Wednesday, 14 November 2012

Kota London, England The Great Britain 2011

Thanks Shukri jadi tour guide :D 
at Tower Bridge

Bersama Doktor pakar Muhammad Asyraf
28 Julai 2011.. Perjalanan dari Paris ke London mengambil masa lebih 8 jam.. harga tiket Bas Eurolines dari Paris ke London sebanyak 43 Euro.. bas menggunakan laluan terowong bawah laut dari France ke England.. Sampai di Kota London sahabat ku Mohd Shukri (shuk) dah tunggu aku kat bas stop.. actually aku tak kenal pun sape shuk ni.. that day first time kami jumpa dan jadi kawan.. memang shuk seorang hamba Allah yang baik sangat.. walau shuk tak kenal aku tapi selambe jer tolong aku macam dah kenal lama.. lagi best ialah Shuk bagi stay kat apartment dia kat East London..

Sampai di rumah Shuk.. aku di perkenalkan dengan Muhammad Asyraf (acap) dengan Fatul.. Housemate Shuk.. actually diorang semua tengah cuti sekarang ni.. dan acap baru jer grad jadi seorang doktor.. Fatul pulak tengah sibuk kemas barang nak ikut rombongan sukarelawan dari England ke Kenya.. seorang lagi housemate shuk dah balik malaysia.. memang tak sempat nak jumpa..


London Muslim Centre @ East London
Tower of London
The Monument Greet Fire of London 
Menaiki 313 anak tangga monument
Pemandangan dari atas Monument Greet of Fire
Mesin tembak ikan paus hahaha..
The East London Mosque 
Acam gaya kene tiru hahahaa..

Dan Acap balik malaysia for good 2 hari kemuadian.. so in the end tinggal aku dengan shuk je.. sempat la shuk bawa aku jalan2 kat area Central London.. untuk lihat dan buat apa yang patut.. Shuk kata nanti bila bulan puasa dia dah start keje part time.. so tak ada masa lak nak bawa jenjalan..


Statue Perkerja Buruh yang
membangunkan Bandar London

29 Julai 2011.. Hari ni Acap masak nasi daging untuk lunch.. perghh memang sedap sehingga menjilat jari.. keesokan pagi tu pulak Fatul masak nasi lemak untuk breakfast.. makin segan aku duduk rumah nie hehee...  asyik makan sedap2 jer.. walau Fatul akan bertolak ke Kenya hari ni.. sempat jugak masak nasi lemak untuk breakfast.. thanks fatul.. :D

So hari jumaat kami solat jumaat di London Muslim Centre Masjid.. jalan kaki je dari rumah Shuk.. Bak kata acap kenapa diorang sewa apartment kat sini sebab nya semua dekat.. masjid, pasaraya, kedai2, restoran halal, dan yang paling penting ialah hospital memang dekat sangat.. if something happen hospital dekat je la.. itu kata mereka.. so memang siren ambulan memang 24 jam dengar.. seronok lak hahaa...

So lepas kitorang solat jumaat shuk bawa aku round2 Kota London.. dari rumah dia jalan kaki jer pi masjid then jalan kaki lagi.. dah sampai Tower of London.. ianya sebuah istana lama.. dan.. nak info lagi pi baca wikipedia hahaha..

Museum Kapal Perang in front City Hall.
 at City Hall
Awat lama sangat nak menentas..
@ City Hall
Jom beli Souvenirs :D
Murah Fridge Magnet 5 for 5 pound..
T-shirt 3 pound..
Hantu yang berkeliaran di London

Then pi naik The Monument Greet Fire of London tak jauh berjalan dari Tower of  London.. dapat sijil tu yang best sket tapi tinggi tu not bad la 313 anak tangga hahahaa... then lepas tu menapak jauh gak ntah sampai mana2 ntah tapi yang pasti dah nak sampai Eyes on London :P..

Sempat la beli souvenir kat kedai tepi jalan.. nak kata murah tu boleh la sebab murah sket dari bandar2 europe yang lain macam paris, brussels dan amsterdam.. 5 fridge magnet 5 pound... 10 poskad 1 pound.. 1 tshirt 4-6 pound..

St. Paul's Cathedral
"Welcome To The City Of  London"

Tinggal aku dengan Shuk je.. Acap dan Fatul dah tak ada.. keesokan hari datang lagi seorang tetamu pelajar Malaysia dari Mesir Ustaz Mohd Azrin.. memang berkat sungguh rumah nie.. ramai tetamu rezeki pun memang melimpah ruah pada penghuninya.. actually shuk bagitau aku.. memang kebiasaan ahli family tau student datang tumpang rumah student Malaysia kat UK ni..

Ikan Salmon masak asam pedas..  Terbaik  :D
Sayur goreng campur..
Ayam goreng madu berempah
Last sekali Ikan Trout goreng berkuah sambal

Bila start bulan puasa shuk dah start kerja part time so aku dengan ustaz mohd azrin plan nak masak sedap2 untuk shuk waktu berbuka nanti.. kitorang pun pergi la membeli belah kat sekitar pasar East London cari barang2 untuk di masak.. 

Ayam sekor 2 Pound.. kepala ikan salmon 1 pound dapat dua.. besar lak tu dekat sekilo.. ikan trout 4 ekor 2 pound sekilo lebih gak la.. beli2 sayur dengan barang2 lain.. tak sampai pun 10 pound kot.. mungkin mahal juga but kitorang nak masak sekali ni je so tak apa la :P

Pintu masuk Masjidul Huda
Suasana selepas solat terawih di Masjid Al-Huda
Bergambar jap on the way balik  dari tarawih

Malam kalau awal kami akan ke East London Mosque untuk bersolat taraweh.. kalau tak sempat.. agak2 macam dah lewat.. kami pergi yang dekat jer tapi kecik sket la.. Masjid Al-Huda.. bernasib la kalau dapat tempat untuk bersolat.. pengalaman selama 9 hari di Bandar London ini cukup membuatkan aku tersenyum.. especially budi baik pelajar2 Malaysia di sini.. Thanks to all :D

17 comments:

  1. nice ! ikan salmon masak asam pedas ? macam mane rase die ? sedap x ? nak kene try kat umah .hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedapp sangat.. sebab ikan salmon ada minyak omega 3.. tu yang buat dia sedap sangat.. :P

      Delete
  2. dalam banyak2 tempat, tak tau kenapa nak sangat pegi London, so, I have to make sure that before 30 and before kahwin, kena g London jugak! London is a must! Super duper jeles..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah boleh tu Cik Nurizyan.. cari member yang study sana.. stay dgn diorang dan bayar murah je dgn diorang even diorang tak minta untuk di bayar..

      Even sana mahal sebab guna pound but try to study first mana nak pi.. dan apa nak buat..

      insyallah boleh buat budget travel kat London.. sy boleh.. kamu pun mesti boleh.. :D gd luck..

      Delete
    2. hmm..yup, kamu boleh, sy pun pasti boleh..malaysia boleh! haha

      Delete
    3. tau tak pa... nak best lagi.. sila tunggu AirAsia buka balik penerbangan ke sana.. :P hehehehe...

      Delete
    4. Bkn airasia dh xmo buat dah ke flight ke sana? Dulu ada kejap, mmg dah berangan nak pegi tp xckp duit pastu fly ke tmpt lain..hehe

      Delete
    5. aah.. dah tak flight .. that y ckp tunggu dia buka kaunter balik terbang ke London.. huhuhuu..
      fly tempat lain?? tak kisah la.. janji travel jgn tak travel dah la..

      Delete
  3. Jgn terlampau padat sgt dlm 1perengan. Ayat pjng. Org pon mls nk bc..buh gambr. Sometime org xdpt nk imagine apa yg nk disampaikan. Then wat ringkasan setiap perjalAnan sesuatu tmpt with total cost expenses....
    just opinion......btw,tumb up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot for that very good advice..
      ini entry yang mula2 masa baru berblog dulu hehehee...
      Sy baca pun macam boring jugak :P .. tunggu masa je nak edit balik...

      total cost tu agak rumit sebab perjalanan ni dah lama so tak berapa ingat sangat..

      Delete
  4. afif nie mesti peramah kan...mudah dapat kawan :P
    kagum ngan orang lelaki pandai masak ni...nangis tepi pintu akak camni huhuhuuuu
    macam mana rasa salmon masak asam pedas tu? sedap tak? nak resepi plzz heeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peramah?? tak kot.. biasa2 jer.. but siapa tak nak jadi peramah kan.. :D
      Skrg lelaki kene pandai msk.. tak leh harap kn pmpn jer.. kesian mereka..
      Ala..resepi asam pedas biasa jer.. just guna ikan salmon ..:D

      Delete
  5. Ada buat service tour guide lagi ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak buat service tour guide ke London.. ini sekadar pengalaman berjalan2 di sana.. :D

      Delete
  6. Assalam,

    Minta maaf tuan blog.. Mohon kebenaran nak iklankan homestay kami di London.

    http://bilikhomestaylondon.blogspot.co.uk/

    Minta maaf dan terima kasih ye tuan blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..

      Terima Kasih Tuan Nik Azhar sudi dtg dan memberi information kepada readears di sini.. insyallah nanti kalau saya datang ke sana.. boleh dpt harga special? :D ok selamat maju jaya di London :D

      Delete
  7. I enjoy reading it. I fundamental to learn more on this subject.. Thanks for the sake theme this marvellous post.. Anyway, I am gonna subscribe to your silage and I wish you post again soon. Find out who was born on any day in any month in history via our calendar of famous birthdays. Includes famous, historical, noteworthy and Celebrity birthdays.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...