Thursday, 3 October 2013

Pulau Pinang : Part 6 - Pasar Malam Bayan Lepas - Steamboat - Check Out

Sambungan dari Pulau Pinang : Part 5 - War Museum Batu Maung Awesome..!!

Dari War Museum ni.. kami meneruskan perjalanan balik ke Leisure Cove Resort di Tanjung Bungah.. Dari Batu Maung ke Tanjung Bungah dengan kata lain perjalanan ni memang jauh sebab dari selatan pulau sampai ke utara pulau.. aku dengan farani boleh layan tido dalam kereta.. sebab dua orang lagi fareez dengan echa tak bagi kami drive.. bagus jugak.. tapi bila tengok echa bawa kereta terus aku tak rasa macam layak bawa kereta depan dia hahahaa..












Click Sini - Kisah di War Museum

Dalam perjalanan pulang.. kereta kami hilang dari konvoi.. 3 kereta lagi hilang ntah ke mana.. tapi tak apa lah.. sebab kami semua menuju arah dan matlamat yang satu.. asal selamat sampai sudah.. Dan untuk program malam ni yang juga menu malam ni ialah gotong royong membuat steamboat atau everything is seafood kata Suma sebagai Ketua Chef malam tu..

Secara tak langsung 3 kereta yang lain menuju ke Pasaraya Giant dalam perjalanan mereka untuk membeli bahan2 steamboat.. dan kami berempat hanya menuju pulang.. tapiii tetiba.. kami terpandang pasar malam di sebelah jalan.. mungkin bagi orang lain normal.. tapi bagi aku yang dah 4 tahun tak pi pasar malam.. excited giler kot.. echa tanya nak stop ker?? aku orang pertama jawap " yep.. semestinya "..


With Echa.. di Pasar Malam Bayan Lepas..
 Anak angkat Juara F1 Michael Schumacher :p 
Fareez : " akak.. bagi kuih tu RM 2.00, yang tu RM 1.00..
yang hujung tu pun RM 2.00.. yang sebelah tu pun sama "
Tangan masing2 dah penuh dengan beg plastik makanan hehehee..

Tup tup terus dapat parking yang senang dan dekat sangat.. Maka berjalan lah kami berempat  macam gaya watak2 Ocean Eleven  ke arah pasar malam.. mungkin sebab tengah holiday dan bersama kawan2.. menambahkan lagi semangat.. Fareez orang pertama yang membeli.. then Echa, Farani dan aku.. Keropok Lekor, Spring Roll Ayam, Samosa Daging, Cempedak Goreng, Udang Goreng Tampora, Kacang Gorang, Kuih Keria, Cendol, Air Tebu, Air Limau dan macam2 lagi..


Last2 aku terbeli Nasi Kerabu RM 4.00-all in.. ( walau badan aku dah mula memberi tanda demam dan pening2 still semangat huhuu..) sebab semenjak balik Malaysia hari tu.. ni baru jumpa nasi kerabu huhuu.. kitorang lepak makan2.. then baru balik resort.. bila balik pun sempat lagi masak nasi seperiuk atas arahan ketua chef.. 20 minit lepas tu baru yang lain sampai.. time ni orang lain sibuk bergotong royong masak.. aku tertido depan tv.. abis kene bahan ketawa :p


Ini lah wajah ceria Cik Suma..
Ketua Chef Steamboat Kami :D
Fareez gigih mengerjakan kangkung
untuk steamboat malam tu..

Hadri - Orang Penting untuk
ayam dan cedawan goreng tepung 
Shazmin - tengok gaya dah tahu sekadar
bergambar atau memang pandai masak :p 

Chef Suhana Dan Chef Ikin
dari Swiss-Inn KL turut membantu :D
Senyum dengan perut lapar
menunggu steamboat masak..

Bila dah masak.. tak ada siapa yang senyum hahahaa.. 
Sedap kan..???
Nasi Goreng Ikan Bilis.. Ayam Goreng Tepung..
Cendawan Goreng Tepung.. Seafood untuk steamboat..

Aku pulak.. tertido kat sofa sebab tak berapa sihat.. 
Sendiri malu..  siap pegang remote lak tu..
Dan menyesal sebab tak makan hahahaha...
Malam tu demam dan sakit kepala aku dah tahap maximum.. nak makan pun tak lalu.. makan kangkung rebus jer  sampai sekarang menyesal kenapa tak makan steamboat..  lepas makan plan nak buat game.. but semua mata dah lalok.. tido jer lah.. keesokan pagi tu alhamdulillah aku bangun dengan sihat.. siap boleh pi kedai beli bahan2 sket untuk sarapan..

Fareez layan pemandangan di hari terakhir..
wajah ceria Bun dan Haslynna..
 Dah mandi ke belum hahahaa :P 
Sama hebat dengan Krik Hammet dan James  Hetfield..
Shazmin menceriakan keadaan dengan bermain lagu Matelica.. 
Sarapan pagi terakhir kami di Leisure Cove Resort ni..

Aizat, aku, shazmin dengan farani.. berempat ke kedai runcit sebelum menyediakan sarapan.. pagi tu menu - nasi goreng ayam cendawan berlada ala pulau di masak dengan penuh gaya oleh aizat yang ceria  tak sangka pulak aizat boleh masak dengan sedap :D.. aku dengan fareez buat roti gulung dan roti telur.. inti guna left over steamboat semalam.. tea & coffee.. Breakfast siap pukul 7:45 pagi..


Seronok.. tak ada orang lain selain kami.. :D
Power Rangers version Malaysia.. Biru, Hitam, ....??, Merah dan Gray..
Apa pendapat korang..? Ada market tak ?? hahahhaa.. :P

Dan last activity 9:30 pagi.. sebelum check out dari Leisure Cove Resort ni.. mandi swimming-pool kat rooftop.. siap ada Jacuzzi lagi.. pagi tu aku, aizat dan aizu terjun dulu sebab nak tunggu yang lain datang lambat hahahaa.. sempat berposing sakan sebelum yang lain sampai... dan lebih seronok geng kami je kat swimming-pool ni.. mungkin sebab mendung dan hujan renyai sket.. dan kami check out pukul 12:30 tengah hari..
Continue Part 7


90 comments:

  1. Wah tak penah plak tau ada war museum ni la.... nak pg la nanti kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik tak kan tak pernah dengar kot.. memang kene pergi.. memang best :D
      Sila ikuti kisah nyer di - http://timetravelafif.blogspot.com/2013/09/pulau-pinang-part-5-war-museum-batu.html

      Delete
  2. 4 tahun tak masuk pasar malam..ahaha...kesian ..Meriahnya...masak dan mkn ramai2..

    Aksi lompat masuk ke pool tu tak tahan tgk heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 tahun.. memang la.. sebab selama ni bukan nyer ada di Malaysia :D
      Menang bertambah meriah bila ada kawan2..
      Aksi ketika muda hehehee.. :P

      Delete
  3. Resort tu mcm best sbb ada pool kt rooftop siap npk penang view lg...boleh masak plak tu kejap nak gugel tgk...wahh ada can lah nak p war museum wiken ni...dok penang dh lama tp xnah p hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resort tu kat Batu Feringgi.. kalau nak ke War Museum jauh sangat.. boleh masak dan ada Utensil For Muslim..

      Orang Penang ker.. sayang nyer kalau tak pi War Museum tu.. dah dekat tu :D

      Delete
  4. mak aiii.. makanan dalam gambo tu semuanya nyummy2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep makanan kat Pulau Pinang semua sedap hahaha...
      Jika ke sana jgn lupa cuba semua jenis makanan ( yg halal sahaja ) :D

      Delete
  5. alaaa rugi la tak makan steamboat....hehehehe sedap2...lagi sedap kalo makan ramai2 kan..meriah...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal rugi tak memasal.. dah la makan ramai2 macam tu.. :P
      terlepas suasana meriah :D

      Delete
  6. makkk aihhh meriahnya steamboat buatan sendiri tuh! bangun pagi pun penuh makanan satu meja2 heaven2! tp demam.. bertabahlah jela.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meriah ler kalau dalam group ada berapa chef..
      Breakfast tu saya take part buat sebahagian yer hahaha.. bukan buka mata dah ada :P kihkihkhh.. demam sebab musim hujan kot..

      Delete
  7. nak ikot nak ikot.. *macam dapat pulak kan.. haha.. *gurau jep :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa.. kesian nyer tertinggal kat rumah :P .. tunggu je la next trip hahahaaa.. :D

      Delete
    2. haha. tu la.. sampai hati tinggal kite.. >.< * pura2 nangis.. hihi

      Delete
    3. orang minta no phone tak nak kasi.. kan dah kene tinggal hahaha :P

      Delete
  8. pehhh bapak syok dpt jenjlan cmni =) igtkn gmbar kt atas 2 luar ngara..dah baca upenya Malaysia je..makanan tu ohsem..rajin korang buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal.. selagi belum ada tanggungan kene enjoy zaman bersahabat macam ni :D
      Gambar kat atas??? War Museum..?? Pulau Pinang jer..
      Bila dah ramai2 meriah jadi nyer..

      Delete
  9. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Saudara Mohd Helmi Ahmad..
      Memang tetamu istimewa sungguh :D
      Terima Kasih datang ke sini.. I'm done follow your blog..

      Delete
  10. Bestnya steamboat tu..nway you all tak ngigau ke malam...manalah tau mimpi war museum..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Steamboat yes sedap.. malam tu lepas makan steamboat dan borak2 dah kol 1 pagi lebih.. so mmg terus tumbang.. alhamdulillah tiada yg ngigau sebut war museum :P

      Delete
  11. yummeh ...sgt sedap ...nampak byk mcm ni dah feel full ...sayang kamu demam..anyway apartment ni ada berapa bilik n berapa rate/ nite? tak masuk mimpi ya war museum tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep sgt sedap.. tapi nak buat mcm mne kan demam..
      apartment tu ada dua bilik dan dua bilik air.. rate tak tahu sebab shazmin yg uruskan.. dia dapatkan special price..
      War Museum tak ikut balik pun hahahahaa :P

      Delete
  12. perghh sedapnya steambot, ayam dancendawan celop tepong..terliurnyaaa..laparrr.grr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Steamboat seafood.. bagai nyer.. sila bayangkan lagi hahaha.. :P

      Delete
  13. kuat makan angin kan dah x sihat :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. angin banyak smpai kembung perut ek hahaha :P

      Delete
  14. terbaik ah korang jalan-jalan...
    meriah gile

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semestinya akan cuba yang terbaik..
      Meriah sebab semua sama2 kecoh even small thing hahahaa.. :D

      Delete
  15. seronokkan jalan2.. sy nk bercuti pun susah...
    takpelah.. tgk org jalan2 pun dh syok..
    teringin plak nk g penang...
    dh lama x jejak kaki ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang seronok :D ini pun sebab dapat cuti kalau tak xde nyer nak jalan sakan hahahaa.. berkongsi pengalaman di blog pun dpt buat org tersenyum :D
      Pulau Pinang pergi waktu weekend pun ok :D bukan besar sgt nak discover byk tmpat..

      Delete
  16. wahh... syoknye.. tgk gmbr2 pun dah tau seronoknya awk ye..ngeee... dah lama x ke PP.. dedulu masa kecik2 je p sana..haha.. btw, sy follow sini ye.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee.. kene lah mengarang dengan feeling bagi ia lebih menarik kan.. :D
      Alhamdulillah memang seronok.. Dah lama tak pi kene la luangkan masa ke sana.. byk dah berubah :D btw thanks follow me :D

      Delete
  17. wah meriah nya makanan!!!! best kan masak ramai2.. :)
    ermmm, rasa nya War Museum tu kat Batu Maung, Bayan Lepas, bukan nya Balik Pulau.. sbb Balik Pulau lagi 15km dari Batu Maung( Bayan Lepas).. untuk sampai ke Balik Pulau kena lalu Teluk Kumbar dulu kalau dari Batu Maung.. ( My hometown is Balik Pulau :) hehehe )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun War Museum tu kat Batu Maung.. Ntah la tulisan signboard kata kat batu Maung tu kat Balik Pulau.. pape pun thanks la ke atas kesudian menegur.. ni yang bagus bila kenal dengan orang tempatan :D
      Insyallah akan betul kan.. terima kasih bebanyak DINA :D

      Delete
    2. laaa kat signboard tulis mcm tu... memang bagi orang konpius betoi...hehehe.. It's ok, just share apa yg saya tahu :D untuk elak kekeliruan.... Balik Pulau selalu famous time musim buah Durian !!!! kalau suka makan durian, bole la datang Balik Pulau... :D
      ( thank u kerana bagi semangat utk dina start menulis semula... semangat nak mai dah ni..hehehe ) thank u so much..

      Delete
    3. Mungkin juga saya yg silap baca huhuuu... thanks to u for sharing the information..
      Musim buah durian? hohohoo.. tak tahu pulak terkenal pasal tu.. boleh la try next time..
      u r welcome .. just suka baca blog tu yg bg smngat berblog tu :D

      Delete
  18. wow best nohh ,siap masak memasak lagii. org yg xmakan tu memang rugi sangat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. mesti la ada makan luar dan masak sendiri.. baru la boleh tunjuk kebolehan :P
      tapi tu la.. org tido tu rugi sgt hahahhaa..

      Delete
  19. wahhhh .. terujanyeeee ... best2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh sampai teruja sebegitu sekali?? hahahha :p
      thanks for coming :D

      Delete
  20. hamboi meriahnya..seronok je tgk.. tang berenang tu teringin nak cuba tp xpernah..hahahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru tgk.. kitorang ni lagi la seronok hahahah :D
      so cari la accommodation yg ada swimming pool kat rooftop.. tak ada org lansung :D

      Delete
  21. simpati ngan adik sorang ni dah 4 tahun tak jejak pasar malam...tapi takde beza pun pasar malam dulu dengan sekarang still sama....yang beza adalah "harga" sangat wow!!!

    oloh kesiannya orang demam terlepas makan steambot..tapi esoknya dia lah yang paling esaited lompat masuk pool :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat mcm mne xde kat Malaysia untuk jangka masa yg panjang huhuhu... mmg xde beza tapi nak feeling tu hahaha.. :P harga brg kat pasar mlm still murah compare ngan KL.. masuk pool kne la excited kan

      Delete
  22. Dengkinya tgk.. meriahnyer kuar berjimba ngan kengkawan...

    Nc kerabu mmg terbaikk... + steamboat = mmg sgt terbaik....

    Terok nor tdo sambil pegang remote, dah mcm budak tecik da ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubungan silaturrahim tu kan penting.. antara kawan2 pun penting.. itu yg buatkan ia meriah :D nasi kerabu baik.. tapi steamboat syg.. terlepas hahaha..
      Nak buat mcm mne dah tertido hahaha :P

      Delete
  23. bestnya boleh masak-masak...steamboat memang seronok dimakan beramai-ramai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kami ada peluang untuk msk ramai2 mcm nie..
      Betul tu.. Steamboat bila mkn ramai2 :D

      Delete
  24. Waah... seronok betul kakak tengok. Kalau dapat geng yg sekepala memang menjadi kalau jenjalan macam ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheee.. kami memang selalu happy jer.. bertolak ansur dah memahami sesama sendri itu lah rahsia kami ceria selalu :D

      Delete
  25. Aksi lompat dlm pool 2 mmg paling cunn.!! Mmg tredmark timetravelafif..hahaha

    *en T.T ubh la sistem komen nie. Yg latest paling top. Mls nk scroll smp bwh.. U know what I mean. Chin ca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trademark mmg loncat hahahaa.. :P
      Oh nanti akan di tukar..:D thanks a lot

      Delete
    2. Siapakah yg menangkap gambar tersebut.. Sungguh berstyle.. Pkcik kah?? Haha.. Curious sungguh.. Pic yg memriahkan suasana.
      Gambate!!

      Delete
    3. Oh itu lah Encik Aizu.. photographer terkenal kami :D

      Delete
  26. steamboat korang mengancam nampak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Steamboat orang bujang jgn di sangka biasa tau :P

      Delete
  27. xtau nak cakap kat mana... sini je la terjah blog zaza skg.. heehehee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau nak kata kat mana??? ape dia zaza.. tak kan menang mug kot hahahha :)

      Delete
  28. 3 hari x hapdet blog en.travel.busy ke :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharu bila ada reader yg kata mcm nie.. thanks Aya Zuki..
      tak sihat sket la.. tak leh nak focus pada blog..

      Delete
  29. Pasar malam byn lepas tu mmg best, macam2 ada..

    Syok tengok korang bersteamboat bagai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. dari bahan makanan mentah basah dan kering.. pelbagai makanan dari utara ke selatan.. semua boleh jumpa kat sini.. steamboat tu jealous tak ? hahahahaa..

      Delete
  30. Wah.... meriahnya makanan!
    Rasa mcm lapar tang ni jgk tgk nasi goreng tu (my fav. is nasi gorengggg!).

    Smlm diskas dgn hubby... mana nak tuju masa gi penang nanti... dia pun blank sbb masing2 penah gi penang (sebelum kami kenal), last2 tgk entry ni.. rasa bg inspirasi.. nak gi war museum lah hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semetinya meriah :D Nasi Goreng..??? ala kadar je masak tu..
      Baca la dari Part 1 dekdaa.. banyak tempat nak jalan kat Pulau Pinang..
      Nak pi War Museum.. terbaik lah.. :D

      Delete
  31. Salam, kami student Universiti Malaysia Pahang, buat satu campaign awareness so that Malaysian will inspect their car regularly, mohon follow dan bantu kami :D http://umpautoinspector.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah will follow and join your good campaign awareness..
      good job .. thumb up..!!!

      Delete
  32. power rangers seksi gitu..kehkehkeh...sambung komen lagi... haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. power rangers tak seksi tapi Handsome kihkihkhhh :P

      Delete
  33. mak aiii.. bestnye aktiviti korang.. siap ber stimboat2 lagi tuu.. waaa.. jelesnyeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jealous??? maka cepat2 la ke Pulau Pinang yer :D

      Delete
  34. kemain aksi power rangers....seksi ker seksa gayanya kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. seksi sampai seksa kot hahahaa.. kata exkawan sekolah rendah.. so act like primary school sudents la :P

      Delete
  35. best ! unfortunately aku nerd sket bab internet ni . suci kan ? hahaha . nak follow blog bro pon aku x ade blog . follow by email je . paiseh btol . xD
    best ! aku suke blog kau bro !

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for coming.. tak apa.. dapat follow by emial pun ok la.. :D
      Ada masa boleh la buat blog.. slowly la.. semua benda kene blajar atas dunia kan..
      ok thanks again.. aku pulak bertambah excited nak berblog bile org commnt mcm ni :P

      Delete
    2. bagus la comment aku membakar semangat kau .
      best seyh !

      Delete
  36. TT awak dengan Echa tu sedondonlah.... couple ehhhhh? hehe
    Siannya sampai demam tulah berjalan tak hengat dunia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahh??? oh tak la.. kawan jer.. kan kami semua kawan dari sekolah rendah.. :D
      - no more comment - hehehee...
      jalan ingat akhirat je nak buat mcm mne hahaha :P

      Delete
  37. Best nyeee . Jeles :'(
    Nak kene carik kawan2 mcm ni jugak laah baru dpt jalan ramai2 buat rombongan pak maun kan :')

    Best .silelah buat trip lagi . Try la g negeri sembilan pulak .
    Ekekke . Boleh singgah umah n makan lemak cili api berapi ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeles mmg den tak leh buat apo la hahahaa... bagus cari kawan mcm ni boleh la jalan satu Malaysia :D
      Negeri Sembilan ek.. nanti try ke sana sebab boleh singgah makan free hahahaa.. :P

      Delete
  38. akak cam dah komenjer kat sini tapi awat takder komen akak...
    ooo ni sambungan war museum yerk...
    syioknyer dapat masak2 reramai... steamboat lagi tak yah gi kedaikan.. ramai chefnyer...
    terjun mandi kolam renang seronoktu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak ada sila la komen lagi yer hehehheee :D thank sesangat.. aah ni sambungan cerita dari War Museum.. dah chef ramai buat apa nak selalu abis duit kat kedai kan hahaha.. suh je depa masak :P
      Mandi kolam tu mmg terbaik.. untuk ada swimmingpool kat rooftop :D

      Delete
  39. waahhh...bestnye dpt jejalan serata dunia..errr..kt penang eh,war museum sy belum p even dh kije dkt 4 taun di penang..hahahaa...salam kenal dan membalas kunjungan..hihi..siap tinggal otograp tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah .. tak de la serata dunia sangat .. sket2 jer.. pergi la war museum.. mmg seronok sgt.. thanks for coming here.. :D bagus la ada otograp sekali hehehe.. :P

      Delete
  40. ada bakat memasak tuh semuaa hehehe..rugi la makan kngkung aje haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal rugi sangat sebab makan kangkung jer.. tapi apa boleh buat kan.. sakit kene buat mcm org sakit la.. :P

      Delete
  41. travel ramai2 mesti best kan..tapi dah sakit tak leh watpo dah..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah ramai2 mesti kecoh bagai kan.. Tapi kene satu kepala la.. Kalau yg sakit jgn bagi ganggu yg lain ler :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...