Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia
Memandang ketiadaan masa dan keadaan diri yang selalu sibuk. Aku mengambil masa seminggu untuk menyiapkan rendang daging sebanyak 2.5kg. Nak buat lebih tapi kuali tak cukup besar huhuhuu.
Dari membeli daging dan kemudian memotong dan dibekukan. Di lain hari membeli segala bahan-bahan bawang, lengkuas, serai, daun limau purut, kunyit, halia dan sebagainya. Dan keesokan hari nya baru la sambung memotong dan mengisar dan kemudian disimpan dalam peti ais.
 |
Sesi paling lama adalah menunggu kuah rendang mengering. |
Setelah semua bahan telah siap disediakan. Maka semalam Jumaat aku mula memasak rendang daging. Kalau semua kerja tu nak buat dalam satu hari memang tak larat huhu. Apa pun syukur siap dah rendang daging untuk hari raya nanti.
Lepas dah pack semua rendang yang dimasak. Dapat la dalam 8 bekas empat segi yang transparent tu. Satu pack tu anggaran untuk sekali hidang. Kiranya first come first serve la gitu. Semua dah siap masuk dalam frozen insyallah anytime boleh panaskan.
 |
Alhamdulillah gembira hati bila tengok rendang makin mengering setelah 3 jam lebih merendang. |
Cara aku membuat rendang adalah dengan menumis sebanyak tiga kali. Pertama tumis bahan kisar bawang, bawang putih, halia, serai dan lengkuas. Setelah pecah minyak barulah campur dengan bahan kisar yang lain seperti cili hijau, cili merah, cili kampung, kunyit, daun limau purut dan yang lain-lain.
Setelah pecah minyak untuk kedua kali barulah masukan cili kering yang telah di kisar. Tumis sampai pecah minyak dan barulah masukan daging. Tunggu separuh kering kemudian masukan kerisik dan santan serta hirisan daun kunyit.
Cara u all pulak macam mana?
Nie rendang daging untuk raya minggu depan ke? Wah, awal preparationnya nie...linda takdr cara spesifik, ikot suka hati je.. Hahaha
ReplyDeleteSata cadang nak merendang juga. Nak frozenkan dan bawa balik kampung. Sama cara masakan dan bahannya. Saya tak gunakan rempah ratus seperti 4-5 sekawan.
ReplyDeleteWah salute la Afif. Kita masak rendang malas, lebur semua dalam kuali. Tak tumis apa pun. Kena masak lama nak bagi tahan, jangan sampai lerai kalau masak rendang ayam. Daging memang lama. Sedapnya rendang Afif.
ReplyDeletejarang buat rendang daging. sbb selalunya kami masak rendang lepas berbuka, mlm raya...
ReplyDeleteTerbaik 👍🏻
ReplyDeleteAwal tak kalut gitewww :D