Monday, 2 December 2013

United Arab Emirate Part 2 : Escape From Airport To City

Sambungan Dari United Arab Emirate Part 1 : Dubai As Transit Destination

Apabila kehadiran anda ke Dubai adalah tidak di rancang.. dengan kata lain transit di Dubai.. dan masa transit anda cukup untuk keluar dari airport pergi ke Dubai Central City.. Jangan hanya duduk diam.. keluar lah berjalan2.. sebab semua nyer mudah di Dubai Airport.. tapi make sure ianya mestilah di waktu siang.. sebab malam mana ada kedai buka.. dan train pun dah tutup..


Departure Terminal Transit

Ramai yang berpendapat setelah sampai di Airport Dubai.. dan masuk ke bahagian terminal transit.. anda tidak boleh untuk ke arrival hall.. iaitu keluar dari airport.. especially yang turun di terminal Gate A dan Gate C ( kebiasaan nyer semua flight dari asia timur akan in - out di Gate A ).. Dan kebiasaan nyer untuk keluar dari airport hanya boleh di lakukan di Gate B..


3 Gate.. dari A-Gate hingga ke C-Gate memerlukan 30 minit berjalan kaki..

Walaupun airport besar tapi amat mudah di fahami..

Okay.. macam entry lepas dah bagi tahu.. nak keluar dari airport tak perlu bayar visa untuk Malaysia Passport.. dan juga negara asia seperti Brunei, Singapore, Japan, Hong Kong dan South Korea.. selain dari list ni negara asia yang lain kene apply visa in advance.. tapi mudah jugak sebab boleh apply online jer.. kalau terbang dengan Emirate Airlines lagi mudah sebab mereka akan tolong if u request visa form them..

Once lepas keluar dari arrival hall.. mesti ada orang akan datang bertanya jika nak pakej pusing2 bandar.. dia akan beritahu mana lokasi akan di lawati dalam masa berapa jam.. dan akan bawa ke restoran untuk lunch or dinner or even breakfast..


Menaiki pesawat Emirate Airlines antara yang terbaik bagi aku  :D
So nasihat aku jangan dengar dari seorang jer.. ada ramai.. and korang boleh minta diskaun secukup nyer.. kalau dia kata AED 230.00.. minta la AED 150.00.. jgn minta AED 200.00.. sebab kalau minta AED 150.00 at least ada peluang nak dapat 100 something.. kalau minta 200 samada that amount or AED 210 -220 hahahaa..  aku merapu ker.. :P



Boleh naik train dari airport ke Central City
Keadaan di dalam train yang selesa..
Tapi jangan naik first gerabak.. itu untuk tiket special.. nanti kene saman :P

Tapi sebenar nyer tak payah ikut pakej.. sebab nak round bandar dubai ni tak susah.. first sekali korang kene pergi ke train station.. naik escalator betul2 depan arrival hall.. cakap dengan kaunter nak beli 1 day ticket.. ticket ni berharga AED 18.00.. boleh guna sampai pukul 12.00 malam.. nak turun kat mana.. berapa kali sekali pun.. boleh di gunakan untuk train dan bas..  so gunalah sepuas2 nyer..

Train Station di Dubai City..
Dubai Train - Easily from airport to city..

First2 dulu.. once aku dapat ticket nie.. aku naik sampai last station.. memang tak ada kerja.. tapi dapat view lawa sebab amik gambar bandar dubai dari luar kawasan padang pasir huhuu.. :P tapi tak yah la buat.. ada banyak mall yang boleh di singgah di berlainan station.. dan lepas turun station boleh continue journey dengan bas pulak..

Tapi satu jer la dengan ticket nie.. ia tak mampu nak bawa korang ke The Palm Island dan seangkatan nyer.. macam tak kisah pun tak dapat pergi.. bukan ada apa pun hahahaha :P kalau korang kisah sangat.. maka amik la mana pakej yang bawa korang ke sana.. Continue Part 3

86 comments:

  1. best gk blh jenjalan luar epot..klu seharian dlm epot kompom beku paler otak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. kalau transit sehari.. sila la jalan2 ke dubai central city :D

      Delete
  2. Akak dh dapat view berkenaan airport Dubai ni...so ada gak terdetik dalam hati nak jalan2 di Duali berlagak seperti org kaya..ahahaha...tapi maybe itu hanya angan2..kalau ada rezeki yg tak di sangka2...leh refer sini lagi kalau nk ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh dah dapat view alhamdulillah bagus la.. sebab sy pun tak tahu cane nak explain :D
      alaa.. tak semesti nya kene shopping jer kat dubai.. ok nnti refer la kat sini :D

      Delete
  3. TT...idaknya okje tau bila OKje nak sampai Dubai ni...mcm takkkkk je huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.. nanti sampai la tu kat Dubai.. sket jer lagi :D

      Delete
  4. menarik nih...hehe dubai oh dubai..ko tunggu aku dtg transit kat sana ye....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer sila - sila.. jangan lepas kan peluang untuk ke dubai :D

      Delete
  5. tak berpeluang pi jenjalan sangat di dubai
    kerna kije (tapi sempat jugak minum teh tarik ..hahah)
    ps: akak ada coment dalam entry lepas lepas tapi macam tak deee je ???

    ker kena tapis by TTB???

    huhu
    kbai (tarik beg troli)

    tamau dah komen sini *sedih*

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker.. patut la tunggu lama akak tak comment2 pun sedih huhuhuuu...
      mana la ada saya tapis2... :P taik troli nak ikut pi jenjalan2 gak hahahaa :P
      comment lagi ek.. hehehee..

      Delete
    2. tak tapis ek?
      mana plak pi komen akak yang berbakul-bakul tempohari?
      *terus salahkan tenet*

      eee..toksah ikut akak tarik troli..lambat karang kejar train

      hahaah

      Delete
    3. tu la.. kalau internet slow jangan comment.. nanti sangkut huhuhuuu..
      yer terus salahkan internet rumah akak yg slow tu.. :P
      ala.. lambat kejar train boleh kejar kapal terbang pulak hehehee.. :D

      Delete
  6. Bestnya bila lah leh sampai kat sini ye.... Mudahan ada rezeki dapat jejak kaki... Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah :D moga di permudahkan.. nanti sampaila tu..

      Delete
  7. terbaik n lengkap infranya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.. dan memang berharap dapat buat yg terbaik :D

      Delete
  8. Replies
    1. memang pun.. siap ada untuk tikt mahal dan tiket murah lagi tu :D

      Delete
  9. Uhuuk nak jenjalan dubai mcm tak mampu...
    tapi good info bole bagitau kawan2 kalau ada yg nak ke sini....
    Kalau ada duit banyak orang kata dubai syurga membeli belah........perfume perfume perfume :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tips ni mana la ta kalau ada tersinggah sebab kerja ke aoa ke kan.. :D
      ok thanks kalau nak share :D hehehe.. mmg ramai beli perfume kat sana :D

      Delete
  10. Replies
    1. Selamat Bercuti juga Muhamad Khairuddin Lim :D

      Delete
  11. wow best!!! bila xtau nak pi tmpt ni. dlm mmpi ja la kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah nanti sampai la tu :D
      MAS tengah buat promo sekarang nie..

      Delete
  12. salam...

    ish..kurng phm ni..selma ada lam airport tu xble kua airport..?tp ble jln2 dlm tu la..?
    besau ke? uish mmg xleh p sesorng ni..konfem sesat..nti tibe mse nk balik tmpt blik..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..

      hurmm kene baca first part la kalau nak faham lebih lanjut.. boleh jer nak kuar at anytime.. bila transit lama di Dubai.. but kalau tak lama sangat.. jalan kat dalam airport jer la.. ala.. sesat sekejap jer pastu ok la.. :D

      Delete
  13. agak penin gak ni..lau nak pi amek transit ke dubai kena studi betul2 kt blog ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ho.. biasa la kalau baca teori jer.. mmg la kurang faham.. nnti sampai sana senang jer insyallah :D

      Delete
  14. bagi yg dah biasa travel mcm awk sng kot phm.. mcm kami ni penin.. setuju komen yg atas ni.. haha.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jugak la sebab dah banyak kali transit kat dubai.. taht y nak share some information kat sana :D

      Delete
  15. Salam syeikh

    Alhamdulillah, dah merasa 2 kali terbang bersama emerates semasa ke europe, mmg berbaloi2 krn perkhidmatan , meals dan in flight entertaiment yg tip top

    Tapi lama dah dulu kalau tak salah 2004, masa tu anak kecik2 lagi, kids meals sampai tak habis makan , siap kasi toys lagi dan salah sorang pramugari siap bergambar bersama anak2 dan depa lps tu terus kasi foto tu dgn frame sekali.
    Airport dubai masa tu superb dan sekarang ni lagi lah , tapi masa tu tak sempat den nak merayau2 keluar airport pasal transit jap je sebelum terbang semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Shiekh..

      Alhamdulillah rezeki anda dapat merasa.. perkhidmatan baik dan bagus kan.. :D
      Itu lah kalau ada anak kecik memang seronok sebab mereka akan di layan dan dpt byk kelebihan hehehee.. so next time amik la transit yg lama sket boleh kuar jenjalan :D

      Delete
  16. Salam..terima kasih sudi singgah b;log saya...wah ..awak seorang traveller ya...macam2 negara da jejak.bestnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam .. terima kasih juga sudi dtg berkunjung di sini semula :D
      Yep try to be traveller.. dan harap dapat kongsi semua pengalaman di sini :D

      Delete
  17. 1st gerabak tu special?
    Untuk siapa?
    Saman sbb apa kalu naik?

    Cpt update part 3!

    ReplyDelete
    Replies
    1. First gerabak tu untuk tiket mahal sket.. sebab saya masuk dan ada officer suruh pergi gerabak belakang.. dia siap bagitau kalau tak kene saman huhuuu.. ok tgh sibuk nak siap kan Part 3 la ni :D

      Delete
  18. tengoklah airportnya...terbaik
    ramai gak rakyat malaysia bercuti kat dubai ni...kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang ramai rakyat malaysia kat sana.. sampai tak tertanya kabar pun..
      Airport dia complete la and happening :D

      Delete
  19. wow!! banyaknya dia travel...bestnyaaaa.....


    salam, tengs drop by my blog n following mine, saya follow sini terus yer...

    nice blog!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel memang best .. kalau ada peluang jangan lepas kan ia :D
      thanks jugak sebab dtg singgah sini semula.. :D

      Delete
  20. Insyallah saya akan ke istanbul bersama suami dan anak bujang pada 22 mac 2014 nanti dengan emirates.21 jam transit di Dubai(sengaja pilih).Plan nak pi desert safari.malam lps dinner balik nak tido kat aiport je.Ada pengalaman desert safari?dan ok ke kalau tido je kat kakilima aiport tu sebab dengar ramai yang buat gitu.(Tak dapat bilik hotel di DBX sebab beli tiket Emirates masa tgh offer)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh bagus tu.. tak payah la nak tido di kaki lima.. masuk jer dalam airport ada banyak tempat kerusi yg selesa sedap nak tido.. Desert Safari okla but saya tak minat sgt.. sebab dah try di afrika bukan di Dubai.. boleh la cuba why not.. :D

      Delete
  21. Tak pernah sampai dubai pun....apatah lagi epotnya. nak berjalan2 di luar epot apatah lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah nanti sampai la tu.. tgk Asia pun dia dah abis conquer.. :D
      Nanti nak pergi dubai tahun depan jgn lupa bagitau yer hehehe.. :D

      Delete
  22. oooo syioknyer akak baca... tu belum pergi lagitu...
    cantik gambar yang kapal terbang tu... suka akak tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syok ker??? :D terima kasih tunggu part 3 pulak yer hehehhee..
      Gambar cantik kene la tgk dgn mata sendiri lagi best :D

      Delete
  23. Nice ! Even dubai not in my bucketlist yet . Kene ade blog jugak bha . Sebab da start jalan2 tempat org . Bile nak tulis entry baru sal conquest of borneo ? Tengah nak survey tempat ni bha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh Dubai ni kalau dah kene transt baru la fikir nak jenjalan.. murah sket hehehe.. :P
      Insyallah akan start tulis pasal Borneo once this entry dubai finish :D

      Delete
    2. Ohh okay :D
      Akan ditunggu . Ehee :)
      Konon nak honeymooning kat sabah sarawak .
      Mewmewmew

      Delete
    3. Bagus.. bagus.. sila tunggu.. okay apa nak honeymoon di Sabah Sarawak.. interesting place to visit :D

      Delete
  24. okay ^^
    baru tengok ombak dari jauh bile turun bukit pon dah syiok satu mcam !
    usei2 bha ^_^
    take ur time .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berbahgia la anda di sana.. jeles jer dgn bukit, pantai, ombak etc :P

      Delete
    2. Alah .. its nothing to compare dgn tempat2 yg u penah pegi .. mcm dekat tempat u g dgn abg n kakak ipar u tu lagi best kan :)

      Delete
    3. itu negara orang tak boleh la nak compare dgn negara sendiri :D

      Delete
  25. Alhamdulillah..Cikupun penah transit kat abu dhabi by etihad so sempat gak jenjalan dubai tapi tido sehari kat dubai sebelum ke iran..huhu
    http://tanggadomino.blogspot.com/search/label/cuti-dubai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. guna kan peluang transit untuk melawat tempat macam Abu Dhabi, Dubai, Doha etc.. rugi jer kalau buat main destination :D oh Iran.. bes nyerr.. :D
      Thanks for the link.. :D

      Delete
  26. nampaknya airport dari dubai nie lagi canggih daripada apa yang saya bayangkan..kalau tengah transit boleh keluar dari airport ek??ingatkan kena pusing2 dalam terminal jer...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canggih mungkin la.. Sebab ramai org kata pembinaan nyer untuk jangka masa 20-30 tahun akan datang ... boleh jer keluar dari airport nak jalan2 bandar :D

      Delete
  27. Bestnya dapat jalan2 mengelilingi dunia kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat lah best.. melihat sambil belajar dengan mata sendiri :D

      Delete
  28. bestnyer yerk... kat sini takder ler pulak cam gitu yerk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah pasal nyer.. sini tak de la pulak hahahaa.. :D

      Delete
  29. org ckp naik emiates airlines pramugari nye cun2..hahah btol ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cun..??? boleh la.. sebab international kan pramugari dia hahahaa..
      ada pulak ke situ ko pikir.. ini cerita pasal emirate bukan pramugari dia hahaha :P

      Delete
  30. Sy akan ke dubai bulan depan..sy nk tanya tentang forex.better tukar kat malaysia atau kat dubai..thanks for your info sgt berguna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tukar di Malaysia pun bagus juga dan lebih recommended.. sebab tak terlalu mahal kadar nyer berbanding di sana.. :D

      Delete
    2. terima kasih traveller..info info anda sgt berguna untuk rujukan sy..sy tidak memilih untuk transit di sebab kan sy membawa anak kecil dan ingin ke abu dhabi juga.sy nk tanya sekiranye kite membeli brg di dubai seperti barang yg besar cth carpet ke boleh ke kite bawa pulang melalui penerbangan emirate atau kite perlu anta untuk kargo..mohon share jika ada mengetahui tentang ini

      Delete
    3. Sama- sama Anynomous.. sekadar berkongsi dari pengalaman hanya bagi mereka yang ada kelapangan apabila transit di Dubai.. jika membuat sebagai destinasi utama maka perlu la ada ciri2 dan aspek2 lain yg perlu di utamakan especially jika ada anak kecil.. :D

      Berkenaan dengan membeli barang yang agak besar boleh bertanya dengan pihak penerbangan Emirate Airlines atau Etihad Airlines.. saya tak berapa pasti.. tapi pernah jer sahabat bercerita ia perlu di bayar extra charge untuk lebihan kilo sahaja.. dan ada yang kata boleh sahaja di bawa ke dalam luggage kpl terbang tapi kene bayar extra charge untuk over size.. :D

      Delete
  31. assalam. wahhh, good info ! bercadang nak naik emirates utk bfg dr jordan ke msia. insyaAllah
    tgh2 fikir2 gak nak ambik transit brape lame. hehe.

    btw, nak tanya. kalau ambik pakej yg org bawak jalan2 tu,range harga mcm awk tulis kat ats tu ke camne? then cthnya, kalau naik train pegi city dia, antra satu station ke satu station, dekat ke ? and , lebih prefer naik train ek dr pakej tu ? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. ok nanti pilih transit tu make sure pada waktu siang okay.. jangan amik malam kang tak berjalan pulak.. yeap memang range package dia starting 200 Dirham ke atas.. if kalau tak nak susah2 maka amik la pakej .. if nak redah sendiri naik la train.. tiket tu boleh guna banyak kali INFINITY.. so tak perlu takut :D

      Delete
  32. assalam..sy akan trasit di dubai 2minggu lagi... tapi sampai sana hari jumaat. dengar cerita xda metro half-day..tapibus2 konfem ada ye tak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Sampai hari apa sekali pun tiada masalah.. metro half day?? Tiket dia yg ada cuma 1 day tiket..

      Bas tak ada kot kat sana.. tak perasan.. sebab mcm tak ada :D

      Delete
  33. Salam, nak tanya, kalau transit arrve 2pm - 2am dlm 11jam sempat ke pegi burj khalifa tu? brp lama pjlnn? thanks. (tiket flight dr cairo-kl).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Jika sampai 2.00 pm waktu petang anda memang ada cukup masa utk ke burj khalifah.. beli tiket one day pass.. dan naik train dri airport hingga lah ke station burj khalifah.. abis jenjalan sebelum pukul 10 or 11 malam balik la semua ke airport.. senang kan.. insyallah u can do it.. :D

      Delete
  34. salam, nak tanya...saya transit 13 jam di Dubai...masalahnya, smpai waktu malam..22:15..so..awak suggest...memang x leh kuar jln2 yek...flight esoknyer pukul 11.20am

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Hurmmm kalau nak amik risiko apa salah nya.. Boleh jer.. Malam tu keluar tido luar.. So esok pepagi tu jenjalan.. Sebelum pukul 10.00 pagi make sure dah balik airport la.. Tapi kalau susah jangan la ke mana..unless dah ada pengalaman.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...