Sunday 3 March 2024

Umrah Mantop Travel Part 3 : Thoif Ar Rasheed Rose Factory - Ihram Di Masjid Qarnul Manazil

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia


Selesai kami makan tengah hari Nasi Mandi yang sedap di Dapur Syu'lah sehingga ada yang meratah kepala kambing - Yang ratah tu pun dah selamat diijab kabul bulan Februari tahun 2024 ni Alhamdulillah Tahniah Tuan Ahnaf. Di restoran ini juga disediakan tandas dan ruang solat yang berada dalam keadaan yang amat baik dan bersih. Dan boleh dilihat mostly yang datang makan di sini ialah rombongan para jemaah umrah dari Malaysia.

Tiba di Ar Rasheed Rose Factory. Agak ramai pengujung di sini ketika kami sampai.
Setelah selesai makan, Ust Atif iaitu Mutawwif kami memanggil semua para jemaah untuk naik semula ke dalam bas bagi untuk menuju ke sebuah destinasi yang masih lagi di dalam Kota Thoif. Kami telah dibawa menuju ke Kilang Memproses Bunga Ros. Di sini kami diberi penerangan bagaimana mereka mendapatkan pati (extract) dari Bunga Ros. Dan dari situ mereka telah menghasilkan produk seperti Minyak Wangi, Sabun, Minuman dan pelbagai lagi.

Kami dibawa ke dewan utama dah diberi penerangan cara memproses bunga ros.
Bahagian atas rose factory ini terdapat cafe dan ruang anjung open air. Kalau winter seronok la.
Kilang Rose yang dimiliki oleh Keluarga Rashid Al Quraisy ini juga menjual barangan lain seperti souvenir, kekacang, buah-buahan, madu dan pelbagai lagi termasuklah IndoMie Cup. Mungkin juga mostly yang datang ialah para jemaah dari Malaysia dan Indonesia. Dan terdapat sebuah cafe di bahagian anjung atas yang menyajikan pandangan indah ke arah kawasan pergunungan dan Ladang Bunga Ros. Aku bersama beberapa orang jemaah layan coffee di sini.

Kita dibenarkan untuk masuk dan lihat kebahagian kilang bagaimana bunga ros di ekstrek.
Di bahagian lain terdapat kedai yang menjual beratus jenis perfume yang dibuat dari bunga ros.

Marina Cafรฉ Garden

Oleh kerana tiada apa yang ingin dibeli maka aku berjalan kaki di tepi Kilang Rose ini dan ternampak entrance ke Marina Cafe Garden yang terletak kurang 15 meter dari Kilang Rose Rashid tadi dan beberapa orang jemaah lelaki turut ikut serta. Bayaran masuk adalah 5 Riyal seorang dan akan dapat secawan teh untuk diminum di mana sahaja di dalam garden ini. Alhamdulillah kami pilih duduk di bawah pepohon pokok yang redup. Mencari ketenangan melayan teh.

Okay dah bayar tiket masuk. Jom kita explore keindahan Marina Cafe Garden ini.
Memang tempat lepak jer dalam ini. Tiada juadah istimewa yang disediakan melainkan minuman.
Sedang melayan teh kami dimaklumkan di dalam group Whatsapp bahawa Ust Atif telah memanggil semua para jemaah menaiki bas secepat mungkin. Tiba-tiba kami rasa eh bukan ke ada masa lagi. Terus kalam kabut menghabiskan teh yang panas hahaha.. Dan menuju ke arah bas tiba-tiba aku rasa macam aku orang paling last naik bas. Aduhai terus nampak wajah Ust Atif yang comey sedang melihat hihii.

Antara dua orang besar dalam Jabatan Amal Malaysia Negeri Selangor. 
Walaupun cuaca agak panas ketika ini tetapi di dalam garden ini amatlah tenang. 
Seorang jemaah telah tertinggal pouch bag di Restoran Dapur Syu'lah tadi. Pada mulanya aku beranggapan bas akan berpatah balik ke tempat makan tengah hari tadi. Tapi alhamdulillah dengan kecekapan serta kebijaksanaan Ustaz Mutawwif kami. Beliau telah meng "arrange" kan pouch bag itu dibawa ke Masjid Qarnul Manazil. Dan telah selamat dikembalikan kepada owner tanpa sebarang kehilangan barang berharga di dalam pouch tersebut. Syukur alhamdulillah.

Kaunter untuk order minuman dan snack dan toilet juga disediakan di dalam garden ini.
Terdapat aliran air yang dibuat seperti sungai kecil mengelilingi seluruh taman ini. 
 
Masjid Qarnul Manazil

Kami telah selamat sampai di Masjid Qarnul Manazil pada waktu asar. Perjalanan sejauh 63 km dari kilang memproses rose ke Masjid Qarnul Manazil menyebabkan hampir kesemuanya jemaah tertidur di dalam bas. Dan setelah sampai di masjid kami telah diarahkan oleh Ustaz Atif untuk mengeluarkan kain ihram bagi lelaki dari dalam beg dan menukar terus di dalam masjid.

Perjalanan sejauh 63km ke Masjid Qarnul Manazil dari Ar Rasheed Rose Factory.
Boleh dikatakan hampir kesemua para jemaah mengambil kesempatan ini untuk mandi dan membersihkan diri kerana dari semalam kami menaiki flight dari KLIA sehingga ke saat ini kami belum berkesempatan untuk mandi. Tapi ujian nak mandi di sini agak mencabar kerana air yang keluar dari shower adalah air panas hahaha..

Alhamdulillah safely arrived at Masjid Qarnul Manazil. Walau dah lewat petang tapi cuaca still panas. Bila bergambar semua mata sepet jer menahan terik matahari :P
Setelah mengambil kelengkapan mandi dan ihram kita berjalan ke arah masjid.
Namun kena mandi jugak sebab selepas ini akan ke Kota Mekah check in hotel dan makan malam dan hanya selepas itu kami akan ke Masjidil Haram untuk menunaikan Umrah. Dan cuaca ketika kami di sini dari hujung September sehingga awal Oktober adalah amat panas. Allahu hanya Allah yang tahu dugaan menahan panas matahari di siang hari dan menahan haba panas di malam hari.

Alhamdulillah setelah semua dah bersiap memakai ihram kita menuju ke dalam masjid untuk solat sunat ihram dua rakaat.
Pemandangan di dalam ruang solat utama Masjid Qarnul Manazil.
Selepas mandi dan memakai ihram kami masuk ke dalam masjid untuk bersolat jama' Zohor dan Asar dan terus menunaikan solat sunat ihram. Dan setelah selesai semua urusan masing-masing, para jemaah menaiki semula bas dan kami terus ke Kota Mekah. Di dalam bas Ust Atif telah memberi penerangan do and don't semasa di dalam keadaan ihram. 

Terlihat kecerian terpampang di wajah masing-masing setelah memakai ihram.
Menurut Ust Atif dibolehkan memakai wangi-wangian sebelum berniat ihram dan semasa mandi sebelum memakai ihram juga dibolehkan menggunakani sabun dan shampoo yang meninggalkan kesan wangian pada badan. Yang tidak boleh hanyalah selepas berniat ihram. Di dalam bas kami telah berniat dan bertalbiayah bersama-sama.

Perjalanan diteruskan lagi ke Kota Mekah sejauh 85km melintasan kawasan tandus yang kering.
Perjalanan dari Masjid Qarnul Manazil ke Kota Mekah sejauh hampir 85 km dan mengambil masa satu jam atau lebih bergantung kepada kesesakan lalu lintas. Bayangkan perjalanan Nabi Muhamad saw ke Thoif bersama Zaid Bin Harithah ra. untuk berdakwah 1400 tahun yang lalu pada Bulan Syawal tahun Ke10 kerasulan ketika cuaca yang amat panas.

46 comments:

  1. menarik semua gmbr2 di bumi anbiya., aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah walau dah pergi masih tringin nak pergi lagi.

      Delete
  2. Di Taif kami makan nasi arab dengan berselera sekali. Dah banyak trip umrah ke Taif dahulu sebelum masuk ke Mekah supaya jemaah tak perlu berihram dari dalam kapal terbang.Semakin banyak tempat menarik di Taif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. kalau dulu kalau ke Thoif perlu membayar harga lain dari harga pakej namun sekarang ia dh menjadi mudah dan perkara yg harus travel agent buat jika ke Mekah.

      Delete
  3. seronoknyeee! berseri-seri muka semua orang!! cantik betul pemadangan masjid tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemandangan cantik tapi cuaca panas tu pedih nak angkat mata tgk depan huhuu.. alhamdulillah la dh selamat..

      Delete
  4. semoga mendapat umrah yang mabrur en afif.!!doakan saya jua agar dapat sampai ke tanah suci ..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terima kasih amin amin amin.. insyallah saya doakan moga Puan Anis akan menjadi tetamu di tanah suci Mekah dan Madinah dalam masa terdekat .. :D

      Delete
  5. Kisah Umrah memang sangat syahdu. Tak akan bosan. Dan sangat rindu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sedang menulis entry pun rasa rindu nak pergi lagi menunaikan umrah dan ziarah sejarah peninggalan Nabi Muhamad dan Islam..

      Delete
  6. Nak tak nak, terpaksa tahan mandi air panas ya. Dah semalaman tak mandi ๐Ÿ˜„

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mandi sebab badan dah berlengas... Tapi lepas je mandi badan still berpeluh hahaha :D

      Delete
  7. Nah kalau di pabrik minyak wangi ni..pasti banyak yang antri, ada yang beli, ada yg sekedar cium wanginya saja dah tu pergi๐Ÿ˜...moga ibadah umrohnya mabrur ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya salah seorang yag cuma mengambil bau dan mencuba sebanyak mana yg boleh perfume yg ada hahaha . Alhamdulillah terima kasih.. :D

      Delete
  8. waaahhhh Kilang Memproses Bunga Ros! "Beliau telah meng "arrange" kan pouch bag.." ---< meng arrange ye ahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa bila nak melayu kan english word mana ada rules apply hahahahaa... Kan kan kan.. :P

      Delete
  9. Macam pernah lalui semua perkara ni.. ijikah dejaavu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah seorang jemaah dalam cerita ni kot hahahaa :D

      Delete
  10. Dah beberapa kaki ke sana tapi belum berpeluang ke Taif..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dulu kebiasannya nk ke Thoif kena bayar lain dari harga pakej.. Tapi skrg mostly perjalanan ke Thoif dah termasuk dlm pakej.. Mungkin lihat pd travel agent jugak kot..

      Delete
  11. menariknya rose factory tu...pengalaman yg berharga dan gmbr2 semua cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org perempuan suka la kot pi situ tgk perfume bagai hahahaha.. Alhamdulillah explore benda baru di Thoif..

      Delete
  12. Rindunya nak pergi umrah lagi lepas baca entry ni. Wah..kilang perfume bunga ros. kalau jemaah wanita sukalah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak apa syurga tu buat para wanita hahaha.. yeap ibadah sentiasa menjadi kerinduan.. moga ada rezeki utk ke sana lagi amin

      Delete


  13. ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงู„ุณูŠุงุญุฉ!

    ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงู…ุงูƒู† ุณูŠุงุญูŠุฉ ููŠ ุงุจู‡ุง!

    ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงู…ุงูƒู† ุณูŠุงุญูŠุฉ ููŠ ุฌุฏุฉ!

    ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงู…ุงูƒู† ุณูŠุงุญูŠุฉ ููŠ ุฏุจูŠ!

    ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงู…ุงูƒู† ุณูŠุงุญูŠุฉ ู„ู„ุนูˆุงุฆู„!

    ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงู…ุงูƒู† ุณูŠุงุญูŠุฉ ู…ุฌุงู†ุง!

    ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงู…ุงูƒู† ุณูŠุงุญูŠุฉ ุนุงุฆู„ูŠุฉ!

    ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงูุถู„ 10 ุงู…ุงูƒู† ุณูŠุงุญูŠุฉ ุนุงุฆู„ูŠุฉ!

    ุดูƒุฑุงً ู„ูƒ ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุงู„ู‚ูŠู…ุฉ ุญูˆู„ ุงูุถู„ 10 ุงู…ุงูƒู† ุณูŠุงุญูŠุฉ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak syukran... Share info biasa2 jer.. hahaha.. :D

      Delete
  14. Kalo nanti umroh lagi, saya pengen yang ada destinasi Thaif juga. Sukaaa sangat dengan kota ini. Mungkin Krn sejuk yaa. Apalagi saat saya datang di bulan Desember. Jadi terasa sangat dinginnya ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    Rasanya saya datang ke tempat yg sama dengan Abang. Tapi waktu itu memang tak teringin nak beli rose nya ๐Ÿ˜„. Padahal biasanya saya shopaholic banget kalo sedang traveling ๐Ÿ˜‚.

    Tapi pas umroh, ntah kenapa hilang napsu belanja ๐Ÿคญ
    Ditungguuu cerita lanjutannya Abang ๐Ÿ‘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau musim sejuk di Thoif akan lebih sejuk dari Mekah.. tapi kalau musim panas maka thoif juga panas tapi tidak sepanas di kota Mekah.. Semasa pertama kali ke Thoif 2018 hujung January, cuaca nya sejuk harus memakai sweater gitu. Saya pun mungkin ini kali kedua maka nafsu membeli itu tidak ada sangat :D

      Delete
  15. mesti harum rose factory tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap belum masuk lagi dah mekar bau rose di hidung gitu hahaha :D

      Delete
  16. Seronoknya baca pengalaman saudara, banyak tak beli minyak wangi? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada beli dua botol jer.. tak berbelanja sgt sebab fokus kali ni nak buat umrah.. sbb first time dulu banyak terbuat salah dan silap huhu..

      Delete
  17. Hidup betul penceritaan tuan....layan saya membaca sampai habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terima kasih sudi membaca.. sekadar berkongsi cerita dari pengalaman... :D

      Delete
  18. Cantik betul pemandangan walaupun cuaca panas, dapat bayangkan macam mana kelam kabut habiskan teh yang panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn... Sana mmg culture minum teh panas walau tgh panas atau sejuk hahahaa.. Kita pun layan jer la.. Pemandangan amat berbeza dgn Malaysia..

      Delete
  19. wangi tak kat rose factory tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wangi sampai sakit hidung hahahaa.. tapi dpt la bau pure pati ros tu ;D

      Delete
  20. suasana cafe mcm tu...
    duduk lama lama pun tak apa
    hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg nak duduk lama2.. tapi tiba Mutawwif panggil hilang terus mood fefeeling pak arab hahaha..

      Delete
  21. cantik cafe dibawah pokok2 rendang....menarik semua tempat2 yg dilawati...tak sabaq nak masuk Mekah Al-Mukarramah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik kalau ada masa mmg boleh santai tenang2 di situ.. Saya pun rasa nak pergi lagi rindu dgn suasana di sana juga :D

      Delete
  22. Gamaknya semua yang bergambar hampir semuanya mata ala-ala oppa la ye sebab kena sepetkan mata menahan terik mentari. Teringin banget hendak pergi ke ladang bunga ros tuh tapi tak boleh masuk ye ke ladangnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah semua mata ala ala kpop dah jadi nya hahaha.. menahan panas terik matahari.. :D
      Kalau musim sejuk mungkin byk perkara yg dibenarkan dari hadir ketika musim panas..

      Delete
  23. Perlahan-lahan saya tinggalkan jejak di sini, seronok baca pengalaman beserta gambar2 yang menarik dan penerangan yang ringkas dan santai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terima kasih sudi dtg dan membaca lagi di sini.. masih dlm memperbaiki penulisan :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...