Monday, 19 August 2013

Konvoi Raya With My Ex-Sekolah Rendah

Trip konvoi ni aku memang rasa happy and best sangat.. sebab pi beraya rumah kengkawan sekolah rendah aku.. Sekolah kebangsaan Ampang - SKA dari tahun 1994 - 1999.. ada yang tak jumpa 3 tahun lebih sebab aku pun tak balik Malaysia 3 tahun lebih.. dan ada yang tak pernah jumpa langsung lepas habis sekolah rendah dulu huhuu..

Cadangan berkumpul di depan SKA pukul 10.00 pagi.. Hari Raya ke 4.. dan aku lah insan paling lambat sampai 10.35 pagi.. sebab terlanggar eh silap..  di langgar la lebih tepat.. aku tak ada pape.. just hp Nokia 100 touch light aku la yang melambung dan berkecai.. nasib baik aku tak kene tinggal sebab lewat.. thanks la korang..

Di hadapan rumah Shazmin Yusuff - Baju Purple..
Bergambar sebelum memulakan juadah di rumah Shazmin
Nasi Lemak.. bersama rendang daging yang amat lembut :D
Aku with Mr Farani
Aku, Fareez and Hadri
Asma, Farani, Suhana, Farhan, Hadri dan Fareez dah menunggu dengan kereta Waja dan Saga.. so first kami menuju ke rumah Shazmin di Sri Kembangan..13 tahun tak jumpa.. last jumpa masa kelas 6 Gigih SKA.. Nasi lemak dan Italio Macaroni menjadi juadah kami dipagi hari.. sedap giler.. :D Boleh le kami datang selalu hehee..

Haslina, Rahmah, Sumarni dan Adilah sampai selepas 10 minit kami sampai.. 4 orang ni memang tak jumpa 13 tahun jugak.. :P then kami ke Putrajaya rumah Adilah.. Asma tanya aku nak drive tak kereta dia.. ok gak sebab dah lama tak bawa right hand nie hehee.. selepas solat zohor kami beransur..

Beraya di rumah Adilah @ Putrajaya
Di hadapan rumah Farani @ Hulu Langat
Ada jambatan gantung :P
Aku pun nak bergambar kat jambatan gantung ni hahahaa.. :P
Fareez & Shazmin
Farani membawa kami menuju kerumah beliau :D
Mamat ni pun nyibuk nak posing gak..
Gaya YB turun padang.. nak baiki jambatan usang hahaha..
Dari Putrajaya kami ke rumah Farani a.k.a Bam.. di Hulu Langat.. rumah nie best sebab macam kawasan pendalaman.. ada sungai, jambatan gantung, ayam kampung berkeliaran.. di kelilingi hutan.. memang best :D sempat jugak bergambar beramai2 di atas jambatan gantung yang uzur nie hahahaa..

Spaghetti, Roti Jala, Sambal Sotong, Kari Ayam, Rendang antara hidangan di rumah Faraani
Hidangan roti jala yang gebu dan sambal sotong yang menarik mak farani masak memang terbaik.. selepas kenyang dan berehat kami bertolak terus ke Ampang.. bersolat asar di Masjid Al- Azim dan menuju ke rumah Farhan a.k.a Paan di Kampung Melayu Ampang.. kat rumah ni semua layan match badminton Lee Chong Wei vs Lin Dan..

Layan match Lee Chong Wei di rumah Paan @ Ampang
Lepas solat maghrib bertolak ke rumah Asma.. rumah terakhir.. tak jauh.. still dalam ampang lagi.. perut pun lapar jugak sebab dah malam kot hehehee.. hidangan cukup baik di rumah Asma.. Lagsana Daging, Ayam Smoke Blackpapper, Kari Ayam, Nasi kukus, Puding Blueberry, Chocolate Cake, Mash Potato, Karipap Ayam, Donuts etc..

Aku with Paan.. 13 tahun tak jumpa :D
Rumah Asma yang terakhir.. muka dah letih lesu hehehee.. :D
Selepas makan, berborak dan berehat.. kami beransur pulang.. jam pun dah pukul 10.00 lewat malam.. dulu semua rumah kat ampang.. boleh la nak lepak sampai lewat malam.. sekarang ramai yang dah pindah luar ampang.. malam tu shazmin dengan baik hati hantar aku balik rumah.. alhamdulillah konvoi sepanjang hari ni semua selamat.. :D

Pape pun nak bagitahu.. Sahabat tu memang penting dalam dunia nie.. hubungan silaturrahim kena di titik beratkan.. jangan bila dah susah baru nak cari kawan.. well.. friend forever.. selamat hari raya.. maaf zahir dan batin to all my ex -Ska 99''..

43 comments:

  1. bestkan jalan raya jumpa kawan2 lama...sy masa umur2 mcm awak ni, mmg tiap kalo raya sakan jalan ngn kawan sekolah...berderet2 kereta...hehehe but now, ramai dah kawin, susah sket...tp still ada geng2 single lg, br ni main redah rumah cikgu2 skola dulu...mmg best...menjerit2 cikgu marah macam kita budak2 skolah lg bila dtg tak bgtau...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la dia keseronokan nya.. dah la saya lama tak balik malaysia.. jumpa pun ada yang tak boleh nak cam hahahaa.. :P
      by the way dulu kata nyer konvoi ramai tapi tinggal ni je yg tak kawen lagi hahahaa.. :D insyallah lepas ni plan nak serang rumah cikgu2 pulak hehehe..

      Delete
  2. Mesti seronok dan meriah dapat jumpa kawan2 sekolah selepas beberapa tahun tak jumpa kan...mcm2 story nk di kongsi..terutama kalau masing2 masih bujang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak JM.. memang seronok sangat.. sy lagi la excited.. tak jumpa setengah member tu 3 tahun lebih.. selain tu 13 tahun kot.. :D
      Cerita memang bersembang sepanjang konvoi tu tak habis pun.. nak kene wat second trip nie :P

      Delete
  3. selamat hari raya maaf zahir batin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Mohon maaf zahir dan batin juga..
      Thanks datang mengomen di sini :D

      Delete
  4. haaa..tuuuu dah makan roti jala kat rumah farani tuh...
    ok la
    tak yah suruh akak buat roti jala
    hahahaha
    (legaa..)

    mcm sweet aje dgn yang baju biru tuh...
    hehehe
    (pepandai aje akak,kan?)

    iya..best kalau pi rumah kwn2 lama..memang tak menang molot nak bercerita,

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikk.. laju nye kak anash.. hehehee..
      roti jala farani tu mmg sedap.. tapi nak rasa jugak yg kak anash buat hehehe ( ngade kihkihkhihh ).. xde2 kene buat jugak..
      baju biru? mana2..? nak tahu jugak hahaha :P
      tu la.. belum pi rumah akak anash.. mesti kalah mulut bercerita kahkahakah :p

      Delete
    2. tak de!! takkk de makna akak nak buat roti jala..ok?
      akak tak pandai !(pandai makan je)

      ele..buat tanya plak baju biru yang mana satu
      tuhhh..tuh..yg dlm gambo ramai-ramai tuhh....
      (memoncongkan mulut tunjuk tuuu..)

      akak pemalu kalau luar dari alam maya ini
      iya
      tak caya tanya derang yang kenal akak...
      (lari masuk bilik sensorang pastu kunci pintu)

      Delete
    3. tak de.. nanti plan ngan janggel serbu beraya rumah akak lak hahahaa.. :P make sure roti jala ada sepinggan besar hahahaa..
      ( ada kesah.. xdpt tak mau balik hehehehe... )

      Ramai kot yang baju biru kak anash oii.. 3 orang + lelaki seorang kihkihkih...

      Yela tu.. percaya sgt sifat pemalu ( janggel, boleh caya ker?? ):P

      Delete
    4. haip..nak serbu rumah akak padahal alamat rumah akak pun tak de?
      ehhehehe...

      tak de roti jala..TAK DEEEE

      ala..yg baju warna biru terang tuuuuu.....comel...

      jangan tanya janggel...dia akan kata akak kuat cakap...
      padahal akak la paling pendiam di kalangan mereka mereka...
      percayaaaa laaa...

      (sambung lari ...masuk dapur plak..)

      Delete
    5. Eh!! memang la tak tahu tapi janggel tahu :P ( kantoi )
      tak ada? tak pe ada kan ajer roti jala di rumah nanti :P

      Baju biru terang?tudung warna ape? :D excited jugak nak tahu hahahahaa...

      oh akak paling pendiam?? amat di percaya sgt.. ( demi roti jala, kene buat2 percaya hahahaha.. :P)

      Delete
  5. Ni mengelat namanya TT hehe....sebab rumah tuan blog, tuan blog tak mengajak beraya hehe...
    Apa pun memang seronok beraya dan berjumpa kawan apatah lagi sekolah rendah.... Sekolah menengah bila lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Hainom.. bukan mengelat la.. ini plan last minute.. tak sempat nak prepare rumah untuk tetamu hohohoo.. insyallah seminggu dua lagi la..

      Sekolah menengah tak de kot.. sebab lepas sekolah rendah masuk maahad tahfiz.. :D

      Delete
    2. Kawan kawan maahad tahfizlah pulak...hehe....
      TT ni hafizlah yeh.....untung ibu mengandung!

      Delete
    3. kawan2 mahad tahfiz belum berkesempatan jumpa.. sebab semua duduk negeri lain2 ..
      Nanti tour malaysia baru boleh jumpa semua :D
      Hafiz? hurmmm.. boleh la hahahahaa.. :P

      Delete
  6. Hari Raya yang ceria. senang melihatnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga kita sama2 ceria di hari raya.. tak gitu tuan goiq ? :)

      Delete
  7. sangat best ...raya sepuas puasnya sbb bila kawan kawan banyak dah komitmen dan jauh dari malaysia mmg terasa sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah dia.. memang terasa sangat.. bila jumpa kawan2.. apatah lagi bertahun tak jumpa.. Beraya biar sakan.. :D

      Delete
  8. Waaaaa meriahnye raye pak maon :')
    Me is jeles . X dpt nak g mane2 sbb jadi tuan rumah je . Tssskkk

    May Allah grant His rahmah n barakah . Semoga cepat kawen . Ehh * tbe2 . I mean semoga persahabatan anda kekal fiddunya wal aakhirah .

    Amin . * wink wink

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meriah only for this konvoi day je kot.. hari lain lesu jer hahahaa :P
      sape suruh tak pi mana2 hahahahaa... ( xdpt den nak nolong )
      Aminn thanks for your doa.. :D

      Delete
  9. Oh. 94 - 99. Kira kita sebayalah ya. Tapi bila belek-belek semuanya nampak muda-muda lagi kecuali Encik Pengembara Masa. Hehe.

    Kenangan yang ini, akan jadi memori untuk suatu hari nanti pula. Memori yang indah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. sebaya la kot kalau dah sama year.. semua muda? xde la semua edit je tu hehehhee.. :P
      Well it will be always keep in my mind :D

      Delete
  10. syioknyer yang rumah der jambatan gantungtu.. dia tak nak ajak gi rumah diker!!! ha.. ha.. ha...
    memang meriahler ramai2 berkonvoi... nanti dah beranak pinak payah nak buat cam gitu lagi.. kenangan terindah nantini..
    selamat hari raya untuk si kaki travel.. lepas raya nak kemana pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah yang kat jambatan gantung tu mmg best :D
      rumah sy next konvoi la Kak Cho Zila.. itu pun dah penuh smpai malam..
      tak pe dah beranak pinak pun angkut je bawa konvoi hahahaa.. :P
      selamat hari raya juga.. insyallah lepas ni travel area asia pulak :D

      Delete
  11. Bestnyer dapat berkumpul dengan kawan2 macam ni dan beraya bersama :)

    MJ dlu masa bujang je macam ni, bila masing2 da kawen dah tak ada berkumpul macam ni..huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa ni je la pun dapat kumpul dan beraya bersama :D
      nanti dah kawen beranak pinak susah.. mungkin boleh attend kenduri etc but konvoi mcm ni xde la kot

      Delete
    2. Itula, komitmen membataskan, masa raya baru2 ni ada member ajak macam ni la, tp tulah bukan senang sebenarnya..
      So nikmati masa bujang sekarang ye ;D

      Delete
    3. Komitmen membataskan? huhuhuu.. seram nyer dengar :P
      Insyallah selagi bujang dan nyawa masih di badan.. benda baik macam ni selalu akan di cuba :D

      Delete
  12. wow bestnye... dari pagi sampai la ke malam keja makan je... no wonder la dah naik badan skrang hehe.. tp the best moment in life is bila dapat jumpa kawan2 sekolah. Rasa teruja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best.. kalau boleh sampai esok tu terus hahahha :P
      uikkss.. badan naik sebelum tu lagi la ...kawan masa kecik lah yg terbaik sebab banyak memory indah.. :D

      Delete
    2. Waah... Rumah yg ada titi gantung tu rare...! Bestkan jumpa kawan2 skolh rendah...masing2 da besa...kalau dulu masa skolh semua comot2, skrg semua dah lain.... sampai ada yg xblh cam.. haha...kenangan yg indah :D

      Delete
    3. tu la.. ingatkan nak jumpa rumah mcm ni kene pi jauh.. rupa nya kat hulu langat jer pun ada.. :D

      Delete
    4. Hulu langat memang best...:)

      Delete
  13. Assalamualaikum..

    Kn btoi braya sakan org tue.. hee, btw mse sy p umh mr kezen, roti jala tue bru siap masak..ngeh3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      tak la sakan mana pun.. roti jala baru siap.. oh sedap nyer.. mesti lembut kan :D

      Delete
    2. mana sy tau lembut ke x pasai sy xmkn pn.. bkn ke awk yg mkn?? ish3.. ^^,

      Delete
    3. sape tanya lembut ke tak.. ape la :p

      Delete
  14. Makan2 mulu hehehe, jadi inggin nyobain nasi lemak nya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi lemak nya sedapp bangat pak nya..
      ikut kan mau selalu nyobain nya :P

      Delete
  15. ni mmg best klu berkumpul..mcm2 story lame blh kua hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe.. happy dan ceria jer dah la hari raya kan :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...