Monday, 13 January 2025

Picture With Short Story From My Last Weekend

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia

Masih belum ada mood nak update anything. So aku post la something untuk mengekalkan istiqomah dalam meng update blog ini. Actually tengah menulis kisah pengembaraan ke Central Asia. Tapi agak susah nak susun jalan cerita walau baru jer berkelana pada bulan April 2024 yang lepas.

Bila dah mula menulis berkenaan travel ke sesebuah negara lain apatah lagi yang kurang dikunjungi orang ramai especially rakyat Malaysia sendiri. Memang banyak info perlu dibuat research and study sebelum boleh ditulis di dalam entry. If cara aku la. Mungkin lain orang lain cara. :D

3 ekor Ayam Jantan Kampung Baka Arab. Nak bagi kurang populasi dalam reban Tok Uda.
Alhamdulillah selesai disembelih. Masa ni dah tak sabar nak makan rendang 
Tapi panjang lagi cerita - bakar kayu api, panaskan air, cabut bulu then bakar atas api semula.
Weekend baru ni sempat ziarah Tok Uda wife aku. Aku agak rapat dengan Tok Uda ni walau status menantu cucu saudara sahaja. Mungkin sebab aku ni suh tangkap ayam boleh, sembelih, ayam lembu, cabut bulu ayam, masak rewang, cari rebung, kutip telur ayam dalam reban, mancing sungai depan rumah dia.

Kira serba serbi boleh  memang angkut bakul sendiri ni  hahahaha.. Tapi itulah bila masuk kampung kalau boleh semua benda aku nak buat. Ada juga sekali tu ikut orang kampung menembak ayam hutan. Yang aku ikut pun aku tak kenal hahaa. Join je asalkan enjoy gitu :D

Malas nak layan dua budak ni asyik suh amik gambar setiap masa.
Layan CEO Coffee di Zus sebelum sampai rumah Tok Uda di Sendayan, N9.
Awal pagi makan capati hand made orang melayu berdekatan Kampung Jimah ini. 
Bila nak drive balik kampung biasanya aku akan cari coffee sebelum masuk highway atau masuk area kampung yang jauh ke dalam tu. Okla terjumpa Zus Coffee boleh la walau bukan priority aku sangat. Tapi lebih baik dari tak ada huhuu. Tapi bila sampai Bandar Sri Sendayan rupanya dah banyak coffee House di sini.

Next time datang lagi boleh la buat sesi refill coffee sebelum masuk kampung jimah. Dan disebabkan waktu masih lagi di awal pagi maka kami mencari sarapan. Ternampak la warung capati orang melayu. Kami pun decide nak try tapi tak berapa padu capati dan kuah dia yang agak kurang rasa dan kurang garam.

Kalau di kampung masakan simple tapi selera sampai makan dua kali tambah.
Maka sampailah kami di rumah Tok Uda dalam pukul 11.30 tengah hari macam tu tapi itulah orang kampung kalau tahu kita nak datang ziarah mesti diorang dah siap masak. Maka terhidanglah Ikan Singgang, Sawi Jepun Tumis Ikan Bilis, Telur Dadar dan Masaka Lemak Daging Salai baki malam tadi punya.

Nasiblah tadi makan capati buat-buat rasa jer. Maka ada la banyak ruang dalam perut nak sumbat masakan kampung ini. Alhamdulillah licin semua kami makan, ye lah makan di kampung ni selera dia lain sikit. Lauk simple tapi makan bertambah-tambah. 

Tiba-tiba nampak something new - Kunafa Brownies at Coffee Bean and Tea Leaf.
Singgah Coffee Bean And Tea Leaf di Bandar Sri Sendayan.
Selepas maghrib kami pulang dari kampung dan disebabkan keletihan penat sekuruh badan mengerjakan 3 ekor ayam di rumah Tok Uda. Kami singgah sebentar di Coffee Bean yang terletak di Petron Station Sendayan Merchant Square. Niat berhenti nak beli coffee tapi sekali wife dengan anak-anak pun nak ikut sekali masuk dalam.

Kalau dah masuk semua terus tukar niat take away ke dine in. Budak-budak kata tak lapar tapi nak kunyah-kunyah katanya. Terus aku suruh duduk biar aku order di kaunter if not pokai duit ayah diorang nak order macam-macam hahaha. Chicken Popcorn Cheese, Olio Aglio Beef Spaghetti, Kunafah Chocolate Bar. Coffee for me and ice chocolate for my wife.

52 comments:

  1. Alhamdulilah atas setiap rezeki yang Allah beri.
    Moga Allah melimpahkan rezeki yang tidak ternilai pada encik sekeluarga. Aamin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terima kaish atas doa cuya.. takut menghadapi masa masa akan dtg yg belum diketahui.. moga kita semua baik baik saja insyallah amin..

      Delete
  2. ayam kampung ke tu ? sedapnya... lama tak makan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ayam kg baka arab.. mmg sedap tak berlemak... Masak rendang laju jer habis :D

      Delete
  3. Replies
    1. Bagus la.. sihat insyallah kalau selalu makan ayam kampung ni.. :D

      Delete
  4. lama sangat tak proses ayam sendiri ...dulu masa kecik2 memang nak makan ayam sembelih sendiri...buang bulu, celup air panas...kenangan betul..sekarang anak2 tak merasa dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duduk bandar susah nak dapat peluang sembelih dan cuci ayam dan kemudian masak. Biasa kalau balik kg especially balik beraya. Memang meriah masak rewang huhu.. Teringat masa kecil-kecil dulu di Kampung Pontian, Johor :D

      Delete
  5. Lama dah tak 'mengerjakan' ayam kampung...part cabut bulu ayam tu best :)
    Rasa tak sabar pulak nak raya, nak makan rendang ayam kampung hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul part cabut bulu ayam tu yg seronok.. lagi lagi kalau buat ramai2.. siap boleh compare siapa buat paling bersih hahaha.. Rendang ayam kampung ni mahal sebab ada waktu2 jer kita boleh dpt hihii... :D

      Delete
  6. masa kecik2 dulu selalu gak kena pegang leher ayam masa arwah ayah nak sembelih, lepas tu lari dulu..haha..sbb takut tgk ayam terkehel, dgn bunyi nak habis nyawa....sedap rendang ayam kampung...viral betul kunafa2 nih..belum try lg coklat dubai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum belajar sembelih.. kena tlg pegangkan utk org yg nak sembelih hihihii.. lps sembelih boleh campak dah ayam tu.. mmg takde org pegang smpai dia mati hahaha.. Rendang ayam kg mmg sedap.. Tunggu raya nak mkn puas2 hihii :D

      Delete
  7. Ayam kampung baka arab! Mesti hidung mancung ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak unlce.. Masa sembelih tak perasan la pulak hahahah :D

      Delete
  8. ptg nnt nak carilah kunafa brownies tu mcm bestttt je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg di Coffee Bean ni ok jugak la rasa dia.. Kunafah coklat lain dari yg lain..

      Delete
  9. kalau jln2 dgn kawan then sy pula yg buat iti mmg x sng duduk laa buat research itu ini...pn begitu seronok buat ni sbb byk benda baru boleh belajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdg2 lebih baik kita buat semua benda sbb takut kdg2 iti yg dibuat tu mcm tak masuk akan dan banyak kesalahan huhuu.. Dan kita tahu mcm mana nk adjust kalau tersilap atau tersalah timing and so on.. :D

      Delete
  10. Kg Jimah Lama or Jimah Baru.... pernah juga berendam kat sungai belakang rumah Tok Alang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kg Jimah Lama.. Dulu mmg selalu terjun sungai tapi lps dilebarkan bagai air dah deras dan dalam.. kurang dah nak terjun :D

      Delete
  11. Sedapnya kalau buat rendang ayam kampung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. mmg sedap buat rendang ayam kampung.. tgh makan jgn ditegur :D

      Delete
  12. waduhhh sedapnya ayam kampung buat rendang! kalau jenis semua benda rajin buat masa di kampung mmg jadi kesayangan Tok / Nenek hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menunggu masak rendang ayam kampung tu siap.. masak kat kg lagi best semua bahan tuai dari kebun.. rajin sbb biasa dah buat keje tu semua hahahaa

      Delete
  13. Kunafa brownies, nampak sedap. Lauk kampung, ada ikan Singgang yumm memang tak cukup sepinggan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunafah brownies ada di Coffee been and mmg sedap.. tak sure tmpt lain ada tak.. singgang simple tapi padu smpai menghirup hihii..

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Suka part sembelih dan proses ayam manual tu...x keras ke daging ayam jantan tu En Afif oiii....Sendayan dah dokek bona ngan SA..selalu gak lepak kupi kupi kat area Sendayan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan la amik yg tua kak... Amik jantan muda lagi.. baru lah sedap lembut dimakan.. aummm gitu hahaha.. memproses ayam ni mmg seronok.. dekat ke.. next time bagi alamat..boleh terus singgah kalau ke kampung jimah..

      Delete
  16. Kak Afif, there are a lot of food's picture, hmm so yummy, and i'm hungry, LOL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua makanan itu cuma dalam satu hari sahaja hihii.. once u in village the food will taste different and its yummy :D

      Delete
  17. kirain foto ayam lagi ngapain
    ternyata ayam setelah disembelih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam setelah disembelih llagi menunggu air panas utk dicabut bulunya. Itu aja aktiviti bila pulang ke kampung..

      Delete
  18. Ayam arab yang betina kuat bertelur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuat bertelur tapi tak reti nak mengeram telur..terpaksa letak dekat ayam betina kg biasa..

      Delete
  19. Ayam kampung ini memang leceh untuk proces tetapi lebih berkhasiat daripada ayam bandar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam kampung lemak tak berlebih lebih macam ayam bandar.. makan yg muda insyallah sedap jer hihii :D

      Delete
  20. Tadi saya baca, makan masakan kampung. Tiba-tiba gambar kek Coffee Beans pulak. :D
    Eh, bukan kek, brownies. Oh, tak bermalam di rumah Tok Uda pun, ye. Hebat encik Time Traveller ni, versatile, macam-macam keje di kg boleh buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak bermalam rumah tok uda.. sbb anak dgn cucu beliau terlalu ramai.. kalau weekend tu ada jer yg balik ke rumah beliau.. hidup ni kena tahu banyak survival skill baru la enjoy di nature :D

      Delete
  21. Hihihiii...sakit seluruh badan kerjakan tiga ekor ayam ye. Teringat zaman kanak-kanak kalau nak raya kena tangkap ayam, kejar satu kebun. Ayam kelelahan masuk semak, kita yang mengejar keletihan terjelepok bawah pokok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duk menyangkung cabut bulu ayam tu lengung kaki hahaha.. Bab menangkap ayam tu lain pula cerita nya.. Kalau masa kecil2 dulu tangkap ayam pastu masak kawah sampai 10 ekor memang seronok :D

      Delete
  22. Cara kita sama dlm menulis cerita traveling. Saya pun Krn LBH suka traveling ke negara2 anti mainstream, yg sudah pasti jarang didatangi Indonesian, jadi tiap cerita saya akan tulis detil. Dan biasanya 1 tulisan, 1 spot. Makanya saya bisa lamaaa menghabiskan semua cerita, apalagi updatenya hanya seminggu sekali. Tapi better begitu, JD ada waktu juga utk membalas semua komen dan DM dari teman2.

    Kalo makanan di kampung, memang confirm tak ada yg mengalahkan. Sedaap, segaaar pun. Kalo seafood kdg mereka ambil langsung dari tambak atau sungai. Jadi benar2 fresh.

    Brownies kunafa ini lagi HOt sepertinya di coffee bean yaa. Saya blm coba 😄. Pengen tahu juga rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila travel ke negara yg kurang dikunjungi, info nya juga jadi cukup tipis.. bila ditulis habis difikir mana info maka masa travel semua perkara harus diambil gambar.. rencana nya mau menulis semua kisah perjalanan moga dibuat baca anak2 di hari kemudian.. :D

      Delete
    2. Menulis aja sudah makan masa beberapa hari utk satu entry.. blogwalking aja kdg2 ambil masa berjam jam.. itu pun masih banyak yg ketinggalan..

      Makanan di kg itu enak kerna bahan nya segar bila mau di msk tika itu diambil dri kebun.. Kalau ke Coffee Bean blh cuba Chocolate Kunafah ini... :D

      Delete
  23. Anak² TT dapat peluang tak tu cabut bulu ayam.. ke ayah nya buat sorang sebab terlebih excited mengimbau kenangan zaman kanak² 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayah buat seorang jer.. maklumlah ibunya ada di tepi..kalau takde dah lama suh cabut bulu ayam sekali hahaa.. masuk kg kena buat keje lg baru seronok .. :D

      Delete
  24. wahh serba serbi boleh buat ye. part nak tangkap ayam tu macam susah jee
    makanan kampung ni memang tak boleh tolak laa. mesti kena sediakan ruang utk ngapp jugak haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part tangkap ayam tu kena masuk reban la.. nak tangkap dah la yg jantan jer hahaha.. makanan kg mmg kena makan mau tidak pun... Feeling dia lain huhuu..

      Delete
  25. Tak pernah lagi sembelih ayam. Kalau tengok opah sembelih masa kecik2 tu pernah la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sembelih ayam ni basic survival for life bak kata tok uda hihi.. org pmpn tak pe..org lelaki wajib tahu.. :D

      Delete
    2. Pompuan pun kena tahu juga. Kang salah sembelih dah tak boleh makan pula. Tapi lelaki kena lebih mengetahui.

      Delete
    3. Boleh jer perempuan nak sembelih dan betul lelaki kena tahu sembelih dan patut lelaki kehadapan terlebih dahulu.. apa pun sembelih kena betul kalau tidak rugi jer..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...