Saturday, 8 December 2012

Berjalan-jalan sekitar Stockholm City ( Part 1 )

Sebulan berpuasa di Bulan Ramadhan pada tahun 2011 bukanlah satu perkara yang patut anda lakukan sebab anda akan berpuasa pada waktu summer.. so tak lama mana kan.. just kene tahan puasa 19 jam jer.. sahur pukul 02:00 pagi.. dan berbuka pada pukul 21:30 mlm.. 

Lepas sahur solat subuh anda boleh tido semula untuk 3 atau 4 jam sebelum ke sekolah atau ke pejabat.. kalau di Malaysia pukul 6 petang orang hampir siap memasak untuk juadah berbuka.. kalau di sini.. baru mula mngupas bawang nak masak hehehee.. so di sebabkan waktu berpuasa yang sangat panjang maka sempatlah aku pergi round2 Bandar Stockholm ni.

1. Ericsson Globe


Turun dekat Station ni untuk ke Ericsson Globe
Jom hampiri Ericsson Globe..

One of Hokey Ice Team Jersey @ Souvenir Shop.. 
" Welcome To Ericsson Globe ".. Happy la jugak :D
Ini lah dia Ericsson Globe.. Layannn..

2. Royal National City Park

Royal National Park Garden Map..
Menghirup udara segar :p
Boleh buat Salam Perantauan Raya nie.. 
Main nyorok kat sini memang best..


Bunga tumbuh cantik di musim spring dan summer..
Bersama Arif, Ammar dan Adam
Penat jalan satu hari... insyallah ada rezeki boleh datang sini lagi..


3. Suslenn & Gamla Stan (Old Town City)

Pemandangan bila keluar dari
underground Suslenn Train Station
     
Stockholm Stads Museum
     
Kapal Jack Sparow heheheh...
 
Tunggu Boat Hop-on and Hop-Off

 Suslenn dan Gamla Stan ni tak jauh lebih kurang macam dua pulau yang bersebelahan just jambatan kecil yang mneyambungkan mereka nie.. boleh jalan kaki atau kalau dah malas sangat korang naik train la dari Suslenn pi Gamla Stan..

Next time korang amik pic dengan pakcik ni.. 
make sure letak duit if not kene marah macam aku hahaa..
Membeli poskad adalah hobi ku :D

Ini salah satu tempat yang ramai pelancong datang sebab bangunan kat sini semua dah berusia ratusan tahun.. bangunan memang unik.. sekarang ni musim summer so ramai la pelancong sebab kalau musim winter kat sini sejuk sangat sampai salji yang amat tebal kat sini..

Dan kat negara ni memang semua bende agak mahal.. so kalau nak datang holiday okey but kalau nak shopping memang bukan ideal yang bagus..

     
Vasterlanggatan Street at Gamla Stan ( Old  Town City )
   
Anda kenal Kartun pakcik ni? hehehe

Dan untuk pengatahuan korang orang negara Sweden ni suka percaya bende pelik dan tahyul dan juga khurafat nie.. so dari situ juga lah terkenal nye pakcik kartun nie.. dalam cerita kartun Cinderella pakcik kerdil yang jumpa Ms. Cinderella tu tinggal dalam hutan.. so nak kata dari sini lah ideal tu datang.. but ini semua dari apa yang Kak Mell bagitahu aku la..

Patung Pahlawan dulu kala kot
Dataran di Central Gamla Stan (Old Town)..

7 comments:

  1. royal national city park tu cantik sangat ! nak gi jugakk ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kumpul duit sendiri dan pergi.. tak ada sape halang.. :P hahaha..

      Delete
    2. memang nak g sendiri pon . wekk ^_^

      Delete
  2. memang ada tempat yang boleh shopping dan ada yang cuma boleh jejalan ajer kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmmm lebih kurang la.. macam saya memang jarang nak shopping.. banyak berjalan jer huhuuu :D

      Delete
  3. Salam,

    Bagus entry2 ni.. Esok kami sekeluarga nak ke Stockholm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. :D
      Sekadar berkongsi pengalaman ketika di sana sahaja.. Moga selamat semua nyer perjalanan ke sana :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...