Monday 19 February 2024

Salam Dari Bali Yuk - Stay Tune Readers :D

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia.

Alhamdulillah kita try update blog walau berada jauh dari rumah dan paling bersabar try update guna handphone. Syukur selamat tiba di I Ngurah Rai International Airport Bali malam tadi dengan flight Airasia QZ0555. By the way harga return tiket kami dapat RM418.00 seorang. Insyallah akan berada di sini selama 5 malam 4 hari.

Suasana sunrise di Natya River Sidemen 
Glamping at Natya River Sidemen is one of the best ever experience. 
Setakat ini dah selamat mengejar Sunrise Di Gunung Batur, ke Danau Batur dan Hot Spring. Dan alhamdulillah selamat bersolat subuh di Masjid Besar Al Muhajirin Kintamani. Dan at this moment dah selamat check in di Daerah Ubud. Hotel cantik dengan harga RM75.00 untuk semalam actually bukan hotel la tapi cottage. Alhamdulillah nice. :D

Pemandangan Danau Beratan & Gunung Mangu di Bedugul.
Masjid Besar Al Hidayah at Bedugul yang terletak di atas bukit.
Selepas di Kintamani kami ke Tegalalang dan attraction utama di sini adalah Terrace Padi dan boleh melakukan pelbagai aktiviti yang menarik dan paling popular adalah aktiviti swing. Flying fox dan bergambar di bird nest yang lumayan banyak.

Coffee Plantation at Hidden Garden Luwak Coffee.
Inilah buah kopi. Once kalau dah masak ia berwarna merah.
Update - Setakat sekarang kami telah selesai berwisata ke Bedugul dan diperjalanannya singgah ke Leke Leke Waterfall dan Coffee Plantation melihat sendiri beberapa jenis pokok kopi dan pembuatan Kopi Luwak dan berkesempatan melihat ank musang pandan yang baru dilahirkan beberapa hari lepas.

Di Bedugul ada beberapa attraction antaranya Masjid Besar Al Hidayah, Pura Ulu Danu Beratan, Strawberry Farm, Pasar Hasil Tani Bedugul, dan paling seronok terdapat banyak makanan halal kerana di sini terdapat ramai orang islam. Boleh dikatakan hampir kesemua orang yang berniaga adalah orang islam dan wanitanya memakai tudung.

Keramas Black Sand Beach 
 
New place discover in my travel journey - Black Sand Beach :D
Update - Check in Hotel di Ubud - Yarama Cottage RM87.00 per night. Chech in Hotel di Sidemen - Natya River Sidemen RM67.00 per night. Check in Hotel di Kuta Anika Guest House RM49.00. Check in Hotel di Nusa Dua Santika RM120.00.

Setakat sekaranng ini kos perjalanan bersama supir dan grab adalah IDR 2,386,000.00 dan bahagi untuk 4 orang maka seorang IDR 596,500.00 bersamaan RM175.00. Alhamdulillah Trip Bajet Backpackers menjadi lagi :D

Bali Collection at Nusa Dua
Ada performance pada waktu malam di Bali Collection.
Outdoor concept of branded shopping mall
Billabong brand masa zaman remaja dulu huhuu.. :D
Update - Bali memang best dan cantik serta aku sendiri recommended untuk ke Bali tapi ke arah countryside sebab keadaan lebih tenang dan jauh dari kesibukan bandar. Lebih-lebih lagi jalan yang jem setiap masa. Dalam waze mungkin 40 minit tapi in realiti perjalanan boleh jadi sehingga 2 jam.

Kawasan pantai sekiranya bawa anak kecil lebih baik elakan sebab hanya pub, bar kelab malam dan yang teramat tak sesuai untuk orang islam berkunjung terutama Pantai Canggu, Pantai Seminyak sehinggalah ke Tanah Lot. Kalau ke area kawasan pantai luar bandar lebih elok dan bersih cantik tiada sesak dengan para pelancong. Kalau boleh ke Pantai Pendawa di selatan Bali lagi cantik.

Masjid Agung Asasut Taqwa yang terletak tidak jauh dari airport.
Gerbang Tol Ngurah Rai adalah satu-satunya Tol di Bali.

42 comments:

  1. Wah...selamat bercuti...suka Bali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Area utara best la.. dari Depasar ke selatan tak best sangat .. nanti kita update

      Delete
  2. Selamat bercuti. Bali dalam waiting list.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. Bali best dan byk juga yg tak best hahahaha :D

      Delete
  3. wahhh happy holiday!! Bali ni memang famous tourist spot. nanti i nak baca all ur entries psl Bali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tourist spot tapi yg best nyer semua kawasan di luar bandar. Area pantai dia mcm not recommended sangat.. penuh bar night club bagai..

      Delete
    2. ooo penuh bar night club ye? patutlah tourist non muslim mmg seronok ke sana hehe

      Delete
    3. Kannn... Mmg terkenal Bali dgn Phuket Thailand sbb diorng free and easy going dgn all that kind of thing yg muslim tak boleh huhu..

      Delete
  4. Bestnya.. bersambung-sambung percutian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki dapat jalan dekat-dekat jer.. :D

      Delete
  5. Alhamdulillah best nya. Have fun di Bali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah mmg have fun sangat .. syukur... :D

      Delete
  6. Wah sudah mendarat di Bali saja, daerah Kintamani memang sangat sejuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kintamani sejuk amat lebih sejuk dari daerah bedugul..

      Delete
  7. Cantiknya permandangan kat Bali. Pernah sampai juga ke Bali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka kawasan country side bali tak berapa suka dgn kawasan bandar mecet nya waduh huhuu

      Delete
  8. Jelesnya..teringin nak ke Bali. Nanti sambung update naa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bali selalu ada offer tiket murah.. Kali ni pergi dpt RM418.00 return tiket..

      Delete
  9. Mantap Mas sudah landing di Bali,
    Foto-fotonya bagus-bagus. Benar-benar menggambarkan sebagian keindahan Bali.
    Selamat berwisata di Bali, Mas. Semoga menyenangkan.
    Ditunggu posting berikutnya tentang Bali.

    Salam,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sudah selesai di Bali baru sahaja pulang.. nanti akan di pamerkan lebih byk gmbr2 wisata yg cantik2 di Bali. Baik akan diusahakan secepat mungkin entry Bali nya .:D

      Delete
  10. truly love all of the pictures you took! make Bali look even more beautiful. have a good times yuh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang cantik tempat-tempat di Bali terutama di country side. Btw thanks ya :D

      Delete
  11. Tempat tempat di Bali memang cantik. Bestnya kalau dapat mengopi di platform tu sambil menjamu mata tengok kehijauan di sekelilingnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes mmg best layan kopi di atas puncak pokok tu.. layan pemandangan.. kopi pulak ada sehingga 15 jenis yang dihidangkan :D

      Delete
  12. wahhhh besar betul masjidnya...
    gerbang tol pun sama...
    fuhhh...

    ok ok faham..
    yg ramai mat saleh tu kat area bandar
    yg ni jauh sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masjid di Bali kalau jumpa mmg teruja sgt sebab kat sana susah nk jumpa masjid huhu.. makanan halal ntah apa lagi.. area bandar bnyak dgn mat saleh ni so kita pergi country side.. :D

      Delete
  13. Waah sudah di Bali saja Abang yaa ๐Ÿ˜. Saya tuh love hate relationship dengan Bali. Tak terlalu suka Krn di sini banyak pantai dan panaaas ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ. Saya tak kuat panas.

    Tapiii tiap tahun selalu ke Bali ๐Ÿ˜‚.

    Dulu saat kerja di HSBC, outing kantor selalu Bali Krn team sales selalu ingin having fun di beach club Bali, yg mana daerah bule2 itu lah ๐Ÿ˜…. Saya tak suka..

    Tapi tak ada pilihan kalau dengan kantor. Cumaaa kalo ke Bali dengan suami, kami berdua selalu pilih daerah atas, yg sejuk. Kintamani, Payangan, Ubud, yg mana selaluuu lebih sepi dan sejuk pastinya.

    Tempat seperti itu yg saya suka. Dan supaya tak kena macet, sewa motor berdua suami selalu ๐Ÿ˜„. Tapi tak mungkin memang kalo bawa anak. Dah pasti mobil lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ngak suka tapi tiap tahun ke Bali juga.. Saya baru pertama kali ini ke Bali.. dari Airport terus ke Kintamani dan Ulun Danu. Tmptnya tenang aman dan sejuk suka bangat ke sana..
      Kalau di Kuta sama Denpasar jalan nya lumayan macet.. Mau ke tanah Lot tapi macet teramat maka ke Canggu aja..tapi itu pun sekejap aja dan terus kembali ke Hotel di kuta. Dan wisata di Nusa Dua dan Selatan Bali itu lebih aman..

      Delete
  14. suka Ubud, vibe kampung2..tenang je..Alhamdulillah, byk masjid...paling ngakk tahan byk patung2 berkain pelikat...kopi luwak tu mmg awal2 lg dah tolak, tak boleh nak telan bila teringat asal-usul...hukum najis kot..wallahu'alam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubud agak busy keadaan nya namun tenang ketika di luar waktu macet.. Namun lebih baik dari Kuta dan Denpasar hahaha.. Kopi luwak mmg saya pun tak minum sebab keadaan nya dari najis .. kopi lain byk lgi yg sedap kan hahaha..

      Delete
  15. Best la dia dah pergi Bali..

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah sampai di Bali ya kakak. Bali memang the best panorama nya. Cuma kadang suka macet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya alhamdulillah sudah sampai di bali bulan February lepas.. kalau diluar bandar kurang macet nya.. kalau di kuta dan denpasar itu aduhai macet nya tidur bangun belum selesai itu..

      Delete
  17. KSarie pernah pergi Bali pada 2018. Walaupun ramai orang cakap ianya too touristy tetap KSarie jatuh cinta pada Bali. Kalau ada rezeki memang hendak ulang pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada part di Bali yg saya minat dan ada part yg saya tak suka.. especially di Kuta dan Denpasar tak berapa minat..lebih suka ke arah countryside yg tenang cantik dan mengkagum kan?

      Delete
  18. Walau belum pernah ke Bali tapi semua gambar cantik-cantik belaka.

    Dulu waktu kecil, di kebun pak saudara, bila buah kopi tu masak berwarna merah, ku petik dan makan begitu saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru pertama kali menjejakkan kaki ke Bali. Waaa pak sedara ada kebun kopi..best nya.. oh boleh dimakan begitu saja yer.. baru tahu.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...