Monday, 23 September 2013

Pulau Pinang : Part 4 - Mandi Laut Dan Makan2 di Tanjung Bungah


Hari ni pertambahan seorang lagi dalam group.. Baru sampai di Georgetown Bus Station tengah malam tadi... "Bun" - sekadar nama famous.. sila eja dalam bahasa melayu.. Di sebabkan bun ada kerje pada hari jumaat.. terpaksa bertolak lewat sket dengan bas.. tapi tak apalah terlepas aktivit Bukit Bendera jer.. sebab banyak aktiviti lagi selepas ni..

7 September - Time matahari baru nak naik.. kami geng lelaki..  tutup pintu apartment perlahan2 tak nak kasi orang perempuan tahu.. aku, bam, hadri, shaz ngan Fareez.. take a walk kat tepi pantai sambil buat sesi photography ala2 model gitu hahahaa.. actually kat depan Leisure Cove Resort ni tak di galakan sangat untuk mandi sebab dekat dengan rumah nelayan.. bak kata pak guard banyak obor-obor.. 


Sesi  Model  Bergambar di Pantai Tanjung Bungah


Time :  06:59 am..
Keindahan hembusan di pagi hari.. 
Masjid terapung tu kalau air pasang mesti lawa kan..
Pastu kalau malam2 ada lampu lagi huhuhuu..

Hadri : ISO rendah tinggi bla.. bla.. ke kiri sket bla.. bla..
Senyuman seorang anak bangsa -
Dalam hati ada pantai yang berombak halus..
Persahabatan kami di tiru oleh bangunan tinggi belakang tu :P 
Tajuk : Lompatan bintang Shazmin yang penuh riang dan ceria..
 Fareez menyibuk lak hahaaa.. :P 

 Kaki Pembuli macam dalam Running Man..
Dari kiri Farani, Hadri, Fareez dan Shazmin :D
Gaya bebas.. Ada yang baru nak bertukar jadi ultraman..
Ada yang baru nak jadi superman..
Yang seluar putih tu maintain  hemsem poyo hahahaa..

So dalam pukul 08:45 pagi.. lepas breakfast sandwich yang disediakan oleh kaum  ibu2  wanita.. kami semua  berlari dengan laju  bergerak dengan kereta ke kawasan pantai yang lebih mempersona untuk bermandi - manda.. destinasi pantai yang di pilih adalah di hadapan Hard Rock Hotel.. biasa lah kalau hotel mahal mesti lah pantai dia lawa kan huhuu..


Time :  09:00 am..
Pantai belakang hotel ni lawa sket nak mandi :D

Tapi..

Guitar ni asal besar sangat..
Macam nak main ni..
( Tiba - tiba.. )

Pantai kat area sini tak ada lah cantik mana.. tapi setakat nak mandi tu.. boleh laa.. air pun macam teh susu tawar.. tapi yang best nyer ombak dia yang besar.. seronok jugak layan ombak kat sini.. sekali kene  pukul tolak dengan ombak sampai ke pantai semula.. kami mandi2 dan rehat2 dekat sejam lebih..

Time nak balik ada masalah sket.. sebab tak ada tempat nak tukar pakaian.. maklumlah kami bukan guest kat hotel2 sekitar ni.. tapi somehow semua pandai pulak buat muka kering tanpa rasa bersalah.. masuk guna washroom sebuah hotel ni bersebelahan Hard Rock Hotel..  semua selamat tak kantoi hehehee.. harap lepas ni kerajaan negeri dapat buat bilik salin pakainan di pantai demi keselesaan pengunjung macam kami ni.. :D


Jom Mandi Laut.......!!!!!!!!!!!!


Fareez.. Bekas Juara Surfing Peringkat Sekolah2 Rendah.. :D
Alololooo.. comey nyer.. :D
Kanak-Kanak tadika seronok mandi laut..
Maklum la.. kat Ampang mana ada laut.. Kan..??

Kat sini lah Aizat and Aizu muncul.. diorang baru sampai Pulau Pinang.. bertolak dengan kereta Myvi Aizu dari KL subuh tadi.. on the way balik ke Leisure Cove Resort kami berhenti singgah alas perut di tepi Pantai Miami.. ada gerai rojak terbaik sebab cara makcik ni buat rojak tak kedekut nak letak bahan.. laksa penang.. dan cendol pulut beliau yang cukup memukau..


Time :  11:15 am..
Baju merah tu aizat dan baju hitam sebelah kanan aku tu aizu..
 Mereka berdua still available.. Dah berkerja pun..  :D 

( Tu yang hujung baju putih tu lah Bun..)
Okay kat sini..
Alas perut kata Shazmin..
Laksa Tanjung Bungah dan Rojak Buah Special Tanjung Bungah..

Berehat sebentar.. Dengan angin laut yang bersipu2.. Mempersona :D

Dalam pukul 01:50 petang.. kami semua bertolak dari Leisure Cove Resort menuju sebuah destinasi baru untuk makan tengah hari.. memang salah satu aktiviti kami pada trip Pulau Pinang kali ni ialah makan dan makan dan seterusnya makan  sebab ada saka kot tu yg nak makan jer hahahaa..  dan nak di ingatkan di sini rojak, laksa dan cendol pulut tadi hanya sekadar alas perut..  quote kata-kata shazmin lagi hehehee..


Kota Lama - Fort Cornwaallis - Georgetown


Kubu Pertahanan Tentera.. Fort CornWallis.. 
Pintu masuk Fort Cornwallis..
Historical Place ni.. since 1786..

Meriam lama.. tapi rasa boleh guna lagi kot.. :D
Taman Kota Lama di Fort Cornwallis..
Melompat memang kerja aku hahaha :P
Selamat Datang Taman Kota Lama -
Georgetown Pulau Pinang..
Jika ke Kota Lama, Georgetown Pulau Pinang
Selain dari Fort Cornwallis.. Cuba lah Mee Sotong nie..
Maka menu seterusnya Mee Sotong Penang dan Penang Coconut Shake Ori.. menjadi target kami.. lokasi food court bersebelahan Fort Cornwallis.. Di atas cadangan suhana, asma dan ikin.. sebab pengalaman diorang yang lepas mengatakan.. kalau makan mee sotong ni mesti teringat2 sampai seminggu sedap dia..  aku teringat pedas dia jer hahahaha..

52 comments:

  1. penulis asyik melompat jer..sure penang ni terbaik sebab tu penulis ni seronok smpai terlompat..yang air laut macam teh tawar tu kelakar la..patutnya teh tarik masin..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kata warna mcm air teh tarik tawar.. kalau rasa yer lah masin hahahan.. :P

      Melompat tu macam trademark la hahahaa :P ( boleh ker..)

      Delete
    2. saya dulu duk penang pon x pernah teringin nak mandi sbb laut sana agak tidak menyenangkan. tp nice blog baru jumpe blog ni. love in different view on african country

      Delete
    3. Biasa la orang penang tak rasa.. kami orang luar jakun sket nampak pantai huhuhuuu..
      Duduk KL bukan selalu nampak pantai hahaha... btw thanks for coming here.. jangan lupa follow blog ni k :D

      Delete
  2. Bestnyer tengok... Meriah bersama kengkawan bergelak tawa :)


    Mee Sotong tu mmg pedas tp sedap.. Coconut Shake tu mmg the best :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti la kene meriah.. bergelak ketawa bersama kawan2..
      Pedas mee sotong tu terubat bila minum Coconut Shake tu.. :D

      Delete
  3. laksa, rojak, coconut shake meleleh tengok! tak aci aahh buat bagi orang teringin
    lepas makan pastu lompat..taknak kasi lemak terkumpul dalam badan lah tu :P





    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaa.. Mrs Smile.. sekadar perkongsian shaja.. :D
      as long bukan bulan puasa tak apa lah.. tak makruh pun..
      Lompat tu sesuka jer pun.. tapi teori tu mcm betul hahaha

      Delete
  4. sedapnyer tgk makanan tuh...bikin teliur jer hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun tgk balik gambar ni.. teliur jugak.. hahahaa..
      by the way for coming.. :D

      Delete
  5. iskk...ni rsa nak terbang pi penang ni...jalan2 cari makan..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pi weekend untuk makan2 memang seronok jugak tu..
      banyak benda boleh di makan huhuuu.. :P

      Delete
    2. TT takde email ke?meh nak email..nak tnya psl penerbangan to SA...hehuu

      Delete
    3. ehh jupe dah...nanti nak email ehh....

      Delete
    4. hehehee... dah ada belum..
      timetravelafif@gmail.com

      Delete
  6. Pergi Penang mesti nak try local foods..melengkapkan perjalanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg mengatakan.. makan di gerai2 kecil tepi jalan adalah lebih sedap..
      memang betul sedap.. nanti try la makan gerai kecil.. :D

      Delete
  7. mandi2 makan , jalan2 makan . best sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berjalan2 dengan kengkawan.. enjoy je la.. makan minum terbaik.. kat penang lak tu :D

      Delete
  8. Mee sotong memang sedap...nanti nak pi lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mee Sotong terbaik kot.. pergi pergi jangan tak pergi huhuhuu.. :D

      Delete
  9. terima kasey sbb datang jalan2 kat blog zura aritu.. sebagai upah, zura follow ur blog... salam perkenalan time traveller... :=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama - sama Cik Zura.. :D
      Blogger kan semua buddy.. kene lah saling kunjung mengunjung..
      Salam Kenal juga..

      Delete
  10. Waaaa dah lama tak buat aksi lompat kodok.
    Tahun depan la kot buat aksi tu.. lompat dengan baby kekekeke.

    Bulan dpn kami pulak nak ke penang.. tak studi lagi haihhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melompat la selagi masih mampu berlompat hahahaa..
      Waaa.. nak lompat ngan baby.. jaga2 sket..kesian ngan baby tu.. :D

      Oh bulan depan ker.. penang senang nak move around.. just focus mana nak pergi jer dah ok.. :D

      Delete
  11. berapa lama korang lepak kat Penang ni sebenarnya? dah macam tawaf satu penang dah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berapa lama.?? 3D 2N jer.. dari Batu Feringgi sampai Balik Pulau kami pusing.. sampai last day dah tak yah pakai GPS hahahaa...
      Bukan selalu mai Pulau Pinang.. so kene la serang betul2.. Alhamdulillah :D

      Delete
  12. waaa...manyak syiokk la afif... Makanan smua nampak sedap2 belake.... Bila nk ajak geng2 kami pulak?...:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memnag syiokk pun Puan Permata Hati.. Kan nikmat makan di Pulau Pinang itu sungguh hebat.. kene lah makan dan makan...

      Ok2.. nanti boleh jer kalau nak plan :D insyallah

      Delete
  13. meE SotoNg + Laksa Penang = Arghhhhh stresss nak jugakkkk!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Mysha.. Nak makan??? kene lah mai Pulau Pinang.. hehee..
      sambil makan sambil layan suasana di Pulau Pinang.. :D

      Delete
  14. Baru tahu rupanya byk jugak tempat menarik kat penang ni yer..wahh..semua gambar hepy go lucky..best kan kalau hidup bujang..boleh enjoy mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak pun Kak JM.. entry ni pun asal nyer plan nak buat 2 entry..tapi sebab nak tulis tempat lain lagi.. tak nak banyak sangat part terpaksa squeeze sket sebab tu ending mcm tak best hahaha.. :p
      Tu la.. tak lama dah nak membujang nie.. so kene force sket diri banyak berjalan :P

      Delete
  15. memang makanjerler yerk... makan ramai2 lagiler seronok.... gambar cantik2 belaka...
    akak kalau gi penang memang sesat laratler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. memang makan adalah aktiviti paling teratas kami..
      Happy la makan ramai2.. meriah kecoh2 jadi nyer.. gambar cantik.. kawan amik tu..
      tempat tak biasa sesat la sket jadi nyer.. :D

      Delete
  16. Mana bekfes yg kaum Hawa sedikan tak snap pic ke? Sian diaorg...penat penat prepare tak de sapa sudi snap buat kenangan hehe...majuklah on behalf! hehe

    ReplyDelete
  17. Mana bekfes yg kaum Hawa sedikan tak snap pic ke? Sian diaorg...penat penat prepare tak de sapa sudi snap buat kenangan hehe...majuklah on behalf! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana..??? oh dah masuk dalam perut la kak hainom okjer..
      nanti kalau ada saya masuk kan dalam next entry :D

      Delete
  18. haih berjalan sakan demo ni..jeles mak jemah :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok la sakan mana pun.. sket2 jer.. :P
      Sekali sekala mak jemah oiii..

      Delete
  19. Replies
    1. Kalau dah ramai2 macam ni Kak Mulan.. memang meriah :D

      Delete
  20. seronoknya.. ramai kawan, keluar sama-sama. dapat release tension.. hmm hmm.. nak ikot! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila ramai macam ni.. jadi seronok.. kecoh jer setiap masa.. memang release tension sgt.. nak ikut? hahahaa.. email no phone :P

      Delete
  21. wahhh ohsem la gmbr kanak2 ribena mandi laut tu..hihi...berbuih2... terasa keriangan dorang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaa.. tema trip kami pun " keharmonian ".. so everything riang ceria jeer lah :D

      Delete
  22. Ada jugak puak-puak BODO yang pakai LEGGING dengan TUDUNG

    ReplyDelete
    Replies
    1. BODO ker? kalau nak tegur orang biar la dgn cara berhemah.. :D
      orang tak akan dengar teguran kita kalau kita dah panggil dia BODO..
      Kalau nak berani tegur jgn la ANONYMOUS.. sila la perkenalan diri.. terima kasih.. :D

      Delete
  23. Salam ukhwah,
    Salam kenal dr mama. Mama suka sgt jumpa blog ni! teruskan menulis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ukhwah juga..
      terima kasih kerana sudi datang ke sini.. insyallah akan terus kan menulis :D

      Delete
  24. kasi idea sikit nk p mane penang..tmpt best..nk p la nnti bln 3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasi idea??? hurmmm.. boleh refer entry Pulau Pinang Part 1 sampai Part 7... hahahaa...
      Banyak tempat boleh pergi.. Penang War Museum, Penang Camera Museum, Art Street, Bukit Bendera, Down Town Tanjung Bungah.. Dan food yang heaven di sana.. kene try asam laksa, nasi kandar dan mcam2 lagi :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...