Monday 22 July 2024

5 Tips Menjadi Seorang Traveler Backpackers Ke Luar Negara

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia

# Membaca Adalah Amalan Yang Mulia :D

Kali ini aku ingin berkongsi sedikit atau beberapa tips yang mana mungkin ia boleh dibaca begitu sahaja bagi yang tidak berminat atau mungkin ia boleh digunapakai untuk menjadikan anda seorang traveler backpackers dan ia adalah dari pengalaman aku sendiri. Namun entry ini tidaklah mengatakan atau menunjukkan aku adalah seorang yang hebat dalam dunia travel backpackers ini. Ianya lebih kepada sekadar sebuah perkongsian.

Jom kita berkongsi tips menjadi seorang backpackers dari teknik dan bajet travel, cara travel di negara orang, isu keselamatan diri, tempat tinggal, makanan dan sebagainya di sini. Apa pun kepada yang tidak bersetuju boleh luahkan di ruangkan komen. Dan kalau ada yang nak buat penambahbaikan pun juga dialu-alukan diruangkan komen. Untuk kebaikkan aku dan juga bagi mereka yang membaca entry ini :D

1. Biasakan Diri Dengan Perkhidmatan Awam - Bas dan Train

Ini aku rasa adalah tips nombor satu sebab bagi mereka yang tak nak guna langsung atau rasa susah (Complicated) nak gunakan perkhidmatan awam bas dan train di Kuala Lumpur. Maka lupakanlah niat nak travel secara backpackers ke seluruh dunia. Aku boleh kategorikan train dan bas di Kuala Lumpur ini adalah antara yang paling mudah nak difahami untuk digunakan. And as backpackers our main transportation is Public Transport.

Sebab kalau tidak, korang mesti jem kepala bila tengok sistem train terutamanya di Paris dan Tokyo yang lebih merumitkan. Apatah lagi dengan bahasa yang kita tak faham langsung. At least belajarlah naik bas dan train di negara sendiri bagi yang tak pernah. Dan bagi yang hari-hari naik train atau bas ke tempat kerja. Memang kacang jer lah korang nak figure how to travel form one point to another point.

2. Latih Diri Banyak Berjalan Kaki

Banyakkan latihan berjalan kaki, jogging dan hiking. Sebab bagi negara seperti South Korea, Japan and most European country berjalan kaki adalah culture mereka. Setakat nak berjalan less then 1km dari rumah atau dari tempat kerja ke train station atau bas stop itu adalah satu perkara normal. Mungkin juga faktor negara mereka selalu bermusim sejuk yang membuat mereka suka berjalan kaki.

Sebab di Malaysia ni kalau boleh nak bus stop atau train station tu dibina betul-betul depan rumah. Mungkin juga negara Malaysia ni cuacanya selalu panas dan hujan maka itulah alasan kita kurang berjalan kaki. Dan sebenarnya bila kita travel ke sesebuah negara, accommodation tak perlu pun berada di tengah bandar cukup la ia berhampiran "Walking Distance" ke train station atau bus stop. Kebiasaannya accommodation diluar attraction place akan jauh lebih murah.

Dah kalau travel secara backpackers memang akan banyak berjalan kaki dan sebab itulah kebiasaannya orang yang travel backpack ni akan lebih banyak explore tempat dari orang yang menggunakan agent. Dan bagi aku paling best bila balik dari travel yang seminggu lamanya mesti berat aku akan turun at least minimum 3-4kg hahaha.. Kalau aku la, dek nak cerita punyalah banyak aku berjalan semasa trip travel. 

3. Banyakkan Membaca, Buat Research Dan Buat Itinerary Sendiri

Paling penting bila nak travel mesti ada itinerary lengkap. Ini bagi mengelakkan kita membazir waktu dan duit terutamanya. Dan sifat rajin membaca wajib ada pada seorang backpackers. Dan sebenarnya even kita travel guna agent pun make sure kita kena jugak study tempat yang kita nak travel tu. Tak la nanti kena gula-gula jer dengan syarikat travel agent tu. Termasuklah yang nak menunaikan umrah dengan travel agent.

Zaman sekarang semua benda dan maklumat di hujung jari. Opss.. Kenapa tak disebut semua di hujung mata? Kan ramai yang dah buat content video travel di YouTube dan Tiktok? Sebab Quran sebab "IQRA" yang bermaksud "Bacalah". Content video boleh tengok namun anda perlu membuat bacaan dengan lebih terperinci. Dan itinerary anda buat juga dalam bentuk bacaan kan? bukan nya video. Dan bacalah dari banyak sumber bukan dari satu sumber sahaja.

Buat research mengenai tempat yang anda nak pergi. Adakah ia masih dibuka atau telah ditutup atau ditutup disebabkan kerja-kerja baikpulih. Berapa entrance fee dan harga nak ke destinasi berkenaan menggunakan public transport. Tengok tarikh ketika travel ke sesebuah negara itu adakah bertembung dengan tarikh cuti sekolah atau public holiday yang mungkin menyebabkan perkhidmatan awam dikurangkan atau siap sedia dengan crowded yang luar biasa. 

4. Belajar Makan Apa Yang Ada / Makan Ala Kadar

Apabila travel ke sebuah negara yang bukan majoriti islam dan makanan halal agak susah untuk dijumpai maka siap sedialah untuk membayar harga makanan yang mahal. Atau pun kerana currency yang tinggi dari Ringgit Malaysia. At least makanan yang kita bawa adalah halal dan sedikit sebanyak dapat menjimatkan kos keseluruhan travel kita. Yes, we should enjoy the local food apatah lagi jika makanan itu adalah speciality from that country only.

My first experience backapck adalah ke Europe at Amsterdam. Dan makanan halal yang aku bawa adalah 15 pack biskut bercream sahaja. That time im still learning how to travel as backpack dengan tinny budget with title "student". For the first 4 days aku just makan biskut sampai tengok biskut pun nak muntah hahaha.. But then i survived to travel 5 country in Europe for a month. Holland, Belgium, France, England and Sweden.

5. Belajar Travel Backpack Ke Negara Jiran Sebelum Terbang Lebih Jauh

Kalau tak berani nak travel ke negara orang boleh cuba ambil pengalaman travel ke Indonesia - culture, life style dan makanan yang hampir sama dengan kita. Mata wang juga tidak terlalu tinggi. Dan Indonesia mempunyai banyak destinasi perlancongan untuk kita terokai. Dan makanan halal juga ada di mana sahaja kecuali di Bali atau Medan, kena berjaga-jaga sedikit dalam bab status halal makanan di situ.

Dan kemudian boleh cuba travel ke Singapore untuk ambil pengalaman dengan menghadapai currency yang tinggi, makanan halal yang susah nak jumpa dan hampir kesemuanya mahal. Itulah Singapore. Kalau rasa susah dan mahal untuk travel di Singapore maka itulah kos kalau kita nak travel ke Europe yang hampir kesemuanya adalah lebih kurang atau lebih mahal. 

Dan kemudian cubalah pengalaman backpack ke Thailand terutamanya ke Bangkok. U will see negara yang bukan islam dan makanan halal juga susah untuk ditemui dan bahasa yang totally macam itik dengan ayam. Di Thailand korang akan belajar untuk travel by land dari satu tempat ke tempat lain menaiki bas atau train untuk perjalanan jauh. Bangkok - Chiang Mai atau ke Phuket.

Kalau boleh travel ke tiga negara ini mesti korang boleh travel ke Australia, Taiwan dan South Korea dan yang seangkatannya sebab korang dah ada pengalaman dengan kos living yang mahal, bahasa yang berlainan, makanan halal yang susah untuk ditemui serta penggunaan public transport yang berkesan. But jika ada keyakinan, tidak travel ke negara jiran pun ramai jer yang terus redah travel sampai ke Europe.

Friday 19 July 2024

Australia Perth Part 4 : Driving From Perth City To Lancelin - The Sand Dunes

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia 


Seawal pagi aku dah dikejutkan oleh mereka dengan panggilan telefon untuk bersiap pergi solat subuh di Masjid Perth. Cuma aku sahaja yang ikut. Abang wan dan yang lain-lain masih lagi jetlag, kejut langsung tak bangun huhuu.. Dah la menumpang tidur, malu pulak rasanya kalau tak ikut mereka pergi solat subuh di masjid hahaha.. 

Welcome to Lancelin. Sebuah pekan yang ada pantai dan ada padang pasir berwarna putih
Sekembali dari masjid, sempatlah juga aku breakfast bersama mereka sebelum naik ke bilik. Itulah bak kata ustaz, kalau kita jaga subuh kita Allah akan bantu kita jaga hari kita. Yang lain semua tak dapat breakfast hihi.. Bila naik ke bilik semua dah bangun dan sedang bersiap-siap sebab kami nak keluar dari hotel seawal pagi bagi meneruskan perjalanan.

Pemanduan dimulai dengan Abang Wan dan bertukar-tukar kepada Kak Ngah dan Wife aku. Satu sebab kami stop di banyak spot yang cantik-cantik untuk bergambar. Tengok rumput yang memenuhi jauh mata memandang pun kami berhenti nak bergambar. Biasa la dah datang negara orang dan benda susah nak jumpa kita enjoy la the moment.

Hujan renyai turun menemani perjalanan kami dan menambahkan lagi kesejukan.
Perjalanan sejauh 126km dari Perth City ke Lancelin yang memakan masa hampir 2 jam.
Untuk sampai ke Pekan Lancelin pun tak tahu berapa kali tukar driver. Dan paling memenatkan adalah had kelajuan di Australia yang terlalu rendah. Memang boring yang teramat. Dah la nak drive ratusan kilometer. Kita drive ke Kuantan dari KL pun boleh dua jam setengah dengan 140-170km/j. Kalau di Aussie tak tahu la berapa banyak saman kena kalau bawa selaju itu hahaha..

Lancelin Tourist Info - Sand Dunes adalah main attraction di sini.
Semua info tempat menarik dan aktiviti ada di sini. Pilih sahaja mana kita nak pergi :D
Bayangkan paling laju anda boleh bawa kereta di highway adalah 110km/j dan ada di sesetengah jalan akan muncul papan tanda 80 atau 90km/j sahaja. Speed trap di Australia agak aktif yer. Polis boleh berada di mana-mana sahaja termasuk di semak samun atau di balik pokok-pokok. Dan pemanduan di dalam bandar adalah dibawah 70km/j sahaja. Kalau ada kawasan sekolah 40km/j sahaja.

Tempat parking ini sunyi tapi bersih dan lengkap dengan public toilet yang bersih.
Jom ke berjalan ke arah pantai disebalik bukit kecil tu. Angin masa ni terlalu kuat.
Okla tutup cerita pemanduan yang memenatkan di Aussia tapi nasib baik pemandangan dia cantik dan terpukau juga la walau tak boleh bawa laju. Lagi-lagi bila dah nak sampai di area Pekan Lancelin yang terletaknya Sand Dunes. Ada satu part tu kita dalam kereta dalam keadaan menaiki (bukit) dan bila tiba di puncak dan pemanduan menurun ternampak kawasan pantai dan laut yang terbentang luas. Allahu memang cantik sangat. Dan la pasir pantai kat sini warna putih.

Pasir yang terlalu halus dan tebal disebabkan angin yang kuat. Rumput pun boleh tenggelam.
Keadaan sepanjang pemanduan agak mendung dan bertukar cerah sekali sekala. Ketika kami sampai Lancelin ini keadaan seperti baru habis hujan lebat dan sedikit sunny. Namun kami gagah juga ke arah Back Beach yang terletak tidak jauh sebelum sampai ke Sand Dunes. Berehat seketika di dalam kereta disebabkan masih ada titisan hujan. Terdapat tandas dan shower yang lengkap serta bersih disediakan. Boleh la nak fresh up sedikit selepas long journey.

Cantik dan bersih keadaan pantai di Lancelin ini dengan pasir yang berwarna putih.
Tak tahu pulak kenapa filter hp ni melebih-lebih memutihkan gambar.
Atiyya memang tak nak duduk diam. Macam la tak ada pantai di Malaysia haha :P
Kami menunggu hampir 10 minit di dalam kereta sambil mengunyah apa yang ada dalam beg. Matahari tak juga keluar maka kami decide pergi je lah ke arah pantai walau cuaca masih tidak mengizinkan. Pantai Back Beach ini tidaklah ada apa-apa aktiviti yang menarik sangat. Cuma dari bacaan di internet ianya sebuah pantai yang bersih dan mempunyai pasir yang berwarna putih. Memang cantik untuk bergambar.

Dari tempat parking kereta nak ke pantai, laluan trek akan melintas satu bukit rendah yang tak la susah tapi disebabkan cuaca yang sejuk dan angin yang bertiup agak kuat. Menjadikan pergerakan kami agak sedikit sukar, ditambah pula dengan si atiyya yang nak berjalan sendiri dan tak nak didukung. 

Sandboarding, ATV, Quad Bike antara main aktiviti di sini.
Kalau korang datang ke sini make sure korang check weather terlebih dahulu sebab ada banyak aktiviti yang menarik di Sand Dunes atau Pekan Lancelin itu sendiri. Keadaan yang mendung tak begitu mengizinkan kami untuk membuat sebarang aktiviti di Sand Dunes ini. Even do nak masuk ke Sand Dunes ini adalah percuma.

Dan hujan turun tak menentu selang beberapa ketika sepanjang kami di sini membuatkan kami untuk melupakan sahaja nak berseronok di sand dunes. Nak turun dari kereta pun tak boleh. Selepas perbincangan seketika Abang Wan kata kalau tunggu pun belum tentu cuaca akan ok. Baik teruskan perjalanan ke The Pinnacles Desert lagi baik. Disebabkan semua setuju maka kami pun meninggalkan Lancelin.

Bersambung Australia Perth Part 5 : The Pinnacles Desert At Nambung National Park (Under Construction)

Wednesday 17 July 2024

Minggu Yang Teruk - Apa Dah Jadi Dengan Malaysia

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia

Ntah la.. Aku tiba-tiba down pulak dalam seminggu ni. Nak update entry pasal travel pun terganggu. Dalam seminggu ni banyak sangat berita kematian yang berlaku. Dah la segala video kekejaman israhell terhadap orang Palestine di Gaza pun aku tak sanggup nak tengok. Ditambah pula berita-berita kematian yang menyedihkan dan sayu di Malaysia minggu ini.

Kita dikejutkan dengan berita menyedihkan apabila dua adik beradik iaitu Muhammad Akil Syauqi Nur Sufian 3 tahun dilaporkan meninggal dunia pada Rabu 10 Jualai 2024. Manakala adiknya Muhammad Luth 2 tahun menghembuskan nafas terakhir dua hari kemudian pada 12 Julai 2024. Setelah keduanya termakan makan (keropok) yang telah dibubuh racun tikus yang sepatutnya bagi tujuan membunuh haiwan perosak di kebun.

Al-Fatihah buat Adik Akil dan Adik Luth.
Aku masa dapat berita ni tiba-tiba jadi macam stress tak menentu mungkin sebab kedua-dua mangsa adalah lebih kurang sebaya dengan anak-anak aku. Pada 14 Julai 204 iaitu dua hari selepas kematian adik Luth. Seorang lagi mangsa berumur 13 tahun di Kemaman mengalami kejadian yang sama dan sekarang masih bertarung nyawa di hospital.

Al-Fatihah buat Allahyarhamah Nur Farah Kartini.
Tak cukup dengan itu dapat pulak berita menyedihkan kes Allahyarhamah Nur Farah Kartini yang mati dibunuh setelah hilang hampir seminggu. Bila tahu kronologi kes lagi la bertambah emosi kenapa mudah sangat untuk membunuh orang. Aku masih tak boleh nak brain wujud orang macam ni, kerja kerajaan pulak tu. Bukannya penganggur apatah lagi bukan penjenayah ke apa ke. Dah berkahwin dan ada anak kot. Allahu.

Semoga diberi kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi ujian ini buat si ibu dan ayah mangsa.
Tengah berasa sedih dan emosi dengan kes fara ni. Semalam terbaca pulak berita kes kematian lain. Kanak-kanak berusia 4 tahun jatuh dari tingkat 16 apartment di Putrajaya. Ayah dia keluar sekejap untuk hantar si kakak ke sekolah. Sedih yang teramat bila tengok video si ayah menangis ditempat kejadian. Memang tak boleh nak bayangkan perasan si ayah. 

Tolong la jangan nak tuduh parent tu cuai ke apa ke. Kita tak tahu how struggle other people nak manage kehidupan seharian mereka. Si ayah tu pun, kalau boleh memang tak nak tinggal si adik di rumah tapi apa pilihan yang dia ada. what if kalau dia cuma ada motor sebab si isteri dah guna kereta ke tempat kerja. Aku pun few time terpaksa tinggalkan anak di rumah untuk hanya seketika. Hati memang tak tenang selagi mana tak tengok semula anak-anak di rumah.

Semoga kita dilindungan dan dipelihara dari ujian berat sebegini - Amin..

Friday 12 July 2024

Australia Perth Part 3 : D' Angkasa Restaurant - Perth Mosque - Four Points Hotel

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia 


Selepas selesai urusan kami di airport termasuklah urusan mengambil kereta sewa. Kami meneruskan perjalanan ke Bandar Perth dengan jarak lebih kurang 20 km. Masa ni keadaan di atas jalan agak sesak sedikit sebab bertembung dengan mereka yang balik kerja. Ketika sampai di bandar waktu telah pun agak lewat petang dan kami terus mencari kedai makan halal atau kedai orang Malaysia. Sebab dengar macam ramai orang Malaysia buka kedai makan kat sini.

All Suite Perth - Recommended place to stay in Perth City.
Kami menghala ke All Suite Perth terlebih dahulu yang terletak di Victoria Ave nak tengok tempat yang kami akan stay selepas balik dari utara Perth nanti. At least dah tahu di mana dan tak ada la sesat atau terkial-kila mencari nanti. Accommodation ini terletak berhampiran dengan banyak attraction walking distance. Dan kemudian kami terus mencari makanan halal di kawasan sekitar sini.

Lebih kurang 500 meter sahaja kami boleh berjalan ke Perth Town Hall dan ke Hay Street Mall. Sebuah kawasan shopping terbuka. Datang pulak time winter memang seronok la berjalan merayau-rayau cuci mata. Kat sini boleh pulak Kak Ngah shopping handbag siap beli untuk mak dia lagi. Nak amik hati la tu sebab last minit baru bagitau nak pergi Perth hahahaa.  Ni kalau Kak Ngah baca habis la aku :P 

Jarak dari All Suite Perth ke Hay Street Mall  hanya 10 minit berjalan kaki.
Di hadapan Restoran D' Angkasa berdekatan dengan Hay Street Mall.
Kami singgah di sebuah restoran halal dimiliki oleh orang melayu iaitu D'Angkasa Restoran Malaysia. Ianya terletak di Unit 1, Clarence House, 566 Hay Street, Perth 6000. Boleh dihubungi di talian (08) 9325 1747. Dibuka setiap hari dari jam 10.00 pagi - 3.00 petang dan 4.00 petang sehingga 8.00 malam. Dan tutup pada setiap hari Isnin.

Sampai jer kami terus masuk ambil tempat duduk sebab perut memang dah kelaparan yang amat, dengan cuaca yang sejuk diluar. Kami pun order menu simple jer iaitu nasi goreng. Jangan terkejut tau sepinggan nasi goreng boleh mencecah sehingga RM30.00 tapi dalam currency sana baru AUD 9.00 gitu. Tetiba rasa macam ni last makan luar hahahaa..

Perkerja semua melayu. Lega dapat masuk kedai sebab kat luar sejuk ya amat.
Nasi Goreng Kampung dengan Nasi Goreng Pattaya. Aku masa ni makan sandwich.
Masa tengah makan kedengaran azan dari handphone menandakan telah masuk waltu solat maghrib. Masa nak bayar tu tanya dengan abang staff restoran yang berbangsa melayu tu. Dia kata nak yang dekat dan masjid cantik, pergilah ke Perth Mosque. Tak jauh dalam 1.5-2.0 km sahaja dari Hay Street Mall ni (Restoran ni berdekatan Hay Street Mall).

Kalau brother yang dalam gambar ni baca blog tolong pm aku yer hahaha..
Selepas makan di area Hay Street Mall, kita meneruskan perjalanan ke Perth Mosque.
Alhamdulillah selesai makan kami cepat-cepat terus ke Perth Mosque yang terletak 7 minit perjalanan dengan kereta sebab takut lambat. Sebab selesai solat isya berjemaah, pintu masjid akan ditutup. Lagi pun kami nak fresh up di masjid sebelum meneruskan perjalanan ke arah utara. Syukur masa kami sampai waktu isya belum pun masuk lagi. Maka sempatlah kami fresh up terlebih dahulu. Dan kemudian join solat berjemaah.

Pada carian aku di Google Map. Restoran D' Angkasa di Hay Street telah ditutup dan telah berpindah ke tempat lain iaitu di Unit 8/72 Warton Rd, Huntingdale WA 6110, Australia.
Perth Mosque adalah sebuah masjid yang cantik dan ia adalah masjid tertua di Perth dan yang kedua tertua di Australia. Ia dibina pada tahun 1901-1906 di sebuah simpang jalan antara William Street dan Robinson Street di Northbridge. Walaupun jemaah dan pentadbiran di masjid ini bermazhab Hanafi tapi ia tetap menyediakan ruang solat dan bilik air yang sempurna untuk jemaah wanita.

Pada asalnya ia dibina di atas sebuah lot sahaja dan kemudian pembelian lot bersebelah telah dibuat untuk pembesaran masjid dengan jumlah keseluruhan sekarang sebanyak 4 lot (1,725.65 m²) yang telah dibeli pada tahun 1904 dengan harga pada ketika itu Australian Pound £680.00. Dan masjid ini telah diwaqafkan atau dimiliki oleh keturunan Afghan Cameleer Deen's Family.

Pemandangan Perth Mosque dari atas - Ihsan dari Google Maps.
Disebabkan aku datang ke masjid ini pada waktu sebelum isya' (dah malam). Maka semua gambar masjid ini aku ambil dari google kecuali beberapa keping gambar sahaja dari camera aku. Dan waktu ini tak berpeluang sangat nak ambil gambar sebab masing-masing sibuk nak fresh up diri. Dengan nak jaga si Atiyya lagi yang tak reti duduk diam. Sebab nanti selepas isya' masjid ini akan ditutup.

Keadaan Perth Mosque dari luar yang berada di persimpangan jalan.
Suka dengan konsep masjid ini yang mempunyai taman atau halaman berpokok di bahagian dalam kawasan dinding masjid. Kalau datang pada waktu siang mesti cantik. Tiba-tiba teringat masjid di Paris yang mempunyai senibina andalus. Ada kawasan terbuka yang dihiasi pokok-pokok di tengah masjid. Boleh baca sini entry berkenaan Grande Mosquee De Paris - Masjid Bersejarah Di Tengah Paris (clicks).

Pintu masuk berwarna hijau dan keadaan halaman di dalam selepas masuk pintu utama.
Dan kita kaan berjalan terus ke arah halaman di tengah-tengah masjid.
Bahagian dewan utama solat yang boleh memuatkan seramai 500 orang jemaah.
Semasa kami sedang sibuk dengan urusan masing-masing, kelihatan beberapa orang lelaki melayu yang aku assume adalah orang Malaysia datang menunaikan solat isya berjemaah. Tak sempat nak bertegur sapa sebab masing-masing nak kejar solat jemaah yang akan bermula beberapa minit lagi. Selesai solat, sementara aku tengah tunggu wife dengan kak ngah keluar dewan solat. Aku di sapa oleh orang Malaysia tadi.

Macam biasa la soalan.. Siapa nama? Bila sampai? Berapa hari di Perth? Tidur mana? etc. Lepas aku inform lepas ni nak drive ke arah utara Perth. Dia kata tak perlu la, bukan jauh sangat nak ke Pinnacles Dessert tu. Plus minus dalam 200 km sahaja. Lebih baik tidur sini (Perth City) dan esok pagi-pagi drive la ke sana. Sambil aku tersenyum mendengar sebab plan aku memang akan tidur dalam kereta sahaja untuk malam ini. Kalau driver tak larat berhenti jer la mana-mana.

Rezeki dapat tidur Four Points Hotel by Sheraton di Perth :D
Disebabkan gaya aku macam nak juga drive malam ni. Tiba-tiba dia offer "Kalau nak, tidur jer hotel kami malam ni. Sebab kami berlima dapat bilik seorang satu. Kami bagi dua bilik, satu untuk lelaki dan satu lagi untuk perempuan."Aku tergamam sekejap. Malas nak ganggu privacy orang sebenarnya. Tapi dalam hati "Alhamdulillah rezeki" hahahahaa.. Tanpa buang masa kami pun drive follow diorang. Ingatkan hotel biasa sekali Four Points Hotel by Sheraton  kau.!!

Wednesday 10 July 2024

Australia Perth Part 2 : Immigration - Makanan Apa Yang Boleh Kita Bawa

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia

Sambungan Dari Australia Perth Part 1 : Langkah Bermula - Sewa Kereta & Apartment - Applying Visa

Korang pernah tengok tak racangan Australian Border Control Show? Nampak macam menakutkan, betul tak? Tapi aku tak la rasa in reality menakutkan sebegitu, sekadar dari my on experience la. Sebab yang pertama apa sahaja yang korang bawa make sure korang declare, isi siap-siap dalam form yang diberi especially makanan. Kalau boleh jangan tertinggal satu pun. Sebab kalau kantoi dia akan rasa korang menipu. Begitu lah.

By the way sebelum terlambat aku nak ucapkan Salam Maal Hijrah yang ke 1446 kepada semua rakan blogger dan reader di blog ini termasuklah yang datang dari seberang Indonesia dan Brunei. Semoga pada tahun yang baru ini kita semua lebih diberkati kehidupan dan dilimpahkan rezeki yang lebih baik. Moga dengan itu kita dapat menjadi hambaNya yang lebih taat dan bertaqwa insyallah.

One nice thing aku nak share moment ketika pegawai Immigration Australia tu soal aku few question dengan nada yang santai. "Did you bring any forbidden item from entering Australia" aku jawap "No, I did't". Masa ni muka dia agak serious. Lepas tu ada satu soalan tu dia tanya "Did you declare all the food you bring?" Aku pun yes. Sambil dia membelek-belek dan memerhati semua dokumen yang aku serahkan pada dia. 

Packaging Sardin D'Heritage ni boleh di bawa ke Australia.
Sesambil tu dia tanya aku "Did you bring any fish?" Aku pun dengan spontan "No!" Tetiba aku teringat Ikan Bilis.. "But aaa i did bring an.. ann. cho..vies..". Belum sempat aku nak habiskan perkataan Anchovies tu dia dah sebut "Ikan Bilis?!" terus aku tengok muka mamat bawang putih ni. Dalam hati aku "Eh kau, pandai pulak sebut Ikan Bilis" hahaha..

Belum sempat aku nak cakap apa-apa, dia dah gelak dulu. "I dont know why all Malaysian Tourist must bring Ikan Bilis with them to Australia" Sambil dia gelak sampai merah muka. Sebab dia gelak aku pun gelak diikuti oleh ahli group yang lain. "You should enjoy Australian Food here, not Ikan Bilis!". sambil dia sambung gelak. Tiba-tiba dia sebut "Serunding?". Aku pun jawap "No, I did not bring that".

Sardine dan Mackerel dalam tin juga boleh dibawa masuk ke Australia.
Apa sahaja dokumen, korang just print out especially booking accommodation, booking kereta sewa and if korang ada ambil service any local trip punya tour pun just print out. Return flight ticket termasuk Visa Electronic. Just tunjuk semua benda to show korang datang nak tour bukan nak petik buah atau cari kerja. Ada juga dia tanya "What purpose of your visit". Aku jawap "To tour your beautiful lovely country" jawapan yang sama aku bagi setiap kali ditanya di mana jua.

Segala jenis sambal dalam botol kaca seal macam ni boleh juga di bawa. Just make sure belum buka.
Ikan Bilis make sure dalam packaging seal macam ni.
Dan kalau korang nak bagi dia rasa confident dengan korang. Aku cadangkan korang buat itinerary siap dari day 1 arrival sampai la last day balik semula ke airport. Dalam itinerary tu kalau boleh siapkan sekali dengan korang punya anggaran kos berapa yang korang akan spend untuk ticket entrance dan makan minum bila pergi ke sesuatu tempat. Tapi make sure itinerary simple dan dalam English la. Jangan tulis dalam bahasa melayu pulak :P

Itinerary yang aku buat dia baca dengan agak tekun sambil dahi berkerut la. Dan dari itinerary tu dia ada tanya aku "What are you going to do on day two?". Bila aku sebut few places yang akan aku visit dia terus tutup itinerary tu dan serahkan semula pada aku termasuk dokumen-dokumen lain. "You can go". Terus longgar lutut nak berjalan tapi hati rasa gumbiraa la deii. Serius takut jugak kena reject tau. Sebab ada jer kes yang dah ada visa pun kena reject masuk Aussie.

Segala perencah kari, kurma, kunyit dan perencah nasi goreng dibenarkan.
Semua mi segera boleh di bawa masuk tapi make sure bukan brand Maggi yer.

Antara MAKANAN yang dibernakan masuk ke Australia :
  • Mee Segera atau Bubur Nasi Segera (Maggi tak boleh sebab Boikot)
  • Ikan Sardin atau Tuna dalam tin atau seal pack macam produk D'Heritage
  • Pack Perencah Sambal Tumis, Kari Ayam seperti jenama Brahims, Aliff dsb 
  • Kiub Ayam, Ikan Bilis dan Tomyam yang bukan jenama Maggi
  • Ikan Bilis dalam seal pack atau dalam bekas yang dibungkus kemas
  • Beras, Bihun, Spaghety dan lain-lain yang tidak mempunyai unsur-unsur terlarang seperti telur
  • Coffee & Tea 3-in-1 (Semua jenama Nastle tak boleh sebab boikot - Milo langsung tak boleh sebab ada tenusu)
  • Susu Formula untuk bayi ataupun anak-anak kecil
  • Ubat-ubatan yang pelik-pelik tu kena ada prescription dari doktor. 
  • Panadol, Minyak Angin Cap Kapak atau Balm boleh bawak
  • Rempah ratus yang berbentuk serbuk dalam paket seperti jenama Adabi, Faiza dsb.
Antara MAKANAN yang TIDAK BOLEH dibawa masuk ke Australia :
  • Serunding Daging & Ayam
  • Bahan Makanan yang mengandugi Telur
  • Hasi Tenusu seperti Susu, Cheese, Mayonis dan sebagainya
  • Buah-Buahan Dan Sayuran
  • Rempah Ratus seperti Bunga Cengkih, Lada Hitam, Pelaga yang belum dikisar.
  • Daging, Ikan dan Ayam mentah dan berunsurkan bahan bahan ini.
  • Milo 3 in 1 sebab berunsur susu dan wajib boikot

Packaging Beras, Spaghetti, Pasta, Macaroni dan Tepung Gandum boleh dibawa.
Kalau nak bawa Sachet Milo tu ambil yang kosong bukan yang 3 in 1.

Strictest Quarantine Law In The World 

Tema atas ini memang khas dari Australia dan New Zealand. Kenapa mereka sebegitu rupa keras sangat? Bak kata John Si Kaki Berangan mereka ni negara pulau dan keseluruhan pulau adalah negara mereka. Sebab itu mereka terlalu berjaga-jaga bagi mengelak perkara yang tidak diingini seperti penularan wabak penyakit, jangkitan zombie dan sebagainya.

Kenapa nak kena bawa makanan ke Australia? Satu sebab untuk traveler backpackers macam aku ni bajet tak banyak so untuk kurang perbelanjaan adalah dengan masak sendiri sebab kalau makan kat luar nasi goreng sepinggan pun mencecah puluhan ringgit tau.

Sunday 7 July 2024

Australia Perth Part 1 : Langkah Bermula - Sewa Kereta & Apartment - Applying Visa

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia

Kisah perjalanan ke Perth Australia ni adalah juga dengan tidak sengaja disebabkan dapat harga ticket flight Airasia RM485.00 for return. Maka pembelian seawal 6 bulan adalah untuk aku, wife dan Atiyya. Kemudian Abang Ipar aku pun nak ikut sekali iaitu Abang Wan. Dia pun terjerumus sekali selepas kena racun dengan aku & wife dan last anak buah aku pun nak ikut juga. (Mak aku punya sepupu punya cucu - She is a doctor 28 yrs old - Single & We call her Kak Ngah).

Me, Kak Ngah, My Wife, Atiyya and My Brotehr In Law Abang Wan.
Maka jadilah kami satu team travel seramai 4 orang dewasa dan seorang kanak-kanak. Dan macam biasa waktu paling seronok nak pergi tanpa perlu fikir nak apply cuti bagai adalah waktu Raya Aidilfitri. Flight kami adalah pada hari raya ketiga. Sempat la nak memohon maaf bagai dulu hahahaa.. Masa di airport selepas immigration, kami lepak di sebuah restoran sambil nak buang masa sebelum flight. Tiba-tiba Kak Ngah call mak dia which i panggil Kak Normi.

Antara trip santai yang tak berlari ke Boarding Gate hahaha.
"Ma.. Nak bagitau ni.. Kak Ngah nak pergi Perth Australia ni dengan Abang Afif dan Kak Mia.. Kejap lagi dah naik flight.." Aku dengan wife erkkkk baru nak bagitau Mama ke Kak Ngah? Sambil Kak Ngah bangun meninggalkan meja. Selepas beberapa ketika Kak Ngah datang semula dan bagitau Mama kata ok jer sebab pergi ikut Abang Afif dengan Kak Mia. Dalam hati aku "Hasihh budak ni kan" Hahahahaa..

Penginapan kami adalah di sebuah Executive Apartment dengan 1 bilik tidur, 2 bilik air dan 1 bilik ruang tamu yang menyediakan Sofa Bed. Balkoni yang tiada pemandangan cantik. Dapur yang lengkap dengan peralatan memasak. Washing Mechine dan sabun basuh baju juga disediakan. Dengan harga AUD 135.00 per night bersamaan dengan RM409.00 - Kadar tukaran pada ketika itu adalah RM1.00 bersamaan AUD 0.32. Aku book accommodation ini menggunakan booking.com.

Alhamdulillah dapat apartment yang luas dan selesa untuk kami berempat.
Ruang tamu ada sofa bed dan boleh boleh ditutup (sliding door) menjadi bilik.
So yang lelaki akan tidur di sini. Baju putih tu owner tak sempat nak bergambar dengan dia.
Yang perempuan akan tidur dalam bilik yang ada bathroom.
Aku memilih bayaran secara "Pay On Arrival". Sebab kadang-kadang rasa lebih secure takut kena scam hahaha.. Satu belajar dari pengalaman dan dua mungkin sebab accommodation di Australia agak mahal sebab nilai pertukaran matawang yang agak tinggi dengan MYR. Maka kita pilih la bayar bila sampai nanti. Kalau harga lebih kurang Malaysia kita bayar dari Malaysia jer la. Itu mungkin cara aku la. Ntah la tengok keadaan jugak sebenarnya.

Peti Ais yang cute, Oven, Kettle dan Dapur Elektirk.
Alhamdulillah kelengkapan di dapur semuanya lengkap. Rice cooker pun ada mungkin sebab owner apartment ini berbangsa Cina. Orang Asia kan mesti la nak makan nasi :D
Untuk kenderaan kami sewa untuk 3 hari pertama sahaja sebab target kegunaan nak pergi yang jauh dulu macam The Pinnacles Desert, Lancelin Sand Dune, Southern Beekeepers Nature Reserve etc. Pergerakkan dalam bandar kita guna public transport sahaja. Dan untuk sekarang anda boleh melayari Perth Airport Website (Clicks) untuk urusan booking kereta sewa yang mudah dari Perth Airport. So pada 3 hari pertama ini kami akan walk in sahaja di mana-mana hotel yang kami jumpa di sepanjang perjalanan nanti.

Dalam gambar dapat kereta macam KIA Picanto tapi dapat Hyundai Ascent (Similar)
Kadar sewaan kereta untuk sekarang ini pada tahun 2024 adalah dari AUD 65.00 - AUD 90.00 per day. Bergantung jenis kenderaan dan waktu permintaan tinggi seperti pada Musim Cuti Sekolah atau Cuti Umum. Dan pada waktu aku dulu rate harga sewa adalah lebih murah berbanding sekarang. Dan harga petrol di Australia untuk bulan Julai 2024 adalah AUD 1.30 per liter bersamaan RM4.13 per liter.

Boleh book kereta sewa dari laman web ini yang menggabungkan semua company rental car di Perth Airport. Boleh pay later bila sampai nanti. Kami pilih compact car with 5 seater.
Contoh harga untuk booking bulan November 2024 nanti. 
Add on keperluan yang kita perlukan. Yang ada anak kecil wajib ambil car seat yer.
Antara perkara lain yang anda perlu ambil kira adalah kos insurance kenderaan, baby car seat wajib untuk anak yang masih category infant atau dibawah 9 kg. Kos untuk penambahan second and third driver. Masa ni Kak Ngah dengan Abang Wan kata nak drive di Australia so aku pun tak amik sebab dah 3 orang drive. Kita senyap-senyap duduk tepi jer lah. Sebab aku dah bayar extra for baby car seat kalau sekarang AUD 70.00 untuk sekali sewa.

Tips bila ambil kereta sewa di negara lain adalah pertama sebelum keluar parking make sure ambil gambar setiap inci kereta depan, belakang, tepi bagai. Dan pastikan semua button function seperti tingkap, wiper, penutup tangki minyak, signal, radio. Dan try buka semua pintu termasuk bonet depan. Simpan gambar sebagai bukti apabila kita pulangkan kereta nanti. Sebab melibatkan Kad Kredit kan so just take precaution. 

First driver dari airport adalah Abang Wan - Excited first time bawa kereta luar Malaysia :D
Jalan jem jugak di Perth. Bertembung dengan waktu orang balik kerja.
Untuk urusan Visa Australia aku menggunakan agent sebab harga yang diminta adalah RM30.00 seorang. Masa pergi ni aku guna khidmat Kak Ila dari Backpackers Buddy Malaysia (BBM). Dia memang ada buat service apply visa ke Australia ni. Tapi bila aku whatsapp dia baru ni masa nak up entry ni, dia kata tak buat dah. Maka tak ada la aku nak promote contact number dia kat sini. 

Nak try apply Electronic Travel Authority (ETA) Visa Australia sendiri pun boleh.
Boleh baca sini untuk Cara-Cara Apply Visa Australia (clicks) - Dari Australia High Commission di Malaysia. Atau boleh baca perkongsian Cara Apply Visa dari Arba Travel & Tour Sdn Bhd ini. Untuk sekarang visa ke Australia telah lebih diketatkan. Dah jadi macam nak pergi US pulak. Nasib masa apply dia tak minta flight ticket kan. Nak beli ticket takut visa tak lulus. Nak apply visa kena ada flight ticket hahahaa..

Bersambung Australia Perth Part 2 : Immigration - Makanan Apa Yang Kita Boleh Bawa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...