Thursday, 12 September 2013

Pulau Pinang : Part 2 - Seberang Perai to GeorgeTown


Selepas perjalanan yang jauh atas highway plus.. akhir nya kami sampai di Seberang Perai.. Plan kat sini ialah makan tengah hari Nasi kandar di Restoran Kopitan Seberang Perai dan bersolat jumaat.. Restoran ni kalau tak silap aku atas cadangan Shazmin dan Suma.. dioroang kata kat sini makanan memang sedap.. 

Tapi yang tak best.. perut aku buat hal.. sebab loya dan muak giler lepas makan roti canai subuh tadi kat Restoran Kayu Ampang.. hurmm tak tahu pehal.. so aku just minum air.. tak makan pape.. lagi pun kat R&R Bukit Gantang tadi aku dah ratah sayur sepinggan untuk hilangkan loya.. perut ku masih kenyang..


Time :  12: 20 pm.. Well.. Everyone knows..
Nikmat makan di Pulau Pinang.. Makan jangan tak Makan..

Beratur dulu.. Sabar menanti giliran demi Nasi Kandar..
Encik Hadri - 
Ini lah kitorang nyer Photographer.. 
Merangkap Ketua Pasukan.. Ketua GPS.. Ketua Arah Tuju.. 

Tajuk : Semua Lupa Kawan.. 
Sebab masing-masing dah dapat makanan hahahaa.. :P

Selepas selesai makan tengah hari dan solat jumaat.. kami meneruskan perjalanan ke Jeti.. lebih kurang 20 minit perjalanan untuk ke Jeti dari Seberang Perai.. naik ferry ke Pulau Pinang.. ianya biasa jer.. but bila dah beramai satu geng macam ni naik ferry maka suasana jadi kecoh dengan suara kami..


We Here..  ( Foursquare : tiba - tiba.. )
Solat Jumaat di Masjid Daerah Seberang Perai Tengah 
Time :  13:20 pm.. 
Jejaka - jejaka  European  Malaya pilihan abad ini..
Solat tak tinggal even jauh berholiday..

Sedikit Info -  Pengakalan Sultan Abdul Halim Ferry Terminal di Butterworth.. atau lebih di kenali sebagai Butterworth Ferry Terminal.. ia pernah di kenali sebagai Mitchell Pier sempena nama The Crown Colony of The Straits Settlements : Sir Charles Mitchell yang berkhidmat pada tahun 1894 - 1899..

Time :  15:15 pm.. 
Menghampiri Mini Jambatan Pulau Pinang
Memang sama je bentuk jambatan mini ni

Selepas kemerdekaan dan reconstruction ia di beri nama baru sempena Sultan Kedah Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mua'adzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Badli Shah.. dan beliau juga adalah Yang Di Pertuan Agong Ke-5 dari 
21 September 1970 - 20 September 1975..

Terminal bersebelahan di bahagian pulau di kenali sebagai Pangkalan Raja Tun Uda Ferry Terminal di Pelabuhan Quay - George Town.. Dari Terminal Sultan Abdul Halim ke Terminal Raja Tun Uda perkhidmatan bermula dari 06:00 - 00:30.. dan dari Terminal Raja Tun Uda 05:30 - 01:00..


Suasana Ceria Kami Di Atas Ferry

Time :  15:35 pm.. 
Cuaca yang agak mendung untuk seketika..
Nama Ferry ni Pulau Angsa..
Passanger - Upper Deck.. Vehicle - Lower Deck
Dead Weight Tonnage :  100 tan.. 
Form 2 student's  - Fareez and Shazmin..
No komen..  kata cute nanti dia perasan hahaha..  :P
All gegurlzz.. 
edisi Malay Spicy Gurl hahahaa..

Wajah-wajah ceria yang di tiup angin..
  mesti diorang rasa macam dalam iklan tv :P 
15 minit perjalan cukup untuk kami mengambil  berjuta-juta  berpuluh gambar..

Laluan Untuk Naik Ferry Ke Pulau Pinang - 

Dari Lebuhraya selatan.. Ambil laluan ke Butterwort selepas Tol Juru.. Secara tak langsung  akan berada di Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth.. Bayaran Tol sebanyak RM 1.30 di Plaza Tol Perai..  

Secara tak langsung juga orang dalam kereta akan kata.. " eh.. kita atas Jambatan Pulau Pinang la".. sebenarnya itu adalah Mini Jambatan Pulau Pinang jer.. so jangan tertipu..  macam aku hehehee..

Time kat atas jambatan tu jangan leka pulak.. cari signboard " Terminal Ferry ".. Keluar di Exit 1703.. ikut arah tu.. dan akan nampak signboard Penang Port / Pelabuhan Penang Pengakalan Sultan Abdul Halim.. Sebelum masuk ferry ada bayaran di kenekan setiap kenderaan ialah RM 7.70..  Continue Part 3

49 comments:

  1. amboihh ratah sayur sepinggan? diet ke bro? ade 1 gambar tu, ko tarik baju ke bawah. ehem ehem nak cover perut? kekeke ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. diet?? tak la.. nak hilangkan loya jer la bro..
      tarik baju sebab angin terlalu kuat.. kang ternampak perut ku yg 6 pack tu hahahaa.. :P

      laju benor mengomen nyer.. :D

      Delete
  2. salam..len kali lau nk mkn nasi kandaq kne mkn nasi kandaq beratur kt pulau... tu the best.. n lau restoran kapitan.. yg blah pulau punyer lg sedap... kt perai tu biasa2 jaaa.. hee ~ just nk bg info.. next time boleh try .. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Memang orang dalam pulau pun kata kene pi Nasi Kandar Beratur.. tapi ini just berhenti seketika untuk lunch dan solat jumaat..

      ( aah.. memang biasa je nasi kandar kopitan ni.. ) nanti next entry akan cerita makan di Line Clear.. memang terbaik.. thanks for the info..insyallah next time akan try.. :D

      Delete
    2. nasi kandar beratur memang best!

      Delete
    3. Betul.. nasi kandar beratur tetap menjadi pilihan :D

      Delete
  3. nampak meriah dan ceria trip ni..naik ferry yg best, dari pengkalan Raja Tun Uda, free of charge..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang meriah trip kami ni.. part naik ferry tu memang best.. layan panorama.. aah naik dari pulau ke tanah besar free jer.. tapi balik kami ikut jambatan :D

      Delete
  4. Inshaallah kami akan ke Penang esok...pernah cuba tak minum dan makan di Gelas Besar Food Court,berhampiran UiTM lokasi Seberang Perai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh akan ke Pulau Pinang esok.. moga selamat pergi dan balik.. :D
      Gelas Besar Food Court?? tak pernah la.. ini pun first time mai Penang.. insyallah next time akan try ke situ.. :D

      Delete
  5. Salam, bagus le solat tak tinggal. Kira macho le bro.Tambah lagi cute macam pelajar-pelajar sekolah je...hihihi lalu di sini sambil isi tabung nuff anda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. solat penting.. mcm mne pun akan usaha jgn tinggal..
      memang jalan2 mcm ni teringat time kat sekolah dulu.. berborak pun ungkit cerita sekolah rendah dulu.. :D

      oh terima kasih menyumbang hehehee.. :D

      Delete
  6. macam mana you guys capture the pic dari depan ? ada seorang yang memanjat tepi penghadang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada sapa panjat.. kan boleh jalan sampai buju depan tu.. mungkin lain ferry tak ada kot.. cuba lah naik ferry pulau angsa..

      Delete
  7. Wah pi penen naik ferry naaaaaa. Teringat satu lagu yg selalu dinyanyikan oleh Henry Fox: "pakat mai sinneyyyyy Pulau Pinang satu destinasi"

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la kene rasai nyer.. ferry ni suka2 jer..
      waa.. tak tahu pulak Henry Fox suka menyanyi.. hahahaha.. :D

      Delete
  8. Ratah sayur leh hilang loya eh..kalau akak...belasah buah yg masam2..idak pun jeruk

    Wah baru perasan..rupanya ada t-shirt yg di tempah la..semua sama...pompuan merah lelaki biru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. makan sayur saje boleh hilang loya.. saya la.. orang lain tak tahu la .. :D
      Time tu xde jeruk.. asam tak suka makan..
      T-shirt tu tak tempah.. beli kat Outlet Johor Baru.. :D

      Delete
  9. wahhh lama gilerr taknaik feri pi penang...teringt zaman awal2 degree pi penang lawat mmber kat usm...kami naik ferii....hehehe best2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. dulu last naik ferry pun kat mesir.. ( last 3 month )..
      Naik sekali sekala best la kot.. tapi kalau orang yg tiap2 hari ulang alik boring kot hahahaha.. :D

      Delete
  10. best naik feri atau jambatan ke pulau penang ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. naik jambatan biasa aja.. sebab bukan boleh turun untuk bergambar.. at least atas ferry boleh bergambar so on..

      boleh je pi ikut jambatan.. balik naik ferry.. lagi pun naik ferry dari pulau free.. :D dah pernah sampai di Pulau Pinang ker?

      Delete
  11. Edisi dalam dalam negara dah yeh TT hehe...
    Siap ada Tshirt ni.... biar senang nak carilah ni kalau hilang...Tak pernah lagi meneroka P Pinang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Edisi luar negara di henti kan untuk seketika..
      kata nk pi penang kena lah boria sket hahaha.. ikut arus keadaan..
      kami kan kanak2 ribena.. senang cari kalau hilang hahaha.. :D
      yep ni first time kot smpai Pulau Pinang..

      Delete
    2. hahahaaa.. semsti nyer :D
      bru lah riang dan ceria.. :D

      Delete
  12. tuler akak tengok t-shirt samajer...
    tu dia detail semuanya..
    memang kalau jalan ramai2ni happy dia lain sikit...
    benda simplepun jadi lain macam kan..
    ooo tak sabar nak tunggu cerita di sana...
    ehhhhh baru teringat akak dah lama tak ke sana..
    dulu zaman studenttu memang selalu bebeno ke situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama baru serupa tak gitu kak Cho Zila.. t-shirt tu idea salah seorang dari geng trip ni.. dah nak konvoi ramai2.. so alang biar ceria semua..

      ok sabar2.. tunggu next edition hahhaa.. dulu studnet selalu ke sana? Belajar USM ker dulu.. pape pun Penang memang cantik..

      Delete
  13. dtg balas kunjungan kat sini.. wow banyak tempat yer yang dah di lawati... bes nya dpat travel around the world.. insyaAllah kalo ada kelapangan nak belek satu per satu catatan yang ada kat sini ^_6

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh thanks for coming here.. singgah di sana sebab ternampak kamu pun dpt souvenir dari Kak JM..

      Masih ada lagi trip ke beberapa negara yg belum di tulis.. harap dapat habis kan sebelum hujung tahun ni :D

      Thanks a lot Cik Lieya Von Jay (nama cmpur malay-dutch-english) :D

      Delete
  14. erk,loya dan mual? awat xbagitau,kete ktorang ada asam.. tapi masih mampu melompat,kecik punya hal.. gegirls smua cute,sure sy pun cute gk~ =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. korang tak bagitau... tak pe lah rasa mual je pun..
      lagi pun bukan nyer makan asam hahaha.. :D
      ye lah korang semua cute :P.. ( amik lerr..)

      Delete
  15. Nanti kamu harus ajak saya kesana yah Fif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bisa2 aja.. untuk kamu insyallah goiq.. nanti kita boleh rencana ia awal.. :D

      Delete
  16. (belum apa apa akak dah sengeh baca entry nih-jgn tya nape)
    .

    gambo last tuh..akak siap kira sekali dgn budak 3 org kat belakang..
    padanlah terasa mcm ..eh? ramainya ???...hahahah

    penang-tempat pertama akak bercuti dgn John, Janggel dan MasMZ...
    memang ada imbau kenangan di sini

    (akak belum pernah naik feri-ok akak jeles kat TTB.titik.)

    ps: akak nih sume blog akak tak klik as 'follower' sbb...err...akak memang tatau nak follow camneh...

    hahahahahahahahahahahaha
    megong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sengeh??? nape..?? pasal makanan ker..???
      oh kami bekas pelajar sekolah rendah .. bukan nyer masih pelajar hahaha.. :p
      oh pernah pi ngan derang.. saya masa tu tak lahir lagi kan.. :P hehehe.. (rasa tersisih)
      aik lama duk malaysia.. tak nah naik ferry ker? tak kan kot..

      Delete
  17. oh ingatkan diet sebab ratah sayur....loya rupanyer!
    macam biasa MS tetap tengok semua ada gambar afif nampak cam nakal2 gitu :P
    ker mata MS yer salah tengok (sambil tenyeh tenyeh mata)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep loya.. that y mkn sayur jer.. bukan diet mcm henry Fox ckp hahaha..
      Nakal ker? oh tidakk.. sebenar nyer nak tunjuk happy jer :P
      happy happy dgn kawan2.. :D

      Delete
  18. Wah....dah lawa b bendera ni ek..akak gi 14 tahun lepas hahaha...bina nak sampai lagi tak taula...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy tak pernah pi sbelum ni.. tapi baru ni pi memang lawa.. memang kalau ke Pulau Pinang akan ke Bukit Bendera lagi ..

      Amik la masa weekend set nak jalan2 Malaysia.. boleh jer :D

      Delete
  19. bestnyee selalu jalan2 makan angin T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada la selalu.. kadang2 jer bila free :D

      Delete
  20. Budak kecil bertiga dekat gambar atas feri tu pun pandang pelik. Excited melihat akak-akak dan abang-abang. Hehe.

    Oh! Muak? Loya? Mabuk sebab travel ni. Travel sickness. Kekeke. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kata " perangai macam budak sekolah rendah jer.." hahaha.. :P
      pasal kami habis meriah satu ferry tau..

      Travel Sickness sebab tak boleh duduk rumah jer.. kene travel selalu hahahaa :D

      Delete
  21. pnh nek ferry mase belaja utara tp yerla zaman belajar p sane xberduit sndiri haha harap elaun je..keke so xpuas..mmg nk repeat pergi ni..tp kn ferry tuh apsal xcm speed bot..lambat la hehe..kn best klu mcm speed boat..kejap je da smpi heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa la keseronokan masa belajar dulu lain.. masa dah abis belajar lain :D
      ini ferry angkat kenderaan sekali mmg la bukan speed bot hahahaa.. tak tahu la pulak kalau ada speed bot kat penang tu :P

      Delete
  22. comel yg brtudung hijau tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time Traveller15 July 2014 at 16:01

      terima kasih ;D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...