Sunday, 1 September 2013

Keajaiban Air Terjun Victoria Falls - Part 3


Sebelum keluar dari Victoria Fall National Park.. kami singgah kedai souvenir.. aku beli fridge magnet sebijik jer USD6.00.. habis membeli ada mamat driver offer kami untuk tour Victoria Falls Town dan dia boleh bookingkan untuk naik cruise di Zambezi River.. setelah berbincang kami pun setuju.. sebab dia minta bayaran USD25.00.. dia akan bawa kemana saja kitorang nak pergi..

Nak tunjuk balik..  itu lah Victoria Falls..
But int he same time.. aku minta tawar US$ 20.00 alasan student.. alhamdulillah dapat.. first kami pergi bridge penyambung antara Zimbabwe dengan Zambia.. yang special di sini ialah ada bungee jumping.. setinggi 111 meter.. memang nak try tapi kos USD120.00 pp.. mana ada duit.. budget USD50.00 jer..

Make sure loncat dari platform.. kang terhantuk lak
Ceria selepas selesai bungee jumping 111 meter
With Ridwan di tempat bungee jumping..
Jalan depan sket masuk la border Republic of Zambia -
Malaysian Passport tak perlu apply visa
Then aku tanya mamat driver tu.. ada port boleh mandi kat area zambezi river ni tak? panas sangat.. dia bawa kat satu tempat sunyi.. memang kami jer kat situ.. lepas mandi baru dia bagitau sungai ni banyak buaya.. hampeh betul.. bukan nak bagitau awal2..

Best giler.. memang kami je kat sini.. tak tahu air yang sejuk atau
sebab kitorang dah panas sangat hahaha.. 
Time panas dapat mandi air sungai macam ni memang puas hati :D
Anas main kat tepi sungai jer..
Khalid dengan Anas.. walau cuaca amat panas..
tapi  dah mandi sungai badan jadi sejuk.. :D
Time ni memang rendam kaki je dalam air.. pijak batu panas pulak
Selepas solat berjemaah di tepi sungai.. dia bawa pi the biggest tree and free market.. dapat la aku beli postcard and stamp.. yang lain aku tak kisah.. then pi bayar trip cruise untuk petang nanti.. trip cruise 2 jam setengah dari 4.00 pm - 6.30 pm.. pakej termasuk enterance National Park, makan dan minum.. sepanjang di atas bot dapat tengok dengan dekat alligator, hippo, elephant, pelbagai jenis rusa seperti eland, springbok, kudu, duiker, zebra, baboon, egyption goose, wild hog etc..

Pokok ni memang besar dan lebar.. dan yang mahal sebab dah beratus tahun..  
Dan di atas cruise Zambezi River ni.. kami di sajikan dengan makanan ringan termasuk biscuit, vegetarian pizza, vegetarian samosa dan nachos cheese yang telah kami request.. sebab daging ayam tak halal.. dan air jus, carbonate, mineral, tea, coffee as long atas cruise minta jer unlimited..

Jom naik cruise..

Nak air minta je dengan stewardess  
Kami nampak sesuatu la ..
Hippo atau badak sumbu berenang.. gemuk2 pun boleh berenang tau :P
Dari jauh pun boleh agak dia besar mana :D
Yang ni pulak sekeluarga gajah afrika..
Abang Bujang ni lebih 10 kaki..  dan ini lah yang di maksudkan oleh driver taxi tadi :P
Last activity atas crusie ni ialah menikmati matahari terbenam dari atas boat comey ni.. Bersama kami berempat dari malaysia.. termasuk 4 org tua dari Denmark.. 6 orang dari China.. setelah selesai pukul 6.45 petang.. kami bergegas ke Victoria Rest Camp and Lodge.. untuk mengambil beg kami dan bergegas ke train station..

Jom Layan Sun Set Di Zambezi River - Zimbabwe

Matahari masih berwarna putih
Bertukar oren kemerahan .. dan... dan... 
View yang lawa.. nikmati sebaik2 nya.. sebab tak tahu bila nak datang lagi..
Dan tenggelam.. 
Alhamdulillah kami sempat sampai ke Victoria Fall Train Station sebelum pukul 7.00 pm dan sempat juga membeli roti, air dan crisp untuk bekalan di dalam train nanti.. cuti tak lama so memang tak boleh nak lama di Victoria Falls.. ini pun hari ke 8 kami travel di Zimbabwe.. apa2 pun nak tengok air terjun Victoria Fall dengan mata sendiri dah tercapai.. "One of Seven Natural Wonders of  The World" dah di terokai.. :D

Maka ini lah Zambezi River at Victoria Falls National Park, Zimbabwe
Jika dah sampai Zimbabwe.. Janganlah lupa berkunjung ke sini yer.. 

46 comments:

  1. Wow cantiknya environment!
    Ada gajah... ada buaya darat...

    tak bawak balik memerang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik memang santik hehehe..
      Gambar binatang lian tak clear so tak leh nak letak hahha..

      Memrang? hahaha.. tak lepas kastam.. afrika jgn buat main :P

      Delete
  2. sunset divictoria fall, sgt amaing , kau x perlu ke danau toba sebab ini pun dah chantek

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka tgk sunset and sunrise.. even tempat berlaianan.. :D
      orang kata morib lawa..boleh try jugak huhuu..
      danau toba.. ( google sat ):p

      Delete
    2. Dkt je . Negara seberang .. Encik afif nk adventure try naik ferry ke tg pinang

      Delete
    3. oh negara seberang aja.. :D
      ferry ke tg pinang? mana tu ( google lagi ) hehehee...
      okey je naik ferry ke ape ker.. janji sampai destination :D

      Delete
  3. Tengok gajah dalam zoo shj, tak berapa happening..

    Semua tourist attractions guna matawang USD ke? local currency mcm tak brp digunakan saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zimbabwe pernah ada curency sendiri tapi di matikan sebab duit dah terlalu jatuh.. maka nya USD, EURO dan Pound boleh di gunakan merata tempat di Zimbabwe..

      Jika ada mata wang negara jiran seperti South Africa, Botswana, Mozambique pun boleh di gunakan di kebanyakan tempat..

      Delete
  4. gemuk gemuk boleh berenang.... ha.. ha... jangan pandang sebelah mata tau orang gemuk...
    alamak kot idak dah kena ngapler yerk... boleh dia tak bagi tau...
    yang penting akak nak cakap jeles ooooo tengok orang2 muda dah merasa banyak pengalaman menarik sebegini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. boleh menaikan semangat mereka ni hehehe...
      tapi taxi driver tu kata buaya tak main kat tempat cetek.. dalam ada la buaya.. huhuuu.. suka2 dia jer :P
      alhamdulillah rezeki saya :D
      moga Kak Cho Zila pun dapat ke sana.. :D

      Delete
  5. Wah best tu tgk wildlife...hehehe tetiba seriau je tgk boyaa besar tu...dgn ekor besar cmtu, sekali dia libass cruise korg, leh terbalik tak?hahaha dulu pnah naik boat kat sg kinabatangan, sandakan sabah...siaplaaaa carik2 mana boyaaa ni tak nampak pun...esoknya, kami pi taman boya kat pekan sandakan, seriau jeee semalam duk tercarik2 boyaaa...rupanya boyaaa kat sana besar2 gilerr....haishhh kalo la dia libas boat ktorg smlm tu, mmg naya laaa...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini National Park yang paling best kot sebab naik cruise comey nie.. biasa yang lain masuk guna kereta or 4x4 jer.. so ni mmg unik.. waktu petang byk binatang datang sungai nak minum air..

      Buaya tu mmg besar gedabak nyer hahahaa.. tapi Diorang kata paling bahaya ialah hippo.. sebab dia mampu terbalikan cruise ni.. :D

      Benda mcm tu jgn di cari Kak DJ heheheh :D

      Delete
  6. Weyh.... berani ke bungee jumping tu....OKje bagi sejuta pun belum tentu nak ...takutttt
    Nak berkunjung ke hape TT...pasport pun tak de hehe....
    Tumpang tengok gambar orang tu ajelah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berani sangat .. tapi part yang tak berani tu ialah bayaran bungee jumping tu hahhaha.. :P
      mana lah tau tiba2 kene pi sana ad kerje ke kan.. rezeki Allah nak kasi mcm2 cara ada :D

      Delete
  7. syok gile gi jenjalan backpacking cam ni. sempat plak tu gi mandi sungai kat zambezi. menarik blog ni. akak follow hokay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for coming akak LydSunshine..
      Backpacking je la mampu sebab ia murah.. :P
      Tak tahan.. panas sgt 43 degree.. tu yang pi mandi gak sungai :D
      okey jer nak follow.. again thanks a lot..

      Delete
  8. Fif buat ke bungee jumping tu.. Huishhh seram betul... mmg mencabar betul la selama bertravel ni dengan mandi di sungai yang in the end si driver baru bgtahu yang ada byk buaya yg lalu dkt sungai tu huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bungee jumping siapa tak nak buat hahahaa..
      bende mencabar ni mmg hobi.. mandi sungai tu pun mencabar sebab ada buaya hahaha :P

      Delete
  9. Saya benci buaya, hatta dalam air mahupun didarat, titik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benci.. kesian dia .. bukan salah mak dia yang bertelur :P

      Delete
  10. wow... Africa...
    what an awesome place..
    lucky u.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Africa is awesome place..
      not really lucky.. still lot places need to conquer in africa :D

      Delete
  11. myaf malas nak sign in3 September 2013 at 22:04

    Bungee jumping kat chine tu tinggi jugak . Mcm taw je pasal bungee jumping . Tengok dlm running man je sebenanye . Boleh try la mcm ni * perasan berani .
    Hewhewhew .
    Selamat bertravel uncle . Travel travel travel :')
    * jeles sbb x de passport
    Selagi boleh silelah travel sepuas hati anda . Hehe .


    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Myaf.. bungee jumping rendah ke tinggi ke.. semua nyer menarik :D
      Running man lagi.. ape bende tu..?? hahahaa.. tak pernah tahu pun ape tu.. try la bungee jumping seronok maa..

      Sape suh xbuat passport huhuuu.. tak pe bile dah ada plan nak kuar negara baru buat.. kalau tidak rugi jr nanti :D

      Delete
    2. myaf malas nak sign in3 September 2013 at 22:35

      Afsal puan ? Konpius . Haha ape la uncle ni .
      Alah . Kacang je . Lompat je la . Hehe .* mcm berani .
      Running man tu name bola snuker . Haha . Bukan la . Variety show korea . Ala lebih kurang mcm national geographic jugak . * nampok beno nipunye . Hehe .

      Insya Allah dalam proses la ni . X rugi lah . Rezeki Allah bgi . X g jauh pon vietnam ok la . Hehe

      Delete
    3. Memang kacang jer.. nak loncat tu.. make sure u are the first loncat.. sebab kalau dah tgk orng lain nanti jadi cuak hahahaa.. :P

      oh nak gi korea? ok la.. good luck :D

      Delete
    4. Okayy :p . Kalau i dah loncat kene belanje aaa sebab berani buat kan .

      Korea ? X lahh . Tungguuuu dan doakan . Hehe

      Delete
    5. suka hati jer suh belanje :p
      xde masa hahahaa..

      Delete
  12. (rasa cam nak mengamuk di sini..sbb ada org tuh dapat mandi sungai yang ada buaya afrika)

    sila belanja akak roti jala.
    *tiba tiba?*

    mode: masih berhibernasi (mcm badak dalam air itu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kak anask dah komen.. rindu nyer ( sebab roti jala jer pun hahahaa.. )
      actually sungai tu lebar sesangat.. kami mandi part yg cetek jer pun.. :D
      buaya yang jauh sket kot.. sebab tak nampak pun buaya time tu.. :P

      Tu la.. kalau terapung atas air mcm hippo tu mesti rileks je kan hahahaa..

      Delete
  13. hahaha..rindu la pulak...
    nasib le ttg roti jala rindunyer
    *kesat peluh..lega*

    akak tak pandai nak terapung bagai macam badak tuh

    *makan kuih badak berendam pun ok gak?*

    (sah..akak dah kembali normal ie. sengal...)
    heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu Janggel nak bawa beraya rumah akak je ni.. oh roti jala hahaha..
      Tak pandai? ( memang la sebab bukan badak hahaha.. )

      oh nak sedia kan kuih badak berendam sekali time open house umah akak? xde hal..ok je ..sy ngan janggel makan jer :P ( dah normal boleh la buat roti jala ) hehehe..

      Delete
  14. (baca tanpa drop apa apa komen..terutama tentang roti jala....lalalalalalalalaaa....)

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti jala.. nanti akan email kan resipi supaya akak anash lebih confident untuk buat di rumah terbuka nanti hahahaa.. :D

      Delete
    2. (tutup mata plak....)

      buat buat tak faham
      nak email?
      gigih nyer...rumah akak tak de dapur gas
      bole terima tak alasan tuh?

      hehhe

      Delete
    3. Memang la rumah akak tak de dapur gas.. sebab pakai dapur elektrik kan? hahahaha.. :P

      ye la kalau email kan resipi confirm akak kene buat nanti hahahah..

      Delete
    4. (halamak...mana tau ada dapur elektrik nih?)
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      ok, akak dah jual dapur elektrik tuh
      (bunyi burung hantu kedengaran di belakang rumah)



      hehe

      Delete
    5. mana tau.. dulu kan dah masuk paper orang banyak simpan poskad.. belakang tu ada background elektrik stove :D
      kan .. kan..?

      Delete
  15. byk nyer komen..dah makin ramai follower skrg..kalah kak JM tau heee

    klau akak lepas bungee jumping mesti pening, ia tu.lepas tu senyum katanya tak buat coz mahal kan hiksss

    buaya..alah dia tak kacau lah klau area air cetek dan berbatu tu..tp ye ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak komen? tak de lah.. Kak JM lagi banyak la.. sampai kene next page hahaha.. :D

      Bungee jumping setiap tempat berbeza.. so kene try jugak lah kan hahaha.. aah tak buat pun mahal sgt :P

      Teori tu driver taxi tu yang kasi.. tapi alhamdulillah la kami pulang dengan selamat.. tak de tertinggal kaki tau tangan kat sana.. :D

      Delete
  16. Bestnya pengalaman saudara berkelana....saya pun menyimpan cita-cita yang sama...bestla blog ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki saya.. just merialisasi kan cita - cita jer..
      Thanks for coming and follow this blog :D

      Delete
  17. dan dan dan MS takut nak cuba bungee jumping..
    walaupun ada cita-cita nak buat tu :P
    heeyy nasib baik tak kerna terkam dengan buaya darat tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bungee Jumping tu bukan wajib buat.. tapi kalau buat tak salah hahahaa.. yang pasti ia amat menyeronokan :D

      Buaya darat tak terkam lelaki la Kak Mrs Smile hahahaha :P

      Delete
  18. haha nasib mase mand "abg bujang"xmuncul kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal..dah la tempat tu tak ada orang.. kalau jumpa abg bujang sia2 jer dah jalan jauh2 macam tu hehehe.. :P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...