Wednesday, 5 March 2014

Kembara England : Part 1 - Setiba di Heathrow Airport

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Pertama kali aku menjejak kaki ke London, England ialah pada trip backpacker secara solo yang pertama aku ke Benua Eropah pada Julai - September 2011.. Pada ketika itu selama 9 hari aku menetap di rumah Pelajar Malaysia Shukri dan Asyraf di East London.. Kebaikan dan keikhlasan dalam membenarkan aku menginap di rumah mereka - ku ucapkan ribuan terima kasih.. Klik sini untuk entry England 2011.. 


Thank pada mereka yang sudi hantar aku ke airpot :D - Abg Raphy, Sarjen Fadhil, aku, Pakcik Syahreem, Abg Nik, Abg Rhyzal dan Puan Liza

Dan pada kali ini Mei 2013 - Disebabkan permintaan abang aku yang ketika itu menyambung pelajaran di London.. Actually plan asal aku adalah “on the way back to Malaysia from South Africa” aku nak singgah beberapa negara arab di Middle East.. Tapi abang aku kata datang la London boleh lepak rumah dia.. Lagi pun memang dah lama tak jumpa abang aku yang baru berkahwin pada ketika itu klik sini untuk lihat wedding abg aku.. 


Saat terakhir berada di O.R Tambo International Airport South Africa..
Kakitangan Kedutaan Malaysia di South Africa
Memang di kenali dengan sifat baik dan peramah mereka.. :D

Fikir-fikir balik jauh jugak tu nak buat turn.. tapi abang aku kata tengah ada promotion dari EasyJet Low Cost Airlines.. Tiket RM500.00 one way London to Amman, Jordan.. dan yang best dia kata tiket tu dia akan belanja.. just beli sendiri tiket nak datang London dari South Africa.. Sekali aku check ada pulak promotion dari Emirate Airlines Johannesburg to London one way RM 980.00.. Apa lagi terus proceed la.. Alhamdulillah rezeki.. dan kami plan benda ni 4 bulan sebelum aku keluar dari South Africa for good..

3-4 minggu lepas tu.. Abang Adi email bagitau dia dan wife plan nak pi Ireland sebab ada promotion dari Eurolines Bus.. Ticket bus Birmingham to Dublin return for 22.00 pound untuk seorang.. Dan memang promotion on date aku ada di London.. dan sekali lagi aku kata pada abang aku.. "What 22 pound..!! Please say it again.. huhuuu.. Okay proceed..!!!!"


Macam comel jer kan hihii.. :P
Chelsea.. Chelsea..
Jom tengok jersi Chelsea :D
Fridge Magnet - Di mana ko.. 
Jumpa pun Fridge Magnet :D
Berdiri Megah.. The Blue
Tshirt untuk gegurl pun ada.. jangan risau :P
Tak tour pun im not supporter :P

Kalau dulu aku masuk UK dari France naik Bas tapi kali ini masuk ikut Heathrow Airport.. Alhamdulillah lepas immigration dengan senang tanpa sebarang soalan.. even tak tanya return tiket macam dulu aku masuk ikut border.. Keluar dari pintu arrival dah nampak abang aku duduk tersadai kepenatan.. mungkin sebab tunggu aku kot.. Klik sini untuk Artikel From Paris to London..

Kami solat di airport dan terus naik train.. First place sebelum aku nampak rumah dia ialah Stadium Chelsea.. abang aku kata tak boleh buang masa.. ada 3 minggu lebih jer kat London so kene pergi banyak tempat huhuhuu.. Selepas Stadium Chelsea kami pergi pula ke Stadium Fulham dengan menaiki bas.. Apa pun yang penting kami nak beli fridge magnet.. adik abang dua2 fridge magnet collector huhuu..

The Home of Fulham Football Club

Pintu Masuk... Jom :D
Huh jumpa pun FM hehee..

Banyak baju.. cari yag longgok xde pulak
Not bad kedai Fulham ni.. :D
Tulisan tu dari dulu kala lagi kot 

Cute gilerr.. Harga pun cute jugak :P
Stadium di celah2 kawasan rumah

Dari Stadium Fulham abang aku bawa naik bas pergi ke suatu sebuah kedai makan yang aku pun tak berapa ingat berdekatan High Park.. Untuk kami makan petang campur dinner sekali.. Pukul 9.30 malam baru la aku sampai rumah abang aku di Golders Green.. Nasib baik la cuaca sejuk sebab aku angkat bag backpack 15 kg tak rasa sangat.. tapi bila sampai rumah terus tumbang huhuhuu..


Naik bas dengan perjalanan yang jauh..
Memang aku tertido sebelum sampai rumah Abg Adi.. :D

Dulu masa first time masuk negara ni tak banyak sangat berjalan sebab time tu sekadar nak cukupkan destinasi jer apatah lagi pada ketika itu London adalah destinasi ke 5 dalam trip solo.. Masa tu memang bajet sangatlah minimum.. Sempat jalan area sekitar Central London sahaja.. Alhamdulillah kali ini dapat jalan banyak juga tempat.. Thanks to my Brother Abg Adi and his wife Kak Sophia..  :D

90 comments:

  1. Assalamualaikum. wahh bestnya. sheila pun suka collect FM! hehee nanti bolehlah kirim dekat awak ekk? hehehehhe. bestnya, cepat sambung part 2 ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..nak kirim pun boleh hehehee..
      memang suka collect fm nie huhuhuuu..
      Ok tunggu part 2 nk siap dah nie huhuhuuu :D

      Delete
    2. As salam.mana pegi ceta pulau labuan ni? lama bebenor...

      Delete
    3. Waalaikumsalam... entry labuan insyallah akan tulis lepas habis cerita england ni :D

      Delete
  2. Ko ni sebijik macam aku.. sekejap keluarkan entry kat Malaysia, then korea, then patah balik indonesia.. lepas tu vietnam.. pening dah orang :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la sebijik sangat sebab aku rasa elok sket dari ko.. sebab kalau dah start tulis satu negara tu aku akan habiskan.. ko still jumpa sana sini hahahaaa:D
      ni semua tgh tak bagi orng pening la nie :D

      Delete
  3. Replies
    1. Ada2... kene tunggu next part.. first entry nie baru sampai jer kat London :D

      Delete
  4. Aduhh..akak dah confius bila baca entry ni...ni trip tahun 2011 ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheee.. sorry2.. Ini bukan trip 2011.. tapi trip Mei 2013 la Kak JM :D

      Delete
  5. perghhh..

    utk 3minggu kt sana, ada berapa part entry..? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la tak tahu berapa entry akan buat untuk England ni..
      Hope tak banyak la huhuhuuu.. :D

      Delete
  6. patutler nampak lebih muda belia masatu... syioknyer dah sampai London...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh patut nampak lebih muda?? oh betul la tu saya sekarang ni dah tua sket hehehee..
      Alhamdulillah rezeki dapat sampai sana.. :D

      Delete
  7. huhuhu jeles tahap gaban ni. Time akak pi Uk tahun 2010 selama 2 minggu tak dan nak jenjalan sakan sebab pergi kera tugas. hanya hujung minggu je dapat jalan tu pun tak semua. Emm bila lah boleh datang lagi ke UK. Pi glasgow pun tak sempat posing kat castle. huhuhuhu frustnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uish jangan la sampai tahap gaban nak jeles hehehee.. oh pergi tugas kerja.. tak pe la rezeki atleast dapat jugak sampai sana.. insyallah ada rezeki aka sampai lagi ke sana :D

      Delete
  8. wahh.. seronok nya pergi england :)

    ReplyDelete
  9. Amboi...patut le menang award tahun ini..,.syabas..menarik sungguh penulisan anda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhadmulillah.. just try to be my self.... berkongsi pngalaman :D
      terima kasih sudi comment di sini :D

      Delete
  10. afif... cntiknya rumah kecik oren tu... :v bagi zaza satu..hahahaah


    byk pgalaman afif merantau ke negara org kan.. :) abg afif menetap kt london ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah pasal.. cantik kan :D tapi harga dia pun cantik huhuuu.. ( bg apa..fif pun tak beli :P )
      Bukan menetap tapi sambung study kat sana.. :D alhamdulillah rezeki tu nama nyer :D

      Delete
  11. Tuh dia...ke england pulak bro ni....bro kerja apa bro......asyik travel jer....memang layak menang best travel blog bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ke England.. alhamdulillah untuk kali kedua.. :D kerja apa? hurmmm complicated sket bile sebut pasal kerja ni huhuhuu.. eh tak la layak mana.. hanya rezeki.. syukur alhamdulillah :D

      Delete
  12. i saw an entity inside the bus, is that you holding the camera or adi? sgt lumayan ya ke england. saya tunggu sampai 20 entry ok ... p/s : kamu dgn nina dkt blog pun boleh fight jugak ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Holding camera??? not sure who is that.. hahahahaa.. :D
      Hahahaa.. xde la saje jer gurau ngan nina :P

      Delete
  13. owhhh baru teringat tu abg ko, muka mcm sebaya je dgn ko. untungla~ ni trip bila punya ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owhh.. aah itu abang.. 3 tahun lebih tua dari saya.. ini trip Mei 2013... :D

      Delete
  14. CN berniat suatu hari nnt nak bw adik CN yg minat sgt dgn Chelsea utk pergi tgk diorg punya match live :) I really wish I could do that :) hee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Bagus niat tu nak bawa adik.. moga dipermudahkan :D
      Suh adik kumpul duit untuk beli tiket match hahahaa... Insyallah u can do that.. :D

      Delete
  15. Wow! Teringin jugak nak jejak kaki ke London. Hopefully, kalo takde peluang melancong sendiri, boleh dapat melalui job relocation. tak pun sambung belajar. Hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab sambung belajar tu memang best :D
      Dan itu yg terbaik.. kumpul duit awal2.. dan bila sambung belajar conquer satu europe :D
      Apa pun good luck .. all the best :D

      Delete
  16. teringin jugak nk pi london tu kena saving byk2 lah
    skrg jemaah dah smakin ramai ahaks..smoga ada rezeki ke sn
    eh uols beli FM tu tuk iols ke ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang agak mahal..but kalau pergi sebab nak melancong melihat semata2.. insyallah boleh saving and buat bajet trip.. Skrng jemaah makin ramai?? insyallah moga dipermudahkan rezeki Kak El untuk ke sana.. fm beli sebijik sebab mahal hahahaa :P

      Delete
  17. london pula? mmg padan dgn gelaran yg baru diterima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ni baru nak start trip ke London tempoh hari hehehee.. :P
      Ni baru ada masa nak menulis pasal London ... :D

      Delete
  18. Okje takut awak tua kat kapal terbanglah TT....hehe....
    Abg rambut lurus yek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. Tua itu pasti kat mana2 jer hehehee.. but insyallah biarlah hari tua di tempat yang baik :D Abg rambut lurus??? means?? huhuuu

      Delete
    2. Yelah abg rambut lurus....adik rambut keting....sama rata adil hehe...

      Delete
    3. ranbut keting tu tak pernah dengar lagi.. but muka kata orang nak sama ntah la hahaha.. adik abg kan.. kene la ada serupa sket :D

      Delete
  19. abang afif memang tinggal di london ya? comelnya rumah kecil tu.. mesti harganya mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang saya sambung belajar kat sana masa tu.. rumah comel tu kan ada harga kat depan dia hehehee :D

      Delete
  20. Bila bang Afif mau ke London lagi ? salam buat Mr. Mourinho ya.. :) kelihatanya Chelsea berjaya kompetisi liga inggris tahun ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila..??? huhuhuu tak tahu lagi.. mungkin tidak kerana sudah dua kali kesana.. Oh Mr Mourinho penjual ikan segar di pasar itu heheee..saya tak minat chelsea hehehee.. :P

      Delete
  21. Jauh perjalanan luas pandangan
    seronoknya dapat gi LOndon
    terima kasih berkongsi cerita dibenua yang jauh di mata
    menjadi impian sebenarnya. dah nah gi tahun 95 dulu tapi macam nak repeat je
    ........... cerita lah lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu luas pandangan.. alhamdulillah memang seronok dapat melihat keindahan ciptaan Allah di tempat berlainan ... ok tgh siapkan part tu.. mak sakit so banyak ke hospital jer ni.. :D

      Delete
  22. haha masa masuk Stamford Bridge tu siap tanya staff kat dalam kedai tu sapa famous player untuk tulis nama kat belakang baju....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee... biasa la kalau kita tak tahu tak kenal.. baik bertanya klau tak rugi jer kan :D

      Delete
    2. Abah dah adik lelaki dah cakap, tapi terlupa...dapat nama Lampard dan David luiz...

      Delete
    3. okla tu dapat nama Lampard dengan David Luiz.. jelesss sungguh hihihii... :D

      Delete
  23. kalau aku tanya bile last pijak Malaysia boleh tak hahahahaa :D

    #larikkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaaa.. ini sudah copy paste gaya nyer.. Ni sekarang tgh pijak la :P hehehe..

      Delete
    2. Skrg tengah pijak Malaysia ke? Lama tak update..hehe

      Ok baru nak komen, serius ke kat Stadium Fulham takde baju longgok? huahuahua

      Delete
    3. Mak tak berapa sihat.. alhamdulillah dah keluar hospital.. kalau tidak turun naik hospital jer.. insyallah akan update secepat mungkin huhuuu.. Baju longgok takde...kalau ada dah angkut satu dua :P hehehee...

      Delete
  24. Rindu betul sama England nie. Macam nak terbang balik sana lagi! Tidak sempat saya lawat Stadium Chelsea. Cuma pernah pergi Stadium Old Trafford

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa.. i know u can fly to there again :D
      Oh ho.. saya melawat 4-5 stadium di London tempoh hari heheheee.. :D

      Delete
  25. wahh..bestnya..dua kali mengembara ke London...siap pergi Ireland lagi..boleh naik bas dari Birmingham ke Dublin, ada feri ke? Next trip pergi Scotland pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki dimurahkan untuk pergi kali kedua ke London.. :D
      Oh nak tahu bagaimana.. dari dublin ke London.. sila tunggu entry nyer hahaha :D

      Delete
  26. wah..entahlah bro bila aq nak kesana :(
    doakan aku ke sana ok :P he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah jika rezeki itu dah tertulis maka tak lari jua untuk ke sana :D
      Didoakan selalu amin .. :D

      Delete
    2. Udah la... tak yah nak sifu sangat :D
      Jom mengembara bersama.. :D

      Delete
  27. Hebatttttttt!
    Hebattttttt!
    Hebatttttt!
    Suka cara anda mengarang cerita ttg travel...sonok rasa...semacam mcm Umi QI plak berada di sana jugak...nak fm boleh heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish tak ada la hebat sangat.. biasa2 jer :D
      Alhamdulillah tulisan sekadar perkongsian dari pengalaman ... nak fm ker? hahahaa.. :D

      Delete
    2. Kak Mulan... Best sungguh dia :D

      Delete
  28. kali ni mmg puas la jalan..ada org sponser pulak.hehe..

    klu selalu travel mmg FM je la mampu beli..tu pun mahai kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah abang yag suruh datang.. memang syukur di sponsor tiket London - Amman :D
      Memang pun kita ni bukan travel mewah.. setakat beli FM tu mampu ler.. tshirt pun satu dua jer huhuu.. :D

      Delete
  29. Seronoknya dapat p London... adik saya sorang ni minat betul dengan Chalsea... kalau bersembang awak berdua mesti ada banyak nak di perkatakan :D heheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki :D Kita tak la minat Chelsea ke apa ker hohohoo.. :D
      But dah sampai sana.. Kene la pergi jugak kan.. Seronok hihihiiii :D

      Delete
  30. Replies
    1. Alhamdulillah .. diberi nikmat untuk merantau :D

      Delete
  31. seronok nye boleh jln2 kan? eheee. kalau p mane2 bgtahu la. nak kirm FM. dpt tgok FM pun jadi la. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah seronok.. melihat keindahan di tempat lain :D
      Insyallah next time akan bagitau bila dan kemana.. nk kirim boleh jer :D

      Delete
  32. Salam ziarah dari Bunda....


    #DoaBuatMH370 :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. sudi dtg berkunjung ke blog ini..

      Insyallah sama2 kita doakan untuk MH 370,

      Delete
  33. wahhh...untungnya boleh tgk tmpt orang...mesti byk pengalaman indah.. *jeles ok*
    next time jgn lupa post ole2 utk org sarawak ni..hikhik.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah :D sebab tu nak share pengalaman dalam blog ni.. jgn lah jeles sgt huhuu..
      ole2 untuk orang sarawak ..insyallah kalau rezeki tu ada pasti sampai .. * boleh dpt kek lapis sarawak yer * hehee :P

      Delete
  34. amin!amin!semoga murah rezekiii..hehe..kek lapis?small matter...boleh punya lah..kalau nk dekat raya mesti banyakkkk..ihik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok nanti kita tukar ole2 yer hehehee.. insyallah umur panjang rezeki murah kita tukar ole2 tu :D

      Delete
  35. assalamualaikum..bestnya dpt g jalan2 oversea. Sy suka baca blog travel camni, yelah..nk pg sendiri tak tau bile kan..baca pengalaman orang jelah..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. alhamdllh rezeki dapat jalan ke luar negara.. sebab tu kongsi pengalaman nikmat mengembaraan..
      Terima kasih sudi dtg ke sini :D

      Delete
  36. collector FM upanya ... patutla duk cari FM jer... :)...wah..stadium Fulham dekat ngan kawasan perumahan...sah2 la masa game..x aman tuan umah .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg collector FM tegar hahahaaa.. itu je pun mampu bila travel..kita bukan plus shopping hahahahaaa..
      Betul jugak tu mmg tak aman la :P

      Delete
  37. wah besh nyer...yang biru tuuu..hehe =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiii Cik Yaya ni penyokong tegar Chelsea ker? hahahaaa.. :D

      Delete
  38. Chelsea.. Chelsea.. nasib baik tak minat Chelsea. hikhik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaaa... tak apa.. belasah jer.. chelsea chelsea :P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...