Tuesday, 13 November 2012

Kaki Melangkah Dari Stockholm Airport ke Bandar

"We could not find your reservation" 
KLM buat lawak sebelum fligt..

Airport Bus to Central City Stockholm 
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Flight dari Schiphol Airport - 7 August 2011 to Stockholm 7:15 am by KLM Dutch Royal Airlines.. mengambil masa lebih sejam setengah.. actually ticket return aku ialah JohannesburgStockholm via Amsterdam.. but aku amik transit 3 minggu di Amsterdam.. Stockholm adalah destinasi sebenar aku.. saja la jalan2 sebelum sampai Stockholm nanti.. sempat la pi Brussels, Paris and London..

Alhamdulillah bila masuk kapal terbang ada pulak jemaah tabligh dalam penerbangan ni.. tenang la sket.. 9.00 pagi lebih aku dah sampai Airport Stockholm.. cuaca agak mendung.. dan yang best nya tak ada siapa yang akan amik aku.. memang dah di beritahu awal kene naik pengakutan awam untuk sampai ke destinasi..

Aku pun okey jer, tak kisah.. adventure sket kan..?? dan akan ke rumah Auntie Shalwati (Auntie Shal)  & Uncle Azizul Raheem di Spanga (sebutan Spo-nga..) Stockholm..

Ikut panduan.. first kene naik mana2 bas dari airport ke Centrel Stockholm.. okey if korang umur  bawah 26 tahun make sure amik student price dapat la diskaun 20 % untuk tiket bas dari airport ke Bandar Stockholm so harga dapat K 89.00.. bas akan stop sebelah station bas yang juga train station..

Ikut panduan.. kene cari Tunnel Banna link for Train Pendeltorg untuk ke Spanga.. but banyak sangat link train kat sini.. di sebabkan beg aku berat dan besar.. maka aku letak jer kat tepi dinding.. sementara nak pi cari Tunnel Banna link Train Pendeltorg.. insyallah tak de orang curi beg aku sebab berat kot hahaha.. bila dah jumpa.. first step kene beli tiket train.. Auntie Shal kata beli yang 180 Kron sebab boleh pakai 8 kali.. hah..!! 8 kali jer? memang mahal.. salah satu bandar yang termahal di dunia kot.. layan je la..


Jom beli berry's yang murah2 nie.. 
Cerry and mushroom pun ada nyummy nyummy.. :p
@ Stockholm Central.

With Ammar Azizul at Royal National City Park
Uncle Azizul, Auntie Shal, Arif and Ammar
Siapa cepat dia dapat la... hehehee.. :D
Amik Aisyah, Amar, Adam & Arif balik dari sekolah :D

Teman Arif dekat sekolah :P
Bersama warga Malaysia di Sweden

Then naik Train Pendeltorg ke Spanga.. sampai Spanga kene naik bas untuk ke kawasan rumah (dah lupa nama kawasan).. bile aku naik bas, driver minta tiket.. aku kata aku nak bayar la nie.. dia kata kene bayar tiket kat kaunter train tadi.. pening aku.. dah la tengah hujan lebat nie..


Rupa2 nya tiket train sekali dengan tiket bas.. dalam sejam boleh guna tiket yang sama untuk semua train dengan bas.. but time tu aku still tak faham.. but driver bas tu bagi free next time dia kata make sure ade tiket ok hahahaa.. baik lah pakcik..


Dia tanya nak turun kat mana? aku bagi la kertas yang tertera nama kawasan tu.. nama sebut pun susah.. lepas 3 kali stop je dah sampai.. nasib baik driver bas tu bagitahu.. aku baru nak pejam mata sebab ingat jauh..

Turun bas je nampak amar (11 tahun) anak kedua Uncle Azizul dah tunggu aku kat bas stop dengan payung & baju hujan.. ikut dia jalan kaki tak jauh mana.. tak sampai 5 minit dah sampai rumah.. abis basah kuyup tapi bagus gak sebab dah lama tak main hujan hehee.. so aku stay kat sini sebulan.. Berpuasa dan bertarawih.. dan mengajar kanak2 nie membaca quran..

Pemandangan dari depan rumah 
Uncle Azizul - 9 degree
Amar dengan robot lego :D
Makan2 di rumah warga Malaysia yang lain
Mimbar di Masjid Besar Stockholm
       Berkumpul bermain Badminton with Malaysian

Selang 2 hari lepas tu student Auntie Shal.. Her supersenior student Kak Melati - nama famous Kak Mell dia suh aku panggil dia Kak Mell... pun datang Stockholm sebab dia baru habis master kat Denmark..

Saja la datang ziarah cikgu dia di Stockholm ni sebelum pulang ke tanah air for good.. keadaan rumah agak riuh rendah dengan penghuni yang ramai..baru la dapat rasa nikmat menyambutan kedatamgan Bulan Ramadhan 1431 H.. by the way Kak Mell banyak ajak aku ikut dia jenjalan.. sebab dia pernah datang Stockholm sebelum ni.. bagus jugak la sebab aku pun tak abis study lagi pasal interesting place kat sini.. Thank you so much la Kak Mell.. :D

Bergambar kenangan terakhir sebelum berpisah di pagi hari 
sebelum waktu subuh with Uncle Azizul & Auntie Shal :D

Untuk Sambungan Cerita Di Sweden - Sila klik Link Di Bawah :

Berjalan - Jalan di Sekitar Stockholm City (Part 1) 
Berjalan - Jalan di Sekitar Stockholm City (Part 2) 
Salmon Fishing Trip To Falun - Sweden 
Suasana Raya Di Perantauan - Stockholm Sweden

16 comments:

  1. nice and jeles much .
    best dpt travel :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa.. yang ni tak siap lagi la.. :P

      Delete
  2. dah terpublish sebelum siap ek ?
    :D

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. no more afrikaans.. :P hahahhaa.. yes i know .. nice plan :P

      Delete
  4. Salam,
    Tumpang tanya, is it safe for a solo female traveler pegi stockholm? Plan nak sambut Aidilfitri 2014 kat sana *ok i know it's still long wayyy to go :P* saya check accom kat booking.com mostly mixed dorm, so am bit worried. mohon pencerahan. thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Stockholm - Sweden.. Bandar yang terlalu safe untuk solo female traveler.. sebab kanak2 umur dari 7-12 tahun pun pergi sekolah berkumpulan kecil menaiki tren tanpa di temani ibu bapa atau orang dewasa..

      Sambut raya kat sana..?? menarik idea tu.. if u are Malaysian please come to Malaysia High Commission.. they will welcome u there.. mix dorm.. cuba cari bilik untuk di sewa.. itu lebih safe for u in that case..

      Delete
    2. Yep,saya malaysian currently studying in the uk. itu lah, ade google gak pasal msian community in stockholm, which brought me to ur blog. plan nak crash in like 2 days je sbb nak merasa cemana suasana kat one of the world's happiest countries. insyaAllah kalau ade rezeki sampai sana sure will visit Malaysia HC. thanks so much for the info :D

      Delete
    3. Oh community malaysian agak ramai juga di stockholm khususnya.. Pihak Wisma Putra, Mida, Tourism, pelajar master dan phd di sana mahu pun yang berkerja dengan pihak swata.. kalau gathering memang meriah.. sila baca entry sweden yang lain untuk sedikit info yang lain :D

      Delete
  5. terbaca blog ni bila cari info tentang Uncle Azizul & Auntie Shal tentang kes mereka di sweden - semoga ALLAH lindungi mereka dan keluarga mereka.. .. nice blog ni dan saya terus follow.. update selalu ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah nanti saya akan keluarkan entry khas untuk uncle azizul dan auntie shal.. mereka memang orang baik.. tiada istilah mendera anak.. tapi hanya memukul/merotan dalam mendidik anak2 mereka..
      Ketiadaan sekefahaman dalam cara mendidik anak2 bagi orang2 di Sweden dan Malaysia.. terjadinya salah faham.. insyallah kita sama2 doakan agar mereka selamat dan kembali bersama seisi keluarga.. amin..

      Delete
  6. Saya Terjumpa blog masa cari info pasal kes mereka...sekoga Allah merahmati dan melindungi pasangan ini dan dapat bersatu kembali..Inshaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 lah kita doakan agar mereka di bebaskan dari kesulitan yang telah berlaku..
      Lebih sedih bila yg terjadi itu mereka yg amat di kenali dan dekat dengan kita .. terima kasih di atas keperhatian terhadap kes ini..

      Delete
  7. Tak sangka rupanya kamu mengenali pasangan ni. Semuga mereka akan bertemu semula dengan anak anak tersayang secepat mungkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah kita doakan mereka yang terbaik.. Moga apa yang terjadi ada hikmah nyer :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...