Thursday, 22 August 2013

Raya Bersama Bekas Pelajar Malaysia South Africa


Assalamulaikum..
Salam Hari Raya -  Salam 16 Syawal 1434 H

Hampir 9 tahun aku berada di afika selatan.. alhamdulillah setiap tahun ada pelajar Malaysia yang grad.. even 3 hingga 6 orang jer setahun.. dan di sebabkan pelajar Malaysia di South Africa tak ramai.. maka abang2 senior yang grad masa first year aku kat sana - Tahun 2004.. kami tetap selalu berhubung.. Alhamdulillah ukhwah di antara pelajar Darul Uloom Zakariya ( DUZ ) tetap kuat..

Baru2 ni aku berkesempatan menghadiri kenduri kawen seorang sahabat yang juga lulusan dari DUZ.. Ustaz Fikri Jamil bersama pasanganya Awatif di Shah Alam.. alhamdulillah seronok sangat.. sebab dapat berjumpa ramai geng afrika selatan even yang grad masa first year aku kat sana.. 

Walimatus Urus Ustaz Fikri & Awatif..
Bersama mereka yang pernah belajar di Afrika Selatan..
Ramai dari ustaz2 ni dah kawen..
Dan ramai yang dah berisi.. Alhamdulillah rezeki murah tu :D
Aku antara yang maintain lagi kurus hahahaa.. ( kan..? kan..? )

Tak clear sebab camera lupa buka flash.. :P
Empat dari tujuh dah kawen Alhamdulillah..
Moga semua kekal ceria.. :D

Ustaz Karmini bersama anak kedua beliau..
Ustaz Muhamad Zaid hanya membilang hari menanti kelahiran anak pertama beliau..

Dari kiri Ibrahim, Amin ( membelakangkan camera), Imran, Ilyas dan Mad Zaid..
Chit Chat bersama sampai habis majlis :P

Aku bersama Ustaz Karmini dan anak comey nyer :D

Beberapa hari kemudian seorang abang senior aku Ustaz Marwan ajak aku lunch
sebab classmate dia Ustaz Mahdi dari aceh datang berkunjung ke Malaysia..
Classmate dia which mean senior aku juga la ..

Tapi yang best nyerr... nak tahu apa??

Dia bawa aku dan Ustaz Mahdi makan di  Al-Rawsha Restaurant Middle Eastern Cuisines
Aku senyum je la hahahaa.. rezeki  :D

Dari Kiri Ustaz Mahdi, aku dan Ustaz Marwan bersama isteri..
Thanks a lot for that lunch :D

 2 hari pastu dapat satu call yang menarik..
sebab orang yang call aku tu selebriti.. dia adalah Imam Muda Adan.. 
atau nama sebenarnya Mohamad Ramadhan..

Eh! selebriti ker?
ala masuk AF or mentor tak menang pun boleh jadi selebriti..
tak kan masuk imam muda tak boleh panggil selebriti kot hahaa.. 

Alhamdulillah walau dah jadi orang yang sibuk dengan banyak program tapi 
still datang beraya rumah kawan geng arika selatan macam aku ni..

Imam Muda Adan with me..
Ni antara sahabat baik aku masa di DUZ South Africa dulu.. Alhamdulillah.. berjumpa kembali selepas 3 tahun lebih tak jumpa.. Still cool kan?? hehehe.. :D

52 comments:

  1. Wah menten kurus katanya... hahah ok kite tengok lagi beberapa bulan lepas raya...kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata nyer lah.. insyallah lepas beberapa bulan mesti la lagi kurus hahahaa :P

      Delete
    2. iye le tuh?

      heheheh


      *larikkk*

      Delete
    3. Insyallah boleh jer nak jadi kurus kak anash oii... tapi kalau kak anash buat roti jala selalu .. susah la nak kurus hahahahaa.. :D

      Delete
    4. hai????
      roti jala jugak disebut????

      *sambung larik*

      tu..ada gak kwn selebriti tuh???? imam muda....hehe

      (jgn salahkan akak jika anda gemuk...akak Tak De kena mengena dengan roti jala)..

      kiki

      Delete
    5. kak anash.. bila nyer open house :P
      roti jala kan macam mana pun tetap roti jala hahahaaa..

      Kawan seorang tu jer.. bukan mcm kak anash sampai keliling pinggang kawan selebriti hahahah :P

      Delete
    6. (sambil check pinggang sendiri)...tak de pun kwn keliling pinggang akak?
      *sah blur..hahaha*

      tak de open house...jom kita pi open house-kan orang lain, nak?

      sekurang kurangnyer ada gak kwn selebriti...
      heheh
      (dah bertolak ke brunai ker?)

      Delete
    7. Memang xde la kat rumah akak sekarang nie..
      Cuba petik jari ramai retis yang datang hahahaa..

      Rumah open house yang lain??? orait jer.. nak sgt kihkihh :P
      Kawan selebriti? siapakah?? hahahaa..
      ( belum lagi.. jgn ckp kuat2 nanti orang dgr )

      Delete
    8. (tenung jari sendiri)..petik jari?mmm..tak pandai

      hehe

      hamboi..pantang ajak..???
      ok akak re-phase ayat tadi...
      (DAH BERTOLAK KE AMPANG JAYA?)...

      *kuat tak akak pekik???*
      (nyesal kenal akak,kan? tak semengah perangai)

      Delete
    9. Tak pe la.. dah malam tak yah la nak petik jari.. kang yang lain pulak datang ( boleh ker? hehehee.. )

      Eh! beraya sape tak nak.. dah la 3 kali raya sebelum ni di perantauan hahahaa.. :P

      Kuat jugak.. gegar abis Ampang hehehe.. nyesal?? tak la.. kan selebriti.. ( untung maa ) hahahaa..

      Delete
  2. maaf tanya, kenapa pilih afrika ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa pilih??? waa.. panjang tu..
      cuba buka link ni dulu.. then baru tambah soalan :D

      http://timetravelafif.blogspot.com/2013/02/time-traveller-life-story-part-i.html

      Delete
  3. Selera Aidilfitri, Seribu Kemaafan.

    Assalamualaikum Afif,
    Nak tanya beberapa perkara mengenai visa Afrika Selatan.
    Sedang merangka perjalanan ke Afrika Selatan lebih daripada tiga puloh (30) hari.
    Tempoh hari sudah tanya SA High Commission KL Jalan Kia Peng melalui email,
    dia kata bole datang sana minta visa sembilan puloh (90) hari.
    ada email? boleh kita berbicara lebih lanjut di situ.

    Terima Kasih,
    Hannan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selera Makan Di Pagi Syawal, Maaf di Ampun.

      Waalaikumsalam Tuan Hannan,
      Oh mengenai Visa afrika Selatan.. Yep tuan boleh apply untuk lebih 30 hari.. sebab passport Malaysia di beri 30 hari on arrival di airport tanpa sebarang bayaran..

      Jika untuk stay lebih 30 hari tuan boleh apply di kedutaan SA di menara HLA belakang KLCC.. Insyallah urusan membuat visa mudah dan tidak lah terlalu rumit..

      Anda pasti mampu melakukan nyer :D

      Email : timetravelafif@gmail.com

      Delete
  4. Alhamdulillah ukhwah masih terjalin walau ada yang dah lama grad kan Ustaz? nak kena panggil ustaz jugaklah :)
    Masa majlis kenduri kawen la nak berjumpa balik kan ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ustaz??? eh!! tak kot.. sy Pengembara Masa jer.. hehehee.. tak layak pun nak di panggil mcm tu.. :D

      Tu la.. time kenduri kawen la dapat jumpa balik.. boleh berkumpul tanpa ganggu isteri dan anak2 :P

      Delete
  5. untunglarr org ada kawan selebriti...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..
      Kawan susah payah time belajar dulu :D

      Delete
    2. nanti lepas ni awak plak masuk Imam Muda...hehehe

      Delete
    3. Hahahaa.. Imam Muda??? tak mau arr.. baik masuk amazing race or fear factor hahahahah :P boleh tak?

      Delete
    4. boleh2...fear factor la best sket nak tgk...hahahahaha~

      Delete
    5. hahahaa... masuk fear factor then baru yg lain..
      Ceh besar la pulak harapan hahahahaaa.. :P

      Delete
  6. baju ada logo hijau itu make it attention ...maaf lari topic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. mula macam nak edit dulu tapi... tak pe kot saiz picture pun bukan extra larga.. so bajet orang tak perasan hahahaa..

      tajam sungguh mata kamu hahahaha :P

      Delete
  7. OH..jumpa kawan2...ramai yang dah kawin yer..melepas lah JM...hahaha..nko jgn perasan JM..semua tu ustaz tau..ko tu saper heeee

    Afif (TT Boy)..nanti kalau turn Afif pulak jgn lupa jemput kak JM tau heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh nape Kak JM tak bagitau awal2 hahahaa.. :D
      saya memang tak layak jadi mcm diorang pun.. jadi pengambara masa je lah :P

      Oh kalau turn saya.. insyallah Kak Jm duk VIP la hahaha :P

      Delete
    2. ahahaaha..janji tau..akak dh masukkan dlm diari nie

      Delete
    3. Insyallah mesti jemput nyer..
      tapi lambat lagi kot.. :D

      Delete
  8. alhamdulillah walaupun dah lama grad tapi jalinan ukhwah masih terjalin...
    nanti kalau TT dah sampai turn untuk mendirikan masjid jangan lupa jemput orang senegeri sama yer :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ukhwah la yg paling penting kan..
      insyallah nanti jemput kalau nak bina surau hahaha :P

      Delete
  9. Bestnye raye die :') Banyak bende boleh nak cerite dalam blog . Kudos encik tt . Hehe .
    Sahabat mmg penting , yang lebih penting ukhwah tu kerana Allah . ^^

    May Allah bless .
    P/s : kenduri kawen jgn lupe ajak eh =]

    Mya's =》

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best ker? hehehee.. alhamdulillah la.. :D
      Well blog kan macam dairy jugak..

      Kenduri kawen insyallah akan ajak semua :D

      Delete
  10. untungla lunch org belanja... ada sahabat selebriti lagi .. Waah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan selalu orang belanja.. :)
      heheheee..

      Delete
  11. Ini yang orang kata jauh berjalan luas pemandangan.
    Macam-macam orang kita kenal, ukhwah kita jalinkan. Kan?
    Seronok baca kisah orang yang banyak mengembara, kenal ramai orang.

    Memang raya sakan ni! Hehe.
    Have a great weekend Encik Pengembara Masa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. jauh perjalanan luas pemandangan.. kenalan pun bertambah..
      Ukhwah kan yang paling penting :D

      Mesti la kene sakan.. bape lama dah tak balik Malaysia..
      I will .. :D tahnks

      Delete
  12. Wah..gi makan kat Al-Rawsha ye..pernah gi makan, tapi kene hati-hati le pilih menu sebab mahal..tapi kalau orang belanja,tak pe la..kite bedal je la kan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..lupe nak ucap..Selamat Hari Raya, maaf zahir batin..walaupun dah lambat,nak ucap jugak.hihi

      Delete
    2. Saya dgn sipah malu nyer.. "tak pe lah, sy ikut je abg wan pilih mana " hahahaaa.. xde la bedal yang mahal :P

      Tak pe still syawal ni kan.. :D
      selamat hari raya jugak.. maaf zahir dan batin..

      Delete
  13. syukurlah kan ikatan yang terjalin terus kekal... syiokler kan jumpa kawan2 lama.. banyakler benda nak diceritakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang syukur sgt.. ikatan masih kukuh..
      bercerita mmg tak habis pun :P

      Delete
  14. So... ustaz yang bergambar sambil pegang rabbit tu bila lagi nak kawen hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tu susah sket nak kawen.. sebab nak travel lagi kata nyer hahahaa :p

      Delete
    2. hoho rugi le lambat kawen....kurang pahala hehe

      Delete
    3. hoho rugi le lambat kawen....kurang pahala hehe

      Delete
    4. Kak Hainom Okje - kurang sket jer.. boleh buat pahala yang lain hehehee.. :P

      menghayati keindahan tanda ciptaan Allah pun ( bertafakur ) pun dapat pahala :D

      Delete
  15. Salam,nak tnya contact yg blh dihubungi utk sambung study ke sana?syukran.harap blh respon ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila email di timetravelafif@gmail.com.. insyallah saya akan beri semua maklumat di situ..

      Delete
  16. jauh nyee ke africa erhh..amik kos ape kesane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afrika jauh sket la hahahaa.. amik kos pengajian islam kat sana :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...