.. dan Kuala Belait dan Seria dua kawasan yang bersebelahan.. ada beberapa monument di kawasan sekitar ini.. termasuk la "teapot" yang besar seperti yang pernah ada di kerajaan langit di Terengganu suata ketika dahulu :P .. 


One Billionth Barrel Monument

Tulisan jawi tetap berada di mana-mana..
Pemandangan ke arah main structure Monument

Pemandangan ke arah hadapan monument..

Free Style..!!

Bersebelahan Pantai Laut Cina Selatan

Sempena pengeluaran tong ke 1 billion
Ada model pulak :P

Antara Telaga Minyak sekitar Kuala Belait

Di sini terdapat banyak mesin automatik untuk menyedut minyak dari bawah tanah.. belakang rumah orang ker.. tepi jalan ker.. sebelah masjid.. ia ada di mana2 sahaja.. sesuatu pemandangan yang tidak pernah di lihat sebelum ini.. mungkin dengan kata lain seluruh kawasan Kuala Belait ni penuh dengan lautan minyak di bawah tanah..

Jika datang ke Miri.. Kuala Belait di Brunei memang menjadi salah satu tempat untuk di lawati para pengunjung.. selepas solat asar kami bertolak semula ke Miri.. pada waktu ini jika anda boleh elak maka elaklah dari menyeberangi Border di antara Kuala Belait dan Miri.. Kerana selepas waktu asar adalah waktu orang ramai pulang dari kerja.. memang slow kereta bergerak di border.. So please avoid :D

Untuk Sambungan Entry Di Brunei Sila Klik Link Di Bawah : 

Brunei Part 1 : Jalan-Jalan Di Kuala Belait Dan Seria
Brunei Part 2 : Perjalanan Miri Ke Bandar Seri Begawan
Brunei Part 3 : Kampung Air Limbongan Dan Tamu Kianggeh
Brunei Part 4 : Bandar Seri Begawan - Gambar Berbicara
Brunei Part 5 : Speed Boat Dari Brunei Ke Pulau Labuan

105 comments:

  1. Gambar free style yang mahal bro..sebelah itu nona manis pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Free style tu mahal la.. semua orang boleh buat hahaha.. nona manis?? mana?? mana?? hahahaha :P

      Delete
  2. Cantiknya view... yalah paling mahal pic free style tu terbaekkk.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brunei best... cantik dan bersih.. aman jer tenang jer hahahaaa :D
      Paling mahal??? ahaakkksss :P

      Delete
  3. Cantik sungguh roundabout Teapot tu. Rasa macam nak buat satu la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kat Malaysia tak boleh buat.. nanti kene tuduh jadi kerajaan langit pulak hahaha :P

      Delete
  4. macam style lah monument tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe.. bersebelahan pantai lagi tu :D

      Delete
  5. yeay suka entry ni dan seterusnyaaa...nanti nak pi brunei jugak...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila2.. jangan tak pergi.. rugi tau.. dah la Airasia tengah buat promo sekarang ni hehehe.. :D

      Delete
  6. kuala belait ni...masih dlm negeri sarawak atau dah msuk dlm brunei..
    sorry...confuse..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh tidak ... "Bandar kedua terbesar di Brunei".. sila baca sekali lagi mungkin ada perenggan yang terlepas pandang :D hehehee... tak mau confuse2 :P

      Delete
  7. kan bagus kalo kat malaysia juga mengutamakan bahasa melayu dan juga tulisan jawi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. seronok jer kat sana tengok guna bahasa rumi dan jawi.. malah kedai bukan melayu pun menggunakan bahasa melayu jawi .. :D

      Delete
  8. cantik structure monument tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. suka amik gambar setiap sudut kat situ :D

      Delete
  9. Brunei memang best dan orang-orangnya pun best. Bila lah nak pergi lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang dia memang baik2.. peramah dan suka menolong.. itu lah teringin nak pergi lagi :D

      Delete
  10. penah g masjid dia jer..tu pun sbb lalu nek bas dr srawak-sabah..tpi mmg prasan signboard ada bhsa mlayu n jawi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. nasib baik ada orang bagitau pasal Kuala Belait nie.. Kalau tidak tengok masjid di Bandar Seri Begawan jer la ..

      Delete
  11. aksi freestyle tu yg mahal..Miri & Kuala Belait..sama2 kaya dengan minyak...petroleum-based tourism...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik free style mahal ker? :P hehehee... Aah Miri dan Kuala Belait sama kaya dengan minyak.. :D

      Delete
  12. brunei dan minyak petroleum tak dapat dipisahkan.. menarik dibuat replika macam tu, sangat comel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun tak dapat di pisahkan.. Tapi bagus even kaya tapi mereka kuat lagi berpegang teguh dalam beramal ibadah :D yep replika seluruh bandar ada di situ :D

      Delete
    2. itu la betul-betul negara islam..amalkan cara hidup islam..
      senang pelancong nak tahu tempat yang menarik hanya melihat replika tu.. lepas tu boleh pilih tempat yang kita nak lawat..

      Delete
    3. Alhamdulillah.. untung rakyat Brunei dapat Sultan yang baik serta pemurah hati pada rakyat.. taat pada perintah Allah..
      Aah replika tu comel kan dan idea yang baik.. at least membanggakan Kuala Belait tu sendiri.. :D

      Delete
  13. Waa cantiknyer pemandangan kt monumen tu...teringin nak gi saner jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila2.. kalau dah ke Brunei tau Miri jangan lupa singgah di di Kuala Belait:D
      tengok2 la promo AirAsia..ada murah kdng2 :D

      Delete
  14. bestnye smpai brunei dah... cantik sgt kat sana yer... nmpk bersih jer... byk juga dibina replika kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Replika untuk semua bangunan di Kuala Belait.. bagus la memang unik :D
      Memang Brunei bersih dan nyaman.. cantik jerr kawsan kat sana terjaga ..

      Delete
  15. Air laut kat situ mesti hitam kan sebab banyak minyak? Rasanya Biqque pun pernah cakap dalam entri Brunei dia sebelum ni. Tapi kagum Brunei diberi kekayaan minyak sampai boleh sedut dari mana-mana pun. :)

    Trivia: Perasan tak perkataan Immigration kat signboard sebelah kanan gambar tu, selain kurang satu M, huruf N dia pun terbalik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. hampir setiap tempat ada jer pam sedut minyak ni.. alhamdulillah rezeki untuk rakyat Brunei.. laut hitam?? hahaa tak la.. dalam tanah mungkin la kot :D

      Aah .. tajam benor mata ko Khai.. heheee.. ingat tak ada orang yg perasan hahaha.. :D

      Delete
    2. Selalu buat kerja kena baca semua benda dengan teliti, baca blog ngan tengok gamba pun jadi habit dah mcm tu. Baca sungguh-sungguh. Haha. :)

      Delete
    3. Bagus tu.. buat kerja denagn teliti.. something small kebanyakan orang tak perasan ko boleh perasan.. memang daya pandangan bagus :D
      By the way thanks baca sungguh2 hehehehee.. :D

      Delete
  16. Kat mana2 pun ada mesin sedut minyak? Wah...betul2 kaya minyak sana ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. sebab tgk jentera tu 24 jam tak berhenti..boleh kata setaip beberapa meter persegi mesti ada jentera automatik tu.. sedut minyak.. memang kaya raya di sana :D

      Delete
  17. cantik dan bersih gak rupanya brunie nie kan??sy pun tak pernah pergi brunei lagi...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang tepat .. cantik dan bersih :D
      Moga di permurahkan la untuk ke sana nanti :D

      Delete
  18. Confius jugak...kuala belait tu antara 2 bandar terbesar di Brunei...kenapa dari sana tak terus je ke Bandar seri Begawan..kenapa balik semula ke Miri..oh..maybe Pak Wan tak ikut ke BSB ehhh...byk tul soalanya...

    Kiranya itu jel ah yg ada kat Kuala Belait eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa tak terus jer ke Bandar Seri Begawan.. sebab malam tu boleh enjoy kat Miri lagi hahahaa.. lagi pun pergi Kuala Belait tu saje2 jer.. dah diorang nak bawakan..layan jer la hahahaa.. :D

      Kuala Belait ni tak banyak tempat menarik tapi ada lah seberapa nak di lawati.. dan try la makanan di restoran tempatan.. agak kelainan sedikit.. :D

      Delete
  19. Betul! Brunei mmg cantik, bersih, aman serta unik krna mengagungkan Bahasa Melayu dgn tulisan jawi-rumi di semua papan tandanya kan. ni berdasarkan pengalaman semasa ke BSB th 2010. Nak tahu ada lagi ke papan tanda kedai dlm Bahasa China? Wah, sekarang lagi hebat dgn siapnya Jambatan Asean. Syukur dpt juga melihat pemandangan yg makcik tak sempat nak tinjau dulu...tk..la ni teruja sgt nak tengok semula senario di BSB.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu aman bersih dan cantik :D ada jawi di mana2 sahaja.. termasuk la kedai orang cina pun menggunakan bahasa jawi.. Kalau drive sendiri mesti perasan akan perkataan subahanallah.. alhamdulillah.. di kawasan ada banykak nyer berlaku kemalangan

      Delete
  20. Replies
    1. Bagus la.. sekali sekala kalau nak tengok semula pergerakan cara hidup orang Melayu .. Brunei la jawap nyer :D

      Delete
    2. Yeap.. cara orang melayu back to 10-12 years ago.. the way they are :D

      Delete
  21. berseni sungguh arca teapot tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yang kata Teapot ada kaki sotong :D

      Delete
  22. Soo the cantik monumen tu :) tibe2 terfikir . Camne amek gmba menara jam tu cam tu ? Huhu . Sebab mcm style lah . Gune cmera mahal ek ?

    Brunei masuk dlm bucketlist aft manukan island . Mekasih pakcik !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe memang cantik monument tu..
      macam mana amik gambar jam tu.. itu pun free style jugak hehehe.. :P xde kene mengena dengan camera mahal pun :D sila masukan dalam bucket list..tak rugi.. :D

      Delete
  23. tengah2 baca waaaahhh...cantiknya teopot.. pandai gak afif buat freestyle ye.. hehe..cantik tgk replika2 tu.. :) monument... kalau selongkar sejarah2 mesti best.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teapot tu sesuai untuk buat minuman pada kenduri kendara hahahaa :D
      Eh freestyle biasa2 jer la.. sejarah di sana ialah minyal dan minyak .. itu jer la hahahha :D

      Delete
  24. Auntie memang dah plan nak gi brunei..insyallah cuti hari raya china ..N3 kamu ni sangat membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ke Kuala Belait ni .. tak perlu tunggu cuti panjang .. boleh pergi weekend jer.. :D
      Boleh datang lepak makan, jalan2 kat kasawan dia.. and makan sushi yg famous :D

      Delete
  25. Menarik juga kuala belait ni. Sape yg minat bangunan sesuai la gi sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan juga siapa yang minat pada ketenangan tanpa kesibukan memang baik.. :D

      Delete
  26. Bagus yer ada tulisan jawi merata-rata.. Yang pic freestyle tu pun ada style gak hik3!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka tengok keadaan tulisan jawi di merata tempat :D
      Free style tu saje je kak mysha.. xde style apa pun huhuu.. :P

      Delete
  27. aiii..wow..bestnyer..mcm2 tempah dh g..pertama kali singgah blog nie, jumpe blog nie pun di blog shbt baik, cik khairiah irwanie....sudi2 lah folow kembali blog sy... salam ukhwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki dapat pelaung untuk keindahan di tempat berbeza di bumi ciptaan Allah :D
      Oh blog khairiah irwanie.. pape pun thanks sudi datang sini n follo my blog.. :D

      Delete
  28. baca entri ni teringat baru2 ni borak dengan abah tentang negara brunei huuuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok la tu.. boleh hint ajak abah ke Brunei :D
      Buat family vacation.. mesti seronok riang dan gembira :D

      Delete
    2. susah laa nak planning dengan family, sebab parents ika sangat busy...even kat rumah pun bila kami cuti dorang tak cuti...busy selalu...vacation pun kadang2 cancel etc..payah huhuhu

      Delete
    3. Tak apa la.. planning la sket2.. insyallah benda baik nie selalu ada jalan.. lagi dalam kekeluargaan :D ( cakap mcm org motivasi pulak :P ) hehehe..

      Delete
  29. weeeeeeeeeeeeeee... kaya nya brunei ni kan... kena cari sorang la jejaka brunei buat calon suami kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. kalau dapat cari pasangan orang Brunei memang goyang kaki jer la hahahha :D

      Delete
  30. salam jumaat.. singgah sini nak baca entri terbaru awak.. x update ker yg part 2? huhu... x sabar nih nk tgk byk lagi tmpt2 cantik kat brunei tu.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jumaat.. Tak boleh nak update sebab tengah sibuk packing nak pi next trip hahahaa... doakan la.. insyallah balik dari trip seminggu lebih ni boleh kot update part 2 :D

      Delete
  31. bestnya gi sarawak..saya xpernah sampai sana lagi.. berjalan sungguh en.travel ni..en.travel kerja apa?sebab en.travel saya tengok selalu menjelajah ke merata tempat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah alhamdulillah memang seronok jalan di sarawak :D
      nanti kalau ada peluang ke sana jgn lepaskan tau.. sy kerja apa? hurmm kerja saya mengembara setiap masa.. alhamdulillah rezeki boelh mengmbara selalu tapi bukan lah setiap masa :D

      Delete
  32. Aweks awak ke yg jadi model dlm tu TT?.....Terer yeh buat free style cenggitu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish itu kawan sekolah dulu.. kawan pun boleh jadi model kan hehehee :P
      ish tak de la.. itu tak sengaja jer terbuat hahahaa.. :P

      Delete
  33. alamak bro.. hbat ko wat free style..x tergeiat ke badan :P
    cantik pemandagan kat moniment tu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish memandai jer... badan masih mampu walau berlemak hahaha :P
      kene pi sebab memang cantik pemandangan kat sana ...

      Delete
  34. one day nak ke sana. kena simpan saving n plan betul2 ni. nanti ley tanya kamu tips ke sana ek. boleh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah boleh jer nak tanya tips semua tu.. kalau saya boleh la nak main redah .. tapi kalau dah family ni kene spend sket la untuk hotel, tour guide bagai :D

      Delete
  35. wahh pergi brunei pula la ni ye... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah lepas jalan2 di Miri terus mengembara ke Brunei :D

      Delete
  36. Replies
    1. Sorry la tak update lagi sebab dalam pengembaraan di Negara matahari terbit.. akan update selepas pulang insyallah :D

      Delete
  37. kuala belait, menarik juga tempatnya..byk sekali replika..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Replika semua yang ada di Kuala Belait jer.. itu lagi unik hahahaa.. :D
      menarik dan aman damai jer di Kuala Belait..

      Delete
  38. nice replika. bro kalo boleh update byk lagi pasal brunei nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah 5 entry kot tulis pasal Brunei ni huhuhuu.. insyallah kalau datang lagi akan discover tempat lain juga.. :D

      Delete
  39. Yg mcm telaga myk di mana2 tu namanya "Noding dongkey" (eh btl ke ejaan ni) ha tp tu la yg sy bljr ms darjah 5 subjek geography dulu2 di brunei. Fyi, yg uniknya di brunei, ms pegi jemputan kenduri kawin, org lelaki (tetamu yg hadir) wajib pakai baju melayu+sampin+songkok, bkn mcm kt Msia ni org lelaki pegi kenduri kawin sempoi je pakai tshirt+sluar. Kalau pegi solat jumaat pun sama, pakai cam tu jgk. Klo kt Msia agak2 brapa kali org laki pakai bj melayu+sampin+songkok??? Blh bilang dgn jari kot.. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah ada dengar juga pasal kalau datang kenduri kawen tu pakai memang baju melayu penuh.. baru la nampak gah nyer di situ kan :D

      Oh nama telaga tu Noding Donkey... :D thanks for the good information :D

      Delete
  40. nape nmpk cm sunyi je... jln pn xde keta huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la sunyi ia bergantung pada waktu dan hari kita datang.. weekdays memang kurang la.. but macam mna pun ia tetap tak sesak.. tapi ada je kenderaan tu yang best tu di Brunei :D

      Delete
  41. Assalamualaikum,

    Thanks jadi tempat rujukan saya dan isteri merancang untuk ke brunei =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...
      Terima kasih kerana sudi menjadi kan blog ini sebagai rujukan untuk ke brunei :D
      Semoga perjalanan nanti akan lebih ceria dan di penuhi dengan senyuman :D

      Delete
  42. assalamualaikum. sy nak tnya en traveller. sy nanti nk melancong ke brunei. sy kat sana agak lama. soalan sy bole ke kalau sy nak ke miri sarawak dari brunei?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walalaikumsalam.. Insyallah boleh jer.. ada bas express direct Bandar Seri Begawan strait ke Bandar Miri.. dengan harga $18.00 BD ataupun RM 40.00.. tidak perlukan visa untuk keluar masuk Brunei ke Malaysia or Malaysia ke Brunei.. :D

      Delete
    2. thank you very much en traveller.:)

      Delete
    3. You are welcome Mr/Ms anonymous.. :D

      Delete
  43. Jalanannya bersih dan lebar, beda sama jakarta yg macet hahaha. brunie dan minyak mmg tak bisa di pisahkan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap tempat ada kelebihan masing2.. ada kurang ada lebih nya :D
      Yeap Brunei dengan minyak tak bisa dipisahkan :D

      Delete
  44. Bestnya, tempat saya membesar dulu semasa ayah berkhidmat dengan kerajaan brunei selama 22 tahun..rindu untuk sampai ke sana lagi..dah banyak perubahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. Mesti best kan pengalaman stay kat sana.. Sy pergi seminggu jer pun dah enjoy the environment kat sana.. Teringin nak ke sana lagi :D

      Delete
  45. Setelah membaca, ditandai dengan menulis komentar. Senang membaca tulisan abang. semoga diberi kesehatan dan rejeki yang banyak oleh Allah yang Maha Pemurah. Salam dari Semarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dapat pembaca dari semarang.. Terima kasih sudi mendoakan.. Nanti boleh share apa yg seronok di sana.. Mungkin akan menjejak kaki ke sana.. :D

      Delete
  46. Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete
  47. As salam, saya nak minta contact no tour guide tu?
    utk transport saya dari miti ke kuala belait..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. maaf saya tiada contact any tour guide kat sana la.. hari tu sy backpack jer dri miri ke brunei.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...