Monday, 4 March 2013

Part 2: Trip March Holiday to Republic of Zambia

Sambungan dari - Part 1: Trip March Holiday to Republic of Zambia

5 April 2011 - Lepas solat subuh.. kami terus bergegas ke Lusaka Bus Station sebab nak kejar bas ke Chipata.. sebelum matahari terbit kami dah bertolak.. petang lepas asar pukul 5.00 pm lebih baru smpai.. lama betul dalam bas.. memang best hahaa..

Sampai jer Chipata Bus Station.. ada lak masalah.. Mus'ab hilang beg duit.. cari2 dalam bas tu balik.. memang dah tak jumpa la.. nak buat macam mana.. dah la jauh dari rumah huhuu.. so terpaksa la kami kongsi2 duit kasi kat Mus'ab.. alhamdulillah ia tak menjadi masalah besar untuk terus kan perjalanan..

Chipata Bus Station..  No komen.. 
Great East Mall adalah mall terbesar di Bandar Chipata..

Dari Chipata Bus Station naik teksi ke Darul Uloom Chipata.. saja nak melawat tempat belajar agama kat sini.. datang niat nak tengok2 je dan nak amik berkat.. sekali bila dah jumpa dengan Naib Pengetua Madrasah Darul Uloom Chipata, Maulana Rasyid.. dia kata dia dah tahu akan kedatangan kami dan memang tengah tunggu kami sebab Suleiman Lee kawan aku tu dah bagi tahu dengan pihak madrasah ni kami akan dtg (dulu dia belajar kat madrasah ni)..

Di puncak bukit dari kiri Hassan, Anas, Umar dan Mus'ab
Tak berapa susah untuk main kat track ni :P
Pemandangan sebelum sampai ke puncak bukit.. 
Di atas bukit..?? ntah tapi layan pemandangan..
with hassan ibnu muhamad hanif.
Tinggi berjalan maka Luas pemandangan hehehe..

Lepas solat asar kami di bawa jumpa dengan Mufti Abdur Rahim Motala.. sheikh paling besar di situ.. lepas borak2.. kami jadi mcm tetamu khas.. dapat duduk dalam rumah tetamu.. malam tu pihak madrasah bawa kami makan diner kat restoran muslim di tengah bandar.. benda yang kami tak sangka.. di sebabkan perut yang lapar dan kempunan makanan yang sedap.. faham2 la bila orang belanje makan hehehe..

Depan pintu masuk Darul Uloom Chipata
Kesokan pagi selepas solat subuh berjemaah dan tilawat quran di masjid madrasah beramai2.. kami di ajak oleh seorang pelajar meninjau keseluruh kawasan madrasah.. pastu bawa kami mendaki salah satu bukit yang agak tinggi di kawasan Chipata.. lokasi tak jauh dari Madrasah darul Uloom Chipata ni.. sampai di puncak bukit 40 minit jer.. pemandangan memang lawa.. boleh nampak seluruh dearah Chipata.. lepak kat sejam atas bukit.. bila turun dari bukit.. kami di bawa untuk bersarapan scrumble egg dengan roti.. di ruang makan tetamu..

Bahagian belakang bangunan kelas di Darul Uloom Chipata..
Taman di bahagian tengah bangunan kelas.. Darul Uloom Chipata
Pemandangan dari salah satu pintu kelas
Tingkat atas adalah rumah untuk tetamu..
dan bawah adalah tempat Wudhu dan tandas masjid.
Ruang bilik pelajar .. lengkap dengan katil dan almari batu..
Selepas penat dengan aktiviti .. kami berehat dan bersiap2 untuk bergerak selepas solat jumaat nanti.. selepas mandi dan mengemas beg.. kami di ajak pula duduk dalam sesi temu bual dengan pelajar2 tempatan.. lam a gak la dekat sejam..

Masjid Darul Uloom Chipata tersegam indah
Tiang lampu menunjukan batu asas yang di letak oleh Sheikhul Hadith  Mufti Zakariya..
Lepas solat jumaat Maulana Rasyid mengarah kami untuk makan sebelum meneruskan perjalanan.. makanan yangg di berikan kalau ikut orang melayu boleh makan 7 orang satu talam tu.. tapi mereka suruh kami berempat sahaja makan.. memang tak abis la hehee... sebelum balik Sheikhul Hadis Mufti Hanief pula jemput kami datang kerumah beliau (aduh dah la kami dah lambat..).. lagi2 bila dia dapat tahu aku pelajar tahun akhir daurah hadis.. sampai di rumah mufti.. kami di suruh lagi menjamah makanan.. tak makan terasa pulak.. so makan lah lagi..

Tak kan nak makan 4 orang jer...
Mufti Motala bagi aku syarah kitab hadis bukhari 3 jilid pertama.. nasib baik tiga je sebab dia kata lagi 12 jilid belun print lagi hahahaa.. sebab berat kot nak angkut sekali untuk travel.. last2 sebelum pukul 4.00 pm baru boleh keluar dari Darul Uloom Chipata.. plan nak kuar strait lepas solat jumaat tadi.. apa boleh buat  dengan orang alim kalau spend lebih masa apa salah nya.. berkat itu ada.. dan ada hikmah nya..

Naik teksi untuk ke Border Zambia - Malawi
Kami meneruskan perjalanan menuju ke border antara Zambia dengan Malawi.. dengan menaiki teksi.. charge teksi untuk seorang berharga 20,000.00 Kwachas bersamaan RM 11.64.. perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk ke Border Zambia - Malawi.. 

Tarikh Masuk 3 April 2012.. Tarikh Keluar 7 April 2012.. 5 hari.. keluar ikut Border Mwami..

10 comments:

  1. mujahadah sungguh katil die ye ? Allah . banyak mujahadah insya Allh ilmu senang dipelajari . :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mujahadah.. and the best is.. madrasah ni tak ambil duit yuran pun.. ada sponsor dari seluruh dunia.. hebat kan :D

      Delete
  2. owh ye ke ? masya Allah . dulu ayah nak anta saye g s.a jugak . ekeke . tapi saye x nak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. by the way ini bukan di South Africa la.. ini Zambia.. :P

      Delete
  3. Trip yang melibatkan perjalanan yang jauh rasa mmg tidak sesuai dengan JM yg agak berusia ni...:-)
    Ia lebih sesuai kpd yg muda remaja mcm TTB :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ker.. tak ada la berusia sangat kan :D
      tu lah.. masa muda yg ada ni kene lah buat byk travel kan :P

      Delete
  4. Gigih sungguh naik bukit tu, tinggi macam broga ke rendah lagi?Kalau naik time sunrise mesti lagi cantik pemandangannya.

    Banyak gile nasi, boleh habis ke tu?

    p/s : Hari sabtu lepas mcm ternmpk TTB kat satu wedding di Ampang, nk tegur tapi takut salah orang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gigih la.. sebab student kat sana ajak naik .. lagi pun tak ada aktiviti lain nak buat..
      itulah kalau naik time sunrise mesti lagi cantik layan view.. memang tak abis pun.. kami ajak lagi 4 orang makan dengan kami time tu.. alhamdulillah 8 org baru abis.. :D
      Aah ada wedding sabtu baru ni.. member skola kawen.. nape tak tegur hahaha :D

      Delete
  5. wah sng btol asrama katil n almari buat dari kayu..xkn reput punyeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan buat dari kayu la tapi batu dan semen terus.. tahan lama :P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...