Thursday, 19 December 2013

Jelajah Miri Part 1 : Trip Borneo Bermula - Lalapan di Restoran Muara

Assalamualaikum..

Okay.. jom ikuti kisah penjejalahan aku ke Kepulauan Borneo.. untuk pertama kali nyer melangkah kaki di Kepulauan Borneo.. selama 23 hari dengan di temani beg backpack aku.. Bermula dari Miri Sarawak - Kuala Belait Brunei - Bandar Seri Begawan Brunei - Pulau Labuan - Menumbuk - Beaufort - Kundasang - berakhir di Kota Kinabalu Sabah.. dan aku spend exactly RM 596.00 termasuk ticket flight, accommodation, transport ( bus - speed boat - ferry - train ), cyber cafe, makan minum, souvenir dan poskad..

Bermula dengan menaiki pesawat AirAsia Airbus 320 ke Miri dari Kuala Lumpur.. Dapat tiket promotion RM 98.00 one way dengan luggage 15 kg - Murah ker..?? thanks to Blogger Kak Jari Manis.. sebab banyak tunjuk ajar dalam pembelian tiket AirAsia.. sebab ini pertama kali aku beli dan terbang dengan AirAsia :D

And thanks to Blogger Janggel Trekker's Life.. sebab bagi tunjuk ajar cara nak ke LCCT.. Actually masa aku menghadapi masalah di Bangkok dulu.. Beliau ( Saudara Janggel ) la yang tolong aku dalam memberi information mengenai hostel murah di Bangkok, Thailand..

Dan nak mohon maaf sangat pada Blogger Anep - Peristiwa Semalam sebab tak dapat hadir majlis kenduri kawen hang 14 December 2013 kat perlis sebab clash dengan trip Pekan Baru.. Insyallah nanti aku akan mai perlis dalam masa terdekat ni.. see u there bro..  alamak kene buat trip Perlis pulak.. 


Hanya 10 orang dalam bas ke LCCT pukul 3.00 pm..
Teruja sekejap di dalam bas.. sebab dah lama tak tengok bangunan ni :D
Banngunan bersejarah di tengah Bandaraya Kuala Lumpur
First time datang.. First time fly dengan AirAsia..
M16 antara yang di larang
Tiada alasan untuk tidak bersolat
Ruang solat lelaki di Surau LCCT..
Semua sudut aku nak amik gambar..
First time pijak kaki dalam LCCT nie..  excited lebih sket hahaha..  :P

Ok back to real story here huhuhuu.. dari rumah di ampang.. aku menaiki train LRT ke Station KL Central.. dan terus menaiki AeroBus berwarna kuning.. Blogger Si Pencerita.. ada bagi nasihat pada aku.. kalau nak cepat sampai ke LCCT naik Aerobus warna kuning.. kalau banyak masa boleh naik Sky Bus berwarna merah.. memang bas Aerobus ni bawa amatlah laju even tengah hujan lebat.. taubat aku tak naik lagi.. :P

Alhamdulillah.. segala urusan di LCCT tak la susah dari apa yang di jangkakan.. walau aku sampai awal 4 jam sebelum penerbangan hehehe.. sempat la tour LCCT nie.. dan bila naik pesawat tak sangka penumpang penuh.. ramai jugak orang nak ke Miri, Sarawak.. destinasi sejuah 1,700km.. tiba di Miri pukul 9 malam lebih.. 2jam lebih selepas penerbangan..

Nak keluar airport seorang pegawai kastam pun tak ada ..

Ruang legar kaki lima di Miri Airport..

Dan kebetulan pulak.. Lynn seorang sahabat sekolah rendah aku.. seorang lecturer di Curtin University, Miri.. bila dia tahu aku nak mai Miri.. Dia pun nak join aku jenjalan tempat2 yang dia pun tak pernah pergi lagi.. bersama dengan pakcik Lynn iaitu Pak Man - walau pak cik tapi muda setahun dari Lynn :D ..


Jom masuk Muara Restoran..
Di katakan owner restoran ni founder kepada Lalapan..
Tu dia.. semua jenis lalapan ada di sini.. pilih la ikan atau ayam :D
Menu Lalapan Ayam Penyek dengan Sup Daging Lembu Betina..

Sesampai aku di Miri Airport.. Pak Man dan Lynn dengan murah hati jemput aku kat airport dan kami terus ke Restoran Muara yang di katakan famous tu.. dan aku pun nak tengok juga apakah makanan famous yang di sebut sebagai Lalapan Ayam Penyek itu..

Lepas makan.. aku bertanya dengan Pak Man untuk tumpang tido di rumah sewa bujang beliau.. dia bagi tapi kata nyer tido atas sofa jer la kalau ada pun.. bagi aku as long ada tempat tido dan mandi dah kira ok la.. Alhamdulillah save lagi bajet aku yang tak seberapa ni.. dan housemate Pak Man pun tak kisah aku datang tumpang.. memang cun la  :P

Jom Bersiar2 Di Curtin University


Menuju ke arah kantin di Curtin University
Ada kolam tapi tidak dibenar untuk di dekati sebab ada buaya :P
Macam mana buaya boleh masuk dalam kolam ni pun tak tahu ..

Memandangkan esok Pak Man dan Lynn masing2 ada kerja nak kene buat.. maka hari pertama ni Lynn bawa aku ke Curtin University.. alang2 boleh tour kawasan university nie.. tak ada la besar mana kawasan.. lagi2 ini private university kan.. aku merayap seorang diri dalam kawasan University ni.. terasa macam student pulak hahahaa.. :P  Continue Part 2

86 comments:

  1. saya pernah makan kat restoran muara tu..
    mmg famous restoran tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la.. sebab famous di sebut orang.. maka cuba la lalapan di situ :D

      Delete
  2. hamboi terus lompat borneo...yang europee tu taknak update ke....hehehe wahhh curtin tmpt adik sepupu saya blaja...kata dia pendalaman abes...hehehe ye ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la.. ingat nak tulis pasal Ireland.. tapi ntah la.. ikut mood jugak hahahaa.. insyallah akan update mmg nak update sangat nie.. pendalaman?? tak la biasa jer...

      Delete
  3. I miss lalapan ... antara tempat makan kat miri yg aku sangat2 addicted ... bau belacan melekat kat tangan sampai dua hari .. hahahaha.. tapi correction sket.. dari LCCT ke Miri adelah 2 jam 10 minit ... huwaaaa nak pindah balik dok miri T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. lalapan sedap especially kalau amik sekali dengan ayam penyek or ikan keli goreng.. belacan dia menusuk kalbu hahaha.. oh thanks a lot for the correction.. :D

      Delete
  4. Datang KK tak cari DT? Just kidding! Tidak sabar nak baca trip awak nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. DT - Diana Teo ker? hahaha... kat KK sempat jumpa blogger Bibie Karim jer..
      Actually sebelum ke Borneo ada buat entry bertanya sesiapa ada di borneo nak lepak minum.. DT terlepas pandang kot..

      Delete
  5. haha..cian dia merayap sorang diri..:) bila tgk di surau...tenang je rasa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merayap seorang diri best sangat.. rileks tension sorang2 :P hehehee...

      Delete
  6. Got the chance to go to curtin uni perth . Sorry off toic. What is lalapan? Seronokkan naik bas kuning, sbb buat kita bersyahadah lebih frequent dari biasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lalapan adalah sejenis makanan cara traditional di miri or sarawak maybe.. agak healthy kot .. sebab makan dgn sayuran yg agak banyak :D
      tau tak pe sronok bersyahadah kan ..

      Delete
    2. Nyaman tek ayam penyet sinun? Kamik orang dpt nangga gambar ja. Lalapan is ulam cari dlm kamus indonesia

      Delete
    3. Makanan tak nyaman.. tapi sedap.. :P

      Delete
  7. Jalan lagi yeh TT..... terbaikkkk....hehe
    Tapi yg tak pernah dengar tu....sup tu siap mentioned specifically sapi betina....Pergh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah terjalan pulak ke Pekan Baru hahahaa.. :P
      Nak buat macam mana kan.. dah itu yang di makan hehehe..

      Delete
  8. Tak pernah sampai Miri atau Sarawak. Mungkin satu hari nanti. Macam mana naik AA? Haha. Syok tak? Tak sambar nak tunggu KLIA2 siap, tak payah naik dari LCCT lagi. heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah moga mungki itu akan menjadi kenyataan yang nyata aminn..
      Syok tu xla sgt .. boleh laaa hehehee.. KLIA 2 siap mungkin pertengahan tahun depan.. tunggu yer :D

      Delete
    2. dah lama tunggu. patut siap mei tahun ni, so dalam itinerary drafted pegi cambodia/vietnam dengan member, siap tulis 'from klia2'. skali,,, hampeh. haha

      Delete
    3. Terbaik tu.. Dah siap kan kepala entry " from KLIA 2 " lagi tu hehehee.. :P
      tak pe.. nanti perasmian KLIA 2 kita pi sama2 hahahaa..

      Delete
  9. ok
    kali nih tamau jeles lagi
    sebab orang tu (sambil tunjuk ke arah TTB) pi Miri...
    bukan jelajah afrika
    (tapi still....suka lagi poskad afrika dari sabah)...hahaah
    ok
    akak over

    teruskan berkarya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Southern Africa dah abis jelajah.. sekarang ni ambil la masa jelajah negara sendiri :D
      Hahaha... ok ok akan di usaha kan untuk send poskad dari afrika lagi .. ( over sket sudehh ) pape pun thanks bagi semangat berkarya :D

      Delete
  10. salam..

    wah miri pula kali ni...
    yaya pon seblm ni g travel kat sana..tp g kuching la.... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Miri dengan tak sengaja nyer hahaha :D
      oh kuching kita pun tak pernah sampai sana lagi ...

      Delete
  11. Untung lah kalau belum ada kerja kan..time ni lah boleh travel lama2 tak terikat ngan cuti...apa ?RM596 je selama 23 hari...biar betik...cam tak percaya jer..nanti buat detail total cost tu...ke tdo masjid ni heeeee

    Ahaks...dapat tunjuk ajar katanya...eheheeh...terharu di situ

    Biasalah lah bila festime semua sudut nak ambil sebagai kenangan kan..dh lama2 nanti dh tak ada ertinya hiksss

    4 jam sebelum penerbangan...ahaha..tak per sbb pestime

    Ohh..patutlah save budget,,mlm pertama dah FRE heeeeeeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer semesti nyer.. masa ni la nak berjinak2 dengan keadaan masa mengembara :D
      Macam tak percaya..?? okla nanti abis semua entry pasal Borneo ni akan buat entry calculation 596 tu.. thanks beri tunjuk ajar berkenaan AA nie..
      Firstime macam ni la ek.. hehehee.. 4 jam mana tau :P

      Delete
  12. SEram pulak akak baca ada buaya kat dalam kolam tu eekekeke....

    1st time jejak LCCT yer..slalu KLIA jee yer hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah pasal.. kalau tak pasal buaya.. mesti ramai pelajar bersantai smbil study kat situ..
      aah first time.. KLIA selalu la hahahah :P

      Delete
  13. tak pernah lagi sampai di sarawak.. tak sabar nak baca pengembaraan yang seterusnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan cuba untuk menghabiskan semua entry pasal Borneo :D

      Delete
    2. lama tu 23 hari.. memang sangat jimat habis rm596.00 je..

      Delete
    3. Duit tak ada so kita buat cara tak duit la nak travel :D

      Delete
  14. wauuu...best yer...alone lone ranjer.....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wild Wild East :D ..... alone to be ranger.. hahahaa :D

      Delete
  15. http://travendom.com20 December 2013 at 04:48

    "Macam mana buaya boleh masuk dalam kolam ni pun tak tahu" Hahahaha...
    Di serawak ada Lalapan juga? Di Indonesia nih semua kota ada jual lalapan. Memanglah, kita nih satu rumpun, dua negara punya kesamaan. Beda nama tapi masih satu darah :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah la.. pasal lalapan tu.. hari tu makan di Pekan Baru pun ada juga lalapan..
      Betul tu.. memang sah kita ini satu rumpun yang sama.. bangsa yang sama juga :D

      Delete
    2. taktau lak Miri ada lalapan. biasa kat Indonesia je. lalapan tu maksudnya ulam-ulaman kan...

      lembu betina dibuat sup. lembu jantan dibuat gapo?
      hihiks...

      Delete
    3. La ye ker tak tahu.. sebab masa buat research pasal makanan di Miri..
      Lalapan dan Mee Kolok adalah makanan famous di sana.. oh baru tahu makna nyer ulam-ulaman hehehee.. :P
      Lembu jantan kene kerja kat sawah kot hahahhaa :P

      Delete
  16. gila lama sungguh berjalan no. nak tanya sikit mr Time traveller ni tak bekerja ka ? atau ada syarikat seniri, Dah lama nak tanya ni.. kihkihkih.. sila jawab

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan lama tak jadi gila kot hahahaa.. :P
      Alamak.. killer question nie .. hurmmm... actually baru abis belajar.. baru berhenti kerja.. baru balik Malaysia.. dan baru nak start kerja bulan January 2014 nanti :D
      hehehee.. itulah jawapan untuk buat masa sekarang :P

      Delete
    2. makna nya yang dok travel area Afrika tu masa dok belajaq la ? oh paham2. actually banyak lagi entry menarik kat sini yang belom di baca ... terima kasih sebab bagi jawapan yang padat. sebab mcm tertanya2 gak la kan... kahkahkah

      Delete
    3. Aah masa di afrika tu tengah belajar.. bagus pandai pun hahahahaa..
      Okla.. pi la baca entry belakang2.. sebab mostly semua berkenaan travel jer..
      Boleh aju kan soalan lagi .. hehehehe.. :P

      Delete
  17. lalapan tu mmg femes giler kat miri tu. dlu time outstation kat miri slalu client aku bwk g makan lalapan kat miri waterfront. katanya femes kat situ. tp tekak aku ni mmg xleh makan nasik kering camtu. hahaha

    untungla jalan sakan. meh la jumpa kata duk ampang je kan~ lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh rugi la kalau tak boleh makan nasi kering.. sebab kat negara arab semua makan nasi kering xde kuah hahahaa :P

      Alaaa.. dia pun untung jer selalu jalan lagi hebat keluar negara lagi tu hahaha..
      Aah Ampang jer pun.. email la no phone timetravelafif@gmail.com menanti mu Tuan Henry Fox :D

      Delete
  18. ada surau di luar bangunan LCCT? tak tau pun..haha..selalu gi yg dalam bangunan...

    suka melawat university...betul tu, rasa mcm student..post-grad..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada surau la kat luar LCCT tu.. memang betul2 luar sket la.. dalam pun ada..
      Itu lah pasal.. masuk university best.. feel mcm student sgt.. ( padahal aku baru jer grad pun hahahaa :P )

      Delete
    2. oh kat luar ke, kat mana eh? patut nampak macam besar betul surau tu...

      Delete
    3. Biasa nyer kalau naik bas.. dia akan turun betul dekat surau bahagian luar nie..

      Delete
  19. Teringin nak ke borneo pula. Pemandangan sana mesti cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah Borneo memang best.. pemandangan kat sana memang lawa :D

      Delete
  20. x sabaq nak tgk gambar kat borneo ni
    perghhh murah tu 596
    lau ada kenalan kat sn lg lah senang jimat koz penginapan ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah pasal.. kalau ada kenalana kat borneo mesti best kan ...
      Boleh save banyak kos :D.. ok sabar2.. nak siap dah part 2 ni..

      Delete
  21. cantik bangunan curtin university tu.. tetiba rindu ayam penyek kat kuching. sedap gila.. hehe..
    waiting for the next part.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan private university memang cantik :D
      Ayam penyek lalapan memang di rindui sedap sgt kot..

      Delete
  22. owh mcm mana kat kolam universiti tu ada buaya? ke buaya darat!! ha.ha.
    tu yg menjadi psoalan..waiting for next entry bro :)
    tambah2 pasai pnglaman dkt brunel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la.. sebab mula2 nak pi dekat tapi ada orang bagitau jangan pi dekat sebab ada buaya.. mungkin time banjir buaya tersesat kat situ kot :P
      Ok tengah siap kan next entry ni.. and Brunei will come soon.. :D

      Delete
    2. ha..ha.. itulah mestilah akibat banjir..
      xkan la buaya tu sngaja2 nak merangkak p kolam tu..
      ya excited tunggu entry brunei..
      eh aku brunei je dari tadi :P
      entry sarawak pun x abih lagi..he..he..

      Delete
    3. tapi kalau ada orang nak buat jahat campak anak buaya dalam tu pun tak tahu jugak :P
      Ok Brunei just lepas Miri jer.. tungguuuu... :D

      Delete
    4. ha..ha... rajin plak org nak cmpak msuk dlm kolan tu..
      tapi mana la kita tau ..it happen :P

      Delete
    5. Mana la tau.. manusiakan ada banyak jenis.. hehehee.. yang suka perdajjal orang lain pun ada gak hahahaa :D

      Delete
  23. Replies
    1. Kalimantan.. insyallah akan di usahakan for next trip dari kuching ke Kalimantan.. :D

      Delete
  24. Oh rupanya ada nama gue diseru2 di sini! Hahaha patutla tersedak2 haritu..

    Bila tengok curtin uni tu tetibe rasa mcm salah baca entry ke, ingat kat South Africa, tapi rupanya kay Miri hehehe.

    Tak sabar nk tgu kisah mkn daging merpati dan arnab ..jeng jeng jeng....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer semesti nya nama orang hebat di seru di situ.. tersedak boleh makan nasi daging merah lagi hahahaa.. :P uishhh jauh nyer dari Miri ke South Africa.. dekat2 sudehh..
      Jeng Jeng Jeng.. tunggu kemunculan cerita itu nanti hahahaa.. :D

      Delete
  25. 23 hari? seriously?
    syok betul kalau boleh travel lama-lama camni
    agak murah la bajet utk ke banyak tempat dan lama camni
    kena berguru dengan bro nih,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep serius sangat.. tipah memang tak tipu hahhaaa.. :D
      itu la bila ada peluang jangan lepas kan peluang.. bajet itu kene atas diri jugak ..
      Berguru oh tidak ... itu terlalu tinggi.. meh travel sama ..

      Delete
  26. owhh... jelajah ke srwk pulak eh.. best2... ayam penyek tu sdp ker? sy kureng mkn ayam penyek..sbb x suka sambal dia.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. kita ke sarawak dalam misi menjelajah seluruh pelusuk Malaysia :D
      Aah sedap kot.. ala kampung macam tu.. sambal bergantung setiap tmpat ada tmpat yg mmg betul sedap smbal nya..

      Delete
  27. tak boleh lawan la travel expert ni.. dah 26 country pi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Expert..?? tak la biasa2 jer hahaha.. baru nak belajar :D

      Delete
  28. miri belum pernah sampai...bila ramai dah komen menu lelapan ayam penyet tu sedap terus teringin nak makan

    tapi kagum sangat pengembaraan 23 hari hanya bernodalkan 596...jimat dan berhemah sungguh afif berbelanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. kene cari di semenanjung.. ada rasa nya lalapan ayam penyek tu :D
      Kalau tak kene la ke Borneo hehehe.. betul tu kene berhemah dalam berbelanja.. sy bukan jenis travel + shopping hehhee.. :D

      Delete
  29. mungkin pegawai kastam tu takde sebab tiada flight yang landing mas tu kot..jadi mereka duk kat dalam bilik saja..hehehe..klik inti sini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada pegawai kastam tapi aku yang tak nampak ..
      atau apa2 saja.. yang penting semua pengunjung selamat kan :D

      Delete
  30. ooo habis ko ronda dik LCCTtu dah ler kecikjer lamatu...
    tak meronda pekan miriker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah la.. dah sampai awal.. abis meronda satu kawasan abang long hahahaa..
      Pekan Miri tunggu part 4 la kak cho zila.. coming soon.. :D

      Delete
  31. ayam penyet sup lembu betina?mana tau lembu tu betina?klu ditipu pun mana tahu.muahaha...lapaq tgok makanan,ptg ni takde benda nk makan,nk klua takde transport.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala.. di tipu pun apa kisah.. asalkan ia halal dan sedap.. yer dok :D
      Oh ada banyak lagi gambar makanan kat dalam blog nie.. sila tgk bagi lapar lagi hahahaa.. kesian xde transport..

      Delete
  32. selamat mengembara......saya gembira mendengar cerita awak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita Tuan Khairuddin pun apa kurang hebat nya.. seronok di baca :D

      Delete
  33. wuyoo nasi ayam penyet dgn sup lembu betina err?benar ke tipu..ne tau betina..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan nasi ayam la.. itu lalapan sama ayam penyak hahaha.. :P
      rasa tipu kot lembu betina hahahaa.. ntah2 dah campur ker mana tau huhuhuu..

      Delete
  34. Travelling in Miri Sarawak? u will need a ride to go around the town
    HRB Car Rental Miri will give you the best car rental services with affordable price. Rental for Miri-Brunei can be arranged
    Call us at +6019 233 6923 / +6013 883 6923 to get the best price in town
    www.hrbcarrental.com
    Anda, keluarga dan kawan-kawan ingin bercuti di Miri?
    Kami dari HRB Car Rental Miri menyediakan perkhidmatan kereta sewa dengan harga yang berpatutan. Sewa untuk kegunaan Miri-Brunei boleh diatur
    Hubungi kami di 019 233 6923 / 013 883 6923 untuk mendapatkan harga dan servis kereta sewa yang terbaik di pasaran !
    www.hrbcarrental.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...