Saturday, 3 August 2019

Me and My Blog at This Moment

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Kepada reader yang terjumpa article kali ini. Syukur Alhamdulillah aku masih hidup setakat ini dan sihat walafiat..

Ok jap tengah susun ayat.. Hurmm apa biasa aku tulis ek perenggan pertama ni..

Tanya kabar reader la kan.. ke bagitau khabar aku macam mana hahahaa..

ok alhamdullilah aku sihat walafiat  (ulang lagi)  sekarang ni sedang mengharung pelbagai dugaan realiti kehidupan yang aku sendiri lupa nak cipta utk keindahan alam realiti.. lebih kurang macam tu la.

Nak menaip buat ayat permulaan pun dah tak reti, kaku jari ni hahahaa.. Itulah jadinya bila tinggalkan blog kesayangan ni terlalu lama.. Yer teramat lama.. Lama sangat.. sangat-sangat lama.. Feel dia macam mana lama nya Tony Stark tersadai kat angkasa selama 5 tahun sehingga diselamatkan oleh Capten Marvel hahahaa..  :P


Gambaran blog ni sekarang.. Nak kata dah mati tapi bergerak-gerak lagi..

Penggembaraan aku setakat ini terhenti atas angka 48 negara sahaja.. Tengah tunggu Airasia buka route baru je nak jenjalan hahahaa.. mungkin baki tahun ni akan cukup angka 50 negara sekiranya diizinkan oleh Nya..

Sebab sekarang sibuk establishkan kekayaan hahahaha.. Bukan la.. Mana ada.. Just anak-anak masih kecil adakala bawa mereka travel bersama rasa kesian sebab makan minum tak on time.. Mak Ayah backpackers, anak pun kadang-kadang tak mandi. Budak2 kalau dah main sampai berpeluh kita pulak tak mandikan dia habis busuk, selebet, kusut masai jadi nya..

Tapi bila tinggalkan.. tak bawa travel macam pergi Taipei,Taiwan dengan Xian China tempoh hari.. Mak nyer pulak emosi rindu anak-anak kene tinggal kat rumah nenek.. Sudahnya berat pulak nak travel nak tinggalkan anak kat Malaysia.

Bila bawa dua-dua pergi travel lain pulak jadi nyer.. Dengan bergaduh kakak adik.. By the way anak aku boleh tahan aktif nya walau dua-dua perempuan.. Dua-dua ada dua pusat rambut so faham-faham la huhuhuu..


Bila dah susah nak panjat kapal terbang.. Kita panjat gunung jer la..
Gunung Tiong, Hutan Simpan Endau Rompin, Sempadan Pahang - Johor..

Gunung Irau, Cameron Highlands
Gunung Rajah, Bentong Pahang.

Gunung Yong Yap (G7), Lojing




Insyallah hujung Bulan Ogos ni akan start hiking with my kids naik Gunung Siku, Cameron Highlands.. Dan bulan September Gunung Angsi, Negeri Sembilan dan Gunung Nuang, Selangor.. Harap-harap senang dan tak banyak kerenah la budak-budak ni nanti.. so far dah train si kakak 3 tahun 8 bulan naik tangga flat tujuh belas tingkat dia steady sampai atas..

Mungkin jugak la dari dalam perut lagi si mak dah travel sana sini.. Siap main Paragliding di Bogor Indonesia, Snorkeling dengan whale shark di Cebu Philippines, Water Rafting di Pangandaran, Indonesia. Backpack Vientiane - Kuala Lumpur by land jumping around bus - train - bus - train selama 8 hari. Boleh kene tuduh mak ayah giler kitarong ni hahahaa..


Tapi bila bawa si adik ni pergi masjid.. Pun sama jugak..
kene bergilir jaga.. Ini budak letak sekejap habis dia lari satu masjid..
Okla adik.. As long kau ceria dan bahagia..
Ayah dengan ibu happy jer tengok ku membesar..

Okla insyallah aku akan habiskan semua kisah pengembaraan yang masih berbaki 28 negara tu nanti tak la lama mana tapi very soon la hahahahaa.. :P

Selamat Menyambut Bulan Zulqaedah dan Musim Haji serta Qurban.. Semoga semua amalan kita diterima Allah. Amin..

Insyallah next entry menyusul adalah penutup kisah pengembaraan di Myanmar.. Sila duduk jangan lari :D




32 comments:

  1. Syukur dapat anak-anak comel, kecil- kecil dah dapat jejak kaki ke tanah suci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki anak dapat pergi ikut sekali.. :D

      Delete
  2. Alhamdulillah, satu keluarga aktif outdoor..semoga sentiasa dipelihara Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut ayah dgn ibu nya.. Tak reti duduk diam kat rumah huhuhuu..

      Delete
  3. Alhamdulillah syukur atas nikmat yang Allah beri. Comel tapi nampak nakal je...hehehehe ala budak-budak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takpe.. Nakal dia keen banyak sabar hahahaa... Budak2 kan time comey sejuk hati tgh buat perangai hahahaa...

      Delete
  4. Mengasah bakat dan minat anak2 pulak jadi hikers...bagus, bagus. tak lama lagi dah ada hiking buddies, pastu travel buddies pulak. Seronok tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parent kalau dh jenis lasak anak2 pun akan ikut cuma kita la yg kene mewarnai mereka.. :D

      Delete
  5. Bonsai Follower - Kumpulan situs yang akan memberikan review untuk game yang terbaik dan terpercaya di Indonesia.
    Permainan yang disediakan beragam jenis dengan kemenangan terbesar
    Kunjungi Langusung di bawah ini
    Bonsaiqq
    Bonsaibola

    ReplyDelete
  6. Memang lama sangat kau menyepi. Meh la kembali. Haha. Aku pun tengah kumpul kerajinan. Anak nak masuk setahun tahun ni. Tapi sama. Anak aku pun aktif. Dan kami pun tak sampai hati tinggal. Setakat ni pi mana pun memang bawak si Zinnirah tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan lama sangat.. Anak nak msuk 3 dah pun sekarang ni huhuhuu..hari2 ada keinginan nak menyepi.. Aku travel bawa dua org anak ni kos jadi mahal.. Tapi itu lah perubahan nama nya ..

      Delete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..

    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog saya iya seo dan

    saya sudah follow blog anda #591

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..

    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..

    Komen yang baik2 sahaja ye..

    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. memang lama sungguh ni. tunggu gak nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama kan.. Bila la nak ada masa utk berkarya semula.. Nak berhenti keje buat full time blogger mesti best huhuu..

      Delete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. Knowing These 9 Secrets Will Make Your Unhustled 6 Figure Freedom Review Look Amazing https://www.reviewengin.com/unhustled-6-figure-freedom-review/

    ReplyDelete
  14. Comelnya.. Bila dari kecik dah dibawak jalan/outdoor activities, Insya Allah terbiasa & mudah nanti..

    ReplyDelete
  15. kapan nih update cerita di tahun 2020, semoga selalu diberikan kesehatan supaya tetap bisa berbagi informasi dan ceritanya. Terima kasih

    ReplyDelete
  16. Nice post you have written. It is readable and knowledgeable,nice picks
    Thanks sir
    I Love Your Post
    Educational Tout,industrial Visit

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Wrmbth TuanJemput sertai giveaway dengan 17 Hadiah Wang Tunai bernilai RM1000

    Hadiah RM200 (Seorang Pemenang) - 1 x RM200

    Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang) - 2 x RM100

    Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang) - 14 x RM50

    Tarikh tutup 29 Feb 2020. Klik sini untuk sertai giveaway ini.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...