Tuesday, 15 October 2013

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1434 Hijrah Untuk Semua :D

Assalamualaikum.. 

Harap semua yang berkunjung ke blog ni sihat dan ceria selalu.. Alhamdulillah kita masih di beri peluang untuk menyambut Hari Raya Qurban ni.. bagi aku ini yang ke 26.. untuk korang..?? tak kisah la kali ke berapa pun kan.. tapi persoalan nyer.. berapa kali kita dah buat Qurban..?? jika ada yang dah buat sekali alhamdulillah.. berniatlah untuk kali kedua.. yang belum?? niat lah juga untuk dapat buat at least sekali dalam seumur hidup.. :D



Korang semua balik mana..?? aku tahun ni beraya di rumah kakak jer kat Shah Alam.. bersama abang ipar, mak, adik dan 2 anak buah aku Raisha 3 tahun dan Nuh Ahnaf 11 bulan.. actually aku teringin giler nak rasa pengalaman jalan jauh balik kampung nie.. sambil teringat lagu Sudirman Balik Kampung.. mungkin kene cari isteri negeri lain kot hehehee :P.. apa2 pun alhamdulillah aku masih di beri nikmat kebahagian bersama seisi keluarga.. harap korang pun sama bahagia bersama keluarga masing2.. walau dimana jua berada..  cewah ayat tak boleh blah :P 

Anak - Anak Saudara :D

Kakak - Raisha Irdina..
Adik - Muhamad Nuh Ahnaf..
Sebenar nyer just nak share dengan korang.. aku rindu giler nak jadi backpacker semula.. tapi lepas habis belajar ni dan balik ke Malaysia memang susah.. dan member backpackers yang aku kenal masa tengah travel dulu semua dok keep update kat aku.. ada kat situ.. ada kat sini.. memang jealous di buat nyer.. 

Mungkin sebab mereka bukan orang Malaysia.. dan memang culture mereka bertravel itu normal.. parent memang kasi lampu hijau jer setiap masa.. kan best kalau parent " melayu " pun macam tu.. by the way aku travel pakai duit sendiri yang di kumpul.. tak sentuh duit parent huhuhuu.. jangan salah faham k.. :P

Backpackers Traveller dari German..
Rebecca dan Scretzrmann @ Windhoek, Namibia

Tapi.. insyallah - 23 October nie aku akan fly ke Miri Sarawak untuk trip backpacker solo lagi.. tapi kali nie just dalam Malaysia jer.. Borneo adalah destinasi aku.. plan aku ialah bermula dari KL - Miri - Brunei - Labuan - Menumbuk - Kota Kinabalu - KL.. insyallah will travel by land selama 20 hari dari Miri ke Kota Kinabalu.. hari tu masa promo AirAsia 1 millioan free seat.. aku grab flight ticket untuk KL - Miri dan Kota Kinabalu - KL.. all in termasuk luggage 15 kg below RM 200.00.. okay ke that price?


Shima - Jepun.. 28 tahun..
87 negara conquer..
Dragan - Macedonia.. 31 tahun..
49 negara conquer..

So please doakan aku selamat pergi dan balik.. insyallah balik nanti boleh la aku share cerita travel lagi dengan korang.. dan nak mohon maaf jugak la.. sebab aku tak tepati janji nak habis cerita travel aku di beberapa negara di benua Africa, Europe dan Middle East.. ni dah janji nak cerita trip akan datang pulak hahahaa :P

With Dragan and Nisha from India.. @ Paris - London
With David - USA baju kuning..
That white shirt chines man has been travel for 8 months..
aku panggil dia Lee @ Dahab, Egypt 
By the way kalau ada blogger atau reader dari area Borneo yang akan aku lawati nie..  kalau nak ajak lepak minum berkongsi cerita ker.. nak ajak datang open house ker.. bagitau la hahahaa.. mana tau boleh dapat more info.. dan berkenalan dengan lebih rapat ker kan.. sound macam poyo but i really mean that..


Aditya Alfarizi - Indonesia @ Hat Yai, Thailand
Robert Van Tromp - Holland @ Bangkok, Thailand
Kat entry ni jugak aku nak share beberapa gambar dengan member2 backpackers aku.. jumpa masa tengah travel.. and end up jadi kawan.. and still keep in touch sampai sekarang.. bila travel solo.. ini lah salah satu kelebihan dia.. akan dapat kawan baru setiap masa.. best sebab boleh share info dan idea.. k Selamat Hari Raya Qurban semua.. :D

98 comments:

  1. selamat hari raya aidiladha time traveller.. :):):)
    bestnye slalu dpt g jalan2..sy kt dlm M'sia ney pon xhabis jelajah lg..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidil Adha Nur Khairiah Irwanie :D
      Alhamdulillah rezeki dari Allah jua.. insyallah ada usaha dan keyakinan mesti boleh habis jalan dalam Malaysia :D

      Delete
    2. InshaAllah.. :D
      btw wanie singgah sini lg.. isi tabung chipsmore.. :)

      Delete
    3. thanks singgah lagi...tapi belum ada tabung lagi hahaha :D

      Delete
  2. Selamat hari raya aidil adha... lamenye nak explore borneo... 20 hari tu.. kim salam kat Miri for me...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Haji..
      Borneo.. hehehe.. malu jer sebab baru nak explore.. eh lama tak explore? kongsi la sket anything kat sana :D ok will send your salam to Miri hehehee..

      Delete
  3. selamat hari raya aidil adha, salam traaveller :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Dede Ruslan.. Moga ceria2 aja di sana :D

      Delete
  4. Selamat Hari Raya Aidiladha
    seronok berjalan2 =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidil Adha.. berjalan memang seronok :D

      Delete
  5. Pernah duduk Miri for 11 years since 4 years old. Hidup orang nomad macam ni la. Hee. And Labuan is the place with so much memory in it. Borneo memang best. Hope you enjoy your travelling.

    Salam Aidil Adha Encik Pengembara Masa. Enjoy your day with family. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow duduk Miri for 11 years... lama tu.. boleh la kongsi sket some info kat sana :D
      Salam Aidil Adha juga farhanaDr .. enjoy you day to :D

      Delete
  6. Salam Aidiladha Afif.

    Sampai KK nanti jom lepak minum2. Just inform bila dah sampai ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidil Adha BIBIE KARIM..
      Insyallah boleh jer.. thanks for that invitation :D eh cane nak inform ek? hehehee..
      Ni email timetravelafif@gmail.com ..

      Delete
  7. Selamat Hari Raya Haji juga buat TT...wahh 20 hari menjelajah Borneo tu...hehehe jeles laa...btw sy akan ke Kuching + KK on 27-31 Okt...agak2 ada chance terserempak kat sana tak?hahaha tp pi utk kerja la...takleh nak ronggeng2 sgt...hehehe

    ohh bestnya jalan2 jumpa ramai traveller gitu...mmg hardcore backpacker semua ni...sy tak smpai gitu lagi la hardcore dia...untung laa umur akhir 20an tp dkt 100 countries pergi dah...awak boleh dah tu nak kejar....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidil Adha juga Kak DJ.. 20 hari jer la akak.. nak lama2 tak boleh hahahaa..31 oktober kalau ikut plan ada di Brunei atau Labuan la.. belum sampau KK lagi.. ala jumpa kat KL jer la hehehehee.. ala ronggeng2 sekejap xpe :P

      memang seronok jumpa ramai traveller..xde la hardcore mana pun biasa jer tu..tak boleh kot nak kejar.. baru travel bawah 30 negara ..

      Delete
    2. hahaha ngada2 kan nak jumpa smpai ke KK...sdgkan duduk di KL je pung memasing...kehkehkeh...ronggeng2 takleh sgt sbb pi ngn big boss...tp jalan2 cari makan konpem boleh!hahaha

      alaaa jelesnya dgr 30 buah negara tu!org tua ni 20 pun tak smpai lg...hehehe

      Delete
    3. kihkihkihhhh .. tau takpe.. KL ada nak KK jugak :p
      ala big boss pun nak berjalan jugak.. doa2 je lah dia pun nak ke sana sini.. mkn itu semua penting.. boleh arrange sket behind the screen heheheee..

      Insyallah nanti smpai la tu :D

      Delete
  8. comelnya anak sedara...kiut :) salam raya... wah nak travell lagi..semoga selamat pergi dan balik ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cute sngt bila diorang tak nangis :p Salam Raya juga untuk zaza :D
      aah nak travel lagi.. dokan la.. aminn.. slmt pergi dan balik..

      Delete
  9. Salam AidilAdha.

    raikan dengan penuh rasa syukur. :)

    sronok kan merantau..MasyaAllah... macam2 boleh tengok.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidil Adha Tuan Zulhilmi tempoyak :D
      insyallah rasa syukur itu selalu kita lakukan ...
      Alhamdulillah mmg seronok..mcm2 boleh tgk.. mcm2 boleh dpt.. macam2 rasa.. :D

      Delete
  10. salam aidiladha en.travel. jangan makan banyak sangat dagingg na :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidil Adha juga Cik aya zuki :D
      Hahahahaa.. nape lambat nasihat.. dah termakan byk.. sebab makcik2 kat surau tu.. masak daging korban mmg terbaik :D

      Delete
  11. Selamat Hari Raya Aildil Adha...

    Sebelum ada commitment, masa yg baik utk travel, mencari pengalaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik Nohas.. Selamat Hari Raya Aidil Adha juga :D

      Betul tu.. sbelum ada terikat dengan mana2.. baik travel dan mencari pengalaman.. terima kasih kerana memahami :D

      Delete
  12. Selamat hari raya

    Best kan dapat travel and tengok negara orang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidil Adha juga MystoryPic..

      Alhamdulillah seronok travel nie.. mengembara membuka banyak fikiran kita :D

      Delete
  13. selamat hari raya bro! hati2 bila travel tuh. 20 hari berkelana... perghhh! syiokkk tuh! have fun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidil Adha Bro Henry Fox.. insyallah akan hati2 bila travel like always hehehee.. :D 20 hari kat borneo takde benda la nak compare dgn 10 Aussie hehehe.. :D

      Delete
  14. Selamat hari raya aidiladha buat kamu afif..
    Best baca your travelution.. byk pengalaman kt tmpt org..buat me semangat nk travel je..suka sgt bc org lain nye travel..godek2 pengalaman orang lain sb lain2 org pasti tak sama journey dia even pg tempat yg sama kan... mmg byk make fren ms jalan kan...apatah lagi solo traveler.. me ni pulak, mcm2 hlgn nk travel sekali pun..ada je rintangan (chewah).. one more thing, perempuan, me tak cukup keyakinan lagi utk travel jauh2 solo.. mat saleh byk la..hehe

    Note: me tak penah lagi celebrate aidilahda seumur hidup, even smlm pun tak.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. BTW, wish the best for you 20 days at Borneo... next week pg shoot photo byk2.. flight tiket consider murah tu.. nnt aa buat lagi beli lagi

      Delete
    2. Selamat Hari Raya Aidil Adha.. buat kamu juga Bee..
      Well different people have different way to enjoy their moment.. some people choose to go in easy way.. but still some people like to do in hard way hahahaaa...
      yep suka baca pengalaman orang lain.. boleh feel that experience ;D
      Oh mat saleh byk yer.. lower kan sket la untuk tgk pemuda melayu uiskkk.. :P
      Yepp.. dah ready kan camera la hope tak de masalah nanti.. boleh shoot picture bagai hahahha :D

      Delete
    3. Kannn..boleh rasa pengalaman org lain bila baca apa yg dorg tulis..klu tak dpt pergi pun at least boleh tau ape yg ada kt sana kira jadiklah tu. haha. pengalaman kdg2 boleh dpt dari buku@tulisan, cuma lagi best bila dpt menikmati nya sendiri di mata sendiri.. teringin sgt nk ke miri tp next year baru nk pegi..bila dh keje agak terhad sedikit utk jalan lama2..

      Pemuda melayu ari2 dh tgk kt tmpt keje..80% all men keje my place..almaklumlah kilang... haha.

      jgn lupe extra memori kad.. :-)

      Delete
    4. tu la.. first baca pengalaman orang then cuba sendiri.. baru feeling kan?? :D
      pengalaman boleh dapat dgn cara berbeza bagi setiap org.. oh next year nak ke Miri ( bape hari bulan?? boleh ikut ) hahahahaa.. betul tu..dah ada komitmen susah nk travel..

      oh mungkin kene tgk lelaki luar dari tempat kerja kot hahahahaa :D
      memory card insyallah tak lupa.. :D

      Delete
    5. Me ni rs dah tua untuk start travel.. Umur dh 27 baru nk start.haha.Tp Insyaallah, akan cuba completekan tmpt2 yg me nak pg nnt..

      now bkn ms utk cari laki, ni ms utk cari hidup sendiri lololololo.. :P

      Delete
    6. Tahukan rekod dunia.. 5 tahun jer budak dari UK amik masa untuk jelajah 196 negara.. yep seluruh dunia.. di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. hahaha semangat nie..
      Insyallah apa yg mampu buat lah.. :D

      Delete
  15. Selamat hari raya Qurban...nak cari calon isteri dari negeri lain katanya...manalah tahu..ke Borneo 20 hari tu ada jumpa awek2 sana....awek Sabah pun cun..jauh sikit nak balik g nanti..tak perlu melepak KL dan Sgor je bila cuti raya heeeeeeee

    Ye ye..harga tiket tu mmg murah...itulah untung kalau belum kerja..nak travel berminggu2 pun tak pe..tak ada BOS nak larang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Qurban Kak JM.. alaa..orang nak feel balik kampung tu drive jauh2.. kalau area Borneo tu kene naik flight pulak hahahha :P lain pulak feel dia hahahaa...
      Oh murah ek harga ticket tu.. hehehee.. well guna kan masa sebaik2 nyer sblm kerja :D

      Delete
  16. selmt hari raya qurban.. hihi.. sorry mcm lmbt wish pulak kan... alala comei la anak buah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Qurban juga untuk Deqla..tak pe orang melayu raya sebulan hehehee :P yep anak buah comey bile diorang tak buat hal :P

      Delete
  17. selamat hari raya. bestnye dapat kawan omputih ni. speaking mesti excellent ni. hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya aidil adha juga kak nurul harnani.. :D
      alhamdulillah dapat berkawan dari pelbagai bangsa.. speaking??? hehehee.. lama duduk luar kene la :D

      Delete
  18. Replies
    1. Selamat Hari Raya juga Cumilebay.com :D

      Delete
  19. dasat la shimatado tu. Dah konker 87 negara. Perghh... Akak doakan awk selamat travel ke borneo nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks doakan saya :D .. nanti balik akan kongsi kan cerita ..
      That Japaneses guys have been to all continent in the world.. mmg respect..

      Delete
  20. dah agak dah
    style TTB nih mesti ada ramai kawan backpack seluruh donia
    hehe
    akak yakin
    yang akak bole dapat banyak lagi poskad dari TTB
    hahaah
    bukan! bukan!!
    akak yakin yang TTB boleh buat lagi banyak travel 'langgar sempadan'
    teruskan usaha anda

    dan
    SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

    (tiada bahan roti jala telah digunapakai sepanjang perayaan raya tahun nih)


    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan bia ramai tapi teman hidup serumah biar seorang... tak gitu hahhaha :P
      Poskad?? hahahaa.. itu bukan tersasul itu mmg kenyataan kak anash hehehee..
      yep langgar sempadan mmg hobi no satu tu dlm travel heheheee..
      Selamat Hari Raya juga kak anash.. tak pe nnti akak guna balik bahan roti jala bila saya nak mai nanti :D

      Delete
  21. dulu en. hb nak wat backpacker ke singapore 1 day
    tp mmg semput sbb bw anak lagi
    weols just dpt pergi marina bay
    igt nak pi tgk zoo sn sbb the best in asia
    tp masa mmg xde hahaha
    sllu je en. hb ajak p berdua back packer ni
    tp el lah takut semput..jln skit semput..jln skit berpeluh kua ekeke
    untung dpt tgk tempat org..byk gilossss tempat yg uols pergi ek
    best gilosss haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stamina kene kuat jugak nak jadi backpackers nie..sbb berjalan kaki adalah paling utama lah kot.. dah anak pun susah jugak kan..
      Semput? kene kuat sket exercise nie.. hehehee.. but setiap org ada kelemahan dan kelebihan sendiri.. moga berjaya suatu hari nnti travel satu dunia :D

      Delete
  22. comel sgt si mayah ni :D16 October 2013 at 19:44

    Eidul adha mubarak encik :D

    Aloooo . Comelnye si raisha n si ahnaf ni . Yang ni la salu buat pak teh die haywire ehh ? X pe la . Practise makes perfect kan . Atleast x de la kejutan budaye sgt kalau dapat anak hyper kan :D

    Btw , semoga selamat pergi dan selamat pulang . Bawak balik buah salak :D hehe . Nak ikut boleh ? Ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eid Mubarak :D
      hahahaa.. puas jugak bila buat diorang nangis bila kene marah dgn pak teh hahahahaa.. :D buah salak banyak kat semenanjung la.. tak nak bawa dari sana.. baik bw bnde lain :P

      Delete
  23. seronoknya bila dpt jumpa ramai kawan baru kan..kagumnye dgn mat jepang sorang tu, byk gile tmpt die dah pegi, baru 28 tahun kot..nk jd cmtu tak mampu rasanya, so, sy wakilkan awk je la utk travel solo ke seluruh donia..haha

    salam aidiladha, wlupun dah lepas..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamat jepun tu mmg dah plan dari awal masa tgh study..and berduit jugak la.. paling best parent dia yg suruh travel.. :D hah?? wakil kan saya?? 30 negara pun tak sampai.. hahahaa.. ni pun umur dah meningkat.. pape pun thanks la..

      Salam Aidil Adha juga .. ada lagi tak abis lagi ler.. :D

      Delete
  24. Selamat Hari Raya Korban Afif
    Amin amin amin...moga dapat calon isteri orang jauh jauh...cepat angkat tangan amin :)

    selamat berkembara selama 20 hari kat tempat orang...pastu jangan lupa balik tanah semenanjung! cari duit pastu travel lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Korban Mrs Smile :D
      dah angkat doa ni hahahhaa.. aminnnnnnnnnn...
      ish tak kan la lupa nak balik semenanjung kot.. but mungkin juga hahahahaa.. :P

      Delete
  25. Puas jenjalan macam ini. Kalau ada pasangan lagi seronok tau... tak nak cari calon ke?
    Selamat Hari Raya Aidiladha juga dari kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada pasangan??? hehehee.. aminnn .. bukan tak nak.. tapi xde yg nak hahahhaa..
      Selamat Hari Raya Aidiladha Kak Zakie :D

      Delete
  26. Salam Eidul Adha TT......
    Bila nak kawennya ni TT kalau asyik nak round the world je...nanti dapat anak lambat rugi dik .....hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya EidulAdha Kak Hainom OKje..
      bile..insyallah nanti nak kawen akan jemput rakan blogger juga :D
      hehehee.. rugi kan anak lambat kuar tgk dunia :P

      Delete
  27. suka baca pengalaman orang... tapi kalau nak lakukannya sendiri, lama gak kena fikir ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yakin pada diri.. biar diri ke depan tanpa di sedari.. dan berdoa lah :D
      thanks for coming here :D

      Delete
  28. Salam aidil adha... fuyoooo lama tu jenjalan carik pasal... semuga semuanya selamat ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidil Adha :D
      Tu la pasal suka cari pasal kan hahahahaaa ... aminnn moga selamat :D

      Delete
  29. weeee... best nya jadi traveler.. kita ni dok main kot malaysia ni p[on xlepas lagii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa.. dlm malaysia pun banyak tempat menarik untuk di lawati :D

      Delete
  30. salam aidiladha...bestnye backpacker...singgah Miri jgn lupa makan mee kolok....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AidilAdha juga Cik Anne.. :D
      Backpackers memng best... oh ada mee kolok ek kat miri.. should try that :D

      Delete
  31. Wahhh...best giler jalan2...saya masih belom berkesampaian lagi nak jalan2 mcm tu..
    maybe someday....insyallah...
    tp mmg best la travel2 ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau ada trip group travel boleh la join :D
      insyallah one day soon... u will..mmg best..

      Delete
  32. Best nya jadi traveler... Ida ni Malaysia pun tak habis round lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam Malaysia pun boleh jadi traveller :D

      Delete
  33. Best gler...mst byk pengalaman sebagai traveller kan. Bila agknya dpt jd mcm TT :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman sesuatu yang yg tak boleh di jual beli.. boleh jer sekarang pun boleh nak jadi traveller hehehe.. :D

      Delete
  34. camner yek nak kumpul duit jadi backpacker traveller yek.. minat gak nak buat travel solo.. tapi tu lah.. masalah paling besar.. duit tu.. takpela nanti dah jadi nenek boleh kot travel ngan atok hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah la.. ikat perut,, tgh travel pun tido tempat ala kadar.. makan pun roti ngan biskut jer memanjang hehehee.. paling mahal dalam travel adalah pengangkutan.. lain2 try to survive jer la :D

      Delete
  35. your anak buah is super duper cute ..bet boleh lawan pakcik dia ... bila travel sebenarnya kita ada masa untuk diri sendiri sbb kita perlu fikir mcm mana nk sampai satu tempat tu dengan selamat dan diri kita selamat dengan tindakan kita. by the way nak tolong jawabkan untuk yang tanya mcm mana kumpul duit . sorry ini my two cents harap afif tak kisah saya bebel dekat blog dia , ada banyak cara, time study saya dan adik, tak shopping langsung time dpt loan and duit parents, duit loan selain untuk hal akademik, tolak tepi utk travel, pinjam kredit kad parents untuk book ticket je (tp bayar balik) and buat bussiness student mcm jual kerepek. since saya ni cerewet gak tentang accomodation sehabis baik survey tempat bagus, stretegik, tandas bagus dan tak perlu pengangkutan banyak untuk jimat wang. bila dah kerja maotivasi pegi keje selain ibadah ialah travel, langkah lagi panjang keselasaan lagi utamakan ... letak impian dan plan tahun ini berapa negara dan perancangan ...mana mana tempat perancangan plus zaman internet ni mudah , segala blog travel dah jadi kitab rujukan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super duper cute kan.. sebab tu selalu bg diorang nangis hahahah :P
      oh thanks sebab membantu share teknik anda saving duit untuk travel nie.. moga yg lain dpt amik iktibar :D

      Delete
    2. jahat punya pakcik...mesti diaorang kata sebulan pakcik aku takde lepas dah ahzab :-p

      Delete
    3. hahahaaa... kene salah seorang pakcik garang.. baru boleh control sket hahahaa.. :D

      Delete
  36. Selamat hari raya aidiladha. Best jgk jd backpackers mcm awk..dpt jmpe dn kenal ramai org :)

    ReplyDelete
  37. Selamat hari raya aidiladha. Best jgk jd backpackers mcm awk..dpt jmpe dn kenal ramai org :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidil Adha juga Cik Zainatul Abu Bakar..
      yep seronok jadi backpackers nie.. mmg itu kelebihan nyer :D

      Delete
  38. seronok travel sementara belum kawen ni,klu dh ada anak bini nti tersekat la sikit kebebasan..tp klu gamble je bawak anak bini best gak kan..melalut aku.hehe..

    btw selamat hari raya,belum terlambat wish rasanya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul - betul sebelum kawen.. kalau bini pun backpackers tak de masalah yer dok :P
      Nak gamble tu tgk jugak la siapa pasangan tu nanti.. tak leh nak gamble jer..

      Selamat Hari Raya juga.. tak pe Orang Melayu raya sebulan :D

      Delete
  39. Rasanya saya payah sikit nak jadi backpacker...outstation 2 hari pun pakai luggage...so nak kena belajar travel light dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah blog walking di blog traveller wanita.. maybe boleh dapat some idea nak travel light ni.. :D

      http://anash-coconutz.blogspot.com/,http://jarimanistravel.blogspot.com/, http://syahidahadnan.blogspot.com/,http://jea-mohamad.blogspot.com/, http://misznina17.blogspot.com/, http://wanderlustdj.blogspot.com/

      Delete
    2. Tiba-tiba nak menyelit dekat sini. Lagi satu blog travel wanita yang saya suka baca. Backpaking looks way more fun when you browse through women's blog. Heee. :)

      http://ignorantbrat.blogspot.com/

      Delete
    3. Oh terima kasih sudi berkongsi info di sini.. bagus juga sebab saya sendiri pun blm dgr lagi ignorantbrat.. baru nak buat blog walking :D

      Delete
  40. syiok akak membacanyer.. ala ada masa pergijerler.. dah besarkan...
    seronok tengok gambar2tu semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. sekarang ni tunggu waktu free jer.. :D sebab dah tak ada title student ni susah nak travel :D

      Delete
  41. travell mmg best tp tuh la klu solo2 mcm ngeri le plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel solo kene kuat minda dan ketahanan badan.. apa2 pun plan seawal dan sebaik mungkin untuk avoid masalah dalam travel :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...