Tuesday, 27 August 2013

Keajaiban Air Terjun Victoria Falls - Part 2


10 November 2011.. Aku yang sekhemah dengan khalid.. berjemaah waktu subuh.. lepas mandi, sarapan kami terus kemas barang.. sebab nak kene check out pukul 10.00 am.. dan ikutkan comment2 yang aku baca dari internet.. if nak tengak victoria water fall kene pergi pagi.. sebab tengah hari nanti panas.. tapi di sebab kan kami dah bayar mahal untuk khemah ni.. maka decide kita akan checkout betul2 pukul 10.00 am..

Pagi tu sempatlah nak charge hand phone, camera digital dan Mp4.. charge di restoran.. sebab pagi2 tak buka lagi.. 10.00 am kami chechout.. Dan di Victoria Falls Restcamp & lodges ni ada loker berkunci.. kalau orang yang tak ada kene mengena dengan lodge ni dia kene bayar.. but macam kami pelanggan malam tadi  free je untuk guna loker berkunci ni.. simpan semua barang just bawa barang penting ke Victoria Water Falls..

Perjalanan kaki ke Victoria Water Fall mengambil masa lebih 15 minit.. nak jimat punya pasal.. cuaca dah mula panas.. on the way tu kami singgah train station.. beli tiket malam ni pukul 7.00 pm.. setiap hari hanya ada satu train ke Bulawayo.. ada 3 option nak beli tiket.. sila rujuk entry Ghost Train in Victoria Fall..

Di hadapan pintu masuk Victoria Fall National Park
 Bersama statue Dr David Livingstone.. Orang pertama yang discover..
Pemandangan dari sudut pertama apa bila masuk dari entrance
Di separuh bahagian pertama air terjun masih penuh..
Separuh bahagian terakhir agak kering.. Sebab Summer Session..
Even hanya separuh pertama yang penuh dengan air.. tetap cantik ..

Victoria Water Falls ni telah di declared sebagai World Heritage Site.. bayaran masuk seorang berharga USD25.00 but student dapat diskaun jadi USD10.00 seorang.. student tunjuk visa je.. dan map di jual dengan harga USD1.00..

First bila dah masuk.. amik gambar dengan patung Dr. David Livingstone.. orang yang pertama discovered.. Pada tahun 1860's.. Victoria falls ni 1,708 meters wide, maka ia menjadi the largest curtain of water in the world.. It drops between 90 meter up to 107 meter into the Zambezi Gorge and an average of 550,000 cubic meters of water plummet over the edge every minute..

The spray from the falls typically rises to a height of over 400 meters (1,300 feet).. and sometimes even twice as high, and is visible from up to 50 km (30 miles) away.


Jom jelajah air terjun melebihi 100 meter
Tempat ni tempias macam hujan 

Caution..!!! Tak ada penghalang tu..
Ada pelangi di situ.. :D
Point 14 adalah view yang terakhir..
Jom pi dekat dengan "Victoria Fall"
Air terjun pertama dari arah tepi
Air terjun pertama dari arah depan 110 meter
115 meter Water Fall

Apabila kita masuk diVictoria Falls Natural Reserve ini.. Kita akan perasan beberapa perkara pelik antaranya pokok2 yang berada di sini kebanyakan pokok seperti di negara tropika.. satu sebab dek kerana tempias air terjun vistocia fall itu sendiri yang naik begitu tinggi hingga membasahi tanah di arah depan air terjun..

Aku terlihat 2 orang pemuda jepun yang datang melihat keajaiban di sini memakai baju hujan pada mula memikir kenapa?? tapi bila sampai di beberapa view check point kita akan rasa seperti hujan.. kerana tempias air yang begitu kuat..

Tapi bagi kami ketika ini tempias itu bagaikan satu rahmat.. sebab keadaan summer yang agak panas menlebihi 35 darjah celsius.. ada sesetangah pelancong lain membawa payung bagi mengelak hujan tempian ini.. kami pulak loncat keriangan hahahahaa..  :D


Ada berani meh kita loncat ke bawah hahahaa..  :P

Pemandangan bila musim air di sungai Zambezi River penuh
World Largest Water Falls @ Victoria Falls, Zimbabwe.. 
Credit to Uncle Google..

Banyak view air terjun ni.. maka kami jalan dari starting smpailah ke hujung.. orang tempatan menamakan air terjun ni "Mosi-oa-Tunya" bermaksud "The Smoke That Thunders and The Falls are remarkable.. "

Air sungai zambezi ni bila penuh.. time tu lah view paling cantik.. biasanya dari bulan February hingga May.. macam gambar last kat atas ni.. Aku tak bernasib baik sebab datang pada bulan November.. sebab time ni je aku tengah cuti Continue Keajaiban Air Terjun Victoria Part 3..

52 comments:

  1. owhhh aku baca tajuk victoria falls mcm dlm cite kartun "UP" tu ke. rupanya yg tu angle falls. tp yg ni pun dah cantik dah... tp aku dpt rasakan kepanasan korang time ni. hiks. takde org ke time ni? mcm korang je ade...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angle Falls kat Venezuela kalau tak silap aku la.. yang ni cantik time air sungai penuh la.. time aku datang summer,kering sket.. so air terjun dia separuh jer..

      Time ni panas pelancong tak ramai.. boleh kira ngan jari jer pun..

      Delete
    2. Angels Falls, air terjun tertinggi di dunia.. Among air terjun yg wajib pergi.. tp setakat ni siapa yg berani jejak negara tu sila angkat tgn ..boleh join sekali.. hahah

      Delete
    3. kalo nak pi ajak aku skali. ahaks! yg tu mmg angle sungguh haih.. hahaha ingat dlu air terjun tu tak wujud, tp mmg betol2 ada.

      Delete
    4. hahahaa.. saya berani.. angels falls tinggi nyer melebihi 1 kilometer.. :D jom ramai2 pi sana hahahaa :P

      Delete
    5. Salam tetiba nak terjah sini gak..ciku pun tgk kartun UP tu..igtkan angle falls tu tak wujud..cantik tu dalm citer UP tu..hihi..tapi air terjun dalam pic blog ni pun cantik gak.

      Delete
    6. actually kartun Up tu ape bende ek? ingat nak buat2 tahu.. tapi semua dah sebut.. so kene tahu jugak lah hahahah :p

      Delete
    7. raise hand up to join if ada yang nak pergi angle fall

      Delete
    8. Semesti nya saya.. sape tak nak pi tengok angel falls :D

      Delete
  2. jab..akak konfius
    smlm baca entry sweeden salmon bagai
    tup tup entry nih???

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak lupa makan ubat ni kot.. itu kan entry lama.. hahaha.. :D
      tak de la.. ni tengah mengemas kini entry2 lama.. yang bapak tak best.. so tgh buat construction sket..

      Delete
    2. entry tak best katanya???
      weh! pegi nengok ayo terjun femes kat afrika katanya TAK BEST?

      (terasa cam nak bunuh nyamuk je ketika ini)...

      ishhhh!!!!...geram tau!!!
      tempat tu cantik bangat!!! (la? pehal masuk bahasa indon nih?)


      Delete
    3. bukan tempat tu tak best la kak anash.. tapi tulisan tak cantik.. padat, boring dan tak menjiwai.. so kene buat construction sket.. nak bagi molek.. dok gitu? :D

      Delete
    4. oooo
      baru paham
      ada sedikit 'make-over' di blog ini
      akak like
      (mana nak tekan button like sini?)

      tak menjiwai?
      eceh ayattt...
      hahahah

      Delete
    5. ye gitu dong.. ada make over sedikit..
      button like ada tu.. hahaha.. :P

      hahaaa.. ayat kadang2 kene power la sket :p

      Delete
  3. cun..teringin nakpi sini gak...tp bila tah la nak smpai...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe Kak DJ.. setiap vision tu akan di susuli dgn mission..

      Delete
  4. menariknyaaa, bila tah ye nak sampai sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. africa tempat yg menarik sebab still natural :D

      Delete
  5. Wah sambungan entry taun 2012!
    Tetibe.

    Eh cantiknya ayor terejun tu, entah bile la bleh sampei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalam kabut sket.. sebab dah travel dulu baru nak buat blog.. so up and down sket hahaha..

      nanti kita buat plan datang sana.. :D

      Delete
  6. subhanallah marvellous ...ampun gayat ...tapi chantek

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah marvelous.. avenges hahaha.. kalau gayat tengok dari jauh jer la .. :D

      Delete
    2. tapi kalau dh sampai tak pergi rasa rugi ..confirm tak pandang bawah

      Delete
    3. kalau takut jugak.. ikat lah tali dengan kengkawan.. kot2 tergelincir.. boleh kawa2 sambut hahahah.. :D

      Pape pun.. " jangan pandang bawah "..

      Delete
  7. Replies
    1. aah santik sgt ..
      pakcik pun tak sempat nak jenguk :D

      Delete
  8. Haha ...memg xdapatla bila dah balik sini.. cantikla.. siap ada rainbow ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rainbow tu diorang kata sentiasa ada setiap hari..
      Memang hari tu check memang ada.. :D

      Delete
  9. 2011? Gambar masa muda lah ni..

    Seius santteeeknya air terjun (sambil youtube TLC's Waterfall)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entry ni dah tulis dulu.. masa akhir tahun lepas..tapi tulisan mcm boring sket padat dan panjang.. so tgh ubah sket dan tambah info serta gambar.. yep muda la masa ni hahahaa..

      Delete
  10. SubhanaAllah, memang cantik.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa mai sana ..
      insyallah rezeki akak di murahkan :D

      Delete
  11. best ! :)
    keep it up . blog anda semakin teratur dan senang nak bace :D
    hehe . semakin matang dan nmpak perubahan .
    indeed practise make perfect kan ;)

    cantik sangat ayor terjon tu . tapi x pe la , passport pon belum ade .
    asyik kene boo je kan . hihihi :D
    redho :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks.. hope boleh buat lebih teratur.. just try the best :D
      ada 7 air terjun tercantik dunia.. kene conquer semua.. :D

      Delete
  12. Insya Allah . May Allah ease ur plan encik .
    Aminn

    ReplyDelete
  13. Salam syeikh

    Masa ke SA dulu, ingat nak menyinggah ke Howick Falls kat Kwa Zulu Natal, tapi kerana tersilap jalan dek tertipu dgn GPS , maka tak kesampaian le hajat tu hehehe

    GPS tak boleh aci pasal kat sana pasal pernah nak ke Phezulu Land, memula jalan tar lps tu GPS bawak punya bawak ikut jalan short cut tapi jalan tanah merah dan masuk kebun, terus pusing balik dan kensel hehehe

    Tak puas hati, esok pegi lagi dan setting balik GPS , baru betul ikut jalan yang sepatutnya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      Menggunakan GPS..kebiasaan nya di South Africa cuba check road sebelum perjalanan.. dan tengok bandar2 mana yang akan di lalui.. dan bila start journey.. point ke bandar2 itu terlebih dahulu.. jgn terus ikut GPS smpai ke destinasi.. sebab satu make sure latest version map.. second even dah pakai GPS.. still have to keep asking people "how to go".. :D

      insyallah next time cuba lagi.. :D

      Delete
  14. Assalam..

    Memang jarang baca pengalaman mereka yang mengembara ke benua Africa, esp. southern and middle Africa..keep up a good work..selalu tengok documentari sahaja..

    ada ke entry mengenai orang Melayu di South Africa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..

      Just because i was a student there.. so senang jugak la nak travel in africa..if not.. tak kot hehehe...

      By the way middle / Central Africa memang tak berani masuk sebab negara2 tu semua tak stabil.. and still ada rebel and so on.. southern paling selamat.. eastern and northen je la pun orang berani masuk.. western pun kurang sket :D

      Mengenai Melayu di south africa.. insyallah akan di tulis nanti.. :D

      Delete
  15. rugiler sikit yerk kot idak lagi cunler gambarnyer...
    takper lah yang penting dah sampai situkan...
    seronok akak bacanyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. if datang waktu spring insyallah hebat gambar nyer.. :D
      yep penting satu dari 7 air terjun ajaib telah di tawan :D
      thanks :D

      Delete
  16. Subhanallah memang cantik.....
    Tapi tak rasa nk terjun ke? hehe... Tak..... OKje cakap ni bukan apa bila kita berada di tempat tinggi macam tu ....ada satu perasaan macam nak terjun tau, kalau ye tak ye ( tak waras ke apa ni ) hehe....

    ReplyDelete
  17. Subhanallah memang cantik.....
    Tapi tak rasa nk terjun ke? hehe... Tak..... OKje cakap ni bukan apa bila kita berada di tempat tinggi macam tu ....ada satu perasaan macam nak terjun tau, kalau ye tak ye ( tak waras ke apa ni ) hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sampai kat situ first word kuar dari mulut " Subahanallah "..
      sendiri terharu sebab sampai kat situ..
      perasaan itu bukan rasa saya lah ia di panggil "gayat" ker? hahahaha.. panjang benar penafsiran nyer :D .. ada la gayat tapi layan jer :D

      Delete
  18. Dah lama rupaya travel ni..hampir 2 tahun berlalu..patulah nampak muda je heee

    Wah kelu lidah..setahu kak JM Niagara Fall je..byk lagi rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat mcm mana.. travel dulu then baru nak buat blog.. so kene update in the same time kene update yang lama..

      Muda? dah tua ke aku sekarang hahahaa..

      Cuba search most beautiful water falls in the world.. mmg banyak lagi..

      Delete
  19. subhanallah cantiknya view air terjun tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila google untuk lebih banyak gambar menarik pada musim yg berbeza hehehee.. :D

      Delete
  20. bgus jugak tmpt ni.pada yg nk bunuh diri terjukn kat victoria tuh pn ok da..heheh..btw kt sane agak2 ade da ke kes org terjatuh ke org menjatuh kn dirinye ke.tgk mcm xsecure je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata afrika.. mana la nak tinggi sangat soal keselamatan .. hehehe
      tak tahu ada ke tak yg pernah jatuh bunuh diri.. terjatuh mati ada la.. bnyak kali kot..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...