Tuesday, 17 December 2013

December - My Journey End For This Year 2013

 Assalamualaikum.. 

Seminggu tak sentuh blog ni.. tangan menggatal jer nak menaip hahaa.. seminggu tak ada di Malaysia.. kesempatan yang ada membawa diri ku bersiar menjelajah Pekan Baru - Indonesia.. Negara ke-28 dalam list travel aku.. dan ia menutup plan travel aku untuk tahun 2013 nie..

Hari tu masa balik Malaysia for good in august.. Plan asal nak stay jer dan tak nak travel kemana2 sampai habis tahun 2013..  tapi dengan tak sengaja nyer boleh pulak buat Trip Pulau Pinang - September.. Trip 23 Days in Borneo Miri to Kota Kinabalu - October and November.. Trip Pekan Baru Indonesia - December.. 

Sultan Syarif Kasim II International Airport..

Harap setengah bulan lagi ni sebelum tahun baru aku tak kemana2 la.. trip europe, middle east dan afrika pun tak sempat nak tulis lagi nie.. dan awal tahun depan pun aku tak travel mana2.. sebab baru nak mulakan hidup di Malaysia.. banyak benda nak kene setel down dulu.. so boleh la aku habiskan menulis semua pengembaraan aku.. :D

Kat entry ni aku nak share sket gambar di Pekan Baru.. cerita nyer akan menyusul kemudian.. insyallah selepas aku siap menulis entry untuk trip 23 hari jelajah kepulauan borneo.. yang mana aku pun tak tahu bila nak mula hahahaa.. :P korang tunggu je la..


Pisang Bollen.. hanya di Pekan Baru -Indonesia
Sempat bermandi manda di Air Terjun Lembah Harau..

Kantor Gubernur Riau at Jalan Sudirman - Pekan Baru..

Oh yer 4 hari sebelum ke Pekan Baru.. aku telah menghadiri kenduri kawen sepupu aku di Permatang Pauh.. Alhamdulillah bangga sebab ini kenduri kawen sepupu yang pertama aku dapat hadiri sejak 9 tahun.. kerana ketiadaan di Malaysia.. memang excited buat kerja tolong menolong kenduri kawen ni hahaha..

Kenduri pulak di kampung jenis gotong royong.. nasi minyak ada.. nasi lauk kampung ada.. asam laksa ada.. cendul ada.. kuih - kuih traditional kampung ada.. lauk macam nak abis masak baru.. nasi pun di masak mengikut kehendak keadaan.. memang tak membazir..


Sesi Bergambar Bersama Sepupu Sepapat :D










Sesi pengambaran di Hutan Pelajaran Air Hitam Dalam..


Gambar-gambar ni semua dari camera aku.. bukan dari photographer..
( sebab tu biasa jer.. :P )



Selepas selesai sesi photography bersama sepupu sepapat..
Pengantin ajak makan Char Kuey Teow Sungai Dua..  terbaik.. :D

Moga berbahagia dan ceria hingga ke anak cucu dan hingga ke syurga amin.. Sedikit information mengenai Abang Zamri.. Photographer dalam majlis perkahwinan ini.. jika anda ingin menggunakan perkhidmatan beliau di sekitar Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Perlis.. boleh hubungi beliau 012-5160370.. atau boleh email pada beliau : zamtechpro@gmail.com.. atau facebook beliau facebook.com/zamtechphotography .. ok bye :D

96 comments:

  1. wow 28 negara dah ? serius eden jeles kat ekau... eden baru ja satu negara tu pon Thailand seciput kentut pon leh dengaq .. kuikui... cepat2 lah tls pasal trip yang lain2 tu tak sabaq nak baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeles.. huhuhu.. orang lain lagi besar angka nyer :D okla tu satu thailand.. pape pun kene bersyukur .. insyallah akan sedaya upaya untuk tulis semua kisah pengembaraan :D

      Delete
  2. cantiknya air terjun.. :) last ni kan.. tahun depan dh keje kan? hehehe.. pengantin tu cantik.. indahnya ciptaan Tuhan... moga bahagia.. :) afif dah 9 tahun kt luar ngara ya? lamanya.. patut la lebih 29 negara merantau.. :) byk ilmu dicari..alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air terjun dia cantik.. betul2 di tepi dinding bukit.. :D aah tahun depan start kerje.. doakan la.. mengembara mencari ilmu .. thanks doakan tu my cousin.. :D

      Delete
    2. mengembara mencari ilmu.. itu yg seronok.. bertuahnya.. :) sama2 afif

      Delete
    3. Mengembara mmbuat kita dapat belajar sesuatu..
      kalau kita amik dari pandangan mata yg baik :D

      Delete
  3. any place kat Pekan Baru that's a must-visit???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.. so many place u can visit.. i will write it down in next coming entry :D

      Delete
  4. hamboi patut senyap jeee...ke Pekan Baru rupanya dia...hehehe sedapnya pisang bolen...weekend ni nakpi carik pisang bolen jugakk....hehehe eh dah 28, hish jeles lah!dah tua ni baru 16!hohoho!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee... senyap la.. tak sempat nak buat entry say bye bye pun.. tetiba jer terbeli ticket and tetiba jer pergi hahahaa.. :D
      oh cari la.. pisang bollen tu mmg sedap.. sekotak tak cukup :P .. 16 tu kira hebat la :D

      Delete
  5. wahh tak sabar nak baca penglaman di pekan baru...jarang org kita ke sana, nak tau apa yg specialnya tempat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarang ek.. tak tahu la jugak .. sebab tak pernah ke Indonesia.. so tgk2 la tiket airasia.. ada pulak tiket murah ke Pekan Baru.. grab je la.. dan terus pergi :D

      Delete
  6. waaaa.....cantik pengantin...

    Nak pisang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasangan cantik hemsem :D
      Pisang Bollen tu kene makan kat sana.. tak boleh balik malaysia.. nanti rasa dia tak sama hahahaa.. :P

      Delete
  7. Tragedi pisang bollen. Itu pun best utk diketahui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. tragedi pisang bollen atau belon pun boleh hahaha.. :P

      Delete
    2. Nak tau gak pengorbanan mencari tu mesti thrill. Waterfall tu chantek

      Delete
    3. hahahaa... tau tak pe.. ingat kan sejenis kerepek or something like that.. rupa nyer kene cari kat bakery hehehee :p

      Delete
    4. first time makan that choc ...its awesome...ops salah channel , thanks anyway

      Delete
    5. Memang awesome pun makan pisang bollen tu :D

      Delete
    6. Pisang bolen bukan salut dgn roti tp dough cream puff. Mcm msia ada sosej bersalut , sana ada pisang bersalut. I bet you should try cheese that awesome feeling and yeah murtabak manis 7 layer. Amacam indonesian cuisine mmg layan kan kan

      Delete
    7. Heaven makanan di Pekan Baru :D

      Delete
  8. untungla dia travel sakan tahun ni ye... alhamdulillah~ ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. orang tu lagi hebat kot sakan nyer tahun ni :D
      By the way thanks :D

      Delete
  9. Syok baca travelog ni..teruskan usaha anda menulis dan kongsi pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Cyra Rawahah..
      Insyallah akan terus menulis dan kongsi pengalaman bersama2 pembaca :D

      Delete
  10. So, apa yang menarik kat Pekan Baru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang menarik di Pekan Baru.. tunggu la next entry mengenai Pekan Baru :D

      Delete
  11. mesti menarik pengembaraan di pekan baru... tak pernah lagi sampai di indonesia.. tahniah untuk sepupu dah dah kahwin tu.. selamat pengantin baru diucapkan.. semoga diberkati oleh Allah selalu dan kekal bahagia hingga ke syurga.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik jugak la.. sebab ini first time travel dgn kawan di Asia.. sebab biasa travel seorang diri jer.. thanks for your wish to my cousin .. Aminnnn :D

      Delete
  12. cantik airportnya..mcm baru je bangunannya..

    wahh..lepas makan kenduri, makan char kuey teow pulak...bestnya bergotong-royong masak utk kenduri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada orang kata Airport Sultan Kasim II itu baru saja di bina.. ngak tahu la pak..
      Itu lepas sesi bergambar .. pengantin ajak semua nya untuk rasa char kuey teow terbaik di situ.. makan aja la.. gotong royong kenduri mmg best :D

      Delete
  13. Alhamdulillah satu lagi tempat berjaya pergi :) Tahniah2. Teruskan kembara bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. akhir nyer berjaya juga menjejak kaki ke Indonesia :D
      Insyallah usaha akan di teruskan hingga saat akhir...

      Delete
  14. wahh...dah mcm nomad pulak,berpindah randah hehe..kalaulah poket tebal..seronoknya mengembara ketempat org mcm aya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nomad.. apakah itu? hehehee... poket tebal?? tak de la.. as long kita tahu buat yg termurah dalam perbelanjaan dalam travel.. insyallah ia nya sekadar mampu milik aja :D

      Delete
  15. sepupu dah kawin. empunya diri bila lg? hehehe
    bestnya.... mkn angin sesaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALhamdulillah sepupu dah kawen.. empunya ahaakksss.. :P
      insyallah kalau ada jodoh akan di umumkan nanti ... makan angin depan kipas mmg best hehehe.. :D

      Delete
  16. Seronoknya dapat travel ke negara orang ni kan :) Tahniah sebab berpeluang sedemikian :)

    cantik pengantin tu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep my cousin aka pengantin tu memang cantik :D
      jazakallah atas ucapan itu.. seronok sebab dapat timba ilmu pengatahuan juga :D

      Delete
  17. Ishh..tak reti duduk diam2 tau heeeee...patulah lama tak update..ke Pekan Baru pulak..alahh...keluarkan TEASER je dulu..tak pe sabar tggu entry baru nanti

    Akak ni pantang tgk org kahwin...mula la berangan ahaha...yg mana satu sepupunya..lelaki ke pompuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nak duduk diam tapi kaki ni gatal nak berjalan hahahaa.. nak buat cane kan :P
      Itu lah plan ke pekan baru tak di rancang so kalam kabut sket .. smpai tak sempat nak say bye hahahaa..
      Sepupu saya yang perempuan tu.. berangan selalu akan membawa kepada kenyataan :D

      Delete
  18. haa siap ada asam laksa kat kenduri kawen?
    dasattt...~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. ada asam laksa jugak.. hebat kan.. alaa kalau dah gotong royong mcm tu semua akan senan tapi dasyat hehehe.... ;D

      Delete
  19. Pisang bolen?
    Tp ianya sejenis roti?
    Kompiyus sat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok macam ni.. Pisang Bollen ini macam roti manis tapi dalam nyer ada setengah biji pisang yang di celup dgn coklat..dan ada coklat di dalam roti itu sekai.. dan roti itu lembut gebu.. sedapppppppppppp... tau hahahaha.. :P

      Delete
  20. salam..

    eh p indonesia pula ye..
    makan pe tu, pisang? roti ke?
    apepun cam sedap je tgok...=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...
      Aah terpergi indonesia sekejap hahahaa.. :P
      Roti manis dalam ada pisang.. enak sekali.. mmg sedap pun bukan macam lagi hahaha..

      Delete
  21. negara yang ke-28??banyaknya negara dah pergi..
    apa-apapun memang suka tengok n baca orang travel ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki di murahkan untuk melihat negara lain :)
      Thanks sudi membaca blog ini..

      Delete
  22. amboiiii jalan2 lagi rupanyer... bestnyer dik oooi..mun dah kaki jalan mana boleh kalau tak berjalankan... banyak gak entri yang tak keluar lagi yerk...
    mesti sepupu sepapatpun excited tengok TMW dapat hadir sama majlis2 keluarga sebegini...
    pisang bollentu pisangkan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii kan hehehee... tak pernah smpai indonesia la Kak Cho Zila.. AirAsia pulak buat tiket murah RM100 pi balik.. apa lagi try je la :D itu lah.. harap dapat la kluarkan semua entry tertunggak nie..
      TMW tu ape? hahahaa.. Pisang Bollen tu roti pisang yg manis tapi dalam ada pisang yg di sumbat di tgh2 :D

      Delete
  23. Puas menjelajah sana-sini sampai 9 tahun baru sekali dapat hadir majlis kawen saudara ye. Kakak banyangkan rumah Afif dah banyak souvenir beli di luar negara. Fridge magnet mesti dah penuh menepek kat peti ais agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opsss.. 9 tahun tu belajar puls berkerja sebelum balik Malaysia.. so ini first time dapat hadiri majlis kawen sepupu :D xde souvenir sgt.. travel just akan beli fridge magnet.. :D
      penuh tu tidak la hahhaa :D

      Delete
  24. Replies
    1. Tak jugak.. sebab dalam roti tu ada pisang.. macam makan pisang dan roti :P

      Delete
  25. wah seronoknya jalan-jalan lagi yer ...best best....
    gambar tu cantikla walaupun dari kamera awak ..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki yang tak di sangka di hujung tahun :D
      thanks .. saje main2 kacau photographer tu :P

      Delete
  26. wow bro negara yg ke 28 melawat..respec..
    saya indonesia pun x pnah sampai lagi...
    owh kenduri kat pmatang pauh..tmpat saya blajar..
    yg char kueh tew .telur dibasuh kat sungai dua memng terbaik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah 28 negara :D .. biasa2 jer hehehee..
      Insyallah nanti smpai la tu.. AirAsia banyak buat promo ke Indonesia.. just grab one yang murah2 :D " telur basuh " itu yang pernah makan je tau ayat tu.. mmg terbaik :D

      Delete
    2. insaallah... ya...siapa yg pnah makan kat situ je tau ayat tu...memng terbaik :)

      Delete
    3. Char Kuey Teow Sungai Dua memang terbaik..
      Sepinggan mana cukup.. at least 2 pinggan :P hehehee..

      Delete
    4. ha..ha.. sekurangnya mintak udang lebih..

      p/s: satu aku kagum dgn ko bro..setiap komen ko blas...good job.. hebat!!! :P

      Delete
    5. ko nie.. aku jawap setiapkomen pun ko nak puji hahahaa :D
      but thanks atas ucapan tu :D ... nanti aku minta udang lebih.. awat tak bagitau awal :P

      Delete
  27. Pisang bollen tu nmpk cam sedap je. Hehe. Lepas ni mmg akn terus menetap di malaysia la ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap sangat pun.. Aah Insyallah lepas ni memang akan terus menetap di Malaysia :D

      Delete
  28. ke Jakarta kapan Fif ? hahahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah nanti kalau ada aja promotion dari AirAsia ke Jakarta.. pasti aku sampai di sana ketemu sama kamu goiq :D

      Delete
    2. tunngu goiq jangan ngak tunggu bila aku ke sana nanti :D

      Delete
  29. Sooo the cantek pengantin tu ! May Allah grant happiness and rahmah ! Amin

    Mcm sedap je rupe pisang tuu . Setanding durian crepekah rasanya ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn thanks for your dia :D
      lagi sedap dari durian crape kot hahhaa.. :P

      Delete
    2. So durian crepe dah kalah lah skarang eh ? Owh okay . Pekan baru nanti saye dtg . Dah dekat dah ni .

      Dengan pontianak , indonesia only 1 jam setengah je dari sini .
      Dah smpai pontianak ? Hehehehe

      Delete
    3. Durin Crape tiada tandingan pun :P
      Apa hal nyer dekat.. mengarut ape... kuching jauh la..

      Delete
    4. Dari kuching mmg jauh . Dari tempat saye dekat :p

      Owhhh saye rindu durian crepe . Huhuhu . Tlong pos ! Heheee

      Delete
    5. kalau pos tak sedap.. keras hahaha :P

      Delete
  30. TT....yg gambaq kat Jalan Sudirman tu sepupu yg kawen tu ke? Macam sama muka je...
    Seronok kalau sesekali merewang kenduri kawen kalau selalu lotih TT hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. Apa pulak yang kawen tu sepupu.. yang pi Pekan Baru tu saya hahaha :P
      Ala.. kenduri kawen ni bagus tolong2 .. moga2 dapat berkat hahahaa :D

      Delete
  31. Alorr, cantiknya pengantin perempuan tu.. Pekan Baru tak silap orang cakap antara tempat terbersih belah sumatera betul ehh??:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Pekan Baru adalah bandar terbersih di indonesia.. kata nya lah..
      Cantik kan pengantin tu.. that my cousin hehehehee... :D

      Delete
  32. lau kenduri2 kt kpg ni seronok..sbb gotong royong..lauk pauk lah style kampung mmg kampung sgtlah hahahaha
    tahniah pada pengantin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. dah mula terfikir ni nak cari orang kampung hahahaa.. teringin nak ada kampung rumah kayu wwiiiiiii :D

      Delete
  33. Sedap pulak tgok pisang dalam gambar tu.

    Ooo pg indon... Patutla...

    Tu la gatai tangan dah nak menaip tapi bizi..( bukan bizi travel) huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalah nyer memang sedap bangat kot hahaha.. makan satu kotak memang tak cukup..
      Aah pergi indon.. sekejap jer.. saje nak merasa macam mana udara kat sana :D
      Eh betul la bizi nak menaip.. :D hahahhaaa...

      Delete
  34. wow.. awk mmg pndai snap pic laa... pakar dah mcm photographer real... hihi...
    best la dah smpai ke indon...cantik view pic yg 1st skali tu.. tuan punye blog kemain lagi bergmbr... ehehh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa.. pandai2 biasa jer.. suka2 jer bergambar nie :D
      Itu lah terbuat trip ke Indonesia pulak.. tuan blog pun suka posing hahahaa :P

      Delete
  35. Replies
    1. .... yer semua nyer selamat alhamdulillah :P

      Delete
  36. roti tuh nmpk unik jeeee..cer cite sedap ke x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedappp.. puff yang lembut.. dalam dia ada potongan pisang yg di salur coklat atau vanila.. pastu bila makan rasa lembut jerrr.. memang enak walaupun sekotak tu besar tapi memang tak cukup :D

      Delete
  37. Abang Pekanbaru best tak? sama tak dengan bahasa melayu di malaysia bahasa melayu riau ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Pekan Baru memang best.. Kan ia bandar terbersih di Indonesia ( selain jerebu ).. Bahasa sama.. mudah berkomunikasi.. seronok mmg teringin mahu datang lagi :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...