Thursday, 8 November 2012

Bandaraya Paris - France Republic : Part 1

Assalamualaikum..

24 Julai 2011.. Perjalanan penjelajahan aku di benua europe di teruskan.. kali ni aku masuk negara ketiga selepas Netherlands dan Belgium.. iaitu France.. - Perjalanan aku dengan Eurolines Bus selamat sampai di Paris.. Dengan Harga 33 Euro one way.. Waktu time nie hanya beberapa minit melepasi pukul 12.00 malam.. 

Kejap lagi member aku akan datang jemput aku.. timbul juga persoalan di fikiran.. sebab dah lama tak jumpa dengan Isaa ni.. takut nanti dia tak cam pulak.. bila jumpa aku nanti.. aku pun dah ingat2 lupa jugak.. harap di permudahkan lah..

Menunggu ketibaan seorang sahabat.. :D
Mamat ni - seorang periang.. :D
Kereta kecik amat di gemari di France.. 
Tapi persoalan tu berhenti seketika.. bila aku nampak dua orang makcik melayu sedang berborak dengan anak masing2.. dari gaya pakaian dan cara perbualan.. boleh tahu ini orang Malayisa...

Tersenyum aku sebab dah berapa hari tak jumpa orang Malaysia.. sempat bagi salam dan tanya mana jalan keluar.. tapi makcik tu pulak yang tanya macam2.. dari mana nak ke mana.. etc.. :D


Sacred Heart Basilica of Montmarte (Sacre - Coeur)

Ini lah dia.. 
Sacred Heart Basilica of Montmarte (Sacre - Coeur)
Pandangan dari depan..
With my only best friend in Paris Isaa.. :D
Budak2 garlic ni tak kasi pulak aku guna.. sabor je lah..
Turun tangga fitness kene ada :P

Oh lupa nak bagitau macam mana aku kenal Isaa ni.. Isaa adalah ex-junior aku di South Africa.. bile habis berborak dengan makcik2 tu.. aku pun beransur sebab nak pi cari Isaa.. ye lah mesti dia dah tunggu tercari2 aku.. 

Bila nampak jer Isaa.. kaku di buat nyer.. kami terus bersalam erat.. 3 tahun lebih kot tak jumpa.. terasa sedih terharu semua ada.. Isaa terus bawa aku pergi kat kereta dia.. dia kata nak borak pape dalam kereta.. "we got long way to go.." so keep it in the car.. 


Permandangan Paris dari depan Scare-Coeur
Half way.. nak rehat sat.. banyak sangat anak tangga.. 

Lebih kurang 5 minit.. kami sampai di rumah Musa.. muka macam kenal.. rupa2 nya ex-junior aku jugak.. dia yang minta aku datang rumah dia malam nie.. lagi pun ada adik laki dia jer.. yang lain semua keluar.. so malam tu lepak ramai jugak.. sebab kawan2 Isaa dan Musa yang lain pun ada..

Berborak lama bersama Isaa dan Musa.. banyak juga mereka tanya pasal South Africa.. maklum lah dah lama meninggalkan S.A.. then aku meminta untuk bersolat isyak sebentar.. Lepas aku solat Musa tanya aku ''lapar tak?" aku dengan confident yang teramat jawap memamg lapar.. dia kata Isaa dah keluar beli Pizza tadi.. tak sampai 10 minit.. Isaa bawa 2 kotak Pizza yang aku rasa saiz dia memang tak wujud kat malaysia.. double large kot.. banyak jugak aku belasah pizza malam tu..

Pizza Extra Double Large.. Jom  belasah makan..
Keesokan pagi kami bangun agak awal.. Isaa kata kereta tu akak dia punya.. nanti dia nak pi kerja.. maka pagi2 buta tu kami balik rumah Isaa.. dan dalam kereta aku tido jer.. jauh jugak la nak sampai rumah Isaa.. dalam pukul 6.45 am kami sampai..

Tak sempat nak bertegur siapa dalam rumah Isaa sebab orang pun tengah tido.. solat subuh dan terus tido.. hari ni Isaa kata just berehat.. sebab dia tahu aku dah lama tak rehat betul2.. Esok baru aku akan tour Paris kata Isaa.. :D ..     Continue Part 2

14 comments:

  1. shopping sket je ? beg tu menggode :D
    cantek ! nice blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopping sket je la.. euro kot.. tak leh beli ape sangat hahahaa...

      Delete
  2. Terkenang daku kenangan lama ketika di Paris. Eiffel, Im in love!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang sekarang pi Istanbul la cari cinta hahahaha.. :P
      menara besi kat paris dah tak ada apa pun.. dah tak tergolong dalam 7 benda ajaib dunia :P

      Delete
  3. Kenapa pizza tu besar sangat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah la.. mungkin kat france large adalah double large untuk pizza malaysia.. :D hahahhaa...

      Delete
  4. Ayat pjg2... nk baca pon bole jd mls.
    sy cdngkan setiap negara wat ringkasan perjlanan ngn total cost expenses..just opinion.
    tumb up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep.. notice that.. ayat panjang dan boring.. :P
      sebab time ni baru nak berjinak2 berblog..
      insyallah akan edit suatu hari nanti :D

      Delete
  5. baca entry nie...teringat trip tour europe yang terpaksa MS cancel...huhu sedihnya
    bila pulak dapat merasa ke tempat nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. La kenapa canceltrip tu?? hurmm.. mungkin ada hikmah di sebalik tu.. insyallah ada rezeki tak ke mana kan :D

      Delete
  6. Wow!thnx for sharing bnyk info psl negara2 yg dilawati.bru discover dis blog.nice...insyaAllah akan jejak kaki ke paris dgn husband dis month.i know its been 2 years..tp agak2 ingt lg x nama pizza tu.mne la tau t'jumpa mse jln2 ke.hee..at least dh tau pizza tu halal.hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekadar berkongsi dari pengalaman sendiri.. insyallah akan terus menerus berkongsi pengalaman dalam blog ni.. alamak nama pizza tu memang tak ingat la sorry dah dua tahun lebih.. susah nak ingt huhuuu... kebiasaan nyer memang banyak kedai halal own by muslim around paris :D

      Delete
  7. Tok tok....Assalamualaikum..
    Membalas kunjungan....seronok baca pengalaman melancong tanpa agen atau backpackers.
    Doakan sy pun berani backpackers nt.
    Amin.

    Jemput singgah rumah sy

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuu... assalamualaikum.. insyallah saya doakan moga dipermudahkan sehala urusan dlm mencapai cita2 nak travel tu.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...