Wednesday, 9 December 2015

Update My Self December : Am I Missing My Travel Blog - Seriously...

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Alhamdulillah syukur.. At last bila dapat buka laptop ni pun dah di kira satu anugerah, apatah lagi bila dapat jenguk blog sendiri yang makin bersawang.. Dan dapat pulak isi ruangan “sign in” dan “password”.. Sampai terbuka blog sendiri yang seperti tidak mengenali tuannya.. (Speechless…)

Dapat pulak idea dan memulakan penulisan untuk sesuatu entry baru.. Tiada kata lain hanya lafaz syukur.. Nikmat sungguh bagi aku.. Harap korang faham la keadaan aku yang begitu rindu dengan dunia blogging nie.. Tak boleh diterjemahkan dengan selafaz kata, kene ada huraian hati yang berkata.. tak gitu hahahaa.. :D


Menyambut Raya Aidil Fitri di perantaun bersama abg sekeluarga - Seoul, South Korea
Simple jer nasi goreng melekit orang korea ni.. tapi sedap bila lapar :D


Ada juga yang tanya aku.. Blog dah jarang update sebab dah tak travel mana2 lagi ke..?? Ke tak boleh travel sebab sakit, kau sakit ker..?? Ke semenjak kawen isteri control tak bagi update blog selalu..?? Ke sebab bla bla bla bla itu ini itu ini.. Macam2 soalan yang pernah di tanya.. Apa aku jawap..??

Ntah.. itu lah jawapan pertama aku huhuu.. Mungkin apa yang boleh aku jawap.. Kehidupan kita ni bulat.. tak selalu kita berada di atas means waktu senang kita yang mana kita boleh buat apa yang kita suka.. and yes that is for my second world – Blogging World.. So i do accept that current situation where am i now.. (Di bawah bulatan kehidupan..)


Luang Prabang dan Vientiane, Laos
Memberi seribu satu kenangan indah untuk berbulan madu  :D


Well insyallah.. Dah kata kehidupan itu bulat maka suatu hari nanti kita mungkin kembali ke atas.. Dan aku bercita2 akan terus menerajui Blog Travel My Way ini.. Sebab aku tahu ramai yang di luar sana yang mahu aku terus meneruskan perkongsian pengalaman pengembaraan aku di hampir 36 buah negara di dunia ini.. 

Oh by the way sebelum terlambat thanks to all yang memberi sokongan padu pada aku atas kemenangan untuk kali kedua berturut2 “Best travel blog 2015” February lalu.. Walau aku tahu.. aku tidaklah seaktif seperti tahun2 sebelum ini.. Rupa2nya masih ramai yang yang memberi sokongan sehinggalah aku berjaya merangkul piala juara di MSMW 2015..


Malam Gemilang Malaysia Social Media Week 2015 - Thanks to all :D

Okay.. Betul Blog ni dah jarang bercerita tentang pengalaman Mr Time Traveller mengembara.. Tapi Travel tetap Travel.. Dan Mr Time Traveller tak pernah berhenti mengembara.. Alhamdulillah dapat menjejakan kaki ke beberapa tempat baru yang tidak pernah sebelum ini antaranya South Korea, Laos dan Philippines.. 

Apa pun cara dan teknik pengembaraan aku dah berubah sebab dulu solo single backpacking.. Travel memang hardcore tapi dah ada isteri nie kene travel lembut sikit gitu hahahaha.. Well nak bagitau korang isteri bukanlah penghalang minat aku untuk travel, tapi lebih membuka minda aku untuk sentiasa peka dalam pelbagai aspek ketika travel.. Yang selama ini aku abaikan ATAU buat acuh tak acuh jer hehehe :P


Cebu Island - Antara destinasi backpack paling sesuai untuk membawa isteri huhuuu :D

Hurmm.. Apa yang aku boleh share dengan korang ialah “Jangan guna alasan kehidupan sebagai penghalang korang dari mengejar sesuatu yang korang nak atau minat.. macam minat aku ialah TRAVEL”.. “Apa yang korang sepatut buat ialah masukan minat korang tu dalam kehidupan.. jangan sesekali abaikan kehidupan untuk sesuatu yang kita minat”..

Allah tidak mencipta hambanya tanpa ada rezekinya yang sudah tertulis.. Allah tidak mencipta seseorang itu tanpa pasanganya.. Kerana di situ ada pengajaran yang diberi - Dia yang Maha Adil walau pun dengan hamba-Nya.. Sedangkan Allah Maha berkuasa untuk melakukan apa sahaja seandainya Dia mahu..


Body Rafting - Something different bila pergi Bandung, Indonesia..

Apa pun.. Bagi aku ilmu dari pengembaraan itu bukanlah sia2.. Ianya adalah satu pemberian nikmat dan rezeki dari Allah.. Oleh sebab itu insyallah aku akan tetap akan berkongsi pengalaman aku.. The matter is only cepat atau lambat jer la (korang doa2 kan lah) hahahaa.. :D

Dr Haizul seorang sahabat aku pernah bertanya ketika sedang berkerja.. “Apa yang kau lihat pada pengembaraan kau selama ini..” Aku tersenyum dan membalas.. “Pengembaraan dari mengembara itu ibarat seperti membaca sebuah buku yang tiada muka surat terakhir.. Dan dunia ini ibarat sebuah buku.. Ia perlu di baca selalu supaya kita dapat banyak pengajaran darinya.. maka sebab itulah aku nak mengembara sentiasa tanpa mengira penghujungnya”.. :D


102 comments:

  1. Salam...selamat berblogging....ada masa singgah blog saya..rindu dengan awak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumasalam.. huhuu.. selamat berblogging juga.. insyallah sekarang jugak saya dtg visit.. hahahaa.. rindu sgt nak blog walking nie.. :D

      Delete
  2. Apa sekali pun saya tetap memberi sokongan buat awak...susah sekali pun sekurang-kurangnya tulis blog sebulan sekali jadi le....abg merindui tulisan anda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... tangan menggigil nak menaip .. idea makin berat nak mengarang.. tapi masa dan keadaan belum mengizinkan lagi huhuu.. insyallah akan di usahakan :D

      Delete
  3. Tahniah dah jadi ayah sekarang.

    *out of topic sgt kan? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang jauh dari topik hahahaa.. alhamdulillah syukur and thanks :D

      Delete
    2. wahh..tahniah!

      travel mmg best, yg pahit pun jadi manis!

      Delete
    3. Betul tu.. kdg2 bila teringat kembali kenangan pahit masam pedas masa travel tu.. tertiba ketawa apatah lagi bila kenangan itu bersama isteri.. semua nyer jadi sweet huhuu.. :D

      Delete
  4. tahniah! dah ada baby..

    keep on travelling and blogging..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah ada baby kan.. hihihii.. ni shila punya hal la kecoh2 hahaha.. inshallah will keep that :D

      Delete
  5. Lagi best kalau dah isteri pergi sama Travel TT..
    Sama saling jaga menjagai kan..
    Semoga aktif semula berblog..
    Akak suka tengok gambar TT di entri ni.. cantik semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah makin bertambah warna warni kehidupan travel bila ada isteri.. inshallah akan aktif semula dalam berblog huhuu.. thanks yer kak :D

      Delete
  6. Wah!!..kita sama la..pas kawin trus blog gelap gulita..arini jugak baru den bejaya masuk blog balik..dgn lupe paswordnye..dgn entry belapuk..mcm awk ckp kehidupan kita ni bulat..agreed!
    papepun slamat berblogging lagi ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha gelap gelita tu yg tak tahan :P tak apa nanti ada masa bila keadaan dah kembali dalam genggaman inshallah akan terus berusaha aktif :D

      Delete
  7. Wah tahniah. Buat yang terbaik untuk diri dan keluarga. Tapi cerita travelling jangan lupa. Semuga semuanya yang indah-indah belaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshallah akan buat yang terbaik pada diri sendiri dan keluarga.. doakan moga semua cerita indah2 belaka hahaha :D

      Delete
  8. Replies
    1. Insyallah akan terus menerus berkongsi pengalaman :D

      Delete
  9. Wahhh teruskan usaha update blog. Nanie suka the way awk update blog travel. Keep it up.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah thanks.. insyllah akan terus update blog.. cerita travel bersama isteri paling awesome nak share huhuu.. :D

      Delete
  10. Replies
    1. Komen terbaik dari Kak Anasb huhuu... :D

      Delete
    2. hahaahahah..sabojelah weh!
      tadi tak leh komen ntah nape
      kena blok ?
      btw..you know where to search akak right?
      keep on doing what you know best for your family and you

      Delete
    3. Hahahaa antara pengomen yg komen mereka sangat lah berharga huhuu... bila pulak komen nyer kene blog.. tenet slow la tu.. cuba sabor tunggu habis loading hahaha... ok see u soon kak anash :D

      Delete
  11. wah!
    byk tmpt dh pergi
    menarik :)




    DAH JOIN GA PS IKEA PERLIS?
    KALAU BELUM JOM JOIN GA
    BANYAK HADIAH YG MUDAH BAKAL DIMENANGI :)
    http://ekinrazallibisnes.blogspot.my/2015/11/like-dan-menang-hadiah-misteri-rm1000.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ada la tapi tak ada la banyak mana huhuu..
      oh ada GA.. okay akan usaha kan.. thanks share info GA :D

      Delete
  12. tahniahnyerr., blogger n traveller hebattz ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. blogger biasa2 jer.. travel pun biasa2 jer huhuhu.. :D

      Delete
  13. seronok kan boleh jadi dua2. tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah di beri peluang untuk merasai nya.. :D

      Delete
  14. seronoknya dpt travel. berangan la ji nk travel sana sni jauh jauh. yg dekat pn xtercapai. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah seronok dan lagi seronok bila dapat share pengalaman travel :D

      Delete
  15. seronoknya dpt travel. berangan la ji nk travel sana sni jauh jauh. yg dekat pn xtercapai. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah saya doakan moga dipermudahakan dan di murahkan rezeki utk merantau :D

      Delete
  16. Diam diam ubi... Berisi tuh... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau SS mengomen padat dan tepat

      Delete
    2. Hahahaa.. mana ada diam2 ubi berisi ... @Scdha Sein (SS)

      Delete
    3. Nieda Ramly.. itu lah kalau SS dah ngomen kene senyum sentiasa hahahahaa.. :D

      Delete
  17. dari berdua dah bertiga ,,tahniah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tapi lepas ni nak travel bertiga kene banyak bersabar oooo :D

      Delete
  18. Replies
    1. Insyallah i will.. Tuan Hussein Rider doakan yer huhuu.. :D

      Delete
  19. Aha ..setuju..pengembaraan tu macam baca buku..sentiasa ada je cerita yang baru...benda yg baru yg buat kits eager nak taw kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus ada juga yg setuju dgn pendapat traveller kecik mcm saya ni huhu... well it can happen really sweet just because travelling.. :D

      Delete
  20. Salam...selamat berblog...sila lah singgah n travel ke Blog BUNDA yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan ku bertandang.. eh akan ku travel ke blog bunda nora :D

      Delete
  21. Travel tetap travel... kaki jalan tegar mana boleh duk diam... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak apa... bab penulisan di blog satu hal.. bab nak gerak kan kaki pi travel itu hal lain yg tak pernah di biarkan hihihiii..

      Delete
  22. seronoknya dapat pergi korea :) ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. first time pi korea.. bawa isterk yg tersayang huhu.. lagi happy :D

      Delete
    2. memang lah happy kan dapat honeymoon :)

      Delete
    3. Heheheee... itu lah kene layan style backpack tu jer la.. huhuu..

      Delete
  23. Travel ye kojo eh? Best2.. moga slalu ada rezeki utk travel dan dpermudahkan urusan.

    Eh, baru kawen eh? Slmt pngantin baru!

    Alam perkahwinan juga adalah satu pengembaraan tau. Enjoy d journey. Moga perjalanan dilimpahi rahmatNya hingga ke destinasi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah moga rezeki utk travel itu selalu ada amin huhuu..

      Tak ada la baru kwen dah setahun lebih sket.. baru dpt cahaya mata syukur.. :D

      Jazakallahu khairan kasiran atas doa tu :D

      Delete
  24. welcome back..tahniah dah jadi ayah!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... im back.. alhdulillah thanks :D

      Delete
  25. salam bro...
    lama x singgh ke sini..
    tuan blog pun agak lama xupdate. blog..
    skrg dah berdua lg sronoklah travel..
    pastinya pngalaman travel smkin berbeza dri zaman solo travel.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... Alhamdulillah dgr juga words dari Tuan Sobri Yaacob.. itulah lama tak update sebab ada beberapa prkara yg prlu di dahulu kan..

      Yeap setuju pengalaman dan cabaran berubah bila travel dgn pasangan :D

      Delete
  26. tersukan impian dan cita-cita bro....aRz MoHa juga akan support bro...


    teruskan berkongsi tambah-tambah dah ada isteri kongsikan cara travel secara couple pula...mungkin ramai yang ingin membaca dan mengentahui caranya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan terus menerus berkongsi pengalaman pengembaraan.. hihihii... Yeap ada pasangan travel lbh bercorak hahahaa... :D

      Thanks for your support :D

      Delete
  27. tahniah sebab dah berjaya log in password n update setelah lama tak menulis.hehe

    Tahniah juga dah dua kali menang.hehe

    semoga dapat teruskan minat travel ni walaupun bila dh ada anak nanti..

    cepat2 la update kisah pengembaraan TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap dgn bangga nyer dpt log in hihihii.. alhamdulillah dan syukur sgt berpeluang menang award :D

      Walau dab ada anak? Hahaha dah ada kot hihihii.. insyallah akan update secepat mungkin.. doakan yer :D

      Delete
  28. Replies
    1. waduhhh terima kasi mas :D salam dari malaysia ya :D

      Delete
  29. jeles la ngk org g jln sana jln sini.. huhu.. ape2 pun kipidap bro.. patut la dpt anugerah.. terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Hafiza AizZawa.. lama tak menyinggah sini yer.. haha kita pun tak update pape.. insyallah akan terus menulis dan menulis pengalaman dari mengembara.. thanks yr support :D

      Delete
  30. buat tuan blog teruskan hobi berblogging sebab tgk ramai tinggalkan blog dgn bermacam faktor dan jd lah blog bersawang bertahun lamanya.

    buat kaki baru nk travel mcm nina ni, blog ini la boleh dijadikan panduan sebab 36 negara tu terlalu banyak. banyak tips2 dpt dalam blog ni. happy blogging :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa... walau tak update tapi jarang jugak la buang sawang kat sini hahaha.. :D

      Thanks sudi jadikan blog utk jdi sumber bacaan walau tau tak la sehebat mana huhuu.. ok will always happy blogging :D

      Delete
  31. korea! tmpt yg paling teringin gile nak pegi.. huhu

    sila laa rajin2 update blog ye lps nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kita tak ingin pun tapi pergi jugk la kan sbb semua org dah bercerita huhuu..

      Insyallah akan lebih rajin dri la ni nak update :D

      Delete
  32. Lovely!!! A well written piece, straight from the heart... saya ni dh branak pinak kadang mengembara bersama mereka. Like u said, include minat kita dlm kehidupan kn..hehe.. selamat maju jaya... keep on travelling ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes its true.. penulisan dari hati yg mengambarkan pengalaman sendiri pahit manis dan masam huhu.. baru la sendiri baca pun seronok :D

      Delete
  33. Lovely!!! A well written piece, straight from the heart... saya ni dh branak pinak kadang mengembara bersama mereka. Like u said, include minat kita dlm kehidupan kn..hehe.. selamat maju jaya... keep on travelling ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah dulu solo.. bila kawen try bawa isteri then its working we having fun..
      Now another one step forward la.. nak bawa baby travel pulak.. so exciteddd la.. :D

      Delete
  34. tak apa.. buat apa yang wajib dulu.. blogging can come later..
    kan ? tapi dun worry ni haaa.. ramai peminat dok tunggu new entry.. ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuu.. itu lah yg tgh buat sekarang nie.. buat yg wajib dan Yg tanggungjwap dulu..insyallah lepas ni boleh la.. bila pulak ramau peminat hahaha.. biasa2 aja :D hihihihiii...

      Delete
  35. Salam..sangat membantu saya utk merancang perjalanan nanti...keep blogging n writing. Bila baca blog kamu,buat saya semakin tidak sabar mau mengembara..tapi sekitar malaysia dulu. Sedangkan sabah ni pun saya belum habis round..heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. alhamdulillah jika ia banyak membantu anda dalam merancang perjalanan.. insyallah akan keep writing this blog.. tak apa sekitar malaysia pun ia di panggil pengalaman.. ok thanks for support me :D

      Delete
  36. sungguh bacaan yang menyenangkan, ingin rasanya saya berada di sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga dipermudahkan utk menjadi apa yg di impikan :D

      Delete
  37. Tahniah ye TT...
    Yg penting minat dan duit, apa pun boleh berlaku....
    Semoga korang bahagia, sok kalau dah ada anak,bolehlah gi travel dengan anak sekali hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu selagi minat dan duit pun tak menyusahkan orang lain then bersungguh la kita ye dak.. :D

      Delete
  38. Tahniah ye TT...
    Yg penting minat dan duit, apa pun boleh berlaku....
    Semoga korang bahagia, sok kalau dah ada anak,bolehlah gi travel dengan anak sekali hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhadmulillah tolong doakan kami bahagia yer..insyallah mmg impian nak bawa ank travel sekali.. ya Allah tak sabar nyer huhuu..

      Delete
  39. nak jadi pengembara perlu ada minat dan kecekalan serta ... rmmm ... perghhh . best pe gi travel ada peneman setia . jadi bulan madu memanjang ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshallah akan manfaatkan isteri sebagai peneman travel selamanya.. alhamdulillah la nasib wife ada minat sama :D

      Delete
  40. Dah lama sungguh tak baca blog Afif ni... skrang baru nak follow up balik.. heheheee...

    Meskipun dah jadi Ayah tapi Travel & bloggers tak pernah mnjadi batu penghalang utk Afif kan hehehee..

    All the best 2 u Afif. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuu..lama ke tak baca.. sape suh tak mai hahaha.. tak apa la kita pun dah slow sket skrng ni nak update.. kene uruskan tanggungjawap kejap heehe.. lepas ni inshallah akan aktif balik :D

      Delete
  41. keep blogging...macam saya, tak dapat pergi, dapat tahu serba sikit tempat orang dah rasa seronok dah... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan always keep blogging.. dan akan terus berkongsi pengalaman travel di blog ini :D

      Delete
  42. Hahaha.. In Shaa Allah.. tunggu untuk next blogger pula :)

    ReplyDelete
  43. saya seronok je baca entri travel org lain... kutip info dr pengalaman org lain pun best. eh, perenggan yang last tu best baca... "mengembara ibarat membaca buku yang tiada muka surat akhir..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan setiap blogger akan berkongsi pengalaman yg mendatangkan ilmu dri pelbagai aspek.. well keep travelling :D

      Delete
  44. wife ke...?
    bru nmpk wife dier... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaa... wife ke..? Alhamdulillah itu lah dia.. tak reti nak tunjuk wife kihkihkihhh :P

      Delete
  45. Same to me..minat travel bila dh start cannot stop so simpan duif tik rravel sanggup x tukar baju baru 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju tak apa lama2 ia akan buruk.. tapi pengalaman tak aman buruk sampai bila2 :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...