Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia
Tadi scroll instagram terbaca berkenaan jenis-jenis daun ubi yang boleh dimakan. Rasa tertarik nak share semula di sini. Buat bacaan bersama kot-kot ada yang macam aku tak pernah kenal beberapa jenis daun ubi kayu ini.
Dan tak sangka ubi kayu daun kuning tu pun boleh dimakan. Daun Ubi Kayu Pulut dan Daun Ubi Kayu Kangkung tu antara yang paling biasa dimakan. Tapi mungkin ada di antara korang yang biasa makan semua jenis daun ubi kayu yang di bawah ini. Cuba comment sikit.
Kiranya semua jenis daun/pucuk ubi tidak beracun, kan.
ReplyDeleteTak pasti kalau semua.. cuma yg dalam gambar ini semua boleh dimakan..
DeleteMakk ai banyak jenis rupanya ya. Yang selalu buat masak pucuk ubi daun hijau tu entah apa nama pokok ubinya 😅
ReplyDeleteSaya biasa beli yg tangkai merah dgn yg daun halus panjang tu jer.. la ni baru tau byk lagi yg boleh dimakan.. 😅
DeleteBanyak jenis rupanya. Selama ni tahu pucuk ubi je taktau pulak ada macam2 jenis. Selalu familiar dengan kangkung, tangkai merah, tangkai hijau, pulut. Lama tak makan pucuk ubi celur cicah sambal belacan.
ReplyDeletesaya kenal daun2 ubi semua tu sbb memang selalu nmpk kat kg esp time saya zmn sek..dan my arwah ayah suka lah makan pucuk ubi rebus...tp saya tak reti lah mkn pucuk ubi..
ReplyDelete