Thursday, 1 May 2014

Kembara England : Part 6 - Camden Town Street Market

Sambungan dari Kembara Englang : Part 5 - Harry Potter at King Cross Station

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Selamat Hari Pekerja bagi semua pembaca blog ini.. Hari ni cuti umum.. Moga kita menggunakan masa yang tenang dengan percutian dengan baik.. Ramai yang mengambil cuti esok 2 mei - hari jumaat untuk berjalan bercuti bersama keluarga sempena cuti ini.. apa pun sentiasa ceria k :D

Untuk hari yang keberapa ni.. Abang Adi bagi aku satu lagi assignment.. Mula2 dia draw kat paper A4 - peta dan cara2 nak ke Camden Town atau Camden Market ni.. Dia kata nak study hari ni so tak boleh bawa aku jalan2.. aku kata ok jer la.. "Eleh macam tak biasa lak orang jalan sorang".. tapi abang aku senyum jer..


Kita masak breakfast awal pagi.. Linguine goreng dan wedges yang rangup..
Okay jugak naik bas dapat tengok pemandangan pekan kecil luar London :D

Sebab dia kata kali ni bukan macam biasa.. Train di Golders Green Station tak beroperasi.. so aku kene naik bas yang disediakan sehingga melepasi beberapa station.. dari situ boleh naik train atau bas ke Camden Town.. eerrrkk aku dah telan air liur.. sebab kalau main train je aku ok jer tapi kene naik bas ni tak pandai sangat huhuu.. :p

Untuk pengetahuan semua di London jika terdapat beberapa station yang tidak dapat dibuka kerana kerja2 baik pulih.. maka pihak pengurusan akan memberi perkhidmatan bas percuma sehingga ke station yang boleh digunakan.. dan maklumat ini semua update dalam website mereka.. dan ramai yang share di laman sosial bagi memudahkan orang ramai..


Jom dah sampai Camden.. Mari kita merayau lihat keadaan sekeliling dulu  :D
Ada canal.. ada boat penumpang kehulu ke hilir.. 
Beli makanan pastu duduk tepi sungai.. menikmati waktu pagi kat sini best  :D

Dan satu nasihat.. Abang Adi bagi ialah.. kene berjaga2 sket sebab kat situ kawasan ramai orang yang nampak ganas ni macam Punk, Black Matel, Skin Head dan orang yang berfikiran lain dari yang lain macam Komunis dan Nazi... eh betul ker? lebih kurang la.. aku layan jer la.. 

Okay.. di Camden Town ni.. adalah salah satu street shopping yang famous jugak.. banyak kedai di sini dari pakaian ke souvenir hinggalah ke pada kedai makan mahupun gerai makan.. dan terdapat beberapa kedai makan yang diusahakan oleh orang malaysia dan juga orang islam yang lain.. Chinese food pun ada.. indian food pun ada.. kebab hingga la ke waffle semua ada..


Keadaan yang masih awal di pagi..  orang pun tak ramai lagi bagus la.. boleh jalan dengan riang ria  :D
Pelbagai jenis design t-shirt ada dijual di sini..
Pemandangan di Camden Lock Market.. Makanan halal banyak di sini..

"Camden is an inner northern district of London. Its heart lies in Camden Town, a neighbourhood known for its market and the colourful nightlife. In addition, Camden is home to three of the most important railway stations in London: King's cross, St. Pancras and Euston."

"Laid out as a residential district from 1791 and originally part of the manor of Kentish Town and the parish of St Pancras, London.. Camden Town became an important location during the early development of the railways and is also located on the London canal network. Its industrial economic basis has been replaced by retail, tourism and entertainment, including a number of internationally-known markets and music venues that are strongly associated with alternative culture."

Moroccan Food pun ada.. Indian Food tak yah kata la kan mana2 pun ada  :D


Beberapa ketegori Market di Camden Town antaranya ialah :-

  • Camden Lock Market – crafts, books, clothing, jewellery and fast food. 
  • Camden Lock Village – clothing and accessories, as well as a range of unusual items.
  • Camden Market – originally Buck Street market, this sells fashion for all tastes.
  • Inverness Street Market – a few of the original fruit stalls remain, alongside clothing, footwear and souvenirs.
  • Stables Market – a mix of permanent shops and stalls selling household items, antiques, alternative clothing, food and much more.
  • There is also an indoor fashion market at the Electric Ballroom, which is only open on Sundays

Jom masuk Stables Market.. tempat simpan kuda pada suatu masa dahulu..
Memang unik berjalan2 di sini.. Jangan lupa singgah sini yer huhuuu :D
Jom jalan masuk kedai souvenir pulak.. :D
Sesuai beli untuk isteri tanda sayang kan hahahaa.. Mau kene makan senduk  :P

Makanan halal pun tak perlu risau bak kata John Kaki Berangan KFC pun halal kat sini.. tapi memang banyak makanan halal.. Di Camden Lock Market.. terdapat kerusi dan meja makan yang disediakan.. Apa yang menarik ialah tempat makan berhadapan dengan dengan sungai dan lebih menarik ialah kerusi yang dibuat seolah motor vespa..


Beli makanan dan duduk di kerusi vespa... Comeyy hahahaa :p
Tu dia Mat Punk.. berani amik dari jauh jer huhuuu.. :P
Nak beli ganja dan alat hisap ganja pun ada - teruk betul ...
Creative sungguh dia nie.. Mengambil upah melukis di jalanan.. 

Andai kata anda tak ada niat nak membeli pun.. Boleh jer datang untuk berjalan2 di kawasan ni.. Nak makan pun boleh.. pelbagai jenis makanan yang sedap ada di jual.. dan yang pasti ini adalah 5 street market perlu anda lawati ketika berada di London dan ini adalah satu daripada nyer..

Dan di Camden Town ni juga anda perlu berhati2 kerana penyeluk saku yang ada.. kene berjaga2 selalu.. tapi walau bagaimana pun.. tidak lah bahaya mana.. alhamdulillah aku selamat walau berjalan seorang diri.. Tempat2 sunyi dan lorong2 tu jangan la masuk dan jangan la datang lewat malam sangat itu memang mencari penyakit huhuu.. Continue Part 7

99 comments:

  1. Wedge tu nampak sedap.. Terasa air liur... Pekan Camden nampak lama sikit.. Tak nampak kemas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wedges tu rebus dulu separuh masak.. pastu goreng dengan minyak sedikit atas non stick pan.. insallah rangup la dia hahaa.. Yep memang dah lama Camden Town nie.. banyak history dia.. tapi seronok kat sana :D

      Delete
    2. O, itu cara buat wedges yang rangup. Insya-Allah, saya nak cuba :)

      Delete
    3. Ye begitu lah... silaa cuba jgn tak cuba yer :D

      Delete
  2. Selamat hari pekerja... eh ada ke yang keje... takpe masyuk...

    Kat entry ni tak nampak pulak Afif enterframe... ceria macam selalu...

    Jalan-jalan ni kalau senang dapat makanan halal memang menyeronokkan... tak gitu...

    Saya pernah ke tanah ratu ni... tapi dah lama... tak taulah bila dapat mengulang lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi mereka yang berkerja la kalau tak pi join mana aktiviti jalanan upsss..
      Itu lah bile jalan sorang2 macam ni la susah nak ada gamabr sendiri.. tak dapat nk tujuk kecerian berjalan tu hahahaa.. betul makanan halal senang hati pun girang..
      Insyallah ada rezeki mesti akan datang lagi.. :D

      Delete
  3. Wowwww ni baru boleh d beri gelaran lelaki serba boleh, masak pandai, kekadang boleh jadi ustaz kekadang boleh jadi gila2 kira flekdibal lah susah nk cari skrg ni hikss
    Mana si afiif ni tenggelam d dlm ramai2 org d market tu ke
    Ishh klau market byk cenggini mahu sehari kat sana window shopping
    Dlm mimpi je lah boleh sampai x mampu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh masak biasa2 jer la Kak JM.. hebat2 tu tak boleh la.. well kita mesti nak jadi perfect untuk semua perkara.. Ni tengah jenjalan sorang la Kak JM tak boleh nak selfie hahaha :P

      Betul tu kalau datang nak shopping kene sehari suntuk baru puas.. Insyallah Kak JM saya doakan akak murah rezeki.. :D

      Delete
  4. tadi baru ja makan wedges:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. kene belajar buat sendiri baru best huhuu.. :D

      Delete
  5. orang yang kelihatan ganas sprt TT cakap tu...bakal berkelakuan ganas kah kalau nampak orang luar ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada la.. Mereka nampak ganas tapi tak la ganas pun.. kalau rambut dah pacak2 tu huhuu nak dekat pun tak berani :P

      Delete
  6. wah2xx..menarik tempat ni...:DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah menarik tempat ni nak jalan dan shopping :D

      Delete
  7. Jadinya makan apa kat Camden Town tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan apa..??? huhuuu.. makan snack biasa jer.. sebab kat rumah dah makan. nak beli makanan pun still kenyang lagi.. :D

      Delete
  8. oh ostat nie bole masuk kategori pandai masak gak...mcm-macam dimasaknya!
    kat sini kalau perempuan jalan sorang-sorang agak selamat tak?
    nampak macam scary sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai.. pandai masak tu tak la .. just tahu nak masak sket2 jer ... Perempuan jalan sorang2 selamat jer datang la siang ramai orang.. jangan la dekat magrib baru nak datang.. tak la scary.. London should be okay :D

      Delete
  9. bertuah ada abang , tempat tidur dah free. boleh dtg melawat selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu???? hehehe ingat beli tiket bas KL - JB ker? hahahaaa... datang sekali jer pun... alang melawat.. ziarah tempat2 lain juga:D

      Delete
  10. ooh..camden yg ada john review jgk tu kan..
    nmpk unik la tempat ni walaupun macam scary sikit. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah john baru tulis pasal tempat nie sebelum dia terjah switzerland :D
      Nampak sket jer scar dia..tapi still best untuk dilawat huhuuu ..

      Delete
  11. Menarik jugak ye siap dapat perkhidmatan bas percuma lagi klau ada kerja2 baik pulih..

    Tp tempat yg ada black metal la punk la selamat tak? risau gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ituu lah kelebihan di sana.. bagi melancarkan pergerakan..huhuuu..
      Selamat jer..ramai jer yang datang sekeluarga dengan anak2 kecil :D

      Delete
  12. Wah mcm2 ada..siap masak dan jalan2 cari makan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish kita masak2 awal.. nanti tak ada la lapar sangat bila pi jalan2 huhuu :D

      Delete
  13. memang betul..naik bas lagi best..dapat tengok pekan2 kecil..traditional English town...tapi journey tu lambat esp naik bas double-decker..

    kreatif tul tulisan2 kat T-shirt tu...haha..suka yg 'downloading'..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang la lambat tapi as long kita bukan terkejar dengan masa so rileks jer la layan view yang cantik huhuuu... yeap kene tukar bas tapi ok jer :D
      Hahaha downloading tu kan creative sangat.. :P

      Delete
  14. Laaa... gambar DOWNLODING tu kat tshirt.. mati2 ingat tu gambar toilet hehe.

    Eh kat sana mmg open ek jual barang utk hisap ganja? :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah itu gambar t-shirt.. kenapa? nampak macam toilet ker? hahahaa.. :P
      Ntah la open ke tidak tapi nampak macam open jer... tak tahu nak komen cane..

      Delete
  15. mcm best camden market tu...buku, kraf...type camtu heaven sgt bg saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best pun.. tak rugi datang sini to have a look.. :D

      Delete
  16. linguine goreng tu memukau baq hang hahaha
    syok betul eh leh mkn2 sambil membonceng vespa
    agak2 boleh bw balik x vespa tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memukau ker? biasa jer la hahahaa.. tapi memang sedap la kan.. kata masak kat london feel english gitu hahahaa.. itu kan kerusi mana boleh nak tanggalkan vespa tu huhuu kak el ni pun :P

      Delete
  17. kfc halal dekat sane? serius? heaven nyeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halal tu sebab refer pada Blogger lain kata Halal.. Insyallah serius huhuuu... :D

      Delete
  18. jeles sungguh saya dengan anda..pengalaman yg indah.tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga Ija Rased pun dimurahkan rezeki untuk berkelana di merata tempat..
      Insyallah akan terus sharing :D

      Delete
  19. sedapnya wedges... linguini tu mknan mcm mana... rasa2 mee goreng ke?

    nanti afif gi jalan2 setiap 1 ngara kena kasik zaza cenderahati...hahahahha....gurau je ;)

    seronoknya tgk pmandangan kt tepi sungai tu...santai2 hirup udara segar... ^_^




    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa dia macam ala italiano dan englisho hahaha..
      Cenderehati.. apa tu? ( buat2 tak tahu :P ) kihkhikhihhh...
      Yeappp santai sambil menikmati juadah.. memang cool huhuuu...

      Delete
  20. Salam ukhuwah TT,

    Bestnya gi jalan2 TT... oversea pulak tu... suka akak tengok gambar2 yg TT share ni :)

    akak follow U #338 jemputlah ke blog kecik akak ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ukhwah juga Kak CH Nur Hayati...
      Alhamdulillah seronok dapat lihat keindahan di tempat lain.. insyallah akan terus share..
      Thanks follow.. ok sekarang jugak terjah blog akak :D

      Delete
  21. assalamualaikum rasa seronok pula membaca perjalanan kat negar orang ^_^ ada update bagitahu pasti akan baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... insyallah nanti kalau update akan selalu inform Tuan A. Penghibur.. :D

      Delete
  22. Assalamualaikum bang, hari ini baru dapat melawat kat blog abg :) Wah best nya dapat pergi England untung ahhh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. baru balik umrah kan bagus la.. moga sentiasa diberkati.. dapat pergi umrah lagi best kot dari pergi england ni huhuuuu... :D

      Delete
  23. alamak menarik gila kerusi vespa tu..klu ada gambar TT atas vespa lagi bertambah menarik.hehe..kira best la tempat ni sbb senang nak cari makanan halal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe.. memang menarik sungguh unik.. pastu orang sentiasa ramai pulak tu.. :D
      Itu lah saya jalan sorang tiime nie.. kalau tak mesti dah ada gmabr duduk atas kerusi vespa tu huhuuuu :D

      Delete
  24. ada ambil gambar waktu malam tak kat camden town ni? macam lagi cantik suasananya ika rasa, tengok siang hari pun cantik, apetah lagi malam huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar waktu malam..??? huhuuu tak ada awal petang dah balik dari Camden Town nie.. Hurmm.. nanti kalau affy ada rezeki waktu malam share la dengan pembaca huhuu :D

      Delete
    2. ahahahaha, insyaAllah kalau sampai ke sana ;)

      Delete
    3. Aminnnn.. moga dimakbulkan :D

      Delete
  25. menarik tul tshirt kat sana kan... ^,^
    yaya lau g mane2..jenjalan suka masuk kedai sourvnr...

    cuci mate ^o^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang menarik tshirt kat sana huhuu... mesti la kedai souvenir memang boleh juling kan mata hahahaa :P

      Delete
  26. best betul tgk encik Time Traveller ni berjalan.. ke sana ke sini..kejap ade kat Benua Eropah, kejap ade kat sinun..wahh best..byk btul pengalamn tgk negara org kan.. Org kata sambil berjalan sambil belajar ..ttg budaya org, tentang masyarakat, ttg cara hidup dorg...hopefully 1 hari dpt jejak kaki ke England juga..kena masuk dlm travel list nih..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kita pun masih berlajar nak berjalan2 nie.. alhamdulillah ada rezeki sket kita guna untuk melihat keindahan ciptaan kebesaran Allah.. sambil berjalan boleh tambah pengalaman.. betul tu setuju sangat culture.. insyallah moga dipermudahkan :D

      Delete
  27. classik betul gambar2 kat Camden Town ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang classic sebab dah lebih seratus tahun kan :D

      Delete
  28. wahh, hahaa.. ~ *thumbs up .. beli makan , pstu duk ats vespa tuh siyess comell . ! ^_^
    since snang dpat kedai mkanan halal, xpe lah .. ~ yg ssah nk jmpa tuh di prblem nya..

    best lah travelling ~ enjoy ur life well ~ salam kenal .. =) follow sini, keep updtes nehh ! im looking frward ur next entry *pdahal stu blog neh xhbis lgi jlajah entry nya. hehe TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju duduk kat vespa tu dan makan sambil layan view huhuuu.. alhamdulillah ada kedai makanan yang halal di situ kira bagus sangat la.. sedia kan duit nak membeli jer huhuu :D

      Betul travelling kita enjoy and feel the environment to.. oh okay thanks follow will follow u back.. ok will always keep update.. tak apa perlahan2 jelajah :D

      Delete
  29. Entry ni full dgn bnda2 cute :) tshirt downloading tu serious hilarious! Hehehe . and makan ats vespa sgtlaaa style and cool :) :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. tshirt tu salah satu lawak yang di layan... Banyak lagi nak share sepatut nyer.. yep makan atas vespa tu memang cool :D

      Delete
  30. style giler makan atas vespa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah pasal.. tak ada sape pulak nak tolong amik kan gambar masa makan atas vespa tu huhuuu :D

      Delete
  31. jalan lagi..hehe.. nice place.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh mana ada jalan lagi .. kebiasaan nyer terjalan jer hahaha :D thanks

      Delete
  32. Wah seronoknya jalan2... Lukisan pelukis jalanan mmg selalu menarik perhatian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waahh terima kasih datang berkunjung :D
      Aah itu baru salah satu pelukis jalanan.. ada ramai lagi huhuuu :D

      Delete
  33. best je market ni..byk halal food lg tuh....tp kalo ramai mat punk semua, siap ganja senang2 leh dapat...menyeramkan juga tu kan...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah bukan setakat makanan halal tapi orang malaysia yang buka gerai makan pun ada huhuu,... bab mat punk tu diorang baik kot hahahaa.. ala kat jepun pun ada punk apa :P

      Delete
  34. tak perlu risau bab makanan la kat sini kan, banyak dijual makanan yang halal :)
    bab ganja tu, amboi jual macam tu je.
    penyeluk skau..kena sentiasa berhati-hati.. even kat jalan TAR pun ada je :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul tak perlu risau tapi kalau datang nak shopping dan cuci mata tak nak makan pun tak pe.. huhuu... itu lah bila travel ni kene la berjaga2 dengan penyeluk saku nie bahaya benor..

      Delete
  35. Beuh.. bersihnya canal di sana. Cocok untuk muda-mudi pacaran. tempat romantis buat pacaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa romantis berpacaran itu mungkin la :P canal nya dijaga rapi boleh orang bersiar2 :D

      Delete
  36. salam. jika ada rezeki nak berjalan2 mcm afif. abe kie follows your blog. Kindly check out mine. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Tuan Zuki Din .. thanks sudi datang ke blog segan silu ni hahaha..
      Ok will follow u back.. will check your blog now :D

      Delete
  37. assalam bro.nak tanya.. senang tak bro dapatkan makanan halal kat sana..
    singgah saya punya blog :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. makanan halal?? alhamdulillah kat London jangan risau memang banyak makanan halal di sana.. oh ok thanks dtg akan bertandang ke blog sana pula :D

      Delete
  38. Salam!! nak wat posting gak...Huhu!! bestnye gi Lundun!! nak pi gak T T..
    x gi jumpe John kah? kalo jumpe kim salam kat dia..heheh..soh dia blajo rajin2.. Have fun kat London ye! ^^V

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... boleh nak pergi takde masalah.. tunggu promo jer.. tikat murah sket kalau tak mahal benor huhuu.. John tak jumpa sebab dia sampai lewat hahahaha boleh tak??? ok nanti jumpa dia nak suruh dia belajar rajin mana tak tahu minta tanya yer :D

      Delete
  39. 1st time singgah sini.. seronoknyaaa !!! saya pun suka travel tp bajet takdak haha,.. follow sini ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh amat berbesar hati.. terima kasih sudi datang singgah blog yang tak seberapa ini..
      Tak apa perlahan2 dulu nak travel.. btw thanks follow yer ;D

      Delete
  40. hahaha tshirt downloading tu terbaik hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee.. kan kan.. sape la nyer idea tu :P

      Delete
  41. ok la.. buat asgment sendiri.. lkis map.. jalan seorang...
    aku pcaya ko mesti x akan hilang or sesat..ha..ha..
    rambut pacak2..skinhead, punk.. trnds je kot..
    janji kita x kacau dorg,,, dorg xkacau kita balik :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene la yakin dengan diri sendiri dan mampu terima cabaran kan..
      alhamdulillah so far setakat ni aku mampu la berjalan dengan baik.. harap tak de la bad record kan huhuuu.. memang kat sana aku rasa macam tu la.. tak kacau xde la masalah.. :D

      Delete
  42. Ohh so sweet..kalau dapat makan dengan insan tersayang kat tepi tasik tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sweet pun kalau jalan2 kat situ... sambil mmbeli makanan pastu duduk depan sungai tu kan hahahahaa.. :D

      Delete
  43. ganas tp dalam hati ada taman..
    selagi tak kacau, diorang ok je kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju setiap orang dalam hati ada taman.. tak kisah la macam mana dia sekali pun kan..
      Cuma kita tak tahu taman dia tu ada pokok ke lagi tau dah tak nampak ada taman huhuu..

      Delete
  44. Jeles!

    Sedapanya masakan tu , ajar!
    Bila la boleh jejak kaki ke London ni.
    Fuh , kt KL pun ada je manusia dan ragam yang ala pelik ni. Janji tak kaco kita sudah kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap ker??? huhuu.. insyallah nanti akan tulis entry menu2 resipi seorang traveller huhuu.. Tak lama dah tu nanti sampai la.. manusia pelik memang ramai.. jgn kaco sudeh la huhuu :D

      Delete
  45. One of our favorite places ni..kira macam compulsory kena singgah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Compulsory kene singgah.. rugi la kalau dah singgah tapi tak berjalan Bandar London huhuhuhu :D

      Delete
  46. penyeluk saku ni mana mana ada je kan.
    bestnya.. bila la berpeluang teroka ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang best bila kita lihat keadaan di tempat orang lain :D
      Betul tu penyeluk saku ada dimana2 kene berjaga2 setiap masa huhuu :D

      Delete
  47. eToro is the #1 forex broker for beginning and full-time traders.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...