Tuesday, 19 July 2022

Permulaan Baru Blog Ini Untuk Tahun 2022

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera 1Malaysia.

REZEKI..
Luas makna rezeki ini.. Dalam semua perkara, baik yang dapat dilihat dengan pandangan mata kasar atau tidak. Tetap ada rezeki yang tertulis. Jikalau diambil dalam konteks dunia blog ini. Dapat jenguk blog sendiri pun dah rasa satu nikmat. apatah lagi log in dan update new entry.. kan? :D Sedih weyyy..

ANUGERAH..
Minat atau hobi yang pada seseorang itu adalah anugerah. Dapat melakukanya atau merasainya adalah satu nikmat dan nikmat itu jugalah rezeki. Dan kadang-kadang anugerah ini mudah untuk kita tidak menghargainya hanya disebabkan kita kurang produktif dalam kehidupan realiti.

AZAM..
Yer azam.. Itulah pada setiap kali membuka blog sendiri akan ada azam yang kuat di dada untuk meneruskan bidang penulisan ini. Tak lain sekadar berkongsi pengalaman sendiri mengembara ke mana sahaja di merata pelusuk bumi ini. So nak bagitau azam aku pada tahun ini Insyallah.. Insyallah.. Insyallah.. akan kembali aktif di dunia blogging. Tak lain menghidupkan kembali page Travel My Way ini. please doakan aku.


Persepolis nearby Shiraz, Iran

Berbaki hanya 30 lebih negara yang aku perlu update dalam blog ini. Itupun kalau akau tak pergi travel lagi :P. By the way tak banyak mana pun kan nak update. Dan kalau satu negara akan ada 5 posting.. so in total akan ada 150 posting, sikit jer tu hahahaa.. Chaiiyokkk  Insyallah aku boleh.. :P

So aku memang akui tidak produktif dalam meng'update' blog ini. Once berpijak ke dalam dunia perkahwinan dan membina keluarga dengan anak yang kian bertambah dan membesar serta bersekolah. Di tambah dunia perkerjaan serta dunia kehidupan dan pelbagai lagi menyebabkan aku terlalu sibuk dan kurang memberi tumpuan ke dunia blog ini.


Whale Shark @ Cebu Philippines.
Bell Tower @ Xian, China

So antara negara yang belum aku update adalah:-
Ireland, Egypt, Oman, Qatar, Thailand, South Korea, Morocco, Saudi Arabia, Iran, Australia, Singapore, Philippines, Lesotho, Taiwan, Japan, Myanmar, China (Guangzhou, Shanghai, Xian, Shenzhen), Laos, Vietnam, Indonesia (Aceh, Jakarta, Bogor, Bandung, Pangandaran, Padang, Pekan Baru), South Africa. Tengah fikir nak update yang mana pun tak tahu hahaha..

Kalau kira nak campur posting berkenaan aktiviti hiking, trekking, camping, diving, fishing, farming dengan lain-lain. Ntah la berapa banyak lagi posting nak kene update. Tapi tak apa insyallah kita mulakan sikit-sikit dari sekarang. So entry kali ini insyallah aku akan belanja sikit gambar travel. 


 The Pinnacles @ Pert, Australia.


Aku pun tak tahu berjaya tak nak upload video ni. Tapi video ni tak siap pun lagi.. Layan jer lah..
Update: Ok kene tekan kat anak panah.. lepas jadi merah tekan sekali lagi..
laptop rosak masa tengah buat video ni.. tu yang sekerat jer dapat hahaha..


30 comments:

  1. Selamat kembali menulis travelog.

    Tulis travelog memang tak begitu mudah, nak kena rujuk balik gambar/video, nak kena kembalikan ingatan dan perasaan masa travel. Tapi sangat berbaloi untuk ditulis sebagai kenangan kita dan panduan bagi yang perlukan info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Lagi pun bahan bacaan ni insyallah boleh diguna pakai di kemudian hari.. Simpanan utk anak cucu amin..

      Delete
  2. wah berderet tu senarai nak kena update. Selamat jumpa jalan berblog...hehehehe takpe slow -slow insya Allah dapat balik track dia. Rindu nak pi jalan-jalan ni apa lagi list obersea berderet tu. Tak dapat pergi dapat baca pengalaman orang pun dah best apa. Chaiyok chaiyok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah sekarang dah berderet.. Nanti akan bertambah lagi rasa nya huhuu.. Insyallah kita tulis bagi habis semua tempat utk bacaan yer.. Amin insyallah..

      Delete
  3. Selamat kembali menulis, lama betul cuti menulisnya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you.. to many thingssss nak kene buat.. and now kita try bediri semula gitu hahahah..

      Delete
  4. welcome back!!...30 negara..tak sabar nak baca..semoga diberi kesempatan masa utk buat entry..chaiyok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you thank you.. Doakan kita istiqomah.. Insyallah nak habiskan apa yg tak habis.. Dan akan start semua yg lain..

      Delete
  5. woww banyak tu nak kena catch up! hahaha. Biasalah update blog ni mood memang turun naik. Apa-apa pun saya sedia menunggu dan membaca 150 postings! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Terima kasih .. Inilah kata2 semangat yg kita nak.. Ok mood dah ada ni harap berpanjangan la

      Delete
  6. Selamat kembali dalam dunia blogging.
    Bestnya, dah pergi banyak negara orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut sebenarnya selamat kembali tu takut tak istiqomah tapi kali ini mmg semangat nak update hahaha...alhamdulillah ada rezeki dipermudahkan melihat negara org..

      Delete
  7. apa nih rajin naw update? ....apa nih ?
    (hahahahhaha)
    dah mula tu sila la buat iya sume 'hutang update' negara yg disebutkan tadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah nak baut come back ni.. Support la sket.. Hihi.. Ok ok nk selesaikan semua hutang ni..

      Delete
  8. Semoga dikurniakan kesihatan yang baik dan rezeki barakah yg melimpah ruah, terima kasih atas sharing pengalaman mengembara... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki dari ilahi tu kita berkongsi pengembaraan nya di sini..

      Delete
  9. Welcome back to blogging! Sebenarnya saya pun sama seperti saudara. Saya pun banyak belum blog. Agak malas. Dulu rajin, sekurang-kurangnya 10 post dalam 1 bulan. Sekarang, 1 bulan pun malas nak post. Hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes thank you.. Harap2 come back kali menjadi la ... Tiba2 semangat lain mcm..eh tgk dia update ok je sebulan 2 3 entry.. Idola ni..

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Selamat kembali memblog Afif.. ingat dah pencen sebab ramai blogger tersohor macam dah tak aktif lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la kata bersara.. Tapi keperluan hidup yg lebih utama.. Insyallah now is a good time.. Rasanya la.. Doakan

      Delete
  12. Cpt smbung 30 negara tu..

    ReplyDelete
  13. waalaikumsalam wbt lama xdgr khabar blogger travel ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah lepas ni selalau dgr la.. Kita akan update selalu.. Hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...