Wednesday, 14 May 2014

Sehari Di Kawasan Pedalaman Temerloh - Pahang

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.

Bermula kisah pada 2 minggu yang lalu.. Alhamdulillah Allah Taala mengizinkan aku menziarahi salah satu kawasan yang masih penuh dengan kehijauan alam sekitar iaitu dearah Temerloh.. Sebenarnya secara tak langsung nak pergi ziarah Rumah Pak Ngah - Saudara yang bau2 bacang pun tak ada kalau nak di ikutkan.. sedara atas sedara la lebih kurang.. tapi "saudara" la hahahaa...


Suasana indah di kawasan pendalaman - Ramai orang asli di sini :D

Perjalanan dengan sebuah kereta yang dimuatkan 4 orang dewasa dan 5 orang kanak2 kecil berusia 2-10 tahun.. Memang padat kereta tapi kecerian yang ada memeriahkan lagi keadaan hingga terlupa keadaan kereta yang sempit hehehee..

Perjalanan memakan masa hampir 3jam dengan pemanduan yang baik.. Dari Pekan Kuala Krau mengambil simpang terus menghala ke pendalaman sejauh 35 batu.. Tahukah anda 1 km bersamaan 0.621 Batu atau pun 1 Batu bersamaan 1.609 km.. Saje aku bagitau in-case korang semua terlupa atau memang tak tahu huhuuu..


Kene menyusuri sejauh 35 batu.. Dalam betul Pak Ngah ni duduk huhuhuu.. 
Antara rumah orang asli di sini.. Lengkap dengan kemudahan :D
Anak sungai tak jauh di belakang rumah Pak Ngah.. Tenang jer kan.. :D
Ada seorang ayah dan anak sedang memancing ikan di anak sungai ini..  

Okay kenapa aku nak kongsi cerita ni dengan semua pembaca sebab sebagai budak bandar aku memang teruja dan excited sangat masuk kampung (Jakun).. lagi2 kampung yang masih tidak disentuh oleh pembangunan.. Memang best dengan air sungai yang bersih, nak mandi, tangkap ikan baung, patih, lampam, kelah dan sebarau pun boleh..


Sampai rumah Pak Ngah kita makan tengah hari dulu.. lauk kampung simple dan sedap..

Dan paling best bagi aku bila ikut Pak Ngah dan Atuk masuk kebun dengan keluasan lebih 15 ekar.. Hasil dari kebun yang kami dapat ialah 4 Tandan Pisang pelbagai jenis, 50 kuntum Bungan Kantan, seguni kecil Tangkai Jering, Terung dan Pucuk Ubi kami pungut.. 8 Jantung Pisang dan satu beg plastik Cili Padi.. dan yang paling best ialah Cendawan Busut..

Cendawan Busut ni aku sendir tak pernah makan tapi Mak Ngah kata rasa dia sama jer dengan cendawan lain tapi kene masak lama sket kalau tak nanti boleh pening kepala.. Pak Ngah kata pulak Cendawan Busut ni tumbuh atas busut anai2 sebab tu dia dipanggil nama tu.. aku pun iyer jer la.. Mak Ngah buat cendawan busut masak tumis untuk lauk tengah hari.. Perghhh sedap.. Terbaikk.. !!


Aktiviti Masuk Kebun :D

Nak turun kebun pun excited ker hehehee.. :P
Siapa sangka - Pemandangn indah itu nun jauh di sana ..
Kutip Cili Padi Kampung huhuhuu pedas okay :P
Pak Ngah gagah nak dapat pisang dari ladang untuk kami bawa pulang..
Aktiviti membuat kecoh di Ladang Pak Ngah.. :D
Cili Padi .. Jantung Pisang semua kita kebas hahahaa..

Pernah dengar tak "Pisang Tak Akan Berbuah Dua Kali"
Aku pun biasa dengar tapi tak pernah nak fikir dengan lebih lanjut..
Bila Pak Ngah potong tandan pisang tu.. Pak Ngah terus tebang pokok pisang tu..

Aku tanya Pak Ngah kenapa tebang pokok pisang tu..
Masa tu la Pak Ngah gelak.. Bandar benor kamu ni..
Pisang kan berbuah sekali jer.. tak pernah dengar ke pepatah tu..

"Pisang Tak Akan Berbuah Dua Kali" Sambil aku digelak oleh sepupu lain :P

Selepas penat berpeluh di kebun.. Pak Ngah dan Mak Ngah bawa kami semua mandi sungai.. memang best dengan air jernih dan bersih.. boleh nampak ikan bermain lagi tu.. kedalaman pun tak dalam sangat.. Omutih kata "just nice" hahahaa.. Sambil bermandi manda dengan air sungai.. Pak Ngah bawakan kami Kelapa Pandan untuk minum nak hilangkan dahaga dari kebun tadi.. layan beb  :D


Aktiviti Mandi Sungai :D

Subahanallah - Cantik - Bersih - Jernih - Nyaman - Sejuk  :D
Kita mandi tempat yang tak dalam yer kanak-kanak.. :D
Gembira semua sepupu sepapat.. Anak buah bagai hahahaaa   :D
Sambil mandi sambil minum air kelapa pandan.. sedap jer manis pulak tu   :D


Balik dari mandi sungai kami singgah gerai Pisang Goreng.. Harga satu pisang goreng 10 sen.. memang murah sangat.. dah la sebiji pisang tu dibelah dua sahaja.. memang puas la makan.. Sehari di kampung memang rasa excited sejakun habis.. semua benda aku nak buat.. loncat sana sini huhuu :P

Karipap 3 biji RM 1.00 - Pisang Goreng sebiji RM 0.10.. Makanlah puas2 huhuu.. :D
Make sure minyak isi penuh sebab di pendalaman ni tak ada stesyen minyak huhu..
Kalau habis juga kene beli di kedai runcit Seliter RM2.80..

Bukan setakat udara sahaja yang nyaman dan bersih.. bayangkan lah parit tepi rumah Pak Ngah ni pun air jernih sampai aku perasan ada udang bermain.. Kalau ikan tu biasa la kan.. tapi bila kata udang tu makna nyer air memang bersih.. Dan ternampak burung wak-wak dan juga itik terbang di sini.. Aman nyer suasana kampung huhuu :D

Hasil Dari Ladang  :D

Ini lah dia Cendawan Busut.. Siapa tak kenal cepat mengaku hahahahaa :D
Hasil setelah dibahagi-bahagikan pada semua huhuhuu :D

Dulu masa kecik2.. dan masa arwah ayah aku ada memang la aku ada kampung tapi sekarang ni dah tak ada kampung.. Rindu kot nak masuk dalam suasana kampung.. tak kisah la kan orang nak kata aku jakun ke apa ker.. janji kita enjoy huhuu.. Sebab tu la jugak terasa nak cari bakal isteri yang ada kampung hahahaa.. boleh tak.. :P Okay tak mau komen banyak k bye !!

148 comments:

  1. seronok gilaaaa.....
    taknak komen banyak..sebab rasa mcm jelesnya..

    haha..
    tp suasana mcm tu memang best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe.. Itu lah istilah seronok ... Jeles ker? apa boleh buat layan jer la huhuuu.. :D
      Yeap suka dengan suasana macam ni hidup pun aman tenteram jer :D

      Delete
  2. wow bestnya mandi..hihihihih :D sekarang ssh nak cri kawasan perkampungan yang masih hijau dgn alam sekitarnya especially semenanjung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mandi kat sungai tu memang best.. seronok dah la bersih orang pun tak ada.. kami jer yang buat kecoh huhuhuu.. Moga kawasan hijau macam ni berkekalan la :D

      Delete
  3. TEMERLOH KG APA EK
    SAYA ORG TEMERLOH GAK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di Temerloh kalau tak silap di Kampung Ulu Bedok kot.. Dah hujung Temerloh dah pun.. oh orang Temerloh gak ker :D

      Delete
  4. xtvtv mandi sungai mmg xtvtv terbaek di Malaysia,
    lepas tu berkelah pula tepi sungai,
    makan nasi putih sama ayam merah.
    perggghhh...
    terbaek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu aktiviti mandi sungai memang terbaik sekali.. rileks jer.. tapi kalau dah tambah mcm Tuan Shark Kay kata tu memang dah tahap paling meletop happy.. aduhai rindu nyer huhuhuu :D

      Delete
  5. Untung la mana2 awek yg ada kampung... Mesti berderet komen mengaku ada kampung nanti, haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan R.A.W.. untung la kalau ada yang sudi.. kita ni mana nak laku sangat hahaha.. :P
      Tuan RAW ada kampung tak? huhuhu.. nak singgah boleh? :D

      Delete
    2. Cuba test market, buat post "Misi Mencari Isteri", tgk laku ke tak laku, haha!

      Kampung saya kat tgh bandar walaupun tak la mcm KL, masih bandar lagi. Kampung waktu kecil dulu2 mmg kampung betul, rumah tak jauh dari sungai. Belakang rumah pun ada kebun buah. Tepi tangga rumah ada pokok2 durian... Tapi sekarang semua tinggal kenangan je... haish!

      Delete
    3. Cuba test market?? hahaha Tuan RAW buat dulu pastu confirm saya follow huhuuu.. :D
      Itu lah kan sayang banyak yg indah itu hanya lah kenangan sahaja yang ditinggalkan..

      Delete
  6. Wa..memang teruja!!! Bestnyer..ala-ala krabi lak jalan nak masuk tu!!

    Rasa nak terjun dalam sungai tu...adoiiii... bestnye!! Ok saya mmg kenal cendawan busut tu!! Sgt sdp buat sup!!hehehehe

    Puas makan kan klo kat kg!! Jantung pisang pebret tu bukan men demok2 lagi.. waaaaaa sgt Jeles tahap dewa nih!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh ala2 Krabi..??? saya tak tahu sebab belum pernah sampai Krabi huhuu :P
      Rasa nak terjun?? macam tu la kitorang terjun masa nampak jer sungai tu hehehee..
      Oh kenal ke bagus la sebab itu first time dengar huhuu..
      Memang puas mkn nk masak apa pun amik jer dan terus masak.. jeles tahap dewa huhu takut :P

      Delete
  7. best pulak jalan2 nye...lagi2 mandi sungaiii woohooo!! memang syiok la !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila berjalan kene la enjoy dengan environment persekitaran :D huhuu seronok :D

      Delete
  8. kampung adalah syurga ketenangan hihi...banyak gak ek bawak balik hasil kmpung balik town ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu syurga ketenangan yang terindah :D
      Terbanyak sebab dah di suruh bawa balik macam2 huhuuu.. amik je la :D

      Delete
  9. meriahnyer...macam2 gambar aktiviti... seronoknyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti la meriah .. bila budak bandor masuk kampung hihihihii :D

      Delete
  10. salam. wow...seronoknya mandi sungai..sungai dekat belakang rumah dekat kampung fuhh dalam gila..tak berani nak mandi sungai..kalau ada cetek macam ni jugak..
    seronok kan dekat kampung..dapat jugak posing dengan pisang sekali dengan jantung pisangnya heee :D
    btw menabung whisper :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Sungai ni ada yang dalam ada yang cetek.. kita main dekat yang cetek jer la.. nyaman sejuk jer air sungai :D
      Aah kalau dah excited sampai dengan pisang pun kita posing kan kihkihkihh..
      Thanks for coming here.. will follow u back :D

      Delete
  11. Saya lebih suka guna 1km=5/8 batu dan sebaliknya.. mudah nak ingat.

    Pergi kampong bakal orang rumah ke Afif... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu masa tgh belajar ada la tahu pasal ukuran batu ni.. tapi bila dah lama tinggal kene google balik hahahaa.. eh bakal kampung? ish mana ada.. ni kampung ni adoii huhu :P

      Delete
  12. Tak pernah lagi explore Pahang. Pergi Cameron je pernah T.T Ehe pun boleh la kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah ini first time nak explore pahang selepas balik Malaysia... Memang teruja abis la :D

      Delete
  13. ha..ha.. part yang aku paling x tahan bro..kenapa pisang tu kena tebang? memng bandor bebenor kome ni ya.. nampak damai kampung ni...sungaipun cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat macam mana kan.. tak tahu lebih baik bertanya... dari buat dekk je hahaha :P
      Kampung ni memang damai.. sungai pun dalam jagaan yang baik :D

      Delete
  14. Hoho terus teringt balik kg dolu2 cmni la...siap main msk2 lg bwh pokok...haha tp lps arwah tok n wan takde, semua duk bndar....xda dh aktiviti mcm dulu...huhu bestnyaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la .. kenangan kampung tu memang terbaik.. dulu musim buah mesti masuk dusun kumpul segala bagai buah yang ada kat anjung rumah huhuu... bandar orang main hadap PC jer.. sedih kan..

      Delete
  15. bestttnyerrr bestnyerrr...... hehe... dah nama org bandar kan... mmg jakun ler...

    masa zaman study dulu, ikut besfren balik kampung dia... siap panjat pokok rambutan..pastu amek gambar... habes jadi bahan ngan sedara mara kawan tu... katanya.. "sian org bandar sorang ni.. xpenah panjat pokok" keh keh....

    seronoknyaaa bila merasa dapat duk kampung kan..kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuuu... jakun pun tak pe biar la asalkan enjoy huhuuu :P
      La tak ada kampung jugak ker.. sama la kita orang bandar huhuhu..
      Kampung memang seronok pun .. tenang jer :D

      Delete
    2. haah.... xde kampung pown..anak jati KL.... hehe....

      ada peluang dpt merasa duk kampung... manfaatkan dgn sebaiknya kan..kan...

      Delete
    3. betul tu.. kita ni anak jati KL kalau dapat kampung tu kene enjoy sebetul2 nyer jangan malu2 nanti sendiri menyesal hahahaa.. manfaat kan nyer :D

      Delete
  16. wah! tuan blogger pi masuk kpg pulak..bgus2..timm punya kpg 20 tahun sblum mmg suasana mcm ni..tpi skng da brubah, sungai da keruh sbb ada perumahn tman, kilang sembelih ayam..da xsma lgi..alhmdulillah umah timm still lgi penuh dgn pkok2..masih lgi rsa nyaman klau bgn pagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok la ada lagi rumah kampung penuh kampung atleast kan.. walau sungai dah keruh huhuu.. Harap dapat la bertahan alam semula jadi yang di Temerloh ni huhuu :D

      Delete
  17. wahh seronoknya.. cari bakal org kampung la, tak pun org asli. selalu bleh blik kampung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaa.... tak berani nak kata.. tengok jer la macam mana nanti huhuu :D

      Delete
  18. bestnya redah kampung camni..terasa seronoknya mandi sungai tuh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la suka redah2 kampung macam ni huhuhuu.. mandi sungai bagai kan huhuu :D

      Delete
  19. alhamdulillah...kg saya walaupun tak 'sekampung' macam ni, tapi masih lagi damai dan sentiasa menggamit saya untuk pulang. maklumlah kg persinggahan sekarang ni di CH memang tak ada tempat yang tak tercemar... ingat cuti sekolah ni boleh la round2 pahang dengan terengganu...

    ** sedapnya cendawan busut tu. kt kg saya panggil kulat pusu je. once orang dah jumpa di satu tempat tu, diorang akan ingat sebab benda tu akan tumbuh di tempat yang sama je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung la ada kampung sendiri yang boleh dinikmati bila2 masa.. tak perlu nak tumpang kampung orang lain huhuu... oh nak round pahang dan terengganu memang terbaik..

      Cendawan busut tu memang sedap.. oh kulat pusu eh.. macam2 nama ada tapi rasa tetap sama kan .. teringin nak pi lagi sebab nak mkan cendawan ni jugak huhuu :D

      Delete
    2. best kan masuk kampung..meh la melawat kg sy plak..kekekke..
      cendawan ni ada time guruh..baru lepas kot musim dia..kalo goreng pedas lg best..terangkat gitu..tp sy suka masak cendawan ni goreng kunyit n letak lada hitam je..pun dh sedap sgt dah..salam kenal en afif..cmne eh nk follow blog kamu ni?

      Delete
    3. Oh best nyer ada kampung macam ni.. nak ajak kita datang jer huhuuu.. biasa la tak de kg la kata kan huhuu.. macam nak follon kat sidebar ni kan ada follow button "join this site" sila la click di situ yer :D terima kasih ..

      Delete
    4. sy tinggal kt bera..kalo nak explore tasek bera pun boleh..hehehhe..datang je la..dialu2kan..suka tgk cara org bandar masuk kg..appreciate sgt diorang kt kg..mcm baru ni,sy ada program tanam pokok dgn student sri cempaka international school kl,suka la tgk diorg..x kisah pun..hehehhe..kami yg kt kg ni dh jemu la tgk ladang2,utan2..hehehhe..ada masa jengah la blog sy..baru belajar berblog je..byk kekurangan lg..hihihi..kelkatujelita.blogspot.com

      Delete
    5. Oh bera ker.. insyallah menarik juga tu tasek bera.. belum pernah sampai lagi tu :D
      suka orang bandar masuk kampung erkk.. bagus la ... huhuuuu... iyer la org bandar nak lari kg.. org kg nak mai bandar huhuuu..

      Ok will visit your blog :D thanks yea ...

      Delete
    6. tp sy suka kg lg..hahaha..walaupun kebanyakan org kg nk ke bandar tp sy x..kalo jln2 tu ok la..kalo nak stay bandar kena pikir byk kali..hehhehe..haah suka sbb diorang mcm x tau ape yg ada kt kg..suka tgk gelagat diorg..tulus sgt :)

      Delete
    7. Uihhh tak baik tau gelak tengok gelagat orang bandor masuk kampung huhuhuu :D

      Delete
  20. Wah..jeles sangat-sangat!!Mesti sedap dapat makan sayur n buah-buahab terbaik dari ladang n mandi air terjun. Cendawan busut memang rasa lain ek compare ngan cendawan kita biasa beli kat supermarket?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus lah jeles huhuhu.. aah sedap makan hasil dari ladang tu.. segar bugar gitu huhuu :D
      Ermm rasa dia lain sket la.. tapi still rasa sama dengan cendawan yg kita beli di supermarket tu.. :D

      Delete
  21. 15 ekar , luas tu. mmg kayalah pak ngah.
    baik bawa hasil kebun penuh kereta .Betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang luas.. tanam kelapa sawit .. pisang.. dengan tanaman lain tinggal baki sket jer.. bagus la tak biar tanah kosong.. hehehe mana tau penuh but kereta hahaha :P

      Delete
  22. hijau je kawasannya...barulah 'natural beauty' :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu setuju.. Natural Beauty :D... aman damai dan tenteram huhuhuu..

      Delete
  23. menarik aktiviti. wah,lama x mandi sungai!.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu mandi sungai adalah aktiviti menarik huhuu :D

      Delete
  24. Mmg best ada kg ni terutama klau tanah sendiri boleh tanam mcm2 tumbuh subur lak tu nak mkn semua bagai ulam dan sayur ada x perlu nk g carik kat pasar dh le mahal arghh rindu sama org kg lagi best klau kg ada sg mcm pak ngah afifi tu bestnya petang pegi berkelah wahhh hilang stresss. Akak nk cari bakal suami yg ada dusun leh mkn durian, manggis dan ranbutan byk2 heeeMmg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu dah la saya ni suak bercucuk tanam.. tapi duduk rumah flat apa boleh buat kan.. Seronok bila apa yang kita makan tu adalah hasil dari kita sendiri huhuu... Memang hilang stress habis excited sangat kan.. oh saya doakan moga akak dapat cari suami yg ada dusun huhuhu :D

      Delete
  25. Yeah sayalah org separa bandar lepas kawen br ada kampung best gile dpt balik kg kannn....skrg cita2 nak duduk kampong pulak...hidup x stress nak makan petik petik jeee..sewonokkk... Omutihh ekkk ahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah teringin nak balik kampung lagi2 lepas kahwin kan hahahaa :D
      Teringin nak duduk kmpung tapi still terikat tgk la bila dah berumur sket jika ada rezeki kan .. Aah omutih hahahaa kenapa :P

      Delete
  26. Nostalgia sungguh membaca posting Afif ni..... Terkenangkan kpg yg sudah hilang ditelan pembangunan....pokok buah-buahan, pokok getah & sungai kecil tpt bermain air di hujung kampung semuanya tinggal sejarah..Apa nak dikata arus pemodenan yg melanda mengubah persekitaran...syukur tak mengubah tradisi ketimuran & nilai budaya, moral & agama masyarakat.. semoga kekal sedemikian ya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. terkenang pada kampung yg telah tinggal sejarah.. hurmmapa boleh buat kan... pembangunan moden itu diperlukan tapi memusnahkan.. harap akan ada kawalan yg mnjaga hak2 kehijauan ini.. tapi yang penting moga tradisi timur itu kekal kan :D

      Delete
  27. Rindu kampung tengok gambar encik pengembara masa. Lama dah tak balik, setahun ada kot. Balik raya je pun selalu.

    Kampung adalah tempat impian saya untuk settle down dengan encik suami bila anak-anak dah besar. Kampung adalah tempat yang sangat romantik. Wah gitu ayat. Suami, anak-anak pun tak ada lagi. Huhu. Nice reading this, it kinda remind me of childhood memories. :)

    P/S : Lama saya tak tinggal komen, selalu sempat singgah je, pastu balik senyap-senyap. Huhu. Sebab tu tak pasal-pasal dapat "salam perkenalan" sekali lagi dari encik pengembara masa. Hahaha. Kalau gitu, salam kenal juga. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okla tu rindu kampung jer balik la kampung.. kita rindu kampung nak balik mana huhuhu :P insyallah saya doakan moga dipermudahkan urusan dalam mencari si suami itu moga anak2 pun akan membesar dan dapat setel down di kampung huhuhu.. thnk for reading :D

      Hehehee.. tersilap tulis salam kenal tu jangan la perli kita balik hahaha :P tapi tak apa la dah lama tak jumpa salam kenal la kita sampai kan huhuhuu :D

      Delete
  28. Fuhh...umah pak ngah ni mmg bess la...bess sbb dekat ngan sungai...sungai yg jernih lak tu...noe yg ada kampung ni pun rasa excited jugak klu g tempat macam ni...bando beno TT ni yer....mesti tak pernah ada pokok pisang kt umah ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe.. memang rumah pak ngah ni best tapi masalah nak pergi tu ya allah bukan senang .. nak kene redah jalan sunyi 35 batu kot.. tapi biasa la kawasan yang cantik itu nun jauh dipendalaman sana tu.. aah mmg bandor benor saya ni kan .. rumah flat mana ada pokok pisang Kak Noe oii :D

      Delete
  29. Ada masa saya nak ikut ....bestnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pualk nak ikut Tuan Khairuddin Lim berjalan huhuhuu :D
      Ok nanti kita plan sama2 huhuuu :D

      Delete
  30. seronoknya suasana kampung ada sungai mcm ni....

    p/s: kalau boleh janganlah guna perkataan jakun sebab Jakun ialah satu suku kaum orang asli...kesian mereka..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang seronok bila kita berada dalam keadaan suasana kampung macam nie .. oh ye ker.. baru saya tahu ianya ialah satu nama kaum orang asli thanks di atas teguran itu Puan Nohas.. :D

      Delete
    2. orang Melayu guna perkataan tu dah lama, akak pun dulu sebut jg, tapi bila dah tahu, rasa bersalah pula bila sebut...minta maaf, harap Afif tak kecik hati diatas teguran tu...




      Delete
    3. Eh kenapa pulak nak kecil hati.. malah berterima kasih sebab itu pun satu ilmuan :D
      Alhamdulillah bagus menegur.. dapat saya menambah dan berwaspada lagi :D

      Delete
  31. ambui ramainye komen.. tak tau pulak balik kg aritu, tak habaq pun ;p kalau tak boleh minta sikit jantung pisang and pucuk2 tu favoret den... akhir kata ,biar jauh perjalanan demi ilmu 'travel' penuh di dada, insylh suatu ari dpt jodoh yg terbaik. org yg baik hati insylh doa akan dimakbulkn, just believe in yourself & have fun jer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mana ada ramai .. biasa jer.. tak habaq ker? insyallah nanti boleh habaq.. aah kan boleh sedekah2 sket huhuu.. amin thanks tolong doakan hehehee.. :D

      Delete
  32. YaAllah bestnyaaaa. Cantik and tenang je nampak. Yang tak menahan part jantung pisang tu. Sedapnyaaa kalau makan dengan nasi panas panas. Pffttt ! Bunga kantan dia pun kemain besar lagi. Bestnyaaaaaa. Alangkah indahnyaaa kalau ada kampung macam ni. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap betul cantik dan tenang.. suka pucuk ubi tu bila buat masak lemak kan.. pastu esok tu buat masak lemak jantung pisang huhuhu .. mkn dgn nasi panas2 memang terbaik.. bunga kantan buat nasi goreng jer sebab bnyak sgt huhuu.. untung kalau ada kampung kan :D

      Delete
  33. bestnya kwsn kpg...aman ja kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampung yang aman dan best adalah yang terbaik huhuuu :D
      Thanks for coming :D

      Delete
  34. lama ouh tak balik kg.. kg hubby ida kat jengka pahang... salu balik kg mestiii ada aktiviti cm nniii.. hehhehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik-balik la selalu.. nanti bila jadi macam saya tak ada kampung baru nyesal huhuhu :P
      Itu lah kat kampung jer boleh ada aktiviti macam ni kan.. :D

      Delete
  35. Iolls pernah duduk pahang 20++ years. ha..
    temerloh, kuala lipis, Bera, kuantan
    pahang ni besar, tapi tulah diorang tak promote tourism
    sayang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. almost 20++ years best la.. mesti macam aktiviti dah buat kan :D
      Bagus jugak tak buka pada tourism.. kalau buka sure pembangunan pun masuk huhuu :P

      Delete
  36. saya x kenal cendawan busut :)
    dan tak tau 1km berapa batu sbb x penah amek tau....teruk btol

    kalo nak bakal isteri ada kampung kena slalu lah msuk kampung...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh sama la kita tak kenal bila di tunjuk baru tahu huhuu.. nama pun tak pernah dengar :P
      Itu la insyallah nak cari bakal isteri yang ada kampung.. nanti boleh balik kg oooo seronok nyer kihkhihkhihh ;D

      Delete
  37. ha kampung lak! best best!!
    dulu ade kampung, skang dah dok bando da lupe daratan tak balik kampung..uhuu T^T
    nway, nice kampung....part sungai tu best ngan statement 'udang bemain' ngahhhahaha...riang gembira ja udang tu ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kan la nak cerita pasal over the sea jer kan.. sekali sekala cerita jugak dengar keindahan negara sendiri jugak huhuhu :D itu lah ada kg kene appreciate selalu.. :D
      Itu lah nasib udang tu kan.. esok lusa mau dia berenang sekali dlm maggi hehehe :D

      Delete
  38. sekala sekali masuk kg macam nie memang best... bila ada sedara mara yg tinggal di kg, kita yg tinggal di bandar nie dapat juga merasa nikmatnya kan.. hehe...

    saya ada pakcik tinggal di sg siput(U)... dekat situ pun jauh jugak dari bandar.. dan jalan nak masuk kena lalu hutan dulu.... pada zaman dulu kerajaan bagi tanah untuk peneroka mcm pakcik saya.. jadi tanah yand diberi penuh dengan dusun buah-buahan... setiap kali tiba musim buah, kami sedara mara pakat pergi rumah dia dan berkampung dekat situ.... mmg syiok....!! smbl makan buah, mandi sungai..... best sgt... hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la baru lah kita menghargai keindahan dan kecantikan alam semula jadi huhuu :D
      Moga saya pun dapat la bakal isteri yang ada kampung jauh dari pembangunan kan.. metsi seronok exicted nak balik kampung kan.. huhuu.. itu lah teringin nak ada dusun atau tanah sendiri.. boleh tanam macam2 huhuu :D

      Delete
  39. smga bertemu dgn gadis.desa yg dicari hikhik
    best kan suasana kg. alhamdulillah sy msih ada kg..

    pisang goreng n karipap my peberet..
    bestnya sambil nyelam minum ir klapa pndan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin amin Barakallahu lana :D
      Untung la masih ada kampung.. boleh balik bila-bila sahaja yng disukai kan :D
      Masuk kampung semua ala kadar jer makanan tapi sedap2 belaka huhuhuu..

      Delete
  40. kalau masuk kampung itu la tu.. kutip semua hasil tanaman. then makan makanan yg segar, fresh dari ladang. terbaik n of course enjoy kan.. heee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Pak Ngah la pulak suh amik semua benda yang nak.. memang kita sapu bersih la semua benda huhuhu... Memang duduk kampung macam ni makan makanan yg segar jer.. nak amik nak petik itu ker falsafah kat kampung kan huhuu.. yg penting kita enjoy :D

      Delete
  41. cendawan busut...alahaiiii buat tumis air sedapnya,tambah cili padi sikit...perghhh mkan tak pandang kiri kanan dah hehheh...kena lak ngan kerabu pucuk paku,tambah ikan sungai goreng garing walawehhhh...erkkk lapar lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe... nasib turun Temerloh ni baru lah tahu akan kewujudan Cendawan Busut yang sedap lagi menyelerakan ini huhuu.. sedap kan :D itu lah lauk pauk di kampung memang terangkat la kalau makan :D

      Delete
  42. syok gile tgk mandi sungai !!!!! rindu air sejuk..

    salam singgah dr http://afasz.blogspot.com

    follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mandi sungai best lagi2 kalau air dia jernih bersih nyaman pastu tak ramai orang pulak huhuuu.. Oh okay thank datang sini .. will foloow u back :D

      Delete
  43. Nikmatnya hidup di pedalaman kampung. Hehe.. Bang Afif ingin jodoh orang kampung yang cantik dan sholehah. Semoga saja ya... amien

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu memamng nikmat hidup di kawasan perkampungan ini.. nyama segar gitu Gunadi.. Doakan la yer ada rezeki dengan berjodoh orang kampung ini :D

      Delete
  44. Kenapa la tak "Pisang Tak Akan Berbuah lapan Kali" ? Rugi je pokok pisang tu.

    Termeloh ni tempat bermain dulu2 zaman Uitm Jengka.#memorisangat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pokok pisang akan berbuah sekali jer.. pastu dia tak akan tumbuh lagi buah .. itu lah kene masuk kampung baru tahu hahahhaa.. :P oh duduk Uitm Jengka ke dulu .. mesti best kan :D

      Delete
  45. Temerloh kat mana tu?
    Dekat dgn area HoSHAS ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ..jangan la tanya detail sangat.. saya pun tak tahu tapi yang tahi ini dah kat hujung Temeloh dah.. HoSHAS tu apa huuhuu :P

      Delete
  46. waaaa sronoknya part terjun sungai tu paling sronok..
    bila eh last saya terjun sungai hahaha..
    besh kampung yg ada kebun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terjun sungai .. actually mandi sungai jer la hahahaa.. tak pergi yang dalam mandi dekat yang cetek jer sebab ramai budak2 huhuuu.. Kampung tak akan lengkap tanda kebun huhuhuu :D

      Delete
  47. Replies
    1. Mengamit perasaan dan jiwa kan huhuuu.. suasana kampung macam ni :D

      Delete
  48. memang best masuk kampung bagi anak bandar ni...tu pasal aku dulu time kekecik excited balik kg..tak la jauh mana..melaka je pun..tapi location kg tu dalam ladang kelapa sawit..berdepan dengan view sawah padi dan tali air...tiap2 mlm ada belalang duk hurung lampu...kekadang org kg dpt tangkap ular kat tali air...masakan kg plak..perghh jgn cakap ah..mana2 kg pegi pun sedap masakannya...now kg ku dh modern..sawah padi dah jadi kawasan perumahan !! benci ok.. kan dahh panjang lebar lak karangan aku ni...suma gegara afif dengan entry masuk kg nya...uwaa..tetibe nak carik pucuk ubi tu buat ulam..nyum nyummm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak bandar masuk kampung memang terbaik la huhuu.. loncat sana sini huhuu :P
      La pi tangkap ular kat tali air buat apa .. tangkap la belut ke ikan sawah ke kan huhuu ..
      Itu lah pembangunan yang tidak terancang akan membunuh keindahan alam apa boleh buat kan.. tak apa panjang lebar kongsi.. nanti kita buat trip masuk kampung k :D

      Delete
  49. haha ! wahh ke kampung plak ea.. ~~ bestt oo.. ~~ dlu wktu arwah tok ada, memang ah ada kebun, pkok getah, bendang. skarang neh xde dah .. sobb..sobb.. haha.. *recall zaman kanak2 dlu, best arr mandi tali air. hehe ~~ kecik2 dlu jer hokayy

    ~ p jerantut lakk, kat felda tu pn best.. ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap kita ke kampung untuk berehat sebelum sambung cerita di perjalanan jauh yang lain huhuhu... Kene cari alternatif lain sekarang ni.. beli tanah buah rumah kampung pastu tanam dan bela semua benda huhuu :D boleh recall zaman2 kanak2 dulu.. :D

      Delete
  50. Wow, best giler masuk kampung. Love the pictures. Natural aje. Tu yg buat terberhenti lama kat sini. Btw, pisang yg ditebang tu dah makan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah keindahan masuk kampung.. memang best kan .. Memang lama pit stop kat sini.. pisang tu alhamdulillah dah selesai :D

      Delete
  51. owh ada sedara di Pahang,
    memang seronok suasana kampung ni
    nyaman dan tenang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ada sedara di Pahang ni :D
      Alhamdulillah memang seronok berada di pahang ni .. nyaman jer kampung..

      Delete
  52. Ya Allah !!! Teringinnya nak pergi kampung2 camni. Bukanlah budak bandar sangat cuba dah xada suasana cam ni kat my place. Siap leh nampak Udang. Seems to be the water is so clear like crystal. Sekupang ja sekeping pisang goreng. Perghhhhh.....Best2!! Speechless (tapi taip panjang nooo)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah next time datang memang nak amik gambar kat parit tu nyesal tak amik gambar hari tu huhuu.. Aah sekupang jer pisang goreng tu huhuhuu :D sedap dan murah :D

      Delete
    2. celah parit pun jadi... hahaha...

      Delete
    3. Kalau itu sport nak kene snap.. celah parit pun jadi la hahahahaa :P

      Delete
  53. Subhanallah menariknya.. nak juga ada Pak Ngah yg macam ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak jugak...?? Payah tu hahahaaa... Insyallah moga ketemu :D

      Delete
  54. Saya akui sebab saya pun budak bandar bila masuk kampung memang seronoklah rasanya tambah pula bila tengok air sungai atau anak sungai yang jernih. Banyak bunga kantan tu sampai 50 kuntum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga kantan tu lepas tu dibahagi2 kan pada sedara2 yang lain.. sambil memetik bergembira sambil bersedakah :D - Budak bandar yang appreciate masuk kampung jer yg seronok :D

      Delete
  55. nanti kalo datang temerloh lg sila la rasa keenakan ikan patin masak tempoyak..trademark temerloh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah memang itu pun yang akan di aim nanti huhuu.. ikan patin masak lemak tempoyak memang terbaik :D

      Delete
    2. sedap tu..meh la jalan2 lg..bgtau je nak dtg..nak masak kan pun boleh utk kamu ikan patin tu :)

      Delete
    3. Waaaa.... serius ker???? thanks la.. Insyallah akan inform kalau ada nak ke sana lagi huhuuu.. nanti email afif_4ht@hotmail.com :D

      Delete
    4. ye la serius la..mne ada main2..hehhehehe..bgtau je eh..ni email sy kelkatujelita@gmail.com :)

      Delete
    5. oh ho.. ok dah email dah pun :D

      Delete
  56. eh anta org temerloh ka ? haha.. sama lah kita..ke "melawat" temerloh je ? heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh bukan bukan.. kita datang melawat saudara di Temerloh jer.. Anta orang sana ker.. nanti mai boleh la singgah huhuhuu. :D

      Delete
  57. Bandar ikan patin.. admin mkn patin tak? sedap dan ori patin kat situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang favorite tu kalau Ikan Patin Masak Lemak Tompayak huhuhuu :D
      Insyallah next time nak pergi makan kat restoran apa ntah Pak Ngah ada bagitau huhuu ..

      Delete
  58. owh cili tu parent pgl 'cabai melaka'..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuu.. Aah lebih kurang jer.. Sedap kan pastu pedas hahaha :D

      Delete
  59. Kampung tu mmg dara betul tu TT....cantik nampak nyaman siap ada sungai bagai ....Kg okje dah janda hehe....
    Tp okje yg dah biasa duk kg ni TT...mmg jemu le hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dara la kawasan kampung nie.. bak kata memang baik terbaik la semua ada.. hahahaha mcm mana kg OKjer dah janda tu hehehee.. la boleh jemu ker duduk kg ish ish :P

      Delete
  60. askum en..boleh saya dapatkan no tel pak ngah..nk g melawat tempat tu n nk beli kelapa pandan dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. hurmm saya tak rasa dia tanam dengan berniat nak menjual hasil kebun beliau.. setakat kelapa pandan tu bukan nyer banyak mana pun.. nak beli 3-5 biji tu boleh la kot.. :D

      Delete
  61. klu ada no tel pak ngah..tolong sms saya yek...0129223847 zali tmloh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti akan tanya dengan pak ngah dulu macam mana :D

      Delete
  62. Bab mandi sungai tu yg paling seronok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak pe.. memang seronok sangat kot hahaha :D

      Delete
  63. Wah bestnya.. kg sy di k.trg.. kg mertua di chemomoi. 2-2 kg best! Hujan emas d negara org, hujan batu d negara sendiri...tp tetap pilih negara sdr kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaa... untung la ada dua kampung terus.. memang hujan emas di mana2 sahaja la :D
      Betul tu negera sendiri tetap menjadi pilihan di hati.. walau di mana kita berada :D

      Delete
  64. ap nama sg ni?n ap name kg ni?nk g

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama sungai ni tak ingat.. Sebab mmg org tempatan yg bawa.. Tapi mmg kat pendalaman sket la.. Jerantut.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...