Friday, 6 December 2013

United Arab Emirate Part 3 : Interesting Place To Visit In Dubai

Sambungan Dari United Arab Emirate Part 2 : Escape From Airport To Dubai City Centre

Jika anda transit 10 jam ke atas di waktu pagi atau petang.. ambil la peluang untuk jalan2 di Bandar Dubai.. Mall paling dekat sekali dari airport ialah untuk Deira City Centre.. Cukup besar ada berpuluh - puluh kedai..

Dan kedua.. at least ke Dubai Mall.. di sini juga terletak bangunan pencakar langit Burj Khalifah.. Dubai Mall dengan Burj Khalifa bersebelahan jer.. lebih kurang macam KLCC dengan I-setan Shopping Mall..  aku rasa diorang macam tiru design KLCC jer  :P 


Itu dia Deira City Cebtre.. Paling dekat dengan Airport..
Turun di Station Deira City Centre..
Camera aku teruk lak time ni..
Fridge Magnet.. Beli sebiji cukup..
Murah dan mahal hahaha.. :P

Kedai Woolworths pun ada..
Pasaraya Marks & Spencers..
Antara Hotel di depan Deira City Centre..
Ibis Hotel di katakan agak murah.. tak tahu la..
Antara bangunan di depan Deira City Centre

Dan jika masa mengizinkan anda di Dubai Mall.. boleh la tengok tarian air di The Dubai Fountain pada waktu malam.. Ia nya akan bermula pada pukul 6.00 petang hingga 10.00 malam.. pada setiap hari berkerja.. Persembahan tarian air ini akan di adakan setiap setengah jam.. dan pada hari weekend persembahan hingga pukul 11.00 malam..

Ada banyak restoran di sekeliling The Dubai Fountain ni untuk anda makan malam sambil menikmati tarian air ini.. Jika dulu ada juga tarian air pada pukul 1.00 dan 1.30 petang.. tapi sekarang aku tak tahu ada lagi ke tidak.. sesiapa tahu sila tambah di comment yer..


Burj Khalifa.. The Dubai Mall and The Dubai Fountain..

Burj Khalifa - World Highest Building
View Burj Khalifa dari Skywalk..





Tarian Air Dubai - The Dubai Fountain








Selain tarian air yang menarik di Dubai Mall ni.. anda juga boleh ke The Biggest Aquaria Fish In The World.. nak snorkeling or diving pun boleh.. tapi harga dia pun hebat macam nama nyer lah hahahaa.. tak sanggup nak dive kat situ :P .. ( Gambar - gambar Dubai Aquaria Fish dan Mall Of The Emirate.. aku akan share di Part 4 nanti insyallah .. )

Dan mall ke tiga wajib di lawat ialah Mall Of The Emirate.. yang menarik di sini ialah SNOW.. yep ada snow.. so boleh kata satu dubai datang sini sebab nak main snow.. bukan main campak2 snow jer.. boleh main ski lagi tu semua nyer indoor.. faham2 la besar mana kan.. and again.. bayaran nyer indah bagai nama nyer juga hahahaa...



" Bandar dalam Bandar.." gelaran yang di berikan oleh pekerja sini..
Keadaan dalam Ibnu Battuta Shopping Mall

Dan last kene visit Ibnu Batutta Mall..  dekat mall ni.. just a mall la.. macam mall2 yang lain.. tapi reka bentuk dan design dalam yang berlainan.. unik dengan tersendiri.. sebab ada bandar dalam bandar.. ada orang kata ia menggunakan design Tunisia.. ntah la.. Kesemua mall ni boleh korang pergi dengan 1 day ticekt metro.. naik train dan stop pada mall2 nie..

Dan last sekali accommodation.. kalau korang nak cari tempat tido selesa.. maka cari la hotel2 murah sekitar dubai nie.. untuk aku.. aku akan patah balik airport dan tido airport jer.. sebab airport dia pun dah macam hotel.. toilet, shower, surau semua complete.. Continue Part 4..

73 comments:

  1. Replies
    1. terima kasih saudara Muhammad Khairuddin Lim :D

      Delete
  2. Replies
    1. Insyallah akan sambung part 4 final :D

      Delete
  3. masa awk kata tarian air tu akak tak dpt imagine cemana. ooo, rupanya yg air pancut tu.

    menarik gak ibn battuta mall tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tarina air.. sebab alunan air bergerak mengikut lagu yg di pasang.. tapi tak boleh pulak nak upload video tarian air nie.. Ibnu Batutta Mall tu kene la masuk sekali :D

      Delete
  4. Wahhh....terpegun...Dubai Mall tu mmg nampak mewah..kalau dapat suami yg kerja kat sana..mesti boleh melancong tiap2 bulan...duit bukan masalah ahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dubai Mall, Deira City Centre, Mall of The Emirate dan Ibnu Batutta Mall semua nyer unik dengan design tersendiri :D Wahhh ..saya amin kan kata2 kak JM yer.. dapat suami sana.. eh suami org sana or malaysia kerje kat sana?? ahakkss :P

      Delete
  5. berbaloi transit kt dubai ni mcm2 boleh tgk haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep memang berbaloi sangat :D .. macam2 ada hehehe..

      Delete
  6. kalau airport dah macam hotel..kire baguss sangat dah tayah buang duit tido hotel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... memang backpackers akan jimat duit kat sini hehehee :P

      Delete
  7. wauuuuuu...patutla masa belajar dulu lecturer kata construction industry kat Dubai 20 years ahead...
    ni rasa nak buat2 transit kat Dubai jgk ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. memang hebat sebab dari gurun padang pasir boleh ubah jadi bandar moden..
      try transit di dubbai jangan tak try yer :D

      Delete
  8. salam perkenalan...sebab jarang org buat entri Dubai, tertarik nk membaca plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga.. thanks for coming.. sila baca Part 1 and Part 2 banyak sket info.. Part 3 ni kurang sket hehehee.. :D

      Delete
  9. Cant resist to see all the mall. Mcm heaven. Lagu dkt tarian air lagu belly dancing ke? Mcm klcc layan lagu bunkface. Serious nice. Takpelah pg negara ada salji je la kalau harga emtrance fees mhl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep air pancut itu akan menari2 mengikut alunan lagu.. macam belly dance :D
      Entrance fee tak ada apa pun.. masuk jer tgk :D

      Delete
    2. Woolworth dia dari luar dah dahsyat. Saya pegi woolworth dkt perth tak mcm ni.

      Delete
    3. Woolworth kan kedai international .. yep kat sini memang besar...

      Delete
  10. akak sangkakan tarian air tu ada manusia yang menari di atas air tu.. hehe.. imaginasi terlampau betul.. memang cantik air tu disimbahi cahaya lampu pada waktu malam.. ibnu battuta shopping mall tu nampak menarik, betul-betul nampak macam bandar di dalam bandar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kalau ada orang menari atas air itu dah hebat sangat hahahhaaa.. :P
      Ibnu Batutta itu memang wajib kene pergi.. :D

      Delete
  11. bersih dan mewah betul bandar dubai nie...hehehe..klik nuffy sini...

    Regards,
    -Follower 182-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks follow here :D
      and thanks top up my tabung :D

      Delete
  12. Wow bestnya Dubai.
    Ehem baru balik gath Mtb ke? Kekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahh Dubai best :D
      Ehem aah tgh lepak dgn bloggersss lain kat kedai makan nie.. asal tak mai?? :P

      Delete
    2. Hmm segan aih nak mai, semua hebat2 je tu. Blogger picisan macam saya ni dok bawah kelambu je tgok dari jauh kekeke.

      Delete
    3. Alahai merendah diri sampai ke tanah bumi lak dia hahahaa...
      Duk dalam kelambu takut takde coverage hahahaa.. Tuan Janggel hebat kot :D

      Delete
  13. best dpt travel setiap kali bercuti ...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum tentu lagi.. baru nak start kerje ... belum tahu lagi mcm mne .. hope nanti dapat travel even dah berkerja :D

      Delete
  14. done follow ur blog! slm perkenalan! besnyer slalu g travel~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Perkenalan Juga Thanks membalas kunjungan:D
      selalu tu tak la hahahhaa.. tapi ada la :P

      Delete
  15. Mahal yeh FM tu TT.....bape seketul?....
    Rasanya kat Putrajaya dulu ada tarian air ni kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak la mahal nyer Kak Hainom :D tak ingat la pulak but maybe RM 15.00 keatas.. :P
      Ada eh dulu kat Putrajaya... tak tahu pulak..

      Delete
  16. Bestnye tp nk cuti2 sini kosnya mahal kan hihi
    Salam kenal awak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kenal kembali..
      Mahal sebab tu kene buat trip tarnsit jer di Dubai nie.. Sila la baca Part 1 :D

      Delete
  17. syukur diberi kesihatan dan peluang untuk melihat negara orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah .. peluang di beri kita kene guna untuk menghargai nyer :D

      Delete
  18. Salam kenal jugak...seronok membaca catatan ni.

    Patutla dubai dikaitkan dgn shopping, mmg byk mall..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kenal Kembali :D
      betul tu.. mmg di kaitkan sungguh :D

      Delete
  19. Tak pandai lg tido airport..hr tu tido airport tp x lena sangat..kejap2 terjaga.. Kena belajar lg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tido airport susah jugak kalau tak biasa.. tapi kat airport dubai banyak jer kerusi panjang untuk kita luruskan kerusi dan tido :P hehehee...

      Delete
  20. dasyat gak mall dia ekk..apa? design tiru klcc..entah2 designer sama.hakhak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tau la designer sama je dok.. :P
      Mall sana memang dasyat2 jugak ..

      Delete
  21. duit minyak banyak, boleh buat mcm2...boleh buat tempat ski lagi..skiing in the desert..meriah & mewah shopping mallnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. duit minyak banyak mcm2 diorang nak buat ... tempat ski tu lagi hebat.. duit minyak hitam je la diorng guna di sini :D

      Delete
  22. Cantiknya tarian air tu... warna warni tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna - warni itu dak la.. tapi warna putih jap2 kuning.. jap2 oren tu ada la :D hehehe..

      Delete
  23. Modern giler Dubai ni....mahal tak kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal itu lebih banyak dari yang murah la.. sebab dia ikut harga moden :P

      Delete
  24. Salam Afif!

    Thanks for dropping by. It was nice knowing you. And Dubai is indeed beautiful. Pindah sanalah! Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum Salam Tuan Kairul Izwan ..!!!!
      Thanks for coming here to.. ada masa boleh jumpa lepak2 lagi :D
      Pindah sana?? kalau pindah sebab kerja tak pe la.. kalau saje2 .. tak nak la.. hahahaa :P

      Delete
  25. salam... cantik sungguh ibn battuta punya design kat dalam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep.. ibnu batutta tu memang cantik.. dan kalau jalan kat luar dia ada Bazaar ala old fasyen.. itu pun menarik jugak :D

      Delete
  26. masa baca awal entry ni..duk kata tarian air.. memula cam pelik... apa kebenda tarian air tu.. xpenah dgr plak.. ghupernyer air pancut tu yerkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi betul la.. air pancut tu macam menari2 dia bukan sekadar turun naik jer.. tapi melengkok2 hahahaa.. nak upload video kat sini tak lepas pulak.. :D

      Delete
  27. Hheheheh fountain tu ikut rentak lagu dipasang lg tak? :D

    dubai mahal part makanan... 3gelas hampir 50dirham hu hu hu.
    Tp part shopping mmg heaven (sbb gi haritu di sponsor so syiok la soping) :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah masih bagitu.. oh ada orang sponsor best la.. guna duit untuk shopping jer la :D
      Amik air mahal sape suruh .. tapi sedap kan:D

      Delete
  28. cantiknye Ibnu Battuta Mall tu!!konsep die ade macam JPO.tapi Ibnu Battuta Mall lagi cantik design bangunannye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibnu Bututta Mall adalah yang paling hujung dalam town.. naik train dari Airport pun setengah jam kot :D

      Delete
  29. ada duit byk gi shoping ni best kan.. hihihi... bandar dalam bandar.. memukau.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. duit banyak boleh la.. backpackers tgk dgn mata jer.. snap gambar hahahahaa :P

      Delete
  30. tengok Burj khalifa, tringat movie mission impossible

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah pasal.. tetiba terasa nak berlari kejar mngejar kan kat depan burj khalifa hahahah .. :P

      Delete
  31. xtau nk ckp ape..tp nmpk syok abis! sane mean languange english ke guane?maju weyh negara sanee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sana guna arab la.. but englisg boleh jer guna.. sebab dia jadi macam bandar international.. ramai plancong.. mmg syok tapi mahal:P

      Delete
    2. bape riban tuh agak2 abis p travel sane heh

      Delete
    3. sebab tu pergi time transit memang jimat abis... tak smpai RM200.00 untuk dua hari transit tu.. sekali ngan makan, minum tiket train :D

      Delete
  32. How long is it the time taken to dubai mall from dubai airport straight?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not even 20 minute.. maybe u just need to take more time to walk out form airport..but the rain doesn't take long..

      Delete
  33. salam...

    saya akan ke turki bln depan dan akan transit di dubai 12 jam..

    kira sampai dubai jam 5 pagi dan connecting flight jam 5 ptg.

    Dalam masa tu sempat tak jika saya pergi ke semua tempat yang dinyatakan?

    dan Jika naik train, adalah train memang sampai ke tempat2 yang dituju atau kita kena keluar train dan naik bas / teksi yang lain pula?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...