Monday, 18 May 2015

Ceria Sehari di "The Lost World of Tambun" - Perak

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia untuk semua..

Alhamdulillah dapat update jugak aku pada pagi isnin ni.. Just nak update sket, weekend baru ni aku berkesempatan untuk menziarahi saudara di Ipoh, Perak.. Perjalanan ke Ipoh dari KL mengambil masa hampir 3 jam kerana kesesakan dari KL menuju ke Sungai Buloh..

Aku bersama isteri dan anak saudara ku (Bang Chik) berumur 20 tahun yang menuntut di KPTM.. By the way rumah sedara aku ni ialah parent kepada Bang Chik ni.. Nenek kepada Bang Chik ni (Kami panggil Wa) dengan Mak aku adalah sepupu.. so pangkat aku adalah selevel dengan parent Bang Chik ni.. panjang lak intro ni hahahahaa.. :P


We here guys... Let's Rock and Roll hahahaha.. :P
Terlebih excited di pintu masuk Lost World of Tambun.. 

Plan ke Lost World of Tambun ni adalah idea isteri aku.. Well nama pun suami kan kene lah ikut jer nak bagi isteri senyum selalu yer dak? hahahaa.. Hari Sabtu 16/05/2015 kami berempat.. Kali ni adik Bang Chik - Bang Teh pun ikut sama nak jelajah Lost World of Tambun.. 



Bayaran Masuk

 - Adult RM56.00
 - Children RM49.00
 - Kanak-Kanak di bawah ketinggian 90 cm adalah percuma.
 - Lost World Hot Spring & Spa RM 24.00

Waktu Beroperasi

Isnin - Jumaat 11.00 am - 06.00 pm
Sabtu - Ahad 10.00 am - 06.00 pm
School and Public Holidays 10.00 am - 06.00 pm
(CLOSED every Tuesday except School and Public Holidays)

Lost World Hot Spring and Spa (Opened Daily) 06.00 pm - 11.00 pm
Crystal Spa 03.00 pm - 11.00 pm
(Except on Tuesday 06.00 pm - 11.00 pm)

Lost World of Tambun Direction

Take The North - South Expressway and head for Ipoh, Perak.Take the exit The Lost World of Tambun and follow signboard  for 5 minutes to Lost World of Tambun. Lost World of Tambun is located on the right just after passing Giant Hypermarket.


This area i like the most.. Lost World Ipoh Street :D
Keadaan Ipoh pada satu masa duhulu.. Tempat makan pun boleh rendam kaki..
Jom menuju ke pantai buatan yang berombak ni :D
Tempat utama ialah main air wiihooooo..!!!! Tempat Bola Tampar pun ada..

Masa nak beli tiket di kaunter.. Akak kaunter tu kata ada buat Kad Members Club tak? kalau encik ada buat akan ada potongon diskaun sebanyak 15% dari harga asal.. Rupa2 nya pada hari kami datang ni memang ada beberpa staf yang sedang mempromosikan Kad Members Club secara percuma dan keahlian adalah seumur hidup tanpa bayaran.. :D

Isi borang.. Dapat kad.. Beli tiket.. Dan kami pun masuk.. Oh lupa nak inform kat sini ada security check di pintu masuk yer.. Antaranya makanan dan minuman dari luar tak dibenarkan masuk.. Barangan membahaya pisau, pistol dan seumpanya.. Alhamdulillah kami tidak mempunyai apa-apa masalah.. Datang nak main air bawa tuala sudah la kan hahahaa.. :P


Hot Spring and Spa.. Bila siang tak ramai orang sebab air panas..
Tapi Kalau malam sini lah tempat orang cari..
Reflexology.. Mengurut kaki katanya.. Kalau tahan panas air 40 degree  sila la berjalan2 di sini..
Salah satu dari dua gelongsor air.. Kecut perut hahahaa :D
Yang ni pun awesome.. Jom main hahahahaa :D
Orang perempuan kalau tak menjerit memang tak sah kan hahahaa :D

The Lost World of Tambun ni aku suka sebab tempat ni bukanlah semata2 tempat untuk bermain air di Lost Wolrd Water Park dan Porcupine Trail.. Ada banyak tempat lain untuk kita jelajahi antaranya Lost World Swan Lake kita boleh bagi ikan makan, berkayak dan menganyuh bot berbetuk swan..

Lost World Tin Valley kita dapat melihat keadaan Tambun pada masa dahulu.. Lost World Petting Zoo dan Lost World Animal Care Centre mini zoo yang agak unik sesuai untuk seisi keluarga bersantai dan Lost World Tiger Valley ada aksi haiwan yang jinak menghiburkan hati..


Pemandangan yang indah di Lost World Swan Lake :D
Lost World Swan Lake
Lupe's Adventure.. Perak's 1st Roller Coaster Ride..
Lost World Amusement Park

Lost World Amusement Park yang terletak disebelah kanan dari entrance mempunya lebih dari 4 permainan dan boleh menaiki kereta api untuk menjelajahi hampir semua tempat di sini.. Di sini juga terletak sebuah rumah hantu "Hunted Chambers" dan ini adalah satu2nya tempat yang kita perlu bayar kalau nak masuk.. Tapi kira okay la rumah hantu berbaloi dengan RM10.00 perperson yang kita bayar.. Kat sini Bang Chik menjerit2 melatah hahahaha :P

Di sini juga terletak Perak's 1st Roller Coaster Ride iaitu Lost World Lupe's Adventure.. Not so bad la i think ibu mengandung pun boleh naik kot hahahaa.. it's so fun for semua ketegori umur dalam ahli keluarga.. takde pun sampai kepala bawah kaki atas hahahaa.. Once you ride it dia akan buat dua pusingan.. awesome la kan :D

Antara facilities lain yang disediakan toilet, shower tempat salinan pakaian, food court tapi mahal giler!!!.. Sampai air mineral 500 ml RM 4.50.. Surau ada terletak di bahagia kiri berdekatan dengan tempat persalinan pakaian maka jangan leka bermain sampai tak solat yer..


Restoran  di sebalik gua memang menarik perhatian :D
Antara haiwan yang telah dijinakan.. Memang pandai beraksi..
Hunted Chambers, Kepura Cave, Tiger valley dan Tin Valley..

By the way.. Kat sini ada satu tempat makan yang memang awesome sebuah restoran separuh gua.. Terletak di antara Tiger Valley ke Tin Valley.. Lepak minum kopi sambil makan roti bakar pun dah okay just layan panorama yang memang awesome kat situ.. Make sure you try it..!!!

If korang nak sewa tube hijau yang besar kat Lost World ni lebih baik fikir terlebih dahulu.. sebab di sini bukan nyer semua benda nak main air.. Tempat ni besar sangat kene explore berjalan dengan kaki.. Tak kan nak usung tube tu sana sini kan.. Pendapat aku explore dulu tempat ni dah habis jelajah dah penat baru lah terjun dalam air.. pape pun Lost World of Tambun memang enjoy..!! :D

92 comments:

  1. fuuuh dah lama tak baca entry afif :p
    tahniah ye menang kategori blog travel hari tu......yang bergayut kat tali tu kucing eeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah susah nak update entry sekarang ni .. But insyallah akan terus update..
      Alhamdulillah menang hari tu.. Thanks pada yg support.. Yg gayut tu bukan kucing..binatang apa ntah dari south america.. :D

      Delete
  2. wahhhh, dh banyak improvement of attraction berbanding pergi sana last year..last year yg ipoh street tu still under construction... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. Tak tahu pulak.. Tapi mng best sebab ada banyak aktiviti dan tempat utk di lawati.. Kira saya untung la ni hahahaa :D

      Delete
  3. tak pernah sampai.. asyik lalu je dari dulu sampai sekrang.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. Saya pun macam tu.. Lalu jer.. Tetiba lak tergerak kan hati nak pi hahahaa.. :D

      Delete
  4. best tempat ni.. kalo g hotspring tu malam best.. better g berdua dgn husband.. kalo dgn anak2 depa asyik kata mama ayaq ni panas.. hahahha.. spoil mood nak berdua2.. kekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah lain kali akan cuba hot spring lak.. Tapi tak tahu la bila kan hahaha.. Ok kitorang tak bawa anak.. Hehehee

      Delete
  5. memang best.sy dah pergi aritu sanmpai dah pastu bukak bonet ..lupa bawak beg baju Mandi n tuala..hahaha..camna sorg pun boleh tak perasan.dah la hujan..mmg takda rezeki nak masuk..nti mmg nak pergi lagi..Insyaallah..jalan2 pusing dulu pastu baru berkubang...yey!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuu.. Kene la pergi lagi.. Tak rugi pun.. Memang sesuai utk semua ketegori umur.. Dan tak semestinya kene mandi jer.. Best sgt kalau repeat lagi.. :D

      Delete
  6. Sesekali jadi kanak2 riang pun soronok juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. Zaman kanak2 kan sangat gemilang dan ceria huhuhuu.. :D

      Delete
  7. Replies
    1. Nama pun kanak2 kan.. Mesti lah kene ceria selalu hehehe.. :D

      Delete
  8. Amboiii lmanya mnyepi....hehe eh pesal aku pi xjupe pun town tu?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la pasal.. Lama sket menyepi.. Tapi diri ni sebenarnya sibuk tavel sana sini heehee.. Insyallah akan update selalu lepas ni :D

      Delete
  9. Amboiii lmanya mnyepi....hehe eh pesal aku pi xjupe pun town tu?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam mana boleh tak jumpa.. Ke dah bertahun lama nya pergi tu hahaha.. Cuba pi sekali lagi.. Ada kat belah kanan dari pintu masuk.. :D

      Delete
  10. Replies
    1. Main air sape tak suka kan..
      Happy feet la jadi nyer.. :D

      Delete
  11. comel pula yang bergayut tu macam musang pun ada. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah lupa nama binatang tu.. Mmg comel bergayut kat tali.. Pandai lak tu.. :D

      Delete
  12. 2x kut weols pergi sini
    tp x jelajah semua tempat
    yg gelungsur air tu mmg awesome
    bukan perempuan lah lau x menjerit haha
    iols siap jerit..mumyyyyyyyyyy ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. Oh dua kali kan.. Mmg best kan tempat nie.. Kene lah jelajah abis semua tempt kat sini.. Mmg awesome.. Heheheee.. Lumrah wanita menjerit bila main gelongsor kuhkih.. :0

      Delete
  13. henjoy nye en afif with wife...seronok main air yee. hehe. yes we all sekeluarga pun suka tempat tu. in fact, minggu ni rasanya macam planning nak ke situ. tengok lah nnti jadi ke idak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang enjoy sangat.. Nak main air kat rumah bil mahal.. Hehehe.. Oh jangan lepas kan peluang jika nak ke sana.. Seronok tu :D

      Delete
  14. cantik nya tempat ni... boleh pergi nnti... dah lama sgt tak meronda kat sana..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuai sangat kalau utk family trip.. Macam benda perkara boleh dibuat sana.. :D

      Delete
  15. Asyik banget liburannya bang Afif. Salam sama istri.
    Sangat cantik pemandangan di situ.. terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lost World of Tambun memang sesuai utk semua golongon umur.. Tempat pun memang cantik.. :D

      Delete
  16. lama dah pi sini.. mengimbau kenangan sungguh aih... sweet nya la korang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorang mmg sweet mcm mentos kn hahahaa.. Kene dtg lagi .. Kata nya dah banyak perubahn :D

      Delete
  17. Gambar Ti n Valley ni pernah masuk dlm buku Air Asia ehehehe.
    Tgk gambar pun sebijik, baru teringat.. AA pun promote tempat ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. Tak tahu pulak.. Kita kan jarang naik airasia hahahaa.. :P
      So bila lagi nak ke sini Kak Dekdaa..

      Delete
  18. ehem...
    haa..jaga-jaga akak datang untuk komen
    .
    .
    .
    .
    kbai
    (apa punya jenis komen daaa..)
    nota kaki : akak baca tau blog nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patuh la gemurah jiwa.. Semangat membara.. Rupa2 nya kak anash datang mengomen.. Hahahaa..
      Terharu sgt blogger besar mcm kk anash dtg mengomen.. Arigator huzaimas.. :D

      Delete
    2. blogger besar?????
      ok akak cepat sensitif (sambil ukur lemak keliling pinggang sendiri)...
      cakap lagi BESAR..siap!!!
      hahahahah
      sabojelah!!!!

      Delete
    3. Blogger yg nama nyer besar hahaha... Lemak yg di masak lemak atau lemak yg di masak lemak hahahaa.. Okay since janggel kata getting bigger tu semua sentap hahahahaa.. :D

      Delete
  19. tmpt ni mmg terbaik, pernah pegi skali dlu dengan family, tp tak tau plk ade tmpt bagi ikan makan, reflexology pun ada juga?? wah mcm nk pegi lagi je nii.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata nyer setiap tahun ada ke penambah baikan dlm mempermajukan lagi tmpt ni.. Mesti kene pi lagi la kan.. Dah lama tak jejak..

      Delete
  20. knock..knock..knock....semekom...ada orang tak nih...lama x datang ziarah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Ada orang masuk la.. Hahahaa.. Itu lah kak JM kan dah jadi blogger femes gitu.. Tak pe kita faham.. :D

      Delete
    2. femes lah sgt kan...dh berapa anugerah sis JM dh dapat...tolong kira jap hihihi

      Delete
    3. Ish anugerah kak JM dah tak terkira sngat kot.. Banyak banyak huhuhuu... Biar tak ada anugerah tapi org semua sebut hebat nye Kak JM

      Delete
  21. the lost world of tambun?..kalau masuk sini harap2 lah tak LOST! hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg boleh lost la sbb tmpat dia mmg besar sgt.. Kene msuk awal pgi utk jelajah semua tempat kat sini..

      Delete
    2. lain lah org tu leh jelajah ngan isteri kesyangan...tak lama lagi datang bertiga lak kan..alhamdulillah....sis JM? tggu kucing betanduk dulu lah :-)

      Delete
    3. Ish mana ada tunggu kucing bertanduk.. Ada tu dah boleh bau.. Insyallah tak lama tu.. Hehehe kan kan.. Bertiga tu mcm mana? Kihkihkihhh..

      Delete
  22. tapi kalau sis JM masuk sini mmg HILANG INGAT terus....teruja yak mat...terutama part boleh main gelongsor air tu...fuhh..pastu naik roller coater ride tu...tapi kalau org mengandung pun boleh naik mmg x thrill lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main gelongsor tu, main la sampai puas sampai muntah pun boleh hahahaa... :D
      Kene lah try kan first roller coater ride di Perak.. :D

      Delete
    2. main gelongsor tu perlu naik berdua pastu ada org peluk di belakang baru best ahahhha

      Delete
    3. Memng pun yg berat kene duk belakang.. Yg depan kene pegang yg belakang.. Kang jatuh sia2 jer hahahaa.. :P

      Delete
    4. hehehe elok2 da smpai bawah plampung trbalik.. huurm.. tetiba ada show free untuk yg tngh bratur =D

      Delete
    5. Kalau yg terbalik tu yg malu sket tu hahaha.. Tapi mmg fun la.. Kan smpai kaum hawa semua menjerit2 hahahaa.. :D

      Delete
    6. syukur tak terbalik ritu heheh.. tpi naik pun wktu pkul 530 gitu org ramai balik daa

      Delete
    7. Oh org kalau dah ramai balik mesti sunyi seram sejuk jer hahahaa... alaa kalau tgh baaa pasangan bg terbalikan jer baru la enjoy hahahaha :P

      Delete
  23. bestnya...orang Perak pun tak gi lagi..asik lalu-lalang saja..

    tempat makan dlm gua tu yg unik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheee.. Biasa la org negeri sendiri kan pi tempat lain.. Yeap makan dlm gua kene try feeling kat china gitu zaman 60 an dulu.. :D

      Delete
  24. Dah naik harganya ya... x pnh masuk lagi..dok plan2 nak p tp x p pon lagi....mungkin thn ni..insyaallah... Yup, ipoh street tu looks very nice and interesting....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh tak tahu pun sbelum ni berapa kene byr .. Ni baru first time masuk.. Huhuu.. Mmg awesome la.. Ok make sure sampai ke sini.. Enjoy ssgt.. :D

      Delete
  25. assalamualaikum,
    cantiknya. semulajadi. tak rugi laaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Mmg betul di camour kan dgn alam semula jadi mmg best.. Mempersona.. :D

      Delete
  26. Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for comin here.. Will visit your site soon :D

      Delete
  27. last pergi taun 2009. macam dah banyak penambahan je :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh memang banyak la penambahan nya sebab dah lama sangat tu :D

      Delete
  28. hehehe CT pun bru pegi cuti 1 May ritu.. tak ada pun offer buat kad tapi ada offer souvenirs untuk May Babies hehe.. glongsor tu CT naik yg brtutup tu je yg panjang lurus tu x brani.. seram !! lama kami stay smpai malam. bru brbaloi da bayar mahal2 kan..

    alaaaa binatang2 comelnya.. geram !! lenguh kaki haih ngayuh kt swan lake tu.. tamo dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. Rezeki kami la kot tetiba jer ada offer nak bgi diskaun sampai 15% alhamdulillah la.. Yg panjang lurus tu la best hahaha.. Rasa mcm jantung tertinggal belakang jer :P

      Aah mmg lenguh sebab macam susah nak pusing kiri kanan hahaha :D

      Delete
    2. mmg xkan laaaa nak naik yg lurus tu.. tngk org naik diri sendiri yg seram.. spupu geram je sbb xnak naik =P

      Delete
    3. Hahahaa... well masingw punya story la nak naik ke tak nak kan.. itu perkara biasa bila tgk org lain naik kita naik seram huuu

      Delete
  29. Tak pernah sampai sini lagi TT....walaupun selalu gak dtg area sini, antar anak. Ingat mcm nak gi jugaklah satu hari nanti....macam best jer ek. Paling tak suka nak gi tempat gini nak salin baju. Kalau ramai lagilah leceh

    ReplyDelete
    Replies
    1. So kalau malas jumpa org ramai dtg la pada weekdays.. org mmg kurang.. try la dtg mmg sesuai utk family sebab mcm2 ada kat sini sesuai utk seisi family.. Gud Luck :D

      Delete
  30. bab mkanan dan mnuman x blh bawa masuk susah kan
    mcm sya ada baby. susah kot.
    hahaha.mahal giler rege air mineral..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe... bukan mencekik darah .. ni sampai dan mencekik tulang.. hurmm at least utk yg ada baby allowed la bawa air utk bancuh susu bagai kan.. well sape suh dtg kalau ada baby hahahah

      Delete
  31. 2x kali sini memang best.. bayangkan afif sanggup tunggu 9.45 pg sampai 6 ptg baru keluar.. memang puas mandi. hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat besar dan memang banyak aktiviti yg boleh kita buat.. bkn sahaja main air.. betul tak? 9.45 pg smpai 6 ptg pun tak cukup tau hahaha... :D

      Delete
  32. Mcmna pemakaian mandi dia? Btl ke kena pakk suar pendek @ legging?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tak ada la.. mandi pakai je seluar panjang.. tak perlu la legging pun.. tak ada pun peraturan macam tu .. :D

      Delete
  33. cukup x mase nk jelajah semua tmpt?rushing x nk g semua tmpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm kalau nak jelajah semua tempat make sure datang awal pagi la.. then u can have lot of time nk jelajah semua attraction di Lost World of Tambun :D

      Delete
  34. Terjumpa blog ni bila search Tambun, ipoh. Terus meelekat nak baca cerita pengembaraan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for coming here..
      Sila la explore blog nie yer.. harap ia menjadi bahan bacaan yg baik2 :D

      Delete
  35. Tumpang Parking
    1

    2

    3

    4

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan parking lama sgt.. mahal sekarang nie :P

      Delete
  36. kena pkai baju mandi ke? ke pakai baju biasa pon bole?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai baju biasa pun boleh if nak menutup aurat.. mereka akan kasi :D

      Delete
  37. Salam. Nk tnye. Boleh kluar masuk ke dlm sehari tu? Klu dh kluar, blh masuk balik? Klu pegi hotel dia, boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. rasa nyer macam tak boleh hurmm tapi ntah la tak tau pulak boleh cuba la.. kalau dah kata hotel dia should be ok kot :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...