Friday, 22 August 2014

Update of My Self : August 2014

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Apa kabar kepada semua yang membaca.. Harap semua sihat dan tiada masalah penyakit selepas sakan beraya k.. Alhamdulillah diberi peluang lagi untuk aku kembali mencoret kisah pengembaraan dalam Blog Travel My Way ini.. Setelah sekian lama mendiamkan diri selama hampir 2 bulan.. by the way ada ke yang menanti akan kisah pengembaraan aku..?? Harap2 ada la kan hehee.. Baru la semangat nak update entry  :D

Tak disangka.. walau lama tak update blog ni tapi review blog ni dah melebihi 300,000.. dan follower pun dah melebihi 400 orang.. Alhamdulillah la.. Ini yang buat aku terharu dan bertambah semangat semula nak update blog ni hehehee.. Harap blog yang berusia hampir 2 tahun ini boleh mencapai sejuta review dan seribu follower satu hari nanti.. amin :D


Bersama mereka yang berleher panjang.. Lain budaya lain cara :D
Tour Innlay Lake dengan boat - Pakej RM 14.50 seorang..

Perkampungan atas air, Ladang Tomato terapung di tengah tasik,

Melihat cara unik nelayan di sini menangkap ikan.. 

Melawat Kilang Cerut, Kilang Membuat Perak,
Kilang Kain Sutera dan Teratai dan makan di atas restoran terapung..

Okay seperti yang aku tulis di entry yang lepas.. Aku baru sahaja pulang dari pengembaraan di Bumi Myanmar dari 14 - 18 Ogos 2014.. Alhamdulilah semua aktiviti berjalan dengan baik di Myanmar malah lebih baik dari apa yang di rancang.. Sangat berterima kasih pada orang2 di Myanmar yang sangat baik hati membantu dalam apa jua keadaan..


Kisah Pengembaraan Yang Tertunggak..

Actually aku sendiri tak tahu nak update kisah pengembaraan yang mana.. Pada awal tahun ni pasang niat nak slow down travelling.. so boleh la focus tulis semua pengembaraan.. tapi macam tak sempat nak habiskan "all pending article" kaki dah start berjalan.. Oleh itu aku minta cadangan dari semua pembaca.. Kisah pengembaraan di tempat mana aku patut update dulu..

1. Ireland                        5. Muscat, Oman            9. Bangkok, Thailand           13. Lesotho (Africa)
2. Northern Ireland          6. Qatar                         10. Shanghai, China             14. Trip Pantai Timur
3. Jordan                        7. Trip Labuan                11. Myanmar                       15. Camping di Bentong
4. Egypt                          8. Trip Sabah                 12. Japan                             16. Pekan Baru, Indonesia






Penukaran Status Bujang ke Sudah Berkahwin..

Alhamdulillah.. Dengan rasa seikhlas hati aku memohon doa dari semua kenalan rakan dan taulan untuk mendoakan agar majlis perkahwinan aku pada Ahad - 14 September bulan depan nanti berjalan dengan lancar.. Actually akad nikah telah selamat dilangsungkan beberapa minggu yang lepas.. tapi tunggu majlis confirm dulu baru nak beritahu pada umum :D

Insyallah majlis akan berlangsung di Puchong Perdana.. Bagi sahabat dan kenalan atau pun readers yang mahu menghadiri majlis perkahwinan aku boleh emailkan alamat anda ke afif_4ht@hotmail.com.. Senang aku nak send kad jemputan.. :D


Doakan Majlis Kesyukuran kami berjalan dengan lancar..
Dan Kebahagian serta kecerian kami berdua kekal hingga ke syurga.. :D

Dan yang lebih penting aku mengharapkan doa dari semua akan kebahagian, kecerian dan ketenangan dalam perkahwinan aku ini.. Moga kekal hingga ke syurga amin.. Dan tak lupa juga bagi yang nak jadi photographer untuk majlis aku ini.. pun amat di alu2kan.. Asyik selalu tolong amikan gambar kat wedding kengkawan dan saudara mara jer.. kali ni nak rasa pulak kita jadi subjek gambar hahaa :P


Bertemu Yuna di Nu Sentral Mall..

Pada 12 ogos 2014 aku telah di jemput ke majlis pelancaran pembukaan Cafe Coffee Planet di Nu Sentral Mall.. Terletak bersebelahan KL Sentral.. Apa yang menarik di atas jemputan ini ialah ada tetamu khas Yuna dan Bil Musa.. yang mana aku sendiri tak pernah tahu akan kewujudan nama Bil Musa.. huhuu sorry :P

Mula-mula rasa tak selesa sebab management bagi aku seat second roll kat depan.. dah la datang awal.. tapi lepas ramai yang hadir termasuk beberapa blogger yang lain.. rasa tenang sket la. dan bila yuna sampai duduk pulak betul2 depan kerusi aku huhuu.. well tak ada la peminat or suka dengan lagu yuna.. but dah jumpa amik gambar jer la :D


"Yuna.. give a smile please.."
Sempat Berkenalan dengan beberapa Blogger yang lain :D
Makan - makan selepas majlis pembukaan.. semestinya makan :D
Ada Nasi Beryani, Meat Ball Spaghetti, Lasagna,  Sandwich Ayam, Kek Coklat..


Pengembaraan Backpacker Aku Dalam Dunia Travel

Walaupun persiapan majlis akan berlangsung kurang dari sebulan.. Ia tetap tidak menghalang untuk membuat perancangan trip pengembaraan seterusnya.. Bulan depan kene off sekejap sebab majlis kahwin.. Bulan 10 ni insyallah akan berangkat ke Vietnam..

Mungkin ramai yang telah menjejak kaki ke Vietnam macam Blogger Jari Manis.. tapi tak bagi aku.. sebab dari awal lagi aku tak nak pergi ke destinasi family ni.. macam Vietnam, South Korea or Turkey.. sebab berkemungkinan akan repeat balik lepas kahwin nanti hehehee.. okay tak falsafah aku nie? :P

So insyallah Vietnam akan menjadi destinasi negara ke 32 dalam pengembaraan dunia travel aku dan paling manis trip ini akan di temani oleh isteri yang tercinta. Ya Allah tak sabar nyer.. yeappyyyy !!!  :D


176 comments:

  1. Tahniah Afif atas pernikahan...semoga kekal bahagia hingga ke Jannah..InsyaAllah...semoga menjadi suami dan bakal bapa mithali...Hidup rumahtangga banyak dugaannya...bersabar dalam setiap dugaan k...

    sis pun x pernah dengar nama Bil Musa... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kak Noe Suhaimi.. amin moga kami kekal bahagia hingga ke syurga :D

      Moga dugaan dan rintangan kami dpt hadapi dgn baik insyallah.. :D

      Delete
    2. dah jadi suami org skrg..TAHNIAH afif dan isteri. Moga rumahtangga sentiasa dlm rahmat Allah. ^__^

      lps ni travel berdua la pulak. Lagi seronok dah ada pasangan.

      Delete
    3. Alhamdulillah dab jadi suami hehehe.. syukur.. amin thanks mendoakan kami.. :D

      Insyallah lepas nie akan travel berdua la.. Msti seronok kan :D

      Delete
    4. tahniah afif.. senyap2 dah bernikah rupanya dia.

      nanti cerita la pasal jepun dulu. akak suka jepun.

      Delete
    5. Alhamdulillah.. dah pun selesai.. tinggal kenduri jer ahad ni 14 september 2014..

      Insyallah nanti akan update.. doakan la semangat utk berblog ni bermula semula hehehe.. :D

      Delete
  2. As salam...tahniah n semoga bahagia dunia n akhirat....nak dengar cite labuan...ble?tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. terima kasih.. doakan yer.. oh okay labuan yer.. okay satu undi utk labuan.. :D

      Delete
  3. Tahniah dulu dari kakak atas pertukaran status menjadi suami. Nampak gaya lepas ini travel dah ada peneman speciallah ye..

    Kalau kakak suruh pilih kisahkah dulu Ireland, Oman, Jordan dan Qatar... mesti menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kakzakie.. insyallah lepas ni travel dgn isteri la.. tak la keseoragan lagi hehehee..

      Oh okay cadangan akak akan di pertimbangkan.. terasa nak update kisah dj sana juga :D

      Delete
  4. Alhamdulillah TT..Semoga jodoh berkekalan ke akhir hayat..Aminn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. terima kak RDZ Z.. amin terima kasih mendoakan :D

      Delete
  5. alhamdulillah...tahniah afif :) :)

    wahh byk lagi kisah pgembaraan yg tertunggak ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terima kasih.. :D
      Itu lah tgh tanya pendapat mana yg perlu di update dulu.. :D

      Delete
  6. menunggu jugakk entry blog ni terupdate...akhirnyaaaaaa :)

    wahhh.. patah seribu ginii..hukhuk *gurauje* tahniah2.. semoga kekal ke jannah.. nanti sila update majlisnya yeee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak sibuk kebelakangan ni.. memang susah nak update.. but insyallah akan terus berusaha mengupdate di blog ini.. :D

      Patah seribu ala ala shila amzah gitu.. hehehe.. alhamdulillah.. terima kasih mndoakan.. tolkng send alamat kat email k afif_4ht@hotmail.com.. :D

      Delete
  7. alhamdulilah..tahniahhhh
    selamat pengantin baru acehcehcehceh

    ha penah p newfoundland x...adik iols baru pi sn ikut suami keje sn selama 3 taun..

    ooo pas ni travel berdua ke still alone

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi kak el.. alhamdulillah.. terima kasih .. newfoundland.. ??? Kat mana tu?? Bunyi macam best jer.. 3 tahun.. boleh la menumpang rumah hehehe...

      Lepas ni tgk la if wife nak ikut boleh la bawa if not alone jugak la.. :D

      Delete
  8. tahniah (lagisekali)
    *senyum*
    ngeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakkkkkk Anashhhhhhhh...!!!!!
      Thanksssss... so much....
      Senyum jer ekkk... ngeeeeee :D

      Delete
    2. sys..jgn jerit2 nama akak..malu sket kat emilia tu
      hehehehe
      welcome dik..most welcome..
      (sambung senyum..)

      Delete
    3. Hahahaa.. wat lawak ... lagi jerit kita panggil... senyum sentiasa dpt pahala .. :D

      Delete
  9. 1. Mesti ada..akak JM salah seorang daripada mereka..time tgh update beradd di Ampang atau du obersea nih
    2. Wow...Target sejuta review dan 1000 followers?..in sha Allah...mesti tercapai sbb Afif kan di kenali ramai..peramat dan baik hati
    3.Pengembaraan di Myambar tu atas dasar kerja ke..Afif keje apa skrg samapai di hantar ke obersea.mesti keje hebat nih
    4.bagi akak tak kisah2 mana kisah travel yg nak update dulu better update ikut turutan negara mana Afif terjah dulu sehingga yang terkini
    5.Aper?..dah kahwin..."terkejut'!!! Alhamdulillah dan Tahniah Afif..selamat pengantin baru..sama cantik dan sama padan pengantin nye..pengantin perempuan tu orang terengganu or nogori sembilan?...so sweet!! opss..Alamat akak ada kan..x perlu akak email lagi :-)
    6.Kalau ke Vietnam mmg BEST sgt kalau pergi bersama Isteri..sesuai sgt tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee.. terima kasih kak JM.. masa update nie ada di ampang.. .. tak ada la saya ni smpai kehulu ke hilir sangat.. kekadang jer berjalan.. :D

      Itulah taget jer la nak kan.. berangan sekejap hehee.. tapi kak JM lagi hebat.. lagi peramah kan.. hehehe.. :D

      Delete
    2. Pengembaraan di myanmar tu atas dasar suka2 nak mengembara negara orang.. tak ada kene mengena dgn kerja.. siap minta cuti lagi tu hahahaa..

      Itu lah pening jugak tak tahu mana nak update dulu.. insyallah akan pertimbangkan cadangan akak tu :D

      Isteri negori la bukan terengganu heheheheee.. thanks for the wish.. insyallah nanti akan ke vietnam dgn isteri.. :D

      Delete
  10. sekali pandang ur wife mcm JM..tahniah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila...ahahahah...statement maut tu...jauh panggang dari api lah dear...isteri si Afif tu jauh lebih cantik dan berseri dari JM tau...ahahaha...gelak keras peyut nih...gurau nakal tau heheeh

      Itu sekali pandang..kalau 2 kali pandang ada rupa siapa agaknya yek

      Delete
    2. Kak Zila.. hahahahaa.. Kak Zila.. kesian Kak JM.. tersedak sedak Kak JM...

      Kak JM.. jangan risau.. kak zila bergurau jer tu.. hahaha.. insyallah sy doakan moga jodoh kak JM pun akan smpai nanti..

      Dua kali pandang macam siapa?? Huhuhh.. kene tunggu pengomen lain la hahahaa. :D

      Delete
  11. Selamat ya Bang Afif. Selamat menempuh hidup nikmat dunia akhirat. Betul Kata Mbak Zila, istri Bang Afif sekilas pandang mirip Mbak JM..putih dan cantik ..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi...ahahaha..tolong lah...pandai bergura ehh..JM dan isteri Mas Afif tu jauh sgt bezanya kalau nak di bandingkan...isteri beliau sweet n putih gebus..JM ni kulit sawa matang..dalam gambar je nampak cerah..kalau tgk real..mcm org asli..Afif..jgn percaya ckp dorang..kalau akak ni cantik seperti isteri Afif dah lama kawin tau hihihi

      Delete
    2. Gunadi :- terima kasih.. doakan kami bahagia.. k.. insyallah akan menjadi suamj yg baik..

      Aik kamu juga kata macam Mbak Zila... hahahahaa.. aduh :D

      Delete
    3. Kak JM.. udah2 la tu merendahkan diri.. :D tak ada apa la.. jangan risau.. insyallah saya juga mendoakan kebahgian Kak JM amin... k nanti dtg tau kenduri 14 september.. :D

      Delete
  12. Wow!! tahniah!!!! happy for the new bride ^^ May Allah bless both of you with happiness till jannah..amin!! lepas ni boleh la travel bedua plak...sweetnye korang!!!!! hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks miss.. insyallah lepas nie akan travel berdua la jawap nyer hehehe.. nanti send la alamat.. boleh bagi kam kawen.. :D

      Delete
    2. Ommoooo dpt jemputan la ni ye!! bestnye..time kacih, sat gi den anto alamat kat email ye. Insyallah kalo ade rezeki datang la nnti ke wedding afif ye! thanks again ^^

      Delete
    3. Aah memang nak menjemput la nie.. sama-sama.. okay fah hantar ke belum kat email nie..
      Insyallah kalau hantar dah send kad jemputan kene la dtg yer hahaha :D

      Delete
  13. Tahniah Afif!! Moga bahagia dan ikatan perkahwinan kekal hingga ke syurga:).. Btw, manis jer isteri Afif..

    Nak tunggu cerita dari Middle East,especially Jordan. keep travelling dan blogging err..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Lady Dreamer.. amin.. thanks mendoakan saya dan isteri.. hingga ke syurga.. :D

      Oh okay cerita middle east.. okay jugak cadangan tu.. insyallah boleh dipertimbangkan :D

      Delete
  14. Baraka Allahu lakuma wa baraka alikuma Afif & wife! Puchong.. dekat dah tuh. hehe.
    again...congratulations on the new journey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh dekat dah ker.. boleh la send email.. nak hantar kad kawen.. 14 september nanti k jangan lupa.. by the way thanks so much :D

      Delete
  15. Alhamdulillah dan tahniah...selamat pengantin baru, didoakan berbahagia hingga ke syurga..

    *Muscat, Oman*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. terima kasih..
      Amin moga kami kekal bahagia hingga ke syurga..

      Muscat, Oman.. okay jugak tu :D

      Delete
  16. Congrats, Afif! Saya ada dgr berita perkahwinan baru2 ni tapi duk tunggu pengumuman rasmi tak keluar2 lagi... haha! Tahniah sekali lagi! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetima Kasih Tuan R.a.W..
      Hehehee.. tunggu pengumunan rasmi erk.. hehehee.. :D
      Thanks for the wish.. by the way jangan lupa datang k :D

      Delete
  17. Wah, selamat ya, telah menemukan tambatan hati,semoga menjadi keluarga Sakinah, Mawahdah, Warohmah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih Tuan Wydiamarta.. alhamdulillah.. moga mnjadi keluarga bahagia amin :D

      Delete
  18. Jangan risau, ramai je menanti entri baru. Before this jadi silent reader aje, la ni baru tergerak hati nak buat blog. Btw updatelah Ireland dulu pasal macam rare je dengar org pegi sana. hehehe

    and selamat pengantin baru! perghh tercabar pulak, rasa nak kahwin cecepat jugaklah! hahahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. thanks ni yang seronok nie.. by the way bagi la alamat .. boleh send kad kawen..
      Oh dah buat blog ker.. bagus la..nanti share la link sekali huhuhuu..

      Oh okay.. Ireland erk.. insyallah akan dipertimbangkan.. best jugak update entry ireland nie..

      Delete
    2. Asal nak tercabar.. kawen kan normal jer.. hahahaa.. ada jodoh kawen jer.. buat yg wajib jer tak perlu ikut mcm org hebat.. buat yg termampu sahaja.. :D

      Delete
  19. Tahniah Afif sebab dah jadi suami orang... Puchong Perdana tu dekat sangat dengan rumah saya...

    Shanghai pun OK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. saya pun bersyukur sangat.. oh dekat ker.. nanti bagi alamat di email.. boleh saya send kad kawen :D

      Oh shanghai erk.. :D thanks

      Delete
  20. Selamat pengantin baru.... Afif dan isteri, semoga bahagia ke Jannah. Kat Puchong Perdana ye... hemmm saya selalu ke situ sebab pergi rumah abang.

    Dah banyak sangat N3 yang pending .... hehehe dah tak tau nak buat yg mana dulu kan.

    Mesti lagi seronok lepas ni travel ngan wife sekali....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih di atas ucapan Kak Mystorypic..oh selalu ke situ ker.. bagus la.. senang nak mai kenduri saya.. papepun nnti bagi la alamat yer.. :D

      banyak sangat tapi tak boleh buat apa jugak.. sebab travel dulu dan kemudian baru ada blog hahahaa..

      Insyallaglh siapa tak suka travel dengan pasangan hahaha :D

      Delete
  21. Replies
    1. Terima kasih tuan khairuddin lim.. harap dapat kasi alamat.. boleh saya send kad jemputan :D

      Delete
  22. Replies
    1. update Korea en Din...

      Delete
    2. Update Japan.. huhuhuu.. itu part yg paling susab hahaha.. :D

      But insyallah akan update nanti.. oh ke Korea ke.. boleh la update jugak :D

      Delete
  23. Replies
    1. Hehehee.. sama2 lah kita menghabiskan semua entry tertunggak itu yer.. :D

      Delete
  24. Semoga berbahagia sampai ke Jannah Ustaz..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah .. terima kasih..
      Amin moga makbul doa dari Tuan Khairuddin.. :D

      Delete
  25. Pergh byk perancangan. In sha Allah terlaksana dan tercapai dgn jayanya.

    Tahniah ! Selamat Pengantin Baru. Terima kasih atas jemputan di FB. Tiada aral , In sha Allah sampai. Boleh la selfie dgn pengantin kacak & cantik nanti. Eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak perancangan.. huhuhu..
      Mana ada .. sket jer la :D papr thanks yer ..hehehee..

      Alhamdulillah dapat yer.. bagus la.. nanti mai tau jangan tak mai.. insyallah selfie sentiasa boleh hehehe.. :D

      Delete
    2. Wah kak yan Ty dkt boleh lah dapat pergi..apa pun... taniah abg afifffff!!!semoga bahagia hingga ke jannah ^-^

      Delete
    3. Cik Nun.. email kan alamat.. boleh saya send kad jemputan.. terima kasih mendoakan.. insyallah moga kekal hingga ke syurga amin :D

      Delete
    4. Amin....
      14sept kan...sayangnya..nak pergi tapi tarikh tu ada hal..terima kasih jemput ya..takpa Cik Nun doa Allah mempermudahkan dan berkati kenduri abg afif n isteri ^-^

      Delete
    5. La ye ker.. tak apa la.. nanti pos kan hadiah k hahahaa.. :D
      Pape pun thanks la mendoakan .. moga dipermudakhan segala urusan.. :D

      Delete
    6. Hahaha...hadiah...boleh...kang sampai la hadiah tu nanti..

      Delete
    7. Yeayyy... dapat hadiah hehehee.. :D

      Delete
  26. Afifff...entry myanmar please!hehe cukup ke 5hari myanmar tu?

    Tahniah afif dah kawin...nak sgt pi knduri afif tp xdo rozoki plk..ewah ckp nogori plk kann...hehe takpe pasni kono byk blaha ckp nismilan tu yer! Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak DJjjjjjjj... heheheee..
      Insyallah akan update.. 5 hari tak cukup.. saya dapat cover innlay dgn yangon jer.. kene pi 8 atau 10 hari .. baru boleh cover mandalay dengan bagan sekali.. huhuuu.. sedih gak la.. tapi cuti tak banyak kan :p

      Hehehe.. tak perlu nak berbahasa negori sangat.. cakap melayu asli pun dah okay hahaha.. Kak DJ datang la.. k

      Delete
  27. Salam afif,
    Alhamdulillah tahniah afif dan pasangan.Moga bahagia bersama dunia akhirat dari ciku dan keluarga yang senantiasa mengikuti perkembangan blog afif .:).
    Moga majlis juga berjalan lancar seperti yang dirancang.
    Kalau diberi pilihan ciku nak tengok entry muscat ,oman..hihi..ikutla apa pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Terima kasih..amin amin.. moga Ciku juga berbahagia bersama keluarga hingga ke jannah :D

      Oh okay cadangan di pertimbangkan.. insyallah akan cuba :D

      Delete
  28. tahniah dan semoga berbahagia hingga ke jannah..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cim yayanrahman..
      Amin terima kasih mendoakan kami berdua.. :D

      Delete
  29. Tahniah afif...sy doakan yg terbaik buat afif dan isteri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ain Rawihah.. terima kasih mendoakan kami berdua.. jemput dtg yer.. nanti email alamat yer.. nak send kad jemputan.. afif_4ht@hotmail.com

      Delete
  30. Tahniah, semoga berkekalan hingga ke akhir hayat. Harap semua urusan di permudahkan.Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih di atas ucapan..
      Alhamdulillah..setiap perkahwinan mengharap ke syurga.. terima kasih juga di atas doa :D

      Delete
  31. Assalamualaikum... Alhamdulillah n tahniah atas pernikahan !! semoga segala urusan dipermudahkanNya :)
    sy nak tanya.mcm mana sy nak apply utk keluar dr airport.sbb first time nak transit lama dlm 4-5 hari.perlu pass atau tidak ? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Alhamdulillah terima kasih di atas ucapan.. dan mendoakan kami..moga kekal bahagia hingga ke Syurga amin :D

      Delete
  32. Assalamualaikum... Alhamdulillah n tahniah atas pernikahan !! semoga segala urusan dipermudahkanNya :)
    sy nak tanya.mcm mana sy nak apply utk keluar dr airport.sbb first time nak transit lama dlm 4-5 hari.perlu pass atau tidak ? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung Airport tu di mana.. kerana lain negara lain cara nak keluar airport..
      Ada negara memerlukan visa sebelum tiba.. ada yg boleh VOA = Visa On Arrival..

      Delete
  33. Tahniah da berdua yer sekarang!! Manis org umah dier..Puchong Perdana tu dkt jer ngan Putrajaya hik3!!

    Akak tak kisah mana satu nak update dulu..sume akak baca.. Untung dia da ramai follower.. dah jadik biskut famous amous da dier hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah berdua sekarang.. terima kasih kak mysha.. aah dekat dengan putrajaya.. jemput dtg k..

      Nnti emailkan alamat akak tau.. senang nak send kad kawen hehehe.. ish mana ada ramai la kak.. hehehee.. biasa jer.. :D

      Delete
  34. Assalamualaikum afif, alhamdullilah. barakallahumafikum. bestnya pasni trip semua isteri follow ler. bestnya... lama sheila tak singgah sini, tak tahu pula afif dah selamat nikah. apapepun, sila cepat update entri 15 negara tu. gigihnya awak berjalan.. tapi suka baca pengalaman awak. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Sheila Salim.. Alhamdulillah.. Insyallah lepas ni akan travel berdua la dengan isteri yang tersayang hehehee.. Baru jer announce kat blog jer pun hehehe..

      Oh insyallah akan terus berusaha menghabiskan semua entri untuk setiap negara tu.. gigih tak gigih jugak la.. thanks sudi membaca :D

      Delete
  35. Selamat pengantin baru! moga bahagia hingga ke syurga.amin:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak EijA.. Nanti email la alamat boleh saya hantar kad jemputan :D

      Delete
  36. Salam ukhwah, terima kasih sudi singgah blog saya....sebenarnya, gambar pada entry saya tu ialah gambar pemandu2 motosikal yang berhenti sebentar untuk menghormati detik satu saat semasa Malaysia Berkabung pada 22 Ogos yang lepas....minta maaf kerana entry mengelirukan ya :p Seronoknya sebab boleh travel merata2...cita2 saya yang mungkin tak kesampaian kot hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ukhwah.. Terima kasih sudi datang ke blog ni juga.. Oh baru faham kenapa respect mereka yang bawa motor berhenti di tepi jalan.. tak ada caption mana nak tahu hehehe.. :D Alhamdulillah rezeki ada utk melihat keindahan di negara lain.. :D

      Delete
  37. Alhamdulillah selamat pengantin baru afif dan isteri
    semoga kekal bahagia hingga ke jannah


    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih di atas ucapan.. Amin moga kami kekal bahagia hingga ke syurga.. :D
      By the way send la alamat kat email.. boleh pos kan kad jemputan :D

      Delete
  38. Tahniah afif dan bakal isteri anda. Ada saya terima jemputan tapi so sad that I can't fly over to KL that time. Anyway, congratulation banyak banyak to you and selamat pengantin baru =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Diana Teo.. Oh it is okay .. if you somehow come down here so please attend to my wedding k.. Okay waiting for your invitation soon hehehe :D

      Delete
  39. Wow......sempat pulak kahwin yer TT dlm pada bertravel travel tu hehe.....
    Lepas ni travel dure bawak wifekan......Takkan nak tinggal kot, rugi lew hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. benda baik dan halal ni kene cepat2.
      Tak kisah la tgh travel ke apa.. sibuk ke tidak hehehee.. eh mana boleh tinggal..kene la bawa.. ajar isteri "backpackers" :D

      Delete
  40. Alhamdulillah... tahniah .. sudah pun bernikah :) selamat pengantin baru yer :) semoga perjalanan majlis nanti berjalan lancar dan dipermudahkan segalanya...
    Boleh tak updated Qatar dulu?... teringin nak tahu dengan lebih lanjut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah syukur.. dah selesai bernikah.. terima kasih yer mendoakan amin :D
      Oh Qatar.. okay insyallah akan cuba sebaik2 nyer.. :D

      Delete
  41. tahniah ...title dah berubah

    selamat pengatin Baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. ye lah tak kan nak bujang selama2 nyer kan hehee.. :D nanti email alamat.. boleh send kad jemputan :D

      Delete
  42. Jalan sakan dia.. tahniah.. selamat pengantin baru dik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan kene sakan baru riang sakan hahahaa.. alhamdulillah dah selesai.. terima kasih :D

      Delete
  43. Wahhh bestnya.. bila la nak jadi blogger hebat mcm tuan blogger ni ^^
    Memang best la dapat explore macam2 negara kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kita mula kan dari awal dan dari bawah.. saya biasa2 jer.. ada mereka yg lebih hebat.. alhamdulillah memang best melihat sendiri :D

      Delete

  44. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Sama2 lah kita menolong yer :D

      Delete
  45. seronok tgk blog afif ni sbb byk travel merata2 hehe..
    wahhh dah selesai mjlis nikah ye? smoga dipermudahkan nti majlis 14 september :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sebab sudi dtg terjah ke blog nie.. alhamdulillah berpeluang utk travel..
      Aah alhamdulillah dah selamat nikah.. jemput la yer 14 sept ni kenduri.. nanti email kan alamat ke afif_4ht@hotmail.com :D

      Delete
  46. mabrukkk ya akhi dh nikah pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. akad nikah dah selesai :D

      Delete
  47. wah!! congratulations!! barakallahumma!! :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. terima kasih ya.. doakan kebahgian kami :D

      Delete
  48. Salam. Saya bagi alamat. Teringin nak hadir majlis tt. Semoga bahagia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. sila berikan alamat Tuan Khairuddin Lim ke email saya afif_4ht@hotmail.com :D
      Amin semoga kami bahagia.. :D

      Delete
  49. barakallahulakuma bro afif....smoga bahagia hingga ke jannah....baik punya perancangan patutla xde vietnam dlm list...tercari2 juga haritu...laa ni baru terjawab sbb ape...sebabbb nak pegi bedua lepas tu bertiga berempat rupanya...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Cinet.. amin semoga semua nya di permudahkan Nya..

      Yeap itu lah jawapan nyer nak pergi lepas kahwin.. sebab malas nak repeat lagi sekali hahahaa... berdua bertiga berempat??? Hahahaa.. :P aminn

      Delete
  50. alhamdulillah dapat travel sana sini, tumpang cuci mata :) nini klik iklan kat sini ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. di beri peluang ke beberapa tempat.. sila2 la dtg selalu yer.. iklan kita tak dapat apa2 la hehehe.. :D

      Delete
  51. Assalam,
    Tahniah yer..moga bahtera dicucuri rahmat & sentiasa dalam lindungan Allah..
    Melambak betui travel log nak kena baca ni..
    semua best2...
    jemputla join blog kecil2an akak yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Terima kasih di atas doa akak amin moga kekal bahagia hingga ke syurga :D
      Tak apa la.. perlahan2 la kalau nak baca semua hehehee..insyallah akan join blog akak :D

      Delete
  52. eh! tak tecekik ke leher depa tu...
    wah! lma menyepi rupanya sudah betukar status TAHNIAH! ;)
    sy doa kan blog ni akan ada follower beribu ribu lemon okeyyy ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa.. tercekik tu tak tahu la.. tengok hidup jer ada yang tua lagi panjang leher diorang.. aah lama menyepi pun sebab kerja pastu ada kerja sket.. and dah kawen hehehee.. Terima Kasih.. :D
      Insyallah moga akan dpt beribu2 lemon follower nanti hehehe :D

      Delete
  53. Jauh berjalan luas pandangan..hehee
    Tahniah atas pernikahan.. moga kekal hingga ke Jannah.. harap nya semangat menulis tu makin berkobar lah ya dgn adanya isteri di sisi... ramai nak rujuk sini ni bila nak melancong... hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi jauh pemandangan lagi luas kaki perlu melangkah.. :D
      "Well a 1000 miles journey start with one step.."
      Alhamdulillah dah selamt nikah tinggal kenduri jer.. terima kasih mendoakan kbahagian saya.. insyallah harap makin berkobar ada isteri nak mengarang story travel bersama hehee.. :D

      Delete
  54. As salam...
    Taniah di atas pernikahan dan di doakan semoga berbahagia hingga ke jannah...
    Insyallah kalau x da aral melintang...saya sampai umah afif 14 september nnt...
    hehehe..tq diatas jemputan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Terima kasih sudi melapangkn waktu untuk mai kenduri.. amin moga kami kekal bahagia hingga jannah dan dikurniakan anak yg ramai.. .. ok see u there.. :D

      Delete
  55. Selamat Pengantin baru. Semoga dikurniakan Allah keahagiaan dan kesejahteraan dunia akhirat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. amin semoga kami kekal bahagia hingga syurga.. jemput hadir yer :D

      Delete
  56. waa..byk travel..
    selamat pgantin baru ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah di beri kesempatan untuk melihat keindahan alam semula jadi..
      Terima kasih :D

      Delete
  57. wah.. alhamdulillah.. dah tukar status.. terkesan bace entry ni.. rase macam syok gitu.. tuan blog dah tukar status..

    fifi punye style.. fifi suke update yang pendek2 dulu.. jadi habis update kluar dari list.. nanti sikit semangat lebih nak update..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah selamat bertukar status.. siapa tak gembira bila menjadi suami isteri..

      Oh terima kasih dengan cadangan tu fifi.. insyallah boleh juga buat macam tu.. :D

      Delete
  58. wahh.. sudah kawennnn.. tahniahh.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'aah Alhamdulillah.. Dah selesai semua nyer.. Mohon doakan kebahgian kami yer :D

      Delete
  59. Tahniah atas perkahwinan. Barakallahu lakuma wa baraka alaikuma..semoga kekal bahagia hingga ke syurga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. terima kasih di atas ucapan tersebut.. dan doa yg terbaik.. insyallah amin.. moga kekal ke jannah :D

      Delete
  60. Tahniah.. selamat pengantin baru... semoga kekal hingga ke jannah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. jazakillahu khairan kasiran.. amin moga kekal hingga ke jannah :D

      Delete
  61. Selamat pengantin baru... teruskan mengembara dan berkongsi cerita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Saudara Saffuan Jaafar.. :D insyallah akan terus berkongsi kisah pengembaraan :D

      Delete
  62. haaaa patut lama menyepi encik time travel rupanya banyak sungguh events kekeke.. tahniah tahniah tahniah !!! dah jadi pengantin baru. mabruk :D semoga bahagia dunia akhirat. lama CT tak jenguk sini sampai entry bulan 8 ni pun CT baru baca.

    btw cepat cepat upload entry jalan-jalan lagi. tengok tu ada banyak tertunggak. kesian kami fan fan ni dok tnggu update kekeke..

    ps : souvenir :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog nampak menyepi tapi badan still active dgn travel and hiking hehehee... tak tahu bila nak ada masa nak update kat blog ni.. doakan la.. :D

      Erkkk souvenir hahaha.. okay okay.. :D

      Delete
  63. ireland...ireland..ireland pelissss;p happy newly wed TT!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh okay dalam pembikinan ni.. insyallah siap nanti akan publish hehehe... and thanks for the wish.. :D

      Delete
  64. ada tak sport travelling blog... contohnya macam orang msin golf sana sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kriikkkkkk... Kriiikkkkk... Kriiikkkk... ( Bunyi Cengkerik ) :P
      Huurmmm... tak tahu la pulak ada that kind of blog.. Kalau ada jumpa nanti akan linkkan kat sini k :D

      Delete
  65. Assalam....salam ukhuwah dari bunda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...
      Salam ukhwah juga dari saya..
      Terima kasih datang berkunjung ke sini :D

      Delete
  66. not almost but most likely u hv been travelled around the world !!!
    nak tanya mcm mana nk bajet duit gaji ek klau nk travel ??

    cz even spend 3 days to sg pun dah kosong poket ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeapp.. that is my hobby.. and the thing i want to do.. conquer the world with my own feet..

      Macam mana nak bajet duit gaji.. hurmm senang jer.. try hidup dengan amount yg kita plan bukan dgn amount salary kita..

      Dan belajar saving setiap bulan satu amount yg mmg tidak akan kita sentuh.. than u wi see after a year how big that amount will be.. :D

      Delete
  67. Assalamualaikum.. salam ukhuwah dari Miesha-Jept.
    Pertama kali jejak ke sini, tau blog nie dari blog JM
    Selamat Pengantin Baru & Selamat Bercuti bersama isteri tercinta : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. salam ukhwah juga dari saya.. thanks for coming here..
      Oh yeker.. tau dri blog Kak JM.. segan la.. dia blogger besor.. kita ni kecik2 jer huhuuu..

      And thanks for the wish... :D

      Delete
  68. en travel lama x singgah sinii.nak tgk lokasi mana pulak en tavel fly kali ni.x sempat on9..en travel dah kawin kerrr? selamat pengantin baruuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah... kita pun dah lama tak buat blog walking.. alhamdulillah dah beberapa destinasi selesaii selepas raya baru nie.. insyallah akan update nanti..

      Aah dah kawin ada jer inform dlm blog nie.. itu lah lama tak jenguk sini mana nak tau kan :D

      Delete
  69. jom dapatkan flight tiket Air Asia secara PERCUMA....

    http://Rose-Stone.sharethisstory.net/my-852394-5736

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm scam jer bunyi nyer..
      Heheheee... :D

      Delete
    2. Time Traveller..bkn scam lah..saya dah klik link tu td..ok gak..dah isi pon form tu..mane taw ade rezeki saya dpt tiket perucma nnt..hehehehe

      Delete
    3. Oh ye ker.. terima kasih sudi memberitahu.. insyallah nanti saya akan dtg menjenguk ke link tu yer :D

      Delete
  70. tahniah.. Alhamdulillah selamat melangsungkan perkahwinan... semoga berbahagian hingga ke syurga...

    wow byknya cerita terunggak xupdate lgi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. trima kasih sudi dtg ke sini huhuhu.. terharu.. :D
      Amin miga kami kekal bahagia hingga ke syurga.. :D

      Itu lah psl mmg banyak ceruta tertunggak ni ... pening kpla nak abis kan heheh..

      Delete
  71. Congrats TT Afif on ur wedding :) CN doakan afif dan wife bahagia till jannah, In shaa Allah.

    Byknya list destinasi utk di update. hehe.. CN rambang mata nak suggest which 1 patut d update dulu. hehe... mungkin patut mula dlm negara dulu..kot..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terima kasih sudi mendoakan kami berdua.. insyallah kami akan jaga perkahwinan ini dgn penuh kebahgian hingga ke syurga :D

      Oh okay jugak update dalam Malaysia dulu kan.. thanks for the opinion :D

      Delete
    2. u are welcome :)
      CN tunggu nak baca next update. hehe...

      Delete
    3. Okay dah update Jordan Part 1.. :D

      Delete
  72. lama xsinggah sini. selamat pengantin baru buat afif dan isteri :) comel wife dan smoge kekal hingga ke akhir hayat.


    banyak list nk travel.. semoga dipermudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. kita pun lama tak update.. apa boleh buat.. sibuk sket huhuhuu... btw thanks for the wish.. bukan list nak travel but list nak update huhuuu.. :P

      Delete
  73. selamat pengantin baru afif! lama x dengar khabar...update jugak akhirnya ye..hehehe..

    p/s : masih menunggu gambar ni..kekeke :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. THANKS... hehee.. mmg dah update tpi dia komen kat entry lama hahahaa... :P
      Okay2 will send as soon as pssible.. :D

      Delete
  74. wow.....satu pengalaman yang hebat. dapat melihat dunia lain...tahniah...semoga terus berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks..insyallah akan terus berkongsi pengalaman di dunia blog Travel My Way ni.. :D

      Delete
  75. Lepas ni lagi bestlah ek mengembara....boleh bawak bini hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah... nak buat cara travel baru dgn isteri.. lebuh menceriakan :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...