Monday, 21 October 2013

Namibia Part 2 : Tour - National Museum of Namibia

Sambungan Dari Namibia Part 1 : Journey Stuck In Windhoek

Di sebabkan kami tak boleh nak ke Swakpmund dan Walvis Bay.. maka kami just stay di Windhoek selama 3 Hari 2 Malam.. kat bandar ni memang tiada apa yang menarik.. ia nya dari sebuah kawasan gurun yang di bangunkan menjadi pekan koboi dan menjadi sebuah bandar pada masa kini.. aku rasa la.. hahaa :P

Semalam kami sampai Windhoek pagi dan selepas check in kat Chameleon City Bacpackers Hostel sempat jugak la nak merayau2 kawasan bandar ni.. tapi tak ada la hebat macam Shanghai, Beijing, Bangkok or even Kuala Lumpur.. tak ada bangunan canggih.. dan tak banyak tempat menarik yang boleh kita lihat..

Jom masuk..
Dengan population di Windhoek lebih sket dari angka 300,00 orang.. maka cukup la sekadar bangunan 5 - 10 tingkat.. dan bangunan paling tinggi di seluruh negara ni berketinggian 100 meter /330 ft - 21 floor.. Old Mutual Namibia Headquarters..


Gambaran keadaan purba di satu ketika dahulu..
Antara pakaian traditional orang2 Namibia..
Tulang gajah afrika.. besar tak?? huhuu..
Seekor Leopard yang telah di awet kan.. 
Peralatan memburu orang-orang terdahulu..
Anak panah pelbagai jenis untuk pelbagai jenis binatang dan keadaan..
Kereta kuda..
Kaum wanita menyediakan makanan
Sampan lama yang dijumpai ahli sejarah
Antara jenis rumah zaman purba
Mus'ab cuba untuk memahami design :P
Jom move next section.. 

Yang bagus pasal semua National Museum Of Namibia nie.. tidak di kenakan sebarang bayaran masuk.. siap ada tulis kami tidak akan menerima sebarang bayaran termasuk lah sumbangan dan sebagai nyer.. menggunakan bangunan lama sekitar bandar Windhoek ni.. termasuk pejabat pos lama, penjara lama dan station kereta api lama..

Semalam kami sempat jalan2 di Muzium Station Kereta Api Lama.. Hari ni kami dapat masuk Muzium Penjara Lama dan Muzium Pejabat Pos Lama.. tapi nama semua tetap sama National Museum of Namibia.. Menarik jugak la muzium kat sini.. sebab sejarah yang amat berbeza dengan kita di nusantara.. atleast ada jugak something nak buat kat Windhoek.. dari datang tak buat apa2 seteah kecewa tak dapat ke Walvis Bay..


Muzium di bangunan penjara lama..
Muzium di pejabat pos lama..
Siapa yang faham bahasa
Afrikaans, Dutch atau Germany mesti boleh baca :P
Tetiba aku pelik..
Kenapa ada Bendera Malaysia kat dalam Muzium nie..
Rupa2 nyer pada zaman kemerdekaan mereka..
Tentera Malaysia ada join misi dengan UNTAG - PBB..

Bangga sungguh aku sebagai seorang rakyat Malaysia :D
Jom Layan Barang - Barang Antik 
Barang2 dapur yang antik..
Iron baju baju antik yang menggunakan arang.. susah jugak zaman dulu iron baju..
Teropong?? Telescope?? sape tahu sila bagitau..
Mus'ab cuba untuk menghidupkan lagu :D





Penjagaan muzium oleh pihak berkuasa Namibia memang terbaik.. semua barang di jaga dengan elok.. even satu hari tak sampai 20 orang datang melawat.. sejarah kehiduapan awal di Namibia di kesan seawal 25,000 BC.. di kenali " The First Human In The Hun Mountains ".. terbukti dengan penemuan lukisan dan peralatan memburu zaman stone age di Hun Mountains.. kalau nak tahu lebih lanjut sejarah yang unik ni.. sila klik sini.. Continue Part 3

36 comments:

  1. Saya kurang begitu suka berwisata ke museum hahaha, tapi ini sangat menarik melihat peradaban zaman dahulu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually tak de pun niat nak ke Muzium nie. tapi dah tak banyak benda nak buat kat Windhoek ni so dilawat kan aja :D hehehee...

      Delete
  2. Dapat akak tgk banyak barang rare dik.. Takot nengok gajah diorg... besor bebeno.. Macam comel2 jer barang dapur diorg tu huhuhu.. Klo akak iron mcm tu sekarang nih harusla baju berkedot seribu huhuhu sbb penyakit malas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang rare.. lagi2 kat afrika mcm nie hahahaa.. gajah afrika gajah terbesar di dunia.. kalau berkedut sbb malas xleh nak buat apa la hahahaa.. :P

      Delete
  3. macam lawatan sambil belajar.. btw best nya dpt jalan2 ke negara orang =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. jadi lawatan kanak2 sekolah ke muzium pulak hahahahaa :P

      Delete
  4. melawat muzium mcm ni pun best jg..lain dari yang lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala buat lawatan macam nie.. best jugak.. layan jer :D

      Delete
  5. suka tempat2 yang sejarah cm ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee... nak buat mcm mne.. Walvis Bay tak dapat pi.. apa yg ada di Windhoek je la layan.. :P

      Delete
  6. Ruginya tak dapat pergi Walvis Bay..kalau tak mesti view lagi menarik kan
    Ha'a..ada jalur gemilang dalam muzium tu..kenapa nampak cam baru jer..
    Tak ada toursit guid ke yg cerita pasal peralatan peninggalan sejarah tu..akak cuma curious sikit..dorang cakap guan basa apa ek..English ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal.. memang rugi sangat tak dapat pi Walvis Bay tu.. memang sampai sekarang menyesal.. baru?? diorang baru tukar kot.. apa lah sgt letak bndera baru dgn apa yg askar malaysia dah tolong kat sana kan :D
      tourist guide xde.. free je masuk.. kene banyak membaca jer lah.. aah english antara bahasa utama kat sini..

      Delete
  7. woww...jauh berjalan broo..singgah sebentar...Namibia tu..sebut namibia ni aku kenai Franky Frederick ja la hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene berjalan jauh untuk luaskan pandangan :D
      hahaha aku pun tak kenal siapa tu Franky Frederick hahahaha :P
      thanks for coming ..

      Delete
  8. Kalau setakat tengok barang antik, tak molah TT Okje...boring! Hrhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. abis tu kalau tak boleh ke tempat sepatut nyer..
      apa boleh buat.. layan yg ada di Windhoek je la :P

      Delete
  9. wow..leopart tu cantiknya... zaza xpernah masuk muzium lagi..tp zaza suka dgn sejarah2 sesuatu benda tu.. mmg suka selongar skadr tmbh pgetahuan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep leopard tu mmg cantik sesangat.. la.. tak kan tak pernah pi muzium kot seumur hidup.. bnyk la benda bersejarah kalau nak selongkar nie :D

      Delete
  10. Semua berkaitan brang bersejarah..bguslah muzium diorang ni..msuk pn free

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. free pulak tu and mmg bnyak benda bersejarah yang di simpan :D

      Delete
  11. mcm2 benda pelik ada kt muzium kn,sejarah peradaban dunia.klasik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. tak rugi pun spend some time untuk ziarah muzium nie :D

      Delete
  12. Alahaiii muziumm jer?? X mencabar.Haha.. Asal xredah je walvis 2.. Admin kan jiwa kering. Redahh jer.. Haha. Mana tau nasib.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak mencabar but ini jer antara yg boleh dibuat kalau ada di Windhoek nak buat mcm mane.. but tunggu la next entry kalau nak tau menarik or not heheee.. :P

      Delete
  13. wish like u.. muda2 dah jalan banyak tempat.. untung nya..

    suka nya akak tgk barang antik tu.. memacam ada.. besttt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki..
      Layan juga tengok barang antik nie :D

      Delete
  14. muzium?
    layan je la. One stop centre for info
    bagus ape

    akak pernah pergi muzium KL.....(bunyi cengkerik bersahutan)
    tau....



    hehe

    *sambil baca blog TTB dgn kadar jeles tahap melampau*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. muziumje la entry nie.. sebab tak kemana.. so idea oun tak de sangat nak tulis.. oh ye ker akak pernah pu muzium KL... ( bunyi sorakan peminat2..) yep tak note..!!

      Jeles melampau?? boleh ek hahahaha :P

      Delete
  15. wah..menak gambar2 kat dalam nie..aku sebagai rakyat malaysia pun tak sangkan malaysia ade terlibat dalam proses kemerekaan mereka..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  16. akak suka muzium entahler kenapa.. suami akakpun kadang boring nak layan.. sebab macam2 benda boleh ditengok...
    ada gak bendera malaysia yerk.. tumpang bangga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak masuk muzium tak tahu sangat cerita.. masuk muzium tak yah la search info kat google :D

      Delete
  17. sikit gila penuduk kt sini..patut la muzium tak ramai org dtg..tp betul la nmpk jelas brg2nya dijaga dengan baik..bagus la..benda ni semua kan sejarah

    tumpang bangga gak pasal jalur gemilang tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala... diorang datang time weekend la kot.. kami datang pagi waktu kerje mmg xde orang lagi time tu :D and betul jumlah penduduk sket sgt.. tak leh nak buat apa..
      Mesti la kene bangga dengan jalur gemilang kita :D

      Delete
  18. muzium malaysia pn belum abis p...tp okla dpt jugak g negara org tgk muzium depa ade ape pulak..btw tulang gajah tuh mmg beso..mau dihentak kt pale..terus meninggal haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah ni dah balik malaysia baru la nak bergambar dgn tugu negara bagai hahahaa..
      tulang gajah katok pale org.. ini dah mcm cerita tom yam gung hahhaa :P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...