Wednesday, 11 September 2013

Pulau Pinang : Part 1 - Bercuti Bersama Sahabat Ex-SKA

Assalamulaikum.. 

Agak lama aku tak jengok blog sendiri.. Kenapa..?? sebab aku ada di Pulau Pinang.. Bercuti bersama kawan2 sekolah rendah dulu.. Alhamdulillah seronok sangat sebab this is my first cuti-cuti Malaysia after balik lebih sebulan yang lepas.. Dan rasa macam reunion pun ada.. dan ini my first trip berjalan dengan kumpulan yang besar 15 orang dengan 4 kereta.. thanks to all of you guys.. :D  terharu pulak..

Time :  05:25 am..
Aku dan Farani orang pertama sampai Restoran Kayu Ampang..
Dan juga pelanggan pertama di pagi itu..
Time :  06:00 am.. Hakikat nyer..
Budak lelaki selalu awal dari perempuan.. Kan..??? hahahaa.. :P
Time :  06:35 am.. Dari kiri dila, echa dan ikin..
Tiga jelitawis yang awal sampai sempat meratah beberapa keping roti canai..
Time :  06:50 am.. Roti Canai and Teh Tarik semua dah habis..
Masa ni tinggal Asma seorang je tak sampai lagi hahaa.. :P
Time :  07:00 am.. Still di Restoran Kayu - Petronas Memanda, Ampang..
Kereta Myvi antara yang terlibat dalam trip Penang ni.. Shazmin with Adila..
Time :  07:05 am.. Check all car in good condition..
Fareez makenik penting dalam trip ni..
Sebelum pergi memang rasa excited.. mungkin sebab orang lain excited maka aku pun jadi excited hahaha.. tapi tak la macam yang lain kemas beg 2 minggu sebelum bertolak.. aku still cara aku malam sebelum bertolak baru kemas beg pack aku..

Trip ke Pulau Pinang ni bermula dari 6 - 8 September2013.. yang bekerja sanggup amik cuti Jumaat - 6 September.. sebab plan nak bertolak seawal 6.00 pagi.. tempat berkumpul di Restoran Kayu, Ampang.. so malam tu aku, farani dan shazmin tido rumah hadri.. sebab rumah kami jauh luar dari kawasan..


Suasana Perjalanan Ke Pulau Pinang







Tunggu seorang demi seorang sampai maka last2 pukul 7.15 pagi baru kami bertolak dari Restoran Kayu.. trafik jam pun dah mula.. untuk permulaan ni hanya ada 3 kereta.. first aku, echa, fareez dan farani dalam satu kereta.. second kereta hadri, shazmin, ikin dan suhana.. last kereta suma, haslyna, asma dan adila.. sebuah kereta bersama 3 lagi orang akan muncul kemudian..

Walkie Talkie.. penghibur dan menceriakan suasana kami..  :D
Perjalanan kami sangat ceria sebab echa sediakan walkie talkie untuk setiap kereta.. so bende tu membuat semua orang ceria dengan lawak setiap orang.. boleh main teka teki.. ada yang berkaroke dengan walkie talkie tu.. macam2 lah..

Kawasan Rehat PLUS Sg Perak & Bt Gantang

Antara hiasa merdeka di kawasan rehat PLUS..
Tajuk : Meriah dan meriah bendera ku :P 
Fareez & Echa sempat posing bergambar..
Antara lauk pauk yang di jual..
Tempat parking pun nak bergambar..
Tajuk : Belilah buah - buahan tempatan :D
Berhenti untuk alas perut.. ala kadar kata Shazmin..
Dah ramai2 maka posing aje lah keje nya.. 
Dari kiri Echa, Fareez, Farani, Shaz, aku, Ikin, Anna, Dila, Asma, Sue and Ina..
Kami berhenti di beberapa kawasan rehat Plus Bukit Gantang dan Sungai Perak.. mungkin di sebabkan bulan kemerdekaan maka semua kawasan rehat PLUS ni macam berlawan dalam menghiasi bendera Malaysia.. seronok pulak melayan keadaan yang penuh bendera ni..

Continue Part 2 : Seberang Prai to GeorgeTown
Continue Part 3 : Bukit Bendera to Batu Feringgi
Continue Part 4 : Mandi Laut Dan Makan2 di Tanjung Bungah
Continue Part 5 : Muzium Perang di Batu Maung
Continue Part 6 : Pasar Malam Bayan Lepas - Steamboat - Check Out
Continue Part 7 : Shopping di GeorgeTown - Mee Udang di Taiping (Final)

41 comments:

  1. salam..

    entry ni korang belumpun sampai penang..tapi saya tetiba sgt rindukan rumah sy kt penang..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..

      aah.. belum sampai lagi hehehee.. part 2 sampai la kot.. bagi suspen sket gitu.. :P

      La orang Pulau Pinang ker??? awat tak habaq mai awal2.. :D

      Delete
  2. ohooo patut menyepi..pi jalan penang ghupenye....best2....food heaven tu kat sana..nyummeh!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak DJ.. menyepi sekejap mencari ilham dalam negara sendiri..
      alaaa.. Pulau Pinang jer pun.. bukan Phuket.. sekali sekala cuti-cuti Malaysia la pulak..

      Yep.. memang food heaven kat sana.. nanti buat special pasal food kat penang jer :D

      Delete
  3. wahhh! baju tu siap buat ke utk trip ke penang ni? best2 pegi ramai2. kalo satu kepala lagi best! hiks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. memang baju tu tema kitaorang nak bagi lebih ceria..

      Lelaki t-shirt biru.. perempuan t-shirt merah siap ada ular.. nak pi Pulau Pinang kene la boria.. tak gitu.. :P

      Alhamdulillah semua satu kepala.. kawan sekolah dulu kala.. masing2 faham.. :D

      Delete
  4. Wahh..lama betul bertapa di restoran kayu tu dari jam 5.25pagi sampai 7.15 pagi tu..ye lah kan..pergi ramai2..perlu tggu semua sampai..jln ramai ni best mcm rombongan budak sekolah :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat macam mana Kak JM.. lebih baik kita menunggu orang dari orang lain menunggu kita :D

      Memang kami rombongan bekas budak sekolah rendah pun hahahaha.. :P

      Delete
  5. mula mula baca..retoran kayu
    wah...awal gile deme ni gerak dari KL.
    rupanya restoran kayu AMPANG????
    ingatkan dah sampai restoran kayu PULAU PINANG..

    ceh
    tipah tertipu awal entry lagi..


    best kan travel ramai-ramai yang sama sekepala

    (makan roti jala sensorang...nom..nom...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan dah tulis sebesar- besar nye word AMPANG.. hehehhee..
      ( kat restoran kayu tak ada roti jala.. tetiba2 )

      Biasa lah.. Kak Ansh nye entry IJN pun mula2 baca suspen jugak.. then lega xde pape.. syukur.. tipah tak kena tipu pun.. :P

      Aah memang best travel ramai2 macam ni.. member semua stau kepala memang seronok la.. ( rampas pinggan roti jala - tolak jatuh kerusi hahaha.. )

      Delete
  6. hohhh.. main kasar nampak?
    (terus tendang meja..rampas balik pinggan roti jala sekali dengan pinggan roti canai ntah-sapa-punya)

    *imaginasi tinggi sangat bahaya-sila abaikan*
    hehe
    eh betul..yg mula2 ayat restoran tu tak de AMPANG (gambo no 1)
    (ala...roti jala lagi?)

    IJN tuh gimik je...tapi mmg betul buat test tu mendebarkan
    Alhamdullilah masih sihat

    ok..dah balik KL..maka..sila updet eh entry.tak sabar baca dan komen
    (pembaca tegar katanya...)
    hehehe


    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhh.. lagi ganas tendang meja tu :P ... ( mengalah ketakutan )

      Oh okey salah saya.. janji tak buat lagi huhuu.. nanti tulis ampang setiap destinasi hahahaa.. ( roti telur bakar pun boleh la )

      Alhamdulilah akak anash sihat.. will update soon.. (entry negara lain tak sentuh pun lagi hahahaa.. ) huh..!! aku ada pembaca tegar.. syukur.. :D

      Delete
    2. iya
      akak akan cuba abiskan baca blog nih
      sapa tuan empunya diri blog
      pembaca tegar tak???
      haha
      (sambil kunyah telor goreng)

      haa..tau pun takut...(terus kutip pinggang dari meja makan-nak pi basuh)

      *komen akak nih dah merapu*abaikan

      Delete
    3. tak.. tak.. maksud sy entry negara lain saya belum tulis lagi.. tapi tak pe lah habis kan trip Pulau Pinang ni dulu..

      Pembaca tegar.. nanti akan buat undian hahaha.. :P
      telur goreng jer? nasi mkn le skali ( oh dia diet sbb baru jumpa Doc )hehee..

      Yep.. komen akak memang dah jauh tapi still dlm tajuk..

      Delete
  7. ehm ..mcm makin kurus l..sila upload gambar makanan mcm hari tu ... ok , gempak gak rnr kita sambut merdeka ...tak tahu ada semangat merdekanya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehsilap orang kot.. yang kurus tu kawan.. me?? still tergolong orang yang brlemak lebih hahahahaa..

      Mesti le.. Merdeka kan.. sape yang tak semangat :D

      Delete
    2. But the trip sound extremely best , kamu karaoke lagu apa? Maybe kamu paling belakang so nampak kurus , tp saya rasa awak kurus sikt la

      Delete
    3. Setiap trip mesti try to be extremely best.. baru lah enjoy :D
      Sy? karoke? oh tidak.. suara mcm katak so better duduk diam jer hahaha..

      Delete
  8. Bestnyer jenjalan Penang konvoi macam ni..

    Tapi tak semua pompuan lambat tau..hehehe

    p/s: Kalu ritu kenduri ajak geng p pun ckup aih menu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang best pun jenjalan hari tu..
      Ye la.. tak semau perempuan lambat.. ini ketegori geng ni jer..yg lain tak masuk :D hahaha

      tapi kitorang kat dalam pulau je Kak MJ.. mmg tak boleh la nak pi open house tu.. insyallah next time :D

      Delete
  9. Amboi,mengutuk girls lambat ek?? Zzzzzz, smua girls nak tidurlah pasni~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngutuk??? ish mana ada.. just tak semua kan hahahaa.. :P

      Delete
  10. bestnya jenjalan ramai ramai dengan kengkawan yang satu kepala camni

    bila tengok tengok gambar..pose TT mesti lain dari yang lain...nampak noty anda di situ :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama kawan kot.. memang satu kepala semua.. lagi pun selalu buat trip macam ni.. sy jer first time join..

      Saya lain dari yg lain?? bergaya ye.. noty nop... hahaha :P

      Delete
  11. Replies
    1. Sendiri gigit cili sendiri rasa pedas la hahahaa :D

      Delete
  12. myafmalas nak login12 September 2013 at 13:51

    Best ! Siap ade t-shirt lagi . Boria gitewww :p
    Berjalan sakan la si budak ampang ni .
    X sempat carik laksa ek ? Laksa sedap tu .
    Nanti pegi lain kali carik okay laksa tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penang.. kene la boria..
      nama je budak ampang.. tapi bukan selalu di ampang.. :P
      aik... laksa 2 kali kot makan.. hahahaa.. :D

      Delete
  13. waahhh.. awesome blog.. TT dah travel byk tempat, so cool... kami masa muda2 dolu sgt tight so bila dah agak tua ni hahaaa alhamdulillah baru berkesempatan nak travel.. kena hangkut anak2 jgk bawak tengok dunia..

    tqs singgah.. nanti boleh refer blog ni utk destinasi yg belum sampai insyA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog Kak Mulan lagi awesome kot.. terpegun aja tengok gambar2 di Scandinavia tu :D.. Alhamdulillah rezeki dpt menikmati keindahan ciptaan Allah..

      Seornok la anak2.. kecik2 dah sampai merata tempat ..
      tg singgah sini jugak.. sama2 kita kongsi pengalaman :D

      Delete
  14. Cantiknya walkie talkie berkaler merah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walkie talkie.. ke gegurlz yang berkaler merah tu hahaha.. :D
      owner dia mmg perempuan so merah la jadi nyer..

      Delete
  15. Bila zaman bujang dapat enjoy cam ni mmg bestkan TT...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. well dulu kata nya geng ni besar.. tapi dah ramai yg kawen, kerja jauh and so on.. so tinggal ni je la saki baki bujang/anak dara hahaha..

      Well.. memories the past is the best.. :D

      Delete
  16. syioknyer berkonvoi2nikan... memang adatler dari seawal subuh nak bertolak terus terlaja ke depan... lagi2 ramai gitukan.. wah seronok korang berwalkie talkie gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berkonvoi2 ni memang best.. sebab mcm2 ragam ada.. layan jer.. memang seronok.. ala.. terlajak sket jer.. tak apa.. janji drive safe kan..
      Yep Walkie Talkie antara penghibur kami.. dgn lawak masing2 :D

      Delete
  17. Comelnya. Siapalah yang duduk memangku dagu di kerusi dengan mata yang menjeling ayu itu. Haha. Ops! Lari! :P

    Siap ada walkie talkie. Memang happening kalau travel gini. Tak pernah merasa lagi travel ramai-ramai macam ni. Lagilah sekarang dah kerja, oncall memanjang, tak ada masa nak bercuti sbb masa rehat banyak tidur je. Haha.

    Nice experience. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yang itu memang.. comel di akui semua hahahaa.. :D
      tapi tak perasan pulak dia menjeling..

      Memang walkie talkie tu buat happening keadaan kami..
      Tak pernah try.. boleh la try ajak kengkawan2.. cuti2 malaysia :D

      Delete

  18. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  19. bgusnye siap ade walkie talkie.yg xblh bla siap berpantun tuh..hahah bkn gune buat sesat..hahah.biase hangout kua ngn kekawan lame.xpnh lg g vacation sesame.sadis btol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah konvoi mesti la kene ada walkie talkie.. senang nak tanya or bg direction..
      Tak la selalu hangout tapi keep in touch.. ada apa2 selalu la berjumpa :D mmg sernok jumpa kawan2 sekolah rendah ni ..byk cerita..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...