Thursday, 8 May 2014

Kembara England : Part 8 - Buckingham Palace - London Eye

Sambungan dari Kembara England : Part 7 - Natural History Museum

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Aku rasa cukup la 7 bahagian untuk Kembara England aku nie.. Apa yang aku nak kongsi ada banyak lagi.. tapi kalau dah sampai lebih 8 bahagian nanti mesti aku dah mengarut dan melalut habis.. Okay selama 7 bahagian ni aku dah share pengalaman di 5 stadium bola bermula dengan Chelsea, Fulham, Arsenal, Tottenham dan Queens Parks Rangers.. 

Dan beberapa tempat menarik yang lain antara nyer Malaysian Hall, Portobello Road - Street Market, Westfield Mall, Camden Town - Street Market, King Cross Station - Harry Potter, Natural History Museum, Victoria and Albert Museum, Royal Albert Hall and Hyde Park.. Actually banyak lagi tempat yang aku tak share lagi.. tapi tak apa la.. tunggu third time aku datang London nanti aku buat entry lain.. Insyallah :D

Jom Layan Pemandangan Di Eyes On London

 # Pemandangan 1... 
 # Pemandangan 2... 
Sedikit info berkenaan Eye on London ini :- Mempunyai ketinggian 135 meter atau 443 kaki dan lebar 120 meter atau 394 kaki.. Untuk masa sekarang ia adalah " Europe's Tallest Ferris Wheel " yang tertinggi di benua eropah..  Hampir 3.4 juta pengunjung saban tahun.. Ketika ia dibena yang tertinggi di dunia tetapi sekarang tidak lagi.. setelah title diambil alih oleh Star of Nanchang (160 meter) di China.. Dan Kemudian di ambil alih oleh Singapore Flyer (165 meter) dan kini High Roller (167.6 meter) di Las vegas, United State.

 # Pemandangan 3... 
 # Pemandangan 4.. Malas nak buat caption sebenar nyer hahahaa :P
General Ticket 

Fast Track : Fast Track Entry - 30 Minute Rotation - Samsung Interactive Capsule Guides - Entry to 4D Cinema Experience - Complimentary 360* Mini Guide - Save Up to 20% Online.

Adult (16+) : £ 29.50 ( Price on the day )  -  £ 26.55 ( Online Price - Saving 10% )
Child (4-15 yrs) : £ 29.50 ( Price on the day )  -  £ 26.55 ( Online Price - Saving 10% )
Child (Under 4) : FREE
Family of Four* : £ 118.00 ( Price on the day )  -  £ 94.40 ( Online Price - Saving 20% )

Flexi Fast Track : Visit any time during the day of your choice - Fast Track Entry - 30 Minute Rotation - Samsung Interactive Capsule Guides - Entry to 4D Cinema Experience - Complimentary 360* Mini Guide - 10% Discount on Family Tickets - Online Price Only.

Adult (16+) : £ 32.05
Child (4-15 yrs) : £ 32.05
Child (Under 4) : FREE
Family of Four* : £ 115.97

Fully Flexi Fast Track : Visit any time during the week of your choice - Fast Track Entry - 30 Minute Rotation - Samsung Interactive Capsule Guides - Entry to 4D Cinema Experience - Complimentary 360* Mini Guide - 10% Discount on Family Tickets -

Adult (16+) : £ 37.55
Child (4-15 yrs) : £ 37.55
Child (Under 4) : FREE
Family of Four* : £ 135.17

Standard Ticket : 30 Minute Rotation - Samsung Interactive Capsule Guides - Entry to 4D Cinema Experience - 20% Discount on Family Tickets -

Adult (16+) : £ 19.95 ( Price on the day )  -  £ 17.96 ( Online Price - Saving 10% )
Child (4-15 yrs) : £ 14.00 ( Price on the day )  -  £ 12.60 ( Online Price - Saving 10% )
Child (Under 4) : FREE
Family of Four* : £ 67.91 ( Price on the day )  -  £ 54.33 ( Online Price - Saving 20% )
Senior : £ 16.50 ( Price on the day )  -  £ 14.85 ( Online Price - Saving 10% )


Pemandangan selepas kita merentasi bridge di hadapan Eyes on London..
Dan berjalan-jalan.. Merayau-rayau di kawasan elite.. 
Waktu ni aku dah sesat tak tahu kat mana hahahaa  :P

Entry kali ini tak nak tulis banyak.. Just nak kongsi beberapa gambar especially sekitar Riverside termasuk la Eyes on London.. House of Parliament.. dan Buckingham Palace.. Dan aku pun sebenarnya hanya sekadar menyinggah ke London menziarahi abang dan kakak ipar di sana.. dalam misi on the way back to Hometown di Malaysia tapi ntah tersesat pulak sampai ke London hehehee.. 

3 minggu lebih aku di London.. Orang ada tanya " Tak kan banyak ni jer tempat yang aku lawat.." so jawapan nyer ialah.. Betul 3 minggu lebih di London tapi dalam pertengahan waktu tu.. aku ke Ireland dan Northern Ireland hampir seminggu.. maka tak banyak la masa yang aku ada nak berjalan di London ni.. Insyallah lepas entry ni.. nak focus sekejap untuk trip ke Royal Belum Park bersama geng travel blogger TA yang tersohor tu.. :D


Ramai jugak nak amik gambar denagn askar nie.. 

St. James Park - London
Bunga Tulips menghiasi ketika memasuki St. James Park
Penghuni di St. James Park.. comey comey jer.. :D
Pelbagai jenis itik ada di S. James Park ni..  Tupai pun ada :D
Meriah jer tengok.. itik yang berwarna warni nie..  :D

Okay dalam entry ni tak lupa juga nak share gambar2 di Buckingham Palace.. Di sini ramai orang nak datang pada waktu "Changing Guard".. ada yang sanggup datang awal bagai.. Bagi aku?? hurmm ntah la tak kisah pun hahahaa.. Apa yang aku tahu i'm here and I was here .. boleh tak macam tu..??? huhuhuuu..




Info Changing Guard di Buckingham Palace - Changing guard akan berlangsung hampir setiap hari di setiap bulan sepanjang tahun selama hampir sejam.. Bermula dari pukul 11.15 pagi - Guards,with bands, start arriving.. Pukul 11:30 pagi - Official start time.. 12:00 tengah hari - Guard change ceremony ends.. Selain di Buckingham Palace terdapat juga Changing Guard ini di Windsor Castle..

Wet Weather Cancellations - Changing the Guard does not take place in very wet weather at Buckingham Palace. Any decision to cancel Changing the Guard at Buckingham Palace, due to wet weather, is made by the Captain of the Guard at the last minute.




Jom kita pusing2 tengok apa yang berlaku huhuuu :D
" The Guard which mounts at Buckingham Palace is called The Queen’s Guard and is divided into two Detachments: the Buckingham Palace Detachment (which is responsible for guarding Buckingham Palace), and the St. James’s Palace Detachment, (which guards St. James’s Palace). These guard duties are normally provided by a battalion of the Household Division and occasionally by other infantry battalions or other units."
" When Guardsmen are on duty, the soldiers are drawn from one of the five regiments of Foot Guards in the British Army: the Scots Guards, the Irish Guards, the Welsh Guards, the Grenadier Guards and the Cold-stream Guards."

Changing Guard announcement.. 
Keadaan sekeliling di Buckingham Palace, London..
Buckingham Palace.. Unique.. Di sini lah terjadi nyer Changing Guard.. :D

Dah habis berjalan-jalan di Buckingham Palace ni.. Ada sebuah park bersebelahan jalan.. di situ ada sebuah memorial iaitu "Canada Memorial" atau "Memorial Du Canada".. Memorial ini di bina bagi memperingati hampir sejuta rakyat canadian baik lelaki ataupun wanita yang menghadirkan diri bagi membantu United Kingdom semasa perang dunia pertama dan juga perang dunia kedua..

Canada Memorial.. Memorial Du Canada..
The Green Park bersebelahan dengan Buckingham Palace..
Welcome to The Green Park.. :D
Di antara statues tentera yang ada di Green Park

Memorial Canada ini terletak di dalam kawasan The Green Park.. dan dalam The Green Park ini terletak banyak statues askar-askar british yang berjuang dalam perang dunia pertama dan kedua.. Dan juga peralatan perang lama yang tidak boleh digunakan.. diletakan sebagai pameran pada umum.

Mungkin sebab berdekatan dengan istana raja maka dibina peringatan terhadap tentera-tentera yang berjuang di bawah naungan British pada suatu masa dahulu.. Kalau anda suka dengan ala tentera ini jangan la lupa untuk bersiar-siar di sekitar The Green Park ini yer.. ok ini final Part untuk Kembara England aku.. Thanks pada yang sudi membaca huhuu.. :D


Sila klik link di bawah untuk bahagian entry  yang lepas :

Kembara England : Part 1 - Setiba di Heathrow Airport - Chelsea and Fulham Stadium
Kembara England : Part 2 - Royal Observatory Greenwich - The Cutty Sark
Kembara England : Part 3 - Tour Arsenal and Tottenham Stadium
Kembara England : Part 4 - Portobello Market - QPR Stadium - Westfield Mall
Kembara England : Part 5 - Harry Potter at King Cross Station - Malaysian Hall
Kembara England : Part 6 - Camden Town Street Market
Kembara England : Part 7 - Natural History Museum - Victoria and Albert Museum - Hyde Park

113 comments:

  1. seronoknya jalan-jalan round the world... boleh jadi tour guide dah ni.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kalau di izinkan..Memang nak jer la nak jadi tour guide huhuuu :D

      Delete
  2. harga general ticlet tu dah macam harga discount bila nak beli buku, sekarang kebanyakannya beli buku online mesti ada discount huuuu...

    kenapa cantik sangat ni gambar, kenapa? kenapa? haha
    itik ke swan ke yang warna gelap tu kalau patuk adehhhhh sakit sakit T_T

    and tq for this entry...sekurang2nya tahu juga price range macam mana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul .. Mereka memang mengalakan untuk pengunjung membeli online bagi mengelakan kesesakan di kaunter membeli tiket... dan beli online dapat discount lagi tu .. best sgt :D
      Itik2 tu klau kita tak ganggu tak de nyer di nak patuk hahahaaa..pe la :p
      Aah yang hitam tu swan hitan :D

      Delete
  3. wah! changing guard tu menarik..tq sharing da info..tiba2 tringat citer mr bean yg dia kacau guard tu..haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah menarik la jugak.. ok thanks juga sebab sudi datang dan membaca di sini.. Itu mr Bean sorang jer yang boleh buat macam tu.. orang lain confirm kene tangkap hahahaa :P

      Delete
  4. tingginya eye on London tuh. Bang Afif naik eye on London tak ?
    Binatang apa yang di pagar di st.james park itu ? tupai ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tinggi eye on London tapi sekarang bukan paling tinggi.. Naik tak pun hahaha..
      Aah tupai.. di St. James Park memang banyak itik dan tupai yg comel huhuuu.. :D

      Delete
  5. Memang seronok melihat pemandangan di england..bila lah nak ada pengalaman macam ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih seronok bila kita enjoy the environment di sesuatu destinasi yang kita pergi huhu...
      Insyallah jika dah pasang niat dan usaha tu pasti sampai :D

      Delete
  6. Banyak betul attraction place di sana..mmg akan berpart2 lah yek...Ahaaa..ada siri ulangan nampaknya ke UK tu third time..telan air liur dgn berat sekali..no wonder lah kwn akak mmg cuti d sana skrg ni..hari2 update stadium berbeza

    Eye on London..mesti lagi cantik kalau view waktu mlm kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam London sendiri memang banyak attraction Kak JM.. perlukan masa nak berjalan2 merayau2 dalam London ni.. Insyallah kalauada jodoh dengan London boleh jer untuk third time.. siapa tahu kan.. :D Aah waktu malam lagi cantik view eye on London nie :D

      Delete
    2. saya ni pejam mata je dulu tgk posting London nih. hahaha

      Delete
    3. La kalau pejam mata macam mana nak tengok post london nie huhuuu :D

      Delete
  7. london eye kalo malam2 mesti gaban cun kan T T...huuuuu best2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kalau malam memang gaban cun lawa lah hahahaa... Best sangat :D

      Delete
  8. Mahalnya tiket Ferris wheel tu... cuma 30 minit je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan mahal kan ticket ferris wheel tu.. sebab tu saya pun tak naik hahahaa :D

      Delete
  9. banyak rupanya tempat2 menarik sekitar London.

    kalau suatu hari berkesempatan ke sana, dan boleh duk lama kat sana ada byk tempat tinggalan perkembangan Islam yang saya nak pergi. Hopefully, one day... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang banyak tempat menarik yang ada di sekitar London.. Insyallah moga ada peluang untuk ke sana saya doakan.. Oh betul tu.. peninggalan islam.. setuju.. :D

      Delete
  10. Cool! Byk stadium ye... perkongsian yang terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap semestinye stadium menjadi salah satu tempat tuju bila di England huhuuu.. :D

      Delete
  11. Afif ada ambil tak gambar berlatar belakangkan eye of london tu...
    view malam lebih menarik perhatian mrs compare dengan siang...hehe sebab mrs suka lampu
    menanti entry royal belum park version afif pulak selepas nie...eeeh jangan lupa masukkan gambar nasi goreng bunga kantan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ada jer amik berlatar belakangkan eye on london tu..
      View malam memang lagi cantik sebab ada warna2 lampu dia yang berwarna warni huhu..
      Ok insyallah akan cuba untuk siapakan secepat mungkin entry Royal Belum Park tu :D
      Huh gambar nasi goreng bunga kantan..??? mana tau ni? hahhahaa :P

      Delete
  12. Geram nengok tulips tu..cantik2..!!

    Itik kaler ijau tu pun rasa geram jer..rasa nak pegang2!! Tinggi askar tu ek!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. tapi sayang kat malaysia bunga tulip tak boleh hidup.. dah tanya dengan kedai jual biji benih.. tapi diorng kata tak guna sebab malaysia bunga tulip ni tak kan hidup huhu..
      Itik kat park tu ada lebih 30 jenis kot.. memang comel2 jer huhuu.. :D

      Delete
  13. Haritu join tengok Changing of Guard. Memang best! Tengok diorang penuh protokol naik kuda dari 1 istana nak ke Buckingham tu. Saya join walking tour so dapatlah belajar serba sikit sejarah pasal palace tu. Third time ye, hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah kalau ada rezeki nak pergi third time sebab nak conquer Scotland, Wales dan Isle of Man.. Pastu the easiest way nak pi Iceland ialah dari UK .. so Third time akan guna sebagai destinasi singgah sahaja huhuu.. insyallah :D

      Delete
    2. Nampaknya Scotland & Wales tu destinasi kita sama. Hihi memang tempat singgah je. Sambil nak gi jumpa Harry Potter.

      Delete
    3. Yeap betul tu.. kan dah kata awal2 dulu.. saje je tak nak pergi few places.. sebab nanti kalau nak mai.. dah boring sebab semua dah pergi hahahah :D

      Delete
  14. Pnh pi eye of london masa transit london tp sbb mlm, gmbr mmg tah pape..sadis btol..hahaha wahhh xsabar nk baca yg ireland tuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. tapi tak pe Kak Dj nanti ada la tu second time aminn...
      Entry Ireland tu tak tahu la nak start nyer bile huhuuu :D doakan jer lah :D

      Delete
  15. Replies
    1. Saya doakan moga dimurahkan rezeki untuk kesana jua :D
      Thanks for coming..

      Delete
  16. Encik travel bestnya byk duit bolehbpergi sana sini..saya baru je termimpi2 england..bukak blog tgk en travel oe england..nak pergi jugak.. :(

    Btw en.travel nak kawin dah kee tahun depan?huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Aya Zuki.. lama tak nampak mengomen.. sibuk lagi ke.. ? harap sihat la sentiasa.. Tak la mana ada duit banyak.. Ini pun menumpang sana sini makan pun ala kadar jer.. Saya doakan moga Cik Aya pun dapat ke sana.. Huh??? kawen kenapa? ntah tak tahu pun :P

      Delete
  17. merasa naik ala eye on kat tapak pesta ja mampu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun merasa kat tapak pesta jer dulu2 huhuu.. Tak naik pun yang kat London ni.. mahal sangat tak baloi kot hahahaa.. :P

      Delete
  18. Mahal nya tiket naik the london eye tue .. klu convert RM la ..
    Dulu naik kat Titiwangsa pon dah x sabar2 nak turun :p huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe mahal tak mahal tiket nak naik Eye on London nie..
      Dulu kat Titiwangsa ada jugak naik.. itu jer la .. yang lain tak de nyer nak naik :p

      Delete
  19. sedang feeling sambil baca entri dan tengok gambar..walaupun jasad belum pernah menjejaki England tapi anggap saja diri sedang berada kat sana..hoho..

    len kali pergi sana bawa lah anak kecik umor 4 tahun ke bawah..free free jer dapat naik ferris wheel tu..

    http://thetriptotravel.blogspot.com/2014/05/trip-to-manila-filipina-day-1-sm-mall.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah nanti la kalau dah kawen dan kalau ada anak boleh baw atravel sekali sebab banyak free kan hahahaa :D tak apa tanam azam banyak2 .. moga dipermudahkan untuk jejak kaki kesana.. :D

      Delete
  20. ini kira wrap up cerita tour London.. sambunglah sikit lagi, mcmana gi Ireland..sebab kata naik bas dari Birmingham..naik ferry across the mersey...Irish Sea..tak gi Wales? Wales..cantik dan menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah tutup sekejap.. nak bagi lalu kat trip lain pastu baru sambung cerita ke Ireland dan Northern Ireland.. aah naik bas dan kemudian naik ferry to cross the mersey.. memamg kat sana cantik sangat especially Ireland D:

      Delete
  21. Alaaaaa bro habis tu aku punya dah berbelas2 part, mengarut dah keeee?? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa bukan la.. aku maksud kanuntuk diri aku.. sebab aku kalau tulis banyak nanti mengarut jadi nyer.... sorry tak niat pun nak mention pada sesiapa yang lain huhuuu.. :(

      Delete
  22. Alhamdulliah pernah gak sampai ke istana dan st james park ni. Best dapat tenguk binaan di london kan..tapi tak sempat jalan sangat sebab cuma 3 hari ajer kat sini. Untunglah kamu muda muda dah jalan merata tempat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah suka tengok bangunan lama2 di europe ni.. memang di jaga dengan baik.. Alhamdulillah ada rezeki kita guna kan pada kebaikan :D

      Delete
  23. eyes on london? amik gmbar je?naik ke x? ^,^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal la.. lagi pun tak minat pun.. Maka nyer amik gambar cukup la huhuu.. :D

      Delete
  24. Ya Allah cantik permandangan...byk juga tugu telah berjaya dilawati.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semestinya... kita cuba selami apa yang yang ada ditunjukan di London :D

      Delete
  25. Salam, TA..
    Besag qila eye of lonon tu..tgk pun dah gayat.. hahaha.. :p
    bunga tulip! colourfulnya... :)
    hihi..tgk video tu, teringat kat mr bean yg amek gambaq dgn askar guard pakai topi rerambut tinggi2 tu,, :p

    nice place.. bestnya.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam Cm shlem :D
      tengok gayat??? macam mana nak naik nanti huhuu.. tak apa mesti lupa gayat sebab dah tengok keindahan Bandar London dari atas tu.. bunga tulis memang colourful huhuu..
      Mr bean jer yang boleh buat macam tu.. org lain mesti dah kene tangkap kot haha :P

      Delete
  26. arhh terpkat pulak aku dengan suasana.. pemandangan..bangunan2 dia..semuanya cantik.. dan benda yang paling aku suka kat entry ni pasai tukang jaga yg kai rambut pasu tu..very intresting bro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang senang terpikat especially bangunan unik berzaman yang dijaga rapi ni kan..
      Moga Tuan Sabri juga dimurahkan rezeki untuk kesana jua .. :D

      Delete
    2. insallah doakan bro..
      mnabung :)

      Delete
    3. Insyallah sama2 kita doakan.. mana tahu ada rezeki boleh travel dengan Tuan Sobri :D

      Delete
  27. byk tempat menarik...sah2 la banyak part kan...pergi tempat org...mesti ambil gambar2 banyak2 buat kenangan...sambil tu share ngan kawan2 yg pernah pegi ni....tengok pun jadi la...hehehe....cantik bunga2 tulip tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la banyak tempat menarik.. ini pun baru dalam London belum keluar dari london lagi kan hehee.. Alhamdulillah sekadar berkongsi pengalaman di sini untuk rakan dan pembaca :D

      Delete
  28. wow...teruja tngok semua ni.....untung ler kn dpt prgi..xnaek k eye on london tu...:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tersenyum la jugak dapat jejak kaki ke sana... Eye on London tu tak naik pun .. mahal sangat.. tak apa la naik tower dah cukup huhuhu.. :D

      Delete
  29. assalamualaikum
    sory minggu nie anum bz sangat x sempat nak blogwalking lama2
    anum singgah n follow ur blog
    nanti follow me back
    keep in touch

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. huhuhuu.. tak apa tahu kadang2 memang kita pun busy jugak :D
      thanks for coming here done follow your blog.. ok will keep in touch :D

      Delete
  30. fuyoh.
    rasanya kalau nk cerita 1 1 mmg tak hbis kn TT.
    ni pun dh ckup rasa sharing dr TT
    best backpacking :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la.. memang tak abis.. tak apa la.. ini kira apa yang wajib jer la nak dikunjungi bila di London kan huhuhu.. Ok will share more my traveling experience in here :D thanks for coming :D

      Delete
  31. subhanallah..cantiknya..beruntung dapat meluaskan pandangan dan pengalaman ke negara orang (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah .. diizinkan Allah untuk melihat keindahan di tempat lain.. meluaskan pandangan dan pengalaman.. insyallah akan terus berkongsi pengalaman di sini :D

      Delete
  32. Blog yang menarik dengan info terbaik....tahniah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi datang sini.. Insyallah akan cuba memberi info yang terbaik di sini :D

      Delete
  33. Seronok jenjalan England...saya pasang niat nak g England nanti..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasang niat.. insyallah moga dipermudahkn amin :D

      Delete
  34. As-Salam. Blog yang menarik. Insya-Allah, sebelum saya pergi ke mana-mana negara yang pernah dilawati oleh Time Traveller, saya kenalah baca blog ini dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... Alhamdulillah dan terima kasih sudi datang ke blog ini.. Insyallah boleh jer kalau nak bertanya pun,, setakat mana yang saya tahu .. akan cuba mmbantu :D

      Delete
    2. Saya dah baca beberapa entri dalam blog ni. Pengalaman Time Traveller yang menarik termasuk kes kena tipu. Pada pandangan saya, lelaki nak travel seorang diri cara backpackers masih dikira "bolehlah" tapi, kalau perempuan daripada travel seorang diri lebih baik ambil pakej travel and tours yang sediakan oleh syarikat pelancongan. Walaupun mahal tetapi lebih selamat.

      Delete
    3. Waaa... thanks sudi baca entry kebelakang.. Bagi saya setiap perkara yang terjadi itu menjadikan lagi manis nyer perjalanan menjadi pengajaran.. mewarna setiap keadaan dalam pengembaraan itu.. Betul untuk wanita mungkin susah.. jika tidak berani maka lebih baik guna agent mahal sket tapi selamat :D

      Delete
  35. MJ tak berani nak naik eyes of london tu, cheq gayat..hheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak berani...???? huhuhu.. Rugi ler Kak Myra Jay.. Tapi tak apa la.. Bukan murah nak naik London Eye tu.. banyak lagi tempat lain nak spend duit tu huhuhuu.. :D

      Delete
  36. Info yg bagus! huiihh change guard smpi sejam?? fitammm... hihihi salam kenal ek..i'm followww... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok thanks for coming.. aah hampir sejam la lebih kurang huhuhuuu...
      Salam kenal jugak will follow u back :D

      Delete
  37. Afif, yang eye of london tu akak tak sangka kat singapore lagi tinggi ye. Hebak singapore.

    Changing guard tu agak menarik. Rajinnya mereka. Tiap2 hari. Perghh... Guard tu pon sgt mengkagumkan sbb mampu dok tegak lelama. Hadoi, kalo aku dah lenguh dah kaki. Ni mesti kuncu2 david blaine ni, sbb mind dia kuat sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap betul sebab di London dah lama.. cuba kalau Singapore buat dulu pastu baru London mesti London lagi tinggi huhuhuu.. Changing Guard tu memang la tiap2 hari.. but bukan orang yang sama selalu.. kalau dah askar tu.. sejam berkawat tak ada apa la huhuhuu.. :D

      Delete
  38. Cantiknya pemandangan..teringin pula nak ke sana. One day maybe?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah one day :D - bukan mustahil untuk melihat pemandangan indah di sana :D

      Delete
  39. Assalammualaikum... afif,

    nice view.. suka sangat, tpt yg cantik dan menarik.. cuma entahlah bila agak nya mselim3 dapat menjejakkan kaki ke mari..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Tuan Mohd Selim Zainal..

      Insyallah jika ada niat dan usaha yang baik mesti Allah Taala akan mempermudahkan nyer ... Saya doakan moga dipermudahkan :D Thanks for coming will follow u back :D

      Delete
    2. Assalammualaikum... TT,

      terima kasih doakan mselim3 ... terharu..

      Delete
    3. Waalaikumsalam.. sama2 lah kita kan moga sentiasa diberkati hidup selalu :D

      Delete
  40. syukur dah jejak ke London.
    bukan senang kalau saja2 nak pergi ribu riban juga nak menabung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dipermurahkan rezeki :D
      Hurmmini pun sebab abang tengah further study kat sana boleh la datang menumpang kalau tak takde nyer huhuhuu :P

      Delete
  41. Takde apa yg mengarutnya kalau tulis banyak entry.
    Lagi banyak entry, lagi banyak pembaca akan tahu :D

    Ada tak orang gi usik2 guard yg berdiri kejung kat situ? hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmmm tengok la nanti akan sambung lagi huhuhu.. insyallah :D
      Usik2 pak gurad tu?? hahahaha.. tak berani la pulak.. kang tak pasal kene tangkap masuk paper famous lak huhuhuu :P

      Delete
  42. Cantiknye bunga tulip tu.. geramm... itik tu pun comeh.. seronok round the world kan.. semakin banyak yg dilihat semakin sikit rasa yg dah dilihat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu semakin banyak kita lihat.. Semakin kita tahu apa yang kita dah lihat itu sebenar tak banyak mana :D

      Delete
  43. Impian CN nak melawat stadium chelsea dan yg berkaitan dgn Chelsea sebabnya nak menunaikan hajat org. hehe.. hrp2 CN berjaya melaksanakan misi ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menunaikan Hajat..??? huhuu.. pun boleh jer.. :D Moga dipermudahkan lah untuk ke sana nanti :D yeap chelsea chelsea hihihii..

      Delete
  44. nak baca entry royal belum park..

    antara tempat teringin nk pegi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh okay.. Tunggu sket lagi sebab dah start buat tajuk dan beberapa perenggan hehee. :D
      Insyallah siap nanti akan publish secepat mungkin...

      Delete
  45. Afif sesat tak kisah sebab dah biasa merantau sana-sini, kena org tak biasa gelabah kakak rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tak jugak selalu sesat dan rasa gelisah jugak tapi sebab sesat dah biasa kot hahaha :D

      Delete
  46. wahhh.. menariknya ^^
    teringin nak merasa travel obersi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah saya doakan moga dimurahkan rezeki untuk melihat keindahan di negara lain juga :D thanks for coming :D

      Delete
  47. Seronok betul kembara di England, dulu ada macam eye london kat Melaka tapi sekarang daha tak ada. Tak sempat nak merasa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu yang di Malaysia mula2 di Taman Tasik Titiwangsa.. Pastu tukar ke Melaka..
      Tak apa.. nanti boleh merasa di Singapore yang lgi tinggi dari Eye on London :D

      Delete
  48. banyak tempat menarik ^_^ teringin nak kesana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul .. bandar yang dah beratus2 tahun memang banyak kesenian dan keindahan nyer ;D

      Delete
  49. Wah ada pergi Ireland...my dream country to visit...nanti ceritalah sikit ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan kongsi pengalaman nanti .. nak habis kan dulu cerita kat tempat lain :D

      Delete
  50. teringin nak pergi........... cantik.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah.. di doakan moga dipermudahkan :D

      Delete
  51. Salam, mohon laluan utk advertise perkhidmatan kami di London

    Salam bkenalan drp kami makan angin London

    Budget SEWA BILIK dan TRANSPORT (London, UK Tour) dengan kadar berpatutan.

    HUBUNGI @
    Whatsapp di +447478 684277
    Facebook page: Makan Angin London
    https://www.facebook.com/makananginlondon
    Instagram: makananginlondon
    Website : http://ukhomestaypengangkutanlondon.blogspot.co.uk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...