Tuesday, 26 November 2013

United Arab Emirate Part 1 : Dubai As Transit Destination

Assalamualaikum.. 

Sebelum aku mulakan cerita pengembaraan solo aku di Borneo dari Miri sampai ke Kota Kinabalu.. aku nak share pengalaman di Dubai, U.A.E.. dan kongsi sket maklumat berkenaan Airport Dubai nie.. sebab ada ramai yang bertanya.. aku tak la tahu semua benda di Dubai.. tapi sebab dah pernah transit beberapa kali di sini.. so nak kongsi sket apa yang aku tahu..

Pemandangan Sunrise dari dalam pesawat Emirate Airlines
Pemandangan Bandar Dubai.. Padang Pasir yang di bangunkan..

Okay first.. aku nasihatkan.. kalau boleh.. JANGAN jadikan Dubai nie sebagai destinasi utama korang untuk melancong.. sebab nyer ialah.. kalau boleh kita melawat negara ni sebagai destinasi transit.. rugi kalau beli tiket return Dubai - Kuala Lumpur dengan Emirate Airlines.. sebab terbang dengan Emirate Airlines dari Kuala Lumpur ke Istanbul harga ticket sama dengan terbang ke Dubai..

Dan bila menggunakan perkhidmatan Emirate Airlines.. maka gunalah peluang ini untuk transit di Dubai.. masa nak beli tiket tu.. minta lah dengan travel agent or airlines company untuk dapatkan transit paling maximum.. Aku biasa akan amik transit lebih 1 Hari 1 Malam di Dubai.. at least boleh jalan2 Bandar Dubai.. dan tak ada extra charge pun.. harga still sama kalau transit lama..


Jom Pusing Dalam Dubai Airport

Arrival Hall..

International Transit Terminal

Untuk Warganegara Malaysia.. kita akan dapat visa on arrival.. selama 30 hari.. tanpa perlu bayar apa2.. free jer.. tak macam Jordan, Oman atau Qatar kene bayar visa on arrival.. okay back to first point.. Airport Dubai.. ada something yang aku nak share.. sebab ramai yang tahu perkara nie..

Bagi mereka yang transit di Dubai Airport dengan menaiki pesawat Emirate Airlines atau dengan kata lain Passenger of Emirate Airlines.. Jika transit lebih dari 4 jam.. maka mereka layak untuk mendapatkan Hidangan Meal Free dari pihak Emirate Airlines..

Itu lah kadang2 aku kesian tengok ada pakcik makcik yang dah berumur atau sebuah keluarga yang tak berkemampuan.. duduk melopong kelaparan.. menunggu connecting flight berjam lama nyer.. mereka tak tahu ada makanan sedap boleh di makan dan penting ia percuma..


Ini kaunter voucher meal di  Terminal Gate B..
Khas untuk passenger Emirate Airlines.. 
Ini dia Meal Voucher makanan Emirate Airlines..
4 jam untuk satu voucher.. aku amik 2 sebab transit lebih 24 jam..

Pilihan masing2 untuk tukar voucher di restoran mana yang anda suka..

First voucher - aku makan malam di restoran Ocean Basket di Gate B..
Nasi bersama Ikan goreng salut tepung.. dengan kuah mushroom soup..
Second Voucher aku makan di Restaurant Taste of India di Terminal Gate A..
Restoran ni aku pilih sebab ada buffet untuk breakfast..

Kalau dulu actually lagi best.. bukan hidangan meal.. tapi Buffet khas dari pihak Emirate Airlines.. pelbagai jenis makanan dari lebih 35 negara ada kat buffet nie.. bagi setiap yang transit lebih 4 jam.. layak masuk buffet nie..

Makan la apa saja.. dan boleh order apa saja minuman berkarbonet, jus, coffee, tea etc.. dan makan yang di sediakan adalah untuk semua jenis - breakfast - lunch - supper - dinner.. makna kata sandwich untuk breakfast hingga lah nasi biryani or other heavy food semua ada..


Starter for breakfast - roti siput dengan jam :D
Antara hidangan buffet disini.. Nasi goreng pun ada :D
Pemandangan dalam restoran agak mahal ni.. tapi yang penting free.. 
Tapi sekarang buffet tu dah tutup.. pihak Emirate Airlines hanya akan memberi kupon untuk mengambil makanan di restoran2 terpilih seperti McDonald, Ocean Basket, Taste of India etc.. so kalau tak nak transit lama2 pun.. at least transit la minimum 4 jam..

Boleh dapat makanan free.. dan terminal transit ni pun besar.. 4 jam kira sesuai la.. sebab shopping duty free pun best jugak dalam airport nie.. nak guna internet pun Wifi free.. kalau tak ada laptop nak guna internet.. boleh guna komputer yang di sediakan.. tapi free komputer hanya di sediakan di bahgian Gate B transit terminal sahaja..

Untuk Sambungan Ke Entry Seterusnya Sila Klik Link Di Bawah :

United Arab Emirate Part 2 : Escape From Airport To Dubai City
United Arab Emirate Part 3 : Interesting Place To Visit In Dubai
United Arab Emirate Part 4 : Biar Gambar Berbicara ( Final )

147 comments:

  1. Good info... mmg ade plan nak transit kat Dubai ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok thanks.. akan sambung info dalam Part 2 nanti insyallah :D

      Delete
  2. untungla dia selalu naik emirates airlines. ntah bila dapat merasa. kalo transit more than 24 hours ade hotel disediakan? semoga entry ni banyak membantu mereka yang lain. insyaALLAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu kan berlajar di Johannesburg.. kalau balik Malaysia cuti selalu naik Emirate Airlines sebab nak transit dubai.. boleh jenjalan :D
      yep kalau lebih 15 jam pun boleh dapat hotel but itu kalau system sendiri yg pilih tiket untuk kita.. kalau kita sendiri minta transit 24 jam.. itu tak dapat hotel la.. :D

      Delete
  3. makin baca, makin bertambah azam nak p jenjalan dengan husband ke luar negara!

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah.. ada rezeki lebih tak salah untuk menikmati keindahan alam :D

      Delete
  4. epot dubai dh mcm shoping mall kan..so org pompuan kompom tk boring kena transit kt sini 10 jam sekali pun.. hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep betul tu mcm shopping mall.. kalau tak rushing boleh take time kat airport dubai ni.. sesetengah barang tu murah jugak la dari malaysia.. kalau 10 jam keatas cukup nak jalan keluar ke Dubai Mall.. :D

      Delete
  5. bagus info ni...i loike....masa naik qatar dulu pun ada free meals jugak...sedap...tp makan bukan kat sebarang kedai la...dia mmg ada kafe disediakan...sbb kami tak keluar pun, sebab kena ada visa berbayar kan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep.. airlines biasa nyer tak akan kasi free meal melainkan kita yang minta.. Qatar Airlines pun not bad.. tunggu la new airport dia siap.. lagi besar dan menarik :D
      yep nak kuar dari airport doha kene bayar hampir RM 100.00.. valid up to 1 month..

      Delete
  6. woo gitu kekdahnya..maknanya transit je la tak payah melancong sesaja kt dubai semata..ok take note..igt je pasal makan even tak tau bila bley smp sana..tq ye info.eceh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep begitulah kekdahnya Puan Kutu :D
      Betul tu kalau transit sehari setengah waktu pergi sehari setengah waktu balik kan dah dapat 3 hari kat Dubai.. lagi pun bukan ada apa sangat.. mahal pun yer :P hahahaha..

      Delete
  7. Fuyoooooo bestnya. Belum ada rezeki lagi lah nak ke sana. Apa pun mudah-mudahan Allah murahkan rezeki dapat sampai juga. Insha Allah. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertenang YB.. Bertenang .. :P
      Amin moga rezeki kita sentiasa di permudahkan dan dipermurahkan Allah Amin.. :D

      Delete
  8. wah.. ada makanan percuma disediakan.. perkongsian yang menarik.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep.. bab makanan nie emirate airlines mmg tak pernah kedek hahahaa.. :D

      Delete
  9. harga tiket lebih kurang ke Istanbul..alau macam akak pilih Instanbul aku datang..dengar kata Dubai..semua barang mahal..tak mampu lah nk ber destinasi kat sana

    Jadi betullah negara org2 kaya..tgk terminal airpport pun dah tahu

    Untunglah badan boleh naik EMIRATE...akak ni hanya mampu naik AA je..

    Transit 4 jam tu..mana semapt nk lawat tempat2 menarik kat aera Dubai tu..just round2 dlm airport je lah..mahu nanti kena tinggal..ada gak hati nk ber destiansi ke Dubai tapi perlu tggu duit berkepuk dulu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Kak JM... akhir datang berjenguk juga hahahaa... Hurmm ada yang murah sebab sana kan Duty Free.. Istanbul Jari Manis datang pun boleh.. :D

      Alaa.. sy dulu student.. dapat harga student and Emirate selalu buat promo balik Malaysia.. tu yg dapat naik selalu..

      Bukan la saya suh transit 4 jam.. itu paling minimum.. 4 jam boleh la nak merewang2 ke seluruh airport hahaha.. amik transit 2 hari harga tetap sama la kak JM.. :D

      Delete
  10. wahhh best gak ni main transit2 ni..dpt meal voucher percuma ea
    ntahlah bila kut leh dpt pi dubai mkn free mcm ni hahahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. sebab tu saya jarang naik direct flight.. rugi sebab tak boleh nak transit..
      kan untung kalau transit boleh jalan tempat menarik kat situ.. at least kan :D
      Alahai.. jangan la pi dubai sebab nk makan free jer hahahhaa .. :P

      Delete
  11. menarik tertarik... alamak kalau ler akak dapat sampai alangkah bestnyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah.. sy doakan suatu hari nnti akak akan sampai juga :D amin...

      Delete
  12. pernah sekali stop-over kat Dubai (tahun 90an), just jln2 dlm airport tapi Dubai dulu tak sama dgn yg sekarang...canggih airportnya sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin la.. 90-an lain lagi kan.. masa tu tak kaya lagi.. masih dalam pembinaan :D
      sekarang memang canggih dan moden..

      Delete
  13. cantiknya aiport dubai..xpa2.. zaza ada wet nanti zaza terbang situ..pakai heli.. hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik.. jangan terbang pakai heli.. kang tak sampai pulak :P hahahahaaa...

      Delete
  14. Cant wait for this entry and im guess many msian dont event knew bout this. Selalu dgr ayat adalah pusing pusing lepas tu sambung tidur dekat airport. Kalau first class or bussiness class mesti treat dia lagi power, no wonder ramai pilih emirates. Mmg waktu awak ckp puas membayang how the concept of redeem meal look a like. By the way, thanks sharing the idea made dubai as our transit route plus raja dubai punya anak sgt baikkan? Kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Thaliana_Damia.. memang ramai tak tahu.. dulu masa first2 pun sebab rajin merayau and bertanya itu ini dgn orang ramai dalam airport dubai nie.. alhamdulilllah ada org yg tolong.. business and first class jgn ckp la..kalau tak silap dalam airport sendiri ada hotel untuk mereka :D

      Delete
    2. Fish basket mcm dkt one utama.

      Delete
    3. Oh One Utama pun tak pernah masuk lgi hahahaa.. :P

      Delete
  15. Bagusnye info nih... Baru rasa mcm nk g dubai.. Tp rupanya leh ke istanbul dgn harga tiket tu.. Nasib bek ada info nih.. Teruskan menghapdet yer... Akak tggu ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung la Kak Masya.. sebab ini saya kata kalau naik dengan Emirate Airlines.. if ada Airlines lain buat promotion terlalu murah ke dubai so why not ke dubai saja kan.. :D
      orait akan terus update nie.. thanks :D

      Delete
  16. Uiii besornya airport dubaiiii!
    Berbeza benar dgn airport Abu Dhabi.. tunggu 1jam pun dah mati kutu tak tau nak buat apa huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep memang besar sesangat.. Abu Dhabi kecik tak best langsung.. tapi diorang tengah buat airport baru.. tengok la mcm nnti.. kalau macam Airport Abu Dhabi nak kuar dari airport best la.. tapi kalau transit kat dalam jer.. tak payah 5 minit dah abis pusing satu airport.. :P

      Delete
    2. Hahahah memang!
      Kedainya pun IDUP SEGAN MATI TAK MAHU.
      Kafenya adeh... tensen makkk! (cite 3tahun lps masa AA buat route ke sana).. sekarang tak tahu le.

      Nak jgk try turun airport Dubai tu tp tak tahu la bila kalanya pulak hihi.

      Delete
    3. Airport lama Abu Dhabi macam satu bulatan kecil.. sesak pulak tu hahahaa.. :P
      Insyallah moga rezeki Dekdaa di murahkan untuk merasa di Dubai airport.. :D

      Delete
  17. Replies
    1. Yep memang best airport dubai.. shopping mall dgn kata lain hehehee..
      tapi buffet lounge tu dah tak ada..tak best :(

      Delete
    2. tak mungkin tuh...saya baru makan kat sana pada bulan Mei nih~ atau dah tukar tempat ke?

      Delete
    3. I'm not sure which one u talking about.. but buffet lounge emirate yg dulu about 4-5 tahun dulu.. mmg besar sangat.. maybe dah tukar yg baru.. ntah la..

      Delete
  18. pernah transit sekali di sini.
    terpegun juga tengok suasana di sini.
    terlepas mkn free .....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perasan tak airport dubai ni ada 3 bahagian.. ramai orang tak perasan yg paling meriah adalah di bahagian tgh atau Gate B.. terlepas makan tak apa.. lain kali sila claim :D

      Delete
  19. tak pernah naik lagi Emirate Airlines ni.. luas sama ngan Air Asia ke? hu3

    fuh.. airport dia... fuyoo..

    kalau lea dapat gi Dubai.. hu2.. err.. apa yang org cari kalau gi dubai yea..? nak tau gak.. menda2 yang special kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga Tenku Butang di murahkan rezeki untuk naik Emirate ke serata dunia nanti amin :D
      Air Asia tu low cost airlines..mna la nk compare dgn Emirate nie.. :P
      Apa orang cari di dubai.. ntah la.. diorng kata nk shopping jer.. murah sbb duty free :D

      Delete
  20. dari atas cantik permandangannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bayang kan dulu ia nya hanya sebuah padang pasir..

      Delete
  21. wah untung dah gi dubai...
    cik akak bila lagi nak gi nie..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dubai kalau banyak duit sedap la.. if not cuci mata je la :D heheheee...

      Delete
  22. salam...

    transit di dubai..
    wah min kat sana 4jam ble dpt mkn free?bestnye..makan 1st voucher tu nmpk sedap..
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Yep transit di Dubai.. just cadangan kalau nak transit di dubai la.. ada bnyak makanan di berlainan restoran boleh di cuba :D

      Delete
  23. Kena ada ilmu juga baru tahu. Kalau tak tahu akan jadi macam pakcik/makcik itulah ye. Agent bertanggungjawab kena inform patutnya utk dpt keistimewaan yg boleh dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep agent kene bertanggungjawap untuk bagi info sebaik2 nyer..
      Tapi kadang2 agent pun tak tahu gamak nyer.. ntah la.. baik tanya dgn orang yg ada pengalaman..

      Delete
  24. tq for sharing. sebelom ni tak tau pon mcm ni. maklumlah x pernah travel jauh2 macam ni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sharing sekadar apa yang tahu dari pengalaman.. :D

      Delete
  25. waahhh.. tak tau pon hari tu tapi mmg planning singkat.. tp transit je terus tidor sbb mlm buta.. bangun subuh terus naik flight... tp atas flight pon lumayan food.. travel dgn kids cabin crew asyik tanya nk makan apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau atas flight.. cuba minta makan lebih kalau tak kenang hehehee.. sebab selalu dapat makan lebih :D
      ada kids boleh minta macam2.. hahhahaa.. seronok kan emirate ni..

      Delete
  26. owhhh..ok...kiter dah tau... len kali kalo ada sedara or member nak p sana.. bleh ler share info ni kat dorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekadar apa yang tahu.. bersama berkongsi dengan apa yang kita tahu kan :D

      Delete
  27. wah beshnye, makan macam mewah tapi free....tak pernah naik emirates...nak try lain kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang makan hebat di emirate.. try la.. lain dari yang lain .. try jgn ta try.. :D

      Delete
  28. wah.. bestnya asyik travel je kan.. :) btw, banyak information yang menarik.. thanks share the information :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyik travel tu tak ada la sgt .. biasa2 jer :D
      insyallah akan selalu share apa yg tahu dari pengalaman :D

      Delete
  29. Good info! thanks for sharing afif..
    airport dah macam shopping complex... kalo transit lama-lama bukan setakat dapat makan free tapi duit pun berkepok kepok keluar kalo nafsu membeli tak di control hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah mcm shopping complex sgt.. :D
      biasa kadang2 orang shopping sakan.. tak tahu apa diorng beli ..

      Delete
  30. Bestnyer..
    entah bila dapat jenjalan macam ni..
    By the tips tu akan dipraktikkan in case nak ke sana nanti..wahaha
    *entahbilataktau :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah moga rezeki kak myra jay murah dapat jalan ke sana sini :D
      tips ni saja kongsi mana tahu nnti ada kursus ke apa ke kan :D

      Delete
  31. travel yg ni yg ke berapa eh?? byk jugak tmpt awk dah pegi... syok la...dubai airport nampak happening jugak eh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ini yang ke berapa ek.. hehehee.. tak kira pulak yg ke berapa :D
      memang happening pun airport ni.. mcm shopping mall dah..

      Delete
    2. wahhh kalo dah smpai x terkira byklah tu tmpt dah travel... syoknye jadi awk.. kohkoh.. ;p

      Delete
    3. okay la nanti buat entry menyeluruh setiap negara dgn number ke berapa hehehe...
      Cuba buat yg terbaik untuk diri sendiri jer.. alhamdulillah ada rezeki kita guna lah cara baik :D

      Delete
    4. alhamdulillah...
      psstt.. nak poskad... haha... ;p

      Delete
    5. Sila la bagi alamat untuk poskad yer :D

      Delete
  32. TT lain kali bagi le tau pakcik ke makcik yg berkenaan tu sian mereka....
    Bagus jugak info ni TT manalah tau satu masa nanti Okje nak gi melancong ....yolah tu Okje hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang saya bagitau.. tanya dah berapa lama transit dia kata 3 jam ..nak flight lagi 3 jam.. mmg bawa diorng pi makan free jer la.. insyallah nanti kak hainom okje sampai la sana :D

      Delete
  33. Ciku pernah sekali je kat dubai by etihad airways time tu nak g iran ..sempat la ciku jenjalan 1 hari ..sume by train je..at least ciku dah tgk burj khalifa yang ala ala KLCC tu..hihi :) .tq kongsi byk gambo sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari Abu Dhabi ke Dubai tak jauh mana pun.. naik bas 45 minit jer... Best jalan2 kat sini even sekejap pun okay.. :D

      Delete
  34. Replies
    1. Alhamdulillah.. Berjalan sambil melihat keindahan ciptaan Allah :D

      Delete
  35. mewah betul airport dubai ni..betul kate TT,dubai ni tak perlu le sampai nak melancong ke sana,cukup sekadar transit je.*walopun tak pernah sampai dubai,tp dah boleh bayang kos melancong die yg over mewah tu.hihi..

    yg TT cerite dulu EA ade sediakan buffet tu tak ubah macam set buffet ramadhan kat hotel 5 star kan?haha..memang best la makan camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer kalau nak melancong ke sana kalau ada banyak duit kan.. or ada promo murah.. but in normal condition transit cukup la.. betul tu cuba bayang kan kos kat sana :D
      aah buffet tu memang hebat sehebat nyer :D

      Delete
  36. konfem sara hidup kat sane tggi...aku rase la hahahah tgk dr pic pn blh tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kos sara hidup mahal.. tapi salary pun mahal so tak apa la.. jgn salary murah kos hidup mahal itu yang tak boleh tu :P

      Delete
  37. Aslmkm,betul ker transit lebih dari 4 jam boleh dpt free meal voucher? Mcmmana kita nak tngok kita layak dpt meal voucher@x yer?

    Tngok dlm website emirates tulis 8 jam..
    Minimum connecting time for Economy Class passengers
    The connection time between inbound flight arrival into Dubai and the outbound flight departure from Dubai must be more than or equal to eight hours and less than or equal to 24 hours. The passenger must be booked on the best available connection, that being the one with the shortest transit time in Dubai, between the inbound flight into Dubai and the outbound flight from Dubai, to qualify for the ‘Dubai Connect’ offer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. betul ker? hurmmm.. betul la sebab saya dah lebih 10 kali trarnsit di Dubai.. dengan Emirate Airlines.. pernah sekali transit 3 jam 55 minit.. memangak lepas nak amik buffet emirate nie.. minumum transit ialah 4 jam..

      Maksud si situ ialah make sure ianya ialah connecting flight whcih mean our boarding pass is in one journey.. kalau beli 2 tiket berasingan memang tak sapat Dubai Connect Offer tu..

      Dalam waktu2 transit tertentu.. jika layak anda akan mendapat sebuah bilik hotel dan free transfer dari airport ke hotel.. :D

      Delete
    2. salam,
      mcm mana proses untuk kita redeem voucher tu yer?ada kaunter khas ka..or just reach the customer service counter?TQ

      Delete
    3. Waalaikumsalam.. mmg ada kaunter khas.. or else boleh jer pergi pd buffet emirates airlines.. tunjuk bording pass pun boleh.. :D

      Delete
  38. salam. saya plan ke istanbul on november. and sye tgk schedule flight transit almost 20hrs kt dubai. sye boleh dpt ke bilik dpd emirates ? kalau dpt kene bayar ke ? and kalau pasal voucher meal tu, maximum ambik brpe ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. ok kalau flight almost 20 hours.. First - 20 jam itu pilih sendiri ke atau memang agent yang kasi macam tu? if agent yang kasi tiket berserta 20 jam tu.. u need to ask them to provide some accommodation sebab itu bukan yg anda pilih.. because transit lebih 12 jam mesti dapat accommodation.. Tak perlu bayar.. sebab mereka yg suruh trnsit 20 jam UNLESS if u .. your self ask for long transit..

      Berkenaan voucher tu.. u boleh amik 1 voucher every 4 hour.. so if 20 hours.. u can get 5 voucher.. but im not sure if u can ask all voucher in once or u need to ask for every 4 hours.. thank you :D

      Delete
    2. tq for the fast reply TT :) yg transit 20hours tu saya yg pilih sbb book teros dpd emirates website. saya tak guna agen. so means that saya kena bayar la kan?

      Delete
    3. Tak semesti nya kene bayar.. if nak hotel dari perkhidmatan pihak emirate maka bayar la.. tapi kalau tak nak tak perlu la bayar apa pun :D
      Btw 20 jam tu dari pagi ke pagi or mcm mana..sebab if not boleh jer cari awal2 di website hotel murah dan book online.. lebih murah if nak amik hotel slepas tiba di sana ..

      Delete
  39. oh. that mean kena bayar la kan kalau nak hotel ? tapi rasanya tak payah kot kan. better pegi jalan and patah balik tdo je dekat airport..senang for next flight :) and saya nak tanya pasal waktu penerbangan. sye tak brpe paham sgt.

    Sat 22 Nov 14 11:00 Kuala Lumpur International Airport (KUL) 7hr 30min
    Sat 22 Nov 14 14:30 Dubai International Airport (DXB)

    Connection 20 hr 25 min

    Sun 23 Nov 14 10:55 Dubai International Airport (DXB) 4hr 55min
    Sun 23 Nov 14 13:50 Ataturk Airport (IST)

    website emirates cakap semua waktu tempatan..maksudnya 11am waktu malaysia dan 14.30 (2.30pm) waktu dubai ke ? dan saya akan sampai 13.50 (1.50pm) waktu istanbul. betol ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang macam tu la kalau nak hotel tapi memandangkan anda akan landing di Dubai pada pukul 2.30 petang waktu di Dubai.. Maka boleh la jalan2 di Bandar Dubai.. sebab connecting flight anda ke Istanbul adalah pada pukul 10.55 pagi keesokan hari nya..

      Yeap betul la tu anda akan sampai di Istanbul pada pukul 1.50 petang waktu di Istanbul.. Kesemua waktu didalam tiket itu adalah pada waktu tempatan di tempat berkenaan :D

      Delete
    2. tq TT sbb bantu jawab pertanyaan saya..info yg sgt berguna :)

      Delete
    3. Alhamdulillh saya sekadar menolong dari apa yang saya tahu jer :D
      Moga perjalanan nanti dipermudahkan lah :D ada masa sila la follow blog ni yer :D

      Delete
  40. selamat jumpa blog ni. byk info. thumbs up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks farah liana.. ada masa nanti sila la follow blog nie.. dan sila la jenguk2 lagi ke blog ni lagi :D thanks

      Delete
  41. Salam, free voucher tu ada value limit ke tak? Tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Yeap free voucher tu memang ada value limit..
      Sebab normally ia adalah untuk transit passenger .. kalau tak silap ada tarikh luput di voucher tu .. :D

      Delete
  42. Salam encik time traveller.. Voucer mknn ni ade lagi tak skrgni? Sy search kt web emirates xde cerita pasal ni.sy akan travel december 2014 ni..akan transit di dubai 10 jam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. voucer makanan tu masih ada lagi.. sebab kawan bulan lepas pun dapat lagi voucer nie.. usah risau.. cari jer kaunter tu .. sebab mng undang2 transit lama kene bagi makanan pada passenger yg transit lama.. :D

      Delete
    2. Oh gitu..tqvm.sangat membantu info ni

      Delete
    3. Terima kasih sudi dtg ke sini..
      Sekadar apa yang tahu insyallah saya akan share di sini :D

      Delete
  43. Assalamualaikum,
    Akak ni tgh strugle nk beli flight ke Dubai. Final Destination Turkey.
    Tgk Etihad transit Abu Dhabi.
    Emirates transit Dubai.. Dh alang2 transit tu nak la stay Dubai 2mlm...
    Blog ni sgt2 'tumbs Up' lmbat sikit je jumpa. Anyway masih belum trlajak nasib baik.. So kena cari flight yg transit 1mlm la kan....
    Terma kasih daun keladi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Yeap betul tu Etihad transit Abu Dhabi.. Emirates transit Dubai.. so pilih jer la.. but ikut la harga tiket mana yang murah.. :D seba Abu Dhabi dgn Dubai tak jauh mana.. boleh naik bas 45 minit jer..

      So amik la transit satu malam waktu pergi dan transit satu malam waktu balik.. :D

      Thanks for coming.. sila la follow blog ni k :D

      Delete
  44. Assalamualaikum TT. next week saya fly ke istanbul.
    flight saya malaysia - dubai - istanbul naik emirates.
    tapi saya tak pernah naik kapal terbang. ni first time. hehe. tu yg nak mintak tolong ni.
    saya transit dubai 16 jam. dpd 22:20 - 14:20 (10.20pm - 2:20pm)
    boleh tak bagi step2 turun je dpd kapal terbang apa yg perlu saya buat. dari segi imigresen, luggage mcm mna. boleh ke saya buat online cek in dubai - istanbul dekat malaysia atau kene buat di dubai je. mcm2 soalan nak tanya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya emel awak la lagi senang nak tnye soalan..hehe

      Delete
    2. Waalaikumsalam.. maaf lambat balas sebab baru balik dari Vietnam ... 

      Bila turun dari kapal terbang.. kadang2 ada dua kejadian pertama terus masuk ke dalam airport dan yang kedua kpl terbang akan parking jauh so kene naik bas.. bila naik bas tu dia akan berhenti dua kalk pertama yg nak keluar ke airport kedua berhenti untuk di terminal transit..

      Luggage untuk transit tak perlu risau.. airport akan simpan kan beg anda dlm airport.. so bawa sepasang persalinan pakaian dlm hand luggage nanti..

      Delete
    3. Bila kata transit.. ia bukan lah boarding pass yang berlainan kene check in dua kali.. dari malaysia lagi anda akan dpt dua boarding pass.. pertama KL - Dubai.. Dan kedua Dubai - Istanbul.. so bila nak keluar dari airport di immigration nanti.. tunjuk kan boarding pass utk connecting flight.. that as prove kita hanya transit..

      So tak perlu risau.. keep sahaja boarding pass tu.. jangan bagi hilang dah la huhuhuu.. :D

      Delete
    4. tq TT .memang sya tggu2 je jawapan dri awak.
      ok so bile saya dah smpai dubai,
      1) saya akan keluar dekat balai ketibaan kan.
      2) tunjuk boarding pass dubai-istanbul.
      3) jalan2 dubai.
      settle this part.

      part lain yg saya tak faham, balik je saya dpd jalan2 kat dubai utk next flight apa yg saya kne buat?
      saya kne pegi kaunter emirates ke ? atau pun terus ke balai perlepasan ,security dan imigresen?

      Delete
    5. Betul tu.. bagi passport pd immigration.. dan bagitau la nak keluar sekejap sebab transit 16 jam.. nak jenjalan bandar..dan tunjukan tiket or boarding pass yg kita hanya transit 16 jam sahaja..

      La.. kan dah ada boarding pas.. tak perlu ke mana2 kaunter.. masuk terus ke pinta masuk departure/ balai berlepas..

      Tunjukan boarding pas tu jer.. sebab kamu dah check in tak perlu check in lagi.. bila dah masuk cari lah gate mana untuk penerbangan ke istanbul.. tak jumpa tanya lah kaunter pertanyaan.. nanti dia akan bagitau gate mana.. :D senang kan..

      Delete
    6. okay. so saya akan terus ke balai perlepasan.
      tq TT sebab jawab soalan2 saya :)

      Delete
    7. Alhamdulillah sekadar berkongsi apa yang saya tahu.. jika sudi tolong emailkan sedikit sebanyak prrjalanan anda dj bumi istanbul nanti yer ... afif_4ht@hotmail.com

      Delete
  45. Salam saya nak tanya kalau saya beli tiket yg ada connection flight 2 stops dari singapore (naik jetstar airplane) akan berhenti di kuala lumpur (naik emirates airplane) dan lepas tu berhenti di dubai baru sampai istanbul. soalan saya kalau saya naik dari kuala lumpur terus boleh ke tanpa naik di singapore? atau untuk connection flight memang kena naik dari 1st destination baru dikira kita check-in? Satu lagi kalau saya on the way balik sampai Kuala lumpur saya nak check-out means flight (emirates) 2nd stop di kuala lumpur saya dah tak continue flight ke singapore (jetstar airplane) boleh ker? ada tak cara nak request untuk between airplane tu untuk pull out luggage saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh untuk jawapan pertama dan kedua.. Boleh naik dari Kuala Lumpur tidak perlu naik dari singapore.. apa yang perlu anda buat ialah bawa tiket dan check in sahaja dari KLIA..

      Connecting flight tak perlu atau wajib dari awal.. macam saya dari Johannesburg ke Stockholm transit di Amsterdam.. bila balik saya naik dari amsterdam bukan dari Stockholm sebab naik travel by land cross country.. boleh jer.. :D

      Delete
    2. Dan untuk time balik dari istanbul nanti.. bagitau di kaunter nak check in sampai kuala lumpur sahaja.. jangan check in sampai singapore.. so memang luggage akan di turunkan di Kuala Lumpur tak akan di bawa sampai ke Singapore.. :D

      Delete
  46. salam....
    sy akan ke london 6 August 2015 ni n akan transit dubai 4jam15min.
    nak tanye:

    1)ade tempat mandi tk kt airport n tmpat untuk rehat2
    2) kalau sy beli perfium di dubai, boleh bw masuk dlm hand luagage ke. kne tahan tak nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Transit 4 jam - yep ada tempat yang boleh kita mandi.. tapi kene cari susah sket.. tempat untuk rehat2 ada kalau setakat yang kerusi panjang nak rileks2 semua ada.. tapi kalau nk lounge tu kene bayar la..tapi 4jam bukan lama mana pun..

      tak kene tahan sebab itu memang beli dlm airport duty free..memang kene bawa dlm hand luggage..:D

      Delete
  47. salam.. saya nak tnya mcm ne nak appy visa tu? saya naik emirate nk ke ist mac ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. visa tu tak perlu apply saudara.. dtg dan terus ke arrival hall lalu immigresen dia akan bagi cop visa for 30 days even kita transit only for 30 hours :D

      Delete
    2. Ooo terima kasih. nak tnya lagi, kalau nak bersiar-siar atau keluar berjalan ke tmpt2 menarik di Dubai lebih mudah naik apa ye? Tempoh transit saya 20 jam, perlu ke saya sewa hotel atau ada apa2 cadangan lain yg lebih menarik.

      Delete
    3. Kalau nak mudah amik tour la dari airportke tempat2 menarik di sekitar bandar Dubai.. tapi kalau transit 20 jam tu rasa kalau rajin dan berani sila la buat tour sendiri.. Nak sewa hotel boleh kalau tak rasa selesa nak tido airport :D

      Delete
  48. thanks bro. blog awak sangat membantu. saya akan ke jordan jun 2016. bagi tips sikit. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jordan?? Huhuhu.. sila baca entry Jordan saya yer.. mungkin ada sesuatu yg menarik.. hope ada la hahahah.. :P

      Delete
  49. assalamualaikum.
    nk tnya. klau saya nk transit di dubai kena buat visa dri malaysia ke? @ apply on9 visa form dekat emirate lmn web? sbb saya keliru. ada setengah blog kena apply buat dekt emirates lmn web tu. mohon pncerahan

    dan lagi satu, kalau pergi jordan mcm mne ingin dptkn visa? terima kasih ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Tak perlu buat or apply visa sblm ke sana dari Malaysia.. Boleb dapat visa on arrival (VOA) di Dubai Airport..

      Jordan pun boleh VOA.. cuma beza kene bayar visa la.. but kene bayar dalam mata wang Jordan Dinar.. :D

      Delete
    2. tq 4 the info..sgt membantu :)

      Delete
  50. hai. saya bakal transit di dubai hujung tahun ni. nak tanya best tak shopping dalam duty free dubai ? ada jual jewellery tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmmm best sangat2.. sebab semua ada.. dan lagi best kalau duit berkepok hahaha.. macam2 boleh beli.. :D yes jewellery ada je jual.. :D

      Delete
  51. Perkongsian yang sangat menarik...bermanfaat untuk mereka yang bercadang ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Islamic Traveller.. moga memberi manfaat bgi mereka yg membaca sebelum ke sana :D

      Delete
  52. Alhamdulillah terjumpa dengan rencana anda yang sangat bermanfaat dan penuh dengan informasi. Saya sekeluarga akan ke Istanbul dan akan transit di Dubai pada akhir November ini. Terima kasih banyak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terima kasih jua sebab sudi datang ke sini.. harap2 sedikit info di sini dapat membantu la walau tak byk kan :D

      Delete
  53. we are dealing in online shopping in dubai, you can get services in uae for online shopping. here are options for the jewellery, home appliances, watches, sunglasses and baby products.

    ReplyDelete
  54. Salam...
    saya sedang baca entry awak ni..cuma nak tanya satu saja sebab saya belum pernah buat transit di mana2 airport...kalau saya dari KL ke manchester via dubai...check in luggage from the previous flight mcm mane ye??? sebab saya transit di dubai 8jam???
    Terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam :D

      okay macam nie kalau kita dah check in KUL - Dubai - Manchester maka kita akan dapat luggage tu di final destination iaitu Manchester.. if nak bawa kuar luggage di dubai maka jgn check in tiket Dubai - Manchester di KLIA.. Faham tak?

      Means bgtau di kaunter KLIA check in kan saya KUL - Dubai jer.. Dubai - Manchester saya akan saya akan check in di Dubai.. if not masa transit nanti luggage kita automatik tersimpan di aiport dan tak boleh di bawa kuar.. dgn kata lain tak perlu risaukan luggage :D

      Delete
  55. Salam hi,

    Saya plan nak transit di dubai 21jam. Boleh claim voucher hotel ke dgn Emirates?
    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. first at all macam mana boleh dapat transit selama 21 jam tu? kalau atas permintaan sendiri maka tak boleh claim apa2 yer :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...