Friday, 22 February 2013

My Next Trip.. The Most Dangerous In My Life

Assalamualaikum.. 

First at all aku harap para pembaca2 blog ni happy dengan apa yang aku coretkan setakat ni.. macam ada jer orang yang nak baca :P hahahaa...   Walau aku baru jer mula menulis tak sampai 6 bulan dari September 2012 sampai la tarikh sekarang ni.. Alhamdulillah dapat jugak 23 post aku tulis.. dari 12 negara yang aku dah travel..

Insyallah aku akan try tulis semua pengalaman di 21 negara yang aku dah travel setakat ini.. sibuk dengan kerjaya sekarang dan sibuk dengan urusan pemindahan aku ke negara lain.. membuat aku tak dapat nk focus  sangat dalm tulisan di blog ni..

Terima kasih pada  ramai yang sudi tegur aku dalam cara berblogging ni.. thank a lot to Puan Fajariah, Usop Wonderland dan adik comel aku Ida yang banyak menegur di permulaan aku blogging ni.. "Asal tulis macam orang buat thesis".. "Boring la.. sebab tulis panjang2.." etc hahaha... dan terima kasih juga pada rakan2 dan kenalan yang sudi baca dan menegur dari A to Z.. especially member2 SKA, Duzak and Ex-Duzak South Africa..

My dream is to be first Backpacker Malaysian Boy who conquer 22 countries by land in Southern and Eastern Africa

So next trip aku ni akan memakan masa hampir sebulan lebih.. dan aku tahu ia nya agak merbahaya apatah lagi untuk travel backpacker seorang diri.. mengharap pengalaman aku travel 8 negara iaitu South Africa, Namibia, Bostwana, Zambia, Zimbabwe, Malawi, Mozambique dan Swaziland dapat membantu aku dalam next trip ni.. Insyallah..

Untuk mengejar impian angan2 menjadi pemuda backpacker melayu pertama conquer Southern Africa dan Eastern Africa by land.. i have to do it.. and normaly chance doesn't come twice.. if something happen to me in my next trip journey.. so aku nak minta maaf awal2 pada salah silap aku.. jika ada yang tak puas hati.. 

Insyallah I will start my journey on 24 March 2013 and will start form Johannesburg, South Africa and will ending in Addis Ababa, Ethiopia on 30 April 2013..

1) Johannesburg, South Africa to Harare, Zimbabwe        983 km  - 
2) Harare, Zimbabwe to Lusaka, Zambia                         400 km -
3) Lusaka, Zambia to Chipata, Zambia                             508 km  -
4) Chipata, Zambia to Lilongwe, Malawi                          132 km  -
5) Lilongwe, Malawi to Dar Es Salaam, Tanzania             998 km  -
6) Dar Es Salaam Tanzania to Zanzibar Island, Tanzania   74 km   -
7) Zanzibar Island, Tanzania to Kigali, Rwanda                1,119 km -
8) Kigali, Rwanda to Kampala, Uganda                            377 km -
9) Kampala, Uganda to Nairobi, Kenya                            505 km -
10) Nairobi, Kenya to Mombasa, Kenya                          442 km -
11) Mombassa, Nairobi to Addia Ababa, Ethiopia            1,168 km - 

                                     Total Perjalanan                      6,706 km -


I'm just want to request doa from you guys..
Wish me luck and safe till the end of my journey.. Thank you.. :D 

52 comments:

  1. Speechless, i hope u will success in you journey aminnnn

    ReplyDelete
  2. MasyaAllah, this is really a journey! Take a good care of yourself.

    *Just found out about your blog while blog hopping. :d

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah i will take care a very care about my self.. Thank for coming to this blog.. :D

      Delete
  3. Assalamualaikum..

    Wish u hav save journey.. Insya'Allah.. ^^,

    #Snap pic byk2 naaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum ada bajet lagi nak beli DSLR hahahahaa... sanp pictureyang mana mampu je la.. insyallah.. :D

      Delete
    2. Xpa, kualiti pic yg skrg nie pn dh ok.. heeee

      Delete
  4. InsyaAllah everything will be ok as planned but if not, u'll know that Allah has another great plan for u, just keep calm n smile..have a safe journey, bcoz later, u owe us a great story..have fun n enjoy the trip!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Allah always have a better plan for us... insyallah will do that .. will write the journey soon when i'm complete the journey.. :D

      Btw .. thanks for coming.. :D

      Delete
  5. Come On bro.. Malaysia boleh!
    Plan sehabis baik dan bertawakal. Yang lain serah pada Qada dan Qadar. Bahaya mana2 pun ada.. Respect!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep.. Malaysia Boleh.. !!!!
      Alhamdulillah semua dah plan sebaik2 nya.. semua dah beres just tunggu masa jer sekarang nie ank gerak.... sebab lepas ni belum tahu lagi boleh pijak Afrika atau tidak.. :D hehehee..
      Thank bro.. yep Malaysia Boleh..

      Delete
  6. first time akak baca blog nih
    dah menganga mulut
    baca lagi...
    tambah melopong
    sambung baca...
    what? Afrika? (terus teringat geografi tingkatan 2 & 3)
    (mulut tak leh katup dah nih!!!)

    selamat berpackpaker la dikkk!!!
    (pegang bendera Malaysia lambai dari jauh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep... this trip insyallah tak lupa bawa bendera Malaysia.. hehehee..

      Saya student dekat afrika... that y ada peluang nak travel dekat afrika.. so far dah travel 8 negara di afrika..

      Doakan la.. saya selamat sampai ke destinasi dengan selamat..

      Btw thanks for coming.. :D

      Delete
  7. Wow respect habis..sebab diri sendiri tak mampu buat..semoga berjaya dan kami menunggu cerita pengalaman dr afrika..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.. insyallah suatu hari nanti Encik Hazwanali pun ada peluang juga pijak kaki di afrika..

      Sila lah baca entries mengenai beberapa negara afrika yg saya dah travel..

      Insyallah.. saya akan tulis lepas sampai di Ethiopia nanti.. :D
      doakan lah.. and thanks for visiting my blog..

      Delete
    2. wahhh...hebat...semoga trip kali nie berjaya...amin.

      Salam kenal,
      cik-anne.blogspot.com

      Delete
    3. xde la hebat.. biasa jer.. Cik-Anne lagi hebat dah sampai seluruh dunia.. :D

      thank for wish me luck... insyallah will take care of my self..
      and thank for visiting my blog. :D

      Delete
  8. Replies
    1. hahahaa.. dah balik dari Surabaya ke Cik Chieyda..
      kite pun jeles la.. tgk dia pi indon hehehhee.. :D
      sebab kita pun tak pernah pi indon lagi hehehee..

      Delete
    2. balik dah la..p 4 hari ja pun..
      jeles la, ada kesempatan tgk the other side of the world..
      oh, jeles!
      moga selamat mengembara & selamat pulang ke m'sia..hehee :D

      Delete
    3. oh ye ker.. 4 hari pun.. best gak la tu..
      the other side tu Australia pun masuk gak kan.. hehehe..
      kan dia dah pi Australia.. kita tak pi lagi..
      thanks a lot.. insyallah will try to sure im safe in journey back to malaysia.. :D

      Delete
  9. Enjoy ur trip!!!! Frm osman azhar...so that you know that i visited ur blog hehehehe huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. osman azhar.. thanks for coming to my blog..
      :P sorry for very bad hospitality hehehhe..

      Delete
  10. Tak ramai yang berani travel 3rd world country ni...respect lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually aku pun tak berani hehehee... but dah lama kat afrika so buat2 lah berani sket.. :P

      Delete
  11. wah. xpernah dibuat orang rasanya. yang penting enjoy~
    semoga selamat dan dipermudahkan dalam perjalanan pergi dan pulang

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin... and thanks a lot doakan...
      ini just cadangan.. but dah separuh travel.. tak tahu boleh abis kan lagi separuh ke dak ni huhuuu.. :D
      btw thanks for coming to this blog

      Delete
  12. wahhh dahsyat....dr travel sebulan di afrika, smbung pulak sebulan di europe...hebat....+ jelesss weh!haish...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senyap - senyap jer kak DJ huhuuu.. europe tak sampai sebulan.. dalam 3 minggu lebih jer.. :D

      Delete
  13. salam, saya akan bermotosikal dari Afrika Selatan, Bostwana,Zimbabwe,Zambia,Malawi,Tanzania,Kenya,Ethiopia dan Djibouti, InsyAllah.
    !. negara mana yang perlu visa ?
    2. adakah visa boleh didapati di sempadan setiap nehara tersebut ?

    Semoga saudara dapat membantu, sekian, terimakasih
    email saya :mdlasim1@yahoo.com
    FB :Mohammad Lasim Deraman

    wasallam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam..

      South africa akan dapat sebulan visa untuk passport Malaysia..
      tetapi immigration susah nak kasi masuk South africa kalau tidak ada visa jika lebih sebulan.. atau tidak ada return ticket untuk kurang sebulan..

      Bostwana saya dapat 90 hari di border.. senang tidak ada masalah.. Zimbabwe memang masalah sket kat border.. minta 2 minggu dapat seminggu even sepatutnya kita layak 30 hari .. macam2 soalan yang akan di tanya.. kene banyakan berdoa jer lah.. untuk lepas.. ada juga kawan2 yg tak di benarkan masuk.. dan terpaksa berpatah balik ke South Africa..

      Delete
    2. Basically.. S.A, Zimbabwe, Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania dan Kenya.. tak perlu apply visa.. dapat free on arrival di Border.. tapi masalah nyer tuan akan bermotosikal.. di mana itu sy tak pernah lakukan.. di mana yg sy tahu kene apply permit untuk motosikal tuan sebelum memasuki setiap negara tersebut..

      Delete
    3. Ethiopia anda memerlukan bayaran di immigration nanti.. saya lupa antara USD 10.00 atau USD 20.00.. dan juga Djibouti anda perlu membayar untuk mendapatkan visa..

      Dan afrika adalah sebuah benua yang cantik untuk di terokai tetapi kene banyak berhati2.. moga anda berjaya.. :D

      Delete
  14. salam, terimakasih di atas jawapan tuan. motosikal hanya perlu carnet de passage (passport untuk kenderaan ).InysAllah akan bermula pada 16 November nanti di Capetown.Terimaksih sekali lagi.

    mohd lasim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. sama2.. apa yang boleh saya bantu insyallah saya akan bantu.. adakah tuan berseorangan atau berkumpulan? apa2 pun saya doakan moga berjaya.. :D

      Delete
    2. ya, saya berseorangan, kalau tuan masih di Afrika boleh kita jumpa. Bermula Capetown,Johannesburg,Gaborone,Francistown,Bulowayo,Victoria Fall,Lusaka,Malawi,Tanzania,Kenya,Ethiopia,Djibouti dan Yaman. Blog tuan banyak membantu saya mendapatkan maklumat yang berguna.
      Terimakasih banyak banyak.

      Delete
    3. Berseorang.. insyallah boleh di lakukan.. tak ada masalah..
      saya dah keluar dari Afrika for good last 3 month.. insyallah jumpa di malaysia je..
      insyallah kalau perlukan pertolongan apa2 bagi tau la.. sila email di timetravelafif@gmail.com.. saya ada ramai kawan di afrika..
      sama2 kita tolong yang memerlukan :D

      Delete
  15. Terimaksih tuan.

    ReplyDelete
  16. Bestnyeee bace blog nie...
    Dpt jln2 neg org..

    jemput jenguk blog kte jugak..

    aisyaimaan.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ada rezeki... kita berjalan sket lihat keindahan di negara orang.. :D
      insyallah akan singgah jenguk yer ..:D

      Delete
  17. I'm speechless...

    ReplyDelete
  18. Hi traveller, btw I'm Jojo from Ampang too :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Joanna Jojo.. that great.. :D do u have a blog ?

      Delete
  19. korea belum or in the list? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Seoul South Korea dah selesai di tawan raya 2015.. :D entry belum up lagi.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...