Monday, 20 January 2014

Update of My Self January 2014 : Kansai - Osaka - Kyoto - Tokyo

Assalamualaikum..

Ohaiyo.. Selamat Pagi.. Harap semua sahabat bloggers, followers dan readers semua berada dalam keadaan sihat walafiat.. Memohon maaf di atas tidak meng"update"kan blog ini.. sebab sedang berada di negara matahari terbit - Jepun.. Insyallah once aku balik Malaysia akan habiskan final part untuk kisah Brunei dan entry kisah seterusnya..

Osaka Castle
Osaka Castle
Namba Street - Osaka
Doakan perjalanan aku selamat pulang ke tanah air bila masa nya nanti :D Nak tulis banyak2 memang tak ada masa yang cukup.. tapi tangan dan jari tetap gatal nak menaip kat blog ni hehehee.. k see u soon.. Arigato Huzaimas..  :D

Update 22 January.. Selepas jelajah Kansai - Osaka.. meneruskan perjalanan ke Kyoto.. dengan menaiki Willer Express Bus berharga JPY 500.00 atau MYR 16.50 - Harga untuk seorang.. dari Umeida Sky Building in Osaka to Kyoto Train Stain.. 



Konichiwa.. bersama pelajar sekolah Jr High School - Kyoto :D
Contoh kanak2 yang comel di Jepun :D
Contoh pakaian orang dewasa lelaki Jepun

Peace Museum - Osaka
Tokyo Trick Art Museum  -  Odaiba Island
Bandar Kyoto ni.. tak besar mana .. dan best sebab ia suatu kawasan yang agak aman dan orang di sini lebih lembut dari Osaka.. Dan paling best is should try rent a basikal.. to move around the city.. Interesting.. tapi kalau tak reti bawa basikal tak payah la  :P

Boleh sewa di kedai sewa basikal seawal pukul 9.00 - 10.00 am sampai 06.00 pm.. Dan harga adalah bermula JPY 800.00.. kalau lebih masa maka harga lain.. Dan juga bergantung dengan jenis basikal yang kita nak pinjam..  ok bye :D  


111 comments:

  1. nice place, semoga sentiasa dlm lindunganNya, say again tak tahu bila nk balik? wow...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin thanks for that doa :D
      Alhamdulillah Japan memang interesting place to discover with our own eyes :D

      Delete
    2. Hope during my visit sakura is blooming

      Delete
    3. Harap kes pakcik malaysia tak boleh masuk jepun tak akan menjadi isu la..
      Takut jepun kene syarat balik untuk buat visa sebelum masuk jepun..

      Delete
    4. Pakcik malaysia tu ada kes 2009 maka dia kena ada visa. Ini nak takutkan orang ke apa ni? Tapi japan tak mungkin mcm kita hari ni policy A besok jadi B . Tp harap taklah kalau tak saya cari tukang pijak bendera tu

      Delete
    5. Pakcik tu pun satu masalah.. bukan nak membaca sebelum datang..
      Itu la Jepun bukan Malaysia suka tukar polisi ikut kepala masing2 hahahaa..
      Kalau dapat tahu tukang pijak bendera tu tolong pass info.. nk lempang jugak :P hahahaaa..

      Delete
    6. Kalau tak sewa basikal still boleh jalan kakikan dkt bandar kyoto tu? Rasanya warm up awal tahun hari tu masih lekat

      Delete
    7. Kecik doesn't mean u can take a walk around the city :D
      Kalau naik basikal at least save time a u will see more thing ..

      Delete
    8. i see , takdelah sebab rasanya japan bandar mahal, try to saving as much as i can. sbb tengok harga barang makanan dalam gambar awak berpinar gak mata. hehe.

      Delete
  2. Wah..wah...dlm diam2 dah sampai ke sana...heppy holiday...jgn tak ingat nak balik pulak heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah dalam diam jer kan.. diri sendiri pun tak sedar.. buka mata jer tay2 ada di Kansai :p hehehee... insyallah bila smpai waktu nyer akan pulang :D

      Delete
  3. waa bestnyer....selamat bercoootiiii....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang best.. :D
      tak la cuti sangat pun heheheh ..

      Delete
  4. Wah! dah sampai Japan. Selamat bercuti....Didoakan semoga sentiasa dlm perlindungan Allah swt & dirahmati segala urusan... Selamat pergi & balik ya.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang macam tu la dah sampai Jepun hehehe.. Terima Kasih di atas doa Puan Fauzeyah itu .. insyallah akan jaga diri baik2.. :D

      Delete
  5. wahh wahh wahh......patut sonyap jeee blog ni.......hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah baru perasan kan.. patut la senyap jer blog nie hahahaha :P

      Delete
  6. waaaaa.....bestnyerrr...bestnyerrrr.....

    ReplyDelete
  7. ke Jepun rupanya..semoga semuanya...enjoy yourself..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitu lah cerita nyer.. ke jepun untuk seketika .. mana tau boleh ketemu sesuatu hahaha :P

      Delete
  8. Replies
    1. Huh.. kenapa kenapa :P
      Rileks2 sudehhh ...

      Delete
  9. heeeeyy senyap senyap dah sampai sana yer afif!
    Selamat bergumbira di negara matahari terbit :-)
    Lepas ni akak tunggu entry japan version afif pulak....pastu version jm!
    Oh sungguh ku tak keruan :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la senyap2 sampai sana.. kalau bising2 tak tahu la sampai mana kan hahahaha..
      Thanks for your wish Kak Mrs Smile.. :D
      Ok sila kan.. boleh jer nak tunggu entry japan ni.. but tunggu la.. semua dalam line kene siap kan hahahaa :D

      Delete
  10. bawak balik gadis jepun satu yang solehah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang dah solehah susah la.. tapi kalau yang untuk di bawa balik untuk di jadikan solehah tu insyallah boleh kot :D

      Delete
  11. la..patutla lama x update..rupanya kat jepun..have fun bro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la... nak update tapi ada jer masalah yg halang especially kesejukan winter.. lepak dalam blanket jer la hahahahaa.. :P

      Delete
  12. Dari Borneo ke Jepun.. Memang kelass sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tidak salah tu.. Dari Borneo ke Pekan Baru Indonesia.. dan kemudian baru ke Jepun :D
      Alaaa.. dia pun apa kurang nyer langkah melangkah negara pun hebat :D

      Delete
  13. wah dah sampai jepun. Selamat jenjalan ye semuga misi mencari calun pengantin berjaya. Chaiyok chaiyok. Azam tahun 2014 nak kahwin kan jadi akak doakan semuga pencarian berjaya. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah di beri rezeki untuk melawat jepun.. eh tapi misi mencari calon tu tak kot walau cair jugak la dgn wanita jepun yang sopan santun nie hahahhaa.. :P
      Insyallah nak kawen tu memang azam.. thanks doakan Kak Notie :D

      Delete
  14. Been Japan twice but masih nak balik lagi. Japan is always one of my favourite countries.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul even dah jelajah banyak tempat.. still feel nak datang jenguk tempat yang sama :D
      What a lovely place to visit.. :D

      Delete
  15. haip! biasa nih!! tetiba sampai jepun?



    err...bawak balik apek jepun sorang...
    akak takel aritu tak dapat laaa...

    hahaah
    safe journey back in one piece..ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh mana ada biasa la Kak Anash.. ini luar biasa hahahhaaa :P
      Apek jepun?? bukan banyak ke kat KL tu.. tiket mahal la nk bawa balik serong hahaha..

      oh saya tekel pmpn jepun dapat la pulak hahahha...
      insyallah will promise that.. will come back home safely soon :D

      Delete
  16. wahhh.. negara jepun pulak yer dia jelajah... syok ler..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak gaya macam tu la.. terjelajah jepun pulak padahal dah niat tak nak pi mana2 hehehee.. :D

      Delete
  17. bestnya bila selalu jalan luar negara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la selalu.. sekali sekala jer :D
      itu lah rezeki alhamdulillah :D

      Delete
  18. Replies
    1. Aah di jepun untuk seketika.. jalan saje tu tak la jalan tido makan ada sekali hahahha :P

      Delete
  19. ooooi kat Jepun rupanyer.. akak doakan semoga happy journey...
    tertunggu entri itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sebab doakan saya.. insyallah akan try habis kan semua entry :D

      Delete
  20. Sejuk tak kat sana sekarang ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang tengah Winter.. baru dua hari lepas snow di Kyoto.. Di Tokyo sejuk bertambah dengan angin sejuk.. menggigil jugak la :D

      Delete
  21. bestnye... :) share itinerary ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan share itinerary nyer nanti :D

      Delete
  22. Aik? Bukan sepatutnya dah start kerja ke? *soalan jealous* haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la.. memang patut dah start kerje tapi peluang ada susah jugak nak lepas kan :D
      Soalan tak jealous tapi macam amik berat.. terharu seketika hahahaa..

      Delete
  23. sungguh panjang perjalanan anda. menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panjang tu tak la.. jauh mungkin la hahahaa... Alhamdulillah memang menarik mengembara nie :D

      Delete
  24. Best! Jepun...antara negara yg teringin nak lawat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah boleh jer nak lawat jepun .. make sure perancang awal.. sebab negara ni aga mahal belanja.. pergi waktu winter best sebab murah dan banyak promo :D

      Delete
  25. Replies
    1. tahun ni tetiba salji agak lebat di kyoto kan.... i miss Kyoto....

      Delete
    2. Aah tetiba jer salji turun dengan lebat nyer di Kyoto.. padahal mereka kata waktu mcm tu patut dah xde salji.. Kyoto memang tempat paling tenang kot di Kansai :D

      Delete
  26. wahh... ini bikin panas niiii... happy travelling :) 2015 kami pulak nak p Jepun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaa.. ajar la sekali.. sebab sini tengah sejuk sangat.. tolong la ajar jadi bikin panas hahahahaa..

      Happy travelling to.. oh 2015 nanti.. moga semua perancangan berjalan dengan lancar amin :D

      Delete
  27. waaah awal tahun Afif sudah traveling ke Japan.. saya menunggu cerita lengkapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awal tahun kan senang nak minta cuti kalau hujung tahun payah mahu dapat cuti goiq hahahaa... ok tunggu ya cerita nyer nanti bila ku sudah pulang dari japan :D

      Delete
  28. Assalamualaikum ya maulana afifkenshi..he3..amboi sakan dia bercuti...ingtkn da kt phg dh..rupa2nya nun jauh kat negara matahari terbit sana tu...ish2..hebat sguh..papn have a nice day..(^_^)V...terbaik!!...takbir..!!Allahuakhbar :) musafir yg menambahkn rs kagum dgn keindahan ciptaan Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam ... huh sudah siapa nie hahahaa.. sakan tu xde la.. biasa2 jer.. ikat perut jer tiap2 hari.. pahang dan jepun lebih kurang sama kan huhuhuuu..
      bermusafir berjalan melihat dan berfikir :D

      Delete
  29. Ah .... ke jepang, di tunggu cerita lengkap nya biar bisa mencontoh itin nya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer cumilebay.com .. tunggu la bila pulang dari jepang nanti .. akan ku tulis semua nyer dia entry blog ini.. :D

      Delete
  30. Salam..ooo tak balik lagi...akak n family insyaAllah balik hari jumaat pagi from kansai..akak yg awak tegur husband akak kat namba park osaka aritu...kan awak ada bg add blog awak...hehe..akak mmg suka baca blog travelling ni..tapi sendiri belum ada blog..lgpun x pandai menulis...semlm pg kyoto...tadi pegi Kobe...esok baru nak explore osaka...semoga selamat perjalanan pulang awak..nak baca gak entry seterusnya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam :D waaa.. seronok nyer insan yang di tegur tempoh hari masih boleh di jumpai semula.. alhamdulillah that day manage to find out.. road from namba to tennoji station and than balik ke tempat tinggal..

      And thanks for dropping a comment here to :D enjoy next coming day in Osaka :D

      Delete
  31. ooooo....gi japan ye..patut la senyap..hehehe...ya allah comelnya kanak2 kecik tu.. :D meriahnya namba street... :) ok selamat balik nanti.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee.. lebih kurang macam tu la.. ingat zaza dah tahu.. sorry la..
      kanak2 tu memang comel sangat pandai pulak dia possing huhuhuu..
      Insyallah and thanks doakan .. :D

      Delete
  32. Bestnyer...
    yg pic last tu nampak macam real je dok 'dalam' heheee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama pun Tokyo Museum Trick Art Museum kan :D
      memang real takut cuak hahahaa boleh tak mcm tu .. :D

      Delete
  33. Best :) selamat bertravel pakcik tt .
    Have a pleasant journey and try not to forget ur responsibility as a servant :D

    Poskad satu pilis ! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks makcik myaf... insyallah tak akan lupa my responsibility as a servant of Allah..
      poskad mahal la... nanti la hahahaa :P

      Delete
    2. Dekot ! Hahahah :D ok x pon bagi keychain mickey n minnie :D

      Mcm my dad once he travelled to Japan when i was 6 years old . Heeee

      Delete
    3. tak apa ini kedekut harus hahahaa.. :P
      tengok la.. takut basi sebelum balik dari sarawak hahaha..
      oh ye ker.. tak tanya pun hahahahaa..

      Delete
  34. Uisy..kat Jepun ke..awat tak bagitau..hihi..
    Saye pun baru balik dari Jepun ni.dari 13/1 sampai 21/1. Saya pun pergi Osaka-Tokyo jugak.kalau tau boleh jumpa kat sana.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la.. nape tak update hahhaa.. ( diri sendiri pun tak update kat blog hahahaa.. :P )
      oh ramai pulak yang ke Jepun la ni.. tapi tak pulak jumpa sangat dengan orang Malaysia kat sana .. huhuhuuuu..

      Delete
    2. haha..kannn..

      sepanjang seminggu kat sana jumpa 2 group orang Malaysia, yang ramai group Indonesia .Kalau jumpa Malaysia, terus kecoh..tu yang bestt
      beza kalau pegi tempat lain cthnye Indonesia or thailand, yang ramai orang M'sia melancong..tapi majoriti yang menyombong..

      Delete
    3. Alaaa.. kalau muka dah sedambak melayu kat satu kawasan tu memang tak kecoh semua menyombong hahahaa.. tempat yang tak ramai Malaysia itu yg seronok tak kenal tapi boleh bercerita sampai sejam :P

      Delete
  35. Salam perkenalan. Kira mau pergi Jepun tahun ni tp dengar barang, makanan and accomodations mahal. Boleh tahu berapa budget yg selesa utk bt trip ke sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Salam perkenalan juga :D

      Yep memang mahal.. especially makanan dan accommodation.. ia bergantung pada seseorang.. jika dia suka shopping, nak beli souvenir untuk satu kampung memang jadi mahal la.. macam saya tolak duit tiket flight RM900.00 dah cukup untuk accommodation, makanan dan transport.. :D

      Delete
  36. setiap kali jenguk blog ni mesti semangat nak travel tu berkobar2 hahahaha
    tengok gambar dengan jr high school tu rasa macam ramah je orang2 jepun ni hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. thanks la selalu datang menjenguk di sini.. :D
      Tengah sibuk ni nak update blog pun susah hahaha.. jr high school tu memang ramah.. cakap english pun word by word mcm baru boleh bercakap.. memang friendly abis :D

      Delete
  37. kalu sebut kansai, mesti zura teringatkan iklan Kansai Paint

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kansai ni pun bandar kedua terbesar di jepun :D
      memang mcam2 ada kat sini even Universal Studio pun ada di sini..

      Delete
  38. Assalamualaikum. bestnya. baiklah, sheila akan baca semua entri2 awak. heheee. suka la tengok tempat orang. awak travel sorang diri ke? bestnya >________<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. oh terima kasih la sudi nak baca .. kat blog ni pun tak banyak entry just tulis pasal travel jer.. biasa memang suka travel seorang diri.. ada juga dgn kwn2 tapi jarang sgt la ..

      Delete
  39. Belum habis cerita pasal Brunei dah berjalan ke Jepun pulak dia...hish mengelat ni ........lepas tu tak ajak kita pulak tu....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah Brunei, Labuan, Sabah dan Pekan Baru Indonesia tak abis lagi ni dah ke jepun ek sabar je lah dgn budak nie hahahah :P

      Orang kata rezeki macam tu la.. nak buat mcm mne kan .. bukan mengelat hehe.. insyallah next time boleh ajak akak haimon sekelurga sekali ek :D

      Delete
  40. sesuai dengan tahun baru....menjejak kaki ke nagara matahari terbit........
    okey menanti dengan gigih entry japan menyusul :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entry Brunei ni pun gigih nak abiskan.. Jepun tu tunggu je la hahaha :D
      Awal tahun kan melihat keindaham di negara matahari terbit.. bagus jugak :D

      Delete
  41. eh japan pula..skrng kat japan ka?? ^_^
    syiok.comel la 'contoh kanak2 jepun' tu..hehe
    *ade contoh plak ye=D*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah lebih kurang la Jepun.. sekarang tak la dah balik dah dari jepun :D
      Itu lah kanak2 di jepun comey2 la pulak geram jer tengok... itu kene main contoh2 :P

      Delete
  42. perghhhh bestnyaaa pergi tokyoooo >____<

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah.. best la Tokyo sebab ada orang datang hehehe :D

      Delete
  43. wah..negara jepun..best2..jmpe detective conan x? *oke itu merapu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Detective Conan dah tua kot dah bersara hahaha :P

      Delete
  44. memey comel la budak korea tu... suka tgk pic yg last tu.. hihi.. mcm real jer..dgn reaksi muka awk cam gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korea?? rasa budak jepun kot hahahaa.... tapi lebih kurang sama je la kot mereka korea jepun.. :P eh yang last tu memang real.. mmg cuak masa tu hahahaha :P

      Delete
  45. tak sabar nak tunggu cerita travel yang sini ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene tunggu pasang surut nyer... bila pasang laju jer update hahahaa.. bila surut faham-fahm la hahahah :P

      Insyallah akan cuba update semua secepat mungkin :D

      Delete
  46. amboih.. berajalan sakan.. sabo jelea.. teman ni nganga jea tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun ni plan tak nak jalan sangat tapi ntah tetiba sampai Jepun pulak hahahaa..
      Alhamdulillah rezeki nama nya hehehee.. :D

      Delete
  47. memang tersangat best gi japan ni
    akak punya trip ri tuh pun start dari kansai osaka kyoto ada satu lagi luper & tokyo
    tersangat lah seronoknya pengalaman adik TT ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah orang dia, pemandangan dia, keadaan dia semua2 lah .. semua nyer seronok :D
      Saya pi Osaka - Kyoto - Tokyo sahaja.. tempat yang lain out of bajet hehehee..
      Alhamdulillah memang seronok dapat rasa pengalaman ke Jepun :D

      Delete
  48. TT, tips melancong seorang diri ke jepun ade x? Bermula dr airport ke airport. Amat membantu saya nnti. In sha Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan try siapkan secepat mungkin .. kurang sihat sekarang ni.. but will work on it as soon as possible ..thank you :D

      Delete
  49. bestnya kalau dpt jelajah bandar naik beskal.. suka gambar last tu nampak real. hhehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee.. naik basikal best jika banyak masa.. dapat lihat setiap sudut dgn baik huhuuu :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...