Thursday, 13 March 2014

Kembara England : Part 2 - Royal Observatory Greenwich

Sambungan Dari Kembara England Kali Kedua : Part 1 - Setiba di Heathrow Airport

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Hari ni abang aku kata nak study dalam rumah sebab dia ada exam minggu depan just sebelum kami ke Ireland nanti.. Abang aku bagi kad pelajar dan kad public transport dia (sebab muka kami lebih kurang sama).. abang aku suh pergi keluar berjalan jangan duduk rumah jer.. Nanti rugi jer datang jauh2 ke London tapi tak pergi jalan banyak tempat huhuhuu..

Okay.. Berpandukan sekeping kertas yang abang aku conteng bagi memberi tunjuk arah cara ke Royal Observatory Greenwich.. aku melangkah keluar dari rumah seawal jam 8.45 pagi.. naik bas ke station underground train terdekat iaitu Golders Green.. Apa pun train di London adalah amat senang untuk digunakan.. mudah dan tidak complicated seperti di tempat lain..  bukan seperti train di Jepun.. :P 


Inilah Cutty Sark.. Boleh dilihat sejurus keluar dari Underground Station..
Tengok pusing2 luar macam ni free la.. Naik atas tu kene bayar :D
Souvenir comel dari Souvenir Shop Cutty Sark..  :D
Recommended routes from main London terminals
StationRoute
PaddingtonBakerloo Line to Charing Cross then Southeastern trains to Greenwich
MaryleboneBakerloo Line to Charing Cross then Southeastern trains to Greenwich
EustonNorthern Line (City branch) to Bank then DLR to Cutty Sark
St. PancrasNorthern Line to Bank then DLR to Cutty Sark
Kings CrossNorthern Line to Bank then DLR to Cutty Sark
MoorgateNorthern Line to Bank then DLR to Cutty Sark
Liverpool StCentral Line to Bank then DLR to Cutty Sark; on services via Stratford, change to DLR at Stratford
Fenchurch StAlight at Limehouse then DLR to Cutty Sark
London BridgeSoutheastern trains trains to Greenwich
WaterlooSoutheastern trains from Waterloo East; change at London Bridge for Greenwich
Charing CrossChange at London Bridge for Greenwich
VictoriaDistrict/Circle Line to Monument/Bank then DLR to Cutty Sark or Southeastern trains to Lewisham then DLR to Cutty Sark

Kenapa aku ke sini.. atau kenapa abang aku paksa aku ke sini.. ialah kerana di sini terdapat beberapa attraction yang menarik.. especially yang berkaitan dengan sejarah.. mahu pun pra-sejarah dan seumpamanya.. dan yang lebih menarik hampir kesemuanya adalah masuk percuma.. Dan paling penting ialah di sinilah anda boleh berdiri pada 0.0 GMT meletakan sebelah kaki di 0.1 GMT arah Barat dan sebelah kaki di 1.0 GMT arah Timur ( lebih kurang la ).. :D


Selfie la.. Bila seorang diri :D
Say what ever u want.. aku tak tahu  :P
Gambar - gambar yang telah beratus tahun..


Keseluruh kawasan London dalam replika
Antara sudut untuk bacaan beberapa maklumat..

1. National Maritime Museum - The world's largest maritime museum, filled with inspirational stories of discovery and adventure at sea. Explore our vast collection in the comfort of the Compass Lounge. Steer a ship into port and fire a cannon at dastardly pirates. Lord Sterling of Plaistow was Chairman of the National Maritime Museum from 2005–13.

2. Royal Observatory Greenwich - The Royal Observatory is the home of Greenwich Mean Time, the Prime Meridian of the World, London's only planetarium, the Harrison timekeepers and the UK's largest refracting telescope.

3. The Queen's House - The 17th-century Queen's House is a beautiful royal villa and England's first truly classical building. Originally the home of Charles I's queen, it now showcases a world-class collection of paintings and also provides a unique and beautiful venue for weddings, corporate and private events.

4. The Cutty Sark - Cutty Sark is the last surviving tea clipper and the fastest and greatest of her time, newly re-opened in all her glory. Venture aboard and beneath one of the world’s most famous ships, and marvel as you balance a 963-tonne national treasure on just one hand.


Pemandangan di Old Royal Naval Collage..
Jalan - Jalan di Old Royal Naval Collage.. Amik angin  huhuu :P

OPENING HOURS
LocationOpening timesLast admission
National Maritime Museum: Sammy Ofer Wing and ground floor galleries
(see floor plans)
Monday–Sunday
(see Thursday below)
10.00–17.0016.30
Thursday late closing*10.00–20.0019.30
National Maritime Museum: first and second floor galleries Monday–Sunday10.00–17.0016.30
Queen's HouseMonday–Sunday10.00–17.0016.30
Royal Observatory: Flamsteed House & Meridian CourtyardMonday–Sunday10.00–17.0016.30
Royal Observatory: Astronomy CentreMonday–Sunday10.00–17.0016.30
Cutty SarkMonday–Sunday10.00–17.0016.00

ADMISSION FEES
LocationMembersAdults (16+)Children (age 5–15)Concessions
(see below)
Family
(2 adults, up to 2 children)
Family
(1 adult,
up to 2 children)
Big Ticket:*
Cutty Sark + Royal Observatory admission + Turner and the Sea
FREE£22
(£20 without Voluntary donation)
£11
(£10 without Voluntary donation)
Under-5s free
£17
(£15.45 without Voluntary donation)
£58
(£52.70 without Voluntary donation)
£36 (£32.70 without Voluntary donation)
Cutty Sark
(see also Big Ticket above)
Buy your ticket
FREE£13.50
(£12.15 without Voluntary donation)
£7
(£6.30 without Voluntary donation)
Under-5s free
£11.50
(£10.35 without Voluntary donation)
£35
(£31.50 without Voluntary donation)
£24
(£21.60 without Voluntary donation)
Turner and the Sea exhibition
(see also Big Ticket above)
FREE£10*
(£9.10 without Voluntary donation)
£5*
(£4.50 without Voluntary donation)
£8*
(£7.30 without Voluntary donation)
£25*
(£22.50 without Voluntary donation)
£16.50*
(£14.85 without Voluntary donation)
National Maritime Museum**FREEFreeFreeFreeFreeFree
Queen's House**FREEFreeFreeFreeFreeFree
Royal Observatory - Astronomy Centre**FREEFreeFreeFreeFreeFree
Royal Observatory - Flamsteed House and Meridian Courtyard
- Buy your ticket
See also Big Ticket above and Astro Ticket below
FREE
£7 (£6.35 without Voluntary donation)
£2.50 (£2.25 without Voluntary donation)
Under-5s free
£5.50 (£4.50 without voluntary donation)
Trade voucher scheme applies***
£16 (£14.50 without voluntary donation)£9.50 (£8.60 without Voluntary donation)
Peter Harrison Planetarium
(planetarium shows)
See also Astro ticket below
FREE
£6.50
£4.50
Under-3s free
£5.50£20£14.50
Astro Ticket: Royal Observatory admission + planetarium show. You can buy Astro tickets via the pages for each planetarium show (listed here)FREE£11.50£6£9.50£29.50£19.50

Sebelum aku keluar rumah abang aku kata.. " Nanti kat Royal Observatory Greenwich boleh dapat sijil berharga 1 pound.. so make sure nanti balik aku nak tengok ko dapat sijil tu untuk bukti dah sampai sana.." Errkk!! biar betul abang aku nie huhuu.. tak pe cabaran di sahut macam amzing race dah nie.. Dan memang dinasihatkan untuk datang seawal pagi sebab kawasan untuk melawat keempat2 kawasan ni agak besar..

Keluar dari station underground cutty sark akan nampak kawasan kedai2.. dan akan terus nampak The Cutty Sark.. Maka perjalanan dimulakan dengan melawat Kapal Cutty Sark ini.. ada sebuah restoran di bawah kapal.. dan jika nak melawat kawasan atas kapal maka part tu kene bayar.. 


Pintu masuk National Maritime Museum.. Jom masuk.. :D
Replika sebuah kapal di Raja England ( hahaha mana la aku tahu )
Cuba teka.. benda ni memang famous ... cepat cepat  :P

Tak apa la cukup sekadar masuk kedai souvenir dan amik gambar dari luar.. Dan selepas tawaf sekali Kapal Cutty Sark ni aku terus ke Maritime National Museum.. Di sini.. lebih kepada sejarah lama berkenaan "inspirational stories of discovery and adventure at sea".. Memang menarik.. rugi jika tak singgah sini..tapi yang tak best kedai souvenir dah kehabisan fridge magnet.. tension yang amat hahahaa..

Banyak benda yang boleh dibaca menyebabkan aku mengambil masa yang agak lama di sini.. Setelah selesai berlegar2.. Aku terus ke Royal Observatory Greenwich.. oh lupa sebelum sampai ke Maritime National terdapat sebuah pusat pengajian iaitu Old Royal Naval Collage.. dan mereka ada sebuah museum sendiri.. so make sure jangan lepaskan peluang untuk masuk muzium ini juga.. ia berada di antara Cutty Sark dan Maritime Museum..


Antara Jenis kepala kapal layar..
Visitor of The Universe :D
Bot berkuasa roket ( mungkin  la )
Banyak attraction ni.. Datang awal k



Antara Souvenir yang dijual .. Namun aku tetap dengan fridge magnet :P

Untuk ke Royal Observatory Greenwich ni anda akan melalui sebuah taman di mana ramai orang bersantai.. dan kene naiki tangga sebab ia terletak di atas bukit.. tak tinggi tapi ramai juga yang berhenti berehat dipertengahan jalan huhuu.. Ok kat sini ada beberapa bahagian yang perlu anda bayar untuk masuk ke dalam.. Dan yang tak best nyer tempat nak print sijil tu ada kat dalam bahagian yang kene bayar.. 

Maka selepas berfikir beberapa saat aku minta dengan seorang kakak security untuk tolong dapatkan sijil tu.. dengan alasan " i came yesterday.. and did not know about the certificate.. that y i came again today just to get the certificate.. so can u help me please.." alhamdulillah dia masuk kedalam dan print sijil tu untuk aku.. actually sijil ni kita buat sendiri dekat mesin dia.. masukan coin 1 pound.. dan taip nama kita dan mesin tu akan print sijil untuk kita.. :D 


Jalan menuju ke arah The Queen's House..
Melintasi kawasan park ni untuk ke Royal Observatory Greenwich

Inilah jam rasmi 0.0 GMT
Inilah pendita hebat itu 
Inilah line yang aku kata tu..
Sebelah kaki timur..
Keadaan di waktu malam..
Sebelah kaki barat..
Royal Observatory Greenwich..  I was here wiiiii..!!!!  :))

Dapat sijil tu terus membuka langkah pulang dengan keriangan.. Dan disebabkan hanya itu direction yang abg aku kasi so aku terus pulang sebab tak tahu nak pi tempat lain huhuu.. Alhamdulillah selamat sampai rumah waktu magrib.. Abg Adi tanya "Mana sijil..??".. aku pun tunjuk dengan bangga nyer.. tapi lepas tu "Asal sijil ni tak da nama ko..??" Alamak..!! Mula2 aku kata la mesin rosak bagai.. tapi pastu aku kata.. Minta security tolong dapatkan sebab tu tak ada nama (kene tulis sendiri)  hahahaa.. :P  Continue Part 3 

90 comments:

  1. dah biasa jalan sorang2 kan takler sesat.. kalau akak memang tak keluar rrumahler kalau takdaer orang nak temankan..
    best gak tempatni yerk.. akak baru tau lepas baca di sini.. kelakar suruh mak guard print yerk... tapi dah sampai ler jugakkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tak sesat masa di London.. Underground train tak begitu susah nak di fahami.. kene berani sket untuk redah bila travel ni hehehe..
      Mmg minta akak guard tu tlg.. sebab nak sijil tu huhuu.. Malas nak bayar masuk dlm :P

      Delete
  2. Assalamualaikum afif.. selamat pagi. sheila singgah sambil klik tabung awak. wahhh bestnya... masuk tempat bersejarah. walaupun tidak berapa ku fahami, tapi tengok gambar pun dah tertarik hati... hihi... hahaha nape sijil takda nama? hihi jadi pertanyaan pulak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Sheila Salim.. Slmt Pagi.. Saya pernah dapat sekali jer tabung nuffnang tu pastu smpai skrg tak pernah dapat pape sedih jerr..

      Huhu..apa yg tak faham? tulisan saya ker.. maaf ler insyallah akan perbaiki.. dah orang lain print kan.. sape yg nak tolong taipkan nama :P

      Delete
    2. hahahha. yeker? sheila pun dalam usaha nak dapatkan iklan nuffnang.. hehe selamat pagi, sheila singgah sambil klik tabung sini ~~~

      Delete
    3. Itulah.. mengharap sangat ada dapat nuffnang tu.. best jer tgk orang lain dapat.. marilah kita tabung menabung yer :D

      Delete
  3. seronok jln sorg2...1 day dpt pg byk tmpt...tertarik dgn cutty sark tu..mesti best kalau dpt naik..hehe..asal xsuruh guard tu bubuh nama terus?hikhik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg nak suruh tapi dia dah tolong masuk dalam printkan sijil tu pun kira ok la :D
      Itu la.. kalau nak datang kene awal pagi sebab tempat besar nak jalan2..

      Delete
    2. nasib baik guard sudi tlg kan...haha..kalau niesa mmg xlarat la nk jalan tmpt2 besar..suruh pusing time square pun xlarat apa lg nk jalan 1 hari..ekeke..

      click2 colgate kat sini..harap2 tabung naik..weee... ^^,

      Delete
    3. Mmg kene buat muka kesian tebal 10 inci la sebab nk mnta tolong hahahaaa..
      Nak travel stamina kene kuat.. btw thanks clik even bukan CPUV huhuu..

      Delete
  4. Tlg upload skali sijil tu...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat rumah tak ada scanner tu tak boleh nak attach kat blog ni huhuu..
      Insyallah akan di usahakan :D

      Delete
  5. Wah menariknya tempat ni...nanti masuk dalam list....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menarik.. wajib masukan dalam list :D

      Delete
  6. Seronok sungguh aih... dapat travel negara orang ni.... saya ni entah bila la nak merasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah jika ada rezeki MystoryPic pun akan sampai ke sana.. tunggu masa dan keadaan jer :D

      Delete
  7. hihi kenapa abang sungguh-sungguh nak tgk sijil tu?
    takut TT melencong tempat lain yekkk??? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorang adik beradik memang suka kumpul sijil dari kecil lagi huhuu.. :D
      Eh saya nak melencong ke tempat mana lagi huhuu... London tak pe kot hahahaa

      Delete
  8. haii melancong cam tu pun dpt sijil
    hehehe..sian abg kena adap peksa..lau x leh teman adik dia
    baru best kan
    suka tgk umah english lama2..lau berhantu lgi best haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sijil itu nak mengesahkan kita dah sampai di garisan GMT di Royal Observatory Greenwich :D hehehee.. siapa tak nak kan :D
      Oh rumah diaorang yang berhantu tu suka ek hehehee... sila la pergi beli satu :P

      Delete
  9. salam bukan mudha dapat ke sana kalau dapat rasa mahu terus tinggal di situ hee..

    gambar ada sedia menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. aah tak mudah dapat ke sana.. rasa nak tinggal sebab best tapi kalau kita pakai RM nak duk sana pakai Pound semput tu... kalau kerja kat sana best la :D

      Delete
  10. wah untung la bro..muka lbih kurang dgn abg..pkai kad student byak la diskaun leh dapat he..he..
    yg kpal dlm botal..apatah nama dia lupa :)
    anyway nice view bro... terbaik :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buka adik abang mesti la lebih kurang jer :D bukan layak jer banyak yang free hahahaa.. rezeki la sebab sana dah la mahal pakai piund lak tu.. huh cepat fikir dalm botol ada kapal tu... huhuuu,.. btw thanks :D

      Delete
    2. apa ar..teringat cerita private of carabien..kapal black peals..jack sparows!! ha..ha..
      untung la muka serupa ..aq bro dgn abg muka lain sngt memng x mampu nak pinjam2 kat2 pelajar ni :P he..he..

      mnbung colgate n inti

      Delete
    3. Cerita pirate of carabien kan.. hehehee.. teringat semua tu :P
      Alhamdulillah genetik kitaorang adik beradik memang kuat huhuhuu.. ala mcm mana pun mesti nampak ala serupa.. ( try je pinjam tgk lepas ke tak :P )
      ish kita tak dapat pape la CPUV nie.. sedih la..bg la tunjuk ajar..

      Delete
    4. ha..ha..memng x lpas..klau pinjam..
      wah.. betul juga tekaan aku bro..
      entah la aku pun x tau sngat cpuv..
      aku tekan je iklan2 kat blog org..

      ok mnabung kay sini lg.. dgn harapan insaalah
      dgn incomedari blog ni dpt bantu bro
      beli tiket kpal terbang ..travel ke artantika ..he.he..he. :P

      klik2 ;P

      Delete
    5. Itu lah harap ada rezeki kat nuffnang nie..seronok jer tengok orang lain siap cash out lagi tu... aku pun tekan2 jer kat blog orang hihiii.. moga ada la rezeki kita yer :D
      Dapat beli tiket tu yang best..antartika? waaa.. pecah rekod tu hihihiii :D

      Delete
  11. Trick dapatkan sijil yang akhirnya takde nama sendiri. Rasanya royal observatory tu ada dalam cerita around the world in 80 days jackie chan berlakon if i not mistaken. Berapa lama peram entry ni? Ingat awak ckp hari tu panjang sangat dan ia memang panjang. Train jepun lagi complicated eh. Takpe kita mintak tlg yuthika :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang la tak kan nk suh akak comel tu tolong taip kan.. dia dah masuk dalam dapatkan sijil tu pun kira ok la :D hurmm mngkin la jakie chan berlakon kat sini dulu..
      Tak peram pun.. jadi jeruk sket jer hahahaa... yuthika suka makan jeruk kan hahaha :P

      Delete
    2. Nanti lagi sekali pegi saya nak kapal tu. FM takpe boleh dicari sendiri. Yuthika makan sushi dgn sashimi, awak je sorang makan jeruk. Dekat museum maritim tu berapa banyak armada diaorang ada waktu WW1 or WW2. Kita ckp pasal yuthika ni saya rasa boss dia yg tak puas hati dgn kita haritu stalk

      Delete
    3. Nak kapal tu..?? Nanti minta dengan pakcik pengukir di Kelantan buatkan satu hahaa..
      Sebab tu kene bawa Yuthika keluar date bagi makan mee goreng mamak, mihun sup etc.. :P
      Huh armada..?? tak perasan la that day i was talking the museum in Tokyo, Japan..

      Delete
    4. Bawak yuthika keluar date ke bawak orang yang tulis ni keluar date? I know that day about japan, ni im talking bout british. Tak mau ah , saya nak yang dari uk tu jugak. Rumah cutter tu mcm berhantu.

      Delete
    5. I do not know much about their aest in WW2.. but japan yes.. huhuuu..
      Kesian yuthika tak pandai nak makan masakan malaysia hehehee :P

      Delete
    6. Yuthika tak pandai makan masakan melayu? Oh pandai. Patin masak tempoyak pun dia makan.
      Cuma time jerebu ni kita limit food ikut ap yng ada contoh buat pizza tapi resepi tak complete. Erm, nice place to think off for visit. GMT00 sbb asyik pakai GMT+8 je.

      Delete
    7. Memandai jer.. kan dia tu orang jepun ikan patin ntah kenal ke idok tu hahaha :P
      Dah pizza tu pi buat dulu tak jadi baru tanya balik hahaha :P
      Itu lah berdiri pada line GMT 0.0.. :D

      Delete
  12. menarik! akak suka bab sejarah ni.
    entri ni pun byk info, kot2 ada rezeki ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang menarik melawat tempat2 macam ni.. secara tak langsung dapat ilmu dengan banyak info.. Insyallah ada rezeki akak Ujie sy doakan :D

      Delete
  13. actually part paling lawak yg last tu "kenapa takde nama ko?" (alasan mcm2) haha.. padahal kedekut nak kuar duit bayar tiket semata2 sijil tu..hehe.. ala setakat nama bole jer print sendiri.(tulisan kureng le incase tulisan secantik comp)

    yg botl dlm kapal bkn "caribbean" ker? (tak pasti ejaan nye tu) ke apa?? (berteka teki sgtt pon tak bole.haha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan kedekut la.. ala setakat benda boleh nampak dari luar tak payah la nak susah payah masuk dalam bayar mahal2.. pound ok bukan RM hehehe :P
      Tengah tunggu siapa yang akan bagi jawapan botol tu.. kalau tengok dalam Jack Sparrow ada clue di situ :D

      Delete
  14. wah.. suka tengok replika kapal tu, comel je.. sijil itu untuk apa sebenarnya afif?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan comel jer replika tu :D
      Sijil tu just clarify la kita dah sampai situ.. Titik permulaan GMT kot.. such a big thing :D

      Delete
  15. bestnya jalan2 tempat orang...terima kasih kongsi gambar banyak2...
    tak dapat pergi, dapat tengok gambar dan dapat tambah pengetahuan pon jadik la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah memang niat nak berkongsi pengalaman sendiri.. Dan gambar untuk memudahkan orang faham apabila membaca.. Moga ada rezeki juga untuk kesana amin :D

      Delete
  16. Hahaha... konon dgn bangga nak tunjuk abang ye sijilnya tanda dan sampai tapi tak bernamalah pulak:) Tak apa... Apa susah-susah hand-written ajelah nama Afif kat sijil tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah sampai sekarang tak tulis lagi nama kat sijil tu.. nak cari siapa yang pandai tulis minta tolong tulis kan :D

      Delete
    2. Printkan je dari komputer..
      Kan banyak tulisan cantik2..
      Cuma kena setting betul2 la :)

      Delete
    3. Saya memang lemahsket nak guna komputer hehehee.. setakat nak update blog ni reti la :D
      ok thanks for the info.. nanti tanyan siapa yang pandai untuk setting tu :D

      Delete
  17. Setiap kali masuk blog ni kan, mesti rasa macam turut travel jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ker.. Alhamdulillah.. terima kasih Kak Myra Jay :D

      Delete
  18. guna printer saja senang....setting fon dan saiz. masukkan kertas a4 dulu kendian bila dah puas hati baru masuk sijil .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut bila dengar printer ni.. kat rumah tak ada printer la hahahaa.. :P
      ok ok good idea and thanks for the info.. will try my best hahahaa.. :D

      Delete
  19. bestnyaaa dpt pi jalan2 london...hehehe sy pun pnah jln area central je kjp masa transit dulu...insyaAllah nak ke sana juga satu hari nanti...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki dapat jalan-jalan di London..Dapat jalan2 di area central pun kira ok Kak DJ.. Insyallah saya doakan moga akak akan kesana lagi satu hari nanti :D

      Delete
  20. Blog terbaik...wow saya suka membaca kisah yang ditulis anda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah cuba menjadi yang baik untuk dibaca oleh pembaca :D
      Terima kasih Tuan Khairuddin Lim sudi bertandang ke sini :D

      Delete
  21. Benda sejarah rugi kalau tak pergi. Banyak maklumat boleh dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. setuju sangat.. tempat sejarah la tempat kita dapat banyak maklumat :D

      Delete
  22. Ada masa datang ke tg malim... Sudi2 ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanjung Malim... huhuu best tu :D insyallahhh!!!!! :D

      Delete
  23. demi masa..GMT..rumah tu memang terbelah dua ye (sumber Google)..England negara tua sebab tu byk bangunan2 colonial zaman dahulukala...

    *the Black Pearl ship* dlm botol tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah tu bukan terbelah tapi dua dinding yang berlaianan :D
      Betul tu banyak banguanan zaman colonies dulu kala.. unik jer kan :D

      Delete
  24. Aritu pun pegi sini gk tp x sempat nk explore sume sbb siang pendek.... tp mmg cntikla sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi john kaki berangan.. apakabar sihat ke disana? Waaa hebat baru sampai mesti dah conquer dari london sampaj birmingham nie.. heheheee..
      Aah tempat tu mmg cantik kan.. bersih jerr :D

      Delete
    2. hahaha so far sihat je alhamdulillah. xdela cover byk mana pun. busy dgn class. hiks.

      Delete
    3. Alhamdulillah bagus la sihat kenalan ku seorang ini.. moga sentiasa sihat selama di sana :D cepat2 la cover tempat best kat sana.. tak sabar nak baca hahahaaa.. :D

      Delete
  25. wah... titik 0 GMT. Aku hanya tahu dari pelajaran geografi di Sekolah saja. menarik rupanya titik 0 GMT ini. Titik 0 Katulistiwa yang ada di Pontianak Kalimantan barat pun, belum pernah aku pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 aku pun hanya tahu bila belajar didalam kelas.. tapi bila lihat sendiri sungguh seronok.. oh titik kosong garisan katulistiwa di kalimantan.. oh seronok tu kalau dapat pergi :D
      Thanks share info gunadi firdaus :D

      Delete
  26. seronok dapat mengembara ke negara orang...saya mmg dah lama teringin cuma bajet untuk itu belum ada lagi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah seronok dapat menimba pengalaman dan meluaskan pemandangan :D
      Tak apa mulakan lah dengan slow2 dalam Malaysia.. Belajar teknik2 dulu..kemudian baru lah buat trip jauh dan lama :D

      Delete
  27. hehehe...kantoi...nama x ada kt cert...luas kawasannya..patut la kena keluar awal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal tetiba kantoi pulak kan.. hahahaa..
      Aah besar sebab tu kene gerak awal.. lagi2 winter mmg kene kejar masa la :D

      Delete
  28. Wahhh ramainya feminat komen berpuluh2 masuk heee
    Apa? train transportation x serumit japan? Ni yg cuak ni
    Suka benor dia g tempat2 sejarah niek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaaa.. Kak JM ku dah komen.. suka nyer huhuu.. alaaa.. komen dia lagi banyak kot hahahaa.. :D
      Aah kat jepun complicated kot train dia huhuu.. tmpat sejarah la best :D

      Delete
  29. semput juga tapi kalu ada kelebihan cuba mohon kerja sana mana tahu lulus dan dapat.btw rezeki Tuhan luas ada kat mana-mana :)

    kenapa awak tak bawa 2 ke 3 orang rakan best dan meriah boleh ambil gambar dalam banyak posisi hee..

    p/s:komen yang di tinggalkan dalam blog saya ada. sebab belum di luluskan itu yang tak muncul heee..sekarang komennya sudah ada di sana.jangan risau ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap kejayaan itu kan di dahului dengan usaha.. cuba jer la mana tahu ada rezeki kan untk tgl sana.. stuju rezeki itu luas :D

      Hurm ntah la.. saya memang suka travel seorang diri.. sbb senang nak buat semua aktiviti dan apa saje :D

      Oh komen dah ada..ingat internet problem sbb itu tak lepas huhuhuu.. :D

      Delete
  30. alaaaa bestnya
    nak pergi jugak hm
    jelesnyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuuuu.. jangan la jeles.. :D
      Insallah saya doakan moga Farah Arina juga dimurahkan rezeki untuk mengembara juga :D

      Delete
  31. afifffffffff.....cantiknya tempat... ^_^ kapal kecik2 tu bila nak bg kt zaza nih..hakhak.. royal observatory tu suka zaza tgk tempt mcm tu.. bila nak bawa zaza jalan2 ni.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kapal kecik tu??? huhuu.. tunggu afif jadi tauke getah skarp dulu hahahaa...
      Royal observatory ni memang best penuh dgn sejarah.. Nak ikut ker?? wiii.. hahaha..:D

      Delete
  32. bagus nanti upload semua sijil dpt kat london!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah.. so far ada beberapa sijil dapat dari london :D
      Akan kongsi semua nuer disini :D

      Delete
  33. Assalamualaikum, baru ada entri nak travel, tengok adik dah travel 29 negara. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... oh ye ker.. Alhamdulillah rezeki dapat melihat keindahan alam :D
      Moga tercapai juga cita babypose nak travel tu..amin :D

      Delete
  34. besh jugak tgok2 replika kapal ni dan tau sejrh dia serba sdikit kan...
    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la kene ziarah tempat bersejarah jika berpeluang..memang banyak maklumat yg kita akan tahu :D

      Delete
  35. menarik jugak muzium ni..tak ralat la kna paksa dek abg dr dok rumah tgok abg studi lg bapak tensen terperap je..

    yg penting dpt sijil,walaupun takde nama sendiri n kakak guard yg tolong printkan.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menarik.. tak rugi disuruh pergi.. hehehee.. timing abg tgh exam nak buat mcam mana kan hehehe :D pasal sijil tu syukur la dapat kan heheheee....

      Delete
  36. Assalamualaikum.. selamat pagi.. Bestnya kalau dapat ke sini.. beruntung tuan blog dah sampai sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. selamat pagi juga untuk hari ini.. Alhamdulillah rezeki dapat jalan sampai sini :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...