Wednesday 17 April 2024

Sambutan Aidilfitri Dari Central Asia Pulang Ke Malaysia

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia.

Sambungan Dari Salam Perantauan Aidilfitri Untuk Semua dari Kyrgyzstan

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Syukur pada rahmat Ilahi.. Kembali kami sekeluarga pulang ke tanah air dengan selamat setelah berkelana secara backpack selama 11 hari termasuk waktu penerbangan. Walau ini pertama kali bawa kesemua 4 orang anak yang masih kecil untuk backpack jauh dari Malaysia dengan keadaan cuaca yang berbeza, bahasa dan makanan yang juga berbeza. Alhamdulillah kami berjaya harungi dengan jayanya :D

Hazrati Imam Complex at Tashkent Uzbekistan. Di sini tersimpannya Al Quran berdarah yang dibaca oleh Khalifah Usman Bin Affan r.a ketika beliau syahid dibunuh 1400  tahun yang lalu.
Namun jika ditanya adakah akan bawa anak-anak yang masih kecil ini untuk mengembara secara backpack lagi? Jawapan mudah aku adalah NO!!!. Tak akan bawa mereka lagi untuk travel secara backpack lagi.. Unless jika mereka dah besar sedikit, mungkin lagi 5-7 tahun dari sekarang. Tahap kesabaran aku dengan wife sebagai mak ayah bila travel dengan mereka ni hanya Allah sahaja yang tahu hihii. 

Statue Alisher Navoiy atau dikenali dalam dunia islam sebagai Al-Khawarizmi.
Iyer.. Pada awalnya lagi kami dah menjangkakan kemungkinan kesusahan dalam membawa mereka travel secara backpack ini. Namun apa yang kami jangkakan hanya 30% dari 100% hahahaa.. Well kids still don't understand lot of things. Especially what happening around them. But syukur we manage to bring them with. And they enjoyed the trip with us.

Jumping around from one country to another country. Crossing border. Bus journey with hoursss. Cuaca yang sejuk yang tiba-tiba jatuh minus degree. The kids always ask the food that the one they want it. Kena dukung bila berjalan jauh luckly we have baby stroller for Afnan that still infant. And sometime Affan also want to sit in stroller. And the kids fighting each other the most often thing we have to face. Tak kisah la dalam flight ke atau dalam bas. 

Rakat Masjid hanya 9 minit berjalan kaki dari Sulton Hostel di Tashkent, Uzbekistan.
But itu semua yang menjadikan perjalanan kami penuh dengan warna warni. Hope one day in future they will remember how struggle me and my wife bring them to travel hahaha.. That belum lagi how struggle we as parent nak amik gambar penuh satu keluarga di tempat-tempat menarik. Most of the time seorang dua memang akan missing dalam gambar. Yang ini merajuk yang itu bergaduh. Yang sorang bad mood la apa la hahahaa.

Apa pun sebenarnya kami dah pun buat persiapan nak bawa the kids backpack. First testing kami bawa mereka backpack ke Singapore selama 3 hari pada Oktober 2023 lepas. Bulan Disember 2023 kami bawa semua backpack ke Pulau Batam, Indonesia. But travel backpack dengan culture dan weather yang tak sama dan trip yang lama memakan lebih dari seminggu aku tak rasa sesuai untuk bawa kids. If trip dalam 4 hari insyallah aku boleh consider untuk bring the kids with.

Air Astana Flight dari Tashkent, Uzbekistan to Almaty, Kazakhstan.
RM1,923.00 for 2 Adult 3 kids 1 infant one way. Price after discount USD83.00.
Somehow we manage to travel from Almaty, Kazakhstan to Bishkek, Kyrgyzstan by bus more than 7 hours journey. And Bishkek to Tashkent, Uzbekistan with night journey bus for 12 hours. And we return back from Tashkent to Almaty with flight operate by Air Astana. Alhamdulillah lot of good thing happen to us yang mana aku tak sabar nak cerita dalam blog ini. Kena scam sekali jer berkenaan accommodation di Tashkent. But Apartment di Almaty dan Bishkek was super duper good with the very helpful and friendly owner.

Magic City in Tashkent - Macam mini Disneyland masuk adalah percuma hanya perlu bayar untuk main game sahaja. Dan semua kedai jenama branded ada di sini.
And aku pun baru sampai rumah ni, mood nak update blog masih di awang-awangan lagi hihii.. Tunggu lah aku update story untuk 3 negara di Central Asia ni. Cerita Umrah pun masih ada berbaki few entry. Dan cerita di Bali pun tak sentuh lagi ni. Yang tunggu cerita Perth, Australia dengan Xian, China tu tunggu jer lah hahaha.. tak boleh nak janji apa-apa lagi sekarang ni :D

Apa pun sekali lagi aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1445 Hijrah - Mohon Maaf Zahir Dan Batin buat semua rakan blogger dan pembaca blog ini. :D

47 comments:

  1. cantiknya Rakat Masjid tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di Tashkent, Uzbekistan.. Masjid tak banyak tapi setiap masjid yang dibina semua nya cantik-cantik belaka :D

      Delete
  2. Alhamdulillah selamat pulang dari kembara jauh ...bawa anak kecil bersama tentu sukar sedikit nk bergerak tapi kasih sayang Allah mempermudahkannya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah selamat pulang walau takut juga sebab kecoh ketika itu Iran serang israhell tempoh hari .. betul tu byk dugaan dan cabaran bawa anak2 kecil travel backpack sekali.. but somehow we manage syukur alhamdulillah :D

      Delete
  3. Mencabar sungguh.. alhamdulillah dah selamat balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sangat mencabar but in the end we survive hihihii :D

      Delete
  4. Uniknya mengembara pada hari raya πŸ˜ƒ Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir & batin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekala merasai menyambut Hari Raya Aidilfitri di negara islam yang lain .. why not kan?

      Delete
  5. Replies
    1. Ada la iras iras sikit mcm Disneyland.. tapi yg best masuk percuma.. !!!

      Delete
  6. Best best. Impian kami dulu2 juga macam tu nak backpack berdua, kemudian bawa anak2 juga. Namun begitu tak kesampaian, kekangan masa, kerja, $$ dll. Mid 30an baru mula dapat travel Alhamdulillah. Study byk2 dulu cara org lain travel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah dari backpack seorang diri lone ranger..kemudian berdua bersama isteri.. and tambah seorang demi seorang anak.. sehinggalah skrg travel in total 6 orang.. apa pun pengalaman adalah pengajar terbaik utk kita..

      Delete
  7. Berjaya bawa anak-anak kecil dengan penuh kesabaran. Adakah bawa mereka lagi selepas ini?πŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Short trip yg dekat2 dalam 3-4 hari can be consider la.. kalau jauh2 dan lama mcm ni tak nak bawa dah la hahahaha...

      Delete
  8. berjaya mengharungi bawa anak-anak kecil travel satu kejayaan dah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap itu yg kata dgn penuh jayanya hahahaa.. 4 org sekali kita angkut... Org yg tgk pun terkejut.. but syukur la we manage :D

      Delete
  9. Tabah betul Afif bawa anak-anak bercuti. Bukan mudah empat orang sekali lebih-lebih lagi ada baby. Wah.. banyak tempat-tempat yang cantik di sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh mengaku tabah jugak la sbb berjaya angkut semua the kids travel backpack ke 3 negara pulak tu.. Alhamdulillah we enjoyed our journey somehow :D

      Delete
  10. Selama ini saya kagum dengan Abang dan istri Krn konsisten bawa anak2' dan backpack pula. Saya tak sanggub. Kalo bawa anak, dah pasti suami ikut dan pasti pakai koper banyak.

    Makanya respect lah dengan kawan2 yg sanggub backpack dengan anak, walaupun ternyata kesabaran ada batasannya πŸ˜„πŸ˜.

    Uzbekistan nih saya hanya transit sehari, jadi tak banyak eksplor tempat, tapi sehari pun dah buat senang Krn makanya saya suka.. orang2nya ramaaah sangat dan banyak nak berfoto. Macam jadi artis rasanya hahahahah. Kemarin tuh transit di Uzbekistan sebelum lanjut ke Azerbaijan, Belarus dan Georgia. Balik lagi lewat Uzbekistan, dan direct jakarta.

    Tak sabar baca cerita2 Abang di sana.

    Paham lah cerita2 lama yg belum tertulis. Karena saya pun begitu. Masiiih banyaaaak cerita yg belum di tulis lagi di draft 🀣. Ikut mood saja sekarang 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan hanya dilihat pada lembaran gambar yg indah sekiranya tidak tahu dibelakang kejadian gambar yg indah itu hahahaha.. Tahap kesabaran itu paling tinggi bila travel bersama anak2 ... Lagi2 bawa 4 org anak kecil ini... Boleh semput dada ini hihihii..

      Delete
    2. Menunggu route ke Azerbaijan dibuka oleh low cost airlines dari Malaysia.. moga kami juga berpeluang utk jejakan kaki ke Azerbaijan.. Dan yg pasti kalau jalan jauh ngak mahu lagi bawa anak2 hahaha... Cukup la pengalaman sekali bawa mereka travel jauh sampai 11 hari.. :D

      Delete
    3. Tapi kereeen kalian sih πŸ‘πŸ‘πŸ‘. Bukan perkara mudah soalnya. At least anak2 ada pengalaman yg bisa mereka ingat bila2. Anak saya dulu saya ajak ke jepang usia 4 tahun. Saya pikir dia tak ingat kesan2 di sana.

      Tapi saat ditanya, ternyata dia ingat. Berarti pengalaman itu membawa memory yg selalu dia ingat. Yakin anak2 Abang juga begitu. Pelan2 dididik supaya suka traveling nantinya ☺️

      Delete
  11. Betul...kita doa supaya anak2 akan ingat moment2 bila travel dengan parents. Salute to you. Backpack with kids..kalau sis pengsan kat situ terus..hehehehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spend quality time with our kids ... kan? :D Kita try yg terbaik semoga anak2 kita membesar jdi yg terbaik di mata kita... Part bawa the kids tu mmg serabut sikit la but for the sake of beautiful moment kita tahan dan sabar jer la :D

      Delete
  12. Cantiknya masjid tu!
    Takpe، pengalaman tu yg mahal. And I bet the kids would love to travel more often haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masjid di Uzbekistan memang cantik-cantik dan besar2.. Alhamdulillah suka tengok... Tunggu la the kids besar sket.. at this moment mcm tak nak bawa kalau travel jauh2 yang susah2 nie hihihii :D

      Delete
  13. kena dukung, minta didukung dan tak nak turun dr dukung...
    fahammmmm sgt laaa dia punya struggle tuuuu
    bak kata kak ipar sy ms dia bw anak2 travel: "bla dia nak makkkkkk (bapakkkk) je haaa faham2 je laa" hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak dukung la.. tak nak duduk diam dlm stroller la.. si affan dgn afnan gaduh nk duduk dlm stroller.. dh duduk gaduh lagi semua nak duduk dpn tak nk duduk blkng.. mcm2 hahaha.. mmg struggle tpi bila end of journey sekadar senyuman pengubat kepenatan hihii..

      Delete
  14. ada ke gambar quran berdarah tu?
    mind to share?

    ReplyDelete
    Replies
    1. That Quran yg ada darah tu kita boleh lihat tapi tak dibenarkan mengambil gmbr.. nk try curi2 amik gmbr tapi ada polis yg jaga setiap masa .. tapi kita ada amik gmbr replika quran yg 100% ditiru sama saiz dan tulisan.. nanti kita share..

      Delete
  15. banyak ke game dalam magic city tu?
    1 game harganya sama or berbeza-beza?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga berbeza beza.. even dlm Magic City ada Magic Aquarium.. ada theater utk persembahan kanak-kanak dan juga dewasa..

      Delete
  16. Aik..pergi masa bila ni..apesal kita x perasan erk..hahaha...apapun cantik pemandangan kat situ...we want more...we want more..cepat update!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah pergi 4 hari puasa sebelum raya baru ni.. yeap view pemandangan di Almaty Kazakhstan mmg cantik sgt2.. insyallah mmg niat nak repeat.. :D

      Delete
  17. Tu diaa…berderet hutang catatan travel πŸ˜„
    Kena tulis jugak at least sebagai kenangan diri sendiri.

    Tahniah dah berjaya harungi perjalanan ke tempat yang terlalu asing dengan 4 orang anak kecik πŸ‘πŸ½. Kalau tak cuba, tak tahu pulak kan πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti bulan 6 tambah lagi hutang hahaha...bertabah jer la.. insyallah akan make sure semua nya akan ditulis semoga menjadi bacaan bgi mereka yg memerlukan..
      Kami as parent pun mcm rasa lega bangga lps berjaya bawa mereka semua travel backpack..

      Delete
  18. Selamat hari raya, maaf zahir batin.
    Tahniah berjaya bawa anak-anak travel. Tabik spring saya tau.
    Suami dan anak-anak saya tak ada seorang pun yang sudi kalau saya ajak travel. Barangkali pengalaman setiap kali naik kapal terbang dari LD ke KL, transit KK dan banyak waktu menunggu itu yang buat mereka tak suka jalan jauh. Tapi saya harap suatu hari nanti hendak travel juga bersama keluarga.
    Kadang-kadang apabila agak lama tidak menulis entri kembara, boleh hilang mood juga hendak memulakannya.
    Saya menulis mana yang sempat saja, entri pendek-pendek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas tabik spring tu.. but ini trip last bawa mereka.. kena tunggu mereka besar sikit bru boleh bawa.. Tahap kesabaran mmg tinggi ke langit hahaha..

      Delete
    2. Mungkin juga perjalanan nak ke KLIA dari LD pun dah agak panjang.. belum lagi flight yg berjam jam nak ke destinasi yg dituju.. Hurmm somehow travel ni kena ada minat.. kalau tak minat push mcm mana pun tak menjadi.. sy doakan moga nanti Puan Amie akan travel bersama suami dan anak2 bersama..
      Insyallah perlahan lahan amik mood menulis semula :D

      Delete
  19. Betul, simpan duit kena istiqamah walaupun nilai tu sikit. Saya create 5 tabung online thru Maybank2u termasuk tabung travel. Setiap bulan auto deduction. Buat tak tahu je... tau2 nanti dah penuh😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ada displin yg tinggi kalau nak menyimpan apatah lagi kalau menyimpan utk pergi travel.. istiqomah lah yg paling penting.... :D

      Delete
  20. Seronoknya dapat pegi travel 😚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.... Bersusah susah dahulu ..bersenyum senyum kemudian.. :D

      Delete
  21. Itulah seni nya bawa anak" jalan" , beda dengan kita yang dewasaπŸ˜€tapi apapun itu nikmati saja perjalanan bersama anak-anak,kalau mereka sudah besar dan dewasa momen"itu mungkin hanya tinggal kenangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan dan memori yg indah itu kita sebagai ibu bapa yg cipta utk mereka.. agak di usia besar nanti mereka akan mengingati susah senang kita besarkan mereka :D

      Delete
  22. selamat hari raya! kagumlah u dpt travel merata2 obersi dgn bwk anak2 kecik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidilfitri juga buat MZ.. saja nak try macam mana bawa the kids travel jauh dgn musim yng berbeza hihii.. alhamdulillah we manage :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...