Tuesday, 30 April 2013

Berjalan-jalan sekitar Stockholm City ( Part 2 )

Sambungan dari Berjalan-jalan sekitar Stockholm City ( Part 1 )

Hampir terlupa dengan " part 2 " nie.. malas tu tidak la tapi banyak benda lain nak buat sampai terlupa nak sambung dari part one ni hehehe.. so first part aku dah tunjuk beberapa tempat yang menarik di Bandar Stockholm seperti Ericsson Globe, Royal National City Park, Suslenn, Gamla Stan ( Old Town City ).. jom kita sambung...

4. The Stockholm Palace or The Royal Palace


Keadaan di waktu winter di bahagian pintu masuk dataran istana..
Official resident and major royal palace untuk kerabat Di Raja Sweden.. Jika anda datang pada waktu2 tertentu.. dapat lah masuk tour dalam istana ni.. mula di bina pada tahun 1697 dan hanya siap pada tahun 1760.. mengambil masa selama 63 tahun untuk di bina..

Sedikit information The Royal Palace.. kalau rajin baca laa.. :P
Orang ramai di dataran Royal Palace
Jangan berdiri lebih dari askar ni.. nanti kene marah.. aku dah kene  :P
Dataran di hadapan Royal Palace
Berjumpa dengan warga Malaysia yang berkerja sebagai pegawai MIDA di sana..
Abang Azwar dan Kak Nurul
Kak Mell di hadapan pintu masuk istana
Cannon yang masih di gunakan pada waktu2 perayaan tertentu..
Acara istiadat penukaran pengawal keselamatan istana
Gaya membaca peta bila dah sesat :P
Monument ape ntah.. tanya dengan orang yang faham Swedish :p
Lepas tour dekat Royal Palace ni.. boleh la ikut signboard ni ke tempat lain :P

5. Orienteringskata Island

Aku tak tahu apa keistimewaan pulau ni.. but ramai yang datang waktu paggi dan petang bersiar2..
Dari sini boleh tengok Bandar Stockholm
Antara bangunan yang dapat di lihat..

Apa motif dia tak pakai seluar .. aku pun tak tahu :P
Kapal ini telah menjadi sebuah restoran walau ia masih boleh berlayar.. 
Di atas restoran kapal.. teringat pulak restoran nelayan kat Titiwangsa :P
Ntah sape punyer pun aku tak tahu. :P
Semua kapal nelayan ini ada nama dan information untuk di baca..
Dan boleh nampak Grona Lund's Amusement Theme Park dari sini..
Continue Part 3

11 comments:

  1. Oh Royal Palace...bila lah agaknya boleh sampai sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah suatu hari nanti... kak JM akan sampai sini... :D

      Delete
  2. Abang askar tu marah kau dalam bahasa apa"? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss Nina... abang askar tu marah aku dalam bahasa aku sendiri tak faham ... dalam bahasa sweden la..

      Delete
  3. wah best betul blog dan pengalaman awak ni...1 day nak pergi juga South Africa ni...boleh jadi tourist guide tak?hehehehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana sudi datang berkunjung dekat blog nie..
      Insyallah.. why not.. boleh jer nak jadi tour guide dekat South Africa.. :D

      Delete
  4. suddenly terjumpa page ni and baca. gila bestttt

    ReplyDelete
  5. agak2 brape lama patut jejalan kat sekitar stockholm ni?

    ReplyDelete
  6. agak2 brape lama patut jejalan kat sekitar stockholm ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak berjalan 3 hari 2 malam dah cukup Encik John aka Kaki Berangan.. tempat pun sama jer macam tempat2 lain di bandar eropah.. just datang amik view jer.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...