Wednesday, 20 February 2013

Journey From Cape Town - Windhoek, Namibia

Memulakan perjalanan dari Bandar Cape Town, South Africa ke Windhoek, Namibia dengan Bas Intercape memakan masa selama 21 jam.. bertolak dari Cape Town pukul 11:00 pagi dan sampai di Bandar Windhoek capital of Namibia pukul 08:30 pagi keesokan hari nya.. Alhamdulillah kami sampai dengan selamat dan tiada masalah yang di hadapi di boarder antara South Africa - Namibia..

Sebelum naik bas untuk perjalanan sejuah 1,272 kilometer..
Walau dah hampir 10 jam perjalanan 
tapi mampu loncat macam orang giler hahaha..

By the way nak cerita sket mengenai Syarikat Bas Intercape ni.. dia adalah syarikat bas yang memberi perkhidmatan terbesar merangkumi seluruh Southern Africa.. dan ada pelbagai ketogeri ticket example kerusi biasa atau kerusi VIP yang lebih selesa.. dan jika perjalanan jauh memakan masa yang lama maka boleh la ambil Sleepliner.. yang mana anda boleh mengubah kerusi anda untuk menjadi katil.. so faham2 je la besar dan luas nya tempat.. harga amat berpatutan.. dari Cape Town ke Windhoek kami beli tiket Sleepliner  R620.00 atau bersamaan RM 217.00 sejauh 1,272 km.. 

Merentasi kawasan gurun sejauh lebih 400 kilometer..
Keadaan bukit2 di kawasan gurun..
Bergambar seketika di kawasan gurun.. time bas tengah berhenti berehat.. 
Kat tempat bas ni stop ada orang jual arnab gurun.. 
kalau on the way balik mesti dah beli.. :D
Rupa arnab gurun.. kecil jer tapi telinga agak panjang dari arnab biasa..
Actually aku memang suka naik bas di kawasan afrika ni..  kalau perjalanan tu setakat bawah 1,500 km boleh tahan lagi la.. sebab afika memang mempunyai pemandangan yang indah dan ia di panggail "virgin" oleh penduduk tempatan.. sebab belum lagi di sentuh oleh pembangunan atau sebagai nya.. so amat lah patut anda menikmati keindahan alam semula jadi ini.. so dalam perjalanan ini.. kami merentasi kawasan gurun sejauh lebih 400 kilometer.. 

Amik Sleepliner Coach memang selesa nak tido :P
Makanan kami dalam bas.. snack, roti ngan cheese cheddar.. 

Immigration Namibia.. aku rasa adalah antara yang terbaik di seluruh Southern Africa.. pegawai diorang rileks jer.. tak banyak soal.. tahu2 dia dah stamp passport kami.. Kami bertiga.. Aku, Anas dengan Mus'ab ( asal plan nak pi berdua ngan Anas jer.. last2 kene bawa Mus'ab sekali sebab nak ikut sangat :P hahahaa )..

Dalam bas macam biasa aku memang suka berborak dengan orang.. at least boleh dapat information destinasi nanti.. secara kebetulan ada pulak seorang orang Namibian ni student kat Cape Town.. so dalam bas kami berborak.. aku minta jasa baik dia "IF" boleh guna alamat dia di Namibia untuk di guna pakai dalam form immigration nanti.. alhamdulillah dia kasi.. dan dia bagitau pihak immigration yang kami ni roomate dia kat university.. perrghhh memang terbaik la dia nie.. !!


Namibia Arrival/ Departure Form..
Bersabar.. Lagi sejam jer  nak sampai Bandar Windhoek.. 
Bersama crew bas yang telah memberi services terbaik untuk kami..

Sampai di Windhoek.. Pemuda yang sama offer nak hantar kami pi mana2 jika kami mahu.. free jer.. walaupun dia seorang yang bukan beragama islam dia kata hari ni dia tolong orang.. esok lusa tuhan mesti hantar someone untuk tolong dia pulak.. bagus jugak depa ni.. :D

Dan kami pun apa lagi.. first aku minta bawa kami pi Windhoek Train Station untuk beli tiket first class dari Windhoek ke Keepmanshoop untuk 3 hari kemudian.. Alhamdulillah murah jer 110 Namibian Dollar bersamaan RM 38.42..


In front Windhoek Train Station..

Aku dengan anas depan pintu masuk Chameleon City Backpackers Lodge..

Lepas habis beli train ticket.. dia tanya aku lagi  " where you going to sleep to night?.. let me send your there.." :P .. part ni agak susah sebab dia pun tak tahu kat mana lodge yang kami nak pi tu.. Chameleon City Backpackers Lodge.. setengah jam lebih jugak pusing2 dalam bandar tu nak cari padahal dekat jer.. siap boleh pi counter tourism information hehehe.. but at last alhamdulillah kami sampai juga.. :D  - Will Continue One Day..

24 comments:

  1. Apabila baca 110 Namibian Dollar bersamaan RM 38.42.. terus aku sebut boleh la one day cover part South Africa tu..wahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nina Hamdan.. insyallah boleh jer... bukan setakat South Africa but the whole Southern Africa.. saya boleh anda juga boleh hahahaha.. :D

      Delete
  2. Salam kenal n thank you for being my blog follower
    Apa yg menarik d winhoek tu ek. x ada transport lain eh selain bas mahu kematu bontot JM haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan juga.. apa yang menarik di Windhoek? macam2.. tunggu episod seterus nya hehehee...

      ini just nak kongsi perjalanan selama 21 jam atas bas tu jer.. hurmm.. boleh amik flight.. tapi flight mahal sangat... return Johannesburg - windhoek mencecah lebih dari RM 1500.00..

      Delete
  3. waaahh banyaknye muke...hahhaa..=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh ..!!! banyak nyer muka??? muka ape nyer Cik Sun..?? :P

      Delete
  4. hahaa...kata smlm kt blog ni ade muke...kenal beta ke idok gagaga...=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam suria perkasa hitam jer hahahaha..
      iyo ker? hahahaha... :P

      Delete
  5. haha...chaitt....iyo le semlam sebok nau suh singgh blog ni ade bnyk muke buku haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kihkihkihhhh.... ala.. support la member sendiri.. :D

      Delete
  6. iya2....bisa aja insyaAllah...brguna juge tuk org nnti....hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak pe... ko nak pi brussles nantikan..hahahhaa.. :D
      nanti aku bagi info mane ko kene pi.. even aku pun bukan tahu sgt hahahahaa.. :P

      Delete
  7. iyep....yela sehari je ko g kan...xpe juz guide tmpt n nak nek trnsprt dr mna ke mana huhu

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..

    Awk, xbahaya ka letak no passport kat dlm nie? btw, lama noh nk kena naik bas.. mmg kematu la gamaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. lupa lak ada no passport kat situ.. but wat bodoh je la kot :D hahahahaa.. insyallah xde pape lah..

      Delete
  9. Nie ok ckt kot aku...yg lain,sgt kecian..bagus je ko ek...
    Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... okey dari segi ape? picture ko? huhuhuu.. nanti aku letak banyak sket .. by the way thanks :D

      Delete
  10. bleh x detail kan dari segi budget or anggaran nk kene ade duit brape kt dlm entry2 travel blog ni.nice entry btw

    ReplyDelete
    Replies
    1. will do that soon.. memang planning macam tu in future.. tapi entry lama2 macam nie memang kene tunggu masa sket untuk renovation dulu :D

      Delete
  11. wah sampai da cape town...hebat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah sampai.. tapi tak tertulis2 lagi entry cape town hahahahaa :P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...