Saturday, 22 March 2025

Selesai Merendang Untuk Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 1Malaysia 

Memandang ketiadaan masa dan keadaan diri yang selalu sibuk. Aku mengambil masa seminggu untuk menyiapkan rendang daging sebanyak 2.5kg. Nak buat lebih tapi kuali tak cukup besar huhuhuu.

Dari membeli daging dan kemudian memotong dan dibekukan. Di lain hari membeli segala bahan-bahan bawang, lengkuas, serai, daun limau purut, kunyit, halia dan sebagainya. Dan keesokan  hari nya baru la sambung memotong dan mengisar dan kemudian disimpan dalam peti ais.

Sesi paling lama adalah menunggu kuah rendang mengering.
Setelah semua bahan telah siap disediakan. Maka semalam Jumaat aku mula memasak rendang daging. Kalau semua kerja tu nak buat dalam satu hari memang tak larat huhu. Apa pun syukur siap dah rendang daging untuk hari raya nanti.

Lepas dah pack semua rendang yang dimasak. Dapat la dalam 8 bekas empat segi yang transparent tu. Satu pack tu anggaran untuk sekali hidang. Kiranya first come first serve la gitu. Semua dah siap masuk dalam frozen insyallah anytime boleh panaskan.

Alhamdulillah gembira hati bila tengok rendang makin mengering setelah 3 jam lebih merendang.
Cara aku membuat rendang adalah dengan menumis sebanyak tiga kali. Pertama tumis bahan kisar bawang, bawang putih, halia, serai dan lengkuas. Setelah pecah minyak barulah campur dengan bahan kisar yang lain seperti cili hijau, cili merah, cili kampung, kunyit, daun limau purut dan yang lain-lain.

Setelah pecah minyak untuk kedua kali barulah masukan cili kering yang telah di kisar. Tumis sampai pecah minyak dan barulah masukan daging. Tunggu separuh kering kemudian masukan kerisik dan santan serta hirisan daun kunyit.

Cara u all pulak macam mana?

31 comments:

  1. Nie rendang daging untuk raya minggu depan ke? Wah, awal preparationnya nie...linda takdr cara spesifik, ikot suka hati je.. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Rendang daging utk minggu depan... Dah siap buat and frozen dlm beberapa bekas. Senang raya nanti just panaskan ikut keperluan kehadiran tetamu hihii..

      Delete
  2. Sata cadang nak merendang juga. Nak frozenkan dan bawa balik kampung. Sama cara masakan dan bahannya. Saya tak gunakan rempah ratus seperti 4-5 sekawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh sama, saya pun tak gunakan 4 sekawan.. lain org lain caranya.. cuma cara traditional mmg tak letak 4 sekawan tu.. apa pun wajib kena ada rendang raya nanti hihiii

      Delete
  3. Wah salute la Afif. Kita masak rendang malas, lebur semua dalam kuali. Tak tumis apa pun. Kena masak lama nak bagi tahan, jangan sampai lerai kalau masak rendang ayam. Daging memang lama. Sedapnya rendang Afif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Tak blh gitu.. msk rendang ni kena rajin.. buat pun kena tenang2.. baru ia menjadi sedap dgn kasih syg dan kesabaran hihii.. Rendang ni kena masak dgn betul insyallah lama tahan.

      Org dulu2 masak dalam kawah simpan pun dalam kawah yg sama.. masa kecik2 dulu kat kampung sampai 5 6 hari tahan Rendang tak simpan peti ais..

      Delete
  4. jarang buat rendang daging. sbb selalunya kami masak rendang lepas berbuka, mlm raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer buat malam raya bila semua dh berkumpul. Terasa kemeriahan di situ.. Tapi kita yg jenis blik kg lepas blik KL semula kena ada Rendang yg dah siap.. kalau tak kalut nanti huhuu

      Delete
    2. penah ckp kat mama, kalau buat rendang awal sikit tak boleh ke? dia cakap, dia x nak nnt pagi raya rendang basi. ya laa kan mana laa tau kann.. kalau2 tersilap langkah, tak semena2 rendang yg masak awal boleh jd basi... so far belum lg rendang basi...

      Delete
    3. Pengalaman masa kecik la tgk arwah pakcik makcik masak rendang kat luar rumah kmpung guna kayu api.. insyallah kalau ikut cara org lama2, mmg rendang tu seminggu tahan dan di biar dalam kuali kawah tu.. tutup pakai surat khabar dan daun pisang jer..

      Delete
    4. Tapi cara saya ni merendang dan kemudian pack kan dalam bekas sekali hidang lepas tu frozen kan.. mudahkan keje .. skrg kan dah ada frozen hahaha :D

      Delete
  5. Terbaik 👍🏻
    Awal tak kalut gitewww :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. balik dari kg nanti tak kalut nak masak rendang hihii

      Delete
  6. awal kan... ldy pernah tgk kawan buat mcm ni... dia masak sikit2.. simpankan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah masanya tak ada.. mmg kena prepare brg sikit2.. siapakan bahan bagai.. final day terus masak jer.. :D

      Delete
  7. awalnya dah masak rendang! nanti malam raya takdelah sibuk berkecah kat dapur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam raya kalau blh tak nak kotor kan dapur nanti penat nak mengemas hihii.. nak berkungfu bersilat bagai hahahaha

      Delete
  8. Replies
    1. Semestinya.. tak nak berkecah last minit hahaha..

      Delete
  9. waahhhhhh org utara kata : "awai tak kalut" hehehe

    Ana & Mak inshaAllah sabtu atau ahad baru nak mulakan rendang & ketupat ape semua hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. awai tak kalut.. sbb kita akan balik beraya di kg.. balik kg tu mesti dah penat.. tak kan nak merendang lagi kan huhu.. oh ahad ini.. semoga dipermudahkan dan selaamt berjuang hahahaa.. :D

      Delete
  10. Awainya..tapi dah sedia mudah...x der la kalut malam raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak nak kalut sehari sebelum atau malam raya.. Time tu nak kemas rumah jer yg tinggal.. :D

      Delete
  11. kiranya u buat rendang frozen lah yer...kat kg, umah my mom, merendang memang last day of ramadan laaa (dgn syarat jgn raya terkejut dh laaa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes... Tak nak leceh kalut last minit lepas balik dari Kg.. so kita masak dah frozen kan awal.. huhu.. seronok juga merendang di kg malam raya... Teringat kg :D

      Delete
  12. rasa lebih puas hati terasa sedap ditekak jika tumis banyak kali naik minyak camtu kan? akak pun biasanya cili memang x tumis dengan bawang semua tu. bagi bawang garing pecah minyak baru masuk yang lain pula untuk ditumis.

    wah siap dah rendang, akak punya daging kat pasar lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tumis banyak kali nak bagi semua bahan masak betul. Insyallah akan bertahan dengan lama. Bila semua ditumis dgn baik ia akan mengeluarkan aroma yg wangi kan.. oh ye ke kat pasar lagi. Okla tu jgn last minit kat pasar pun dah habis daging hihii.. :D

      Delete
  13. Bagus jugak buat mcm ni...x de busy nak masak mcm2 menu malam raya nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu time nak raya mmg akan masak siap2.. supaya boleh focus masak makanan yg biasa2.. kalau tak dapur kotor org nak mai malu hahaha .

      Delete
  14. Saluuut lah Abang bisa buat rendang. Saya kalo suruh suami saya merendang, wassalam lah . Dia pun bukan orang Padang, orang solo, tak terlalu suka rendang. Yg ada dibeli sama dia dr restoran Padang nanti 🤣🤣

    Saya sendiri juga tak bisa masak rendang. Atau mungkin malas juga. Sebab lamaaaaa kan. 3 jam lebih, habis langsung gas 🤣🤣🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merendang ini bukan mudah kerjanya.. kurang bahan lain rasa.. terlebih masak lain juga rasanya.. harus di kacau.. kalau hangit habis spoil juga rasanya.. jgn di wasalam gitu.. sian pd suami hahaha..

      Sedapnya rendang maka tahulah betapa bagus nya org org di dalam rumah itu memasak.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...