Sunday, 11 November 2012

Bandaraya Paris - France Republic : Part 2

Sambungan Dari Bandaraya Paris - France Republic : Part 1

Hari kedua ni aku memang nak rehat dalam rumah jer.. lama gak aku tidur.. lagi pun family Isaa tak berapa fasih berbahasa English.. kalau nak berborak pun susah.. bila petang baru Isaa kejut.. ajak aku teman dia pi airport amik kawan dia.. baru balik dari Mexico..

Isaa, aku, Mehdi and Isaa..
Nampak sgt orang melayu ni rendah hahaa.. 
Ini lah dia masakan nasi cara Senegal..
Sedap dan hampir sama dengan nasi goreng.. :D

Kawan2 Isaa ni rakyat France tapi seorang keturunan Albania nama Mehdi.. dan seorang lagi keturunan Senegal.. nama Isa jugak.. Malam tu mak Isa ni ajak aku ngan Isaa makan malam di rumah.. masakan macam lebih kurang nasi goreng ayam.. tapi di tambah dengan sayur kukus dan ikan goreng.. hampir seminggu aku tak makan nasi.. memang kami makan malam tu agak haloba hahahaa.. sementara tengah masak tu.. mak Isa minta aku jadi imam magrib dan isyak..

Pukul 09:30 malam.. selepas makan malam aku dengan Isaa menuju ke Paris nak tengok Arc De Triomphe.. tapi kejap je sebab semua mata dah kuyu mengantuk.. lagi pun malam camera tak cukup canggih nak amik gambar :P .. on the way balik rumah Isaa aku tido jer dalam kete..


Shopping sket jer.. 
Bergambar je yang lebih..
Under Ground Metro Paris
Sanggup train ni berhenti sebab nak
bergambar dengan aku..
Itulah..
 Unit Polis khas di tempat touris 

Eiffel Tower dari bawah..
Kearah selatan anda akan ke sini
Ini ke arah utara akan jumpa tempat ni
Tiang2 pelbagai bahasa..
Simbol keamanan.. Isaa kata la.. :P
Speecless.. penat..
Tiru gaya member aku..
 kat Taj Mahal.. sorry Iszu..

Budak malaysia 
jakun tengok Eiffel Tower..

Central Eiffel Tower..
Kat sini memang sesak..

lebih 20 bahasa untuk keamanan


26 julai 2011 - Selasa.. Hari ni pepagi lagi dah bangun.. sebab nak kene pergi banyak tempat kata isaa.. dan dia kata tunang dia pun akan join sekali.. aku okey je.. 


First kami pergi Sacred Heart Basilica of Montmarte ( Sacre-Coeur).. memang ramai orang kat sini.. siap boleh berebut teropong dengan nak orang putih mana ntah.. 


Duduk layan view sekejap.. dekat sejam then terus move ke Eiffel Tower naik Metro underground.. time ni tunang Isaa tak ikut sebab nak balik rumah.. nak kene masak untuk adik2 dia.. bagus tunang Isaa ni hafizah lak tu..


Sebelum balik sempat la Mariam belanja aku makan Chocolate Waffle.. by the way.. si mariam ni boleh cakap melayu sebab dia pernah belajar tahfiz kat Hulu Langat selama 3 1/2 tahun.. pelik tapi benar.. :D


Dalam pukul  16:00 pm kami sampai di Eiffel Tower.. lepak sekitar Eiffel Tower lebih sejam.. aku tak naik pun Eiffel Tower.. just tengok dari bawah jer.. malas nak bayar ticket dia yang mahal :P .. dan second sebab line nak beli tiket panjang 50 meter.. dan line menunggu nak naik lift untuk ke atas Eiffel Tower pun dekar 50 meter.. huhuuuWaktu malam Isaa bawa aku pi Musee du Louvre.. 


Kalau dari information kata The World Largest Museum.. kami sampai waktu malam.. tak nampak apa sangat la.. so the palace stretches for about half mile between the Seine and rue de Rivoli. Telah dibina pertama kali oleh Philippe-Auguste pada kurun ke-13.. 300 tahun kemudian Francois 1 memperbaharui dengan Renaissance style building..


Glass Pyramid at Museum du Lourve.
Antara penat dan enjoy the moment...

Ramai King France menambah "construction" bagi memajukan lagi bangunan ini.. dan ada juga raja yang menggunakan tempat ini sebagai kediaman mereka.. First time ia di buka untuk umum pada tahun 1793 dan digunakan sebagai museum untuk pertama kali nya.. dan penambahan baru pada museum ini adalah Piramid Kaca yg di"desing" oleh I.M.Pei...

Di sebabkan malam tak nampak sangat.. maka ke esokan pagi 27 Julai.. kami datang sekali lagi ke Museum Du Lourve.. baru la boleh amik gambar sebaik2 nya..dan jalan2 pi Eyes on Paris dan terus ke Arc De Triomphe.. menapak jauh sket je..


Museum Du Lourve
Bila pagi baru la nampak.. baru lah clear..
Ini bukan Arc De Triomphe.. ini kecik sket..
Statue ni smart.. posing sket..
Garden near by eyes on Paris
Eyes On Paris
Continue Part 3

2 comments:

  1. Yess suma tempat da pi... Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah pi?? ye ker...
      hahahahaaaa.. bagus la.. jgn buang masa keep travelling.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...